Sziasztok!
Gabi1! Örülök, hogy múlófélben van a vérzésed.
Látod, az orvos is azt mondja, hogy szépen fejlodik a babád, cseppet se aggódj a tejcsi miatt! Szoptass továbbra is kitartóan, akkor nem lehet baj!
Anikó! Sajnos ebben nem segíthetek. Az éjszakai szopik gyakorisága annyira egyéni, nincs két egyforma baba. Tudom, hogy egy kimerült, kialvatlan anyukának nem vígasz, amit most leírok, de talán segít az éjszakai szopizás elfogadásában.
Az elso hónapokban nagyon fontos és hasznos az éjszakai szoptatás, babának és mamának egyaránt. Az anyának a tejtermelés miatt, meg azért, hogy ne telítodjenek a mellei annyira, hogy fájdalmasak legyenek és a baba se tudjon szopizni reggel a kemény, fájó mellbol, ami aztán akár tejpangáshoz, mellgyulladáshoz vezethet.
A babák fantasztikus ütemben fejlodnek és ehhez bizony az éjszakai evésre is szükségük van. Pl. egy megfigyelés szerint 10 hónapos babák az anyatej nem kevesebb, mint 25 százalékát éjjel vették magukhoz! Tehát nem csak szomjasak, de éhesek is lehetnek!
Sok baba még tipego korban is igényli az éjszakai szopit. A nappali elfoglaltságok, a világ felfedezése miatt, éjszaka pótolják a kimaradt szopizást.
Az éjszakai ébredésnek egyébként rengeteg egyéb oka is lehet, pl. fogzás, magányosság-érzet. Szerencse, hogy a szoptatás, anya közelsége, a tejcsi illata, íze ezen mind segíteni tud, megnyugtatja a kisbabát.
Dr. William Sears, a La Leche Liga egyik szaktekintélye, gyermekorvos, hatszoros apuka, néhány nagyon jó könyv szerzoje, azt írja a szülok éjszakai elfoglaltságairól szóló könyvében, hogy a babák alvása jelentosen különbözik a felnottekétol, sot, a babákat nem úgy "tervezték", hogy átaludják az éjszakát. Alvási problémáról akkor beszélünk, amikor a szülo már nem tud alkalmazkodni a gyermek gyakori felébredéséhez. Szerinte a megoldás a fekve szoptatásban rejlik.
Az volna az ideális, ha a baba, minél közelebb lenne a mamájához. Vagy a kiságyban, vagy egy matracon a szüloi ágy mellett. Van aki leszereli a kiságy rácsát az egyik oldalon, a magasságát pedig a szüloi ágyhoz igazítja. Így a baba együtt alszik a mamával, de mégis külön. Szopi után csak vissza kell gurítani a helyére.
Különbözo kultúrákban teljesen természetes, hogy a baba egy ágyban vagy földre terített matracon alszik a mamájával. A nyugati társadalmakban még sok helyütt elvetik az együttalvást, olyasmire hivatkozva, hogy a gyereket késobb sem lehet majd kirakni a szülei ágyából. Ez természetesen nem igaz, minden gyerek életében eljön a pillanat, amikor már o maga akar külön ágyban aludni, addig pedig biztonságérzetét növeli, hogy közel van a szüleihez.
A legjobb, ha az éjszakai szoptatás sötétben, a leheto legnagyobb csendben, nyugalomban történik. Általában észrevesszük, ha a baba ébredezik: mocorog, megváltozik a légzése, szuszog. Ha elkapod ezt a pillanatot, amikor még nincs teljesen ébren, megszoptatod, valószínu, hogy mindketten vissza tudtok aludni perceken belül. Ebben a hormonok is segítenek, amelyek szoptatás közben az anya szervezetében felszabadulnak.
És hogy ne csak a száraz tényekrol írjak, egy kis szubjektív tapasztalat: Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány éjszakát aludtam át az elmúlt 6 évben. És csak azért hat, mert a nagyfiam, hat hetes (!) korában átaludta az éjszakákat: 12 órát, egyhuzamban. Persze, aztán a fogzás, egy-egy betegség bekavart, késobb pedig az úgynevezett éjszakai pánik ébresztett bennünket.
A középso kisfiam egyéves kora körül már átaludta az éjszakát, de hajnali 4-5 óra körül igényelte a szopit, ez még az esti szopinál is fontosabb volt számára. Én ekkor tapasztaltam meg, milyen jó is elaludni a babával, ahelyett, hogy a széken ülve kókadoztam volna, mint elotte hónapokig. Andris a mai napig nem alussza át az éjszakákat, nála most van az éjszakai pánik idoszaka, rendkívül intenziven álmodja meg mindazt, ami nappal történik vele. O hat éves.
Gergo 22 hónapos, minden éjjel szopizik, többször is. Eleinte a kiságyban aludt el és csak éjjel egy óra körül, az elso szopinál vettem magunk mellé, de ahogy el kezdett fogzani, egyre hamarabb ébredt, így aztán egy csomó sétát spórolandó, a saját ágyunkban is altattam el. Komolyan mondom, nyugodtak az éjszakáink, senki nem ébred fel a szopizásokra, még én sem mindig.
Anikó, próbáld ki azt a megoldást, ami számotokra a legmegfelelobbnek tunik, a lényeg az, hogy mindenki a leheto legjobban tudjon pihenni. A víz itatása nem biztos, hogy beválik, csak még jobban felébred tole a kicsi.
Hidd el, tudom, mit érzel, nekem is vannak olyan periódusaim, amikor úgy érzem, megbolondulok, ha még egyszer felébred valaki egy-egy bizonyos éjszakán.
Lányok, csoki? Nyami! Fogadtunk a férjemmel és én nyertem: 100 db csokoládét!!!!!
De azt mondja, abban nem álapodtunk meg, hány év alatt kapom meg. Nagyon vigyáz a fenekemre, mi?
Üdv.
Iboly