Zsófi, biztos, hogy téged nem fizetnek azért, hogy mindent elkövess, amitől az allergolóusok óvnak? Mert nincs egy olyan pont sem, ahol te ne az ellenkezőjét tetted volna. Bemásoltam ide vmit, nem vitatkozás, hanem tájékoztatás céljából. Az irodalmát meg csak azért, hogy érezhető legyen a súlya, hogy te (aki még érettségizni sem voltál képes), mit "nem hiszel el" olyan magabiztosan.
"Az allergiás megbetegedések genetikusan determináltak. Az öröklődés prediszpozíciót jelent, az allergiás megbetegedések kialakulását viszont környezeti hatások is befolyásolják, elősegítik vagy késleltetik az allergia manifesztációját az atópiás egyénben. Atópiának az allergiára való öröklött hajlamot nevezzük. Ha az egyik szülő atópiás a születendő gyermek kockázata 20-35%, 2-3 szorosa a negativ családi anamnézisűek allergia kockázatának, ha mindkét szülő atópiás, akkor 4-5 szörösre nő a kockázat
...
Prevenciós lehetőségek csecsemőkorban:
ˇ hat hónapos korig kizárólagos anyatejtáplálás javasolt
ˇ a leválasztásra 6 hónapos kor előtt ne kerüljön sor
ˇ egy éves korig ne kapjon tejet, tojást, halat, csokoládét, citrusféléket és ami a testvérének panaszt okozott
ˇ ha kevés az anyatej, vagy nincs anyatej: hypoallergén tápszer a megfelelő
ˇ csökkenteni kell a környezetben a potenciális allergéneket és az allergiás reakciót triggerelő faktorok a jelenlétét.
ˇ védeni kell az infekcióktól ( hasmenés, RS-vírus fertőzés ) Ha
ˇ valamilyen fertőzésben szenved a csecsemő, a valamennyi
ˇ szóba jöhető allergizáló tényezőt minimumra kell
csökkenteni.
ˇ halasztható műtéteket 1 éves kor után, s lehetőleg ne
pollenszezonban végezzük;
ˇ kerülni kell minden életkorban, de csecsemőkorban
különösen a felesleges antibiotikus kezelést.
IRODALOM:
1. Aalberse R.C., Nieuwenhuys E. J.,Hey M. et al: Horoscope effect
not only for seasonal but also for non seasonal allergens.
Clin Exp. Allergy 1992. 22. 11003-1006.
2. Arató A.,Várkonyi Á: Az egészséges csecsemő táplálásának
irányelvei (módszertani ajánlás)
Gyemekgyógyászat 2001. 52. 303-318.
3. Barna M., Nékám K.: Táplálékallergia Táplálékintolerancia
(Részjejezet) In Barna M. szerk.: Táplálkozás Diéta Medicina
Budapest 1996.307-314.
4. Barna M.: Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia
Adatbank (Részfejezet) In.: Barna M.szerk.: Magyar
Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank
(Táplálékallergiáról mindenkinek)
ZOO-VITA Kft. Budapest 2000.404-406.
5. Barna M.: Táplálékallergia
Magyar Sporttudományi Szemle 2002. 2. 14-16.
6. Brostoff J., Gamlin L.: Food Allergies and Food Intolerance
Healing Arts Press Canada 2000.
7. Businco L.,Marchetti F.,Pellegrini G. et al.: Predictive value of
cord blood IgE levels in at risk newborn babies and influence
of type of feeding.
Clin. Allergy 1983. 13. 503.508.
8. Fắlth-Magnusson K, Kjellman N-I.M.
evelopment of atopic
disease in babies whose mothers were on exclusion diet during
pregnancy - a randomized study.
J. Allergy Clin. Immunol. 1987. 80. 968-975.
9. Fālth-Magnusson K., Kjellman N-I.M., Magnusson K.: Antibodies
IgG, IgA and IgM to food antigens during the first 18 months of
life in relation to feeding and atopic disease.
J. Allergy Clin. Immunol. 1988. 81. 868-875.
10. Fergusson D.M., Horwood L.J.,ShannonF.T.: Early solid feeding
in recurrent eczema: a 10 year longitudinal study.
Pediatrics1990. 86. 541-546.
11. Forsyth J., Ogston S., Clark A. etal: Relation between early
introduction of solid food to infants and their weight and
illnesses during the first two years of life.
Br. Med. J. 1993. 306. 1572-1576.
12. Gerrard J.:Allergy in breast fed babies to ingredients in breast
milk.
Ann.Allergy 1979. 42. 69-71.
13. Hansen L.G., Host A., Halken S. et al.: Cord Blood IgE II.
Prdiction of atopic disease
Allergy 1992. 47. 397-403.
14. Hill D.J. Hosking C. S.: The management and Prevention of Food
Allergy In:Frieri M., Kettelhut B. eds.: Food Hypersensitivity
and Adverse Reactions
Marcel Dekkers New York, Basel 1999. 423-447.
15. Host Ahusby S.,Gjesing B. et al.
rospective estimation of IgG,
IgG subclass and IgE antibodies to dietary proteins in infants
with cow milk allergy.
Allergy 1992. 47. 218-229.
16. Kjellman N-I.M.,Björgstén: Natural history and prevention of
food hypersensitivity In: Metcalfe D.D., Smpson H.A., Simon
R.A. eds.: Food Allergy: Adverse Reactions to Foods and Food
Additives Blackwell Science Us. 1997. 445-459.
17. Lilja G., Dannaeus A., Fālzj.Magnusson K. et al: Immune
response of tje atopic woman and foetus effects of high and low-
dose food allergen intake during late pregnancy.
Clin Allergy 1988. 18. 131-142.
18. Malmheden Yman I.
etection in inadequite labelling and
contamination as causes allergic reactions to food
Acta Alim. Közlés alatt.
19. Nagy B., Gönczi F., Lakos G. és mtsai: A gyermekkori
táplálékallergia szekunder prevenciója. Prevenciós modell
bemutatása
Gyermekgyógyászat 2000. 51. 31-38.
20. Nestlé Nutrition: A németországi GNI vizsgálat előzetes
eredményei
Fészek 2001. VI. 3. 7.
21. Páll G., Szövetes M, Marton H. és mtsai: A primer allergia
prevenció elveinek megfelelő csecsemőtáplálás megvalósulása a
család szociális helyzetének függvényében Hajú-Bihar
megyében.
Gyermekgyógyászat 2003. 54. 29-35.
22. Polgár M.: A megelőzés szerepe a gyermekkori allergia
kimenetelében. (Részfejezet) In: Polgár M.: Allergia csecsemő és
gyermekkorban Springer Hungarica Kft. Budapest 1996. 81-
285-293
23. Sarfati M., Vanderbeeken Y., Rubio-Trujillo M., Duncan D. et al:
Presence of IgE suppressor factors in human colostrum.
Eur. J. Immunol. 1986. 16. 1005-1008.
24. Zeiger R., Heller S., Mellon M. et al: Effect of combined maternal
and infant food allergen-avoidance on development of atopy in
early infancy: a randomized study.
J. Allergy Clin. Immunol. 1989. 84. 164-189.
25.Zeiger R., Heller S., Mellon M. et al: Genetic and environmental
factors affecting the development of atopy throught age 4 in
children of atopic parents: a prospective randomized study of
food allergen avoidance.
Pediatr. Allergy Immunol. 1992. 3. 110-127.
Ja, a forrás:
http://www.taplalekallergia.hu/index.php?Menu_ID=32