Virgavirág!
A helyzet az, hogy én a patikában adással sem értek egyet, ha az nem receptre, valamilyen ellenörzés mellett folyik. Nem lehetünk benne biztosak, hogy igy orvos is ismeri a dolog hátterét (pl. védönéni irja fel, orvosi pecséttel), de legalább a neve ott van mellette. Talán valamikor eljutunk odáig, hogy ez sem lesz mindegy az orvosnak...
Ha jól tudom (bár lehet, hogy csak volt, és én lemaradtam), a gyógyszerésznek is tájékoztatni kéne pl. a mellékhatásokról, de az a helyzet, hogy én még egyszer sem hallottam ilyet patikus szájából, igaz idönként a zsúfolt paitka mellett ez megoldhatatlan. De mintha létezne rá szabályozás. Vagy nem?
Igazándiból nem tudom eldönteni, hogy mi a jobb, ha a hiperekben megtalálható vagy nem, és mi, mennyire szolgálja a babák érdekeit (nem csak a mamákét) ill. mi a tápszergyártók lobbijának a következménye.
Jó lenne, ha a felsöbb szinten ilyen szellemben (babaérdek) születne döntés.
Az sincs megoldva, hogy tényleg csak az jusson hozzá, aki rászorul. Mindenkinek és bármikor felirják, meg sem nézve, hogy kell-e (van rá konkrét tapasztalatom is: 3 hónapos szomszéd kislányt szabályosan elválaszotatta az anyukája, de nem azért, emrt nem lett volna teje, hanem azért, mert nem akarta, macera volt szoptatni. Vajon akkor is ezt tette volna, ha a tápszerrecepthez nem ilyen könnyü hozzájutni? Meg lehet. De nem biztos.)
És nem véletlenül nem szóltam már korábban sem hozzá a kérdéshez (tegnap vagy korábban), mert nem én szeretném eldönteni. Nem érzem úgy magamat, mint aki kompetens lennék, viszont nem kell a fejünkre ugrani azért, mert gondolkodunk a kérdésen. Egyáltalán nem érzem magamat sem mániákusnak, sem álszentnek, sem semmi hasonlónak, de csölátónak sem.
Ha valaki nem olvasta volna a fenti linket:
"- minden állam dolgozzon ki és alkalmazzon átfogó stratégiát a megfelelő csecsemő- és kisgyermek-táplálás érdekében;
- minden anyát hozzá kell segíteni ahhoz, hogy csecsemője 6 hónapig anyatejet, azután megfelelő kiegészítő táplálékot kaphasson;
- az egészségügyben dolgozók gondoskodjanak megfelelő táplálási tanácsadásról, s ez egészüljön ki a közösségben kialakított, ebben a témában képzett laikus, vagy kortárs-tanácsadással;
- a kormányok gondoskodjanak arról hogy az "anyatej pótlók forgalmazásának kódexe" megfelelő jogi szabályozás mellett alkalmazásra kerüljön; - a kormányok rugalmas jogalkotással segítsék elő a dolgozó nők szoptatáshoz való jogának érvényesítését"
Én már ezzel is elégedett lennék (egyenlöre
).
"WHO 1995-ben megfogalmazta azokat a prioritásokat, azt a "10 lépést", amelyek a gyermekek jólétéhez elengedhetetlenek. Ezek között szerepel a "bababarát kórházak" hálózatának kialakítása a szoptatás elősegítésére, valamint az
anyatejjel való szükség szerinti és ingyenes ellátás biztosítása."
Matska, ez utóbbi és a fönti FD-s idézet érdekes kapcsolatban áll egymással. Ezek szerint MO és az EüM valahol WHO ajánlát sért, ha a mesterséges táplálást helyezi elötérbe.
Beszti