Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Judyt!
Boldog születésnapot a fiúknak! Majd várjuk a képeket!

Edit, Nettke!
Nagyon ügyesen haladtok a szobatisztasággal! Csak egy kicsit panaszkodni kell, ugye? Nálunk olyan váratlanul lettek szobatiszták, hogy csuda. Mondjuk az alsónadrágba kakilás még kb egy hónapig megvolt Ádámnál, csak a türelem segített. És a nagy lelkendezés, amikor Gergő a WC-be termelt.

Brigi!

Csúcsszuper a fészek! Nagyon ügyesek lehetnek a csajok, h nem esnek le. Én még a játszótéren is féltem az enyémeket. Csak a csúszdához van ilyen mászóka, de a létrát jobban támogatom. Persze, tudom, h ez jobban fejleszti az egyensúlyérzéküket, de akkor is.

Detti!
A bölcsin teljesen ki vagyok akadva. Nem csodálom, hogy nem szeretnéd, ha maradnának!
Már csak azért is rossz lesz nekik, mert a gyerekek abszolut érzékenyek arra is, h téged esetleg nem kedvelnek, és úgy fogják érezni, h őket sem látják szívesen.
És mi az, h negyed 3-kor hozd el? Na, én erre biztos a vezetőnőhöz mennék, de az is lehet, h az egyesített bölcsődék vezetőjéhez. Az a dolguk, h vigyázzanak rájuk, azért kapják a pénzt. Az enyéim ráadásul 3-ig alszanak is, negyed 4-ig nem is lehet értük menni. Vagy elhozom ebéd után, vagy alvás után. Alvás közben nem háborgatják a gyereket. Különben nem értem, mi az, amitől nem tudnak a többi 10 mellett még két gyerekre figyelni. grrrr

Egyébként ezt az egész bölcsis ballagást nem értem, annakidején ilyesmi nem volt, és nem is hiányzott. Én a gimiből ballagtam, az épp elég volt.
Amúgy nálunk is lesz valami kis búcsúbuli, nem tudom, h pont mi, de szereplésre nem készülnek, az tuti.

A csoportképre ráíratom a gondozónőkkel mindenkinek a nevét, h ne felejtsék el a fiúk.

Mi holnap választunk jelet az oviban, ha odaérünk időben.

A drukkok hatottak, 4-esre javítottam az angolomat. Még egy vizsgám van hátra, és kész. Remélem, meglesz, mert ebből nem lesz lehetőségem javítani.

A többiektől elnézést, hogy nem írtam, sietek tanulni. Egy hónapja csak akkor főzök, amikor itthon vannak a gyerekek, már nagyon gáz, h semmire nincs időm.

Puszi:
Annamari
bannamari
Budapest XIII. kerület

Sziasztok!

Annamari!

Nagyon ügyi vagy!Szuper angolból a 4!A következő vizsgához is mennek a drukkok!
Akkor én is reménykedhetem,hogy Oli egyszer a wc-be kakil?Mert már éjszakára se kell pelus,de a kakiláshoz rendületlenül!Ha nem kap,inkább visszatartja.

Detti!

Az eszem megáll!És csütörtökön az összes szülő szabin lesz a bölcsis ballagás miatt??? :evil: :evil: :roll: Ki azért mert ballag a gyereke,ki meg azért mert el kell hoznia előbb a böliből a gyereket?! :shock: És ezek a szülők mit mondanak a munkahelyükön?a 3éves gyerekek meg azért nem alszanak délután,mert 2kor ballagnak?Úristen!az eszem midnjárt megáll!Irgalmatlan sznob ez a bölcsöde!
Én nem is tudom,mit lehetne mondani ezeknek az embereknek!Vagy eddig itt mindenki behódolt a "nagyfőnök" rigojáinak? :roll: :shock: :evil:

Judyt!
Sok boldogságot a fiúknak!

Brigi!
Ez egyszerűen szuper!Irigykedem a fészekre és a fára is!Ha nekünk ilyen fánk lenne??!!!!(van,de sajna az utcán) A fiúkat egy hétig le nem imádkoznám a fáról!
Most aztán igazán sajnálom,hogy lemaradunk az augusztusi buliról! :wink: :lol:

Rólunk: voltunk ma a Gézengúz alapítványnál.Az eredmény nem meglepő! Beni,Marci teljesen átlagos fejlődésű,vannak területek,amin elérik a 4évesek szintjét.Így megkapták a jó minősítést! :) Viszont Olit szenzoros-integrációs tornára kell hordanunk.Jó indulattal is van egy fél éves lemaradása. Úgyhogy most "nyomozok",hogy itt helyben milyen lehetőségeink lennének,mert heti 2szer nem szeretném Győrbe hurcolászni.

Cat!
Te nem valami hasonlót mondtál,hogy Olitokat mire hordod?Nem jól rémlik?
Amúgy kösz a múltkori infót a BHRG-s felmérésről.Itt valami hasonló volt.

Edit

Kép

Kép
edit73

Annamari :)
Az én gyerekeim olyanok mint a kismajmok. Mindenre felmásznak. A fára eddig nem tudtak, de sokszor könyörögtek, hogy tegyük fel őket. És olyankor ültek az ágon és kapaszkodtak a törzsbe. Most legalább egyedül is fel tudnak menni. A leesésre akkor van esély, ha direkt ki akarnak bújni, mert elég kicsik a rések, véletlenül nem hiszem, hogy ki tudnának. A bohóckodástól kicsit jobban féltem őket, de azért ők nagyon magabiztosak az ilyen mászós dolgokban. Hát majd meglátjuk. Eddig rendesen viselkedtek. :wink:

Edit :)
Nem csak nagy talin lehet minket meglátogatni. :) Ha megbeszélünk valamit szívesen látunk valamelyik hétvégén. Négyen a hétvégén már tesztelték a fészket, de sztem öten is elférnek rajta. :)

Detti :)
Én biztos nem szóltam volna be, nem vagyok olyan fajta, de hogy fortyogtam volna a dühtől az tuti. Már miért gondolja a gondozó, hogy te arra szeretnéd elhasználni a "szabadságodat" vagy a lehetőséget, hogy néha hamarabb elmenj, hogy az ő dolgukat megkönnyítsd :!: :?:

Judyt :)
Boldog szülinapot Atinak és Ákosnak!!!! :) :) :)

JÓ éjszakát!!

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Hahó, itt vagyok.

Bevallom az utóbbi pár napban csak olvasó üzemmódban voltam, de majd most!

Hol is kezdjem?
Talán a céges bulinál. Jól emlékeztetek, tavaly Bulgáriában voltunk, idén meg Szlovéniában. Jó volt. Ha címszavakban kellene mesélnem: hosszú utazás egy buli-buszon, tenger, alvás teljes kikapcs állapotban (Ugye nem kell ecseteljem, hogy ez mekkorát dobott rajtam???), buli, alkohol…

Ja, és képzeljétek alakul a munkaügyem is. Igaz, csak januártól szeretnék visszameni, de gondoltam jobb előbb megkezdeni a ’pontosan milyen szerepkörbe-mit’ egyeztetést. Úgy néz ki, hogy lesz kedvemre való meló méghozzá elég jó feltételekkel! Azt hiszem extra szerencsés vagyok!

Ovi: nálunk is megvolt a szülői értekezlet. Nálunk minden teljesen OK volt, szimpik az óvónénik, nem beszélve a vezető óvónőről. Lucának katicabogár, Bencének pedig kisvonat lesz a jele. Szerencsére mindkettőt le tudom rajzolni ;-). Készülünk az ovira, már „csak” a szobatisztaság van vissza. Elmélyülten olvasom soraitokat, és igyekszem minél több hasznos ötletet elcsípni belőlük. Mi még nagyon az elején járunk, de bizakodó vagyok. Majd jövök panaszkodni, ha megakadok…ma vettem short fazonú Hello kitty-s bugyikat! ;-)

Cat!
Szuper ötlet a közös esti program, én benne vagyok. Lehet mozi, de akár beülős-dumálós is. Mit szólnátok egy kiülős helyhez egy kellemes nyári estén? (Vállalom a szervezést, de ötleteket várok a helyszínre…)

Lilla!
Tali priviben! Csak összehozzuk már! ;-)

Detti!
Ez az ovi- bölcsi ügy teljesen gáz. Én nem értek egy intézmény vezetéséhez, de hogy lehet valaki ilyen …., hogy bölcsis ballagásra hivatkozik? Ez olyan mondvacsinált! Na, de nem akarlak húzni…van más is , aki szív ilyen ügyben, de azt hiszem Ti eléggé megjártátok már a hadak útját. Drukkolok, hogy jól jöjjetek ki ebből!

Brigi!
Lehet, hogy lemaradtam valahol, de akkor aug. 2-t bevéshetjük a naptárba? Már nagyon várom! Ja, és köszi a beszámolót magadról. Csúcs lehet megint pocakosnak lenni! Név?
Nézegetve a képeket, felmerült bennem, hogy Artúr mellékállásban pók? Szuper ez a fészek! Gondolom a csajokat csak ebédre tudtátok lecsalni. Elgondolkodtam, de mivel mi egy teljesen új telepen lakunk ezért kb. az ükunokáinknak lesz majd ilyen fészke a mi fáinkon. ;-)

Doris!
Bár személyesen én sem ismerlek, de hírből meg néhány hozzászólásból még igen. Én is várom a fotókat! Ja, és egy gyors kérdés: hol is veszek ilyen textil-es lepedőt? Bencus nagyon izzadós típus, úgyhogy jól jönne nekem is valami lágyabb.

Nem is meséltem Nektek, hogy alig maradt szabadidőm, így stratégiát váltottam: bevezettem a gyerekmunkát: ;-) Lásd fotók.

Kép Fűnyírás

Kép Virágültetés

Kép Vasalás

És persze munka után édes a pihenés:
Kép Ketten a csúszdán

Kép Anya vissza a gyerekkorba!

Kép Luca alpinista lesz!

Kép Bence pedig Forma1 versenyző!

Szóval nálunk ez van....

Vikóka

Viki

KépKép
vikóka

Én pl. a jövő héten tök szabad leszek (kölkök nyaralnak vidéken a nagyinál egy hétig), úgyhogy benne lennék egy ilyen összejövetelben!

Zenés-táncos kiülős helyeket ismerek, szolidabbat sajnos nem.

Mi egyébként alakulunk a szobatisztasággal kapcsolatban: Ambrus egyre többet szól (itthon nincsen rajtuk pelus), de az eleje még azért főleg a bugyiba megy.
Szerintetek az jó, ha gyakran kérdezgetem őket, hogy kell-e pisilni? Ez nem fog pont a visszájára elsülni?

Detti

KépKép
kiliman

Detti!
Nekem a jövő hét nem jó mindenféle dolgok miatt, de akkor in medias res: ki mit szól július 2. szerda estéhez? Nekem első körön a Liszt Ferenc tér ugrik be kiülősre...Más ötlet?

Ja, én is egyfolytában a bilivel nyaggatom őket, úgyhogy engem is érdekel a "nagy öregek" válasza.

Csajok!
Valamelyik nap visszaolvasgattam régebbi oldalakra, és olyan jó volt. Elcsíptem Edit névválasztási ötletbörzéjét, Cat mellszívós érdeklődését, Lilláék hazaérkezését stb...tudom voltak mindenféle küzdelmek akkor, de olyan jó volt nosztalgiázni! Ennek kapcsán épp elgondolkodtam, hogy most épp nincs kismami köztünk (vagy rég hallottunk róluk), és a legkisebbek is nagyok már!Ugye Baba? Rohan az idő...na, nem ömlengek...

Vikóka

Viki

KépKép
vikóka

Vikóka,

Remélhetőleg július 2-án (11-ig) már a tengerparton süttettem a hasamat :)
Az utána való hét megint nagyon jó lenne nekem, mert a gyerkőcök újfent nyaralni fognak a másik nagyinál.

Detti

KépKép
kiliman

Szisztok!
Húú, jó régen jártam erre. :oops:
Sajnos nincs időm netezni. :(
Nem is tudtam visszaolvasni, csak gyorsan írok maunkról egy kicsit.

Szülinap:
Köszönjük a köszöntést!!!!
Beszámoló képekben:

3 évesek lettünk:
Kép

Saját készítésű joghurt torta természetesen autós ostya lappal: Kép

Ennyire szeretlek:
Kép

Az áhított "bigiglik":
Kép

Ákos 1 óra alatt megtanuta hajtani, de Atika még küzd az új feladattal.

Szobatisztaság:
Már 1 hónapja nem kell pelus estére sem!!! :)
Balestek néha előfordulnak nálunk is.

Voltunk 2 hete esküvőn.Nagyon élvezték a fiúk.
Pár kép, ha nem bánjátok:

Koszorúslánnyal:

Kép

Tánc közben:
Kép Kép

Már alig várták, hogy a zenészek pihenjenek, mert akkor tudtak
dobolni:
Kép Kép ]

Judyt
KépKép
judyt

Sziasztok:)
Brigi:)
Nagyon klassz lett a Lányok fészke, képzelem mennyire kedvelik :wink:

Detti:)
Ezt a bölcsis ballagást én sem értem.... Meglehetősen eltúlozzák szerintem az egészet. Nálunk az oviban simán megvolt a ballagás anélkül, hogy hazazavarták volna a kiscsoportosokat...

Annamari:)
Emelem kalapom, minden elismerésem a Tied:) Nagyon ügyes vagy, drukkolok a viszgádhoz :) Ird majd meg az ovisjeleket:)
És sajnálom ami a kocsitokkal történt...szerencse, hogy nem sérült meg senki:)

Vikóka:)
De jó, hogy lesz majd megfelelő munkád, ez nagy kincs:) A képek szuperek:) A KIKA-ban vettem ezt a textiles vízlepergető lepedőt vagy inkább derékaljat, mert kissebb méret mint a lepedő, ezért a derékvonalba tettem:)

Judyt:)
Szívből Gratulálok a Fiúk szülinapja alkalmából és nagyon édesek a képek:)

Pelus téma: Én is nagyon gyakran kérdezgettem Őket a pisilés témában. Érdekes módon nálasz szívesebben jártak a WC-re, bilit keveset használtuk viszont a óz első fél évben mindig a kocsi hátuljában volt a bili meg papír ha szükség lenne rá ill. WC ülőke - hihiéniai okokból - ha mentünk valamerre. Nálunk nem volt semmi gond a későbbiekben a gyakori kérdezgetésekből :)

Puszi:Doris
doris

Sziasztok!

Csak gyorsan, mert úszom.....

Judyt!

Isten éltesse Atikát és Ákoskát a 3. Szülinapjuk alkalmából! Nagyon klasszak a képek, tetszik, ahogy együtt táncolnak!!! :D :D :D És szuperek a bringák!!!! Pótkerékkel mennek vagy anélkül?

Brigi!

Szuper a fészek, tényleg, mint egy pókháló.... :D :D

Doris!

Tök jó, hogy írsz..... :D :D

Vikóka!

Szuperek a képek, nagyon jó dolgotok lehet... :D Merre fele jártatok? Az a jó kis játszótér...
Hogy sikerült ilyen jó jeleket szerezni az oviban, nem volt harc? Egyébként hogy zajlik ez a jel választás úgy általában? Nálunk a bölcsiben körbeadtak egy papirt, akihez előbb jutott, annak előnye volt.

Kérdésem lenne: Kinél mennyit alszanak ebéd után a gyerekek? Képzeljétek nálunk 3-3,5 órás alvás volt. Nagyon jó és kényelmes dolgom volt. Most hirtelen elkezdett csökkeni, 2 óra lett, aztán 1,5 ill. 1 óra. Ha 1,5 az már nagyon jó. Mindez kb. 2 hónap alatt csökkent le. A bölcsiben az egyik anyuka mondta, hogy az ő gyereke 2 éves korától nem alszik. Amúgy 1 hónappal fiatalabb az enyémeknél.

Detti!

Vicces a bölcsitek....már bocsánat.

Csajos tali: Én is benne vagyok, csak most szombaton utazunk, úgyhogy a jövőhét nem jó. De ha a többségnek jó, menjetek nélkülem, olyan időpont úgysem lesz, ami mindenkinek jó. A júl. 2. egyenlőre jó.

Kata

Kép
kateduo

Edit!

Tök jó, hogy Marci és Beni eredménye ilyen jó! Oli meg behozza magát, ideje van bőven.
Azt hiszem nekünk is el kell majd menni egy ilyenre.

Annamari!

Gratulálok az angolhoz!

Kata

Kép
kateduo

Sziasztok!

Kata!
Nálunk nincs jelválasztás.Van kb. 30jel,amit minden csoport használ.Azt osztják szét az óvonénik. Nekem ez így korrekt,nincs megsértődés,meg vita,hogy de.... Azt szokták figyelembe venni,hogy a bölisek -ha mód van rá - megkapják a régi jelüket.
Amúgy kösz!Behozhatná magát az Oli,ha találnék neki fejlesztő pedagógust!!!De nem hiszed el!Ebben a tetves városban csak 5éves kortól foglalkozik mindenki a gyerekekkel.Így egyenlőre elakadtam,mert akit tudtam,hogy szóba jöhet,az nem foglalkozik ilyen kicsivel.Remélem,holnap az oviban tudnak segíteni,hogy esetleg kit keressek még meg. Azért heti 2szer elautózni Győrbe csak ezért (100km/alkalom) kicsit húzossá tenné az amúgy sem olcsó árakat.
Alvás: He-he-he!!!!!Enyémek ma FÉL órát aludtak!Azt hittem,...ön szúron magam.Este már üvöltöttem velük. Nálunk a 1,5óra szuper!A 2 gyönyör,3meg!!!Ritka,mint a fehér holló!

Judyt!
Szuperek a képek!Nagyon ügyi Ákos,Atika meg hamar belejön meglásd!

Vikóka!
Nagyon jók a képek!!!Az alpinistás függő-hídat a fiúk is nagyon imádják,a Forma-1-es járgányra meg itt csurgatták a nyálukat.Nagyon tecc nekik is!

Detti!
Irigykedem!Egy hét gyerekmentesen!!!Számomra ez csak álom!
Elején én is sokat kérdezgettem őket pisi-ügyben. Szerintem ez nem árt,épp csak emlékezteti arra,hogy most nincs rajta pelus.

Csajok!
Ti mit tennétek? Beni saját kérésére vettem le róla kb. 3hete a pelust délutáni alváshoz.Az első3nap bepisilt.majd 10nap szuper jól ment minden.De az elmúlt egy hétben 6szor bepisilt.Ma fél órával elalvás után,amire fel is ébredt és így lőttek az alvásnak. (persze a Marci is felébredt rá).Visszaadnám rá a pelust,de nem tudom,hogy jól teszem-e. Ti megtennétek?

Edit

Kép

Kép
edit73

Edit!

Én nem adnám vissza rá a pelust! Szerintem csak összezavarod, nem fogja tudni félálomban - amikor pisilni kell -, hogy van-e rajta pelus.
Az enyéimen délután egyáltalán nincs, ha bepisilnek, akkor az mindig ébredés után van, mert nagyon tele a hólyag és nem tudják már tartani. Szóval résen kell lennem. Szerintem kell pár baleset ahhoz, h megtanulja, h az úgy nem jó. Neki sem, pláne, ha egyszer elkapja úgy, h nagyon fáradt, aludna még, de a pisis cuccoktól nem tud.

Én most azt nem tudom, mikor vehetem le róluk éjszakára is a pelenkát. Már hetek óta száraz éjjel a pelus, sőt, Gergő fel is kelt vagy két éjszaka is, hogy pisiljen.
Egyáltalán, mikorra várható el, hogy éjszakára is szobatiszták legyenek?

Doriska!
Nagyon-nagyon örültem neked, majd felhívlak valamikor, csak legyek túl már ezen a vizsgaidőszakon (csüt)

Köszönöm mindenkinek a dícséretet, bátorítást. Tényleg csak két fejezet közt ülök ide egy kicsit kikapcsolódni:) Mondjuk nem lenne muszáj vizsgaidőszakra halogatnom minden tanulást, de így egy fokkal eredményesebb vagyok rövid távon.

Jelet még nem választottunk, talán holnap elmegyünk. Ma elszaladt a nap és nem értünk oda.
Különben nekem nem is volt soha jelem, nem is tudtam, hogy ilyen is létezik. Mondtam a bölcsiben, h ne röhögjenek ki, mondják el, h mire való:) Viszont gyűjtöttük a piros pontot (hazavittük, papírból volt, úgy tűzték a ruhánkra) és a fényes csillagot (ez utóbbi volt az értékesebb). Ezt csak azért írtam, h hátha itt nem így volt annakidején.

Puszi mindenkinek: Annamari

A képek szuperek!

KépKép

Kép
bannamari
Budapest XIII. kerület

Vikóka :)
Nekem jó a július 2!!! A Liszt Ferenc tér is oké. Július 18-án utazunk el, addig bármi jó, megoldom.

Nagyon jók a képek! A gyerekmunkát jelentettem a gyivinek. :D

Judyt :)
Klasszak a képek. Föleg az együtt táncolós, meg a tortás. Csak ámulok, hogy milyen tortát tudsz csinálni! :shock: :shock:

Kata :)
A jelet mi nem választhattuk, szétosztották az ovónénik. Szerintem is így korrekt. Szerencsénk volt vele.

Pelust vissza nem adunk, csak ha nagyon követeli. Inkább tegyél alá ilyen gumis lepedöt.

Nálunk mostmár rendszer lett, hogy Oli hajnal kettö fele nyöszörög, megyek be kikísérem pisilni, és visszaalszik egyböl. Reggel nem emlékszik rá, hogy kint voltunk pisilni, és rögtön reggel is letámadja a wc-t. Samu ehhez képest sosem kel éjjel pisilni, és reggel még simán megreggelizik, és utána wc-zik, vagy van, hogy csak a böliben pisil. :shock:

Mi is szenzoros integrációs fejlesztésre járunk, és Olinak is ennyi kb a lemaradása. Érdemes lenne elmennetek Györbe, mert lehet, hogy otthon végezhetö feladatokat kaptik mint a BHRG-nél. Én sem tudnám heti 2* valahová hordani, ebben a pesti közlekedésben. Nevelési tanácsadót kérdezted? Az Ayres terápia is nagyon jó, ha azt találsz, akkor érdemes lenne Olit oda vinni. Összel elkezdjük mi is, a csoportos szenzoros mellé, ahová már Samut is fogom járatni. Ígérték, hogy indul majd szombati csoport. Sajnos most mindenhol nyári szünet lesz, csak az otthoni fejlesztés jöhet szóba.

Nekünk pont 1 éve tavaly júniusban egyik napról a másikra drasztikusan lecsökkent az alvás igényük. Addig este 1/2 9-kor már mindig aludtak, onnantól kezdve viszont kitolódott este 1/2 10-10-re. Pont egy évvel vagytok fiatalabbak, szóval nálatok most jött el az ideje. Nekünk a délutáni alvásunk akkor még megmaradt 3-3,5 óra, csak az esti tolódott. Mostmár a délutáni is csak max 1,5 óra.

Detti :)
Én is folyamatosan kérdezgettem, hogy kell-e pisilniük, már én untam magamat, és rajtuk is láttam, hogy zavarja öket. De nem lett következménye, csak az, hogy úgyis akkor pisiltek be, amikor elötte 2 perccel kérdeztem, és nem volt a válasz. :D :D Ha nem érnek rá, akkor úgy sem fogják azt mondani, hogy pisilni kell. Mindig van fontosabb dolog.

Cat
Kép
cateye

Csajoooook,

Találkozzunk akkor, amikor már én is itthon vagyok, lécccccci. Ez július 11. után bármikor július 29-ig :roll:

Annamari,

Hát, nekem 0 energiám lenne most tanulni. Minden elismerésem!

Kata,

Megy dvd-n a VM hiányzó részei!

Mit szóltok ehhez a gyönyörű szép nyári időjáráshoz???!!!??!!

Detti

KépKép
kiliman

Sziasztok!

Cat!
Gumis lepedő mindig van az ágyában.Nem az a gondom,hogy alvás végén bepisil.Hanem,hogy tegnap is fél órával elalvás után pisilt be. Felébredt,átöltöztettem,de már nem tudott visszaaludni.És a motoszkálásunk felébresztette a Marcit is.Így mindketten fél órát aludtak. A mosás meg az ágyhúzás nem érdekel!
Az itthon végezhető feladatok mellé szeretnék neki találni valamit.Akár csoportost,akár Ayres terápiát.Legalábbis Győrben azt mondták,hogy mindkettő jó lenne,nem olyan gáz a lemaradása és sem mozgásszervi,sem értelmi problémája nincs az olivérnak.De itt sajna eddig semmi ilyet nem találtam.Illetve van,de csak 5éves kortól foglalkoznak a gyerekkel.Én meg nem akarok 2évet várni.

Edit

Kép

Kép
edit73

Sziasztok!

Detti!

Köszi!!!! Már alig várom, hogy nézhessem!!! :D :D :D

Még akartam írni, a cumi-ovi témához, hogy a bölcsiben megengedett minden, jó, mondjuk itt még kicsik, viszont szóltak pl. Vendelnek, hogy ha lehet, akkor ne adjam oda a pelusát, mert nem tud tőle rendesen játszani. Ezek után Gergővel is megdumcsiztam, hogy a cumival nem tud jól játszani, és szó nélkül odaadja, mielőtt belépünk az ajtón. Pedig ő aztán igazán cumis. Most meg már el sem visszük magunkkal reggel. Mondjuk az enyémek nem alszanak ott, így nem létfontosságú a dolog. A többiek meg megkapják alváshoz a "dolgaikat". Oviban tényleg elvárható, főleg már egy 3-4 évesnél, hogy megértse, hogy oda nem lehet.

Alvás: Szóval akkor örülhetek, hogy az 1 óra megvan...

Idő: Undorító volt idáig. Nálunk most múlt el délben, most egész kellemes.

Képzeljétek, megőrülök a csigáktól, minden nap gyűjtik. Nálunk egy darab sincs, de a szomszéd kertekben, illetve házak előtt milliónyi, főleg azok a picik, 1-2 centisek. Na tegnap este én hülye odatettem a kis teherautót a ház fala mellé, aminek a platóján volt kb. 100 csiga. Reggelre ellepték a ház falát. Tiszta csiga a ház!!!! pfújjjj!!!

Doris!

Nem tudod véletlenül milyen az Anna utcai óvoda? Nekünk az a körzetes.

Kata

Kép
kateduo

Sziasztok!

Ma volt Robi Dáviddal egy ismerős fül-orr-gégésznél. Orrmandula menni fog, nov végére kaptunk időpontot. Gondoltam én ezt magamtól is, de azért reménykedtem, hogy hátha mégse.... Kaptunk aug-ra időpontot alvásvizsgálatra is, az eredmény függvényében lehet, hogy egyúttal a torokmandulától is megszabadítják. :twisted: Nikit nem vittük, de most őt is megmutatjuk jövő szerdán, mert akkor már legyünk túl rajta egyben....
Alvás után megyünk Brigiékhez- hát, a jó kis fészket nem hiszem, hogy ki fogjuk tudni próbálni.... :evil:

tali: nekem teljesen jó a júli 2, de akár a jövő hét is... Mindegy, csak NE júli 11-24- ig!!! Javaslat, legyen több részletben, mert Brigiéknél is azért nem júli-ban lesz a tali, mert valaki mindig elutazik. :) Nagyon rám férne már egy ilyen este, amióta a gyerekek megvannak, sőt, amióta terhes lettem, nem voltam este sehol!!! :evil: Robi már volt többször kollegákkal, meg céges bulin, meg osztálytalin és mindig mondja hányavetin, hogy én is mehetek, amikor csak akarok. Ja, csak úgyis tudja, hogy nem tudok menni. Az összes barátom valahol máshol, vagy dolgozik és nem ér rá, vagy külföldön.... :shock: Úgyhogy ki ne hagyjatok! :wink:

Edit

Jó, hogy elvitted őket a vizsgálatra, legalább időben kiderült. Szerintem is az volna jó, ha elvinnéd őt akárhová és adjanak otthon végezhető feladatokat. Egyszer egy hónapban? akár Pestre is megéri feljönni, nem? Mit mondtak a gyanudra- mármint, hogy hasonló a viselkedése Dávidéhoz- lehet belőle diszlexia?
Pisi: Egyiptomban nekem is totál ágytiszták voltak délutánra, aztán itthon le is vettem róluk a pelust. Egy héten belül elkezdtek bepisilni. Én a második alkalom után visszaraktam rájuk a pelust, mert márciusban féltem, h megfáznak csurom pisisen. Azóta párszor megpróbáltuk, de szinte mindig bepisiltek, így maradt a p. Most volt hosszabb időre, hogy Niki száraz maradt, így újra megpróbáltuk, főleg, mert megnyugtattál, hogy az első pár napi bepisilés után nem volt nálatok baleset. :wink: :lol: Dávid asszem tegnap maradt száraz először, de remélem, h javulni fog a helyzet. Nem igazán tudom, mi lenne a jó megoldás. Hiszen mi a szobatisztasággal így próbálkoztunk: nem volt pelus, először szépen szóltak és tartották, majd jöttek a bepisilések. És mivel ugye nem szabad szidni őket ilyenkor, egy idő után totál természetes volt, hogy ott pisilnek, ahol éri őket, én meg cserélem a ruhát. :roll: Na, az ágyneművel nincs kedvem ugyanezt eljátszani. És Dávid mindig mondja, hogy ő már nem szereti a pelust, de mit csináljak, ha anélkül nyakig pisis?!! Éjjelre se akarná, de nyugodtan aludna hótt pisisen reggelig. :x Nálunk állítom, hogy 2 évesen meglehetett volna Nikinél a sz.t. nappalra, olyan szépen szólt egy ideig még jóval előtte. Aztán meg semmi! És ugyanez volt az alvás alattival is. Nem igazán értem már, hogy mennek ezek a dolgok.... Van akinél hipp-hopp, másoknál meg rögösen és visszaesésekkel.

Azért az nagyon jó, hogy Oli már ilyen ügyesen csinálja, majd csak enged a kaki ügyében is. Ez összefüggésben van a lemaradásával? Nem lehet, hogy a fejlesztés majd ezt is megoldja?

Judyt

Boldog Szülinpaot a fiúknak! Jók a képek!

Detti

Én is mindig kérdezgettem őket a pisiről. Nálunk semmi értelme nem volt. Amíg nem érdekelte őket a téma, addig simán letagadták és a következő percben bepisiltek. Aztán most már akármilyen érdekes dolgot csinálunk, ha kell, szólnak v legalábbis észreveszik magukat, ha kérdezem. Úgy gondolom, hogy ha totál érettek a sz.t-ra, gondolkodásban is, akkor úgyis fognak szólni maguktól. Amíg nem érzik át ennek a fontosságát, addig meg csinálhatsz bármit... úgy fogják érezni, hogy "zaklatod" őket. :?

A gatyák ráérnek... úgy kéne, hogy normális idő legyen és akkor tudnának a kölkök egy jót játszani egyúttal. 8)

Annamari

Gratula a 4-hez és hajrá az utolsóval!!! Mikor mész, vagy írtad, csak én nem emlékszem? :?

Doris

Jó, hogy megint írsz. :D

Vikóka

Jó lehetett a buli. A képek is marha aranyosak. Az egyiken Bencén olyan csíkos pólóing van, amilyen Dának is van. :D Ha végre sikerül talizni, rájuk adhatjuk és elmennek ők is ikreknek. :D Még a magasság is stimmelhet nagyjából. :wink:

Lilla

Kép

Kép
cicamica

Annamari!

Igen,amíg alvás végén pisilt be,nem izgattam magam.de tegnap már fél órával elalvás után és így lőttek a délutáni alvásnak.Ez pedig elég fárasztó tud lenni.Na majd meglátom,hogy alakul ez a dolog.
Milyen érdekes ez az óvodaijel kérdése!Én még most is emlékszem az enyémre (szemüveg volt). De jó ez a piros pontos rendszer is!Mondjuk ajelnek csak annyi az előnye,hogy nem keverik össze a cuccaikat,ha egyforma van.

Ma 5-kor van az óvodai szülői.Kíváncsi vagyok,hogy s mint lesznek a dolgok!

edit

Kép

Kép
edit73

Annamari!

Igen,amíg alvás végén pisilt be,nem izgattam magam.de tegnap már fél órával elalvás után és így lőttek a délutáni alvásnak.Ez pedig elég fárasztó tud lenni.Na majd meglátom,hogy alakul ez a dolog.
Milyen érdekes ez az óvodaijel kérdése!Én még most is emlékszem az enyémre (szemüveg volt). De jó ez a piros pontos rendszer is!Mondjuk ajelnek csak annyi az előnye,hogy nem keverik össze a cuccaikat,ha egyforma van.

Ma 5-kor van az óvodai szülői.Kíváncsi vagyok,hogy s mint lesznek a dolgok!

Edit

Kép

Kép
edit73

Lilla!

Húúú, mandula? Jó lenne, ha azért az megmaradna.... Hol fogják Dávidot műteni, melyik kórházban?
Most jó idő van, lehet, hogy délutánra kicsit szárad..., én tuti kipróbálnám a fészket.

Ovi jel: Tényleg úgy igazságos, hogy az óvonő osztja ki. Ami a böliben volt undorító volt. Volt egy nő, aki hátulról kiabálb be, hogy a katica stipi stopi! Én meg nem voltam nyomulós...., végül is csak 1-2 év. Azért az óvodai sztem meghatározóbb.

Edit!

Én is kiváncsi vagyok a szülőitekre, miket mondanak!

Kata

Kép
kateduo

Lilla!

Hát egyenlőre nem tudom,mi a jó megoldás pelus-bepisilés ügyben.Én is visszaadtam rá,mert így nem aludta ki magát.Megbeszéltem vele,hogy 2-3nap ha nem pisis,akkor újra levesszük.Most 2,5órája alszik -bár ugyi ez időjárás függő is.
Még a héten beszélek a pszichóval és majd rákérdezek,hogy mit tanácsol ez ügyben.
Olinál nem tudom,hogy összefüggésben van-e a lemaradásával a kaki-ügy.Szerintem nem!(de ugye ebben sem vagyok szakember).
Itthon végezhető feladat is lehet megoldás,csak ennek még utánna kell járnom. De az is most bizakodással tölt el,hogy sikerült "kinyomoznom",hogy egyik óvonéninek megkaptuk az Erika nénit,aki fejlesztő pedagógus is egyben az óviban.Így totál jó helyre kerültünk!!!Szülői után meg is említem neki ezt a dolgot,azt meglátjuk,mit mond rá.
Mandula műtét :( !de ha ez a megoldás,akkor mindenképp! Nikinek is vannak hasonló panaszai vagy csak biztonság kedvéért viszitek?
Jó bulizást Brigiéknél!

Brigi!
Útolag is köszi az invitálást!Nem tudom,hogy eljutunk-e hozzátok a nyár folyamán,de azért nagyon ari vagy,hogy így "ismeretlenül" is meghívtál.
Apának is mutiztam a fészket,nagyon bejött neki is(képzeld,még a nagyfiam is teljesen odavolt érte)!

Edit

Kép

Kép
edit73

Milyen gyakorlatokat kaptatok otthonra? Hány feladat, és hányszor egy héten? Ott a Gekkoban nincs szenzomotoros fejlesztö? Írtad, hogy nyílt Gekko. Némelyikükben van szakképzett szenzos fejlesztö is.

Egyébként nálunk a HRG-s szakember mondta, hogy ahol dévényeztek a gyerekkel ott borítékolhato a megkésett pszichomotoros fejlödés is sajnos. :(

Lilla :)
Sajnálom ezt a fránya mandula dolgot. Ovi alatt akarják kivenni? Miért nem most nyáron ovi elött?

Cat
Kép
cateye

Sziasztok!

Brigi! Igencsak jól sikerült az a fa, nézegetem, próbálgatom a csomózást :)

Mutasd meg Artúrnak Vikóka alpinistás mászókáját. Az legyen a cél két fa közé :wink:

Kötelet hol vettétek?

Kiliman

KépKép
kiliman

Csak egy gyors bekukk, mert megyek hajat nyírni...

Szóval Lilla és Detti! Röpke fejszámolás után rájöttem, hogy Dettinek július 11 után jó, Lillának meg július 11 előtt. Na, most akkor mi legyen? Mit szóltok két talihoz? Legyen az egyik július 2, a másik meg majd később valamikor? Vélemény?

Lécci írjatok, hogy ki jönne, július 2:
Lilla
Cat
Vikóka

Vikóka

Viki

KépKép
vikóka

Kiliman :)

Átadom a dícséretet!
Ne hidd, hogy ez még nem jutott eszébe! Csak kicsit húzós ára van a kötélnek. Kellene valahonnan olcsóbban szerezni.
Amúgy a Bauhausból van, csak meg kell nézni, hogy vízálló és uv álló legyen, meg jó legyen a teherbírása. Miénk 120 kg. Megvettünk egy 120 m-es tekercset és majdnem el is használtuk a mászóra, meg a hintaállvány rögzítéséhez, úgyhogy ez sem olcsó mulatság, viszont nem kell hozzá szaktudás, meg szerszám.

Hát itt lenne az alkalom, hogy megismerkedjünk. Tényleg szívesen látunk. Végülis mindenkivel így találkoztunk.

Amúgy, ha zavaró a bepisilés, akkor én is visszaadnám a pelust. Ezek szerint még nem érett meg erre. Én volt, hogy délután álmában adtam Borkára pelust, mert elaludt a kanapén és nem akartam felébreszteni pisilni, viszont még nem volt megbízható. Nem vetette vissza a fejlődését. Mostmár teljesen meg is oldódott. Kop-kop-kop.

Ovis jel:
NÁlunk érkezési sorrendben lehet választani a maradékból. Volt aki próbált előre, úgymond érdeklődni, hogy nem lehetne-e most lestoppolni, de az óvónő elzárkózott.
Én nem annyira értem ezt a mizériát, de lehet, hogy én vagyok hülye. Valahogy nem érzem a jelentőségét. Persze, egy katica aranyosabb, mint egy bögre, de én nem akarom, hogy ez fontos legyen a gyerekeknek és ügyet sem akarok belőle csinálni.

Na mennem kell. Szép estét!

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Lilláékkal nagyon jól sikerült a buli. Boróka "nagyon szomorú" volt, amikor elmentek. De azért leellenőrizte, hogy nem vittek-e magukkal valami játékot. :roll: :oops:
Teszek fel két képet.

Robin Hood és csapata:
Kép

Kép

Hozzáteszem a mászóka nincs még két hetes, de az én gyerekeimet kb. fél órára köti le. :roll: :roll: :roll: Viszont minden vendég gyerek imádja. Így fogjatok hozzá egy ilyenhez. :wink:

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Cat

Képzeld, már nem volt hely, csak novemberre!!! :shock: Én is azt reméltem, h majd nyáron el is rendezzük az ügyet, ha kell- hát jó nagyot koppantam. :shock:

Ma felhívtam én is a BHRG-t, meg is kaptam egy nő telszámát, aki szerintük leghamarabb meg tudná ejteni a vizsgálatot. Szerinted az intézményen belül már mindegy, hogy ki nézi meg őket? Mert ha már kiperkáljuk azt a sok pénzt, legyen megbízható az eredmény... :oops:

Edit

Nikit bizti kedvéért, meg mert sztem egyszerűbb lenne egyszerre letudni velük, ha kellene neki is.

Nagyon jó volt Brigiéknél, mégis sikerült kipróbálni a tuti mászókájukat. :D Meg szétpakoltuk az egész gyerekszobát is. És Niki lehet, h hagyott egy tócsát is maga után... :oops: - ugyanis megivott egyszerre vagy 2 pohár szörpöt- ez máskor kb a napi adag itókája. :roll: Brigi: volt tócsa?!! :)

Lilla

Kép

Kép
cicamica

Cat!

Egyenlőre semmilyen feladatot nem kaptunk.Igazából nekem már nem volt türelmem megvárni,mert már fél 12volt,mire végeztünk (fél 9-re mentünk) és a fiúk már kivoltak. Majd a szakvéleménnyel együtt megkapjuk azt is (kb. 2hét múlva) és ha valami nem okés vagy nem értem,akkor telón (vagy akár személyesen) egyeztetünk.
Már nagyon várom,hogy megjöjjön a zsakvélemény,mert irtó kíváncsi vagyok,pontosan,mit is írt Olira.

Brigi!
Igen,igazad van,de nem tudok én sem előre ígérni,ez mindig az uramtól függ.
Vannak szülők,akik képesek teljesen megbolondulni.Már egy ovis jeltől is.Nálunk az óvonénik osztották szét a jeleket,de rögtön mondták,hogy lehet egymás közt csereberélni.Ha a szülők meg tudnak egyezni,nekik oké.Na voltak is "kukacoskodó" szülők! :roll: De nálam a prímet egy apuka vitte,aki hazatelefonált,hogy jó lesz-e a gyereknek a szőlő vagy elcserélje kis hajóra! :roll: :shock:
Szerintem tök mindegy,mit tanul meg jelnek egy gyerek.azt fogadja el,amit kap.Ők még nem tudják,hogy lehet választani.ez a szülők "bogara".

Ovi:
Én teljesen elégedett vagyok a mai szülői értekezlettel.Nagyon jó óvonéniket kaptunk. Vali néni 32éve van a pályán,igazi nagymami típus.Olyan anyáskodó,hozzábújós típus. Erika néni "kicsit" fiatalabb,20éve van a pályán(mellesleg iker-lányok anyukája).Ő fejlesztő pedagógus is egyben.Természetesen rögtön megemlítettem neki Olit.Mondta,hogy aug. végén megnézi a papírt és Olit is,figyelni fogja és ha kell,a szükséges teszteket is megcsinálja vele.És természetesen fokozottan foglalkozik vele fejlesztésnél,ami náluk minden napos.Ha ideje engedi,a megkapott feladatokat is megcsinálják az oviban (hogy otthon ne keljen) És ha mindez nem lenne neki elég,szombatonként csinál külön fejlesztést,akkor arra is mehet. :D Így abban maradtunk a férjemmel,hogy egyenlőre ennyi elég is lesz! Adunk egy fél évet ennek és ha látunk fejlődést,akkor ez a rendszer jó is lesz.Nem kell külön helyre cipelni,plusz időt és pénzt rááldozni. És ez Olinak is optimális lesz egyenlőre (az ovi kezdés mellett)!
Amúgy Erikát tanítónő ismerőeink, Dávid fejlesztő pedagógusa is ajánlotta,mivel nagyon jó eredménnyel kerülnek ki a "keze közül" a gyerekek.
Mi egy 23fős csoportba kerültünk,15fiú+ 8lány.Hagyományörző az ovi,de a fejlesztésen túl a mi óvonénieink elsődleges szempontja a sok mozgás,kézműveskedés és a friss levegőn való tartozkodás. Ez nálunk mindhárom gyerek temperamentumához passzol.
Kaptunk egy 3oldalas kérdőívet,amin a gyerekek étkezési, viselkedési (alvás,játék,szobatisztaság)szokásaira,egészségügyi hátterére, illetve az otthoni szokásrendszerre tesznek fel kérdéseket.Azért hogy még jobban és hamarabb megismerjék őket.Persze ez önkéntes,nem kötelező kitölteni.
Minden problémára nyitottak,segítőkészséggel állnak hozzá,amennyiben módjuk van rá,segíteni fognak. Pl: megemlítettem,hogy Oli mennyire szorong és a kaki még nem megy neki a wc-be.Rögtön mondták,hogy bármikor megoldható,hogy csak egyedül legyen a wc-be (ami ugye nyitott) és senkine zavarja,ha neki erre van szüksége.Egyszóval ami technikailag kivitelezhető,azt ők megpróbálják megoldani.
Szóval nagyon pozitív érzésekkel jöttem el!
És ami csak hab a tortán: teljesen felújított csoportszobájuk és vizes blokkjuk lesz,mert a nyáron azt a részt csinálják meg,ahova ők kerülnek! :)

Edit

Kép

Kép
edit73

Brigi,Lilla!
Szuperek a képek!

Ovis jelek: ja hogy mi is beálljunk a sorba:Marci és Beni kicserélték a jeleiket (én fogadni mertem volna rá,mert Marci nagy nyuszi-fun újabban).Így Marci nyuszi lett,Beni maci,Oli meg halacska.Na ő rögtön ki is jelentette,hogy az nem halacska,hanem tonhal.

Edit

Kép

Kép
edit73

Vikóka :)
Szerintem is csak több részletben lehet megcsinálni ezt a talit. Maradjon akkor az elsö turnusnak a július 2.
Én erre mindenképpen megyek. :D

Hely?

Lilla :)
Mindegy melyik HRG-s szakemberhez kerültök. Ott csak végzett szenzomotoros fejlesztök vannak, nem úgy mint a gekkoban. A Lakatos Katival beszéltél?

Kíváncsi vagyok én is a szakvéleményre, amit kiadnak. Jó, hogy egy ilyen fejlesztöhöz kerültök, remélem segít.

Én jelentkeztem Ayres terápiára Olival. Szeptembertöl kezdjük, és marha mázlim van, mert itt van a nevelési tanácsadóban az utcánkban. Az idöpont még kérdéses, de remélem kialkudok vele valami esti órát. :D

Klasszak a képek a kismajmokról. :D

Cat
Kép
cateye

Sziasztok!

Brigi! Lilla!

Szupik a képek!!!!

Lilla!

Azt hittem ti kértétek novemberre a műtétet, uncsitesónál tavaly a doki mondta, hogy legyen a jövő hét. Ott meg nagyon hirtelen volt.

Edit!

Amilyen negatív hozzáállása volt a óvodavezetőnek, olyan pozitív a leendő csoportotok, ill. óvonénik. Tényleg nagyon szuper. Főleg, hogy ilyen fejlesztő az óvonő, ez duplán jó, nem kell két különböző embert megszoknia Olinak.
Jelek... :D :D

Az én ovis jelem hajó volt és én úgy utáltam!!!! 3 évig!! Gondolom, mert lányos lány voltam. Aztán még egy évet jártam, mert évvesztes voltam, almát kaptam, azt viszont szerettem. Azért szerintem a gyereknek számít a jel. A szülőnek kevésbé kell, hogy számítson.

Tali: Júlis 2. nekem is jó. A többit még nem tudom, mert még nem dőlt el a horvátországi nyaralás időpontja., na meg hogy mikor megyünk apumhoz.

Lilla
Cat
Vikóka
Kata

Kata

Kép
kateduo

Baba, Meme, merre vagytok?

Kata

Kép
kateduo

Edit,
tonhal :lol: :lol:
Örülök az ovis híreknek!!! Örülök, hogy ilyen pozitívnak néz ki. :lol:

Lilla,
mandulaműtétet sajnálom :cry:
Miért kell egyébként kivenni Dávid orrmanduláját? Milyen panaszokat okoz neki? Csak hogy ilyen egyértelműen ez a diagnózis, semmi türelmi idő vagy gyógyszer-terápia..

Cat,
úgy érzed, hogy ennyire fejleszteni kell Olit, hogy már előre beírattad szeptembertől erre az újabb terápiára? a hrg működött, sokat fejlődött, biztos kell még ezt nyomatni? Mit tud ez az Ayres módszer, miben olyan jó? (kíváncsi vagyok csak, mert én még a hrg-t sem látom annyira indokoltnak egyiknél sem, és megint kezdek parázni, hogy nem vagyok elég jó anya, ha nem viszem őket fejlesztőbe.. :( )
Törvényszerű az, hogy amiben nem olyan jók, nem fogják szépen behozni maguktól? Vagy teljesen egyértelmű, hogy ezek az apró lemaradások tanulási problémákhoz vezetnek?
(ne haragudj a sok kérdésért, de biztos mondják a fejlesztők.. :oops: )

Annamari,
hogy ment a vizsga, készen vagy???

Kép
nettke

Bocs a sok kérdésért, visszaolvastam, és olyan kötekedőnek tűnök, pedig csak ülök itt a nagy nyugalomban, és tényleg meglepődök, hogy hova fejlesztjük néha a gyerekeket... hogy tényleg kell-e ez..?
Csak mert a sajátjaimnál nem látom, hogy fenemód le vannak maradva.. pedig biztos nem jobbak mint a Tieitek... de nem akarom egyszerűen túlaggódni sem!!

Kép
nettke

Nettke :)

Nem veszem kötekedésnek. :D :wink: Mindenki maga érzi, és a maga felelössége, hogy a gyerekét viszi vagy sem, lát-e gondot nála vagy sem. Ezt a fejlesztést nem úgy kell érteni, hogy én most eröszakosan fejlesztem a gyereket, mert iq bajnokot akarok belöle csinálni. Szó sincs róla.

Az egész egy kreatív játékos torna, ami örömforrás a gyerekeknek. Mint ahogy más hetente egyszer elviszi a gyereket tornára, vagy zeneoviba.stb. Mégis a torna mellett az idegrendszeri apróbb zavarok kiküszöbölödnek, javul a mozgáskordináció. A tanulási zavarok hátterében mindig ezek az idegrendszeri zavarok állnak.

Az Ayres terápiára Samu is fog járni, nem a fejlesztés miatt, hanem a mozgás, játék miatt. Olinak már vége lesz a HRG egyéni terápiájának, és ennek sikerét azért szinten kell tartani, ezért ajánlott vagy HRG csoportos torna vagy Ayres terápia, ami szintén egy szenzoros integrációs terápia.

Fenemód Oli sincs ám lemaradva, mert laikus meg nem mondja, hogy gond van nála, mint ahogy Annamariéknál vagy Editéknél sem. Ezért vittem el szakemberhez.

Nem lett volna muszáj most elvinni, hagyhattam volna, és akkor 6 évesen az iskolaérettségi teszten kijött volna, ha gond van. De én nem akartam addig várni.

Indikáció lehet egyébként a bölcsödében dolgozók szakvéleménye. Ök ismerik a kölköket idegen környezetben, érdemes megkérdezni tölük, hogy látják az idegrendszeri érettségüket. Mennyire játszanak a többiekkel, kommunikálnak, mozgásfejlettségük stb.

De ha te úgy gondolod, hogy semmi gond velük, akkor ezen ne izgasd magad. :D

Cat
Kép
cateye

Ja és mégvalami. Egy szakember mondta, hogy gyakorító tényezö ha a beszéd-járás-szobatisztaság 3 legfontosabb fejlödési szakaszoknál mindhárom megkésett volt. Olinál ha nem is vészesen mindhárom megkésett volt. 14 hósan kezdett járni, 2,5 évesen beszélni, és 3 évesen lett szobatiszta.

Cat
Kép
cateye

Cat,
okéoké, értem :lol: persze hogy saját felelősség, csak kutatom a Ti motivációitokat :lol:
Csak mindig az az érzésem, hogy mivel ikreink vannak, hasonlítgatjuk őket, és túl sok mindent fogunk fel lemaradásnak.. pedig egyik vagy másik csak nem egyszerre éri el ugyanazt a szintet. Nehezen fogalmazom meg, de pl ha azt vesszük, hogy a bölcsiben a nem iker gyerekek bőven ugyanazon a szinten vannak mint a Te Olid (oké, Samu egy kimagaslóan értelmes kiskrapek, ne ő legyen a viszonyítás), akár pl a Veletek kb egyidős Bence vagy Lindus. És mibe, hogy a szüleiknél fel se merül, hogy valami ne lenne rendben!!
nekem mindig csak megnyugtatóakat mondtak a bölcsiben, és szobatisztaságban sem lettünk rosszabbak mint egyesek, mások meg gyorsabbak voltak.. szóval benne vagyunk az átlagban, úgy érzem, és ezért kérdezgettem ennyit. De már eldugulok!! Köszi az infót!

Kép
nettke

Nettke!

Mondjuk nem tőlem kérdezted,de azért én is leírom.
Szóval engem a "valami nincs rendben" érzése már régóta foglalkoztat.Az,hogy Oli szinte mindenben utolsó volt ( a fejlődését illetően),az szinte már természetes volt.Hiszen utolsónak is kell lennie valakinek.De valahogy mégis!Úgyanúgy foglalkoztunk vele,mégsem fejlődött úgy.Apróságok voltak,de mostanra lényegesen különbségek lettek.
Aztán meg a Dávid és az Olivér fejlődésének menete,intenzitása kisértetiesen hasonlít.Engem ez is nyomasztott,mert ma már tudom,hogy mit kellett volna akkor észrevennem.És ezeket most már észre is vettem. Csak nem igazán tudtam,hogy kihez fordulhatnék tanácsért,míg Cat nem beszélt a BHRG-ről.
Jó édesanya vagy,hidd el!Ha szükség lesz rá,észre fogod venni!És persze mindig hallgasd meg az óvonőket,pedagógusokat!
Ti már jártatok az oviban,Volt szülői?Nekd hogy tetszik az új hely?

Cat!
Az igazán magas intellektussal rendelkező gyermek kompenzál!!!! -ezt pedig egy tapasztalt fejlesztőpedagógus mondta. Azért nem veszik/vesszük észre a problémát,mert a gyerek okosabb annál,hogy átláthass rajta. Pl. Oli nem szeret építőkockázni.De nem azt mondja,hogy nem tudja megcsinálni,hanem nem akarja.Ez már kompenzálás!
A Dávid mai napig olyan ügyesen csinálja ezt (tudat alatt) az isiben,hogy vannak tanárai,akik nem akarják elhinni,hogy a gyereknek gondjai vannak.Ehhez pedig elég egy átlag feletti szókincs meg jó "dumálógép"

Edit

Kép

Kép
edit73

Sziasztok!

Sajnos csak futólag érek rá. Mióta dolgozom kicsit meg kell tanulnom átszervezni a dolgaimat, mert eddig is folyton lemaradásban voltam magamhoz képest, de most látom csak milyen ha úgy istenigazából el vagyok havazva :( Ráadásul a szépen megtervezett napi prograomat most is keresztülvágták a kölkök mert Pepe már megint beteg :( Már megint középfülgyuszi :( Nekünk is mondta a fül-orr-gégészünk, hogy vegyük ki az orrmanduláját de én még nem akarom, hátha kinövi... Sajnálom szegényt :oops:

Nettke!

Én is szoktam ezen gondolkozni, hogy vajon nem kellene-e valahová vinni őket, meg akaratlanul is hasonlítgatom őket egymáshoz. De végül úgy döntöttem, hogy nem megyünk. Egyrészt itt Debrecenben nem is találtam olyan helyet ami igazán ilyen kicsikkel foglalkozna, a Gekkósat totál pénzlenyúlásnak érzem, a többi meg vagy kifejezetten beteg vagy nagyobb gyerekeknek van. De az óvónők szerint nagy gond nincs velük, a többiekhez képest max. a szobatisztaság amivel le voltak maradva, de szerencsére már ezzel sincs gond. A mozgáskoordinációjuk meg túl jó is, két majom, mindenen fent csüngnek.

Ovis jelek: nálunk az első szülőin lehetett választani. Akik bölcsisek voltak ők ha lehetett megkapták a régi jelüket a többieknek meg felsorolták hogy mii van még. Volt egy-két anyuka aki bekiabált hogy katica, autó, mozdony neik kell, na én nem vagyok ez a fajta, így kb. a maradékból kiválasztottam a lufit meg a gombát. Itthon elosztották egymás közt, sosem volt probléma belőle hogy miért pont az. Tudomásul vették, talán szeretik is. De különösebben nem izgatja őket.

Játék: az enyémek nem cumiztak de ha jól tudom cumit nem engednek be. Mondjuk mikor készítettem őket ovira akkor úgy mondtam, hogy játékot nem lehet bevinni. El is fogadták, aztán mikor mentünk kiderült, hogy minden gyerek visz magával valamit. Én ennek nem örültem, mert csak a macera van vele, elveszik egymástól, elrontják, ottfelejtjük, stb. De persze ha a többinek lehet akkor nekik is, így kénytelen voltam beadni a derekam.
De pl. Pepe ugrálós tigrisének eltörték a lábát. :(

Edit!

Amilyen macerásan indult az ovi-kérdés most szerintem ez annyira jó! Diétával mi lesz? Lehet, hogy írtad már csak átsiklottam felette
:?: :oops:

Brigi!

Szuper ez amászóka! Sajna nem tudom mikor lesz bármelyik fánk akkora, hogy megbírja agyerkőcöket. Szerintem a csajok gyorsabban nőnek :(

Kata!

Nekem délután nagyon változó, 1.5-2 órát alszanak, de ha én is velük alszom akkor 3-4 órát is. Persze közben pl. kimennek pisilni, vagy átjönnek és mellém bújnak, de utána visszaalszanak. Este viszont többnyire fél10-10 mire elalszanak. Reggel változó hogy mikor kelnek, ha 8-ra megyek akkor 6:20 körül, ha 10-re akkor 7 körül, vagy ahogy maguktól ébrednek. Perzse ha épp tovább lehetne aludni akkor már fél 6-kor kukorékolnak :evil:

Többiektől bocs, nagyon fáradt vagyok :(

Ditke
ditke62

Samuhoz sosem hasonlítom Olit, ég és föld a két gyerek, a habitusuk is, nekem nem ez a viszonyítási alap. :D Bennem ott bújkált a tüske mint Editben, hogy Olinál valami nem "normális". Ezért vittem el. És a szakember igazolt is. Szerintem ezt egy szülö megérzi, vagy ha ott motoszkál benne a rossz érzés, akkor kell a felmérés.

Egyébként Bencénél is vannak gondok, de semmi jogom szólni más szülöknek. Már nagyon jó szenzoraim vannak ehhez, felismerem ha gond van vagy lehet a késöbbiek folyamán, mert valami gátját állja a fejlödésének. :D

Samut is megvizsgáltattam egyébként. Tudtam, hogy nincs nála gond, de ha már ott voltunk akkor nézze meg. Elé tett egy kosár játékot a nö, amiben volt egy csomó kisautó, vonat stb. Hagyta, hogy nézegesse öket, mondja, hogy mi micsoda, milyen színü. Egyszercsak kivett Samu egy dzsippet, aminek nem volt kereke, és felkiálott: "Na nézd csak, le van amortizálódva." Hát a nö dobott egy hátast a szókincsén. Vele is megcsináltatta Oli gyakorlatait, és rajta mutatta be, hogy hogy kellene Olinak csinálnia.

Ditke :)
Gyors gyógyulást Pepének. :P

Én sem értem miért ez a nagy felhajtás az ovis jelek körül. Az enyémeknek mindegy lett volna mit kapnak, az számít nekik, hogy kaptak jelet. Mindegy az, hogy cseresznye-e vagy vagy alma.

Cat
Kép
cateye

Sziasztok!

Most csak beugrok elköszönni, holnap lelépünk 5 napra Várgesztesre. Szerdán jövünk haza, valamikor utána majd jelentkezem.

Cat!

Az enyémeket nem néznéd át a szenzoraiddal.....???? :D :D :D
Amúgy sztem az enyémek mindenben le vannak maradva egy kicsit, szóval mi mindenképpen megyünk majd és megnézettetem őket.

Jel: Az enyémek is elfogadták simán a jeleiket, gond nincs vele. :D :D
Vendel-vödör
Gergő-lepke

Kata

Kép
kateduo

Edit,
köszi :D
Oviban még tavaly voltam szülőin, mikor beíratkoztunk, és az az igazság, hogy semmire nem emlékszem már.. majd beballagok és megkérdem, mit kell vinni. Jelek nálunk úgy volt, hogy ki volt téve lerajzolva egy asztalra, aztán a szülők kivették amit akartak. Nekünk alma, autó meg mackófej jutott, teljesen jó lesz, tökmindegy :)

Kata,
nagyon jó nyaralást, kíváncsi leszek milyen lesz Várgesztes, majd várjuk a beszámolót.

Lányok,
én most a július 2-re nem neveznék be.. az az igazság, hogy nagyon szeretnék majd ellógni megint egy koncertre (Seal a Pecsában), plusz esetleg a Szigetre is a barátokkal a közeljövőben, és mivel Tamás sose megy sehova egyedül (nélkülem), unfair-nek érzem így ráhagyni egy hétköznap estére mindent és mindenkit... szóval próbálom redukálni a nagy igényeimet 8) ne haragudjatok!!

Kép
nettke

Jó pihenést Várgesztesre. :D Mi Balatonra megyünk a 7végén a barátnömékhez.

Jobban kell ismernem a gyerköcöket ahhoz, hogy bármit mondjak, de sosem tenném, mert aki érzi, az úgyis megnézeti öket.
Ezzel le is zárom ezt a témát, mert többet foglalkozunk vele, mint ami indokolt. Úgyis mindenki látja a szükségét, ha van.

Sajnálom, hogy nem jösz. :( :( Persze, érthetö az ok.

Én is megyek július 10-én egy másik ikres vacsira, meg egy barátnösre is azon a héten, így kicsit restellem is, hogy ennyit elmegyek, csak most így jött össze. Máskor hónapokig nem megyek sehová. :( Mondjuk az én uram minden nap késö este jön haza, amíg én küzdök a fiúkkal, és ez feljogosít arra, hogy én is kikapcsolódjak kicsit, szerencsére Zoli ebben teljesen partner. :lol: :lol:

Tegnap Samu mondta, hogy a "Sári, Nati Beniék Zenekarosra mennek nyaralni." :D :D

Cat
Kép
cateye

Sziasztok!

Nettke!
És kié lett a mackófej?
Nálunk Beni választotta a macit! :wink: :D

Cat!
Szerintem ez teljesen indokolt,hogy ezzel a témával foglalkozzunk!Nálam ez olyan,mint a szobatisztaság. Ha csak egy apró mozzanat van,ami másnál szöget üt... Akkor már megérte!
Jó,hogy szóba került és ennyit beszéltünk róla.Természetesen nem kell mindenkinek ebben egyetértenie!Sőt!nagyon jó,hogy Anett felvetette ezeket a gondolatokat!

Ditke!
Natív tojásról van letiltva a Beni,így ő nála vannak kaják,amit nem kaphat. Akkor majd vagy nem eszik ott,vagy viszek be valamit. Pl: ha reggel rántotta van,akkor viszek egy kakaós csigát stb.
Tejet meg igény szerint ihatnak (Beni is,Marci is),azaz ha nem kérnek nem szabad erőltetni.Tejtermék illetve tejjel készült kajcsik mehetnek. Így ebből nem hiszem,hogy lenne gond!

Edit

Kép

Kép
edit73

Persze, hogy indokolt a téma, csak nem akarok ennek akkora feneket keríteni. Nem akarom, hogy akárki azt higyje rólam, hogy nekem ez a vesszöparipám, agyon nyüstölöm a gyerekemet fejlesztéssel, és ezt sulykolom másokba is. :roll: Aztán ne adj isten elviszi a gyerköcét vizsgálatra, és kijön, hogy kutya baja, akkor én legyek a mumus, mert azért kellett plussz pénzt és energiát belefektetni potyára, mert én ezt leírtam. Szóval rémeket sem akarok senkivel láttatni.

Egyébként én lettem volna a legboldogabb, ha kijön, hogy Olinak kutya baja, csak rémeket láttam. :roll:

Cat
Kép
cateye

Edit,
Sárit hívjuk mackónak, szóval sztem az övé lesz :lol: (a mozgása olyan mackós, talán mert olyan magas) Natié az alma (megjegyzem le nem megy a torkán egy falat gyümölcs se), Benié - na mi más - az autó :lol:

Kép
nettke

Cat,
Tamás se szólna sztem érte, de nem akarom már tényleg így kihasználni. Amúgy nálunk is hasonló a képlet a késői hazajárással az ő részéről, de hát az munka neki, nem szórakozás v barátok...
Szóval szívesen elmegyek majd legközelebb, nagyon jó lenne veletek!!! :lol:

Kép
nettke

Sziasztok :)
Mársi kezdek eltünedezni...pedig most szorgosan igyekszem követnia fórumot :lol:
Az Anna u-i óvodáról jó infóim vannak, úgy értem csupa pozitív visszajelzést kaptam. Ők most különválva működnek majd tovább, de integrált csoportok működnek, fejlesztő pedagógusokkal. :)

Bannamari :) Ugye túlvagy a vizsgáidon? Drukkoltam nagyon :)

Fejlesztés témakörébe:
Rólam tudni lehet, hogy végigparáztam az első 3 évet a koraszülés meg az oxigénhiány látható nyomai miatt. Én tehát abba a táborba tartozom aki igyekszem a lehető legtöbb módszert, lehetőséget kiaknázni még most mig kicsik és viszonylag könnyebb az időbeosztásuk. Ennek ellenére természetesen tudomásul veszem, ha a gyermekeim nem lesznek sem zsenik sem éltanulók :) Egy átlagos de boldog, teljes életet élő jövőképpel beérem és megelégszem mindkettőjüknél :wink:
A legtöbb fejlesztésre azért jelentkeztem, mert számomra "gyanús" volt egyikük-másikuk ebben-abban. Mindkettőjüknél megkésett fejlődés volt jellemző minden téren, beszéd, mozgás, érzelmi kommunikáció szóval kezdettől bennem volt a kisördög. Mostanra úgy érzem "átlagosak" a szó legeslegpozitívabb értelmében "átlagos" problémákkal de ennek ellenére minden téren igyekszem megelőzni az olvasás, írás, számolás zavarok későbbi problémáit :) Nem okoz különösebben nagy erőfeszítést tehát simán a hétköznapi életünk részévé vált ez a fajta kis "házifejlesztés" de az én lelkiismeretem nyugodtabb tőle :)

Puszi:Doris
doris

Na itt vagyok én is normális hozzászólással,mert az elmúlt hetekben inkább csak követő voltam.

Szóval, hogy mi van nálunk:
Betört a nyár. Végre itt a jó idő, és ez persze abban is megmutatkozik, hogy szinte minden hétvégén van valami programunk: vagy jönnek hozzánk, vagy mi csavargunk valamerre. Élvezem a dolgot, mert nagyon utáltam a téli és betegség miatti bezártságot.

Ovi: nálunk a jeleket mi választottuk abból a listából, amit az óvónénik mondtak. Mivel elég kis csopik vannak, ezért semmi veszekedés, tulakodás nem volt! Arról, hogy a jel fontos-e elképzelésem sincs. Én úgy választottam, hogy azért kedvelje a lurkó, és mondjuk illjen (ezt hogy kell írni?) is hozzá. Bencusnak megpendítte az óvónéni a dobot, de mondtam neki, hogy Bencus nem egy harsány gyerek, így ha lehetne mást szeretnék. Na kb. ennyit foglalkoztam a jelválasztással...aztán majd ősszel újra, ha rajzolnom kel sorban ebbe-abba....Ti ezt hogy oldottátok meg? Alkoholos filc? Belevarrható jel? Rávasalható?

Szobatisztaság: kedd lesz a nagy nap. Eddig voltak kísérletek, de kedden leveszem a pelusokat. Jelentem készülök: beszereztem ilyen olyan gatyát, bugyit, és vettem egy tipp-topp katicás WC szűkítőt. Drukkoljatok! Meg nekem is , hogy mosolyogjak majd! ;-)

Alvás: velünk szóról szóra az történik, ahogy Cat elírta az 1 évvel ezelőtti helyzetüket. Eddig 20:30 körül volt alvás, de most csevegnek a drágáim kb. 21:30-ig, aztán mintha elvágták volna. Mivel a reggeli ébredés 7:00 körüli, így nem nagyon stresszelem sem őket, sem magunkat, majd vissza áll a dolog. Délután az más: a sz.. időszak után volt kb 1 hónap szép elalvás, de kb. 1 hete megint megy a küzdés. A büdösöknek az alvásigénye persze megvan, mert ha végre bealszanak, akkor nyomnak vagy 2-3 órát is. Az a szerencse, hogy ez nincsen hatással az esti elalvásra, bármikor elalszanak délután mindig ugyanaz van este.

Fejlesztés: a Lurkók nem voltak koraszülöttek, így nem volt semmi extra dolgunk, mondjuk annyi, hogy nyaki izomgyengeség miatt jártunk velük Dévényezni. Aztán az szépen megoldódott (voltunk neurológiai kontrollon), és én azóta nem látok semmi "jelet", sőt szinte mindenben megelőzik a korukat. Gondolom, az ovi majd azért kihoz dolgokat, ha...

Ami engem zavar, hogy megfigyeltem, hogy Lucus elég közelről nézi a dolgokat (pl. rajzolás közben), ezért kitaláltam, hogy ártani nem árt alapon szeretném megmutatni őket még ovi előtt szemésznek. Tudtok javasolni valami jó gyerekszemészt? (Ha jól emlékszem nemrég írt valaki róla, de nem találtam meg.) Lehet magán is, ha csak olyan van! Köszi. Valaki tudja, hogy ilyen témában mit figyeljek a gyerkőcökön?

Tali: akkor július 2 este: Kata, Cat, Lilla, Vikóka. Még valaki?

Kata!
A játszótér a T-com gyerekszigeten van. A klassz játszótér mindig ott van a hajógyári szigeten (esetleg olvastatok róla Anna és Petiben), de most minden hétvégén van mindenféle extra. Nekünk nagyon bejött nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek!

Baba!
????

Jó hétvégét!
Vikóka

Viki

KépKép
vikóka

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?