Új privát üzeneted érkezett!

Dorottya,

koszi az infot. Nekunk Naturlandos mosdokenocsunk van, na de abban meg egy halom mas cucc is van... :?
Asszem holnap elmegyek es kikevertetek ilyet amit irtal, kivancsi vagyok, mennyi lesz recept nelkul...
Aztan majd iratok fel dokival ha arra jarunk...

Kriszta,
Tenyleg elternek az adatok az asvanyi anyagokrol...
http://www.konyhamester.hu/index.php?fr ... abomba.htm
Itt pl. a maknal 22 mg vasat irnak, a korabban elkuldottben pedig 15-ot...

Tobbiek?

Mindenki lubickol? :D
_jáde_

Látom én csak be kéne vezetnem dominak a lóhúst! :wink:

Na itt már szerepelnek a belsőségek.
Én egész nap főztem és befőztem.

Már üvegben vigyorog a meggylekvár és a cserkóbefőtt is.
Érlelődik a kovi ubim.
Főztem babmutyit, csülökkel és füstölt húsos oldalassal. Naymi de fini lett.
Ja meg töltött paprkiát.
Csupa updatés kaja!! :lol:

Holnap megyünk úszni, így nem kell főznöm a 35 fokban. Helyette festem tovább a nyílászárókat.
Minnyá küldök képet, hogy mit alkottunk apával.

Kép

Kép

Kép

Üdv: Kriszta
dominika1

vagyis nem, mert valaki eltűntette a fényképező kábelét... :evil: :evil:

Kép

Kép

Kép

dominika1

Kriszta,

Ez szep mai munka!
A ebedetek tenyleg nem egy fogyokuras... :) De legalabb nem eheztetek :wink:
Kar hogy nincs kep! Azert ha megvan a kabel johet par :D
Ezt talaltam meg, ez mar bovebb lista az etelek vastartalmarol:
http://www.gvmd.hu/htm/siderop.htm
_jáde_

Ma én is főztem pici meggylekvárt! Isteni lett! :)
Holnap jön a cseri...

Kép
Kép
Kép
cas

Sziasztok!
Eloszor is egy nagy hir: Zsofi nehany hete felallt!!! Hipp-hipp-hurra!
Kép

Tudom, a kepen egy kicsit inkognitoban van, de higgyetek el,o volt!Meg nem volt het honapos!

Arnyekban
Kép

Es egy par kep Rebekarol
Kép

Kép

Kép :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép Kép Kép
Kép
_gemini

Jol vagyunk, mar a parom falujaban, egy pap baratjanal. A nagyszuloknel sajnos nem lehetunk, mert kutya-macska van a hazban,en meg nem birom oket, pruszkolok, fulladozok meg hasonlok.

Jovo het kedden keresztelo, aztan indulunk Franciaorszagban. Ket nap Burgundiaban (Taize), angol barataink hazaban, aztan pedig haza. Haza, E.T. haza, mar nagyon vagyom a sajat hazunkba!

Most megyek, lanyok meg kukorekolnak, mert egy kicsit elhuzodott a szieszta...

Gem

Kép Kép Kép
Kép
_gemini

Franciaorszagba..... bocs

Kép Kép Kép
Kép
_gemini

Krisz :D
Nekem ennyi mindenhez tuti, hogy kellett volna egy tejes hét, s nem 1 nap :shock: le a kalappal!
Nálunk ma a nagybátyámék voltak (itt nyaralnak két hétig a szigeten), s de.10-kor kezdtem terasz locsolással (takarítással), 3/4 12-től nappali-konyha, majd 1/2 1-től hidegtál előkészület, s készítés (s nem is volt olyan nagy durranás, csak tudnám, hogy mit sz@roztam vele), s három után 5 perccel rohantam a fürdőben, hogy fél négyre kész legyek :oops: végig apuci altatta-etette Marcust, így vele nem is kellett foglalkoznom...de már nagyon hiányzott délutánra, hogy megszeretgethessem :wink:
Szóval én nem tudom, hogy miképpen lehet ennyi mindent csinálni babóka mellett....velem van a baj, tuti :wink: kellek még mindig nászasszonynak? :wink: ja, s a hangyásodástól ne félj, mert előbb kötöm fel magam, mint azokkal a "jószágokkal" "éljek együtt" :cry: (ez túlzás, de bőgni bőgtem rendesen :oops: )

Kismok :D
Legyen is sokáig ilyen jó dolgod a dédivel!!! Reméljük, hogy még táncol a csajszik esküőjén :wink:

Gem :D
Már nagyon hiányoltalak ám :wink: jó hosszú "eltávon" vagytok!
Csajok élvezik, mi?? Gratula Zsófi babának a felálláshoz!
Mi még "csak" szeretünk ácsorogni, ha anya-apa-Kristóf segítenek, s közben nagyokat vigyorgunk. A felülést már egyre többször "gyakorolja", de még az sem "profi"

Maltofert mi is eszünkk egyébként, az otthoni (magyar) dokinéni szerint vérszegény Marcus (ránézésre), mert fehér a füle :shock: gondoltam, hogy nem ártok vele neki.

fürdetés: első hónapokban magyar gyogyótári fürdető krémet (itt senki még csak nem is hallott ilyenről, s Szlovákiában sem létezik ilyen - ott is keresték), már hónapok óta pedig a Johnson - t használjuk, fürdetőben és samponban is :roll:

Jade :D
Még neked akartam utazás ügyileg, hogy szerintem se félj tőle....mi Marcussal két és fél hónapos korában mentünk (muszájból, mert apu beteg volt), s azóta aludja át az éjszakákat :shock:
Most repülünk majd harmadszor, s ha visszajövünk akkor tervezünk egy hosszú hétvégét a szomszéd szigeten hajóval, majd augusztus végén ismét Magyarország, s azon belül is egy hét Balcsi, egy hét anyuék :roll: :wink: már nem is stresszelek annyira értelemszerűen, mint először. Nálatok is "csak" az elindulás lesz nehéz.
S igazuk van a csajoknak a "rituálé"' ügyben, bár nálam nem volt tudatos, de pl. a fürdést nem hagytuk ki, s az azt követő "dolgok" is a szokásos sorrendben történtek. Most apa nélkül leszünk az utolsó négy napban, remélem, ,hogy ez nem zavar majd be a kis Kincsünknél :roll:

Na lelőttem magam, jó éjt Nektek!

Kép
Kép
Kép
szilvia72

Szóval a képek:

Ilyen lett a 3 ablak befalazva és szeletelt téglával kirakva:

Kép

Domi érdekesenalszik, lábai eltűntetve (kilógatta a fejvédő alatt a rácson:

Kép

A két rosszcsont kutyánk:

Kép

Domi beszélget:

Kép

Kép

Kép

Kép

dominika1

NNNNa a mondandóim:

Szilvi!

Csaltam ám azért tudtam mindent megcsinálni!
A babmutyi szombat este főződött készre. A töltött paprika félig elő volt készítve.
A meggyyet Domival pucoltam. Ő a szőnyegén játszott, leültem mellé a földre, beszélgettünk énekeltünk és közben pucoltam ezerrel.
Utána az elektromos húsdarálón ledaráltam. Amikor azt bekapcsolom, a csaj mindig túl akarja kiabálni. Úgy röhögtem...
A főzésésnél meg tentézett egyet. :lol:

Gem!

Huhhh gratula ehhez a korai felálláshoz! :D Nem baj, ha nem irigyellek? :lol:

Jáde!

Ez már jobb táblázat!!!Köszike. :lol:

Cas!

Hajrá a cserkókhoz!!!

Kép

Kép

Kép

dominika1

Ja már nemis tudom melyikőtök kérdezte, hogy mi van a diétás löttyökben, de most jól leírom:

1 nap 5x 1,5 dl búzafű koktél
2 nap 5x zöldséglé
3 nap 5x ananászlé
4 nap céklalé
5 nap sárgarépalé

mellé ehetsz reggel és délbe 2 szelet rozskenyeret, a többihez 1 szeletet.
2-3 liter ásványvíz kötelező mellé.

ára:5800 ft (azért kezdem csak a jövő hónapban, most nincs rá pénzecském...)

bővebb info www.rivan-nova.hu

Kép

Kép

Kép

dominika1

Sziasztok!

Remélem mindenkinek jól telt a hétvége. :D
Mi szombaton Pesten voltunk a gyerekszigeten.Sógornőmmel és az unokaöcsémmel,barátainkkal,és a párom kisfiával.Jó volt nagyon.
Soha nem mertem hulámvasútra felülni,pedig sűrűn szoktunk menni a vidámparkba,de minig nyuszi voltam eddig.Itt a gyerekszogeten volt egy hullám vasút,nem akkora mint a vidámparkba és nem fából!!!Felültem rá a párom kisfiával mentem.Háááát...Féltem de nagyon jó volt már a végére.Kicsit émelyegtem de türhető volt.Meg hát nem nyavajoghattam a srácok előtt. :D
Dódzsemeztünk is(húh de furi leírva ha egyáltalán így írják) :D .Azt imádom.
Vasárnap beüzemeltem a kis medencénket.Átjött a barátnőm a kislányával,apa dolgozott.Levi nagyon élvezte.Anyuék vigyáztak a Levire tegnap 1.5 órát délután,elmentünk vásárolni apával.De már 10 perc után hívtam volna anyut,hogy minden rendben van e.Nevettem is magamon.
Málnát szedtünk este anyuéknál.Szörpöt fogunk belőle csinálni,még soha nem csináltam kíváncsi leszek milyen lesz.
Levi ma nagyon jól aludt.20.30-4.15-ig aludt,ivott és visszaaludt 6-ig.
Ma 13h-ra megyünk anyuval rákszűrésre mert még nem voltam . :oops:
Kicsit tartok tőle.

Gem:Nagyon szépek a lányok és Zsófi nagyon ügyes. :D

Fürdetés:Én Johnson-t és Gabit használok,és Beba sampont.Azt a kencét nem szerettem amiről beszéltetek.Kb.2 hónapig használtuk.

Miket szoktatok főzni a csemetéknek?

Tegnap vettünk először HIPPes túródesszertet,gyümiset.Adtatok már a babóknak?
Barátnőm mondta(2 éves a kislánya)hogy danoninót,Danon joghurtot egy picit adjak a Levinek.? :D

Titti:Hogy vagytok?

Dominika:Nekem nagyon tetszik a fal.Kinek az ötlete volt?Én még nem láttalak,raknál fel egy képet magadról?Köszönöm

Na lépek mert apának ebédet kell főzni.

Szép napot nektek

Kép

Kép
szilvi17

Kép
Mindig bohóckodik :D

Kép

Kép
szilvi17

Sziasztok!
Nincs energiám semmihez. Eszméletlen meleg van, estig csak szenvedünk, a klimát csak jövőhéten szerelik fel addig marad a langyi fürcsi Barbi 33 fokos vizbe fürcsizik napjába többször. A fiam a Magas Tátrába van, csak szombat este jön haza.
Már 4 napja Barbi azt eszi amit mi. Azaz főztem neki husilevest és répát krumplit tésztát (nagyi gyúrja) turmixolok neki össze. Nagyon szereti, sajnos az üveges kajákat már nem eszi meg ezért kellett kitalálni valamit csak a gyümölcsös desszertek csúsznak le.
Kép
Kép
Kép

drumka

Sziasztok!

Mindenkitől szeretnék elnézést kérni, hogy ismeretlenül írok a topikotokba. Dominikával vagyunk virtuális ismeretségben, lévén, hogy az én szülőhelyemen él jelenleg. Ezért időnként benézek a topikba, hogy mi van velük. Így olvastam most Szilvia72 írását a vassal kapcsolatban.

[quote]M írta:altofert mi is eszünk egyébként, az otthoni (magyar) dokinéni szerint vérszegény Marcus (ránézésre), mert fehér a füle gondoltam, hogy nem ártok vele neki.

Ezzel kapcsolatban ide másolom Dr. Kovács Gábor gyermekgyógyász, hematológus docens (Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika) írását a témában. Szerettem volna belinkelni a Szakmai Kollégiumi protokollt is, de sajnos az Egészségügyi Minisztérium honlapja elérhetetlen. Tehát az írás:

Se többet, se kevesebbet!
Sápadt a gyerek? Akkor vérszegény, és szedjen vasat! – gondolják sokan, pedig a vashiány megállapítása és a gyógyszeres vaspótlás sosem történhet egyszerű szemrevételezés alapján.

Több mint száz elemet ismerünk, amelyek a Föld felső rétegében változatos gyakorisággal fordulnak elő. Az oxigén, a szilícium és az alumínium után a vas 4,7 tömegszázalékkal a negyedik leggyakoribb elemünk, s egyben minden élőlény szervezetének fontos építőköve.
Ezek után talán meglepően hangzik, hogy a vashiány az egyik leggyakoribb, általában táplálkozási eredetű hiányállapot. Egy 1982-es felmérés adatai szerint Budapesten az egy- és hároméves kor közötti gyerekek közel húsz százaléka volt vashiányos, Borsod megye szegényebb településein pedig kétszer ennyien. A fejlett országokban ugyan általános a jólét, és ritka a nélkülözés, ezért a táplálékokkal elfogyasztott vas bőségesen fedezhetné a szükségleteket, ez még sincs így. A vashiány részben civilizációs, részben a szegény rétegeket sújtó betegségnek számít. A csecsemők többségét a nyugati országokban csak egy-két hónapig szoptatják, pedig a vas az anyatejből hasznosul a legjobb hatásfokkal. Magyarországon szerencsére kedvezőbbek az adatok. Az azonban gond, hogy már a kisgyerekek is aggasztóan sok cukros édességet, csipszet, fehérkenyeret és kólát fogyasztanak, friss zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék pedig ritkán vagy csak nagyon kis mennyiségben kerülnek az asztalra. Az egyéves kor előtti, illetve a későbbi, de naponta körülbelül fél liternél több tehéntej (vagy tápszer) fogyasztása ugyancsak gátolja a megfelelő mennyiségű vas felszívódását. Nálunk sajnos gyakori, hogy azért nem fogyaszt a család elegendő zöldséget, gyümölcsöt, gabonafélét és húst, mert nem tudja kifizetni a magas tápértékű, egészséges, minél természetesebb állapotú élelmiszereket, így sok étkezés csupán vajas kenyérre és tejre vagy teára korlátozódik.

Minek nekünk vas?
Szervezetünk vaskészletének legnagyobb része az oxigénszállító molekulák, a hemoglobin képződéséhez és működéséhez - vagyis voltaképpen a vérképződéshez szükséges. A vörösvértestek számának csökkenése egyben az oxigénszállító molekulák számának megfogyatkozását is jelenti. A vas ezenkívül jelentős szerepet tölt be az izom- és enzimműködésben, valamint az agy és az immunrendszer normális működéséhez is elengedhetetlen. Ebből következik, hogy hiánya is szerteágazó tüneteket okozhat: legszembetűnőbb a szellemi teljesítőképesség csökkenése és a fáradtság - mindkettő az állandósuló oxigénhiánnyal hozható összefüggésbe. Jellemző a fertőzések iránti fokozott fogékonyság, az étvágytalanság, az égető érzés a nyelven, a szájzug berepedezése, a hajhullás, a sápadtság és a töredező köröm. A szapora szívműködés és más, keringési rendszerben megmutatkozó tünetek már súlyos vashiányos állapotra utalnak.
A köznyelvben vérszegénységként emlegetett állapot nem azonos a vashiánnyal. Az előbbi fogalom az oxigénszállító vörösvértestek számának csökkenésére utal, utóbbi pedig arra, hogy nincs elegendő vas a szervezetünkben. A kettő természetesen összefügg egymással, de olyan állapot is előfordul, amikor vashiány van, vérszegénység azonban (még) nem áll fenn. Ez fordítva is igaz, vérszegénység vashiány nélkül is felléphet.

A vashiány okai
Már említettük az étrend szerepét: ha nem fogyasztunk elegendő, magas vastartalmú ételt, előbb-utóbb hiányállapottal kell számolnunk. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy bizonyos tényezők gátolják a vas hatékony felszívódását, például a gyomor-bélrendszeri betegségek, heveny fertőzések, hasmenés, a túlzott tej-, koffein és fekete teafogyasztás.
A hiány sokszor abból fakad, hogy valamilyen oknál fogva fokozott vasszükséglettel kell számolnunk. Ha a szervezet folyamatosan vagy gyakran vért veszít, rendszerint gondoskodni kell vaspótlásról, s ugyanez a helyzet növekedési szakaszokban, várandósság és szoptatás idején is. Koraszülött kisbabáknál már egy-két hónapos korban kiürülhetnek a vasraktárak, ezért az orvos vaspótlást szokott javasolni.

Kinek kell vasat szednie?
Erről a kérdésről különböző álláspontok léteznek. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium például kilenc és tizenkét hónapos kor között szűrővizsgálatot javasol, s ez Magyarországon is indokolt lehet alultáplált vagy egészségtelenül étkező családoknál.

Laboreredmény
A hemoglobin- (vérfesték-) és a hematokrit- (a vér alakos elemeinek aránya) érték a vörösvértestek méretbeli megoszlására vonatkozó adattal kiegészítve jó kiindulási alap lehet. Ha ezek alacsonyabbak, mint a normálisnak tekintett értékek (hat hónapos kortól ötéves korig, valamint a várandósság idején 110 gramm/liternél nagyobb a normális hemoglobinérték), az esetek 97-98 százalékában vérszegénységről, illetve vashiányról lehet szó.

Egy laboreredmény eltérése azonban még nem jelent sokat. Valójában azt tekinthetjük kórosnak, ami az élettani folyamatokban is megmutatkozik. Kérdés persze, hogy a szülő vagy az orvos észreveszi-e a tüneteket, hiszen ezek eleinte nem olyan feltűnőek. Teljesen egészséges gyerek vagy felnőtt esetében azonban akkor sincs szükség vaspótlásra, ha a kelleténél alacsonyabbak lennének az értékek, hiszen az egyéni különbségek jelentősek lehetnek, mindig akad olyan, aki az átlagtól elüt ugyan, de egészséges.

Érdekes, hogy várandósság és szoptatás idején változatlan bevitel mellett is jelentősen javul a szervezet vashasznosító képessége, hiszen gondoskodni kell a baba fejlődéséről és az anyatejellátásról. A kizárólagos szoptatás a méhen belüli életből hozott vastartalékokkal együtt hat hónapos korig fedezi a kisbaba szükségleteit, többek közt vas tekintetében is.

Ha a vérkép alapján vashiányra gondol az orvos, további vizsgálatokra lehet szükség. A táplálkozási eredetű vashiány általában jól befolyásolható gyógyszeres vaspótlással. Ha a kezelés ellenére sem javulnak az eredmények, vagy a beteg állapota drámaian romlik (például összeesik, jelentős súlyvesztése van, vagy tartósan igen alacsonyak az értékek), érdemes hematológiai szakrendelést felkeresni, mert előfordulhat, hogy vérképzőszervi betegség vagy más egyéb kór okozza a vashiányt. Jelentős vérképromlást eredményezhetnek az élősködők: óvodáskorú gyerekek körében egyes adatok szerint negyvenszázalékos a cérnagiliszta előfordulási aránya, de más élősködők, például a giardia lamblia okozta betegségekkel is számolni kell. Ilyenkor természetesen a felismerés és a gyógyítás jelent megoldást, a puszta vaspótlás nem.

Vastúladagolás
Az eddigiekből remélhetőleg kiderült: a vasháztartás működése meglehetősen összetett, bonyolult. Hiszen míg a védekezőrendszer hatásos működéséhez elegendő vasra van szükség, addig bakteriális fertőző betegségben szenvedőknek nem tanácsos vasat adagolni, mert a baktériumok szaporodásához sok vasra van szükség. A fertőzés idején azért alakul ki átmeneti vérszegénység, hogy szervezetünk így is rontsa a baktériumok szaporodásának lehetőségeit, ezért ilyenkor helytelen volna épp a gyógyulás vélt érdekében vasat pótolni - noha pusztán a vérkép alapján ez önmagában véve szükséges volna.
Mint minden túlzás, a vas túladagolása is árt a szervezetnek, különösen akkor, ha a vérszegénység valódi okának tisztázása nélkül adagoljuk nagy mennyiségben, például multivitamin-készítmények cukorkaszerű fogyasztásával. Így ugyanis a szükségesnél nagyobb mennyiségben rakódik le a szövetekben, és károsítja működésüket. Vannak olyan helyzetek, amikor a túladagolást nehéz elkerülni: nagy vérveszteséggel járó baleset, műtét vagy rosszindulatú betegség esetén a páciens többszöri vérátömlesztésre szorul. Az idők folyamán a felesleges vörösvértestek elpusztulnak, a vasfelesleg azonban nagyon nehezen vagy csak gyógyszeres segítséggel ürül ki a szervezetből.
Azt is figyelembe kell venni, hogy a fogyasztás növelése nem emeli automatikusan a felszívódó vasmennyiséget. A hasznosulás hatásfokában szerepet játszanak a szállító mechanizmusok, a lebontás és az emésztés, a bélfal állapota, az esetleges veleszületett enzimhiány, vagy különböző gyulladásos folyamatok.

Magas vastartalmú élelmiszerek
hüvelyesek, dió, mandula, mogyoró, gabonafélék, húsok, belsőségek, petrezselyem, csipkebogyó, ribiszke, aszalt gyümölcsök, mák, olajos hal

Vasból is megárt a sok
Szívesen rágcsálják a gyerekek az egészségesnek mondott, gabonafélékből készült ropogós pelyheket. Kukoricapelyhet például adhatjuk tízóraira, mondjuk néhány szelet almával kiegészítve. A pehelygyártók versengenek a vásárlók kegyeiért, léteznek majom, elefánt, krokodil alakú csemegék is, más csomagolásokon pedig ott díszeleg a felirat: tizenkétféle életfontosságú vitaminnal és vassal dúsítva. A szülők többsége vonzónak találja a lehetőséget, hogy gyermekét így is táplálhatja vitaminokkal. Szakértők azonban óvatosságra intenek a vassal dúsított élelmiszerekkel kapcsolatban. Szinte minden kórokozónak szüksége van vasra, az enyhe vashiányos állapot ezért akár védelmet is jelenthet a fertőzésekkel szemben. Azoknál, akiknek a vérében örökletes tényezőknél fogva túl sok a vas, az átlagosnál jóval többször fordul elő szívinfarktus, cukorbaj, és gyakoribbak a daganatos megbetegedések is. A szervezet jobban megküzd az enyhe vashiányos állapottal, mint a túl sok vassal. Az egészséges egyensúly szűk határokon belül mozog. Mindezt felismerve Norvégiában beszüntették egyes vassal és vitaminokkal dúsított élelmiszerek forgalmazását, és más nyugat-európai országokban is vizsgálatokat folytatnak ezzel kapcsolatban. Különösen a gyermekek számára gyártott gabonapelyheknél gyakori, hogy vassal dúsítják a hozzávalókat. Ha a gyerek egészségesen táplálkozik, és még vastartalmú vitaminkészítményt is kap, biztosan túladagoljuk ezt a fontos nyomelemet. Vagyis: a kevesebb néha több!

Sápadt és fáradékony
A vashiányos vérszegénység a leggyakoribb hiánybetegség. Megállapításához azonban nem elégséges a gyerek puszta szemrevételezése - bár a sápadtság, a gyakran visszatérő, elhúzódó fertőzések, a gyarapodás csökkenése erre utaló jel lehet. A szervezet vaskészletének legnagyobb része az oxigénszállító molekulák (hemoglobin) képzésekor használódik fel. A gyomor-bélrendszerből a vasat transzferrinhez kötve szállítja a vér, a felesleges vasat pedig ferritin formájában a májban, lépben és a csontvelőben raktározza el szervezetünk. A vashiányos vérszegénység megállapítása orvosi feladat. Nem elegendő egyszerű vérképet csináltatni, hanem a vasraktárak telítettségéről is meg kell győződni a transzferrin és a ferritin vizsgálatának segítségével. Szervezetünk ugyan megőrzi és újrahasznosítja vaskészleteit, mégis előfordulhat, hogy egyoldalú táplálkozás, gyors növekedés miatt hiányállapot alakul ki. Mégsem szabad csak úgy ötletszerűen vaskészítményt vagy vastartalmú multivitamint szedni, mert az ok nélkül adott vas fogékonnyá tehet a legkülönfélébb fertőzésekre.

Betegségek, még a legenyhébb nátha esetén is abba kell hagyni a mesterséges vaspótlást a gyógyulás érdekében! A vas az anyatejből hasznosul a legjobb hatásfokkal, míg a túlzott tápszer- vagy tehéntejfogyasztás növeli a vashiány kockázatát.

A táplálékokban hem és nem-hem vas fordul elő. Az előbbi, mely húsokban található, jól felszívódik. A nem-hem vas felszívódása azonban számos tényezőtől függ, például attól is, mivel társítva fogyasztjuk az élelmiszert. A korpa, a rostos ételek, a kalcium, a csersav, az oxalátok (ezek egyes növényi eredetű ételekben fordulnak elő) gátolják a vas felszívódását. A C-vitamin és akár egy kevés hem vas fogyasztása is elősegíti a nem-hem vas felszívódását. A szervezet vashasznosító képessége a növekedés felgyorsulása és a vasraktárak csökkenése esetén magától is javul. A hiányállapotot anyatejes táplálással és a későbbiekben kiegyensúlyozott vegyes étrenddel előzhetjük meg a leghatásosabban és legtermészetesebben.

Tele van a vasraktár?
Táplálékunk vastartalma viszonylag rosszul hasznosul, csak 5-10 százaléka szívódik fel a vékonybélből. Kivétel az anyatej, annak vastartalma ugyanis minden más ételféleségénél jobban (ötven százalékban) hozzáférhető.
Szervezetünk elsősorban az állati eredetű fehérjékben található vasat képes jó hatásfokkal felhasználni. Az egyidejűleg fogyasztott citrusfélék C-vitamin-tartalma segíti, a gabonafélék, a hüvelyesek, a tej, a tojás, a tea gátolják ezt a folyamatot. Ha az orvos vérvizsgálatok segítségével vashiányt állapít meg, adjuk az általa rendelt készítményt a gyereknek. Ugyanakkor azt sem árt kideríteni, mi okozza a gyereknél a hiányállapotot. Mivel fertőzéses betegségek idején a szervezet növeli a raktározott vas mennyiségét, és csökkenti a szabadon hozzáférhető vasat, nem szerencsés, ha az ellenőrző vizsgálatot közvetlenül betegség után végzik. A sápadtság önmagában nem jelez vérszegénységet.
Vasban gazdag étrend összeállításához kérjük dietetikus segítségét. Azt gondoljuk például, hogy a hús gazdag vasforrás. Ám nem mindegy, melyik fajta! Tíz deka csirkehúsban mindössze 0,6 mg van, míg ugyanennyi sovány bárányhúsban 10,5 a borjúhúsban 3 mg található.

Remélem, hogy nem probléma, hogy írtam (legkisebb gyermekem kora szerint 2004. nyári babás lennék).

Mindenkinek jó babázást és egy kis enyhülést kívánok:

Zita
pzita

Kép
Kép
Kép
Igy ki lehet birni :lol: 8)

drumka

Nagyon csini Kiscsajszi :wink: jó meleg lehet otthon, hogy ífy félmeztelen nyomatjátok 8)
kéró csúcsszuper :lol: úgy irigylem azokat, akik így értenek a lakberendezéshez :lol:

Viki :D
Barbi is csudaszép és nagylány :D mi is veszünk ilyen fürdetőt azt hiszem :wink: nagyon tetszik :lol:
Medencétek pedig zseniális!!!! hol vettétek?

Zita :D
Én bízom a dokinéniben :) , s nem régen pont azt írta vki, hogy Maltofert nem lehet túladagolni....mogyorót, s olajos halat pedig még inkább nem adnék a babómnak :wink: Én őszíntén megmondom (s tettem ezt itt már többször) próbálom ám követni az új dolgokat, de (talán a korom miatt :oops: :roll: ) nagyon nem szeretnék beleveszni a "tudományba"....Amit lehet beadatok neki hogy mminél kevesebb "veszély" leselkedjen rá, s óvom még a szélől is, de nem olvaok ám sok mindennek utána, mert két év múlva más kutatási eredmények lesznek, s az orvosok azért tanultak, s tanulnak most is, hogy ők mondják meg nekem, hogy mit tegyek, s mit ne tegyek....én pedi anyai megérzésemre hallgatva vagy követem vagy nem követem a tanácsokat :wink:

Bocsi egy kázzel adom elő, Marcus itt alszik a vállamon, s olyan jó érezni őt, hogy nem tettem még le :wink:

Kép
Kép
Kép
szilvia72

Szilvi: az ülőkét a Berndonba a medencét a Tescoba vettük. 1X1 méteres asszem és egy cuki polip van a tetején ami "árnyékol" ja és az alját is fel lehet fújni. :lol:

drumka

Köszike :wink: A hétvégén már veszek is :wink:

Kép
Kép
Kép
szilvia72

Viki!

Ti aztán tudtok élni!!!! :lol:

Szilvi72!

Ugye milyen szép a menyed???? Amúgy Zitával szoktunk levelezgetni tök sok jótanácsot kaptam már tőle. Ez a szakmája is.
Én meg annyira féltem Domit az én allergiámtól, hogy inkább odafigyelek a legutolsó tudományos kajafelmérésekre.
:lol:
Tudod....a paramami..... :lol:

Szilvi!

A párom ötlete volt, hogy szeletelt téglával dobjuk fel a befalazott ablakokat. Így is maradt még 3 120X150-es ablak a szobában, eredetileg valami marha 6 db!!! ablakot tett be a szobába. :?

Fénykép rólam: őszintén bevallom, hogy annyira nem szeretem ha fotóznak, hogy soha nem is engedem, hogy fényképezzenek.
Ígérem guberálok valami fotófélét és feldobom, jóóóóó????

na hűvös éjszakát kívánok mindenkinek!!!

Kép

Kép

Kép

dominika1

Jó estét! :D

Csak benézek gyorsan,hulla vagyok.Én edig bírtam a meleget,de ez is meváltozott mióta szültem. :D
Voltam nőgyógyásznűl megvizsgált,mindent rendben talált,4 hét múlva kell felhívnom a rákszűrés eredmény miatt.
Levi szobájába betettünk egy ventillátort,jobban mondva az ajtóba így egy picit elviselhetőbb az idő.Mire megvacsorázott szakadt róla a víz szegénykémről.

Anyu játszott vele ma délután,és már tényleg be kell kötni a babakocsiba.
Teszek fel képet,teljesen el voltam hűlve amikor megláttam,jókat kacagtunk anyuval rajta. :D

Jó éjt mindekinek

Kép

Kép
szilvi17

Kép
Így kezdték a játékot :D

Kép

Kép
szilvi17

Kép
Anyu bohócot csinál belőle :D

Kép

Kép
szilvi17

Kép
Szökni akar,de anyu fülöncsípte :D :D
Hihetetlen egyik pillanatra a másikra művelte ezt.Potyogtak a könnyeink annyira nevettünk rajta.

:D

Kép

Kép
szilvi17

AAAAz igen! Nem bírja a kisemberke a kötöttségeket!

Képzeljétek Domi kúszik!!!

A technikája a következő: jobb láb felhúz a pociig. Elrugaszkodás oldalra billenve. Majd bal kar előrelendít. DE! Szigorúan úgy teszi, hogy fél másodpercre sem emeli fel a senekét, sem pedig a hasát. Muszáj volt kánikulában ráadnom egy trikót mert kipirosodott a pocika.

leraktam a szobában a szőnyegre, mire bevittem a vizet magamnak, addigra a szoba másik végében volt megcélozva a dvd-ket.

Kép

Kép

Kép

dominika1

Sziasztok!

Teljesen kivagyok :cry: :cry: Nem elég a nagy meleg,még Réka is fent van két óránként éjszaka.Gondoljátok,hogy a meleg lehet az oka??????????

Nagyon gyönyörűek a gyerekek egytől-egyig mindegyik.És nagyon ügyesek.

Mi leragadtunk az átfordulásoknál........Egyszer-kétszer sikerül felhúzni a lábunkat térdelő pózba.Na nem panaszkodni akartam.

Cas:A cukrommal nem tudom mi lessz,majd 3-án megyek vissza a diabetológiára.

Még egy kép....a bohócomról...
Kép
Kép

Kép

Kép
ancsa03

Ti mertek hűvösebb (hűtőből kivett) ételt/italt adni a kicsinek? Láthatóan jólesik neki, de nem tudom, nem fázik-e meg tőle....

Mi még csak szopizunk (naponta 6-7x), mellette pedig répát, almát, sütőtököt, és most már barackot is eszik. A sütőtökön kívül a többit nyersen kapja. Egyszer kapott burgonyapépet is, egészen tetszett neki.

Tegnap benyomott nyolc kisebb őszibarackot...
d0r0ttya

Sziasztok!

Kriszta :D
fú, a téglafal tényleg nagyon tecc. Én is hasonlót terveztem a nappali egyik falának. Szeletelt tégla? Ti szeleteltétek?
Domi szuperügyi! Méghogy lassú! :lol: Most aztán pakolhatsz utána! :lol:

Gem :D
azta de ügyes Zsófi, hogy már felállt! És én még azt hittem Sára halad gyorsan a mászással! :roll: :lol: Hogy álltok a bébipapikkal?
Képzeld, nálunk lassan, de biztosan halad a dolog. Most már kóstolt Sára: őszibarit, almát, krumplit, répát, meggyet. Ezek közül a kezdeti szörnyülködést leszámítva, most már mind ízlik neki. A levesben főtt krumpli-répa különösen. Abból egy kis káváscsészényit simán bekajál.
Ti rengeteg helyen jártok! EGyfelől irigyellek, h ennyi helyre eljuttok és a lányok is ilyen jól viselik, másfelől, meg biztosan nagyon hiányozhat már, hogy végre egy helyen letáborozzatok! A lányok gyönyörűek! :D

Szilvi :D
nem semmi Levi miket művel! :lol: Sárit is be kell kötni, de ő meg oldalról száll ki a kocsiból: hasra vágja magát, és a lábait átteszi az oldalán, aztán tolat kifele. Az autósülésből, pihiszékből már többször kiesett, de már fel sem veszi, sőt spec. technikát alkalmaz: térdel a földön, a két könyökével meg a székek ülőrészén támaszkodik és játszik... Majd teszek én is képet! :lol:

klassz ülőkétek van a fürdőkádba, tiszta velnessz ( :lol: 8) )! Szépen ül Barbi! Sárit nem nagyon érdekli az ülés még!

Dorottya :D
nálunk is szopi van még ezerrel, egyszer kap két kaja között valamit Sári, de egyre jobban tetszik neki. Neki az enyhén langyos dolgok jönnek be, de gyümiből a szobahőmérsékletűt is megeszi.

Nálunk megint nagyon fogzós időszak van. :? Sára egész nap nyűgös, alig alszik, éjjel érdekes módon tűrhetően, de nappal kb 2xfél órát. Alig bírom elaltatni, mert alig hogy behunyja a szemét felébreszti magát a kapálózásával. Ja, meg visszatértek a fél perces szopik is :evil: . Na, ez az ami kikészít, nem kicsit! Elkezd enni, aztán pár korty után ordítva fordul kifelé és nem is akarja folytatni. Gondolom ez is a foga miatt, bár úgy gondolnám a felső metszők szopi szempontjából érzékenyebbek.
A lagzi jól sikerült, Sári aludt összvissz egész nap 1 órát, még a kocsiban, aztán meg apa vállán vacsi közben. 10-kor léptünk le este, a tusolás (kádat nem vittünk) nagyon bejött neki, borzasztóan nevetett, a kocsiban altattam este mert Julit nagyon zavarja S. esti nyűglődéses szertartása.
Ja, és mint már írtam, végül a zöldsépüré jobban bejött mint a gyümi. Eddig az alma a legkevésbé szeretett hami. :D

KM

Kép
Kép
kismok

Kismok!

A szeletelt tégla kapható. Van a külső szelet (nekünk ez van, ettől olyan öreges a fal) és a belső szeletelésű.
A külső ára: 2500-3000 ft/m2 a belső pedig 1500 ft/m2.
A téglára csemperagasztóval kell felragasztani. A fugát habkinyomóval, csemperagasztóval kell csinálni és az ujjaddal végighúzni.
A fürdőszobánk terméskővel van kirakva. (még nincs kész)
Apa szerencsére nagyon ügyi fickó, így nem kellett kőmérgest fogadni aki egy csomó lóvéba kerül és félrészegen ugyanilyen csámpásan falaz. :lol:
tisztelet a kivételeké.....

A fogzás nálunk is tart, iszonyúan szenvedünk! Hát kitartást nekünk!!!

Dorottya!

Csonthideget még én sem adtam Dominak, de úgy szoktam, hogy van forralt ásványvize a hűtőben és elöl is és fele-fele arányban adom.
Az nem túl hideg.
A desszertet meg ha nagyon hideg akkor megmikrozom, de általában kellemes hűsen hagyom.

Kép

Kép

Kép

dominika1

Sziasztok,

nem volt ma internetunk de mar van.
Most itt ulok panikba esve mert bejott egy brutal nagy es ronda tucsok es most szem elol tevesztettem, ugyhogy most ugy erzem magam mint horrorfilmek nezese kozben :? Nem tudom hol es mikor fog felbukkanni :?

A tegnapi nap nekunk borzaszto volt, Balint alig aludt napkozben, ha elaludt, azt is csak ugy hogy a cici a szajaban legyen es ne tegyem le a kisagyaba, ugyhogy estere mar teljesen kivoltam. A mai nap eddig szerencsere a szokasosnak mondhato, nem tudom mi baja volt.

Nem mondtam egyebkent, de par napja letettem a foldre ulni es ugy maradt, en nem probalgattam, es nem tudtam, hogy mar egyedul megy neki, mindig csak az olemben ultettem. Azota sokat ul egyedul, bar elofordul, hogy eldol :lol:
Meg mar maszik rendesen, a labait is hasznalja, ezt a mult hettol csinalja. Annyira nem maszkal messze meg, amiert hajlando 6-7 metert maszni, az a papucs, vagy a pottyos labda, taviranyito, telefon...
:D
(helyzetjelentes: kozben meglett a tucsok, visszamaszott a reluxa ala, jo lenne, ha estig itt kibirna es a ferjem majd elintezi ha hazajon, en nem merek hozzanyulni...)

Kriszta,
tenyleg tok jo a fal, nekunk a dominans szin a lakasban a feher, pasztellkek es juharszin, de a kovetkezo hazba lehet tobb meleg szint akarunk majd, de azt meg majd meglatjuk...

A kepek nagyon jok!

Az oszibarackot honnan veszitek? En meg csak gorogot, spanyolt lattam a boltban, dehat azt magamnak se veszem meg...
Viszont tegnap vettem magyar sargadinnyet, irto finom volt! Az oszibarackot is alig varom, meg a kukoricat, gorogdinnyet. Ilyenkor van, hogy napokig csak ezeken elek es nem eszek mast.

kismok,
hany foga van mar Saranak? Nekunk meg nincs :shock:

Kerdezni akartam, hogy mikor ultetitek a babat a babakocsi sport reszebe, tehat ami kifejezetten az ulos valtozat. Mar akinek cserelhetos. Mert en az autosulesben hordom egyelore, a mienket cserelgetni lehet, es most, hogy mar tud ulni, nem tudom, ha lecserelnem, ez nem-e lenne a gerincenek meg teher? Azert 20 perceket mar megul egyhelyben, de ha hosszabb utra mennenk, nem tom jo-e neki.

Ja, hutos hideget en se adok Balintnak, szobahomersekletut vagy annal melegebbet adok neki, legyen az viz, vagy kaja.
_jáde_

Sziasztok!

Vasárnap este jöttünk haza.
Az út egy kicsit érdekesre sikeredett.
20 óra után, Bp-től még kb 100 km-re tisztába kellett tenni Manót :lol:
Szegénykém feküdt egy asztalon az autópálya egyik pihenőjében... (de a lényeg, hogy 5 nap után sikerült neki egyedül..)

Jó volt egy kicsit otthon lenni.

Megnéztünk néhány házikót Nyíregyházán, de nem nagyon tetszettek - könnyűszerkezetesre vágyom - legalább megválaszthatom a kinézetét , a méretét, a felszereltségét...stb.

Apa 2 nap is bement a munkahelyváltás miatt. Sajna most nincs hely (minden üres helyen határőrök vannak :evil: :( ) , de azt mondták, hogy adja be az áthelyezési kérelmét, mert júliusban lesz állománytábla módosítás... "akkor rakják rendbe a létszámot".
Csak ez így elég ..., mert nem tudjuk, hogy mikor engedik el, mi legyen pl. a lakáseladással.... :?
...de majd lesz valahogy...

Levi is nagyon élvezte az utat, a vidéki levegőt.. mindent. :P
Jókat aludt.
Már rengeteget "beszélget", tegnap sikerült a 4kézlábra állás :lol:
Vasárnap 8930 gramm volt - már (szerencsére) lassabban hízik :P

Ahogy átnéztem minden gyerek szépen nő, fejlődik és egyre szebb...
Később visszaolvasok...
Még Brassóit kell csinálnom.. Apa 18 után jön.

Néhány kép:
Tölcsér:
Kép
Meggy:
Kép
Élvezi, hogy ül:
Kép
Játszik:
Kép

Kép
Kép
Kia
fné kia
Nyíregyháza

Kia!

Milyen barna a Levi!!!! :lol:
Azért azt nem értem, hogy nyávognak a vezérek, hogy nincs elég rendőr, Te meg azt írod, hogy nincs hely... :?
Ingyen kéne nekik ember?????!!!
Remélem megoldódik nagyon hamar nektek és tudtok házikót nézegetni.

Jáde!

Ne aggódj, a tücsök nem szokott embert enni... :D Mondom én aki óriási hisztit lever, ha egy mikroszkópikus pók a látómezejébe lóg. :D

Ancsa!

Elfelejtettem mondani, hogy Réka csodaszép nagy kislány, igazi kis huncut manó!

Kép

Kép

Kép

dominika1

Jade! Sportkocsiban tárolom a tücsköt, mikor megyünk sétálni és 3 fokozatú, a leglentebbin tartom, olyan, mint az autósülésben lenne. Más. Képzeljétek, Gigi lepirult…Árnyékban, lekenve…Mit lehet rákenni? Most kapott ilyen napozás utáni krémet. Akkor tünt fel, mikor este fürdetés volt, mert bepirosodott és sírt is a kis szentem, gondolom csípte a hátát a víz.
Gigi háromszögezik, de nem tudtam lekapni, mert nem volt nálam fényképezőgép!!!

Kép
nyafi

Nyafi!

Óriási tévedés azt hinni, hogy árnyékban nem lehet barnulni vagy leégni!
Lányok nyugodtan lehet árnyékban fényvédő krémmel is barnulni.Igaz, hogy hosszabb időt vesz igénybe, de legalább bőrrák mentes...!!!A gyerekeket meg muszáj bekenni árnyékban is. Domit 50-es krémmel kenem, de így is lepirult valamelyik nap a lába. Hiába 4 után mentünk sétálni...

Új téma: véleményeket várok! Domi már nagyon ügyesen eszik önmaga a cumisüvegből. Gondoltam, hogy szép lassan lepattintanám végleg a cumisüveget.
Csőrös poharat vegyek vagy inkább sima fülespohárral próbálkozzak? Asszonygák a csőröspohárra, hogy ugyanúgy kell szívnia mint a cumit és nem ivómozdulatot végez.
Szerintetek?

Kép

Kép

Kép

dominika1

Sziasztok!

Teljesen el vagyok havazódva, egyszerűen nem tudok normálisan bekapcsolódni... Nézzétek el, hyog csak akkor írok, hogyha nagyon röviden tudok válaszolni valakinek. Amúgy jól vagyunk, minden rendben...

Kriszta, nem tudom, szerintem nem jó elvenni tőle még a cumisüveget. Legalábbis a tápszerét hagyd, hogy még abból igya. A vizet add pohárból vagy minden mást. Tapasztalatból mondom, hogy Kriszta pl. nem akarta meginni semmiből a fehéret (eleinte tápszer, majd tej) és a reggeli és esti tejecskét még mindig abban kapja. Próbáltam, hoyg felkel és pohárból kapja, de az nem ugyanolyan. Úgy érzem, hoyg az a rövidke idő, ami alatt kiszívja, nagyon jó alkalom neki ráhangolódni a kezdődő napra vagy elálmosodni, elbágyadni. És ezt még nem venném el tőle. Ha magától nem teszi le, akkor arra gondoltam, hoyg valamikor nyár végétől próbálkozok ismét. De addig békén hagyom. Az én lányom olyan értelmes, ügyes, sőt "koravén" szokott lenni, hogy bízom benne, hoyg ebben a kérdésben is tudja, mi a jó neki.

A csőrősből valóban ugyanúgy iszik, mint a cumisüvegből, DE csak akkor, ha szelepes. HA nem, akkor normálisan folyik a víz. Viszont ez még túl korai szerintem Dominak. Én kivettem a szelepet a csőrösből és úgy ivott Kriszta, de már elmúlt egyéves, amikor próbálkoztunk.
Úgy tégy azért, ahogy jónak látod. :) Ja, és gyönyörű a lakás de még gyönyörűbb a csajszi!!! :wink: :) :) :)
Bocs, nnyira rövid azért nem lett ez a hsz. ... :oops:

Titti, Boldog ötödiket a csajszinak!!!!!! :) :D :D :D (azt hiszem, tegnap volt a "szülinapja")

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith

Húúúúú Edit!

Köszönöm a tanácsot!!!! Megfogadom. Persze ne keverje a tápit (kaját) az innivalóval.
Én aventes vagy mammos csőrösre gondoltam, amiből szívnia kell. Sajnos pohárból rendkívül ügyetlenül iszunk. :lol:

Te mit adsz Borónak inni? Vagy csak a szopi megy?Próbáltam Dominak a vizen kívül némi gyümilevet adni, de nem fogadja el sem töményen, sem higítva. Én ezt akkora gondnak nem érzem ugyan, de gondoltam megkérdezem.

Köszike a bókokat! :lol: :lol:

Tán csak nem befőzöl ezerrel, hogy így elhavaztad magad???

Titti!

Napsinak mi is boldog hófordulót kívánunk!!!!

Kép

Kép

Kép

dominika1

Na, még gyorsan Krisztának...

Biztos, hogy lesznek még javaslatok ezügyben a csajoktól, de mondom, te válaszd ki a nektek megfelelőt. :)
Én úgy gondolom, hoyg a tápszer még jóideig túl fontos tápláléka lesz Dominak, úgyhogy nem kellene, hoyg elhagyja.
Boró még csak szopizik, és napközben a lakásban sincs túl angy meleg, úgyhogy, mg nem adtam vizet sem neki. Tegnapelőtt viszont, sógornőméknél voltunk és a fáról leszedtem egy szem meggyet és megkóstoltattam vele (na nem ott helyben, hanem alapos mosás után). Most is arra engedett következtetni a kiscsaj, hyog nem lesz gond az új ízekkel. :D Megfogta két kézzel a kezemet és nem engedte, hoyg elvegyem a szájától. :lol: :lol: :lol: Már attól féltem, hyog beszippantja mindenestül. :) :) :)

Amúgy nem befőzök különösképpen, bár tegnap betettem a fagyasztóba egy kis cseresznyét. Tényleg "kis" volt, mert nem volt 2 kiló, de legalább "házi" termés volt,amit csak a Jóisten permetezett eddig. És fáj a lelkem, ha belegondolok, hoyg még mi cseresznye ott van a fákon és senki le nem szedi. A gazdának nem kell, mert sok van :shock: :roll: , én meg nem tudom, hyogan juthatnánk el még legalább egyszer, hoyg még szedjünk valamenyit. Annyit hoztam haza, amit kb. egy jó óra alatt tudtam leszedni. :roll: Isteni az íze.

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith

Tudtam, hoyg valami még kimaradt...
Ne is erőltesd a gyümileveket. Már több helyen olvastam, hoyg a mai gyerekek problémja a sok gyümölcsléivás. Hogy nem ismerik és nem is eszik magát a gyümölcsöt, hanem hogy főleg vásárolt italokat adnak nekik, ami a gyermekkori elhízás egyik fontos tényezője is. A magad-facsarta lé persze, nem tartozik ide, de jobb, ha megszokja, hogy szomjúságra vizet kell inni. Miután aztán ez kialakult benne, jöhetnek a gyümölcslevek is! :)

Na, mentem.

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith

Csatlakozom Edithez, s szerinem is cumisüveg a baba/kisgyerek tartozéka :lol:

..most megyek, igyekszem még jönni, de nálunk is nagy a fejetlenség most...

Anyuéktól biztos lesz több időm a jövő héten...jajj, de jó, már péneken megyünk haza :lol:

Kép
Kép
Kép
szilvia72

Sziasztok!

Nem tudom, hogy emlékeztek-e még rám, de nem baj ha nem, mivel nagyon eltűntem a topikból.

Először is minden kisbaba nagyon szép és nagyon ügyes.

Nálunk a helyzet Lili elkezdett fordolódni, ül, ha felültettem, de próbálkozik a felüléssel is. súlya közel 10 kiló(9,85). Kicsit nagyon nehéz, ebben az időben szenvedünk mindannyian.

Én egy kicsit depibe fordultam, de majd elmúlik.

Rakok egy képet róla, ha nem bánjátok.
Kép

A két nagy fiam égetni valóak, iszonyat rosszak, de a délutáni idő töltésünka medencébe való lubickolás így estére valamennyire kifáradnak. Róluk is tennék fel képet.

Kép

Judit

Kép[/

Kép[/

Kép
amaryl

Sziasztok!

Pont most akartam irni,hogy Réka sehogy nem volt hajlandó folyadékot inni(viz,tea),maj egyszer levettem a cumisüvegről a cumit,és pici túlzással ugyan,de nagyon szépen iszik belőle..Azóta is igy iszik,vagy a csőrösből.De még abból is ügyetlen..Persze a tápszer az üvegből megy...

Kép

Kép
ancsa03

Judit!

Én emlékszek rád, és a többiek is fognak!!!! :lol:
Mitől vagy depis, persze csak ha jólesik kiírni magadból, akkor tedd közzé.
Édesek az égetnivalóak!Lilinek szép kis súlya van! Te biztos nagyon izmos lehetsz tőle.

Edit!

Köszike a jótanácsot! Végiggondoltam a dolgokat, totál igaz, hogy a tejcike menjen üvegből.
A nappali ivászatokat meg kiváltom egy csőrös itatóval.
Gyümilevet meg nem adok neki, hisz úgysem issza.A tápszert nem szeretném elhagyni, jobban szeretném, ha 1-1,5 éves koráig azt kapná.Utána BIO tej.

Cseresznye: tudjátok az a dühítő még, hogy a környezetemben is sok család kertjében szó szerint ott rohad a fán a cseresznye meg a meggy is.
Piacon 400-500 Ft kilója (asszem).
Miért nem szólnak ismerősöknek, hogy szedjék le ingyen, vagy valami jelképes összegért???!!!
Más összetenné a két kezét, ha jutna neki 5 kg.

Szomszédom is szólt, hogy amennyit leszedek, annyit vihetek. Úgyhogy szmbaton szedek még, ha marad neki. (elsőbbség a rokonaié)

Kép

Kép

Kép

dominika1

Sziasztok!

Jó rég voltam erre. :) Igaz aktív olvasó vagyok, írni nem nagyon tudok mit.
Le vagyunk törve: Apácskának nincs munkája. Egy kicsit volt, de most megint nincs. Egyre rosszabb a helyzet. Még azt sem fizették ki, amit eddig kellett volna.

Minden Babóca gyönyörűűű.

Amaryl
Jó hogy jelentkeztél, én már hiányoltaalak a múltkor (be is írtam ide).

Gem
Gratula Zsófinak a fölálláshoz.

Köszönjük a köszöntéseket, de majd csak pénteken lesz aktuális. :)
Jól vagyunk, cicizünk továbbra is, és már nagyon vágyunk egy kis jóidőre.

Elvileg 2 hét múlva már mi is otthon leszünk...

Kép
tittina1982

Titti!

Nagyon sajnálom, hogy ilyen szemetek veletek. Milyen dolog az, hogy nem fizetnek???!!!
Szívből kívánom, hogy rendeződjön!

Végleg hazajöttök? És itt MO-n hol, a haza? (persze csak ha nem titkos)

Én adok fel neked egy kis jóidőt. Itt 37 fok van árnyékban, +10 fok mehet?????
Cserébe egy kis frissítő esőcskét kérünk...

Kép

Kép

Kép

dominika1

Krisz
Sebi sajnos a mai napig csak cumisüvegből hajlandó normális mennyiséget inni. Időnként megpróbálom elvenni, akkor inkább nem iszik, csak minimálisat, pedig MINDENBŐL tud már inni rég.
Ha meg nem iszik, akkor egyből iszonyat szorulása van (apró berepedésekkel, vérpöttyökkel a papíron), úgyhogy 1-2 nap után elgyengülök, és visszaadom.
Ja, és a reggeli-esti tejci cumisüvegből nálunk is a szertartás része. De a többit jó lenne már másból inni...
Mostmár úgy vagyok vele, mint mások a pelussal/szoptatással: még nem láttam pelenás/szopós felnőttet, úgyhogy előbb-utóbb el fogja hagyni... remélem! :)
Szóval jó ötlet elvenni mielőbb, Csillánál én is tervezem.
Viszont füles bögrével még sokat fog pancsolni, szerintem praktikusabb vmi olyan, aminek van fedele. (Bár igaz, azokat tényleg inkább szívni kell. :()
Amúgy szerintem az Ikea békás bögréje még leginkább az a csőrös pohár, amiből az ivástechnika leginkább hasonlít a pohárra... nincs benne szelep, így sok jön belőle egyszerre, még szerintem félrenyelnének vele.
A biotejjel egyetértek, csak annyit mondanék hogy MINDEN más tejtől ekcémásodik Sebi, attól nem! :shock: (Hogy a többiben mi minden lehet, bele se merek gondolni!)

Amaryl
ÜDv újra itt! Gyere sűrűbben!
A depi nem hangzik jól, mi baj van? Ha van erőd, mesélj!!!

Tittina
Meló :( :( :( Főleg hogy még ki se fizetik?! :(

Na megyek, délután bababuliba megyünk, össze kell szednem lassan magunkat az induláshoz...

Kép
Kép
Kép
cas

Babasuli???
Az mi???Mesélj róla!

Veszek csőrös aventes vagy mammos bögrét, abból kapja a vizet majd. A tejcike megy továbbra is üvegből.
Így úgy gondolom jó lesz. :lol:
De engem is az vígasztal, hogy nem láttam még felnőttben ujjszopósat, pelenka morzsolósat, cumisüvegest, cumisat, plüssfigura hordozót. :lol: :lol:

Én csak azt nem szeretném, ha éjjel-nappal lógna a szájában a cumisüveg.

BIO tej: olyan szarvasmarha adja a tejet, ami válogatott egészséges tenéyszetből származik, természetes úton fogant.
SOSEM látott növekedés serkentőt, antibiotikumot,vérlisztet.Legelőn legel, olyan szemes takarmányt fogyaszt, ami nem génkezelt és olyan legelőn van, ahol vetett füvet legelhet és messze van a főúttól.
És általában ezek MAGYAR SZÜRKEMARHÁK!!!
Nem véletlenül jegyzik a tőzsdén és a spermája egy csomó pénzt ér.(ezen ne akadjatok ki télleg így van)
Ugyanis a magyar szürkemarha nem képes elkapni a szivacsos agyvelőgyulladást, köznyelven a kergemarhakórt.
Annak a húsából lazán eheted a tatárbifszteket.
Ja és a HIPP Kft a gyermekételekbe magyar bio szürkemarhát tesz!!!
És a HIPP gyártja a Kecskeméti bébiételeket is. :lol:

Sajna a boltokban vett husok zöme olyan állatoktól származik, amit a gyors növés érdekében az alábbiakkal etetnek: Vérlisztet tartalmazó tápok (elhullott állatokból készíti a fehérjefeldolgozó) antibiotikumok, növekedésserkentők (hormonok).stb....

Kép

Kép

Kép

dominika1

Uhhhh most látom, hogy BABABULI és nem babasuli.... :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Kép

Kép

Kép

dominika1

Sziasztok, lányok!

Atyaég, mennyit írtatok! Elkezdtem visszaolvasni, de egyszerűen képtelen vagyok, csukódnak le a szemeim. Kicsik alszanak.

Kaja témához tudok hozzászólni. Főztem salátát kevés krumplival, botmixereztem, de nem kellett nekik. A fagyasztóban landolt az egész, de gyanítom, hogy végül a szemétben végzi, annyira ízetlen. Megpróbálom azért majd sóval, fokhagymával megenni.

Aztán feladtam a főzőcskét, és kipróbáltuk az üveges zöldborsópürét. Nagyjából eszik, de leginkább úgy, ha mellé kapnak egy kis almát, répát vagy baracklevet is.
Aliz viszont úgy szlopálja a meggylevet, hogy öröm nézni. Csak kissé munkás 50 ml-t előállítani (valszeg sokkal többet is meginna együltő helyében), szitán passzírozom át hámozás, magozás után. Őszibarit is átpasszírozom, és mivel megelégeltem a kanalazást, beletettem cumisüvegbe főzelékes cumival, mert jó sűrű.

Kaja: 6 körül cici, majd 8 körül tápszer, innentől teljesen esetlegesek az időpontok, nem tudtam beállni velük napirendre ami az etetést illeti, de a következő evés a
tízórai, ami cici+gyümi és/vagy főzi,
majd ebéd: cici+tápszer
majd uzsi cici+gyümi és/vagy főzi+tápszer,
végül vacsi cici+tápszer

de pl. ha én megyek vásárolni délelőtt, míg a férjem vigyáz rájuk, akkor teljesen felborul, mert mondjuk tízóraira kapják a tápszert cici nélkül és ebédre kapják a pépet.

Egy kicsit zavar, hogy ilyen hektikus a dolog, de nem tudom, hogy lehetne rendezettebben csinálni.

Kész a cirkócsere, jöhet a romhalmaz eltakarítása, kicsit kivagyok tőle.

KépKép
lili73

Sziasztok!

Titti!

Sajnálom, hogy párodnak nincs munkája, de remélem és szorítok, hogy minnél hamarabb rendeződjön a dolog.

Kaja: nálunk Lili mindent megenne, ami elé kerül, bár a fiúk etetik fagyival(ami általában tejes), édesség(amit nem szeretném, ha hozzászokna)de ezeket mind akkor mikor én nem vagyok ott, vagy éppen egy pillanatra nem figyelek oda.

Inni pohárból iszunk kisebb-nagyobb sikerrel, de igyekszik a lány.

Depi: kicsit hosszú lenne, megpróbálom röviden. Minden összejött mostanság én kezdek befásulni itthon, sajna nem járok sehova, mert az egy kicsit bonyolult megoldani(anyósom véget), párom mindennap éjszakáig dolgozik, kicsit az anyagiak is( de ez legyen most a legkevesebb), inkább az az én bajom, hogy az egész életemen kéne változtatni, csak nem tudom, hogy hogyan. Teljesen ellaposodott az életem, mióta itthon vagyok, páromnak hiába mondom, hogy nem jó ez így, de egyáltalán figyelembe se veszi, mert ha ő menni akar beül az autóba és megy(itt megsúgom nekem is van jogsim, de már vagy 5 éve nem vezettem). Teljesen elmegyünk egymás mellett és ez nem jó így ebből vagy válás lesz a vége, vagy nem tudom(pedig szeretem). De inkább nem panaszkodok, de ha valakinek van egy-két jó ötlete, tanácsa azt szívesen meghallgatom és megköszönöm.

Most megyek mert drága kicsi lánykám és a 2 égetnivalóm hiányolnak.

Mindenkinek nyugodalmas jó éjszakát.
Judit

Kép[/

Kép[/

Kép
amaryl

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?