Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Még az első gyermekem születése előtt, 2000-ben vettem egy könyvet: Prof.Frydman-Dr.Cohen-Solal:
KISMAMÁK és KISBABÁK EGÉSZSÉGKÖNYVE
Ebből idéznék néhány ínyencséget, amikre ma bukkantam rá. Szerintem három évvel ezelőtt is ugyanazok az ajánlások voltak érvényben, mint ma, a babák táplálásával kapcsolatban, mégis polcra kerülhetett egy ilyen könyv, amiben eféle jótanácsokat olvashat a tapasztalatlan és e könyvhöz forduló édesanya:

"Már régen véget értek azok az idők, amikor a gyermekek 18 hónapos korukig szoptak, és még két-két és fél éves korukban is kóstolgatták az anyamellet"

"Ha nincs kedve szoptatni,nem kell mentegetőznie, indokot, vagy magyarázatot keresnie.""Napjainkban már szabadon választhat, hogy szoptatja vagy mesterségesen táplálja-e gyermekeit."

"Az újszülötteknek két hónapos kora előtt nincs szüksége gyümölcslevekre, kivéve, ha székrekedése van. Akkor ugyanis a narancslé három-négy hetes kortól sokat segíthet. A csecsemők a narancslevet eleinte gyakran visszautasítják. Szívesebben fogyasztanak grépfút-,mandarin-, vagy higított citromlevet....fokozatosan lehet emelni a mennyiséget, ami azt jelenti, hogy 5-6 hónapos korában már elfogyaszthatja egy egész narancs kifacsart levét."

"Négy hónapos kor után gondoskodni kell a csecsemő vasszükségleteinek kielégítéséről, ami az ilyen korú babáknak gyártott megfelelő öszetételű tápszer vagy az orvos által előírt gyógyszer biztosíthat."

"A csecsemő körülbelül két hónapos korától elkezdheti a gyümölcspépek fogyasztását.Adhat neki alma-,vagy körtepürét....Igyekezzen variálni a különböző gyümölcspüréket. Ha gyermeke sokat eszikbelőle, csökkentse a következő tejes táplálék mennyiségét."

"Három-négy hónapos kortól(ha a csecsemőnek nincs tehéntej-allergiája)elkezdődhet az enyhén cukros joghurtok és krémsajtok bevezetése."

"Három-négy hónapos kortól a zöldségfélék kitűnő élelemként szolgálnak."

"A zöldségfélék mennyiségének növelése lassanként egy sűrű...főzeléket eredményez..ez a folyamat kb 4, 4 és fél hónapos korig megy végbe. Ekkor kezdődhet el a hús és a hal bevezetése, fokozatosan adagolva az említett zöldséglevesbe."

"Négy-öt hónapos kortól a tejen kívül más állati eredetű fehérjét is szokás az étrendbe iktatni. Kezdetben sonkát,negyed vagy harmad keményre főtt tojást...vagy fehér halhústkeverhetünk jól összetörve a zöldségpüré közé."

"Öt és fél-hat hónapos kora körül a gyermek már kellően gazdag étrenddel rendelkezik"

"A csecsemőt hat hónapos korig sterilizált vagy pasztőrözött forralt tejjel lehet táplálni,amelynek kétharmad része tej és egyharmad része higító folyadék,például víz. Az édesítéshez közönséges répacukor vagy dextrin-maltóz tartalmú cukor használható....
Hat hónapos korától viszont nyugott lelkiismerettel adhat a csecsemő püréjéhez vagy a délutáni tejes ételéhez egy kevés sterilizált(tartós UHT) tejet."

"A kezdeti időszakban napi hat-hét szoptatásra van szükség.Később, az éjszakia kiegészítés elhagyásával, körülbelül hathetes kortól,napi öt-hat, majd két és fél-három hónapos kortól már a napi négy szoptatás is elegendő lesz.""Ha egy kis szerencséje van, gyermeke hajlandó lesz öt-hat hetesen megelégedni a napi négy szoptatással"

Azt hiszem, ez több, mint elképesztő. És még a minap is láttam ezt a könyvet egy könyvesbolt polcánKép
Én kizárólag szoptatom öt hónapos kislányomat, igény szerint, még vizet se kapott soha, de már látom, hogy hogy is kéne ezt csinálni...már régesrégen citrusféléket kéne iszogatnia, forralt tehéntejet, joghurtot, sajtot eszegetnie, főzeléket ennie husival, sajttal, sonkával,tojással, és tuti vasat se kap már eleget, jöhet a vastartalmú tápszer.

Mindenkinek javaslom, hogy A táplálkozás fejezetet nagy ívben kerülje ki ebben a könyvben!!!

Anyakati
anya_kati

Hogy lehet, hogy dr.Pocsy egyszerre pozitv és negatív?KépEllenzi a fél mellből való szoptatást?Kép
matska

Anyakati, ez rettenetes!!! Ezt a hozzászólásodat így ahogy van, be kéne küldened a Kismamába, hogy jelentessék meg, mint olvasói levelet! kismama@sanomabp.hu

Matska, tényleg Kép Hogy is van ez?

Beszti, hogy tudsz ilyen szép táblázatokat gyártani?
Egy név a pozitív táblába: Pásztor Klára, III. kerületi, békásmegyeri védőnő. Ja, még egy: Kajetánné Béres Zsuzsa, III. kerület, Kaszásdűlő. És ha már így belejöttem: dr. Tókos László, Esztergom.

Jó éjt nektek én még dolgozom egy kicsit. (Készül a honlapom... Kép)

Iboly
iboly

OFF
Iboly, dolgozzunk már egy kicsit együtt isKép
ON
Matska
matska

A pozitív táblához: orvos Dr Róna Piroska, Kútvölgyi Kórház (soha nem nézett ránk rossz szemmel, amiért a fiam 2,5 évig szopott, szülés után ő mutatta meg otthon a helyes tartást a szopihoz), védőnő: Girbitzné Menegáti Erika, II. ker. (maga is sokáig szoptatott). Ja, és Dr. Sigmond Anikó a XV. kerületből az én gyerekkori doktornénim, és szeretném megvédeni, mert anyukámat nem szekálta, amiért én is 2,5 évig szoptam, pedig akkoriban ez nagyon "rossznak" számított (70-es évek). Klára
klara

Szia, Klára,
szép, hogy nem szekálta, ennek ellenére a belépője a BEBA HA... Kép És teáztatni akarja a gyerekeket újszülöttkortól éjszaka, szopi helyett. Bocsi, ez nem bababarát. Kép De szavazásra lehet bocsájtani a dolgot. ;)

Virág
Virág

Virág, én nem mondtam, hogy S. Anikó kifejezetten egy LLL szerinti dokinéni, csak a védelmében szóltam pár szót. Szerintem amikor én pici voltam, minden orvos alapállásból max. 6 hetesen almáztatott és egyebek, Anikó pedig ráhagyta anyámra, hogy tegye, ahogy jónak látja, ami akkoriban modern hozzáállás volt. (Anyám amúgy semmi ilyesmit nem adott...) Mellesleg Anikó akkor végzett az egyetemen, azóta nyilván elmúlt 50 éves, és nehezen tudna átállni 30 év gyakorlat után egy egészen másra. Egyébként nem vitatkozásból írtam, szerintem is helytelen a tápszer meg a tea mint indítás. Másfelől viszont tudnod kell, hogy ő egy nagyon nagy tudású és jószándékú orvos, nekünk sokat segített. Ti egyébként Rákospalotán laktok? Szóval csak ennyit, puszi. Klára
klara

Klára, ez nem a "kinek vagyunk hálásak ezer dologért" topik.
Névtelen

Hát talán a pozitív táblába bekerülhetne Pusztai Ferencné védőnő Kispestről a Berzsenyi utcai rendelőből.
Sohasem követelőzött csak javasolt. 2x tett ilyet egész idáig ami nem épp fú de jó...
Hasfájós gyereknek kamillateát javasolt 1 hónaposan, hogy hátha, de leőtte a cseppekkel próbálkoztunk. Utána meg 5 hónaposan javasolta a gyümik bevezetését... Sohasem volt erőszakos, ellenben mindig jött lelkiismeretesen és érdeklődött miben segíthet. Támogatta, hogy igény szerint szopizzon a baba és ha erre járt mindig bekopogott (csengetni nem akart, nehogy felébressze a gyereket, hátha alszik)
Hallott a ligáról is és bár nem mindenben ért tökéletesen egyet, javarészt támogatja.

Szerintetetk bekerülhet? Végülis már ennek is lehet örülniKép

sasha

Kép
sasha

Sziasztok!

Sasha: szerintem a poz táblába olyan ember való, aki segít abban, hogy tudjon az anyuka szoptatni, és 6 hónapig kizárólag anyatejes legyen a baba... Az, hogy nem ellenezte, szerintem kevés.

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

XIII. Révész u-i rendelőből a Póti Zsuzsa védőnő: mindig telefonál, mielőtt jönne, nem zaklat feleslegesen, és a szoptatás-hozzátáplálásról teljesen korszerű elveket vall, csak olyanokat mondott, amiket itt is szoktam olvasni.
rjuli

Sziasztok,

Húú. Majdnem az egész topikot végigolvastam, azért csak majdnem, mert a számítógép simán hipnotizál, és elfelejtek pislogni, ami eléggé szemfájdító.Kép
Az én babám február végén született a győri kórházban, és ahogy emlékszem, ott a szopi flottul ment (azonnal mellre tehettem, velem volt egész nap, igény szerint szoptattam - azaz fél óránként 1 órát)
Szerencsém volt, én úgy indultam neki, hogy elhatároztam, hogy NEM LESZ GOND A SZOPTATÁSSAL - hahaha, mintha ez elhatározás kérdése lenne, de, mint páran írták is, igenis nagy jelentősége van a lelkiállapotnak, így én soha nem is görcsöltem, hogy van-e elég tejem. A nővérkék aranyosak voltak segítettek, a védőnők próbáltak újabb és újabb szopis pozitúrákat kitalálni (egész extrémeket is sikerült javasolniuk; az egyik kedvencem: babát rakjam az ágyra, én térdeljek egy székre, és lógassam bele a cicimet a szájába.KépKépKép
Aztán leányzó 3. nap besárgult jó mustárszínre, akkor elvitték egy éjszakára infúzióra, de szerencsére nem volt teáztatás, az én lefejt tejemet kapta akkor is.
10 napot voltunk végül az újszülöttosztályon, a sárgaság jó elhúzódó volt, annyira, hogy végül 5 otthon töltött nap után vissza kellett mennünk, ekkor már a csecsemőosztályra (bilirubinszintje 470 volt). KépKép
A győri topikba már írtam a csecsemőosztályról, nem ismétlem meg, lényeg, hogy szörnyű volt. Ami ide tartozik, az az, hogy mindjár az első nap, miután beszúrták a fejébe az infúziót, megkaptam szoptatni (szerencsére vele lehettem éjjel-nappal), aztán közel fél óra után az egyik nővérke rámzörrent, hogy: "Anyuka, nem szabad szoptatni 25 percnél tovább, mert kisebesedik a melle!" Akkori lelkiállapotom miatt csak bőgtem egy sort, miközben lecuppantottam álomkóros, pici babámat a ciciről, ahelyett, hogy megjegyeztem volna, hogy az én mellem nekem fáj, nem nekik.
(Később is képes volt Tetti másfél órákat szopizni, a mellem meg soha nem sebesedett ki).
Másik nővérke, akit megkértem, hogy vegye ki a kislányt az inkubátorból (a fejéből lógó csövek miatt én nem mertem), mert már üvölt ezerrel, azt válaszolta, hogy: "Ugyanmár Anyuka, még csak 2,5 óra telt el az előző szopi óta, még nem lehet éhes ez a gyerek!" Igy aztán Tetti az inkubátorban, én meg mellette bőgtem.Kép
Vizsgálták folyamatosan, én meg imádkoztam, hogy találjanak valami kis semmi bacit a vizeletében, mert ha az első vizsgálatok eredménye negatív, akkor jött volna az 1 hetes anyatejmegvonás, hátha az az enzim hiányzik a babából, amiről Iboly is írt valamikor tavaly nyáron. Szerencsénk volt, bacit kezelték, szopi maradhatott, de a bilirubinszintje csak 2 hónapos korára lett megfelelő.
Szóval az egészségügyi személyzet hozzáállása itt Győrben is elég érdekes. Az én védőnénimmel nincs baj, de amikor kijöttünk a csecsemőosztályról inkább barátnőmet hívtam fel Tápióbicskén, aki szoptatási tanácsadó, ő tudott igazán megnyugtatni, hogy mindent jól csinálok, hogy nem kell narancslevet adni a gyereknek (ahogy dokinéni ajánlotta székrekedés esetén), és bízzak magamban, nyugodtan szoptassam úgy, ahogy én jónak látom.
"Támadó"nő-ről is csak egyről hallottam, egyik barátnőm volt az áldozat, akinek terhességi toxémia miatt koraszülött babája 4 naposan meghalt, amikor hazaért a kórházból, védőnője elment hozzá lelketápolni, majd megkérte, adja neki az összes zárójelentését, mesélje el mi történt, MILYEN ÉRZÉS VOLT, mert belőle szeretné írni a szakdolgozatát...
azel

Azel, az utolsó bekezdésedhez: jujjjjjjjjjjj
Más: a negatív listára mehet Bekecs Z. József, Gyöngyös. Egy hetes szopis babának a rutin recept-listája: fürdetőkrém-Germicid-BEBA1 (!) Ehhez hozzátenném, hogy nekünk ő volt a gyerekkori dokink, családi hátteret ismerte, mert voltunk nála eleget ALLERGIÁVAL!! (Legalább akkor már HA tápszert írt volna...) Volt más is, amit miatt szívesen szembeköpném, de nem ebbe a topikba tartozik.
sadrien

Sziasztok,

ma betévedtem az Indexre, és a Kezdő anyukák.... topicban olyan dolgokat olvastam szopiügyben, hogy jujjj, de viszketett a billentyűzetemKép.
Az egyik hasznos jótanács az volt, hogy a tanácsot kérő anyuka nagy ívben kerülje el a Babanet szoptatással kapcsolatos oldalaitKépKépKép.

V.
valaki

Hátha még szakszerű tanácsot kapna a szoptatáshoz... Kép

A húgomnak 2 és fél hetes a babája. Iszonyatosan szenved a szoptatással. Nagyon fáj a melle. Én nem tudtam az okát, bár azt láttam, hogy enyhén le van nőve a manó nyelve, de nem hittem, hogy ez akadályozná a jó szopást. De hát én szerencsétlen, babanetes vagyok, így van néhány jó barátnőm szopis berkekben is. Pele látta, mondta, fel kellene vágni. A húgom tájékoztatásként felhívta a gyerekorvosát, hogy tudja, mennek a budai gyerekkórházba a gégészetre.
1. A gyerekorvos reakciója: Hát ő még ilyet nem hallott, hogy a lenőtt nyelv miatt a baba nem tud jól szopizni... Pedig ő három gyereket is szoptatott. Szerinte nem, de hát ő nem akar beleszólni. - A húgom is jobbnak látta, ha nem szól bele. Kép
2. A védőnő (aki nemrég jött arra a területre, és nem volt túl szimpi a húgomnak: Tényleg? Létezik olyan, hogy szoptatási tanácsadó? Kik ők? És hogyan? LLL? Továbbképzés? Ő is mehet? KépKépKép
3. Budai gyerekkórház: fiatal és rettentően sietős gégész drbácsi szerint ez nem okozhat gondot, pont. Azzal elment.
Áááááá, a húgom nem bőgött... Úgy várta, hogy na majd ma! Ma vége lesz a rémálomnak. De fiatal és sietős drbácsi nem így gondolta. Kép Kedden végre a Sarlay drnőhöz megy a hugi, az Istvánban már csak végre segít rajta valaki...

Éppen tegnap jegyeztük meg hugival, mit csinálnánk most, ha nem volnék babanetes... (Jómagam egy iszonyat szájpenész miatt 2 hónaposan hagytam volna abba a szoptatást. Recsi most 19 hónapos, és még mindig vígan szopizik...) De hát mindenki maga választja, milyen tanácsokat fogad meg.

Virág
Virág

Virág, Sarlay dr.segíteni fog, az Istvánban a rutinvizsgálatok közé tartozik a nyelv vizsgálata is újszülöttnél, azonnal viszik át a lenőtt nyelvű babákat a Heim Pálba és egy perc alatt végtelen rutinnal oldják meg a problémát.

Az indexes témához már nem tudok hozzászólni, megpróbáltam valamelyest balanszírozni, de úgy látszik nem nagyon sikerült, evangelizálni pedig nincs energiám akkora ellenállásban mint ott van, az egész család lázas-taknyosKép.

Maska
matska

Matska,
én elolvastam jónéhány hozzászólást, és számos tapasztalatom azt mondantja velem, hogy nem érdemes hozzászólnom. Aki akarja, úgyis tudja, hol a helye, mi jó a babájának (úgy értem, ha eljut a netre, akkor igazán van lehetősége válogatni), ha meg nem akarja, akkor nem. Felesleges a számat jártatni. Vagy legalábbis NEKEM nincs energiám. Kép

Virág
Virág

Kicsit off, de ma nagyon berágtam és muszáj kiírni magamból.
Helyszín: bőrgyógyászat, Csengery utcai rendelő, dr. Baeva doktornő. Azon kívül, hogy a kommunikáció stílusa leginkább a hadseregre emlékeztetett ("üljön már le, miért áll ott"), nem vizsgált meg, meg sem hallgatta,hogy miért vagyok ott, rám nézett és úgy rendel gyógyszert, de ami a legjobban fájt, az a következő párbeszéd volt:
Én: Szoptatok, ez a gyógyszer alkalmazható szoptatás esetén?
DrBaeva: Mekkora a gyerek?
Én: 14 hónapos.
DrBaeva:Az már nagy gyerek, nem kell szoptatni.
Én:De én szoptatom.
DrBaeva:Meddig akarja szoptatni?!!
Én:Ameddig csak akarja.Viszont nem kaptam választ a kérdésemre...
DrBaeva:Ne szoptassa azt a gyereket, nem kell!

Mindezt olyan hangsúllyal, mintha bolti lopáson ért volnaKép. Az asszisztensek meg összevissza röhögcséltek közben és be-beszóltak, kb. ilyen stílusban: "Na, ez (!) meg viszi a sámlit cicizni".

És felírt a némber olyan gyógyszert, aminek a betegtájékoztatójában az van, hogy komoly megfontolást igényel az alkalmazásuk terhesség vagy szoptatás eseténKép. Elcseszte 2 óránkat, megalázott, nem vizsgált meg és még le is hordott a szoptatás miatt. Mindjárt felrobbanok!!! SOS normális bőrgyógyászt kérek szépen!!!! Tud valaki?

Jóccakát,
matska
matska

Matska, Kép
Hol laksz? Józsefváros, Auróra u. rendelő, ott rendel a Vendég a háznál bőrgyógy doktornénije, Nagy Katalin. Aranyos.
Kíváncsi
kíváncsi

Matska,
csekkold le, négyéves az info!
kíváncsi

XIII. ker. Szegedi úti SZTK Dr. Major Endre. Idős, és végtelenül kedves. És imádja a gyerekeket. KépTelefonon kérdezd meg, ha nem túl távoli, mikor rendel.

Virág
Virág

Matska, dehogyis OFF!!! Nagyon is idevaló! Rémes!

Ne vedd személyes támadásnak, főleg, hogy nem csak neked szól: miért van az, hogy mindenki utólag panaszkodik a megaláztatás miatt ahelyett, hogy ott helyben ráborítaná az asztalt az ilyen bunkókra? Máskor kétszer is meggondolná, mielőtt kinyitja a száját!

Iboly
iboly

Iboly,
ismersz engem, én ráborítós vagyok - kivéve orvosnál, ahol sajnos kiszolgáltatottnak érzem magam, mert az is vagyok. Kép De persze igazad van.

Virág
Virág

Iboly!

Miért nem? Jó kérdés. Engem mindenesetre igy utólag nagyon felháborit az ilyen hozzáállás, és elképzelem, hogy boritottam volna rá az asztaltKép.
Na ja. De hogy akkor ténylegesen mi lett volna????
Beijedek. Ö a NAGY FEHÉR, én meg csak a tanácstalan, segitségre szoruló páciens. És kihez lehet fordulni, ha mégse veszi a lapot? Betegjogi képviselöhöz? Valahogy nem hiszek az ilyesmiben, meg abban sem, hogy esetleg majd a fönök rápirit az orvosra, ha én hozzá fordulok. Vagy tulságosan félénk nyuszik vagyunkKépKépKép?

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Hááát én már 2 dokival is összerúgtam a port. Egyik a szopi miatt és a hozzátáplálás miatt volt, a másik meg amikor majdnem megfullasztotta a fiamat a gégész orrszívás közben... Persze felemeltem a hangom, elmondtam az álláspontom, mire az egyik azt mondta, hogy keressek mást, a másik meg visszavett magából... De hát istenem, annyi orvos van, még szép, hogy akkor inkább mást keresekKép
Az első eset (aki mondta, hogy keressek másik dokit) kb 6-7 hónapos volt a gyerek. Pullmonológia a bukások miatt, meg elvileg GOR gyanús gyermekem van. Hát a doki azt szerette volna, ha nem szoptatom a gyereket, mert azért bukik és jó lenne, ha a napi 1x-i gyümis hozzátáplálást még kiegészíteném 3-ra főzelékekkel és ad tápszert a bukásra... Na nem részletezem, hogy mi zajlott le ott a rendelőben, de többet nem mentünk és érdekes módon a gyerek magától kinőtte kb 10 hónapos korára. De addig is bukott persze, csak ződet, sárgát, pirosat... attól függően, hogy milyen szinűt evettKép

A másokik meg amikor a gégészhez jártunk orrot szívni. Első alkalommal történt: Doki a gyerek egyik orrlikába fecskendezte az ab-os sóoldatot, másikból szívta a trutyit. Közben a gyerek ordított és felgyülemlett a nyál a szájában amitől nem kapott levegőt... HOl is? A fülén. Na akkor kivertem a balhét... Persze erre a nőci: Szép is lenne, ha egy gégész keze közt fulladna meg egy gyerek...
Persze, de csak akkor szívta ki a szájából a nyálat amikor már majdnem ülésbe rántottam a fekvő gyereket. No comment.
HOzzá se megyünk többet. Ja azóta a fiam úgy fél a fehér köppenyesektől, pláne, ha fehér asztal mögött van, hogy az illető doki kénytelen a kezemben megvizsgálni a babám.
4 napig vittem ehhez a némberhez és még kellett volna mennünk. De többet nem vittem. Addig is csak azért, mert a gyerek érdeke... és nem igazán mertem a kezelést felfüggeszteni, mert laikusként nem mertem kockáztatni a gyerek egészségét, de árgus, és mérhetetlenül kritikus szemekkel figyeltem a doki minden mozdulatát és tudta, hogy nem bízom benne.

sasha

Kép
sasha

Ja igen, kifelejtettem.
Kb 1 hétre rá járt nálunk a védőnő, akinek elpanaszoltam a Kispesti gyermek SZTK Fül-orr-gégész rendelőjében dolgozó Csáti Anna dokinővel történteket. Mire a védőnő csak bólogatott és elmonta, hogy az összes, de az összes anyuka aki nála járt, az csak panaszkodott rá.

puszi
sasha

Kép
sasha

Kíváncsi, Virág, kösziKép.

Iboly, én egy kicsit túlságosan is borogatós vagyok épp most tanulom, hogyan kell ezt kulturáltan csinálni, de ez esetben kizárólag nyomdafestéket egyáltalán nem tűrő kifejezések jutottak a nyelvemre és nem akartam paraszt lenni.
Egyébiránt nekem nem kell sok a beszóláshoz, az István kh. csecsemősei is tudánanak mesélni Kép, de miután kiderült, hogy kicsit képzettebb vagyok náluk, rámhagyták a dolgokat.
Vajon miért fáj egy vadidegen embernek, hogy én szoptatok? Vagy ez ilyen magyar virtus?Kép
pusszantás,
matska
matska

Matska!

Mi volt az Istvános csecsemősökkel? Nekem abszolult jó a tapasztalatom velük szemben.

sasha

Kép
sasha

Sasha, semmi nem volt, mert nem engedtem oda a gyerekemet egy percre semKép. Van egy-két dolog, ami a gumicicám (pl. szigorúan nem fürdetek újszülöttet J@J vagy akármilyen fürdetővel, mert nagyon allergizál, akármit is mond a reklám; a köldökcsonkot Betadinnal ápolom, mert az nem okoz fájdalmat, míg az alkohol mar; az első perctől kezdve ÉN fürdetem a babámat; valamint nem állom meg szó nélkül az újszülöttek más anya tejével történő cumisüveges táplálását és nem hagyom, hogy a sérült kínai baba magára hagyva folyamatosan üvöltsön az inkubátorban)- most hirtelen csak ennyi jut eszembe, amiért beszóltam... egy pár csecsemős elfogadta a hepciáimat, párral meg harcolnom kellett, de megérteKép
matska
matska

Ha már szóbakerült Sarlai doktornö és a pozitiv lista, hát szerintem Ö megérdemli, hogy elsöként kerüljön fel.
Nekem már az elsö napoktól nagyon fájt mikor szoptattam és a cicim is sebes vot. A tejjel nem volt gond, még adtam is le. Aztán mikor a fiam kb fél éves volt felhivtam a LLL-t (Kismama újságban találtam rájuk), mert már 8mm-es nyilt seb volt a cicimen és egyre kevésbé viseltem el. Orditani tudtam volna szoptatás közben. A La Leche Ligánál ajánlották a doktornöt. Csak egyszer voltam nála, de azóta végre élvezem a szoptatást. Elsö pillanattól kezdve bimbóvédövel szoptattam, ezt még a kórházban ajánlották ahol szültem. Hát most már látom, hogy hiba volt. Ahogy eldobtam elmúlt a problémám is. A fene sem gondolta volna, hogy amire azt mondják véd pont az árt.

Virág
Istenments, hogy a Te védönöd valaha is bekerüljön az LLL-ba.

Kriszta
Nyanya

Na jól van lányok, értem én! Kép Olyan ez, mint szülés után: az ember lánya a legkevésbé van asztalt csapkodós hangulatban.

Matska, cumisüveges táplálás az Istvánban??? Viccelsz?

Iboly
iboly

Iboly, nem viccelek, a saját szememmel láttam, kicsi, fehér műanyag, de biza cumisüvegKép. A Betadinnal is volt gond, pedig vittem be sajátot, mégis fájt nekik. Amikor felvilágosítottam a társaságot, hogy biza már évekkel ezelőtt is a PIC-en Betadint használtunk, valamint, hogy mi a jófrancért kell fájdalmat okozni a babának a maró alkohollal, békén hagytak, mondván: ja a PIC-en tényleg jódot használnak...
Nekem szvsz Sarlay dr-nő annyira nem jött be, sokkal inkább a fiatal kolléganője.
matska
matska

Matska,
te a PIC-en dolgoztál? Nekem eszembe se jutott, hogy fájdalmat okozhatok az alkohollal...Kép
Aranyos a kisfiad! Kép
Kíváncsi
kíváncsi

kíváncsi, az még nagyon régen volt (úristen több mint 10 éve, még egyetem előtt) de nem az Istvánban, hanem a SOTE 1-es nőin, és csak gyakorlaton voltam ott, "igazából" a felnőtt intenzívellátásban dolgoztam, csak a papírhoz kellett a csecsemőintenzíves gyaksi is.

Sajnos sokaknak nem jut eszébe az alkohol okozta fájdalomKép, de ha megnézed amikor ellátják a köldökcsonkot, mindegyik újszülött sírKép.
matska

Matska,
én a 3. és 4. babámmal azonnal hazajöttem, így csak én láthattam el a köldökcsonkot, és nem sírtak. Kép Nem kötekedem, csak leírtam. Kép Nem lehet, hogy a durva köldökrángatástól fájhat nekik? Kép

Virág
Virág

VirágKép, de jól csináltad!Kép Persze, fájhat a cibálás is, meg ugye a fájdalomküszöb is változó babánként, meg ugyanannál a babánál helyzetenként is, de igazad van, az lett volna a helyes, ha azt írom: "majdnem mindegyik sír".
Az én figyelmemet erre anno egy fiatal neonatológus csaj hívta fel; de persze az is biztos, hogy a PIC-es kora és beteg babák érzékenyebbek.
pusz,
matska
matska

Ugye? Kép Egyetértek veled egyébként. Még egy kis kérdés: Hol fájhat nekik? ugye nem a köldökzsinór maradéka, hanem a külső bőr?

Virág
Virág

Amúgy én is azért nem gondoltam, hogy fájna nekik, mert nem sírtak...inkább én, ahogy azok a csonkok kinéztek!
Egyébként ezzel kapcsolatban eszembe jutott, hogy az első babát leesett köldökkel adták haza. Úgyhogy úri dolgom volt. Abból a szempontból is, hogy akkoriban aludtam utoljára délután, habár akkor se gyakran. Kép Ám egy ízben durmoltam egyet a babával, és azt álmodtam, hogy a gyerek köldöke vérzik. Különös volt, mert ugyi semmi rossz tapasztalatom a köldökkel nem volt addig. Hát még, amikor átpelenkáztam, és gyerekek: tényleg véres volt a köldöke!!!
Kíváncsi
kíváncsi

SZia Kíváncsi! Ideilletéktelenkedek, de képzeld nekem is volt hasonló megálmodós élményem! Attila még kicsi volt, 1 éves körül lehetett, amikor azt álmodtam éjjel, hogy lázas, és én izgatottan futkosok, kúpot priznicet készítve. Felébredtem az álomból, és fél óra múlva Attila felsírt a másik szobában, és volt vayg 40 fokos láza.
Érdekes dolgokat művel az anyaság!
Zsuzsa
gyuzsu

Illetéktelenkedni? Dehogy, Zsuzsa! Itt nem lehet illetéktelen, akinek gyereke van! KépKépKép Akinek nincs, még az se! Kép
Kíváncsi
kíváncsi

Egyébként meggyőződésem, hogy a gyerekek időnként küldenek jeleket. Néha persze a felnőttek is. Legutóbb azon képedtem el, hogy Dani nagyfiam megkért, gondoljak rá a matekdoli idején. Bevallom, elfelejtettem, csak dél körül jutott eszembe. Mikor hazajött, azt mondta: mama, nem gondoltál rám! Éreztem! Kép
Kíváncsi
kíváncsi

Sziasztok!Kép
Nem birtam ki, hogy ide ne pofatlankodjam!!! Kivancsi, nagyon édes ez a matekdolis eset... Azt hiszem, tényleg van annyira erös a mama-gyerek kapcsolat, hogy mindenféle megérzésekkel is kommunikalnak. Ezért is irigyellek 1 kicsit a soksoksok gyereked miatt!!!Kép A minap éjjel félalomban atrohantam a fiam szobajaba,nem igazan értettem, miért, félreforditottam a fejét,igy a parkettat hanyta össze, nem a lepedöt. Hogy honnan tudtam, mikor kell odaérni???Kép
A köldökzsinor maradvanyat én szedtem le, nem fajt a Fiamnak, nem sirt. De szerintem nem fajhat, ha 1x el van csipeszelne, és elhal!!! Csak, ha nagyon rangatja valaki, akkor fajhat a köldöke, ami MARAD!!!Nem??? Kép
Vendég

Sziasztok!

Kétpetéjű ikreim: Ilcsinek sérvműtétje volt. Gergő a műtét ideje alatt (otthon) folyamatosan a hasát fájlalta, nagymama kellően beijesztve. Műtét végének idejére hasfájás hiss-huss elillant.

Én azt álmodtam a minap, hogy a gyerek hazajön a suliból,mert egy rakás cuccát itthonhagyta. Még nem jöttKép

Ildi

Ildi
pildi

SziasztokKép
A mai Népszabadságban van egy cikk "halálos csecsemőtáplálék" címmel, ajánlom mindazokknak, akik feltétel nélkül elhiszik, ami rá van írva összetételként egy dobozra, illetve azoknak, aki azt gondolják, hogy a tápszer ugyanolyan biztonságos mint az anyatej. A gyártó nagy hírű, patinás német cég. Remélem ebbe belebuknak.

matska
matska

jaj, az elhalt köldökcsonkdarab természetesen már nem fáj, hiszen elhalt. DE. belül még sokáig maradhat sérült hám, ami magában nem fáj, de ha alkohol éri, az csípi. érthető voltam?
matska
matska

jaj, az elhalt köldökcsonkdarab természetesen már nem fáj, hiszen elhalt. DE. belül még sokáig maradhat sérült hám, ami magában nem fáj, de ha alkohol éri, az csípi. most érthető voltam?
matska
matska

Ildi
pildi

Ami miatt viszont a "Szoptatásért..." egyesület is a bögyömben van, hogy noha jól ismerik az idevonatkozó nemzetközi reklámetikai kódexet, nem lépnek fel a bébiétel -és tápszergyártók (a legtöbb esetben mindkettőt gyártanak, hogy mindenképpen profitáljanak) magyarországi etikátlan reklámfogásai ellenKép.
matska
matska

Matska!
Mit irnak abban a Népszabadsag cikkben??? A Honlapjukra sehogy sem tudtam ramenni...Itt meg ninTS NépszabaTSaaag...Kép Megirnad 1-2 szoban??? Köszi!!!Kép
Vendég

Matska
az én fiam soha nem sirt mikor itthon alkoholal kezeltük a köldökcsönkját .Tudtomal a Sote 1 NIC van Kép nem lehet hogy másért sirnak olyankor a babák mondjuk mert fáznak ? .

Csics
csics

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?