Citromtorta
Hozzávalók:
Tészta:
6 tojás
6 kanál cukor
1 citrom leve, reszelt héja
4 evőkanál liszt
½ csomag sütőpor
Krém:
20 dkg vaj /Ráma margarin
10 dkg cukor
2 púpozott evőkanál liszt
2 dl tej
1 citrom leve, és reszelt héja
Citrommáz:
30 dkg szitált porcukor
2 tojás fehérje
½ citrom leve
Elkészítés:
A tojás sárgákat a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a citrom levét, reszelt héját, a sütőporos, szitált lisztet, és végül a tojáshabot forgatjuk bele.
Tortaformában kisütjük, rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd 3 lapra szeljük.
A krémhez a lisztet a tejjel simára elkeverjük, sűrűre főzzük állandó keveréssel, és még melegen hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. Időnként megkevergetve kihűtjük, majd hozzáadjuk a citrom levét. A vajat a cukorral habosra keverjük, lassan adagoljuk hozzá a pépet, és teljesen elegyítjük.
A mázhoz a tojások fehérjét a cukorral, és a citromlével simára keverjük.
A tortát megtöltjük a krémmel, a citrommázzal bevonjuk, megvárjuk, míg teljesen megdermed.
Citromtorta
Hozzávalók:4 tojás
22 dkg porcukor
15 dkg liszt
½ csomag sütőpor
7 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja, és leve
Bevonat: tortabevonó étcsokoládé
vagy: citromos máz
Hozzávalók a mázhoz:
30 dkg szitált porcukor
2 tojásfehérje
1/2 citrom leve
A tojások fehérjét a cukorral és a citromlével simára keverjük, a forró süteményre öntjük. (Ha a még langyos sütőben szárítjuk, amitől szép fényessé válik.)
Elkészítés:
A tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral, belekeverjük a sütőporos, szitált lisztet, a vajat, a citromhéjat, a levet, végül óvatosan forgatjuk hozzá a tojások keményre vert habját.
Sütőpapírral bélelt formában, jól előmelegített sütőben, 180 °C –on, kb. 30-35 perc alatt kisütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük.
Rácson hagyjuk kihűlni, gőzfürdőben felolvasztott, egy kis olajjal elegyített csokoládéval vonjuk be, vagy citromos mázzal.
Egyszerű, és nagyon finom, a citromos mázzal finomabban érvényesül a citrom íze, de ízlés kérdése, kinek melyik tetszik jobban.