Hú, csajok, örülök, hogy 'fertőzök'
Kriszta, az, hogy mit ajánlok, attól is függ, te mire, hogyan akarnád használni, illetve mennyire vagy vállalkozó szellemű. Sokan félnek a kendőtől, hogy azt ők biztos nem tudják megkötni, ismerek olyat, aki az össze ilyen hordozóról azt hiszi, hogy egyáltalán nem biztonságos, kiesik a gyerek, stb. Ez persze nem igaz
Alapvetően a kendő a legsokoldalúbb, azzal lehet a legtöbb módon magadra venni a gyereket, kikísérletezni, melyik a legjobb nektek. Ha elmentek valahova, ahol aztán leteszed a babát, akkor pl ismerős illatú takarónak is használhatod, bár belátom, ez nem a legnagyobb vonzerő
Itthon nem túl nagy a választék, lényegében a Kismamás, a Nandu és Carolino van, mint magyar, és forgalmazzák még a Lanát, ami ha jól emlékszem svájci, és 25-30 ezer forint (mondjuk biopamut, meg tényleg nagyon szép és szuper, de belátom, nem mindenki adna ki ennyi pénzt érte). Interneten még sok más szépet lehet rendelni külföldről.
Az erszény és a mei tai (kötözős kenguru) használata korlátozottabb egy kicsit, nincs annyi mód, az erszénybe elfektetheted az újszülöttet (már amelyik hagyja, Samu pl sosem szeretett rendesen feküdni, kézben is inkább a vállunkon akart lenni, onnan tudott nézelődni), később beleültetheted a nagyobb babót, a mei tai-jal meg előre-hátra-oldalra tulajdonképpen 1-1 féle kötés van. Ami persze elég, ha bejön mindkettőtöknek.
Megoszlanak a vélemények, hogy mei tai-ban szabad-e újszülöttet hordozni. A Kozy oldalán van kép a gyártóról a 3 hetes babájával a hátán, de ezt csak akkor lehet bevállalni, ha nagyon-nagyon alaposan tudod megkötni, mert iszonyú jól kell tartsa a hátát, fejét, nem lóghat ki a lába, mert a mei tai túl széles nekik lent, ezért a legtöbben csak 3-4 hónapos kortól ajánlják. A babakozelben.hu-n lehet mondjuk kapni hozzá újszülött szűkítő betétet, nem tudom, az milyen. Pandácskának írtam a mei tai linkeket, erszény szintén van a babakozelben.hu-n, illetve van a
http://www.bohem-mama.hu/ és ma láttam ezt:
http://www.babaslings.hu/ ez egy kicsit másféle, mert van rajta valami állítható csatos rész. Ja, meg a Carolinonak is van erszénye:
http://carolino-bebiteka.hu/erszeny.htm az is állítható.
Én akkor használom a kendőt, ha hosszabb útra megyünk, és max egyszer kell levenni és hazafelé újra felvenni. Ha nyűgös, amikor indulni kell, akkor mindenképpen mei tai, mert azzal kicsit gyorsabban végzek, és akkor is meg lehet jól kötni, ha kicsit fészkelődik, de kendővel egy nyügi baba eléggé jól tudja szabotálni az indulást. Most nyáron azt érzem, hogy kicsit kevésbé meleg is, főleg, mivel a pánt a derekamon jóval vékonyabb, mint egy többszörösen rétegezett kendő, de persze így is totál leizzadunk. Ez benne van a pakliban. Az erszény arra van, ha itthon nyügi, és nekem nagyon csinálnom kéne valamit, akkor kb fél perc alatt beleültetem, és ha nem is teljes értékűen, de tudok ezt-azt csinálni. Itthon csak ezt szereti, mert a hátamon nem látja, mit csinálok. Ja, meg akkor erszényeztünk, mikor a csípőkontrollra mentünk pl, mert utálta a kocsit éppen, és a rendelőben nem szívesen kötözgettem volna, ebbe meg csak belezuttyantottam
Apja egyelőre csak erszénnyel és mei tai-jal dolgozik, majd talán egyszer megtanítom kötözni is, mert alapvetően lelkes.
Nem tudom, Zéti mennyire szeret feküdni és nem nagyon kilátni, de ha most még igen, akkor is hamar el fog nála múlni szerintem. Nagyfiú már, egyre érdeklődőbb, nézelődni akar majd, ezért szerintem a függőleges pozíció jobb lesz neki. Ekkorának én inkább kendőt használnék, és csak később a kötözős kengurut, de mondom, van, aki szerint már most is lehet. Persze ha rákapsz, akkor majd te is ki akarod próbálni a többi fajtát is, csak idő kérdése
Remélem, valamennyit segítettem, bár szó se róla, nem adtam egyértelmű választ
Mondtam, hogy majd hozok képeket, most a témánál maradva hordozósakat mutatok nektek
Apjával
Anya hátán
Hátulról
És bónusz: Samu és a 6hetes unokatesója rajtam