Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok Lányok!

Iboly! Köszönöm a segítséget, felhívom a dokit és megkérdezem. Tudod nálam 16 éves koromban derült ki az intolerancia és a mai napig nem eszek tejterméket. Ezért gondoltam erre. De akkor tovább nem aggódok, biztosan nincs baj. Ha a teát én iszom az sajna nem használ, neki töményebben kell, ugyhogy 1-2 kanállal kap szopik után. Köszi!

A nyaralóknak jó időt és pihenést.

Bobojsza! Merre laktok?

Mse! Mi újság?

Üdv:Pankamama
Pankamama

Sziasztok!
Rég voltam,bocs mindenkitöl!!!
Remélem jól vagytok!
Pankamama,14.ker.Sárrét parkban lakunk.Tel.:251-3159.
Beceneveink:Janka=Mackóka,Fáni
Simon:Malacka,Csillagszemü(fürdés után összetapadnak a szempillái Kép )
Most mandulagyuszija van a Siminek,ha meggyógyul,viszem mind a kettőt homeopata dokihoz,elég volt a betegségekböl!!!!O)
Pussz mindenkinek!!!Bobojsza
orsolya (orsolya)

Halihó!
Mindenki nyaralni van?!Kép

Iboly, úgy érzem kezd visszaállni minden a régi kerékvágásba. Bár még mindig igen gyakran eszik, de végre hízott 10 dkg-t és 1 cm-t!!! Úgyhogy én is megnyugodtam. Bár olyan nagyon eddig sem voltam kétségbeesve, hála nektek!!!
Honnan ismered Gonda Évát, mikor szült, végül is lehet, hogy a neve nem ismeros, de a kórházban ettol még összefuthattunk.

Krisztinának szerettem volna még írni, bár tudom, hogy nyaralni van. Egy kicsit megbotránkoztam azon amit a férjed mondott. Mi az, hogy majd ha olyan leszel, mint terhesség elott? Nekem tuti, hogy még egyszer nem lesz olyan darázsderekam, kemény popsim, combom, mint elotte volt! Szerintem megérne ez nálatok egy komoly, mélyreható beszélgetést!!!!!!!!!!!

Sziasztok
Évi
Évi (Évi)

Sziasztok!

Szerintem aki már egyszer szült, az soha többet nem lesz olyan, mint elõtte. Lehet, hogy külsõre lesz olyan kinézete, de a bensõje, az érzései azok mások lesznek, és nem hátrányára.

Ildi
Pethes Ildikó (pethesildi

Kedves Jázminmama!

Meg tudlak érteni, nehéz ellenállni a kísértésnek.Kép A banán ráadásul megfogja a székletet, lehet, hogy ezért fájt a kicsi pocija.

Almával, banánnal, oszibarackkal lehet kezdeni a szilárd táplálék bevezetését. (Bár a banánról legutóbb azt hallottam, hogy allergizál, de errol még nincs pontos információm.)

Eloszor kínáld meg Jázmint egy negyed teáskanál reszelt almával. Ha izlik neki és megeszi, akkor másnap adhatsz neki egy kicsivel többet. Lassan, fokozatosan emeld az adagot és közben figyeld a kicsit, hogy nincsenek-e kiütései, vagy egyéb, allergiára utáló jelek. (A reszelt alma is megfogja a székletet, úgyhogy egyszerre ne sokat belole!)
Egy étel bevezetése kb. 1 hétig tartson. Utána hasonlóképpen ismertesd meg a következovel. Most jön az oszibarackszezon, a kicsik általában imádják ezt a gyümit, ha van rá idod, le is fagyaszthatsz belole, akkor télre is lesz. Egyéves kor elott még meggyet ehetnek a babák (cseresznyét nem) és a ribizli levét. Ezekbol is jó most felkészülni a télre.

Én úgy tanultam valamikor, hogy a gyümölcsök szoktatása 2 hónapig tartson, majd újabb két hónapig a zölségeké, utána következzék a hús.
Ezt a gyümis dolgot én nem mindig tartanám be, különösen ilyenkor nyáridoben, amikor minden zöldség friss, zsenge, jóízu.
Zöldségek közül a krumpli jöhet elsoként szóba, a csicsóka, répa, sütotök, spenót, sóska, zöldborsó, zöldbab. Ha egy-egy ételrol megbizonyosodtál, hogy nem allergiás rá a kicsi, akkor már kombinálható más, már kipróbált étellel. Fott krumplival szoktunk suríteni, lisztet egyéves korig nem ajánlott adni, az egyre gyakrabban eloforduló cöliákia, vagyis lisztérzékenység miatt.
10 hónapos kor körül már meg lehet próbálni a kukoricalisztet, bár legutóbb azt olvastam, hogy a kukorica is allergén. A rizs viszont oké.

Egyáltalán nem muszáj külön pepecselni a gyerkocnek a fozéssel, nyugodtan eheti a családnak szánt levesben fott zöldséget, husit, de még lehetoleg a berántás, habarás elott vedd ki belole, amit neki szántál.
Ha a családi ebéd nem neki való, akkor persze külön kell fozni, de nyugodtan ízesítheted sóval, cukorral, persze csak módjával. Fuszerezhetok is a bébipapik, nem is annyira az általunk megszokott szárított fuszerekkel, hanem egyszeruen tégy a fozovízbe zellert, hagymát, fokhagymát, bármit, ami jó ízt ad az ennivalónak. Az anyatejes babák úgyis hozzászoktak már az ízekhez, hiszen a mama teje egy kicsit mindig más ízu, aszerint, hogy mit fogyasztott elozoleg.

Egyéves kor elott nem javasoltak a tejtermékek, a tojás (eloször a sárgáját kell majd adni, arra kevésbé valószínu, hogy érzékeny), liszt, hal, paradicsom, méz, citrusfélék, kivi, eper és hasonló aprómagvas gyümölcsök, sárgabarack, dinnye, sárgadinnye.

Kétéves korig nem ajánlott csonthéjasok, magvak és nyers répa adása, fulladásveszély miatt.

Ha a kicsi nem fogadja el 6 hónaposan a kínált ennivalót, próbálkozz meg vele újra, 2-3 naponta, vagy hetente. Ha szépen fejlodik, és elég neki az anyatej, akár egyéves koráig is élhet kizárólag azon.

Üdvözlettel
Iboly
Iboly

Szia Iboly!
Ezer köszönet KépKép!! Nagyon profin leírtad Kép Kép!
Még egy kérdés: a szoptatás alatt lehet enni epret, málnát? Úgy tudom kicsaphatja a baba arcát, eddig nem mertem, de ezek a kedvenc gyümölcseim...
Jázminmama
jázminmama (j&aacu

Jázminmama, nyugodtan próbáld meg, egyél egyszerre keveset és figyeld a kicsi reakcióját. A málna ritkábban csinál bajt.

Üdv.
Iboly
Iboly

Sziasztok!

Iboly,pont tegnap gondolkodtam azon, hogy milyen jó lenne az oszibarackból a kicsinek "bespájzolni"... De hogyan kell elrakni? Fagyasztóba? Már összeturmixolva?
Csongi már második napja kb.3 óránként eszik. Azt hiszem bevált a módszer!
PM, lehet, hogy Te úgy jártál, ahogy a nagykönyvek írják? Márhogy a pici lányod rájött, hogy az cumisüvegbol könnyebben jön a tejcsi? És már nincs is kedve a szopihoz? Ajaj! Nem irigyellek.
Jázminmama, nálunk is tele a konyha gyümivel, de én alig merek enni belole. Pl. a csereszny úgy vettem észre jó kis szelet csinál Csonginak. Én is úgy szoktam, hogy egyszerre csak keveset eszek.

Évi
Évi (Évi)

Sziasztok!
Évi! A cseresznye nálunk sem tartozott a sikeres gyümölcsök közé… Egyébként engem is érdekelne ez a fagyasztás dolog. Én úgy gondoltam hogy kisebb tasakokba tennék el Jázminnak ribizlit, meggyet, barackot stb. Szerintem is praktikusabb elõször pürésíteni és aztán lefagyasztani, így késõbb nincs vele gond. Olvastam valamelyik topicban, hogy az egyik lány a jégkockatartóba töltötte az feldolgozott gyümölcsöt, fõzeléknekvalót, ezért könnyû volt mindig kivenni belõle. Meddig állnak el ezek a gyümölcsök a fagyasztóban?
Ti milyen pelust használtok? Az én lányom szerintem még olyan 7 kg körül van (a szerdai tanácsadáson lesz majd pontos adatom Kép ) és mégis a 10-16 kg-os Libero a jó rá! Nem értem… Hogy vannak ezek számozva?
A szoptatásról pedig: én most 2 óránként szoptatok, mert úgy tûnt hogy csökkent a tejmennyiség, azóta majd kidurran a cicim Kép Kép.
Iboly! A „Homeopátiás orvos” topicban írtam neked, kukkants majd be! Köszi!
Sziasztok!
Szép napot nektek!
Úgy várom már a nyaralást!
Jázminmama (jázmin

Sziasztok!

Igen sajna a cserkó puffaszt, nagy kitolás.

Én is a jégkockatartós megoldást alkalmaztam a baracknál. Szerintem érdemes pürésítve is, meg félbevágva is lefagyasztani, mert vannak babák, akik nem szívesen eszik a pürét, nekik majd a kezükbe lehet adni a gyümölcsgerezdet.

Úgy tudom, a fagyasztó típusától is függ, meddig tárolhatok benne az élelmiszerek. A normál hutoszekrény fagyasztórekeszében rövidebb ideig, mint mondjuk a fagyasztószekrényben (-ládában), ahol, azt hiszem, akármeddig. Ez az anyatejjel is így van.

Évi! Ügyesek vagytok!!!!

Üdv.
Iboly
Iboly

Sziasztok!
Ez tök jó ötlet, én is fagyasztok gyümit, mert pont télen lesz a babám aktuális korban az efélékhez.
Olyan kevesen írunk, mindenki nyaral?
Egyébként én nem is tudtam, hogy ennyi sok gondot okozhatnak a gyümik?! Nálunk pedig a baba állandóan "rotyizik", nem tudom, hogy mi lehet az oka! Nem is eszek olyasmit, tejet is csak max. fél litert iszok naponta. Ezt is nehéz, mert imádom. Látom szegény babán, hogy nyög, rottyant, a hasikája felöl fura hangok jönnek. Lehet, hogy ez az a bizonyos hasfájós baba?! De akkor gondolom sírna gyakran, de egész nyugodtan alszik 3 órákat is egyhuzamban. Nem értem. Nektek nincsenek vagy voltak hasonló gondjaitok?
Jó éjszakát!
Evey
Evey

Sziasztok!
Jaj, de kevesen vagyunk!

Azt hiszem, ma el is kezdem a gyümi fagyasztást. Csongi is éppen a gyümi szegény téli hónapokra lesz olyan nagyfiú, hogy lehet próbálkozni. Milyen jó,hogy ez említésre került! Tele van a huto friss hazaival, és rám romlik, mert sokat nem merek enni belole! Elo a turmixot!!
Úgy látom a tejtermelésem behozta a Csongika igényét. Tegnap már bo 3 óránként cicizett. Annyira köszönöm a tanácsokat! De jó hogy vagytok nekem!!!

Evey, Csongi is produkált ilyeneket! Szerencsére csendben "szenvedett". A hasfájás rohamot megismernéd, akkor csillapíthatatlanul üvöltene, de szavaidból ítélve nem ez a jellemzo. Én néha rátettem a fülem a pocijára, hát ami ott zajlott...Nem semmi. Nálunk kb. 2 hónapos kora után kezdett stabilizálódni a helyzet.
Egy kis tornával, hasi simivel, vagy masszázzsal segíthetsz neki. Bár mindenkinél más válik be.

Sziasztok Évi
Évi (Évi)

Na akkor én elkezdem a bemutatkozást.

Én kereskedelmi szakközepet végeztem, de sosem dolgoztam a szakmában. Érettségi után egy titkárügyintézoi suli következett, német nyelvvizsgával megspékelve. 20 éves koromban gondoltam egyet, és felköltöztem Pestre. Nem volt egyszeru az elején, 6 hónap alatt 4 albérletet próbáltam ki, és a munkahely sem jött olyan gyorsan össze, mint ahogy én azt elképzeltem. Aztán a sors gondolt egyet, és végre elkezdodött egy szerencsés sorozat. Eloször is felvettek az Öttusa Szövetséghez dolgozni. Itt egyszeruen imádtam lenni. Nekem találták ki az egészet. Mindig is szerettem a sportot, itt pedig bele is mélyedhettem a surujébe. Elvileg titkárno voltam, gyakorlatilag az utaztatástól a versenyszervezésig mindenbe belekotnyeleskedtem. Egy teljesen ismeretlen, új világ tárult fel elottem, ami más irányba terelte addigi felfogásom, nézeteim.
Közben megismerkedtem a férjemmel. Érdekes volt a dolog, mert én nem is gondoltam komolyan, de a vége az lett, hogy összeköltöztünk, eljegyzés, majd 3 év ismeretség után egy fergeteges esküvo és lakodalom.
Évi (Évi)

Folyt.
Kedvesem gondolt egyet, és abból a meggondolásból, hogy közelebb legyünk a szüleimhez, Szolnokon vállalkozni kezdett. Nyitottunk egy bútorüzletet, ahol saját készítésu bútorokat árultunk. Így én is fájó szívvel megváltam az öttusától és Szolnokra költöztünk, itt már saját lakásba. Ez egészen 97-tol tartott ez év januárjáig, amikor is hatalmas balhé közepette a férjem kilépett a cégbol (hárman voltak társak). Azóta sógorommal maszekba készítik a bútorokat. Nem keres annyit, de legalább nyugi van.
Én elvégeztem a Perfektnél egy számviteli ügyintézo tanfolyamot, majd felvettek oda tanfolyamszervezonek. Ezt is szerettem csinálni, mert lételemem az emberekkel való kommunikáció, és imádok nyüzsögni. Erre pedig itt is meg volt a lehetoségem. Terveim között még egy diploma szerepel. Ez az egy amit bánok, hogy eddig nem szereztem meg. De hát még elottem a lehetoség.
Most mint tudjátok, én vagyok a világ egyik legboldogabb édesanyája! És egyenlore semmi nem hiányzik, tökéletesen boldognak és kiegyensúlyozottnak érzem magam.
És nagyon örülök, hogy megismerhettelek benneteket!

Évi
Évi (Évi)

Sziasztok!
Évi! Ezekszerint a Perfekttõl mentél el szülni? Én is elvégeztem a számviteli ügyintézõ tanfolyamot a Perfektnél, aztán elkezdtem a mérlegképes könyvelõit is. A tanfolyamon már túl vagyok, néhány vizsgán is. Októberben voltam elõször számvitelbõl vizsgázni, de sajna nem sikerült. Jól kiszúrtam magammal, mert most a pici miatt nem tudok menni, de két éven belül le kell vizsgázni. Ha nem mentem volna el októberben még nem ketyegne a két év. Ez volt az elsõ vizsga életemben ami nem sikerült elsõre. Na mindegy. A legfõbb bajom viszont az, hogy mivel változott a számviteli törvény, februártól már aszerint kell vizsgázni. Ez okés is, de jó lett volna a Perfekttõl valami tájékoztatást kapni, hogy esetleg milyen új könyvük van (akár elõkészületben), ami segíti a vizsgára való felkészülést, vagy esetleg egy pár órás, napos kis rövid kiegészítõ tanfolyamot, konzultációt is szervezhettek volna. Itt állok az aktualitását vesztett könyvekkel, példákkal, és fogalmam sincs hogyan fogok felkészülni a vizsgára. Arra gondoltam, hogy hozzá csapódnék egy új tanfolyamhoz, és csak a számvitel órákat hallgatnám újra. Remélem ilyesmire van lehetõség. Csak még nem tudom mikor tudok elszabadulni majd a csöppségtõl...

Én már tettem el barackot és meggyet is a fagyasztóba. Egyenlõre lé formájában, de tervezem a pürék fagyasztását is. Én is jégkockatartóba tettem. A zacskós változatba, ráadásul az átlagosnál kicsit nagyobbak a kockák. Így majd az elsõ pár kanálhoz is elõ tudok venni úgy, hogy nem kell sokat kiolvasztani. Újra elkezdtem fejni is, most már a gyümölcsturmixhoz, fõzelékekhez. Mivel én nem tudok nagy mennyiségeket fejni, és a hûtõben csak 24 óráig gyûjtögethetõ a tej, ezért sajnáltam a "nagy" steril zacskóba tenni az én kis szerény mennyiségû tejcsimet. Drága is lenne, meg elég illúzióromboló az alján az a kis lötty. Az "anyatej fagyasztása" topicban találtam jó ötletet: gyógyszeres üveg. 30 és 60 ml üvegeket vettem, szuperul lehet fertõtleníteni, és olyan jó érzés, hogy ezeknek nem csak az alját szinezi el valami.

A Kismama júniusi számában írták, hogy újabban a banán is allergizál. Azt viszont már nem tudom hol olvastam, hogy pl. a friss zsenge sárgarépának nagyon magas a nitráttartalma és ezért a piciknek öreg répát célszerû adni. Errõl tud valaki valamit?

Üdvözletem minden boldog édesanyának!!!
Kati
Csőre Katalin (cskati)

Sziasztok Lányok!

Újra itthonKép, azért ez a jel, mert nagyon jól éreztük magunkat és nem nagyon akartunk hazajönni. A Mátra gyönyörü volt, az idö pompás... Jó sok helyen jártunk, bejártuk Parádsasvár környékét és a kevésbé ismert helyeket is felkerestük. Tegnap még strandoltunk is, úgyhogy a pancsolás is be lett pótolva. És mit tesz a vidéki, jó levegö?? Jancsi babám megfordultKép Kép A hátáról a hasára. Jól meglepett, mert én a hasról-hátra fordulást vártam, és kicsit késöbb ezt a mozgást. De nagyon élvezi, hogy elmozdulhat saját erejéböl. Gyönyörü lett, "napoztattam" az árnyékben meztelenül, ez kifejezetten tetszett neki. A nagyobbak is szépen lebarnultak, Tomi is jól bírta a hegyeket-söt!Kép állandóan figyelni kellett, hogy hova megy, mert reggeltöl-estig fel volt pörögve. Egyszer sem fulladt be, pedig itthon fele ennyi mozgástól rosszul van.Kép
Most rohanok mosni, kipakolni.. sziasztok!
Verus
verus (verus)

Sziasztok
Én folytatom a bemutatkozást. Budapesten lakom és itt is születtem a 10. kerületben. Egészségügyi szakiskolában végeztem, és most a Gyed alatt végzem az érettségit, terveim szerint utána Eü főiskolára szeretnék menni védőnőnek. A Nyírő Gyula korházban dolgoztam a Gyes előtt.
1997-ben ismertem meg a páromat, az esküvőnk 1998.07.18-án volt, ekkor már a szívem alatt hordtam Bettinát, aki 1998. 12.27.-én született. És Norbert pedig 2001.04.30-án. A párom egy számítógépes cégnél dolgozik projekt vezetőként.
Hát dióhéjban ennyit rólam és a családomról.

Gabi1
gabi1 (gabi1)

Sziasztok Lányok!

Olvastam, hogy már a szilárd ételek bevezetésénél tartotok, ehhez szeretnék hozzászólni:

Nálunk a bevezetés sem ment úgy, ahogy a könyvbe le van írva kanalanként emelve. Már elsore 1 dl fozit megevett + 1 dl tejet. Külön csak a krumplit vagy a répát nem ette meg, de ha a kettot összekevertem úgy izlett neki. Nem is várogattam az új ízekkel sokáig kb. egy hónap alatt ette mind.

Na most nem azt mondom, hogy nektek is így kell csinálni, de szerintem képtelenség kanalanként melgetni az adagokat. Nekem az nem jött be.

Egyáltalán nem veszodség és pepecselés a gyereknek fozni! Én nagyon szerettem!

Érdemes a gyereknek egy éves koráig külön fozni és nem a felnöttek levesébol kivenni az o zöldség adagját. Nekem a védonom azt mondta azért nem jó ha a felnöttek ebédjébol veszem ki a zöldséget pl. húsleves, gulyásleves, mert a zöldség megszívja magát zsirral és azt nehezebben emészti a gyerek.

Minden nap mást adtam neki. A zöldségeket külön megfoztem, letumixoltam, nagyobb lyuku jégkockatartóba lefagyasztottam és csak hozzáraktam a frissen fozott krumplihoz.

A paszirozást úgy oldottam meg, hogy a fott zöldségeket paradicsom paszirozon átdaráltam, így a nagyon rostos részek pl. cékla vagy borsó héja nem került a fozelékbe.

Nálunk ez volt a menü:
zöldborsó, répa, krumpli
zöldbab, répa, krumpli
brokkoli, répa, krumpli
sütotök, krumpli
cékla, alma, krumpli
fozotök, krumpli
spenót, banán, krumpli
sóska, krumpli
alma/körte/meggy/öszibarack, krumpli

1 éves kora után húskockákkal dúsítottam pl. csirkemell, bojúhús, csikemáj, pulykamáj, tonhal.
Majd reszelt sajt, fott tojás, elöbb csak a sárgája uána a fehérje is.

A húst is natur megfoztem, pürésítettem, fagyasztottam.

bigacsiga Kata
bigacsiga

Szia Mindenki!

Borzasztóan hiányoztatok és csak mosolygok, ahogy itt ülök és olvasom az elmúlt napi terméseket. Olyan jókat írtatok...

Első kérdésem, hogy hogyan csináljak barack meg meggy pürét? Meghámozom a gyümölcsöket és leturmixolom? Vagy hogyan? Egyébként ez fantasztikus ötlet. Én is elkezdem csinálni.

Második a hancúrozás. Azt hittem egyedül vagyok azzal a problémámmal, hogy a szülés óta csak egyszer voltunk együtt. Próbálkozni azon kívűl kétszer is sikerült, de Lili meghiúsította. Az az egyszeri dolog pedig a 12. héten volt és bevallom nem számítottam rá, hogy fájni fog. Pedig igen és meg is lepődtem. Vártam a régi érzést és akkor hirtelen... na mindegy. Lényeg, hogy a próbálkozások folytatódnak és talán Lili baba sem fog beleszólni.

Rövid nyaralásunk nagyon jól sikerült 2 nap jó volt 2 nap nem. Már időjárásra gondolok. Szóval Lili fantasztikusan jó fej volt leszámítva, hogy ott is 3-4 alkalommal kelt éjszaka. Már kezdek beletörődni, hogy ez így marad. De Anyukám napközben elzavart aludni és így tudtam pihenni többet az átlagosnál. Kérdésem: nem tudtok vmi praktikát, hogy hogyan vehetném rá Lilit a napközbeni nagyobb lélegzetvételű alvásra? Összesen max. 30 percet alszik és így én sem tudok pihenni. Próbáltam olyan taktikákat, hogy nem szóltam hozzá meg ráztam tovább a kocsit meg ilyesmi, de semmi nem használ.

Kriszta!
Azt hiszem egy kismamától sem lehet elvárni, hogy hamar visszanyerje az alakját, főleg, ha szoptat. Javaslom próbáld meg elfogadtatni az alakodat, és megbeszélni a pároddal, hogy majd 1-2 év múlva lehet, hogy olyan leszel, mint régen, de addig akar várni? A szoptatás mellett ne fogyókúrázz és óvatosan sprotolj. Inkább szoptass. A férjemnek Honda XC (?) motorja van az négyütemű. Ami a kimozdulást illeti én is nagy mozgolódós fajta voltam a terhességem alatt sem álltam le, csak az elején, mikor a szivem nagyon rendetlenkedett. Szerencsés vagyok, mert van egy autóm és azzal mehetek mindenfelé, és úgy gondolom, attól, hogy babád van nem kell otthon ülni. Én azóta sem állok meg, pedig kéne... Néha...

Verus!
Lili is megfordult tegnap délelőtt hátról hasra. Először oldalra, amit már 1 hete gyakorol, aztán átbillent hasra. Na ezzel játszott, de mivel utál hason lenni, ezért a vége mindig nyüszi lett. Meg a kis kezét sem tudta még kihúzni maga alól csak egyszer. Majd még gyakoroljuk Kép Én nem mertem meztelenül napoztatni Lilit még a fa alatt sem. De a pofija gyönyörű barna lett.

Évi! Örülök, hogy megoldódott a szopi gond, képzeld Lili is bírja már 3-4 órát! Ez nagy szó. Na persze nem mindig, de az esetek többségében. A strandon a nagy melegben többször is megkínáltam és mindig elfogadta a cicit. Én meg simán szoptattam egy parcig sem éreztem magam zavarban. Pedig sokan voltak körülöttünk. Jöttök Dunaújváros fele? Jó lenne... Ugye tudod, hogy az első diploma ingyenes a Gyed alatt?

Jázminmama! Akkor érdemes venni olyan kendőt? Hány kilóig jó? Vagy ilyen megkötés nincs? Mi Rossmann pelust használunk, nagyon jó, Lili baba 7 kiló és a midit használjuk (5-9 kiló). Olcsó 31/db. És nagyon jó nedvszívó. Éjjelre pedig Pampers midi.

Iboly! Ténylge profin leírtad, köszi a sok segítséget.

Kati! Hol vetted azt a kis gyógyszeres üveget? Gyógyszertárban adnak csak üveget? Hogy csináltad a gyümölcsök levét? Kifacsartad a meggyet? Jó kis háziasszony vagyok, mi a hülye kérdéseimmel.

Evey! Szerintem sincs szó hasifájásról, mert akkor ordítana. Ne aggódjKép

Meg szerettem volna kérdezni, hogy Ti mit csináltok, mikor a gyermeketek sírni kezd (kiv. kaja, hasfájás...) amikor tudjátok, hogy csak nyügije van vagy ilyesmi. Mert én felveszem Lili babát és sokszor érzem rajta, hogy csak az kell neki, hogy 5 percig testközelben legyen, aztán meg minden tovább. Egyébként már két napja be nem áll Lili baba szája, egyfolytában dumál és állandóan változtatja a hangszínét. Olyan édes. Most már igazán megtalálta a hangját.

Magamról:

1975. július 6-án születtem, pénteken leszek 26 éves Kép Dunaújvárosban születtem és itt élek azóta is. Van egy bátyám és a szüleim akik 29 éve együtt élnek. Ide jártam általános és középiskolába, majd érettségi után sikertelen felvételi után elkezdtem a helyi rádióban dolgozni műsorvezetőként és közben hostesskedtem (árubemutatás, kóstoltatás stb...) 20 évesen mentem főiskolára, addig elvégeztem 2 tanfolyamot és letettem egy angol középfokú nyelvvizsgát. Főiskola alatt is hostesskedtem, majd az utolsó évben a családi vállalkozás keretében kezdtem dolgozni. Üzletvezető lettem egy benzinkútnál. A főiskolán kommunikáció szakon tanulta, ami ott újságírást jelentett. 1994-ben ismertem meg életem szerelmét, akihez 4 év után 1998-ban férjhez mentem. A benzinkút dolog 1999 decemberéig tartott, akkor váltottam, területi képviselő lettem egy bp-i könyvkereskedelmi Kft-nél, ahol e-businessel foglalkoztunk. Aztán 2000 júliusában kiderül, hogy kismama vagyok, szeptemberig dolgoztam, akkor eljöttem betegállományba a szivem miatt. A párom osztályvezetőként dolgozik egy cégnél és van egy vállakozása is. Édesapám szervezi minden évben Dunaújvárosban a motorcsónak világbajnoki futamokat ott szoktam segédkezni. Az anyaságot nekem találták ki, bár már 1-2 alkalommal nosztalgiáztam tini korom iránt. Egyébként van egy állandó lány baráti társaságom, összesen 5-en vagyunk már 10 éve. Imádom őket, most ketten belőlük Amerikában vannak. Népes csaláodm van, 20 unokatestvér és megannyi nagynéni, nagybácsi. Imádom őket is. Nagyon szeretek olvasni, énekelni, nevetni, aludni (bár ez most nem megy annyira) enni, inni, bulizni, szóval mindent, ami csak egy jó élethez kell. És imádom a férjemet ő a nagy szerelmem, a kicsi szerelmem pedig a kislányom. A szüleimmel nagyon jó a viszonyom, mint ahogy a bátyámmal is.

Hát ennyi mára. Puszi mindenkinek:

Anikó
Gerianikó

Sziasztok Lányok!

Akkor én is írok magamról.

1976. március 6-án születtem. A papámék '75 óta házasok, imádják egymást, hál'istennek, bár négyévenként mindig van egy rossz periódusuk.
A Trefortban érettségiztem, utána felvételiztem, de közben átgondoltam a jövöm, és rájöttem, hogy nem a megfelelö helyre. Azóta sajnos csak próbálkozom, kevés sikerrel, mert sajna a tanulásra a munka mellett nem nagyon jutott idöm.
Rögtön suli után dolgozni kezdtem, voltam én már minden, az eladótól az NMR-technikusig. Dolgoztam az ELTE-n, egy könyvesboltban, az HBO/Spektrum/Z+ tévéknél, a Magyar HÍrlapnál (itt néha én is hostesskedtem a céges eseményeken), most a Ciba-nál vagyok. A páromat a könyvesboltban ismertem meg, még 95-ben (egy hihetetlen véletlennek köszönhetöen), akkor még nem dolgoztam ott, csak késöbb kerültem oda, akkor aztán össze is jöttünk.
Volt egy öcsém, aki sajnos már nem él, 97-ben meghalt egy autóbalesetben. A párom nélkül nem tudtam volna túlélni a dolgot.
Apámékkal sosem volt igazán jó a kapcsolatom, tipikusan hierarchikus nevelésben részesítettek, az öcsém után meg teljesen tönkre mentek. Sajnos ezen Bori sem segített teljes mértékben, bár anyám azóta kinyílt, a kapcsolatom is jobb vele, mint valaha volt.
A párommal már sok mindenen keresztül mentünk, de még itt vagyunk, jó vele, szeretem, mindent megadnék érte, ö a másik felem, a legjobb barátom, a társam, minden.
Összeházasodni még nem házasodtunk, mert közbejött Bori és fontosabbnak tartottuk, hogy neki meglegyen mindene, minthogy nekünk legyen egy papírunk. És mivel már 5 (lassan 6 éve) együttélünk, azt a napot igazán emlékezetessé akarjuk tenni. Így egyenlöre marad a vadházasság...Kép
Bori a szemünk fénye, imádjuk, olyan jó, hogy itt van és a mi kislányunk, hogy minket választott, és nem mást. Vele ismét boldognak érzem magam, teljes embernek. A legtökéletesebb anyja akarok lenni, amilyen csak lehetek. Remélem, sikerül, bár néha sajnos túl fáradt vagyok ahhoz, hogy megfelelően türelmes legyek.
Jelenleg albérletben élünk, sajnos, saját lakásra kilátásunk sincs, mivel a párom szülei nem tudnak, apám pedig nem akar segíteni. Hitelképesek nem vagyunk, így marad ez. A párom hangtechnikus végzettsége szerint, de fénytechnikusként dolgozik egy színháznál, mellette másodállásban egy vendéglátó helyen pultozik. Én, bár hivalatosan még GYED-en vagyok, már dolgozom 4 órában a régi helyemen, mellette éjszakánként filmeket fordítok. Egyszer lesz még könnyebb is...Kép

Terveimben szerepel az egyetem (pszichológia és kommunikáció), egy saját kégli, még két gyerek.
Szeretek olvasni, úszni, táncolni, dumálni Kép, internetezni, bulizni, biciklizni, stb.

Most ennyi jutott magamról eszembe.

Geri! Elöre is boldog szülinapot!!!

Puszi:

Dia
dia (dia)

Sziasztok!
Annyi minden jár a fejembe, csak el ne felejtsem!

Tiszta szomorú vagyok! Csongi minden kortársa megfordult?! Mi még csak a hátról-oldalra járunk, de mióta erre rá jött állandóan ezt gyakorolja! De azért is az én kisfiam a legszebb és a legügyesebbKép (Hihihi!)
És ma végre megint csak fél 4-kor ébredt hajnalban! Jaj, de jó volt!

Geri, micsoda életpálya?! Sajnos az én barátnoim az ország, és Európa különbözo tájain vertek tanyát, így most elég egyedül maradtam. Pedig milyen jó kis bulik voltak?!
Az útról majd írok emilt,nem akarom untatni a többieket!
A nappali alvásról annyit, hogy Csongi rengeteget játszik, forgolódik, így annyira elfárad, hogy ragad le a szeme. Alszik is átlag 1 órát, de gyakran másfelet is! Ha sírdogál,csak úgy, én is fel szoktam venni, o ilyenkor általában "ülni" szeret, gondolom máshogy látja úgy a világot.
Évi (Évi)

Folyt.
Hancúr: Gyerekek, mi a hétvégén újra próbálkoztunk, és kezd olyan lenni, mint régen! Mondtam is a kedvesemnek, hogy vigyázzon, mert annyira rákapok, hogy mindennap jövök dörgölozni...

Ja, rólam sem lehet elmondani, hogy egy konyhatündér veszett el bennem (vagyis valahol tényleg elveszettKép), szóval van valakinek gyakorlati útmutatója a gyümik télire történo elrakása témakörében?

Kedves nyaralók? Végül is bekentétek valamivel a picik borét? Mi szombaton megyünk egy hétre a Balcsira, de még nem vettem semmit?

Képzeljétek, azt veszem észre, hogy fogy a combom. Pedig én aztán tényleg a lusták táborát gyarapítom torna ügyben! Kezd egész elfogadható alak körvonalazódni! Csak az öltözködéssel van bajom. Egyszeruen nem találom a stílusom! Már nem az vagyok, aki voltam...

Szebb napot!

Évi
Évi (Évi)

Sziasztok!

Dia! Voltam az oldaladon!!!!! Nagyon jó és édes a kis Bori. Mostmár nagyjából azt is tudom hogy nézel ki. Sajnálom ami az Öcséddel történt szomorú volt olvasni. Lili iránt én is hasonlókat érzek és hiszek abban, hogy ő választott ki minket és én olyan boldog vagyok ettől. És a férjem iránt is. Eszembe jutottak a kórházi telefonok... Akkor még nem éreztem ilyen intenzíven mint most.

Évi! Hogy nektek mire van időtök... Igaz mi most nem voltunk együtt a hétvégén, mert Szabi csak szombaton tudott lejönni a Balcsira ott pedig hegyén-hátán aludtunk. Pedig mi szeretünk idegen helyen hancúrozni, de most nem lehetett. Mostmár tényleg bepótoljuk. Szerintem, ha van energiád csak dörgölőzz, attól szikrázik otthon a levegő, vagy nem? KépKépKép A fordulásról meg annyit, hogy az egyik óráról a másikra történt. Szóval csak figyeld a picidet. És az enyém a legszebb meg legokosabb!!! KépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKépKép

Többiek merre jártok? Vagy már nem vagyunk érdekesek?

Most megyek, puszi:

Anikó
gerianikó

Sziasztok Lányok!

Geri, hogy kérdezhetsz ilyet??????? Boldog szülinapot! KépKépÍrnék én gyakrabban, de mire a végére érek az írásoknak letelik az idõm és a párom ül a gép elé, írni meg nincs idõm. Ha akarod írok az altatási technikámól, nekünk bevált és Panka nappal 2x2-3 órát is alszik, este meg 9-tõl reggel 5-ig.

Dia! Leszoktattam a lányomat a cumiról és a cumival történõ elalvásról és azzal a módszerrel amit te tanácsoltál az alváshoz. 3 nap alatt sikert értünk elKépKépKép, mostmár csak beteszem az ágyába, akár nappal akarom altatni, akár este, oldalra fordul és már alszik is, elõtte meg szórakoztunk, hogy cumi a szájába, kiköpte, majd üvöltött, hogy adjam vissza /kis huncut/ Az ujját szopizza, de ezt is akartam elérni, mert az mindig kéznél van. Köszi.

Évi! Valamit félreérthettél, mert Panka nem szokott le a cicirõl, most is remekül eszik belõle, csak én le akartam szoktatni a cumiról és az üvegrõl is, ezért tanulunk most pohárból és kanálból inni a vizet. Ne aggódj, mert PAnka is 3 hónposan a hasára fordult, csinálta vagy 3 napig és azóta semmi. Ellenben csinál mást és szerintem most ez köti le a figyelmét. Csongi is nyilván mást tanulgat éppen. Ugye??

Iboly! A Sarlait majd a nagyija hívja föl, tudod õ gyerekdoki és így fontoskodhat és talán jobban elhiszi a kollégának, hogy nincs baj, mintha én mondom. Csak tudnámvégre leszoktatni a " van elég tejed" c. litániáról. Minden nap megkérdi. Mit tegyek?

Verus! Örükök, hogy jól éreztétek magatokat, mi Galyatetõre megyünk aug. 9-tõl.

Képzeljétek! Pankát szombaton megkeresztelték. A sógorom lett a keresztapa, de mivel még független nincs keresztmama. Furi, nem?? Úgy megijedt a paptól /aki családi barát és írtó jó fej / a mély orgánumától és a visszhangzó templomtól, hogy végigüvöltötte a szertartást. Muris volt. De utána itthon ünnepeltünk és akkor már mindenkivel gagyogott és nevetett, így a pap is látta, hogy nem hisztis.

Ancsa!Akkor holnap szorítsunk egymásnak szuri miatt!!!!!

Na itt a férjem, mennem kell, a bemutatkozást legközelebb.

Jó éjt, üdv:Pankamama
PM

Sziasztok!
Én még mindig nem tartok a bemutatkozásnál, mert már megint nincs túl sok idõm. Ami késik nem múlik...
Szóval, én gyümölcscentrifugával csináltam a gyümi leveket, de abszolút megbántam a beruházást. Anno a nagylánynál kölcsön kaptunk egy centrifugát, ami szuper leveket csinált, teljesen száraz masszát hagyott maga után, de szörnyû volt a tisztítása. Most olyat vettünk, amit könnyû tisztítani, de nem centrizi ki jól a gyümik levét, a maradékot nyomkodhatom át szitán. Vagy kikanalazom a gyûjtõbõl és megeszem úgy.
A meggyet csak kimagoztam, a barackot meghámoztam és azt is magtalanítottam. A pempõsítést kézimixerrel csinálom majd.
A gyógyszeres üvegeket gyógyszertárban lehet kapni (én is innen a babanetrõl tudtam ezt meg). Ha már nem kell vissza lehet váltani.

A nagylányom vasárnap ment el élete elsõ táborába. Szegényeknek nincs túl jó idõ. Eddig jól veszi az akadályokat, õ nem tartozott az este sirdogálók közé.

Szia mindenkinek! Geri! Boldog Szülinapot!!!!! Kép
Kati
Csőre Katalin (cskati)

Sziasztok Lányok!
Nem is tudjátok, mennyire hiányoztatok már.... Most megint "itthon" vagyok, azaz Finnországban, és így ismét csatlakozhatok hozzátok. Remélem, azért még nem felejtettetek el teljesen... Kép
Annyi minden történt velünk is az elmúlt napokban! Hadd kezdjem a legnagyobb hírrel: tegnapelött kibújt Levi elsö kis foga! Olyan kis édes, pici rizsszem, azóta az egy kis fogával harapdál minket... Amíg otthon voltunk, Levi is hasra fordult, de most ö is abbahagyta, és azóta a sikonyálás tökéletesítésére koncentrál, meg kell zabálni, olyan kis édi. Képzeljétek, megint tök gyakran eszik éjjelente, 2-kor is kel cicizni, aztán fél 6 körül ismét. Vajon a foga miatt, vagy nem lakik jól az esti cicivel? Kicsit tanácstalan vagyok, és elöre is bocs, ha épp kiveséztétek a témát, amíg távol voltam, de még nem értem rá elolvasni mindent, amiröl lemaradtam. Majd én is írok bemutatkozó levelet, meg annyi mindenre szeretnék reagálni, de azt se tudom, hol kezdjem. Talán akkor most lementem a júniusi termést, és jegyzetelek... Verus, nagyon köszi az smseket! Kép Jó megint olvasni benneteket! Most zúzok aludni, már 11 óra van itt, és még süti a felhöket a nap. Nyáron olyan szép itt!
Nagyon sok puszi mindannyiótoknak!
Adri
KAdri

Sziasztok!

Bigacsiga Kata! Jók az ötleteid, megjegyzem!

Anikó! Boldog szülinapot! Szóval te is rák vagy. Bár nem tudom, hiszel-e a horoszkópban, én csak úgy módjával...

Évi! Ügyes kis Csongi!!!
Szerintem babáknak fagyasztva érdemes eltenni a gyümit. Úgy nem veszel el belole és nem teszel hozzá (pl. cukrot).
Szerintem a hancúr az egyik legjobb fogyókúra... Kép

Pankamama! Ügyesek vagytok cumi-ügyben!!!
Lehet, hogy Sarlai Katinak lesz egy-két kérdése, amire te tudsz válaszolni, ha megoldható, te is légy a telefonnál.
A nagyira talán hatással lesz, ha elég szomorú képet vágsz és megmondod neki, mennyire aggódsz te magad is a tejcsi miatt és a kérdései csak még jobban lestresszelnek. Inkább próbáljon egy kicsit bíztatni, hogy ne aggódj annyit, és hátha hat a pozitív kisugárzása. Kép

Üdv mindenkinek

Iboly
Iboly

Sziasztok Lányok!

Én a meggyet gyümölcscentrifugán nyomtam át és úgy fagyasztottam le.
Magába is nagyon jó, de nagyon finom fott krumplival és amikor már lehet húsival.
Magunknak meg kimagozom és úgy fagyasztom le sütibe, gyümi levesbe.

Az oszibarackal nem kell csinálni semmit azon kívül, hogy megmosom, félbevágom és kiveszem a magját majd lefagyasztom.
Ez a legegyszerübb. Amikor majd kiveszed a hütobol magától lejön a héja és szép fehér marad a húsa. Simán lehet turmixolni, szitán átnyomni, kockára vágni, ahogy az ember akarja.
Ha most csináltok belole levet negyon gyorsan kell csinálni és egyszerre csak kis adagot, mert nagyon hamar megbarnul.
Aki gyümölcscentrifugával akarja csinálni válasszon olyan típust ami úgynevezett "habfogós". Ez foleg akkor elony ha almalevet akarsz csinálni.
Én körtét is fagyasztottam negyedekbe vágva. A vilmos és a császár volt a legjobb abból is a félig érett.

Volt egy körte (97-ben) a piacon ami kivülrol iszonyatosan ronda volt zöld héju göcsörtös, de belül nagyon ízletes, vaj puha és egyáltalán nem köves mint a vilmos-császár fajták. Azóta sem találok olyan jó körtét. A fiam nagyon szrette szinte falta.

sziasztok

bigacsiga Kata
bigacsiga

Sziasztok Lányok!

Geri! Örülök, hogy tetszett az oldalam, bár még eléggé kezdetleges, sajnos nincs túl sok időm, hogy foglalkozzam vele. Azért idővel még alakítgatom, de még tanulnom is kell hozzá egy-két dolgot.

Pankamama! Hát az nagyszerű!!! Nagyon örülök, hogy így bejött nektek is a módszer és büszke is vagyok, hogy nekem is lehetett benne részem. Mintha csak én találtam volna ki a módszert...Kép
Nekünk nappal sajnos nem jön ennyire jól ki a dolog, de legalább az éjszakáink nyugodtabbak.

Puszi mindenkinek:

Dia
Dia

Sziasztok Lányok!

Sajnos én is állandó időhiányban szenvedek, és nem tudok írni, de nem untalak meg benneteket! Kép
Este meg nálunk is az a helyzet, mint Pankamamáéknál, hogy a párom ül a gép előtt, így még akkor sem tudok netezni, ha kislányom véletlenül időben elalszik. De azért olvasgatlak titeket.

Velünk is sok minden történt az utóbbi időben. Tominak sikerült tökélyre fejlesztenie a hátról-hasra fordulást és elég jól elvan egy darabig hason, biztos érdekes neki más dimenzióból szemlélni a világot. Kiderült, hogy a "fiatalúr" allergiára hajlamos, mert valamelyik nap nagyon jót ettem a málnából, és másnap tele volt kiütésekkel. Málna idénre kilőve. Kép Viszont nálunk a cseresznye nem okozott gondot Tominál.
Túl vagyunk az utolsó oltáson, kisfiam nagyon jól tűrte. Az elsőt amikor kapta egyátalán nem sírt, sőt még nevetett is a doktornénire, a második már fájt neki, de csak addig sírt amíg ki nem húzták a lábából a tűt. Öltözködésnél meg már nevetett. A szokásos álomkór még nem érte utol, jó lenne ha éjszakkára halasztódna.
Pankamama nálatok mi volt? Jázminmama ti mikor kapjátok?

Pankamama! Ügyesek vagytok, én nem tudom elvenni Tomitól a cumit. Kép Pedig vannak olyan napok, amikor egyátalán nem igényli, másnap meg nem tud meglenni nélküle. Ki érti ezt?

Adri! Jó újra hallani rólatok!

Kati!
Hova mentek a lányodék? Csak nem Faddra? Kis sógoromék is vasárnap mentek oda.

Iboly!
Megint kérdeznék tőled, ha nem baj. Ma reggelre, az egyik mellem annyira telítődött, hogy kőkemény volt, pedig rendesen szoptattam belőle a Tomit mint eddig. Lefejtem, 1 deci tejet sikerült kivarázsolni belőle, de még mindig elég csomósnak érzem. Mit csináljak vele, fejjek amíg el nem múlnak a csomók? Van valami ötleted?

Bemutatkozás:
1995-ben érettségiztem egy közgazdasági szakközépben idegennyelvi gép- és gyorsíró szakon. Utána elvégeztem egy gazdasági ügyintéző tanfolyamot és az OTP-nél helyezkedtem el a számviteli osztályon. Párommal 1994. óta vagyunk együtt, 97-ben volt az esküvönk. 99-ben született Timi azóta itthon vagyok. Tavaly elkezdtem egy mérlegképes könyvelői tanfolyamot, ami Tomi születése miatt félbemaradt. Terveim szerint ősszel szeretném folytatni, köt a két éves határidő, mert két vizsgám már megvan. Én is nagyon szeretnék egy diplomát, de ez még a jővő zenéje. Most egyelőre szeretek itthon lenni, és élvezem az anyaság örömetit (és nyügjeit) Kép, és gondolkodom, hogy talán még egy baba néhány év múlva beleférne a családba.

Megint elfelejtettem beállítani a Nézetet, úgyhogy elnézést a krix-krax-os betűkért.

Sziasztok

Ancsa
anyanyanya (anyanyanya)

Halihó Lányok!

Adri, már hiányoztál. Gondolkodtam erősen, hogy mikor jössz vissza ill. mész haza, de nem tudtam pontosan. Napoztál itthon? Jól érezted magad? Milyen érzés ilyenkor visszamenni? Jó sok kérdés, mi? Kiváncsi fáncsi vagyok... Gartula az első foghoz!!!

Évi, nálatok mizujs fog ügyben?

Pankamama! Hát persze, hogy érdekel ez az elaltatás dolog. Nem tudom lesz-e eredménye, de Lili pontosan 30 perc után felébred napközben és nem sikerül visszaaltatni. Lehetetlen. Néha sikrült úgy, hogy rögtön adtam neki cicit úgy fekve, de ez csak 1-2 alkalommal vált be. Az esti elalvással nincs gond (lekopogom) éjjel pedig kel. De írj minden tanácsot, ami hasznos lehet. Galyatető nagyon jó hely, imádok ott nyaralni. Mi is kereszteljük vmikor Lili babát, remélem hamarosan, csak a keresztanya nincs megkeresztelve. De a pap nagyon jó fej és mondta, ha kell megkereszteli előtte. Aztán a Lilit. Jó, mi?

Ancsa! Szerintem addig fejegesd a melleidet, amíg megvannak a csomók és szopi előtt is "gyúrd" meg egy kicsit őket finoman. Nekem így múltak el. Meg meleg vízzel zuhanyoztam őket. Ügyes a kisfiad, mond meg neki!!!

Bigacsiga! Kössz a fagyasztási ötleteket. Már mi is pakoljuk a fagyasztóládába anyukámékhoz a cuccokat, most áldom, hogy van a kertjükben minden gyümölcsfa meg bokor.

Ma nagyon rossz napunk van, nem tudom máshol mi a helyzet. Lili nyűgös a dokibácsi szerint nagyon el van vékonyodva az alsó ínye, lehet, hogy elkezdődött a fogzás, de ez még eltarthat egy darabig. Olyan szomorúak voltak a szemei. Éjszaka nagyon jót aludtunk este 9-től reggel 9-ig két szopival. Mi is elaldtunk a párommal mihelyst Lili, így most nem vagyok fáradt. Ellenben vár egy kupac vasalnivaló, úgyhogy most megyek és nekiállok.

Puszi mindenkinek:

Anikó
Gerianikó

Sziasztok Lányok!

Külön szia AdrinakKép Jó, hogy újra itt vagy!

Bemutatkozás: Én egy 7 gyerekes család 3. gyereke vagyok. Sajnos a szüleim '94-ben elváltak, apámmal nem tartom a kapcsolatot. A testvéreim közül csak én vagyok házas, 2-en elváltak, a többiek még tanulnak. A férjemmel gyerekkorunk óta ismerjük egymást (az anyukáink a terhesgondozóban, majd a játszón ismerkedtek meg). Eleinte csak barátok voltunk, aztán tessék..KépKépKép Imádjuk egymást!
A gimit Pécsen kezdtem el, az olasz kéttannyelvüben, de érettségizni már itthon, Bp.-en érettségiztem. Rögtön utána összeházasodtunk ('92-ben), '93 tavaszán pedig megszületett Johanna. Apámnak volt egy nagy cége, itt dolgoztunk a férjemmel - én föként papírmunkát, míg Ö az ügyfelekkel tartotta a kapcsolatot-, ami a szüleim házasságával együtt tönkrement. Ekkor mi is elkezdtük -mint Diáék- az albérletezös idöszakunkat. Közel 6 éven keresztül laktunk így, közben megszületett Tomi és Kari is. Mikor Karolina elmúlt egy éves, cseréltünk a férjemmel. Ö maradt otthon és én jártam el naponta dolgozni. Fél év eélg volt arra, hogy rádöbbenjek: az én helyem a srácaim mellett van. (Tamásról idöközben kiderült, hogy az immunrendszere nagyon gyenge, és asztmás is, ha beteg rendszerint kórházban kötünk ki.Kép ) Aztán, amikor kiderült, hogy Jancsi a pocakomban van, feladtuk az albérletet, és anyámhoz költöztünk.. Nem vagyok töle túl boldog, de így talán van esélyünk egy saját lakásra. A férjem itthon dolgozik, fordít. Ezt a helyzetet nagyon élvezzük, hiszen akkor vagyunk együtt, amikor csak akarjuk. (Csak a határidök ne lennének..)
Bocs, ha kicsit zagyva, de cca. 2 órája írom, mert Tomikám elég ramatyul van és amikor alszik akkor ideugrok írni.

Egyébként Jancsi is csupa nyüg, nem tudom, hogy miért, nem tünik betegnek.

Sziasztok, puszi: Verus
verus (verus)

Sziasztok Lányok!

Szóval megkaptuk a szurit és sokat aludt Panka, adtam egy kúpot rögtön utána és most egyet lefekvés elõtt is. remélem nem lesz baj.

Adri! Jó újra hallani felõletek, hajrá a többi fogértKép

A hétvégén én is szorítok idõt a bemutatkozásra, ígérem.

Geri! A módszer a Dia által is leírt. Amikor nappal látom, hogy dörzsölgeti a szemét és ásít, akkor tudom, hogy aludnia kell. Beteszem az ágyába és megmutatom a kedvenc plüss állatkáját, elmondom, hogy ott van és vigyázza az álmát, betakarom, pá-pát intek és kimegyek. A cumis idõszakban írdatlan sírásban tört ki, de nem mentem be csak 5 perc múlva. Mososly nélkül, halk de kemény hangon mondtam neki, hogy elég a hisztibõl, ugysem veszem ki játszani, mert most aludnia kell de ha felkel újra játszunk, ismét pá-pá és kimegyek. ezután 15-20perc múlva mentem vissza/persze addig olyan üvöltés, hogy azt hittem megfullad/ megsimiztem a buksiját de már nem mondtam semmit és kimentem és utána nem mentem be többet. Az elsõ alkalommal 25 percet sírt, azután 10-et és este már 3 perc után aludt cumi nélkül. Kíméletlen a módszer? KépKépKép Olyan napon kezd el amikor kipihent, nyugis vagy, hogy véghez tudd vinni. Hidd el megéri, azóta éjszaka is nyugi van nem kelt fel ha kiesett a szájából a cumi és nem találja. Lili mivel alszik el? Cumizik valamit? vagy cicin? Bár lehet, hogy a lányodnak kicsi az alvásigénye és akkor meg hiába altatnád nappal, hiszen te is olyan nyüzsis vagy, jössz-méssz mint a csík. Akkor pedig nincs mit tenni.......Írd meg, hogy mi történt.

Ancsa! Örülök, hogy Tomi is jól viselte a szurit. Cici ügyben pedig próbál a szopik alatt 3-4 poziciót is váltogatni és akkor mindenhonnan kiszívja a tejcsit, mert tudod amerre néz az álkapocs, onnan szívja a legtöbb tejet. Én is így teszek amióta éjjel nem eszik PAnka, mert reggelre a jobb cicim tiszta köteges. A júliusi Kismamában van egy csomó jó póz. A fejéssel nem fog csak még több termelõdni??

Na elég az okoskodásból.

Jó éjt, üdv:Pankamama
PM

Sziasztok csajok!

Geri!

A módszert valahol megtalálod úgy egy hónappal ezelőtt leírva általam. Az eredeti módszer egy kicsit más azért, mint amit Pankamama leírt, ott addig be kell menni a babához, amíg az fent van. És gyakrabban két perccel emelve az időközöket három lépcsőben, aztán mindig a harmadik lépcsőt ismételve a gyerek elalvásáig.

No, megyek chatelni.

Csók:

Dia
Dia

Szia Ancsa!

Közvetlenül szoptatás előtt, tégy meleg borogatást a melledre, különösen a csomós részre. Ez segíti a tej könnyebb kiürülését. Finoman masszírozd a melled, a csomókat is, a mellbimbó irányába, óvatos, finom körkörös mozdulatokkal. Az ujjbegyedet használd.

Legalább másfél-két óránként szoptass, legalább 10-10 percig mindkét mellből, de most a bekeményedett melledre tedd Tomit elsőként, MINDEN alkalommal. Fontos, hogy helyesen "harapjon rá" a melledre, úgy, hogy a nyelve a bimbó alatt legyen, ajkai a bimbóudvar széléhez közel, a bimbótól minél távolabb legyenek.

Ha a bimbóudvar is bekeményedett, a bimbó ellaposodott, akkor kicsit fejjél le a tejcsiből szopi előtt, különben Tomi nehezen tud ráharapni.
Egyébként pedig csak akkor kell fejned, ha kimarad egy szopi vagy túl hamar abbahagyja a kicsi a szopást és nem ürül ki rendesen a tejcsi. Ellenkező esetben túlkínálat jelentkezik és még jobban bekeményedik a melled.

Minden szoptatásnál más testhelyzetben tedd mellre Tomit. Szoptass ülve, fekve, hónaljtartásban. Az egyik legjobb módszer pedig az, ha hanyatt fekszik a kicsi az ágyon, te négykézláb fölé hajolsz (ne nevess! Kép ) és a szájába "lógatod" a melledet. Ez komoly!!!

Ha lehet, most ne nagyon használj melltartót és kerülj el mindent, ami szorítaná, pl. hasonfekvés.

Remélem, sikerül megelőznünk egy esetleges mellgyulladást, légyszíves értesíts, ha bármi változás van, akár jó, akár rossz irányba. Ha fáj, bepirosodik, rögtön küldj egy e-mailt vagy hívj föl. Elküldöm a telefonszámomat az emil címedre.

Üdv.
Iboly
Iboly

Sziasztok Lányok!

Végre teljes csend van nálunk, mindkét lurkó elaludt! Kép

Iboly!
Köszi a jótanácsokat, úgy tűnik javul a helyzet. Tomi elég jól kiszívja, most már csak néhány kisebb csomó van, remélem hamarosan az is eltűnik. A telefonszámodat eltettem, remélem nem lesz rá szükség. Kép Anikó, Pankamama nektek is köszi az ötleteket.

Úgy tűnik tegnap rossz napjuk volt a babáknak. Kisfiam is egész nap tiszta nyügi volt, de ráfogtam az oltásra, pedig ilyenkor álomkóros szokott lenni. De ahogy látom több gyerköc is nyügízett tegnap. Lehet hogy a levegőben volt valami?

Na megyek mert Tomi negatív rekordot döntött az alvásban egész 10 percet sikerült aludnia.

Sziasztok
Ancsa
anyanyanya (anyanyanya)

Sziasztok!

Vagyok, csak itt van a keresztfiam és rászállt a gépre. Ki sem lehet innen robbantani...Kép

Geri! Azt szeretném gyorsan megtudni, hogy csinálják-e még a D.földvári hidat. Pár hónappal ezelott járt a férjem arra, és azt mondta, hogy sokat kell várni. Mert ha csinálják akkor Pest felé megyünk.
Tegnap révedtem a naptáron, és szemembe ötlött, hogy nálatok egész júliusban buli lesz. Szülinap, névnap hegyek!!! Nem semmi!

Csongi is nyugös volt tegnap délután egy picit! De estére kivirult, azt nevettük, hogy fél óráig "jódlizott". És simán húzza magát ülésbe. Szinte csak az ujjammal tartom. Kis ügyi.

Volt itt most akkora vihar! Féltem, hogy Csongi megijjed, de rá se hederített, pedig nagyon dörgött az ég, és verte a jégeso az ablakot.

Hajrá Ancsa, csak így tovább!

Csaó Évi
Évi (Évi)

Halihó!

Először is szörnyű napunk van ma. Lili minden ok nélkül az egyik pillanatról a másikra üvölt. Szörnyű. Ilyen még soha nem volt. Vetkőztettem öltöztettem, cicit kapott az sem kellett mindent megpróbáltunk, most olyan 20 perce vmivel nyugisabb. Én meg hulla vagyok... KépKépKépKépKép

Évi! Állítólag ilyen korban ez a legjobb játék, óvatosan húzogatni a babákat ülő helyzetbe. Imádják. Nálunk ez úgy zajlik, hogy megfogja az ujjamat és már tudja mi következik. Amikor emelkedik a fejét automatikusan jobbra fordítja és mindig arra felé néz. A dunaf.i hídat még mindig javítják és sokat kell várni. Most írhattam volna, hogy nem, de akkor mérgesek lettetek volna. Akkor nem erre jöttök? A te férjed sem tud várakozni? Kép Anyukám névnapja is júliusban van, egy napon az enyémmel, úgyhogy még az is ide tartozik. Lili azt hiszem egy kislabdát kap névnapjára. Én meg egy morzsaporszívót kértem a szülinapomra. A háztartás mindenek előtt... KépKépKép Na meg a kényelem...

Dia, te nem vagy hulla fáradt reggelente? Még 11-kor chatelni mész. Mik vannak... Kép

Pankamama! Kösz, hogy leírtad. Lili napközben mindig sírva ébred. Hagynom kéne? A röhej az egészben, hogy egész nap dörzsölgeti a szemét. Szerintem álmos csak egyszerűen nem tud tovább aludni. Lehet, hogy megpróbálom emigyen. Csak ne lennék mindig fáradt. Éjjel is 3-szor keltünk és félő, hogy ez nem fog változni...

Most pusszantás mindenkinek:

Anikó
Gerianikó

Sziasztok!
Hál istennek túl vagyunk az utolsó oltáson, egyenlõre még nincs nyûgösködés, na de majd este! Adtam neki egy kúpot megelõzésképpen, mert õ olyan "belázasodós" fajta. Az a lényeg, hogy egy jó ideig nem lesz több szuri Kép Kép Kép Kép Kép Kép!!!
Jázminmama
Jázminmama (jázmin

Helló mindenki,

alig vártam már, hogy olvashassam a legújabb témákat. Visszajöttünk Balcsiról, nagyon jó volt, bár mintha ez a nyár nem akarna az az igazi nyár lenni...egykét nap jó idő után mindig rossz jön.. Na mindegy. Pötyike már rengeteget mosolyog és nagyon értelmesen szemlél mindent, amit mutatok neki. A legváratlanabb dolgok nyűgözik le, tegnap pl. a levetett bikinifelsőm a madzagjaival 10 percig is elkápráztatta.
Másfél hétig szoptattam gyakrabban - mit írtam korábban, volt, hogy 13x egy nap - és jelentem, hogy meg is lett az eredmény, ismét annyi tejem van, hogy még egy cicit sem tud egyszerre kifogyasztani...Néha van, hogy 3-4 órát is kibír,de van, hogy 2,5. nA mindegy. Éjszaka illetve inkább hajnal tájban mostanában arra ébredek, hogy fenn van, a kiságyában kalimpál irtóra, meg csapkod, morog, hangokat ad stb. Ilyenkor sosem tudom eldönteni, hogy éhes-e már, vagy csak felébredt és "szórakozik". Általában egy fél órát hagyom, aztán kiveszem és megetetem, úgysem tudok elaludni, olyan zajt csap. Lehet, hogy meg kéne várnom, amíg rendesen rázendít?

Anyatejfagyasztás: - amíg fejtem, én azt csináltam, hogy a nagy - 280ml-s - tejgyűjtő zacskóba apránként öntögettem bele, amennyi éppen összejött, így a végén tele lett. sZerintem nem kell minden 30-40 ml-t új zacskóba tenni, hanem egymásra lehet önteni. Csak a legkorábbi dátumát kell ráírni. Így aztán, ahogy kifejtem, egyből le is fegyasztottam, a hűtőben nem tartogattam.

A gyümölcsfagyasztás tényleg szuper ötlet, én is teszek el őszibarackot! Sajnos csak egy kis mályhűtönk van, de a babának úgysem kell sok. Pötyi is novemberben lesz 6 hónapos, akkor már biztos nem lehet kapni.

Most megyek, sziasztok!!!!

Kriszta
Kriszta

Sziasztok!

Geri! Köszi, még nincs veszve a dolog, mert nem nagyon tudunk másfelé menni. Lepihizhetünk nálatok egy órára?Kép

Kriszta, üdv, írtam neked anno, majd olvasd el.

Adri, végre "visszajöttél"! Hol is van neked akkor otthon-itthon?

Jázminmama, de jó nektek!

Lányok, lehet, hogy én vagyok tudatlan, de le lehet ezeket az írásokat menteni valahogy lemezre? Gondoltam, ha már naplót nem írtam rendszeresen, akkor legalább ezt eltenném Csonginak emlékbe!

Jó éjt!

Évi
Évi (Évi)

Sziasztok!
Akkor most már én is bemutatkoznék.
1975 június 16-án születtem Budapesten. Szüleim elváltak, anyukám újra férjhez ment, így mindenféle típusú testvérem van: 1 db édes bátyám, 1 db fél húgom és 1 db mostoha nõvérem. Inkább apukám az, akire mindig számíthatok (gyermekfelügyeletre gondolok elsõsorban), anyukám olyan „futok-rohanok, sosincs idõm” típus.
Nyomdaipari szakközépben érettségiztem 1993-ban. Már a középiskolás évek alatt nagyon készültem az anyaságra, az óra közi szünetekben (na azért néha órán is) babagondozási könyveket olvasgattam. Érettségi után rögtön elkezdtem dolgozni, és a párommal (akivel már 4 éve voltunk együtt) megbeszéltük, hogy most már nem olyan intenzíven védekezünk, ha jönni akar a baba akkor jöjjön, dehát úgysem jön össze rögtön (gondoltuk mi). A családban sok esetben több hónapi, évi próbálkozás után jött össze a baba. Nekünk az elsõ hónapban sikerült. 1993 novemberében házasodtunk össze. 1994 április 21-én megszületett Alexandra. A férjem a paksi fõiskolán tanult, ezért leköltöztünk oda, hogy együtt lehessen a család. Alex már egy éves volt, amikor rám szakadt az ég. A házasságunkban gondok jelentkeztek, hamarosan kiderült, hogy megjelent a harmadik. Pár hónap múlva elváltunk. Nem volt ilyen egyszerû, meg könnyû a dolog ahogy most ide leírom. Nagyon sötét, fájdalmas idõszak volt ez az életemben. A mostani férjem vállán sírtam ki magam, õ vigasztalgatott. Akkoriban még nem volt köztünk semmi, a férjem évfolyamtársa volt, gyakran jött hozzánk. A lényeg, hogy nagyon sikeresen megvigasztalt. Mire Alex 2 éves lett, már tulajdonképpen együtt éltünk. Még fõiskolás volt. Visszaköltöztem Pestre. A gyed-bõl még úgy ahogy ki tudtam jönni, de a gyes-bõl már képtelenség lett volna, úgyhogy vissza kellett mennem dolgozni. Már nem oda ahonnan szülni mentem, hanem egy könyvelõ cégnél sikerült elhelyezkednem. Tulajdonképpen adatrögzítésnek lehet hívni amit csináltam, mivel a könyvelés elég messze állt tõlem, ezért végeztem el a Perfekt számviteli ügyintézõi tanfolyamát. Utána elkezdtem a mérlegképes könyvelõit is, de ezt mint már írtam fentebb, még nem sikerült befejeznem. 1998-ban ismét váltottam, egy ismerõsöm segítségével egy lízingcéghez mentem dolgozni. Eleinte ehhez sem értettem sokat, de nagyon hamar belejöttem a dolgokba. 1999 decemberében hagytam abba a fogamzásgátló szedését, ekkorra éreztük úgy, hogy minden szempontból megérett a helyzet, jöhet a közös gyerek. Pár hónapig még védekeztünk, de Kitti is az elsõ éles hónapban fogant meg. 2000 októberében házasodtunk össze (úgyhogy tulajdonképpen még friss házasok vagyunkKépKépKép ). A párom szoftverfejlesztõként dolgozik egy irányítástechnikai cégnél. Mostanában azon ügyeskedünk, hogy hogyan tudnánk családi házba költözni. Amúgy úgy érzem teljes az életem, és nagyon boldog vagyokKép

Megpróbáltam röviden fogalmazni, ez lett belõle.

Ancsa! Nem Faddra ment a lányom, hanem Tarnamérára. Ott egyfolytában esik az esõ Kép

Kriszta! Nekem a Dorozsmai utcai szoptatási szakboltban egy szoptatási tanácsadó hölgy mondta, hogy a már lefagyasztott tejre nem szabad a frissen fejtet ráönteni. Eredetileg nekem is ez volt az ötletem, de nagyon lebeszélt. Õ mondta azt is, hogy 24 óráig lehet gyüjtögetni a hûtõben a tejet. Nagyon meggyõzõ volt, úgyhogy én eszerint csinálom.

Jó éjszakát ÉDESANYÁK!!!
Csőre Katalin (cskati)

Sziasztok!

Anyatej fagyasztása témában szeretnék hozzászólni.
Hozzá lehet tenni a friss tejet a fagyasztotthoz, de a friss tej legyen kevesebb, mint a már fagyott, és kb. 30 percig hutsük a hűtoben, mielott a fagyasztott tejhez öntenénk.

A lefejt tejet szobahomérsékleten (19-22 C fok) 10 órán keresztül, hutoszekrényben 8 napig lehet tárolni. Ezért ha elore tudjuk, mikor lesz szükség lefejt tejcsire, jó, ha pár nappal elobb kezdjük a fejést és akkor fagyasztani sem kell. (Vannak olyan babák, akik nem is fogadják el a lefagyasztott majd felolvasztott tejet.)

Üdv.
Iboly
Iboly

Sziasztok!

Iboly!
Ahogy olvasom, megérkezett általad a legújabb, legbarátságosabb és felhasználóbarátabb anyatejtárolási mód. Ezeket a tárolási időket Te honnan tudod?
Az általam ismert változatok vagy azt mondják, hogy hűtő nélkül szinte semennyi ideig, hűtőben 24 óráig, emellett fagyasztva 3 hónapig, illetve hűtőben 48 órán át, emellett fagyasztva 6 hónapig "őrzi meg minőségét". Vajon melyik az igazi? Személy szerint gyáva kukac vagyo és a legszigorúbb időket tartom.

A bemutatkozás:
Ahogy nézem én vagyok a korelnök. Emellett az egyik legfrissebb kismama.
Szóval 1971 novemberében láttam meg a napvilágot Miskolcon. Életem eleddig szinte zökkenőmentesen alakult. 18 éves koromig Miskolcon laktam, majd a budapesti orvosi egyetemre kezdtem járni. Ekkor szinte feltárult a világ, az addigi csak könyvtárba járós jókislány előtt. Pasizni szinte vénlányként kezdtem 20-22 éves koromban (a szándék megvolt, csak ...), de az igazit ki kellett várni.
Már orvosként dolgoztam, amikor pár napos önkéntes gyermektábori orvosi felügyelet kapcsán együtt dolgoztam egy igen nagyon szimpatikus, addig csak futólag ismert pasival. Abban a pár napban erősen bevéstük egymást a gondolatainkba, majd eljátszottunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha mi együtt...
No, persze sejthetitek, Ő az igazi. Kicsit több, mint egy éves ismeretség után 1999.októberében esküvő, amit hozzá kell tennem ő forszírozott, én csak azt hangsúlyoztam, hogy gyermeket kéne csinálnunk. Ő a konzervatívabb, így számított neki a sorrend. Piszok szerencsém volt, merthogy neki már volt lakása, így az albérletezés (a kollégium után) kimaradt az életemből.
Úgy tűnik, hogy nekünk nem az egy, hanem a konzekvens két hónap az az idő, ameddig a babára várnunk kell. 99 szilveszterén fogant meg első babánk, aki 2000 márciusában meggondolta magát, úgy döntött, hogy még nem érdemeljük meg egymást, így lelécelt. Nagy szomorúságot, és igen fájdalmas emlékeket hagyva maga után.
Majd hosszúnak tűnő várakozás és mindenféle orvosi praktikák után, ismét a második "éles" hónapban csatlakozott addig kétszemélyes családunkhoz Zsombor, aki most május végén látta meg a napvilágot, kissé nehezebben, mint ahogyan reméltük.
Egyéb adatok: dolgoztam, mint aneszteziológus és mentőorvos, jelenleg és még egy évig, mint főállású anya tevékenykedem. Szeretem a mozgalmas, sokszínű életet, a sportot, a táncot, a barlangászást, sziklamászást és más őrültségeket (azért extrém veszélyes marhaságokat nem), a társaságot, az összes állatot (kivéve a csótányt és a szúnyogot), de különösen a macskákat, beszélni, rajzolni, régebben agyagoztam...más most nem jut eszembe.
Kedvesem hasonlóképpen viszonyul az őrültségekhez, mint én (együtt barlangásztunk, amíg még nem voltam feltűnően pocakos), ő is mentőzik, az országos, jóságos, gazdaságos mentőszolgálatnál és a Cerny mentőnél is, mint gépkocsivezető, ápoló és jövőre, már mint mentőtiszt is.

Csak épp röviden összefoglaltam Kép.
Jó éjszakát mindenkinek.
Snoopy
snoopy

Halihó!

Nagyon édesek vagytok, ahogy írjátok a történeteket. Olyan jó olvasni... Szerintem jó ötlet volt elkezdeni, nem? Na nem azért mert én írtam... KépKépKép

Évi! Akár két órára is megpihenhettek. Mikor jöttök?

Iboly! Az én dokim, mármint Lilié azt mondta, hogy tejet még szobahőmérsékleten is csak 1 órán keresztül szabad kint hagyni. Biztos, hogy lehet tovább?

Pankamama! Nem válaszoltam neked a múltkor. Lili esténként általában cicin alszik el, vagy, ha nem is azon, de utána rögtön cumi minden nélkül sötétben a kiságyában.

Kriszta! Az anyatej fagyasztásnál azt is figyeld, hogy később ne keljen az egész zacskót felolvasztanod, ha csak mondjuk a főzelékbe akarsz tejcit rakni. Érdemes kicsi adagokat is lefagyasztani vagy mondjuk jégkockatartóba önteni. Egyébként van egy "anyatej fagyasztása" topic, ott vannak jó ötletek.

Lili baba ma cuki látszik, hogy az időjárás is jó. Msével mi van?

Most puszi mindenkinek:

Anikó
gerianikó

Sziasztok lányok!

Végszóra megjelentem. Kép Jó látni, hogy hiányoztam, Ti is hiányoztok, ha néhány napikd esetleg nem jutok ide.Szerencsére annyi a napi termés, hogy alig győzöm olvasni, s általában mire nekilátok válszolni Anett jelez, hogy szüksége van rám.

Geri!!
Mielőtt elfelejtem, bár csak holnap van, de addig én már valószínűleg nem jövök. BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!!!!!
Remélem ma már jobb napotok van!

Szomorkás örömmel látom milyen jól viselik a kicsik az oltást, talán csak Anett az egyetlen akit megvisel. Pedig már olyan nagyon tündéri kishölgy. Rájött hogyan kell megfordulni, s ha jókedvű és kipihent akkor a nagyágyon, vagy valamilyen nagy felületen /járókában nem!/ már meg tud fordulni hasról hátra, hátról hasra is! Szegénykém azonban tegnap megkapta a négyhónapos oltásokat, s még mindig nem tért magához. Mintha nem az én vidám jókedvű tündérmanóm lenne. Kép Ha abból indulok ki, hogy a három hónapos oltások után három éjjel nem aludtunk, akkor most sem számíthatok sok jóra. De azért fel a fejjel. Jobb egy kis nyugi az oltások után, mint ha esetleg komolyan lebetegedne.

Pankamama, szerencsés vagy hogy Panka így megtanulta hogyan kell elaludni. Anett csak azt tanulta meg, hogy este, jobb ha cicin elalszik. A nappalaink teljesen felrúgták a megszokott rendet. Csak annyi a biztos, hogy reggel öt körül elkezd ébredezni, hatkor reggelizik, majd jön a tízórai, utána azonban nagyon szeszélyes lett a hölgy. Lehet, hogy változtatni akar az életritmusán? Kép

Anyatej fagyasztásról én is azt hallottam, hogy hűtőben is csak egy napig áll el, fagyasztva három vagy hat hónapig, de már fagyasztottra ne tegyünk frisset, mint ahogy felolvasztottat se keverjünk össze friss tejjel.

Gyümölcsöt én is tervezem fagyasztani, de eddig még nem jutott időm rá. Pedig Anett már elég sokféle gyümölcsöt eszik, s csak az őszibarackkal nem arattam eddig sikert, az csak lében jó. Amúgy én ötletnek hallottam, hogy jégkockakészítő zacskóba lehet kis adag gyümölcslét, vagy akár anyatejet is fagyasztani, így nincs gond a fagyasztotthoz történő hozzátöltéssel, s könnyen ki lehet olvasztani kis vagy nagyobb adagokat is.

Most mennem kell, de az én "életrajzomra" is számíthattok. Hamarosan összehozom.

Puszi,
Mse
Mse

Sziasztok!

Snoopy, Anikó, Mse! Tudom, hogy nagyon vadul hangzik, amit írtam, ahhoz képest, amit eddig hallottatok az anyatej tárolásáról. Én kipróbáltam, SEMMI baja nem lett a tejnek és a babámnak sem.

Az anyatej egy élo testnedv: antitesteket, élo sejteket, pl. falósejteket is tartalmaz. Ezek nem csak a babák emésztorendszerében akadályozzák meg a baktériumok elszaporodását, hanem akár egy tárolóedényben is.
Ha lehet, inkább hutoben tárolt anyatejet adjunk a babáknak, semmint fagyasztottat. A fagyasztás során ugyanis megsemmisül néhány olyan fontos alkotórésze, amelyek megvédik a babákat a fertozésektol. (Természetesen még mindig jobb a fagyasztott anyatej, mint a tápszer!)
A magas homérséklet szintén árt a tejnek, ezért a hutött, fagyasztott tejet csak lassan, fokozatosan szabad felmelegíteni, legjobb langyos vízbe állítva a tasakot, üveget.

Az anyatej tárolási ideje a homérséklettol függ. Mint írtam, szobahomérsékleten (19-22 C fok) 10 órán keresztül tárolható. Nyilván ne hagyd elöl sokáig ha 30 fok van.
Hutoben (0-4 C fok) 8 napig
A hutoben lévo fagyasztórekeszben 2 hétig
Fagyasztóval kombinált hutoben (külön ajtós fagyasztó) 3-4 hónapig
Fagyasztószekrényben vagy ládában (-19 C fok) 6 hónapnál is tovább.

Ezek az adatok a La Leche Ligától származnak. A LLL 1956 óta foglalkozik szoptatással kapcsolatos dolgokkal. Nem csak több ezer szoptató anya tapasztalatával gazdagodtak az évek során, hanem orvosok, kutatók egész csoportja dolgozik azon, hogy minél többet tudjunk a szoptatásról és az anyatejrol. Ezek az adatok komoly, több éves, évtizedes kutatás eredményei.

Angolul beszélok esetleg kukkantsatok be a LLL oldalára
[url=http://www.lalecheleague.org/" TARGET="_top]http://www.lalecheleague.org/[/url]

Ezen az oldalon pedig a LLL Orvosi Tanácsadó Testületének tagjai vannak felsorolva: 48 név különbözo országokból.
[url=http://www.lalecheleague.org/hac.html" TARGET="_top]http://www.lalecheleague.org/hac.html[/url]

Ezt az idézetet errol az oldalról másoltam ki: [url=http://www.lalecheleague.org/FAQ/FAQmilkstorage.html" TARGET="_top]http://www.lalecheleague.org/FAQ/FAQmilkstorage.html[/url]

Storage Guidelines

Colostrum
kept at room temperature 27-32 degrees C (80.6-89.6 degrees F)--12 to 24 hrs

Mature milk
kept at 15 degrees C (59-60 degrees F)--24 hrs
kept at 19-22 degrees C (66-71.6 degrees F)--10 hrs
kept at 25 degrees C (79 degrees F)--4-8 hrs
refrigerated 0-4 degrees C (32-39 degrees F)--8 days

Frozen milk
Freezer compartment located inside a refrigerator--2 weeks
Separate door refrigerator/freezer--3 or 4 months (temperature varies because the door opens frequently)
Separate deep freeze at constant -19 degrees C (0 degrees F) 6 months or longer

Ez a cikk a LLL kéthavonta megjeno újságjából, az anyatej tárolásával kapcsolatos dolgokat írja le:
[url=http://www.lalecheleague.org/NB/NBJulAug98p109.html" TARGET="_top]http://www.lalecheleague.org/NB/NBJulAug98p109.html[/url]

Mindezek mellett és ellenére, tároljátok az anyatejet a legjobb belátásotok szerint!

Üdv.
Iboly
Iboly

Sziasztok!

Elöször is: BOLDOG SZÜLINAPOT GERI! Kép Kép Kép
Hogyan ünnepeltek?
Mi megint nem voltunk gépközelben, mert itt teljes a kánikula, próbáljuk túlélni a harminc fokokat, Levit a fogzással együtt eléggé megviseli. Képzeljétek, tegnapelött átköltöztettük a kisherceget a saját kis szobájába, azóta tök jól alszik, és mi is... most indulunk hétvégére a tóparti nyaralórba, kis parti szauna, éjféli nap, tiszta romantika... majd hétfön jelentkezek! Mindenkinek nagyon jó hétvégét! Puszi:
Adri
KAdri

Sziasztok!

Milyen kevesen... Kép

Adri és Mse köszönöm a jókívánságokat. Az ünneplés formája, Anyukám főz és megyünk hozzájuk vacsizni. Terasz buli lesz 1/2 8-ig. A szerelmemtől kaptam 26 gyönyörű szál vörös rózsát ajándékként pedig még májusban egy új autót, amit persze részletre vettünk. A legjobb barátunk titokzatosan küldött egy csokor virágot, Apósomék pedig 5 szál rózsát hoztak. Szóval most gyönyörű a nappali, tele van virággal. Adri, jó nektek. Te is írhatnál magadról pár mondatot.

Iboly! Mit szólsz a termoszban magunkkal vitt anyatejről? Igaz, hogy én még mindenhol szoptattam, de ki tudja.

Az éjszakáink egyre rémesebbek. 3-4 kelés és reggel 1/2 8-kor ébredés. Hulla vagyok és azt hiszem leszek is. De az is lehet, hogy túlöltöztetem éjszakára Lilit és azért gyakran szomjas. Ma lengébben fogom. Téglalakásban lakunk, ami nem túl meleg még ilyenkor sem.

Mse! Mizujs tejci ügyben? Azért adsz gyümit mert muszáj pótolnod? Próbáltad már, hogy nem kelsz fel 5 körül Anettel, hanem hagyod visszaaludni? Te is jó fáradt lehetsz...

Most puszi mindenkinek:

Anikó
gerianikó

Sziasztok!
Geri! BOLDOG SZÜLINAPOT!!!
Iboly! Én mostanában nem szoktam fejni, de még az elején fejtem és mikor betettem a hűtőbe a lefejt tejcit és elfelejtettem fagyasztani akkor 24 óra múlva olyan fura állagú lett. Szóval a tetején volt egy centis olyan „zsíros” rész, az alja meg olyan vízszerű sárgás volt. Én úgy gondolom, hogy ilyenkor már romlott volt. Vagy rosszul csináltam valamit? Én is kifőzött kis üvegcsébe gyűjtöttem.
Sziasztok!
Jázminmama
Jázminmama (jázmin

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?