Sziasztok!
Nagyon OFF leszek, bocs, akit nem érdekell ne olvassa el.
Igen a szülőknek kell eldönteniük,hogy mi legyen a gyermekük neve, csak a szülő néha elfelejti, hogy a gyerek ezzel a névvel kell,hogy felnőjjön és leélje az életét. Most konkrétan NEM rátok gondoltam!!!
Nagyon fel tudom húzni magam mikor pl olvasom a Délmagyarban a megjöttünk rovatot. Elképesztő és szégyenletes. Az emberi butaság és hülyeség határtalan. Tudod,régebben az ember nemzetiségét, etnikai hovatartotzását az alapján tudták beazonosítani, hogy mi a neve. Családneve és keresztneve. Ha külföldre mész pl Svédországba, csak az igazi "őslakos" svédeknek van valódi svéd nevük, de akinek másmilyen neve van az majdnem mind "bevándorló", azt a név alapján be tudod azonosítani, hogy honnan jött. Általában. Érted mire gondolok. Nem szabadna ennyire keverednünk és ennyire globalizálódni ami a gyerekeink névválasztását illeti, meg a plázákat,multikat...stb. Meg kellene őriznünk azt a kincset amink van, a nyelvünket, kultúránkat,hagyományainkat a család és utó neveink a vallásunk...stb. Ez a mienk és senki másé. Már ott tartunk, hogy szégyen magyarnak lenni vagy mi van? Nem a nevével válik valaki különlegessé hanem atetteivel. Egy Tóth Gézát is megjegyzel, ha valami olyat tett érted,vagy a hazádért amire büszke lehet.(már akinek a hazája,kultúrája fontos) Én teljesen le vagyok döbbenve, hogy a szegedi szomszéd kislány aki 10 éves nem ismer egyetlen egy magyar népdalt sem. Ez mind a szülő hibája. Azért van ilyen káosz Mo-on mert nem nevelik magyarrá a gyereket. A szerbeknél például szinte egyáltalán nincs más nemzettől elszedett keresztnév. Egy szerb sose adna idegen nevet a gyerekének csak szerbet-szlávot-. Ebben meg tud erősíteni Nóri is ebben biztos vagyok. És tudjátok miért nem? Mert iszonyatos nagy nemzeti öntudatuk van. Akármilyen bunkók, agresszívak, de a mivoltukat nem tagadják meg sosem. Ők egy büszke nemzet pedig nincs túl sok pozitív tulajdonságuk. A Magyar nemzet miért nem képes erre?? Miért kell folyton behódolni másoknak? Ha külföldre mész hol látod, hogy nem magyar családnak magyar nevű a gyereke??? Sehol. Esetleg véletlen, meg ük-ük-ük déd...stb valaki volt magyar és poénból utána elnevezték a gyereket.... De bezzeg Mo-on. Itt van minden. Dzsenifer, Vanessza, brazil szappanopera"hős""nő" meg minden mi szem szájnak ingere.... Köszi! Igaz, hogy a legtöbb esetben ezeket a neveket Kolompár vagy Lakatos családnév előzi meg
, de hát sajna már az értelmiség körében is elég elterjedtek. Én ezen lepődöm meg a legjobban, mikor egy diplomás ember pl. le Nicholas-ozza a fiát akkor miért nem Miklós, könyörgöm?
Vannak vallásos,hívő emberek akik a bibliából választanak nevet a gyermekeiknek. Ott is vannak magyar és kevésbé magyar hangzású utónevek (héber nevek főleg). Ezt én maximálisan elfogadom, mert a hitük köti őket valamihez. De az ilyen jött-ment idegen rövidülések.....én sose aláznám így meg a gyermekem...egy semmilyen névvel.
Furcsa, hogy pont azoknak az embereknek nincs semmi nemzeti öntudatuk , akik Magyarországon születtek és nőttek fel. És érdekes, hogy akik a Trianon álltal külhonba kényszerültek, azoknak meg van. Persze ez csak általánosítás. De elgondolkoztató.
Na nem okoskodom tovább, úgy csinálja mindenki ahogy jónak látja. Isten lássa lelkem nem a rosszindulat beszélt belőlem, csak eléggé hirtelen természetű vagyok (amin változtatnom kéne, tudom, dolgozom rajta
) és nagy az igazságérzetem. Nem bírtam, hogy ne nyilatkozzam meg ez ügyben. Bocsika!
Puszi minden érintettnek. Most megint meg leszek kövezve a más nézeteimért???
Puszka
Enikő