Csajok, nem tudtam visszaolvasni, ezért valszeg nem kapcsolódik a témához, de remélem nem veszitek zokon, ha egy kis orvosi mellékletet csatolok.
Szóval, az előbb voltam a patikában Férjecskének vettem vitamint, ami kifejezetten segít a sperma képződésben, és nem mellesleg szabadgyök fogó is. Mondjuk eddig is "vitaminoztam" a Drágámat, de most kifejezetten speciális cink, szelén és E vitamin étrendkiegészítőt vettem neki, és hogy miért...olvassátok el!
Étrend-kiegészítők
A C-vitamin védi a spermiumokat az oxidatív károsodástól, ezt bizonyítja egy tanulmány, mely szerint dohányosokon növelte a spermaszámot. E mellett gátolja a spermiumok agglutinációját (összecsapzódását). Épp ezért igazolhatóan növeli a fertilitási esélyt. Ilyen esetekben 1000mg napi bevitele javasolt.
A
cink hiánya csökkent spermaszámhoz vezethet. Cinkpótlással végzett tanulmányok csak kis számú beteganyagon történtek, de eredményeik bíztatóak voltak, mind a spermaszám, mind a motilitás növelésében. Magas cink szintek, ellentétben ronthatják a spermaszámot. Különböző források 60-240mg-ot javasolnak. Ne feledjük, hogy fokozott cink bevitel, rézhiányhoz vezethet, ezért ilyenkor tanácsos 1-2mg rezet is fogyasztani.
Az arginin nevű aminosav szükséges a spermaképzéshez. Hosszab távú pótlása mindhárom paramétert (szám, minőség, motilitás) javítja. Egyes szakemberek 250-2000mg napi bevitelt javasolnak alacsony spermaszám esetén.
A
szelén hatékonynak bizonyult a motilitás növelésében, míg a spermaszámot nem változtatta.
Mivel a Q10 koenzim sejtjeink egyik legfontosabb molekulája az energiatermelés szempontjából, a spermiumok képződésében is nagy szerepe lehet. A pontos hatása nem ismert, de már 10mg-os bevitel is javíthatja a spermaképet.
Az infertilitásban az
E-vitamin hiánya is szerepet játszhat.200NE napi bevitele, három hónapon belül emelte a teherbe esési esélyt.
Növények közül az Ázsiai Ginzenget és a perui Macát érdemes megemlíteni, mely hatásos lehet az esélyek növelésére.
E mellett az ondó összetételét jelentősen befolyásolja a prosztata funkciója is. Ebből a szempontból a pollenkészítmények és tökmagolaj segíthetnek. Előbb azonban érdemes szakembertől tanácsot kérni, mert például egy krónikus gyulladás szintén oki tényező lehet, melyet előbb kezelni kell.