Nekem sincs ekkora gyerekem, de 6-10 évesekkel foglalkozom, és ismerem a problémát.
Egcsi jót mondott. Azt hansúlyoznám az ő javaslatából, hogy mindenképpen tisztázzátok ELŐRE a feltételeket, ne a késői hazaérkezés után szembesüljön a büntetéssel, hanem előre tisztában legyen azzal: ha késik ez és ez lesz a következménye.
Ne fenyegető hangnemben add elő neki ezt, hanem, higgadtan. "Tudod, azt hiszem az lesz a legjobb megoldás, ha.... Így te is tudod mire számíthatsz, és talán nekem sem kell dühöngenem."
Nagyon fontos, hogy ne válts ki dacot a kamaszból!
Felgma beszéd. Szintén ismerős. Keményebb dió, mint az előző probléma. Lehet, hogy halva született ötletet mondok, de hátha...
Mindenképpen próbáld meg, hogy ne kapd fel a vizet, ha így szól hozzád! Ez csak olaj a tűzre.
Első nekifutásra mellőzd a mondanivalója tartalmát, és higgadtan, nyugodtan, de komolyan közöld vele, hogy nagyon rosszul esik neked ez a hangnem.
Aztán gondold magadban végig, mit akar elérni a szemtelenségével. El akar menni valahová, kérni akar valamit, azt akarja, hogy hagyd békén? Stb.
És kérdezz vissza ugyancsak higgadt hangnemben, erre a dologra. De a mondatod így kezdődjön minden esetben:
"Azt szeretnéd, hogy.....?"
Vagy:
"Az zavar téged, hogy....?"
Valószínűleg azt fogod ezzel elérni, hogy a gyerek elismétli normális hangon, amit akart, és akár még el is beszélget veled.
Fontos, hogy azt érezze, kíváncsi vagy rá. Ezekkel a mondatokkal segítesz neki kimondani normális hangnemben a gondolatait.
Először én is hülyeségnek tartottam ezt a módszert, de többnyire bejött a suliban!
Kíváncsi vagyok, hogy a lányommal hogyan boldogulok majd így!
Márti