Új privát üzeneted érkezett!

Helló!

Uszama szívem!
Én teleméreginekciózom a bébipapit, de ha te még azelőtt vásárolod meg és adod a gyerekednek mielőtt erre bárki is rájönne, akkor a gyermekednek nyenyi... Ez JÓ? Gondolom nem örülnél neki, mint ahogy bárki más sem.

Nestlé nem csak bébipapikat és tápszereket gyárt. Rengeteg más terméke is van, így a bébidolgok csak a repertoár 1/4-ét teszik ki. Gabonapelyhek, csokik, kakaók és még ki tudja micsodák amik mellesleg finomak. Jó én bojkottálom a Nestlé bébipapiját, (nem esik nehezemre, baba nem eszik bolti püréket már) de ettől még van itthon kakaó és müzli amit szintén a nestlé gyárt... Na bumm.

A tápszerre meg ha tetszik, ha nem szükség van, bár elég szomorú, hogy már bárhol lehet kapni. Bár, oly mindegy, ha csak receptre lehetne kapni, akkor is sok fogyna feleslegesen a tájékozatlan orvosok és védőnők miatt.

A bojkotthoz meg nem kívánok semmit, mert nekem nagyon jól jött, hogy volt kéznél üveges kaja, utazáskor, és egyéb váratlan élethelyzetekben.

Ja és egy buta kérdés? Miért pont a Nestlé? A Hipp, a Mildi, a Kecskeméti? Ezekkel miért nincs baj? Vagy nekik nincs két szép színes oldalú hírdetésük a Kismamában?

puszi
sasha

Kép
sasha

Sziasztok!

Egy pár adalék.
Adva vannak a sokat szidott epres málnás bébidesszertek. Friss babás topikból olvasom, hogy valaki megszerezte a megnyugtató infót, miszerint a konzervgyárak tudomisén milyen eljárással (irva vagyon) ki tudják vonni a magot belőle, és ugyebár a mag az, ami allergizál, ergo tényleg adható a babának....

adalék kettő:nettel rendelkező kismama, orvosa 6 hótól kötelezően húst, nem sokkal későbbre sajtot, tojássárgáját ir elő. Infót továbbadja, jóhiszeműen.

(itt kérek bocsánatot, ha olvasván magukra ismernek az idézettek, eszemben sincs bántani őket, csak példa arra, hogy még a nettel rendelkező, olvasott és jól informált kismamáknál sem teljes a who, lll és társaik nézeteinek ismerete.)

adalék3:ismerős baba (gyerekorvos és védőnő aki nekem, és tkp teljesen szopipártinak tartom őket, bár nekem nem adnak tanácsokatKép, igy nem is tudhatom szó szerint másoknak mit mondanak, ezért is nem iratom őket eygik listára sem), alig 8 hós, nappal alig szopik már, csupa egyebet eszik, fehérjét, tejpépet, mindent. (annak is ellenére, hogy valahányszor találkozunk kifejtem neki, hogy teljesen ráér)

A mamák nem gagyik, ez tuti. De amit sokszor mondanak nekik, ami a csapból ömlik, azt hajlamosabbak elfogadni. És ha a nestlét (stb) hallják, olvassák mindenhol, ha a boltban mindig szembe jön velük a 4,6 hótól adható eperpép, tejpép mézzel, banánnal, gabonával, hússal vagy épp tojással, akkor elhiszik, hogy ha ezt nem szabadna, akkor már betiltották volna. És olyan babák is kapják, akiknél még elég lenne a tej!!!
("olyan jóizűen eszi, mért ne adjak neki", "már 7 (8) hónapos, mért ne ehetné", "nem alszik jól éjjel, gondoltam kevés neki a tej, adtam neki tejpépet(főzeléket)" (azóta sem alszik jobban) stbstb)

Ildi

Ildi
pildi

Sziasztok!

Nem igazán értem, miért véditek a Kismamát! Mint elkötelezett szoptatás-párti magazin lehetőséget ad a legnagyobb, leggonoszabb, éppen bojkottált multinak, hogy hirdessen. Vagy ez úgy van, hogy valakinek mindent elnézünk, másnak meg a legapróbb hibát sem?
Valószínűleg nem menne csődbe a Kismama a Nestlé nélkül sem.
De nekik elnézitek. Miért??? Gondolkozzatok el ezen kicsit.

Annamari
muter

Uszama, nem te vagy a Nagy Névtelen?
kis névtelen

Annamari,
ezek szerint Kismamát csak azok jogosultak olvasni, akik képesek egy éven túl is szoptatni? Vagy olvashatja más is, de neki nem áll jogában tájékozódni az egyéb táplálási módokról? Hm?
Kíváncsi
kíváncsi

Kíváncsi: cikkek szólhatnak tápszerről, meg hogy mikor kell adni..., de ne reklámozzák már őket! Az anyatejet sem reklámozza senki, hogy Annamarié jobb, mint az enyém Kép

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Kíváncsi,
Örülök, hogy minden topicban képes vagy szinte minden hozzászólást félreérteni vagy kiforgatni.
Annamari
muter

Lehet, hogy hülyeséget mondok, de úgy tudom, hogy a fizetett hírdetéseket nem lehet cenzúráni csak nagyon kivételes esetekben. Egy szerkesztő szerintem az újságja tartalmáért felel, nem a reklámért, ami mellesleg a fizetése is. (Nyilván nem mentek volna csődbe, de ez nem erről szól. Nagyon sok pénzt kaptak.)
A másik pedig az, hogy szerintem ha nem lenne ez a bojkott-ügy, a Nestlé most nem hirdetett volna duplaoldalon a Kismamában.
s.kata

Annamari,
te ennek örülsz?
Én meg annak, hogy azért hál'istennek egész sokan egészen jól megértenek engem. Itt a Babaneten is. Kép-ezt küldöm nekik.
Kíváncsi
kíváncsi

Cory,
Kép. Csak sajnos ez egy ilyen piac, az újságokat az olvasók messze nem tartják el. Kell a reklám, és nyilván olyat tesznek be, amit az olvasók nagy részét érdekli. Az újságnak mindegy, csak legyen bevétel, mondjuk ha Annamarinak megéri, hogy reklámozza a tejét, és kifizeti a hirdetési díjat, nyugodtan hirdethet, igaz, ha jól tudom, a reklámetika szerint olyat nem írhat bele, hogy az ő teje jobb, mint a tiéd Kép A baj csak az, hogy kicsi a célközönsége (habár nem tudom, mekkoraKép), nem hinném, hogy nagyon megéri neki.
Mármost - visszatérve az eredeti témára - egy dolgot lehet tenni (illetve biztos lehet többet is, de nekem ez az ötletem): tömegesen felháborodni a Kismamánál és azzal fenyegetőzni, hogy többé nem veszitek a lapot, ha ilyen hirdetés jelenik meg benne. Kíváncsi vagyok, mit reagálnak Kép
Kíváncsi
kíváncsi

Kiváncsi: engem már csak az érdekel, hogy neked az miért fáj, ha valakik tiltakoznak a tápszer reklámok ellen? Attól még, akinek nincs teje, ugyanúgy megkapja a tápszer receptet, és kiválthatja a gyógyszertárban. Tőled nem vonnak meg semmit!
cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

cory,
el ne áruld senkinek, de én vagyok a Nestlé vezérigazgatója és főrészvényese! Kép
Kíváncsi
ui: egyáltalán nem fáj, mindenki csináljon, amit akar, de azt hittem, ez itt egy beszélgetés, ahol el lehet mondani az ellenvéleményt is. A reklám célja egyrészt a tájékoztatás, másrészt a nagyobb piaci részesedés elérése. Bizalmasan megsúgom, hogy egyébként minden reklám ellen vagyok, kivéve ha humoros, de akkor se a reklámozott tárgy miatt. Viszont akkor már tényleg töröljünk el minden reklámot, nem látom be, miért kellene egy céget kipécézni és miért pont egy termékcsoportot.
Más egészségtelen terméket is lehet reklámozni.
kíváncsi

Kíváncsi,
magam sajna hat éven át cigiztem Kép 14 éves koromtól 20 évesig. Brrrrr! Ma már kiráz a hideg tőle. A leszokásban több környezeti hatás egyszerre segített; ismerősök lesajnáló véleménye, a cigi folyamatos drágulása, valamint igenis a dohányzás elleni kampány!

Matska!
Ó...hm...piruló sárga-fej nincs?
Kép

A neten azért találni dolgokat:
(csak kiragadtam a ránk vonatkozó dolgokat, a nyilatkozat teljes tartalmát megtaláljátok a megadott linken)

"AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA
A BIZOTTSÁG 1991. május 14-i IRÁNYELVE
az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerekről

(91/321/EGK)

"...A 79/112/EGK irányelv 3. cikkében meghatározottakon kívül a címkézés kötelezően tartalmazza a következőket:

(3)Az anyatej-helyettesítő és az anyatej-kiegészítő tápszerek jelölését úgy tervezik, hogy biztosítsa a szükséges információt a termékek megfelelő felhasználásáról úgy, hogy ne bátortalanítson el a szoptatástól. Az "emberi", "anyaszerű", vagy hasonló kifejezések használata tilos.

(4)Az anyatej-helyettesítő tápszerek címkéjének ezenfelül tartalmaznia kell a következő kötelező részletes adatokat is, előtte a "Fontos figyelmeztetés"; vagy ezzel egyenértékű kifejezésekkel:

a)egy nyilatkozat a szoptatás kiválóságáról;

b)egy nyilatkozat, amely ajánlja, hogy a terméket csak olyan független személyek tanácsára használják, akik orvosi, táplálkozástudományi, gyógyszerész vagy más hasonló képzettséggel rendelkeznek, vagy akik felelősséggel tartoznak a csecsemő- és gyermek-gondozás iránt;

(5)Az anyatej-helyettesítő tápszerek címkéje nem tartalmazhat csecsemőképeket, sem más olyan képeket vagy szövegeket, amelyek eszményíthetik a termék használatát. Ugyanakkor lehetnek rajtuk grafikus megjelenítések a termék könnyű azonosítása és az elkészítés módjának szemléltetése érdekében.

8. cikk

(1)Az anyatej-helyettesítő tápszerek reklámozása olyan kiadványokra korlátozódik, amelyek a csecsemő-gondozásra és a tudományos publikációkra szakosodnak. A tagállamok tovább korlátozhatják vagy betilthatják az ilyen reklámozást. Az anyatej-helyettesítő tápszerek ilyen reklámozása figyelemmel van a 7. cikk (3), (4), (5), (6) bekezdésében és (7) bekezdésének b) pontjában megállapított feltételekre, és csak olyan információt tartalmaz, amely tudományos természetű és tényszerű. Az ilyen információ nem utalhat arra vagy nem teremthet olyan hiedelmet, hogy az üvegből történő táplálás egyenértékű vagy kiválóbb, mint a szoptatás.

(2)Nem lehet az értékesítés helyén reklámozást folytatni, mintákat vagy bármely más vásárlást előmozdító eszközt, például különleges kiszereléseket, árleszállításra jogosító kuponokat, prémiumot, különleges akciókat, értéken alul eladott reklámcikkeket, árukapcsolással járó vásárlási feltételeket közvetlenül ráruházni a fogyasztóra a kiskereskedelemben azzal a céllal, hogy ösztönözzék az anyatej-helyettesítő tápszerek megvásárlását.

(3)Az anyatej-helyettesítő tápszerek gyártói és forgalmazói sem közvetlenül, sem a közegészségügyi rendszeren vagy az egészségügyi dolgozókon keresztül közvetve nem nyújtanak a lakosságnak vagy a terhes asszonyoknak, az anyáknak vagy családtagjaiknak ingyenes vagy alacsony árú termékeket, mintákat vagy bármiféle egyéb vásárlást elősegítő ajándékokat.

9. cikk

(1)A tagállamok biztosítják, hogy objektív és következetes információval szolgálnak a csecsemők és a kisgyermekek táplálásával kapcsolatban a családoknak és azoknak, akik a csecsemők és kisgyermek élelmezésével foglalkoznak, ami kiterjed az információ tervezésére, biztosítására, felvázolására, terjesztésére és ellenőrzésére is.

(2)A tagállamok biztosítják, hogy azok a tájékoztató és oktató anyagok, amelyek a csecsemők táplálásával foglalkoznak, és amelyeket arra szántak, hogy eljussanak a terhes asszonyokhoz, a csecsemők és kisgyermekek édesanyjaihoz, akár írásos akár audiovizuális formában legyenek is megjelenítve, világos információval szolgáljanak a következő szempontokról:

a)a szoptatás előnyei és kiválósága;

b)az anyai táplálkozás és a szoptatásra való felkészítés és annak fenntartása;

c)annak szoptatásra való lehetséges negatív hatásai, ha bevezetik a részleges üvegből való táplálást;

d)a szoptatás elvetéséről szóló döntés visszafordításának nehézsége;

e)ahol szükséges, az anyatej-helyettesítő tápszerek helyes használata, akár iparilag gyártott, akár otthon elkészített tápszerről legyen szó.

Amikor az ilyen anyagok információt tartalmaznak az anyatej-helyettesítő tápszer felhasználásáról, azoknak tartalmazniuk kell a tápszer használatának szociális és pénzügyi vonatkozásait; a nem megfelelő élelmiszerek és etetési módszerek egészségügyi kockázatait, és különösen az anyatej-helyettesítő tápszerek helytelen használatának egészségügyi kockázatait. Az ilyen anyag nem tartalmazhat semmiféle képet, ami eszményítheti az anyatej-helyettesítő tápszerek használatát..."

Forrás:
http://europa.eu.int/eur-lex/hu/dd/vol/hu_volume_13_10.html

Vagy itt van ez is:
Az egészségügyi miniszter 22/2001. (VI. 1.) EüM
rendelete az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények és tápszerek reklámozásáról és ismertetéséről...

(5) A 4-6 hónapos életkort betöltött gyermekek táplálására szolgáló, vény nélkül is kiadható anyatejet kiegészítő tápszer reklámja a fogyasztó részére akkor tehető közzé, ha a reklám megfelel a (2)-(4) bekezdésben meghatározott feltételeknek és tartalmazza az alábbi figyelmeztetést:

"A csecsemő legjobb-tápláléka az anyatej.
A legegészségesebb táplálási mód a szoptatás. Az alkalmazást megelőzően olvassa el a csomagoláson levő tájékoztatót, vagy kérdezze meg a gyermek orvosát, védőnőjét vagy a gyógyszerészét!"

Forrás:
http://www.mpt.iif.hu/pages/4/page12.html

Na, most akkor mi van? Kép
Szipola teljesen beleőrült ezek olvasgatásába és nem ért már semmit.

Ha már voltak ezek bemásolva, elnézést, én most kerestem rá, a délelőtti vitából kiindulva...

Kép
szipola

Szipola,
akkor nyertél! Kétszeresen is! Kép
Kíváncsi
kíváncsi

Kíváncsi!
Hogyhogy? Gyakorlatban nem teljesülnek ezek a feltételek! Pont ezért beszéltünk annyit a N reklámról, nem?

Most mi van?
Ne hagyjátok rám, mint egy egérre!
Folytatódjon a vita!! Kép

zavarodott sárga fej nincs?
Kép
szipola

Már régóta olvasgatlak benneteket, és egy dolog van, ami mellbevág. Az, hogy mindenki nyomja a maga véleményét, és hiányzik a türelem, a másik elfogadása. Nem is beszélve arról, hogy az anyák nagytöbbségének se Kismama, sem net, mert drága. És mivel drága, szerintem eszükbe sem jut, hogy msot adjanak-e a gyereknek epres bébiételt, vagy pépet vagy bármi más csodát. Szoptatnak, mert az a legolcsóbb, és legegyszerűbb. És mert az nayjuk is így csinálta. Nekem úgy tűnik a szoptatás túlzott propagálása, mint a művelt nyugatról átvett sok más kampány. Az tény, hogy az igény szerinti szoptatás nem volt divatban, az is, hogy elválasztáshoz tejet hígítottak. Biztos sokan ma is teszik. Ezek ellen érdemes tenni. De valahogy úgy, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbb módszert, és ne tartsanak anyukák már előre attól, hogy hogy fogják legalább hat hónapig kizárólag szoptatni a babát. Mert az efféle kényszerérzet később szorongáshoz vezet. És ismerek olyan elsőgyerekes kismamákat,akik addig olvasgattak, addig küszködtek a félelemmel, hogy végül feladzták. Meg olyat is, akinek a gyereke feltehetően tényleg éhes maradt, mi másért sírt volna naphosszat, és szopott volna sírva-nyugtalanul. Mert ugyanezek az anyukák persze csinosak, karcsúak is szeretnének lenni, mert a másik újság meg azt tekinti fontosnak. Kicsit diétázgatnak, tornázni mennek icike-picike mellől.

Hatalom a média. És sajnos sokan visszaélnek vele. Tudjátok-e, hogy egy lap kizárólag a reklámbevételekből él? Hogy a főnökök olyanokat mondanak, hogy írjátok már valamit a hirdetés köré?

Aztán eszembe jutott még az is, hogy a kismama szoptatáspárti lap. Ez lenne a feladata egy magazinnak? Nem az, hogy - állásfoglalás nélkül minél több információt nyújtson? Nyilván válogatott formában. Most akkor ahogy vannak Fideszes meg nem fideszes emberek, úgy vannak a szoptatás és nem szoptatás pártiak is?

Még egyszer mondom: Türelem, a másik elfogadása, és nem tökéletes, hanem ELÉG JÓ anyaság. Valaki most már ezeket is hirdethetné, hogy több legyen az önmagával elégedett anya, nő, ember. Aki aztán elégedett és magában bízó gyereket nevel.

Kicsit hosszúra sikerült, de már régóta gyűlt.

sün
sün

Szipola,
csak a dohányzásra reagáltam! Kép Nyertél, mert ellentétben a feltételezésemmel, használt a kampány - habár én nem a kampányról beszéltem, csak a figylmeztető feliratról, de ez most részletkérdés -, meg aztán azért is nyertél, mert leszoktál!
A többit csak éjjel tudom majd figyelmesen elolvasni, ilyenkor minden szótagba beleszólnak! Kép
Kíváncsi
kíváncsi

Szipola bravó!!! Kép A profilodban lévő e-mail cím él? A dolog sajna úgy áll, hogy vannak törvények, amiket nem tartanak be, de várj csak egy kicsit, mindjárt jön egy nagypofájú csaj, aki elkezdi izélgetni a hatóságokat (mert nem tartatják be) meg a gyártókat (mert nem tartják be) ezerrelKép. Addig is, ha terhelő infót látsz lécci küldd nekem emilben. Hálás lennék érte, köszi.

Sün, bocs, de ha már az "elég jó anyaságra" hivatkozol, elolvashatnád a szerző írását ugyanebben a könyvben a szoptatásról. Bettelheim, ha élne most ebbe a fórumba írogatnaKép. Na jó, ez egy kis túlzás voltKép.

pusz,
matska
matska

Matska,
még szombatig él a mail cím, költözünk - egyelőre nem lesz net az új kecóban, így hát fogalmam sincs, mihez kezdek majd... Kép
Azért addig írok sokat és akkor majd megpihenek...vagy internet-caféban végezzük Borsával Kép

Sün, a fideszesek bizti a nem szopi-pártiak Kép Kép
bocs, ez csak humor próbált lenni, ugyanakkor kifejezte Szipola hovatartozását, ami ebben az országban tabu-szerűen titkos, mint a szoptatás is az, pl. ha utcán előrántod a didit, tuti úgy néznek, mint egy nyekkent mókusra - ezért fontos a liga tevékenysége, és MINDEN/MINDENKI ami/aki e téma körül forog, tehát ezért kell maximalistának lennünk...
Nincs középszer. Csak harcos kampánnyal érhetik el az illetékesek, hogy évek múlva valami változzon, szépen, lassan, együtt, türelemmel, a másik meghallgatásával (én nem tapasztalom, hogy itt mindenki csak a sajátját trombitálja, figyelem nélkül), összefogással...

Kép
szipola

Kíváncsi!
Aha. Persze, nyertem, olyan büdi a pöfékelő anyukám, hogy már el sem tudom képzelni, milyen lehettem. Kép

Ha te éjjel olvasol, hogy bírod nappal?
Öt csemete mellett? Te kis kétlábonjáróenergiabuzogány vagy? Kép

Én most dőlök ki...a fiúk már alszanak...ott vár közöttük a pihe puha szabad hely...éjjel lesz vagy öt szopi...holnap virtu-találkozunk!
Jó éjszakát MINDENKINEK!!
szipola

Jó éjszakát MINDENKINEK!
Szoptatóknak, anyatejeseknek, tápszerezőknek, tápszeretőknek, csak a nesztlének nem.
Aludjatok jól fideszesek és mszpsek, védőnők és védtelen nők!

Kép
szipola

Szipola, Kép!!!
kíváncsi

Matska!
Én, mint nagy nagypofájú csaj, hadd' kérdezzem már meg, hogy szerinted miért nem tartják/ tartatják be a gyártókkal a törvényeket a hatóságok?!
Csi
csii

Sziasztok!

Már megint internetetapu. Én még mindig nem haragszom a Nestlére. Hogy ugyanmá' két oldalas hirdetést adott fel az azt jelenti, hogy van pénze és elég fontosnak tartja a Kismamát. De megint megkérdezem! Nálatok a mosópor tudja Ady összeset kívülről, vagy a Kinder pingvin fontosabb a kosárlabdánál, esetleg a Vodafonnál 6 Ft -ért beszéltek, mert akkor hívjatok fel!!! Vagy ha Ömv-nél tankoltok, akkor - 20 fokban is indul az 1,3-as dízel Fiat Uno?

Tehát, ha miden reklámot elhisztek, akkor nem veletek van gáz?????????????????????????????
... Vagy azzal, aki elhiszi?

A reklám nem baj,minthogy nem baj az sem, hogy ginzeng, meg kakukkfű, meg mindenféle biz-basz dolgokat ajánlanak nekünk a bio-boltban, meghogy a Z-Tv-én piros/zöld/kék fény gyógyítja a bélrákot, esteleg Gyurcsók úr meghatározza, hogy hol aludjál-telefonon keresztül.

Ezek ellen miért nem tiltakozik senki???????!!!!!!!! Meg az ellen, hogy Kiszell Tünde (vagy akárhogy is írja a nevét), esetleg Anettka a TV képernyőn megjelenhessen a kiscuccával naptáron, vagy a barátnőjével szűzen?

Nem értek ti túl rá?

Kékapu.
kékapu

Szipola,
most olvastam el. Mármost gondban vagyok, mert nem olvasok Kismamát - egyrészt rágóta nem, csak hébe-hóba, mert úgy általában a női lapok egy idő után elég unalmasak, másrészt itt Bécsben nem is kapható -, így nem tudom, hogy az ominózus reklám tápszert vagy bébiételt hirdetett-e. Amennyiben tápszert, még mindig nem tudom sajnos, hogy mit jelent az "anyatejet helyettesítő" jogszabályi formula. A jogászok egészen más aggyal gondolkodnak, mint mi, civilek, ezért kérdem. Ez vajon azt jelnti, hogy minden tápszer helyettesíti az anyatejet, vagy azt, hogy bizonyos életkor előtt felhasznált-ajánlott-kínált tápszerek esnek ebbe a kategórába?
"(2)Nem lehet az értékesítés helyén reklámozást folytatni, mintákat vagy bármely más vásárlást előmozdító eszközt, például különleges kiszereléseket, árleszállításra jogosító kuponokat, prémiumot, különleges akciókat, értéken alul eladott reklámcikkeket, árukapcsolással járó vásárlási feltételeket közvetlenül ráruházni a fogyasztóra a kiskereskedelemben azzal a céllal, hogy ösztönözzék az anyatej-helyettesítő tápszerek megvásárlását." Ezt viszont nem értem. Ha nem lehet, akkor mégis hogyan van? Vagy csak arról van szó, hogy ez egy ajánlás, aki akarja, betartja? Itt, Bécsben is (ezer éve úniótag) vettem és veszek akciós, leszázalékolt tápszereket.
Ha viszont az alábbi idézet így igaz, akkor joggal emelhetitek fel a hangotokat (na persze, ha ilyen jellegű termékekről van szó):
"A 4-6 hónapos életkort betöltött gyermekek táplálására szolgáló, vény nélkül is kiadható anyatejet kiegészítő tápszer reklámja a fogyasztó részére akkor tehető közzé, ha a reklám megfelel a (2)-(4) bekezdésben meghatározott feltételeknek és tartalmazza az alábbi figyelmeztetést:
"A csecsemő legjobb-tápláléka az anyatej.
A legegészségesebb táplálási mód a szoptatás. Az alkalmazást megelőzően olvassa el a csomagoláson levő tájékoztatót, vagy kérdezze meg a gyermek orvosát, védőnőjét vagy a gyógyszerészét!""
Puszi:
Kíváncsi
Ja, én se bírom ám mindig, sőt, de ha valami komolyabbat el akarok olvasni, azt csak éjjel lehet Kép
kíváncsi

Kékapu,

a Vodafon termékének "fogyasztásába" nem halnak bele világszerte kisbabák. A Nestléébe igen.
Ne akarjuk már összeadni az almát a körtével!

Iboly
iboly

Kékapu!

Nem, nem dölünk be minden reklámnak (bár a Nestlé reklám olyan csábító, még én is megéhezem). És mig a Vodafone trükkjére rájössz az elsö telefonszámla után, arra csak esetleg jóval késöbb, hogy mi történt azzal a bébiétellel a gyermeked szemponjából.
Egyébként a 6 hónapos korú gyereknek már többféle összetevöböl álló húsos menüket (!!!!), tejpépeket és laktató (!!!!) desszerteket kell szerintük ennie.
Na ez mit jelent?
Most nem kell feltétlenül azt gondolni, hogy ott van a határ, hogy valaki elég müvelt-e, jólinformált-e.
Valószinü a reklám nem azért készült igy, hogy ne legyen hatásos. És azt gondolom, mint reklám nagyon jól megszervezett. Pl. "a mamák egymásnak ellentmondó tanácsokat kapnak"..."a...programja a nemzetközi tendenciáknak megfelelö és a vállalat 136 éves csecsemötáplálási tapasztalatai alapján..."
Nem boncolgatom tovább, de mindenesetre a célközönséget jól "megtámadó" reklámról van szó.
Én nem gondolom, hogy azzal an gond, aki elhiszi a reklámot. Ez egy olyan terület, ami tényleg sok bizonytalanságot okoz a mamákban...

Foly. mindjárt

KépKép
KépKépKép
beszti

Egyébként ált. kiknél hatásos a reklám?
Több esetet is tudnék, de a mi szempontunkból az a réteg a fontos, aki "kapaszkodni" szeretne valamibe. Miért fogynak a különbözö butaságok? Miért hisznek Gyurcsóknak, az "ennyi vagy annyit fogyhatsz mindenféle megeröltetés nélkül", a "kiveszi a mosóporod és hüde fehér lesz" reklámoknak? Valószinü abban a körben, aminél ez a reklám hatásos, éppen hiján vannak azzal a dologgal. Betegek, nem álomvékonyak, és bizony van folt a ruhájukon mosás után is.
És ezzel nagyon sokszor önbizalomhiány is társul. Szuper, hogy sem te, sem a párod nem ilyen, de szerinted mindenkivel ez van?

A Nestlé reklám nagyon jól beleérzett ebbe.

A Kismamával kapcsolatban persze nem tudok egyértelmü álláspontra helyezkedni. meg kell érteni, hogy a reklámok valószinü sokkal többet fizetnek, mint amit a lapeladásból visszakapnak, akármennyi olvasójuk is van. Nagyon sokat tesznek a szoptatásért (érdekes ellenpontja a két oldalas reklámnak, hogy tele van olyan cikkel, ami a szoptatást "reklámozza"), és lehet, hogy pont egy ilyen reklám teszi ezt számukra lehetövé?????

Sün!

Én nem teljesen értek veled egyet, mert mást tapasztalok.
Nem a szegénység-gazdagságnál válik ketté a dolog, hogy aki nem jut hozzá a nethez és a Kismamához, az biztosan szoptat és még bébiételt sem ad.
1. Az anyjuk nem ezt csinálta. Adta a feles tejet, a rizsnyákot. Amikor én születtem, akkor az éppen kiképzett, "friss" kis fiatal védönö el sem tudta képzelni, hogy az anyám engem szoptat!
2. A legolcsóbbnak tényleg ez, viszont a legegyszerübbnek nem. Hogy is fogalmazzam meg? Aki még nem tapasztalta, az nem biztos, hogy tujda, hogy bár látja, hogy mennyit eszik a gyerek, és ilyen szempontból kényelmes a tápszer, ahhoz nagyon sok kényelmetlen dolog is társul (pl. edények, eszközök kifözése, vizforralás stb.). Viszont ehhez már megint valamifajta tájékozottság kell. Én nem hiszem, hogy minden anyuka mindig megteszi ezeket a dolgokat.

Egyébként a szoptatásos szervezetek célja a szoptatás propagálása mellett épp ez: az anyákat arra biztatni, hogy bizzanak önmagukban, a megérzésükben, az ösztöneikben. Ne a szomszéd néni, a doktornö, a barátnö legyen a mérce, hanem saját maguk. valószinü egy mama sem fogja sirni hagyni a gyerekét, ha ö úgy érzi, hogy fel kell vennie (és ezt sem külsö kényszer alapján), ha bizik önmagában, és nem arra hallgat, hogy elkényeszteti vele. És ennek a másik oldala is igaz, nem veszi fel, ha a saját érzése az, hogy elkényeszteti ezzel. Az egész lényege, hogy nem a külsö kényszerek, a média legyen hatással a mamákra. Hanem önmaguk. A szoptatásban is.
De ehhez tenni kell. Mert annyi sok tévhit van, hogy elöbb a köztudatot át kell formálni, hogy a mamák is átformálódjanak.

Csi!

???????????????????

Pocok!

Ugye ezt te sem gondolod komolyan?KépKépKép
Aki ésszel ad tanácsot?
De ugye te ezt ésszel csinálod? Itt is a mértéktelenség a rossz. Miért lenne gond az, ha megmozatod magadat, figyelsz arra, hogy mit és mennyit eszel? (Nem a 0 kalóriás diéta a nyerö.)

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Szia Kékapu!

Személy szerint magasról tojok Kiszell Tündére és Anettkára is, viszont a szopatatásban érdekelt vagyok, ezért "érek annyira rá" erről beszélni. Nem érzem a párhuzamot ezen ügyek között. Tényleg, Kiszell Tünde csináltatott naptárt, amiben szopizó kép is van Kép Kép

No, a lényeg, amit akartam írni, örülök, hogy egy apu is beszállt, az lenne ideális, ha a szoptatás nem csak a nők ügye lenne, hiszen egy egész családot érint.
Kifejti: azért, mert a saját példánkból tudom, az igény szerinti szopihoz támogató, segítő, sőt, háztartásvezető férj/pár/élettárs kell, különben lehetetlen lett volna...Nálunk az első két hónap szinte folyamatos szopizás volt Kép - hogy csináltam volna ezt végig, ha Zsolti nem veszi át az összes sablon női szerepemet? (bevásárlás, főzés, takarítás...)

Tehát apukák, akik olvassák a szopis fórumokat, gyertek, írjatok!! Kép

Kíváncsi!
Ettől őrültem meg én is tegnap, telis tele a net erről szóló szabályzásokkal, még Magyarországon is van erről miniszteri rendelet, erre sehol semmi. Még mindig nem értem ám... Kép
szipola

Helló!

Sün!
Megfogott egy mondatod:
"akinek a gyereke feltehetően tényleg éhes maradt, mi másért sírt volna naphosszat, és szopott volna sírva-nyugtalanul"

Én tudok más indokot is, hogy miért sírt annyit nyugtalanul. Mint a fiam! 6 hetes koráig éjjel-nappal ordított, mert fájt a hasa és ezzel egyetemben volt, hogy 5 órákat lógott a cicin és sokszor volt az is, hogy ott is sírt, nyöszörgött.
A magyarázat egyszerű. Olyan picikék, hogy nem tudnak külömbséget tenni hasfájás és éhség között, a másik meg az, hogy a cicizés, az anyatej nyugtató, fájdalomcsillapító... Persze a jóból is megárt a sok. (5 óra pl.)
De hihettem volna az is, hogy éhes és elég sűrűn jött is elő ez a kép, hogy nincs elég tejem, de ha hallgatok erre a rémképre és elrohanok tápszerért, akkor ma már nem szopna a fiam akinek még így 1 évesen is bőven elég tejem van. Vannak olyan napok amikor szinte alig eszik valamit, mert elötte szopott...

(Tegnap este írtam)

sasha

Kép
sasha

A legfrissebb hírek: http://www.babymilkaction.org/CEMresponses/CEMRjune03.html

Iboly

ui. Ki az a Kiszell Tünde és Anettka?
iboly

Drágáim,Kép

Kíváncsi Kékapu: tisztázzunk dolgokat a reklám körül: a médiatulajdonos (pl. a Kismama) nem az alapján válogat a reklámok között, hogy mennyire fog az tetszeni az olvasóknak. Az alapján válogat, hogy az a médiatörvénybe ütközik-e vagy sem. Ha nem, akkor megy bele az újságba. Akár fűnyírót is reklámozhatsz a Kismamában, ha kifizeted a helyét, legfeljebb kevés embert érsz el a célcsoportodból, ami a te bajod, nem a Kismamáé. A Szipola által látott reklám sajna egy csúnya csúsztatás és joghézag védi, ugyanis a bébiétel nem minősül anyatejhelyettesítőnekKép. MégKép. Majd teszünk rólaKép. A csúsztatás a 4
hónap...Kép.
Más: az, hogy Te melyik reklámnak mikor dőlsz be, sok mindentől függ,
Kékapunak javaslom a következő alapirodalom elolvasását, majd utána tudunk erről beszélgetni: "Consumer Behavior" by Schiffman-Kanuk, Prentice Hall International Editions, 1994. Valamint Ibollyal szólva nem mindegy, hogy csak a pénzed költöd feleslegesen, vagy beteggé
teszel egy gyereket, akár egy életre. A tápszer/bébiétel biznisz azért tartozik a legocsmányabbak közé, mert egyrészt végtelenül felelőtlen, másrészt az, aki károsodik (a baba) nem tud élni azzal a jogával, hogy ne fogyasszon. Egyszer volt szerencsém látogatást tenni egy konzervgyárban, ahol bébiételt is gyártanak, na az almapüré olyan silány léalmából készült, hogy te kompótnak sem vennéd meg, nemhogy a gyereknek adnád... de van ott egy jó kis pürésítő gép, bármiből szép krémet csinál, ha egy tornacipőt teszel bele, abból isKép. Arról nem beszélve, hogy megy abba, szár, csutka, héj, minden.

Szipola, drágám, ne politizáljunk, jó? Köszi. Jelentkezz, ha van új e-mail címed, használnám egy kicsitKép.

Csí, a kérdés jó. Sajnos azért nem tartják be a törvényt, mert Magyarországon a jogkövetés nem divatKép. Sem egyéni szinten, sem cégileg. Hogy a Minisztérium mi a jófrancot csinál, nem tudom, de meg fogom tőlük kérdezni. Van viszont egy kis politikai bökkenő a dologban: a Nestlé (és a többi disznó is) sok pénzt, munkalehetőséget hoz az országnak. A legtöbb törvényt betartják, csak kis simliskedés megy a babkaja meg a tápszer körül... nem biztos, hogy jó ötletnek tartják "odafönn" a cseszegetésüket...

matska
matska

1. A Nestle fogyasztásába nem halnak bele csecsemők! Sehol!

2. Miért és hogyan lehet kérdéses, hogy mennyit szopott a baba? (Méééérleeeeg...)

3. Fél éves kortól az egészséges fejlődéshez szükség van az állati fehérjére.

Akármit harsog is a Babanet néhány nagyszájú önjelölt véleményformálója!

Dr. Benevill
Névtelen

"A tápszer/bébiétel biznisz azért tartozik a legocsmányabbak közé, mert egyrészt végtelenül felelőtlen, másrészt az, aki károsodik (a baba) nem tud élni azzal a jogával, hogy ne fogyasszon."

Károsodik???????????????????????????????
Elmész te oda, ahová én gondolom. Aljas, gusztustalan duma ez. Méltó folytatása annak a régi reklámnak a tápos babákról...
Névtelen

Névtelen!

Kép

Ha a 3. pontot azén Nestlé reklámomhz írtad, akkor hadd hangsúlyozzam ki számodra is érthetöbben a részletböl a kérdéseseket.

"többféle összetevöböl álló húsos menüket, tejpépeket és laktató desszerteket"

Vesd össze ezzel és magyarázd meg nekem, hogyan lehetséges többféle összetevöt ("menü") adni 6 hónaposan, és még az összes többit is:
WHO Nutrition Infant and Young Child

Az állati fehérje nem egyenlö a tehéntejjel. A mai magyar ajánlások szerint nem 6 hónapos korban adják a húsokat, hanem csak 7 hónapos kor körül, viszont az LLL-nek meg nem jár ezért piszkálódás, tessék olvasni:
LLL A csecsemő első étele

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Dr. Benevill!

1. De igen!

2. Vizelet, széklet.

3. A 6 hónaposnál idősebb, szoptatott csecsemő egészséges fejlődéséhez szükséges "állati" fehérjét az anyatej fedezi.Az elválasztás során az anyatej fehérjekoncentrációja állandó marad mindaddig, amíg a napi tejmennyiség 200ml-re nem csökken. Ezután a fehérjekoncentráció hirtelen megnő.

Akármit harsog is Dr. Benevill, nagyszájú önjelölt véleményformáló!

Iboly
iboly

Sziasztok!

Kiváncsi, az előző kormány már eltüntette a boltokból a tápszereket és kizárólag gyógyszertárban lehetett kapni őket. A jelenlegi kormány pedig az 1-es kivételével szépen visszahelyezte őket a boltokba.

A Kismamában szereplő Nestlé reklámnak én sem örülök. Kép Ugyanakkor megértem, hogy egy lap a hirdetőkből tartja fenn magát. A Kismama legalább szuper jó szopis cikkeket közöl és hirdethet a tápszergyártó bármit, ha a mamák úgy csinálnak mindent, ahogy a magazinban olvassák. Ugyanez nem mondható el az Anyák lapjáról vagy a Baba magazinról...

Szipola, WHO szinten semmit sem lehet elrendelni, az Egészségügyi Világszervezet max. ajánlásokat tehet, amit egy-egy kormány rendeletbe foglalhat és utána már számon kérhető a cégeken. Ezért kéne lobbizni az aktuális kormányoknál. De sajnos a tápszergyártóknak több pénzük van lobbizni.
Tudtommal a tápszerhirdetések alatt mindig ott van a "A csecsemő legjobb-tápláléka az anyatej..." szöveg, de nem hiszem, hogy a bébiétel hirdetéseknél kötelező lenne. Ha elolvassátok a fentebb beírt linket, akkor képet kaphattok a címkzés körüli gondokról.

Ildi, jó az az egyes számú adalék. Kép Ez megint egy régi tévhit, hogy ha kiszeded belőle a magot, akkor már nem is allergizál. NEM IGAZ! Az eperturmix akkor is allergizál, ha leszűröd, én próbáltam! Elég vacak csalánkiütéseim lettek tőle.

Adalék 2: pontosan erről van szó! Nem azok a mamák a hibásak, akik hallgatnak az orvosra és jóhiszeműen továbbadják az infót másoknak. Kinek hinnének, ha nem a szakembernek? Továbbképzésekre lenne szükség, a kutatási eredmények ismeretére. A tudomány folyamatosan fejlődik. Nem az a szégyen, hogy 30 évvel ezelőtt tojást adtak a 6 hónaposnak, hanem az, ha ma adják neki, amikor bebizonyosodott, hgy mennyire allergizál.

Teljesen igazad van az úton-útfélen szembejövő hirdetéseket illetően. Reklámok hatására képes az ember elhinni, hogy szüksége van valamire, amiről tegnap még azt se tudta, hgy létezik.

Annamari, nem , nem! Én nem nézem el nekik és nagyon sajnálom, hogy megjelenhet náluk ez a hirdető. De sajnos kénytelen vagyok megérteni őket, lásd fentebb. Szerintem, ha sokan írnátok nekik emiatt, lehet, hogy valami változna. Jó lenne.

Egyébként nem tudom emlékeztek-e, de szuper jó cikkek jelentek meg Veres doktor tollából a tápszeres táplálásról. (Talán január körül?) Úgyhogy, nem csak szoptató mamáknak szól a Kismama, Kiváncsi! Kép

SKata, a bojkott nem most kezdődött és a Nestlé máskor is hirdetett már a Kismamában. sajnos.

Sün, a "szoptatás túlzott propagálása" nem létezik. Nincs rá pénz.
"Még egyszer mondom: Türelem, a másik elfogadása, és nem tökéletes, hanem ELÉG JÓ anyaság. Valaki most már ezeket is hirdethetné, hogy több legyen az önmagával elégedett anya, nő, ember. Aki aztán elégedett és magában bízó gyereket nevel." Igazad van!!! Erre lenne szükség. Ehhez sok-sok biztatásra, önbizalomerősítésre van szükség. Ha egy kismama mindig azt hallja, hogy "bezzeg nekem se volt tejem", meg "nem elég tápláló", mag "vannak szuper jó tápszerek", meg ilyeneket, azzal azt sugallják neki, hogy a szoptatás valami rém bonyolult dolog és kevés embernek sikerül. Ellenben ha biztatást kap és azt hallja, hogy ha mégis valami gond lenne, akkor is van segítség, az mindjárt sokkal pozitívabb. És fontos hangsúlyozni, hogy nem a szoptatás a jó anyaság mércéje. Ahhoz több kell.

Iboly
iboly

Sziasztok!
Iboly és a tapasztaltak: lenne egy hozzáfűznivalóm illetve kérdésem. Amikor terhes voltam tudatosan készültem arra, hogy én majd szoptatni fogom a babámat, mert az természetes. Szülés után a szülésznőm többször meglátogatott a gyermekágyon. Segített mellrehelyezni a babát, megmutatta, hogy kell helyesen a szájába adni a cicit, hogyan kell tartani a babát...stb Kitaláltam, hogy majd én minden szopi után fejek és leadom az anytejgyűjtőközpontba lefejt tejemet. Ezt mondtam is a szülésznőnek, aki kinevetett azzal, hogy idézem: "ez nem az a mell amiből lehet sokáig szoptatni és főleg leadni"
Igaza lett, silány vízszerű tejem volt, szinte átlátszó és a kisbabám éhes maradt tőle, pedig ami a mennyiséget illeti sokat szopott. Tápszerrel pótoltuk az anyatejet amitől szépen gyarapodott. Teljesen ki voltam készülve. Én akartam szoptatni de nem ment. Illetve a kizárólagos szopi nem ment, de így is szopott 6 hónapos koráig, ami igazán kevéske.:-(
A második gyereknél ismét teljes "mellbedobással" készültem és bíztam abban, hogy menni fog biztosan, csak az elsőnél tapasztalatlanságom miatt nem sikerült. Hát ugyanez játszódott le szinte szó szerint. Egyszerűen a gyermekeim nem laktak jól a tejemtől. Mivel azóta elköltöztünk volt szerencsém 2 különböző védőnőtől és gyermekorvostól "segítséget" kapni. Egyikük sem ajánlotta fel, hogy esetleg az anyatejgyűjtőből hozhassak tejet a gyermekeimnek. Ahogy látták hogy nem a megfelelőképpen gyarapszik (kaki,mérleg), már írta is ki a tápszerreceptet.

Én ezt nem értem. Miért nem segítettek, ha lehetett volna másképp is? És a szülésznő honnan szedte, hogy "ebből a mellből nem lehet sokáig szoptatni"? Mert nem nagy a mellem attól még tudnom kéne szoptatni, nem?
És az miért van, hogy a legtöbb nő aki leadja a felesleges tejét és rengeteg teje van, annak nagyon nagy mellei vannak??? Vannak kis mellű nők is akik adnak le tejet?

Köszi a válaszokat
Piros aki a harmadikat várja
Piros

Iboly, a Kismamában megjelnő Nestlé reklámokat nem tudja 100 000 olvasói levél sem eltüntetniKép, akkora hirdetőről van szó. Az már egy másik kérdés, hogy mennyit ront a lap hitelességén a dolog, ugyanis a kismamák többsége nem ért a médiához (nem is dolga, hogy értsen!), tehát nagyjából fogalma sincs, hogyan kerül oda az a reklám, mondjuk pont egy jó szopis cikk melléKép.
matska

Hahó!

Most próbálom bogarászni Iboly Nestlé-s linkjeit...több-kevesebb sikerrel. (3 év angol nélkül és mindent elfelejt az ember Kép

Iboly, Kiszel Tünde és Anettka médiaszemélytelenségek, az egyik állandóan pucér és furcsa, a másik pedig naptárt készítetett a lányáról (szopis kép is van benne) és bugyikat gyűjt...

Piros!
Ilyenkor azért jövök elő egy saját sztorival (holott ez idegesítő, mert te a magad problémájáról akarsz hallani - viszont
komoly választ a megszólítottak adnak majd) - hogy érzékeltessem, mennyi féle b....ságot hallhat az ember lánya a "szakértőktől"!
Tehát a kórházban nekem is mondta a védőnő, hogy befelé forduló mellbimbó, meg használjak bimbóvédőt, különben nem megy majd a szopi...SÜLETLENSÉG volt!!! Ahogy hazajöttünk, működött a szopizás, a "befeléfordulót" meg Borsa méterekre kihúzza, úgy nézelődik... Kép Nem tudom, miről beszélt az a védőnő, egyszerűen őrült volt szerintem...

Remélem, a harmadik bébit minden probléma nélkül tudod majd szoptatni, az idők végezetéig! Kép
szipola

A Kismama üzleti célú lap, nem azért van csak, hogy tájékoztasson. Meg kell élniük az ott dolgozóknak is. Ez pedig nem müködik a lap 3-400 forintos árából.

Iboly: Egy kérdés, máshol olvastam rólad és a témáról, és nem tudom megállni. A honlapodon leírtad, hogy mennyiért mész ki házhoz szoptatási szaktanácsadásra. Erről is van véleményem, de ezt hagyjuk. Az viszont nem szerepel, hogy a szükséges eü vizsgálataid is megvannak-e mindehhez. Ami kötelező a védőnők, orvosok és minden egészségügyben dolgozó számára. Ha te babákhoz és anyukák melléhez nyúlkálsz, akkor ez számodra is szükséges lenne.
Névtelen

Piros!
A szülésznő finoman szólva elmehet Alaszkába gyapotot aratni.
Az érett női tej többnyire ilyen kékes, áttetsző.
Sokat szopó, sokat nyűglődő, keveset gyarapodó bébinél én inkább gyanakodnék rossz szoptatási gyakorlatra - pl. túl gyakori mellváltás, korlátozott szopi-idő - ami miatt a baba nem jut elegendő hátsó tejhez.
Esetleg egy rögzött lassúgyarapodó babára, aki nem óhajt feljebb kerülni a 10 %-os percentilis görbénél.

Mellméret: irreleváns. Én 75B-s mellből szoptatom a 18 hónapos lányomat.

De jönnek még nálam szakértőbbek is.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Piros!

Szerintem a szülésznö nem tudhatta, hogy te a melledböl meddig fogsz tudni szoptatni (és pont a fent emlitett önbizalomerösitéssel ezen kijelentése nem is nagyon egyeztethetö össze). A mellméret és a szoptatási idö nem függ össze, a nagyobb mellü nöknek nem a tejképzö részekböl hanem zsírszövetböl van sokkal több a mellében. Ez egy tévhit, hogy kis mellü nök nem tudnak szoptatni.
Nagyon nagy mellü nök esetében az fordulhat elö, hogy nagyobb a mellük tejtároló kapacitása, így akkor is megfelelö mennyiségü tejjel el tudják látni a gyermeküket, ha ritkábban szoptatnak.

Az anyatej szinétöl nem függ a tápanyagtartalma. Minden anyukánál más, söt egy napon belül is változhat a szine. Az viszont igaz, hogy az elsö része a tejnek vizesebb, szomjoltóbb, laktózban gazdag, mig a hátsó tej zsírosabb. Ezért is nagyon fontos, hogy megfelelö módon és idöt legyen a baba mellen, ne korlátozzuk, és az elsö idöben külön figyelni kell rá, hogy ez az idö leg. kb. 15-20 perc legyen egy-egy mellen. Mert ha túl hamar kerül át másik mellre, vagy túl hamar vesszük el töle, akkor elöfordulhat, hogy mondjuk a mennyiséghez hozzájut, de nem jut elegendö hátsó tejhez.
A te esetedben is csak akkor lehetne igazándiból mit mondani, ha a szoptatási gyakorlatodat ismernénk (hányszor szopiztak 24 óra alatt, egy szopinál mennyi ideig, egy vagy két mellböl, ittál, ettél, pihentél-e eleget, ha igényelte, szoptattál-e éjszaka, használtál-e nyugtatócumit, látta-e a szopit tanácsadó (gondolom nem), stb.), ill. azt, hogy neked nincs-e valami problémád (pl. hormonok szoktak gondot okozni (pajzsmirigy)).
Én azt gondolom, hogy nem szabad korábbi rossz tapasztalatból következetéseket levonni, minden gyerekél újra kell próbálkozni.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Bocs Iboly, ez neked szólt, sé tudom, hogy meg tudod védeni magadat!Kép
De:

Névtelen!

Miröl van meg a véleményed?Kép
Hogy valaki, aki képzett, szakvizsgával rendelkezik, az pénzért dolgozhasson?
Iboly nem az LLL-es tanácsadói munkát végzi pénzért! Nem azt, hogy idejár tanácsokat adni, tájékoztatni minket! Nem a tömegével hozzáérkezö e-mailek és telefonok megválaszolását!
Te miböl élsz?????
Védjük a védönöket, meg az orvosokat, hogy szegények, ennyi pénzböl igazán nem lehet rendes munkát végezni, de Ibolynál arról, hogy ezt a részét pénzért meri végezni (ami egyébként költséggel is jár, mert el kell mennie oda, az pénzbe kerül), megvan a véleményed????????

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Beszti: Szóról szóra egyetértek veled, és ezeket a dolgokat én is tudom és alkalmaztam is. Éjjel egész pici korukban is ahányszor felébredtek mindig mellre tettem őket. (csak azért, hogy szopjanak viszont sohasem ébresztettem fel őket,lehet,hogy ez hiba volt, mert kb 3-4 hetes koruktól éjféltől reggel 8-ig is aludtak, főleg a nagyobb gyermekem volt igen aluszékony) Amikor szoptak, mindig megvártam míg teljesen kiszopták az egyik cicit, és mikor már tényleg nem jött belőle semmi, akkor áthelyeztem a másik cicire. Volt, hogy 1 órát is szopott a lányom (kicsi) igen erőteljesen és mégsem lakott jól. Én ettem rendesen. Van egy tündéri férjem aki mindent megcsinál otthon. Most,főz takarít ha kell. Tényleg mindent megtesz. Levitte a babát "sétálni", hogy aludni tudjak, éjjel ha a hasa fájt és a pici, engem hagyott aludni kicsit és ő vette fel, hogy büfizzen,megnyugodjon. Természetesen ő nem tudta megszoptatni, de naponta legalább 10-12szer mellre tettem. Napközben egy szopógép volt a fiam. Szinte egész nap szopott. Szerencsére a mellgyulladás elkerült bennünket, még az sem volt gond, hogy fájt volna. Egyszerűen éreztem belül a lelkemben, hogy a gyermekem az éhségtől sír. Sír? Ordít!! :-(( Ez komoly. Éreztem, hogy az a baj. És az önbizalmam megvolt és most is megvan így 2 "csalódás" után is,és bízom benne, hogy sikerülni fog tovább és csak szoptatni a születendő 3. gyermekünket. Tanácsadó nem volt nálam, mert akkor még nem is hallottam róla, hogy létezik ilyen. Csak a védőnő és a gyermeorvos "látott" bennünket szopi közben. Na meg persze édesanyám, a nővérem aki szintén szült már és érdekes módon neki is pótolni kellett.

Még valamit szeretnék megemlíteni. Lányok én annyira röstelltem társaságban vagy nyilvános helyen szoptatni, hogy nem hiszitek el. Az emberek (ismerősök,ismeretlenek) olyan megvető pillantásokkal néztek rám, amikor nyilvános helyen vagy akár a saját otthononban vendégek előtt ( a 2 szobás lakásba ha van 15 vendég nem igazán lehet elvonulni), hogy még én szégyelltem magam az miatt hogy szoptatok, pedig számomra annyira egyértelmű, hogy a csecsemő táplálása a szoptatás. És mégis. Szerencsére nem gyakran volt nálunk átjáróház és nem is mentünk túl gyakran idegen helyre (maximum 1-2x havonta). Ez annyira rossz, hogy ellentmondunk és teszünk a természettel.....:-(((

Köszi a válaszoka de sajnos nem lettem okosabb. A harmadik gyermeknél, ha nem fog menni (de úgy is fog :-)) biztosan fogok hívni egy tanácsadót.

Nem is tudtam, hogy ezért fizetni kell, azt hittem karitatív. Mennyiért jönnek ki alkalmanként, ha pl egy vidéki kis város melleti faluban lakom 220 km-re a fővárostól?
Köszi
Piros
Piros

Cory
egyetértek Kiváncsival nem az olvaso tartja el az ujságot legalábis itt M.o nem és ez nem csak a babás ujságokra igaz hanem a Nöi magazinokra is a Magyar nyelvü Nöi magazinok is azért vanak tele reklámokal mert ha csak érdekes cikkekel lenének tele akor dupla annyiba kerülnének és még kevesebben venék meg és ugyanez a helyzet a Kismamával ha számüznék a reklámokat és csak érdekes cikkeket tenének bele akor valoszinü hogy dupla anyiba kerülne és akor még kevesebben venék meg .

Sün
ezek szerint vanak .Viszont az olcsoság relativ fogalom az anyának ennie kell söt ha nem akar vitamin hiányal köszködni meg vas hiányal akor ezeket is kell szedni vagy ajánlatos és ezek a dolgok nem olcsok söt a gyümülcs se olcso csak hogy a szopi a legjobb a babának .

Beszti
igen az teszi lehetövé a szopis cikkek megjelenését hogy mindenféle reklámok vanak bene köztük Neslé is .

Csics
csics

Lányok, tudom, hogy nem én vagyok a topikgazda, de szeretném javasolni, hogy miután mostanában nagyon sok névtelen provokálónk van, regisztrálatlan provokáló bejegyzéseire ne válaszoljunk. Hm? Kép Egy idő után csak elunják...

Valaki mondja már meg nekem, hogyan kell ilyen helyre kis piros acsargót csinálni....

Piros: védőnéni is meg szülésznéni is jöhetne a táblicskuba...Kép
köszi,
mats
matska

2003 December 02 kedd - 15h 55: Névtelen

"nyúlkálsz" - ez micsoda borzalmas kifejezés...

Kép
szipola

Matska!

Ok! De:
És mi számítson már nem névtelennek? Magyarán csak regisztráltaknak válaszoljunk, vagy ha már ír alá valamit, az jó?

OFF:
Acsargó: \ clipart { angry }
Szóközök nélkül kell beírni.
Az angry helyére még lehet egy csomó mást írni, és akkor más jelek lesznek.KépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKép
KépKépKépKépKépKép

Clipart jelek

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Piros,
ha van kedved, írj egy mélt nekem! Kép
Kíváncsi
kíváncsi

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet: