Sziasztok!
Edit
Köszike, igen, alakulóban!
Nálam azóta minden napos vendég a fagyis kávé!
Csajok cukkancsok, Boró gömbölyűséges husi! Sára is beállt a kb. 220/2 hétre.
De ez még akár újszülött korban is jó lenne.
Nyafi
aztaaa, mekkora szemek! Nagyon szép kislány Abigél! A neve meg külön tetszik, ha még nem mondtam!
Jáde
de jó, én meg azt hittem, h már nem is fogadja el a cicit a kisfiad! Hát, nagyon ügyes! Viszont akkor meg semmi akadálya, hogy kizárólagos cicis legyen - csak némi türelem kell hozzá! De az van, ha ilyen állhatatos szorgalommal fejegetsz még mindig (én is nagyobbik lánykámmal játszottam ezt el).
Azt kell hogy mondjam, amit a szopis tanácsadó javasolt (nagyon gyakori szopi, szoptanít) az az egyetlen út arra, hogy a fejést abbahagyhasd könnyedén és a tejcsi is maradjon.
Példaként leírom a mi esetünket.
Nálam a gyerkőcök - egy velemszületett autoimmun betegség következtében - rendre hipotóniával születnek, ami főleg az arcukra jellemző - a szopi tehát az első időben a legnagyobb jóindulattal sem mondható hatékonynak.
De: mivel a tej az 1. reflex beindulásakor jön úgyis legjobban, az kissebb erőfeszítés a babának, mintha cumizna, mert jóformán szívni sem kell. Annyi időt meg csak kibír elalvás nélkül, nem? Még ennyi idősen is elalszik rajta? Tehát összességében nem sokkal több idő, ha 15x 5 percig eszik (mert mondjuk elfárad, elalszik), mintha csak 6x 10percig, ami ebben a korban nagyjából az átlag.
Ehhez használtam még én is a szoptanítot az első két hónapban, ami egy nagyon jó találmány, és arra az időre, amíg ciciből nem jön, kinyitottam rajta a szelepet és ebből is ment neki tej, aztán meg tőlem. Ráadásul, mivel a pótlást nem üvegből, hanem cicin kapja, közben is stimulálja a mellet, arra, hogy tejcsit termeljen.
A tej főleg nem két szopi között, hanem a szopi alatt termelődik azáltal, h beindul a reflex, sőt ha nagyon feszül a cici, akkor éppenséggel egy olyan anyag szabadul fel a szervezetből, ami a tejcsökkenést idézi elő, mondván, ha nincs senkinek szüksége rá, akkor kevesebbet kell termelni.
Ehhez jön még az hozzá, hogy minden gyerek más és fölösleges előírt adagokat számonkérni rajta. Én ezt Sárinál tanultam meg. Ő pl. egy igen kisadagos gyerek és alkalmanként max. 30-70g körül eszik, viszont naponta kb. 15x. A dolog úgy alakult, hogy mivel reggel-de. - mint mindenkinek - sokkal több tej termelődik, ő meg ugyanolyan keveset eszik egyszerre, így 3-3 evésenként váltok cicit, mivel ennyi kell neki, h nagyjából kiürüljön. Viszont du. már két ciciből kell neki. Szóval ez mindenkinél más. Lehet, h nálatok is hasonló van. A lényeg az, hogy nagyon bízni és hinni kell a sikerben, mert olyan hogy kevés a tej egy sokszor szopó gyerek mellett, - az ezt elhitetni akaró elavult védőnő hálózat ellenére - is nagyon ritkán fordul elő.
Annyit még, h a kifejt mennyiség köszönő viszonyban sincs általában azzal a mennyiséggel, amit szopi közben termel a mell, mert a kisbaba, mindennél hatékonyabb - még akkor is, ha nem.
A pótlást persze ilyenkor nem lehet hipp-hopp abbahagyni, csak csökkenteni 10-20 g-ként csökkenteni az adagokat.
Nekünk 4 hónap kellett, hogy zökkenőmentesen menjen a dolog.
De egyébként csináld úgy ahogy jónak látod, nem akarok beleszólni a dolgaidba, csak mivel te is említetted a szopi-vissazszokást, leírtam, hogy nálunk hogy volt/van. MEg Julcsinál én is nagyon utáltam a fejést (ő egy idő után teljesen elfelejtett szopizni) és tudom, min mégy most keresztül. Egyébként is hatalmas dolog, h ennyi ideig tejcsit kapott a Herceged. Ha úgy látod jónak, h abbahagyod, akkor is hihetetlen áldozatos anyukája vagy.
Jövök még, de 2-es számú már nem bírja cérnával!
KM