Új privát üzeneted érkezett!

Ági: Igen, igazad van. Nálunk is sokszor van, hogy egy jókora nagydologból "oda" kerül, ez kivédhetetlen. De ezen felül a mi gondatlanságunkból nem kerül oda. :) Szerintem ez is számít valamit :wink:
lamme

Sziasztok!

Kb. egy órája hívtam a gyerekorvost, hogy van-e eredmény a múlt héten leadott vizeletmintákról, és volt, és képzeljétek, minden negatív :D Nagyon megkönnyebbültem :D
lamme

Sziasztok!
Tegnap este volt itt a gyermekorvos. Elmondtam neki az aggályaimat a GBS fertőzés miatt. Nem írt fel antibiotikumot, mivel szerinte akkor a kórházból haza se engedtek volna, ha szükség lenne rá. Mondtam neki,hogy persze, én inkább a késői megjelenési formájától tartok. Szerinte nyugodjak meg, mert erős, egészséges és nagy baba (4100g), valamint csak anyatejet kap, s ez is védi. Valamint figyeljem, s ha bármi tünet van, inkább kétszer menjünk, mint egyszer sem. Rákérdeztem az időre is, ő 28 napot mondott, addig kell figyelni.
Én továbbra is nagyon aggódom, mert az itt olvasottakból is azt szűrtem le, hogy nagyon gyors lefolyású. Viszont nem tudom, mit tehetnék még, mivel a kórházban mindkét gyermekorvos és a háziorvos is csak nyugtatott.
bobsza

Bobsza, hmm... :roll: Nekem végső megoldásnak az jut eszembe, hogy válts gyerekorvost, keress egy olyat aki ír fel gyógyszert. Mást nem igazán tehetsz. Vagy vársz és figyeled a babádat nagyon. De annyit izgulni???? Ez baromi nagy szorongás, és viszonylag "egyszerűen" lehetne rajta segíteni, ha írnának antibiotikumot a babádnak, s inkább kapja "feleslegesen". Nem értem, ha tök mindegy, hogy van-e a fülében baci, úgysem adnak rá gyógyszert, akkor MINEK NÉZIK MEG? Mi értelme, ha úgysem kezelik?? Ha meg találtak ott bacit, akkor kezeljék már, csak nem "véletlenül" nézték meg???!! :twisted: :twisted: :twisted:
Sok erőt neked!!!!

Kép
ági_bp

Nekem is eszembe jutott a gyermekorvos váltás, de egyrészt egyébként jó orvosnak tartom, nagy tapasztalattal (sokáig koraszülött intenzíven dolgozott, koraszülött mentőzött is), másrészt pedig járjam végig az orvosokat, hogy bejelentkezek hozzá, ha felír antibiotikumot a babámnak? Viszont bennem van az, hogy sok helyen nem is szűrik, azt sem tudják a kismamák, mi ez, én meg tudom is, utána is jártam, elég sok mindent összeolvastam a témával kapcsolatban, mégsem teszek meg mindent. Soha nem bocsátanám meg magamnak, ha valami történne emiatt.
Nem értem, miért viselkednek így az orvosok, mintha az antibiotikumtól bármi súlyos baja lehetne a babáknak.
Én sem értem, miért nézik a kórházban, főleg, hogy mielőtt a vérkép eredmény meglett volna, beszéltem a gyermekorvossal, és azt mondta, hogy akkor se feltétlenül kap antibiotikumot, ha gyulladást találnak a szervezetében. A mértéktől függött volna. Szerencsére negatív lett, de ez ugye csak arra az adott pillanatra vonatkozik, amikor levették tőle a vért...
bobsza

Bobsza!

:evil: :evil:

Nem tudok erre mit mondani, csak annyit, hogy irass magadnak Rovamycint és az 1. átmegy a tejbe és így a babába 2. kicselezed a gyerekorvosokat 3. hat a streptora 4. ha esetleg Neked is lenne, kiírtja Belőled is.

Jobb ötletem nincs és úgy amúgy fel vagyok háborodva!

Lilka
lilka

Bobsza, mizujs Veletek, hogy vagytok?

Kép
ági_bp

Bobsza: Megértem, hogy aggaszt az orvosok hozzáállása. Én is így voltam. Igaz, szülés előtt csak az első két-három oldalt volt időm elolvasni ebből a topikból, meg utánanéztem a neten is előtte ennek a streptonak, és hiába kérdeztem meg két gyerekorvost a kórházban (a csecsemősnővérekről nem is beszélve), hogy nem-e kéne neki mintavétel vagy antibiotikum, mind leintettek, hogy csak az első 24 óra a fontos :evil: A házi gy.orvosunk nekünk is úgy állt a dologhoz, mint a tiétek, hogy figyelni kell a gyereket, de nem szükséges vizsgálat vagy antibigyó. Úgyhogy az első három hónap nagyon nehezen telt el :( Remélem, hogy ti is megússzátok és nem lesz semmi baj!!!
lamme

Sziasztok!
Semmi fejlemény nincs, tegnap voltunk a gyermekorvosnál (nagyobbik lányunk kapott oltást), vittük a kicsit is, megnézte megint a doki, meg vittük a rezisztencia papírt, mert múltkor még nem volt nálunk. Újra felvetettük, hogy mi szeretnénk, megnyugtatna bennünket, ha kapna antibiotikumot. Ő továbbra is mondta, hogy semmi értelme nincs. Jól fejlődik a babám, szépen eszik, hízik, stb. Férjem is megkérdezte, hogy megéri-e a kockázatot. Szerinte nincs is igazán kockázat (persze nem állította, nem is tehetné, hogy 100%, hogy nem lesz semmi gond), de megnyugtatásunkra beszél néhány témában járatos kollégájával, ismerősével, ma hívjuk. Gyanítom, eredmény ugyanaz lesz.
bobsza

Újabb fejlemény: ma hívta a férjem a gyermekorvost, aki arra jutott, hogy megnyugtatásképpen felír antibiotikumot, de 5 nap helyett csak 2 napig szedje. Nem értek hozzá, de eddig úgy tudtam, épp ezt nem szabad, mert rezisztencia alakulhat ki... Sajnos nem én beszéltem a doktornővel, így nem tudtam megkérdezni erről.
bobsza

Bobsza, gondolom nincs 2 napi adag-kiszerelésben a gyógyszer, nem? Hátha Dokiék segítenek, mi lenne ha Ti mégis több napig adnátok? 2nap számomra is kevésnek hangzik.

Kép
ági_bp

Bobsza: Én is úgy tudom, ahogy te, hogy minimum 5 napig kell szedni, különben semmit sem ér :!: Szerintem a dokitok egy látszatmegoldást akart, hogy - csúnyán fogalmazok, bocsi - "befogjátok a szátokat"..... Konzultáljatok mindenképpen másik orvossal, akár egy netes dokival!!! Nálunk annyiban volt más a helyzet, hogy a kórházban nem vettek tőle semmilyen mintát, nem tudjuk, hogy volt-e valahol neki baktérium, így ezután a házi gyerekorvosunk már nem ajánlotta a mintavételt, merthogy fals eredményt kaphattunk volna. Doki is ezt írta, miután ez engem aggasztott kicsit. Viszont nálatok, más a dolog, mert írtad, hogy a fülében találtak sok baktériumot, tehát ti még tudjátok is, hogy valamilyen szinten érintett a baba. Engem a ti helyzetetekben csak az nyugtatna meg, ha normálisan kapna egy antibiotikumos kúrát. Reméljük Lilka vagy Doki tud jönni hamarosan, és tudnak mondani valami okosat.
lamme

Ez már csak részletkérdés, de pl semicillinből a 4 nap is elég-legalábbis nekem annyit írtak fel (mondjuk 4X2-essével kellett szedni) . Szal lehet van olyan gyógyszer amiből nem kell 5 nap, de a 2 akkor is nagyon kevés.
DOKI! LILKA! HELP!!!

Kép
ági_bp

Sziasztok!

Jó lenne tudni milyen antibiotikumról van szó! Kérdezem majd Dokit addig is!

Lilka
lilka

Bobsza,

A rezisztencia kialakuláának veszélye csekély, de a baktériumokat nem pusztítja el a nem megfelelő ideig adott antibiotikum.
Bár ennek ellentmond a szülés körül adott injekciós kezelés hatékonysága, de az igen nagy dózisban és a vérvbe adva másként hat.
A késői GBS fertőzés kb minden 1000. szülésnél alakul ki, így ez valóban nem fejezhető ki százalékos arányban.
Az 1000. babának ez az esély 100 %.
Én egy teljes kúrát alkalmaznék, legalább is a magam megnyugtatására.
A késői fertőzés 3 hónapos korig alakulhat ki. (Persze ez nincs kőbe vésve)
Melyik kórházban születetek?
Mi a most felírt gyógyszer és hogyan kell szedni??

Üdv:
Doki
lilka

Nagyon köszönöm Dokinak és mindenkinek, hogy próbáltok segíteni.
Ospen 400 szirupot írt fel, naponta 4x1ml 2 napig (ha jól értette a férjem a telefonban, holnap még felhívom a gyermekorvost, hogy nem 4 napot mondott-e). Betegtájékoztatóban csak 3 hónapos kortól szerepel az adagolás: 3-12 hónapos korig 3x2,5 ml.

Kútvölgyiben szültem.

Abban tudtok még segíteni, hogy mi az antibiotikumos kezelés káros hatása. Mert kicsit ettől is tartok, hogy "feleslegesen" kapja, és emiatt lesz esetleg később valami baja. Már ennyivel is tönkretehetem a bélflóráját, stb., vagy ez csak hosszan tartó kezelés hatása szokott lenni?
bobsza

Sziasztok!
Kétségbeesve olvasom amiket írtatok,nagyjából képben vagyok,mégis elbizonytalanít,h az orvosok ezt mennyire lazán kezelik.Nagyon becsülöm azokat,akik megosztják tapasztalataikat annak ellenére,h milyen rosszak.
Sajnos én is streptococcus agalactae hordozó vagyok,a terhesség 25.hetében járok.Már két hónapja észleltem folyást,egy hónapja kaptam antibiotikumot Zinnatot,5 napig.Augmentinnel kezdtem,de arra valószínű érzékeny vagyok,mert kihánytam.
Március 10.én levett tenyésztés negatív lett,valami más kis baci volt(a leletet nem láttam),arra nem kaptam semmit.Most megint érzem,h ugyanolyan folyásom van,sőt még talán erősebb is.Remélem kapok időpontot még a héten.Szerintetek kérjek egyből megint antibiotikumot,hiszen a tenyésztés mire megjön az két hét,addig meg retteghetek a burokrepedéstől.Arról egyébként nem sokat tudok,h ennek mekkora az esélye?Idáig is sokat izgultam,mert volt már egy korai vetélésem,most terhességi diabéteszem lett,most még ez is..
Próbálkozom a grépfrut magolajjal,hátha segít,de nem úgy tűnik.
Szülésnél mindenképpen kérjek antibiotikumot,mégha nem is akarnak adni?Megpróbálom megbeszélni a dokimmal mit tervez ilyenkor,de mivel győzzem meg?
Köszönöm előre is a segítségeteket!
hastáncos

Szia Hastáncos! Rendesen görcsbe rándult a gyomrom, ahogy olvastam a soraidat, mert eszembe jutott tényleg mennyit tud szorongani az ember miközben babát vár és Érte aggódik. :(
Már Lilka is írta régebben, hogy a streptococcus általában nem okoz jelentősebb tünetet az anyában, tehát lehet, hogy az erősebb folyást más okozza, ill. maga a várandósság alatt normális az erősebb folyás. Persze mi egyből a legrosszabbra gondolunk, de okozhatja más is a tüneteidet.

2 hét a tenyésztés? :shock: :shock: ha jól emlékszem nekem hamarabb megvolt. Kórháza válogatja? :roll: nem lehet valahogyan gyorsítani???

Abban Dokiék tudnak segíteni, hogy írass-e fel még a tenyésztés eredménye előtt antibiotikumot.
Nekem volt, hogy panaszom volt, Tiédhez hasonlók, mentem a dokihoz, de nem írt fel egyből gyógyszert, azt mondta megnézi előbb mi is az...Ő mikroszkópban nézte, nem küldte el tenyésztésre. Ilyen vizsgálatra nincs lehetőséged? Ez gyors, és látja az orvos, hogy normális-e a hüvelyflóra, vagy kialakult-e bakteriális vaginózis. Az én dokim mindig azt mondta, hogy tenyészteni csak gombás fertőzésnél a gombafaj meghatározásánál kell, más esetben ez a mikroszkópos vizsgálat jobb. Azt meg tudod, hogy hordozó vagy, tehát szüléskor kell kapnod antibiotikumot, ill. a babát is vizsgálni/figyelni kell.
Az én dokim sem adott volna magától antibiotikumot, főleg, hogy 36 hetesen negatív lett a tenyésztésem (akkor már elküldte tenyésztésre, mert ugye direkt "kerestük" a streptot), de én kértem, hogy adjanak, és Ő rugalmas volt, szerencsére. (az más kérdés, hogy a gyógyszer után alig 1 órával már megszültem) Szerintem a kórházi gyerekorvossal is beszélj, mert Ők sokszor alaposabbak ezügyben.
Remélem jól alakulnak a dolgok!!

Kép
ági_bp

Bobsza!

http://spc.ogyi.hu/docs/ah_0000014461_2 ... 092925.doc

Doki 5 napot biztosan adna.

Lilka
lilka

Bobsza!

A bélflóra helyreáll! A streptococcus szövődmény nem biztos!

Lilka
lilka

Hastáncos!

Gyakorlatilag Ági minden fontosat leírt amit mi csak megerősíteni tudunk Dokival! :D Ági, ügyi vagy! :D

Először jobb tenyészteni aztán gyógyszert felírni. Van orvos aki látja, mert ért hozzá, van aki nem. Ez tapasztalat függő. Az orvosodnak elvileg kötelező mostantól erre a bacira figyelnie és ellátnia megfelelően. Babát figyelni, kórházi gyerekorvossal konzultálni és mindenkivel tudatni h., hordozó vagy (főleg a gyerekorvosokkal ill. ha más orvoshoz kerülnél azzal is)!

Lilka/Doki a háttérből
lilka

Lilka/Doki, köszönöm mégegyszer. Kapni fogja 5 napig:)
Megnéztem a linket, a napi adag épp az ajánlott ttkg-onkénti átlag, viszont 3. oldal tetején az áll, hogy strept. megelőzésére 10 napos kezelés ajánlott. De ugye elég az 5 nap?
bobsza

Köszönöm a gyors válaszokat,remélem mindent megtudok beszélni a dokimmal.
Amúgy a Péterfi kórházban fogok szülni,tudtok róla valamit?
Ági: de jó neked ,h ilyen szerencsés voltál.Sajna én nagyon izgulós vagyok,az éjszaka nem sokat aludtam,félek a koraszüléstől.
hastáncos

Én nem ismerem a Péterfit, azaz egy szülésnő előadásán már voltam, húú :roll: valamilyen Ági talán, de nagyon szimpi volt.

Én is izgulós voltam, nem véletlenül rándult össze a gyomrom, amit írtam is Neked, úgyhogy együttérzek. :( És annyira közhely, meg úúgy nem bírtam, mikor mondták, hogy ne izguljak, és minden rendben lesz... :roll: de tényleg mást nem nagyon tudnak mondani. Ha ennyire zaklatott vagy, hogy nem tudtál aludni, az nagyon rossz lehet. Nekem is volt egyszer ilyen-akkor rossz hírt kaptam, s emlékszem iszogattam egy kis citromfűteát, az picit nyugtat. Persze módjával, de azt gondolom többet árt a túlzott izgalom mint egy kis gyógytea. És arra gondolj, hogy meg kell nyugodnod, mert azzal ártasz a babának. Minden rendben lesz, bent marad még a pocakodban jó pár hetet!!! Próbálj olvasgatni-nekem az nagyon bevált, tereli a gondolatokat.
Tudtál időpontot kérni a hétre?

Kép
ági_bp

Hastáncos: Szia! Nekem azt mondta a dokim, hogyha egyszer már lett egy pozitív streptococcus ag. lelete az embernek, akkor onnantól kezdve élete végéig hordozónak tekintendő. Nekem is lett az első + eredmény után - , nagyon megörültem neki, aztán lelombozott. Szülésnél szerintem ragaszkodj az antibiotikumhoz. Két hét nekem is soknak tűnik az eredményhez :shock: Ha a dokid nem tette, akkor te írd rá a kiskönyvedre jól láthatóan (a borítóra), hogy streptococcus agalactiae hordozó vagy!!!!
lamme

Ági:kösz a biztatást,megpróbálok megnyugodni.Holnap megyek dokihoz,bár nem időpontra,mert az már nem volt,de az asszisztens szerint valahogy reggel beférek.Hihetetlen ,h minden nőgyógyász fullra tele van mindig.

Lamme:én is ezt olvasom mindenhol,eddig még erről nem beszéltem a dokival,csak a szülésznővel,de ő azt mondta addig kiirtják belőllem.De említett valamit a szülés közbeni antibiotikumól,csak akkor még nem tudtam mi ez.Mindenesetre utána járok.Remélem menni fog mert nem szivesen váltanék dokit,mert más szempontból elégedett vagyok vele.

Gratulálok nektek a babákhoz!
hastáncos

Bobsza!

A 10 nap, a már strepto által megbetegedett emberek terápiája. Az 5-6 nap a betegség kifejlődésének megelőzése. :)

Minden rendben lesz most már. :D

Lilka
lilka

Hastáncos!

Sajnos ezt a baktériumot (ha már egyszer kitenyésztették) úgy kell tekinteni, mindig jelen van a szervezetedben. Mostani terhességben és a továbbiakban is. Az, hogy esetleg a terhesség folyamán később nem mutatják ki a kórokozót, sajnos még nem jelenti azt, hogy nincs is ott. Ált. tünetmentes hordozás alakul ki és előfordul ál-negatív tenyésztési eredmény.

Ezért a szülészeti protokoll (amit minden orvosnak célszerű betartania) az, hogy a hordozó anyának vajúdás közben antibiotikumot kell adni. Az, hogy belőled elvileg kiirtják NEM ELÉG!!!!!!

Valóban ne idegeskedj (és tudom ez már a könyöködön jön ki), mert az idegeskedés viszont, valóban okozhat koraszülést!

Biztosan jó kezekben vagy, ez a baci kezelhető, a baba kezelhető antibiotikummal, ne izgulj, kérlek. :)

Lilka
lilka

Sziasztok!

Hastáncos: Itt egy link, a Margit kórház szüleszetének honlapjáról. Igaz a kórház már nincs, de az infók használhatók :wink:

http://www.freeweb.hu/margitkorhaz/cont ... article.75

Az én dokim azt mondta, hogy pozitív lelet utáni negatív lelet igazából azért nem jelent semmit, mert egyrészt a jelenlévő baktérium szintje változik, hol több, hol kevesebb, másrészt a kimutatására szolgálató teszt nem 100%-os, kis mennyiségű jelenlétet nem tud kimutatni. És ehhez még vegyük hozzá azt, hogy nem lehet végérvényesen kiírtani :( A szülésnél adott intravénás antibiotikum azért jó megoldás, mert relatíve gyorsan hat, és nagyon minimálisra lecsökkenti a csíraszámot, így okozva a legkisebb lehetőségét a baba fertőzésének. Az, hogy a babát születése után megvizsgálják, kenetet vesznek tőle, antibiotikumozzák addig, amíg kell, az csak még tökéletesebbé teszi a kezelést!!! Én azt javaslom, hogy mindenképpen tisztázd ezt le az orvosoddal!!

Lilka, Doki: Egy dolog van, ami még nem tiszta bennem a strepto fertőzéssel kapcsolatban. Ha megszületik a baba, leveszik tőle a fül, orr és garatváladék mintákat, és azok negatívak lesznek, akkor teljesen egyértelmű, hogy a baba nem fertőződött és minden rendben van, vagy azért nem árt figyelni a továbbiakban? Azért kérdezem, mert mi szeretnénk idővel egy harmadik babát is (ha anyagilag belefér :? ), és szeretnénk biztosra menni. Akkor már mindenképpen fogok ragaszkodni a gyerektől való mintavételhez. Sajnos most NIkinél nem voltam elég tájékozott, nem volt időm végigolvasni a topikot, így hittem a dokiknak, közben pedig 3-4 hónapig idegeskedtem :(
lamme

Sziasztok!
Köszi a biztatásokat,bár kellőképpen össze vagyok zavarodva.Voltam a dokimnál,mondtam is neki,h mit olvastam a streptococcusról,vagyis,h hordozónak számítok.Azt mondta,h most nincs,mert negatív lett a leletem(most éppen gombám van),majd még csinálnak tenyésztést szülés előtt.Úgy vettem ki,h nem ért egyet ezzel a hordozó kérdéssel,tehát nekem nem egyértelmű,h pl negatív tenyésztés után adni fognak e antibiotikumot szülésnél.Úgy érzem ezt nem veszik annyira nagyon veszélyesnek,mintamennyire én olvastam róla.De persze nem fogom annyiban hagyni,mert szerintem a dokim nem olyan aki figyelmenkívül hagy bármi lényegeset.(remélem)
Ma mondta,h átmegy a Sotéra,tehát ott fogok szülni.Ott meg odafigyelnek erre ha jól tudom..mintha valaki ott szült volna?Mit tudtok róla?Jó kórház?
A kisfiam szerencsére szépen növekszik,rugdos is rendesen.
hastáncos

Hastáncos!

Én a SOTE 1-en szültem a 2 egészséges gyerkőcöt Dr. Sziller István docens Úrnak köszönhetően. Igen, elvileg figyelnek és van intenzív is a kicsinek ha esetleg szükséges lenne.

Szerintem most a legfontosabb, hogy megnyugodj és a szülés előtt közvetlenül újra mond el az orvosodnak a strepto + leletedet. A SOTE-n a gyerekorvossal mindenképpen közöld, hogy volt fertőzésed és akkor ad antibiotikumot a babádnak.

Lilka
lilka

LILKA:Köszi,már megnyugodtam nagyjából,mostmár csak azon töröm a fejem milyen cikket v valami számára" hitelesebb" papírt tudnék a dokim orra alá tenni,ami ír arról,h kell az antibiotikum szülés alatt.Mert így ha simán okoskodok,nem hiszem,h hat rá.Bár igaz,h abban eléggé nyitott volt ,h kivizsgáljuk a terhességet megelőző "meddőségem" és vetélésem okát(policisztás ovarium szindrómám van ).Nehezen jött baba,ezért is akarok nagyon vigyázni rá.
Olvastam a sote honlapján egy tanárról aki erről tanít Dr Maródi Csabának hívják,nem hallottatok róla?
Azt sajna nem tudom,h melyik sotéra kerülök,mert van az I és a II.Azt tudom,h nagyon modern.Te a Baross utcaiban voltál?A dokid ehhez speciálisan ért?
Bocsi a sok kérdésért.
hastáncos

Hastáncos!

Az orvosod részéről nem kegy, hogy ezzel foglalkozik, hanem kötelessége egy adott forgatókönyv szerint eljárnia!!! Ha nem tudja mit kell tennie ilyen esetben, nyissa ki a szülészet tankönyvet! Benne van!!! Ha nem tudja mit kell tennie, válts orvost!!!

Az én orvosom ehhez ért, igen, ehhez is :)

Maródi doktort nem ismerem. Egyébként pedig hívja fel Sziller docens Urat a SOTE 1-en ha nem hisz a tankönyvének.

Nem a Te feladatod kiharcolni azt ami egyébként is kötelessége lenne megtennie. Ha mégis így van, válts!

Lilka
lilka

Szóval akkor a teljesség kedvéért (már belezavarodtam) :( ha negatív is lesz a tenyésztésem a 36.héten akkor is kell,h kapjak szülésnél antibiotikumot,illetve születése után kérjek a babánál is tenyésztést+figyelni a babát?
hastáncos

Hastáncos! Én is a SOTE I.-en szültem. Ez a Baross utcában van.
Nekem is Lilkáék javasolták anno, hogy beszéljek a gyerekorvossal, amiért nagyon hálás vagyok, ill. a saját dokim is mondta, hogy megkereshetem a gyerekorvost a kérdéseimmel. Ez a doktornő nagyon alapos, és Ő egyből azt mondta-hiába volt negatív a 36. héten a tenyésztésem-hogy kapjak antibiotikumot szüléskor, a babától pedig vesznek mintát tenyésztésre, és addig kapja az antibiotikumot, amíg meg nem jön a-remélhetőleg-negatív lelet eredménye!!

Kép
ági_bp

Hastáncos!

Igen, ezt kell tenni!

Ha tudsz angolul ezt is olvasgathatod!

http://www.gbss.org.uk/

Ezt pedig az orvosom írta, 48. old. a figyelemre méltó.

http://www.aleph.hu/~motesz/docs/motesz ... 2005_3.pdf

Lilka
lilka

Köszi Csajok!
Amint kiderül pontosan hol is fogok szülni,beszélek a gyerekorvossal.De azért majd elküldöm ezt a cikket a dokimnak is emailen,legalább lássa nem én találom ki.
Amúgy a szomszédom ápolónő,ha más nem hozatok vele antibiotikumot,és viszem magammal a kórházba-(na jó ez már csak a végső megoldás). :twisted:
hastáncos

Lilka, Doki: Nemrég kérdeztem tőletek egy dolgot a streptoval kapcsolatban. Ha van időtök, akkor válaszolnátok? Ti erre biztos tudjátok a választ. Bemásolom azt a részt a hsz-emből, jó?
"Egy dolog van, ami még nem tiszta bennem a strepto fertőzéssel kapcsolatban. Ha megszületik a baba, leveszik tőle a fül, orr és garatváladék mintákat, és azok negatívak lesznek, akkor teljesen egyértelmű, hogy a baba nem fertőződött és minden rendben van, vagy azért nem árt figyelni a továbbiakban? Azért kérdezem, mert mi szeretnénk idővel egy harmadik babát is (ha anyagilag belefér :? ), és szeretnénk biztosra menni. Akkor már mindenképpen fogok ragaszkodni a gyerektől való mintavételhez. Sajnos most NIkinél nem voltam elég tájékozott, nem volt időm végigolvasni a topikot, így hittem a dokiknak, közben pedig 3-4 hónapig idegeskedtem :? "

Köszi a választ!
lamme

Hastáncos, mizujs? Elmúltak a panaszaid? gondolom kezelte a dokid. Hogy vagy??

Bobsza, Nálatok megvolt az 5 napos antibiotikum kúra??

Lilka, Doki azt szeretném kérdezni, azt olvastam a cikkben, amit belinkeltetek, hogy ha az adott terhességben nincs pozitív lelet, akkor nem kell szüléskor antibiotikum. Ez meglepett! Akkor pl nekem hiába volt többször is pozitív leletem régebben, ha a köv. terhességnél nem lesz, akkor nem kell vele foglalkozni szüléskor?? :shock: :shock: Ez csak azért furi, mert ha nem tenyésztik rendszeresen a várandósság alatt, akkor nem lehet tudni, hogy nem volt-e valamikor pozitív. Úgy értem, persze szülés előtt megcsinálják a tenyésztést, de mi a garancia, hogy pl 20 hetesen nem lett volna poz. ha megnézik. Az én orvosom szinte biztos, hogy csak egyszer fogja tenyésztésre elküldeni, szülés előtt. Eddig azt hittem, hogy ugyanúgy kell majd kezelniük a babát is és engem is a következő szülésnél, mint ahogy kezeltek a mostaninál is.
És még egy kérdés Lilka! Sziller docens Úr, kért rendszeresen tenyésztést? Kíváncsi vagyok, hogy ezt orvosa válogatja ott a klinkán, vagy "protokoll" hogy csak egyszer tenyésztenek.
Köszönöm előre is!

Kép
ági_bp

Lamme, szia!! Egyszerre jöttünk!

Kép
ági_bp

Ági!

Miután már tudta mi történt az előző terhességnél Ő automatikusan úgy kezelt mintha fertőzött lennék, ezért nem volt jelentősége a tenyésztésnek. Mindent úgy csináltunk mintha jelen lenne a baci. A terhesség alatt igyekeztünk alacsony csíraszámon tartani a baktériumot (5. hónaptól 1 hét antibiotikum kúra 4 hetente) és a szokásos császár előtti vénás antibiotikum. Születés után automatikusan kértük a vénás antibiotikumot a babáknak is. A gyerek orvossal kell beszélni előtte, mert lehet h., szájon át adja. Levesz tenyésztést is a babától.

Lilka
lilka

Lamme!

Amit Áginak is írtam, h. mostantól úgy kell tekinteni minden terhességet mintha jelen lenne a baci. Bár lehet h., ez nálunk tripla biztonság miatt volt így.

Amikor megszületik a baba, jó esetben adnak neki antibiotikumot megelőzésre, de előtte levesznek tenyésztést (fül, orr, garat) ha ezek közül vmelyik pozitív akkor csak annyi történik, hogy tovább kapja az antibiotikumot (bár erre is van itt a topikban ellenpélda, sajnos :evil: ). Ha negatív akkor elvileg megynugodhatunk, de kerülni kell az anyával történő olyan kapcsolatot amitől esetleg fetőződhet. Viszont ez igen extrém, pl. lepisiled :lol: . Ezért jó ha Téged is kikezelnek a baciból. Igen, figyelni kell őket 8 szemmel!!!

Lilka
Ui.: Ne haragudj, h. nem válaszoltunk korábban.
lilka

Ági!

Azt elfelejtettem mondani, h. a klinikán nem tenyésztenek automatikusan.... Ne kérdezd, nem tudom....

Lilka
lilka

Lilka, köszi a gyors válaszokat!!
Én nem is tudom, de talán Zita kapott először 1 adag antibiotikumot vénásan, még a mintavétel után fent az intenzíven. Utána szájon át kapta 3 napig a gyógyszert. Neked a gyerkőcök végig vénásan kapták?
Fúú, kérdezhetek még? Annyit tudok kérdezni :oops: :oops: császárnál mennyivel előtte kaptál antibiotikumot? Ott is el kellene telnie a 4 órának a megszületés és a gyógyszer között?
És én úgy tudom, a zárójelentés alapján, hogy nála vérvétel volt ill. hallójáratból vettek mintát. Orr-garat nem volt. Nálatok az is volt? Gondolom ez változó.
Doki egyszer írt álnegatív eredményről. Ha egy babánál álnegatív az eredmény, de kapta megelőzésképpen 3 napig az antibiotikumot, akkor az a 3 nap hatásos lehet egy olyan alacsony csíraszámú baci ellen, ami álnegatív eredményt adott?

Kép
ági_bp

Ági!

Lillus végig vénásan kapta az antibiotikumot, Gellért szájon át.

A második kérdésedre a válaszom, nem tudom.... Én úgy emlékszem kb 1 óra telt el, de nem tudom melyik volt az antibiotikum és melyik a "kaja". :lol:

Gellértnél vér volt, Lillusnál ez is az is és vér is. Nem tudom mitől függ. A vér a legbiztosabb szerintem. Az álnegatív eredményt inkább az anyáknál írtuk. Gyerekeknél azért vesznek több helyről mintát, szerintem. De ezek már olyan kérdések számomra, h. huhhh :lol:

Na, majd idecsábítom Dokit, aztán majd mindent helyre tesz.

Lilka
lilka

Sziasztok!

Lilka: Semmi baj, hogy eddig nem válaszoltatok, volt/van dolgotok nektek is a gyerkőcök mellett :wink: :D Az én dokim már az első pozitív lelet után mondta, hogy innentől kezdve hordozónak számítok, szóval ő a biztosra megy szerencsére, csak azt hittem megnyugodhatok akkor, ha minden lelete negatív a gyereknek :? De úgy látszik, hogy ez hiú remény volt :? Fene ebbe a streptococcusba :evil: Jót mosolyogtam ezen a lepisilem példán :D :D De igazából nem is olyan extrém ez a dolog, legalábbis onnan gondolom, mert amikor Vivit szültem, akkor a szobatársam mesélte, hogy neki "sikerült" kitolás alatt pisilnie :shock:

Ági: Te már pocakos vagy a kistesóval? Bocsi, hogy megkérdezem, de nem vagyok képben :oops:
lamme

Hülyeséget írtam az előbb. A dokim nem az első, hanem a második lelet után (ami negatív lett) mondta, hogy mindenképpen hordozónak számítok már.
lamme

Sziasztok!

Hihetetlen az orvosok hozzáállása. Amikor Laurát szültem kaptan én is és ő is antibiotikumot szülés után.

A mostani orvosom azonban azt vallja, hogy nem kapok antibiotikumot szülés közben, ha a 36. heti eredményem negatív lesz. A 13. heti pozitív, de a 16. heti negatív lett. Ő ebből indul ki. :evil: Kedden kapom meg a 36. heti eredményt, de már előre készültem, hogy nem hagyom magam, az orvost meggyőzőm és kérek antibiotikumot.
Közben beszéltem a szülésznőmmel, aki megnyugtatott, a kórházban a gyerekorvosok ragaszkodnak hozzá, hogy kapjon az anya antibiotikumot ha egyszer már kimutatták nála a streptot.
A babára elfelejtettem rákérdezni. :oops:

Elmentem a gyerekorvosunkhoz. Előre készültem az elutasításra, hiszen a topicban mindenkitől azt hallottam, hogy nem túl együttműködőek ezen a téren. Meglepődtem. A gyerekorvos azt mondta, hogy már most kezeltessem magam, és ha a kórházban a baba nem kap antibiotikumot, hazaérkezésünk után ő mindenképpen ad neki. Nem kockáztatja meg, hogy elkapja tőlem szülés közben, vagy a kórházban, vagy akár itthon is megfertőződjön.

Elmondta azt is, hogy van egy kollégája akiknél a baba szülés után fertőződött és sajnos maradandó károsodásokat szenvedett. (Lilka eszembe jutottatok. :cry:) Ezek a tények őt maximálisan meggyőzték arról, hogy a gyermeket igenis kell kezelni ha az anya fertőzött streptoval!
Megnyugodtam. Vannak még lelkiismeretes gyerekorvosok is! Köszönöm neki!

Kép Kép
rozsaag

Rozsaag!

Megkérdezhetem a doki nevét, csak úgy kíváncsiságból? :D

Privát is leírhatod, nagyon érdekel...

Köszi
Lilka
lilka

Lilka!

Küldtem privit!

Kép Kép
rozsaag