Új privát üzeneted érkezett!

Szia Marica!

Én nemrégen vettem tövet, a Teszveszen találtam az úriembert, aki elküldte postán. Szépen be is álltak. De a www.medvehagyma.net lapon is találsz tövet, magot.....tőlük nem rendeltem még, de biztosan tuti az is. Ha a másik elérhetőség kellene, szólj!

Judit
dezsojudit
 
 


Gica: szerintem ha védett lenne, tuti nem lehetne hivatalosan szedni, pláne árulni :shock: És az iménti linken is ez olvasható (medvehagyma.net): "Aki alaposan megismerte, a természetvédelmi területeket kivéve kora tavasszal az erdőben is szedheti, hiszen nem védett növény. "

Szakszerű szedés részletei pedig megtalálhatók itt, amit már a minap belinkeltem: http://gasztronauta.blogter.hu/?post_id=252021

KépKép
livus
 
 


Livus, akkor okesz, és bocsi!
Ezekszerint régi volt az infóm, vagy tudat alatt nagyon féltem a szednivaló növényeket... :lol:
Akkor viszont nosza! :wink:

Ági
magica
 
 

 
 

[quote]a írta: természetvédelmi területeket kivéve


:)

Biobaba
biobaba
 
 


Anikó: múltkor kérdezted, kenyérízesítési tipp még: férjem szombaton a londoni piacon vásárolt :D Nagyon finom mazsolás-diós barnakenyeret hozott (nem kalács volt! Kenyér! És se a mazsolát, se a diót nem sajnálták belőle). És finom sajtokat is hozott, azzal ettük, eszméletlen jó volt!

KépKép
livus
 
 


Még egy: Teljesen le volt taglózva a piactól! :) Olyan vicces volt, képzeljétek, hazajött és egész este csak a piacról mesélt. :) (Ma derült csak ki, hogy a London eye-on is volt :shock: )
Mondta, hogy hihetetlen kínálat volt, minden friss, csomó kóstoló, csomó organikus áru... Le volt nyűgözve!
Hozott a Tescoból egy szórólapot, hogy a Tescoban csakis a helyi termelők által termelt tejet lehet kapni. Hát ilyen Tesco is van...

KépKép
livus
 
 


[quote="livus"]
írta:
livusLiv: múltkor te írtad, hogy folyamataosan szezonja lesz most már a m.hagymának, de ma épp Hannah írta egy kommentbe ezt a blogomon:
[quote]a írta: macihagyma sajna ahogy elkezd virágozni mérgezővé vállik, szóval most már nagyon kell figyelni mert itt a virágzás ideje és akkor a pocak helyett már csak a vázába való lesz, már ha szereted a hagyma illatú virágot :). Ha elvirágzik a mérgező anyag akkor is benne marad így aztán nem lehet már meg enni.


Úgyhogy inkább ne egyetek virágzás után, ami egyébként pár hét múlva bekövetkezik. :!:


Livus: köszi a figyelmeztetést, most ,hogy mondod, tényleg ki van plakátolva egy idő után, hogy már nem ehető. :D Ne aggódj, nekem már undorom van, idénre elég volt.
Ja, és a Mecsekben is szabadon szedhető, nem védett.

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


tenyleg vege nem sokara a medvehagyma szezonnak :( (vagy mar vege?)
azert hatha, leirom, h csinaltunk egy nagyon fincsi gombas tesztaszoszt nem reg:
joghurt, sok juhturo, bele a kulon megparolt gomba, megmelegit, amig osszeolvad minden es a legvegen egy rakas olloval vagott medvehagyma ment bele, osszekutyultuk, isteni volt! :D
saara
 
 


Amugy igen, a pate brisée a quiche es a tarte alapja.

Eszter, igen, a bolti tartokban van valami szirupszeruseg a gyumolcson es alatta is talan. szuleim is anticukorcsalad, en csak igy ismerem, de utananezek es leirom :wink:

Livus, a terrine-t tengeri halbol szoktam csinalni (regen), nem bonyolult sztem (lehet, hulyen irtam le :oops:), csak a fot halat turkalni, h kivedd a szalkakat nem tul kellemes (nekem, vegakent. nem tudom te az vagy-e? :))

fuuuu errol jut eszembe: vettem csirket Vincenek, h hust is egyen, de a biopiacon csak egesz csirket arulnak, elkeszitese elegge megviselt :?

Itthon annyira megy a csirke gyartas nagyuzemben, h nem merek neki nem biot venni, ti hogy vagytok ezzel?
sima piacon sokszor nem tudjak megmondani honnan valo a hus, nekem ez eleg sokat elarul... :(
Franciaorszagban pl. jelolik, ha egy allat a szabadban nott fel (van erre szabalyozas is). itt sztem nincs ilyen, vagy tevedek?
Ja, ezt azert irtam, mert sokkal egyszerubb lenne pl. csirkemellet venni. gyerek ugysem tudja megenni az egesz csirket eleg hamar, mi nem eszunk ugyh anyosekhoz landol altalaban... (szetszedni es lefagyasztani, na az vegkepp nem megy :roll:)
saara
 
 


Sára, én biobarlangtól szoktam csirkemellet, combot rendelni, nagyon jó minőség. Néha csak tanyasi van, de gyakorlatilag ugyanaz, csak nincs beminősítve :) Megértem ha megviselt az elkészítése, én se szeretem csinálni, bár nem vagyok vega (még?).
Kizárt, hogy üzemi csirkét vegyek, annyira ki vagyok tőle... :evil: :cry:
Kösz, ha utánanézel a cukros tartereceptnek :)

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Eszter, es miket szoktal meg biobarlangosoktol rendelni? Csak mert ha koltozunk, akkor lehet, h neha jol jonne, ha nem tudunk elmenni a piacra. Mar eleg reg rendeltem toluk, azota valtozott a kinalatuk jocskan. Szoval erdekelne a tapasztalatod veluk. Priviben is johet:)

Biobaba
biobaba
 
 


Sáfrány :) biobarlang engem is érdekel, ha lehet, és nem kényes,a kkor inkább nyilvánosan, köszi!

A nyitott kertes rendeléseket néztem néhány hónapja és nagyon zavart, hogy a kínálat legnagyobb rész külföldről érkező , főként trópusi áru és nem az idénynek megfelelő vagy télálló helyi termelésű zöldség-gyümölcs.

Azt azért még egyszer megjegyzem itt is, hgoy 600 és 720 frointért árulni a szabolcsi almát a pofátlanság kategória nekem - mert a termelő ennek az icipici töredékét kapja csak meg, hiába dolgozik vele keményen.
indianyo
 
 


Elsősorban a hús, miatt rendelek a biobarlangéktól, 3-4 hetente szoktam, és kiegészítem zöldség-gyümölccsel, magokkal, mert 8000 ft felett ingyen kihozzák és elég megbízható a minőség, bár néha kimarad ez-az. Általában szezonális dolgokat rendelek, azok magyarok, a többi főleg külföldi, úgyhogy a nyitott kertes probléma itt is megvan. Nyilván erre van igény :( Árban nem sokkal drágább a piacinál, sőt van ami olcsóbb. Néhány konkrét: a lisztet mindig velük hozatom, 307 a frissen őrölt piszkei öko-s tk tönköly. Tejterméket, feldolgozott cuccot soha nem szoktam tőlük, viszont a rapunzel vaníliaőrlemény nagyon jó áron van, tán 1300 egy szép adag. A harcsafilé egyszerűen szuper, de azt csak egyszer vettem, mert borzasztó drága...
A bioalma árakat én se nagyon tudom hova tenni :?

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Egyszer valaha érdeklődött valaki biofűszerek iránt.
Itt találtam ma: http://www.zoldbolt.hu/termekek.php?menu_id=26
(tök új, tegnap még nem voltak fenn :) )

KépKép
livus
 
 


Sziasztok,

én úgy tudom, hogy már csak a héten lehet a macihagymát enni. Mi így ettük: pici olívaolajon aszalt paradicsommal és olívabogyóval összedinsztelni (szóval megfonnyasztani :)) és rá a főtt tésztára, isteni. :)
Vendég
 


Lenne egy kérdésem: teljes kiőrlésű kenyérnél lehet olyat valahogy, hogy ne legyen nehéz, hanem könnyű, mintha fehér kenyeret sütnék? Én tepsiben (is) sütök és a bio tk lisztből tömör kenyér lesz. Én bírom, de az uram jobban szeretne könnyebb kenyeret.
Vmi javaslat?

Köszönöm
Vendég
 


Ja, a tk kenyér nálam 2/3 tk liszt és 1/3 bio fehérliszt.
Vendég
 


Esztipeszti, milyen típusú tk lisztet használsz? Van, amelyikből könnyebb a kenyér, pl a Piszkei Öko féle. Vagy próbáld ki a fele-fele arányú kompromisszumot, hátha az már megfelel a férjednek, és aztán szép fokozatosan titokban felturbózhatod 8) :wink:

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Sáfrány, Organic food van ráírva, bltk 200.
Az összes lisztem ilyen fajta (bio búza és fehérliszt, illetve a tk.)
Vendég
 


Ezt nem ismerem. De érdemes kísérletezni a különböző gyártók lisztjeivel, nagyon tudnak különbözni. Nekem eddig a fent említett jött be legjobban. Az én férjem is fehér kenyér párti volt régebben, de mostmár nagyon szereti a tk-t. Alig győzök sütni neki :)

KépKép
KépKép
safrany
 
 


És ezt a fajtát honnan érdemes beszerezni? Én eddig általában a Lehel piacon vásároltam, mert úgyis ott vettem az Ökosarokban a tejterméket, és így a lisztet is náluk vettem.
Vendég
 


Lányok, a joghurt bolti zacskós tejből készítve is isteni lett, köszönöm!!!! (Kicsit folyós az állaga, az gondolom az alapanyagtól van - mármint a lecsupaszított 2,8%-os tejtől, de az íze nagyon finom!) Ja, és rá kellett jöjjek, hogy van énnekem joghurtkészítő gépem, amire vágytam, merthogy a termosz tökéletesen bevált joghurtkészítő gépnek :D

Köszi, hogy felvilágosítottatok hús ügyben, én eddig azt hittem, hogy mindennek forrnia kell ahhoz, hogy átfőjön/süljön :oops: Ha esetleg valaki kipróbálta ezt a házi felvágott készítést, az szóljon.

A biobarlanggal az a problémám, hogy miért nevezik friss húsnak, ami fagyasztott? Ezért nem rendeltem eddig, mert azért jobb lenne, ha tényleg friss lenne. Meg aztán, a szállítás hogy van megoldva, hogy fagyasztva is érkezzen (pláne nyáron)?

Tejbemami

Szép Napot!

Tejbemami
tejbemami
 
 


Eszter, a rabcakapi lisztet is kiprobaltad? Nekem eddig ez jott be legjobban, de a Piszkeivel meg nem kiserleteztem.

Tarte: Nagyon sok fele megoldas van, leirom, ami a legegyszerubb:
1 pohar tej
2 ek cukor
1 ek liszt
1 tojas
ezt osszekutyulod, raontod a gyumolcsokre es mehet a sutobe.
Van, aki egy evokanalnyi daralt madulat is tesz ehez.

Ha ez nem valik be, kutatok tovabb :)
saara
 
 


Meg egy valtozat:
15 perc sutes utan ezt kell raonteni a gyumikre: 3 tojas, 3 ek tejfol (creme fraiche, talan inkabb tejszin), 70g cukor osszekeverve. Ez egy "kicsit" nehezebb :lol:
saara
 
 


Ja, ezt tovabb kell sutni, 30/40 percig a recept szerint.
saara
 
 


[quote="tejbemami"]A írta:tejbemami biobarlanggal az a problémám, hogy miért nevezik friss húsnak, ami fagyasztott? Ezért nem rendeltem eddig, mert azért jobb lenne, ha tényleg friss lenne. Meg aztán, a szállítás hogy van megoldva, hogy fagyasztva is érkezzen (pláne nyáron)?

minden tőkehús 1szer fagyasztva van, az is amit "friss"-ként megveszel a pultban.
A nagypapám a húsiparban dolgozott, belső infóm van erről.

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Biobarlangnál nem minden hús fagyasztott, az egész csirkemellet eddig pl. mindig tényleg frissen hozták. Nekünk is van húsipari ismerős, ő is mondta, hogy pl. az összes pultos virsli tuti fagyasztottról van felengedve, meg hogy a kolbászokba szóját tesznek akkor is, ha nincs ráírva, meg hogy a felvágottgyártó cégek pl izraeli piacokon szó szerint földre dobált és szemétként kezelt pulykabőröket vásárolnak fel, abból készül a guszta végtermék :x

Sára, köszi! Rábcakapit is próbáltam, az is jó, de a piszkeis most jobban ízlik nekem (bár pont a mostani adagban elég sok pelyvadarabka maradt :? )

KépKép
KépKép
safrany
 
 


hum, ez igazan guszta. :?
olyasmit meseltek barataink, akik egyiptomban jartak: dinnye foldeket szennyvizzel locsoljak.... :shock
saara
 
 


Saara: persze ezt civilizáltan nem jó ilyenről olvasni, de szvsz. a szennyvíznek ott a helye :wink: Mondjuk, egy rácsszűrés+előülepítés után.
Az iszapot + dinnyeszárat + környéki szerveshulladékot tessenek rothasztani, a gázból gázmotorban lesz melegvíz+villanyáram, a kirothadt iszapot meg komposztálni, és szintén kihordani a földekre. A dinnyét meg evés előtt jól lesikálni :)

Kollegák mesélték, hogy a váci szennyvíztelep munkatársai az iszapszikkasztón növő paradicsomokat ették uzsira :lol: (Már a mag is a szennyvízzel érkezett...)

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Borcsa, mint szakértő :) : benéznl a körny.tudatosba! Ammonium alummal vannak kétségeim, de eddig senki nem válaszolt a kérdésemre. Köszi! :)

KépKép
livus
 
 


Borcsa, az ok! nalunk is biologiai szennyviztisztito lesz, a tisztitott viezt locsolasra lehet hasznalni allitolag, de egyiptomban konkretan se ulepites se szures (hogy finoman fogalmazzak...). az huzos azert, nem?
tobbiektol bocs, nem a legjobb hely ezt megtargyalni :oops:
saara
 
 


Igazából csak járványtanilag ciki - ha belegondolsz, az erdei medvehagymára tisztítatlanul potyog, amit az erdő lakói eleresztenek

Én is kismaci :oops: ez az egyik szakmai nünükém :mrgreen:

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Spenótgombócot csináltam ma, Képmás magazin receptje.

Hozzávalók:
1 kg krumpli
25-30 deka spenót
10 deka reszelt sajt
30 deka liszt
5 deka vaj
só, bors, szerecsendió
3 tojássárgája
1 deci tejföl

Krumplit megfőzzük, áttörjük. A spenótot borssal , sz.dióval ízesítjük, és a vajon addig kevergetjük, míg a levét el nem fővi (én ezt a lépést kihagytam. Fagyasztott spenya volt itthon). Hozzáadjuk a krumplihoz. Beledolgozzuk a lisztet, tojáásárgáját, sajt felét is. Nedves kézzel gombócokat formálunk és lobogó sós vízben kifőzzük. Tűzálló tálba rakjuk, tetejére tejföl, sajt, előmelegíetett sütőben 8-10 percig sütjük.

(Én fokhagymával pácolt tejszínes cs.mellett készítettem mellé.) Nagyon finom volt :)

KépKép
livus
 
 


Livus!
Köszi a fenti receptet, nagyon jól hangzik :-)
Meg a kenyérízesítési tippet, meg a biofűszereket (én kérdeztem még rég, azóta szerencsére több helyen több félét is találtam).
Ritkán járok erre, ezért most válaszoltam egyszerre :-)

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


:) Szívesen. Gondoltam, hogy előbb-utóbb biztosan jössz majd :)

KépKép
livus
 
 


Anikó!
Te szereted a spenótos ételeket? Mert akkor szívesen bemásolok neked (meg másnak is :lol: ) egy spenótos-fetás felfújt receptet :)
(bioreceptkönyvben van, még nem próbáltam)

Andi
m_andi
 
 


Kérjük a spenótos-fetás felfújt receptet! :)

KépKép
livus
 
 


Spenótos, fetás felfújt

hozzávalók:
15 dkg spenót
2 dkg vaj
10 dkg feta sajt, lecsöpögtetve, nagy darabokra morzsolva
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 db tojás
2 db tojásfehérje, kemény habbá verve
1/2 dl tej
3 dkg reszelt száraz kecskesajt

frissen őrölt, durva bors

elkészítés:
1. Egy serpenyőben, vajon a fokhagymával megfonnyasztjuk a spenótot. Egy szűrőben lecsepegtetjük, majd nagyobb darabokra vágjuk.
2. A tojásokat, a tejet és reszelt, száraz kecskesajtot keverjük össze. Tegyük hozzá a spenótot és a feta sajtot. Majd óvatosan keverjük bele a kemény habbá vert tojásfehérjét. Sózzuk, borsozzuk. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
3. Osszuk el a keveréket, (kicsit több mint félig megtöltve) négy 2 dl-es tapadásmentes sütőformába.
4. Tegyük a sütőbe, süssük 10 percig, míg a felfújtak teteje aranyszínű lesz, állaguk nyomásra rugalmas. Borítsuk tányérra, tálaljuk azonnal.

Jó étvágyat!

Andi
m_andi
 
 


mungobabbal kiserleteztem es eleg jo lett az eredmeny. az aztatast leszamitva eleg hamar elkeszult.
szoval mungobab beaztat (minimum 12 orara, de inkabb 1 napra), sok hagymat megpirit, mungobab megy bele, felont vizzel. mikor megfott kevertem bele cukkinis, padlizsanos paradicsomszoszt (barilla :oops: de egesz jo, pedig finnyas vagyok :lol:), fincsi lett.
saara
 
 


Saara!
Mi az a mungobab? :oops:

Andi
m_andi
 
 


Sziasztok. Én egy Erdélyi anyuka vagyok, néhányatokkal már "találkoztam" a hordozókendős topikban. Ha nem haragusztok, bepofátlankodom ide is. Egy ideje olvasgatom ezt a topikot is és sok hasznos dolgot találtam. A reform-táplálkozás még új dolog nekem, úgyhogy receptekkel nem nagyon szolgálhatok, de sokat szeretnék még tanulni tőletek.
Lenne egy kérdésem Sáfrányhoz. Elejétől kezdtem olvasni a topikot, és ott utaltál egy kenyérreceptre (teljes kiőrlésű, krumplis kenyér, amit kenyérsütőben dagasztasz majd sütőben sütsz meg, 2007 febr. 15), szóval ez a recept érdekelne, ha még megvan neked. Köszi.

Szeretnék még bevált kenyérrecepteket teljeskiőrlésű búza vagy/és rozsliszt felhasználásával (tönkölyliszthez egyelőre nem sikerült hozzájutnom). Köszönöm.
réka
kendõanyu
 
 


Kenyérreceptek engem is érdekelnek!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D

kisvic
 
 


Kendőanyu, nem emlékszem, hogy akkor hogyan csináltam, de nagyjából így: kb. 2/3-1/3 arányban teljesőrlésű (bármilyen, vegyesen is) és rétesliszt, 1 közepes főtt krumpli melegen összetörve. a liszt-víz arány nálam 70 dkg liszthez 330 ml víz (remélem jól emlékszem) és 20 g élesztő. Víz helyett lehet aludttej vagy savó is. Fűszereket, ha teszek, kömény és koriander fele-fele arányban. Mozsárban töröm össze közvetlenül felhasználás előtt. Ha több krumplit szeretnél bele tenni, a folyadékkal nagyon kell vigyázni, mert rettentően lágyítja a tésztát a krumpli.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Kisvic :)
http://vkorsi.blogspot.com/search/label ... 9k%C3%A1ru
itt van 1-2 kenyérrecept, ugyan tk. még nincs, mert még nem sikerült sosem úgy, ahogy azt én szerettem volna.

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Réka, én nyersen szoktam belereszelni a krumplit a kenyérbe, kevesebb macera és ugyanúgy megsül.

Lányok, hol találok valami infót arra vonatkozóan, hogy miért mérgező a virágzó macihagyma??? A családom továbbra is enni akarja és nem találtunk róla ilyen infót a neten.

Köszi.
Tejbemami

Szép Napot!

Tejbemami
tejbemami
 
 


Csatlakoznék tejbemamihoz medvehagyma kérdés témában, csak én a parásabb oldalról közelítenék: képzeljétek, ma vettem a Szabolcska utcai bioboltban egy csomag medvehagymát, kibontás után találtam benne kis bimbókat, szárastul, és most nem merem megenni :( :(
most akkor lehet még, vagy már nem?

Eszter
ikra
 
 


[quote]H írta:a magunk szedjük a leveleket, virágzás előtt szabad csak gyűjteni. Április végén, május elején szárán megjelennek a kis csillagszerű virágok, ekkortól levele és szára már mérgező! Várjuk meg a június elejét, amikor megismerhetjük a medvehagyma termését, ami már újra fogyasztható!


http://www.stop.hu/articles/article.php?id=308570
biobaba
 
 


en csak ezt az egy infot talaltam, mashol nem irnak effelet
meg az is lehet, h ez csak varosi legenda, keverik h a gyongyvirag mergezoseget, es:
virag -> mergezo => viragzo medvehagyma = mergezo

ez csak ugy felmerult bennem
csak mert nem nagyon irnak errol, ha tenyleg mergezo lenne, akkor kene errol konnyen talalni infot, nem?

Biobaba
biobaba
 
 


Biobaba, köszi! Én is arra gondoltam, hogy ha lehet még kapni, csak nem lehet vele gond, de azért még mindig nem vagyok meggyőzve teljesen. Lehet, hogy holnap felhívom a csomagoláson található telefonszámot, a forgalmazóját, bár elvileg ő elfogult, bár remélem, azért korrektül bevallja, ha ez a mérgezés-dolog igaz.

Eszter
ikra
 
 


[quote="ikra"] írta:ikraazért korrektül bevallja, ha ez a mérgezés-dolog igaz.

mást nem tehet, mert ha mérgező dolot árul, akkor az btk-s cselekedet, feljelenthető érte... mérgesgombát sem szabad árulni :wink:

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?