Mielőtt elküldhettem volna, kidobott a expl., így elszált amit írtam
Sziasztok!
Tesóka!
Ezt gyönyörűen írtad le!!!!
Mi volt a dokinál?????
Niki!
Hogy kell-e, nem tudom. Ki így , ki úgy...beszéld meg dokival, védőnénivel és dönts belátásod szerint!
Viszont ha mentek urológiára, vigyázz hogy fel ne rántsák Nonónak, mert onnantól minden nap húzogatni kell neki nehogy gáz legyen! Vagyis, döntsd el hogy engeded e ha esetleg akarja a doki. Vannak dokik akik szeretik megpiszkálni és vannak akik azt mondják hogy felesleges piszkálni egy ideig...
A mi dokink azt mondta, hogy bőven ráérünk vele foglalkozni, de fürdésnél szépen fokozatosan próbálgassuk hátrahúzni és bekenni neogranormonnal a heg elkerülése végett. Bár elleneztem, elkezdtük és van eredmény, bár nekünk ez édeskevés
még, hátha oldódik, bár nem hiszem, már elkönyveltem hogy plasztikára kell majd mennünk, de azért reménykedem benne hogy elkerülhetjük a napi tornáztatással...
Beszéld meg a dokitokkal, védőnénivel és döntsétek el hogy húzzátok vagy sem. Annyira megoszlanak a vélemények erről
Amúgy anno mikor előjött nálunk ez a téma, általában ilyen leírásokra találtam a neten (egyet kimentettem, bemásolom):
1.A hímvessző végén lévő érzékeny makkot egy bőrköpeny, a fityma védi. Fitymaszűkületnek nevezzük azt az állapotot, amikor ennek a bőrköpenynek a nyílása olyan szűk, hogy a fityma egyáltalán, vagy csak részlegesen nem húzható hátra a makkról.
2.A megszületést követően a fityma bőre össze van tapadva a makkal és normális esetben sem húzható hátra, ezért újszülötteknél, csecsemőknél ezt nem is szabad erőltetni. Ha erőszakosan húzzuk hátra, akkor berepedések keletkeznek rajta, a kis sérülések hegesednek és a fityma még jobban összeszűkül.A későbbiekben ez a születéskor észlelhető összetapadás általában fokozatosan oldódik és a megfigyelések szerint 6 hónapos korban a fiúk 15%-nál, egy éves korban a felénél már teljesen hátrahúzható a bőr. A kisebb-nagyobb letapadások egyéves kor után, a rendszeres tisztálkodás során végzett fityma hátrahúzások során általában oldódnak, de ha nem, akkor a szakorvos tudja óvatosan leválasztani őket.Három éves korra csak a fiúgyermekek körülbelül lo %-nál beszélhetünk valódi fitymaszűkületről. Ilyenkor nem a fityma és a makk összetapadásáról van szó, hanem a fityma nyílása szűk.
3.Csecsemőknél csak akkor kell orvoshoz fordulni,ha azt figyeljük meg, hogy vizeléskor a vizelet nem sugárban ürül, hanem a fityma szűk nyílásán cseppekben távozik. A fityma belső felszínén lévő faggyúmirigyek kevés váladékot termelnek, ami a mindennapos tisztálkodás során szappanos vízzel könnyen lemosható. Fitymaszűkület esetén a tisztálkodás nehézkessé vagy lehetetlenné válik és a pangó váladékban elszaporodnak a baktériumok, ami gyulladást okoz.
1 éves kor után fürdetéskor kell fokozatosan és óvatosan hátrahúzni a bőrt és a sárgás mirigyváladékot lemosni. Helyes, ha a gyermek már ilyenkor megszokja, hogy ez is a rendszeres tisztálkodás része. Ebben a korban olyankor indokolt orvoshoz fordulni, ha a gyermek fitymája egyáltalán nem, vagy csak részlegesen húzható hátra a makkról.
4.Bizonyára a sivatagi népek speciális életkörülményei, a vízhiány és a vándorló életmód miatt a rendszeres tisztálkodás megoldatlansága lehetett az oka az ujszülöttek körülmetélésének ezekben a kultúrákban. Ez aztán az évszázadok során szokássá, előírássá vált. Egy biztos, sokminden szól mellette. A megfigyelések szerint azoknál a népeknél, ahol a körülmetélés általános, sokkal ritkábbak a makk és a fityma idült gyulladásai és közel tízszer ritkábban fordulnak elő az ezek talaján kialakuló rosszindulatú himvessződaganatok.
E tények ellenére normális anatómiai viszonyok esetén nem indokolt a fityma eltávolítása, hiszen a rendszeres tisztálkodással ez a terület is ápolható, a gyulladás így megelőzhető. Orvosi szempontból csak akkor szükséges a körülmetélés, ha ezt a rendszeres tisztálkodást akadályozza a szűk fityma. Sajnos nem ritka, hogy a szülők tudatlansága,vagy nemtörődömsége miatt a gyermekkori fitymaszűkület megoldatlanul marad. A probléma akkor kezd ismét sürgetővé válni, mikor a fiatalember nemi életet szeretne élni és ebben a bőr hátrahúzásának a képtelensége zavarja. Ráadásul ilyenkor a szűk fityma miatti tisztálkodási nehézségek az évek során visszatérő gyulladást okoznak, ami fokozza a veleszületett szűkületet. A kezelést illetően gyermekkorban gyakran elegendő a letapadt fityma óvatos felszabadítása, valódi szűkületnél azonban a szűk fityma eltávolítása /körülmetélés/ válhat szükségessé.
5. A körülmetélést gyermekkorban általában rövid altatásban, serdülőknél, felnőtteknél helyi érzéstelenítésben végzik. A bőrt a makk magasságában körbevágják / innen ered a körülmetélés elnevezés /, majd apró öltésekkel összevarrják bőr szélét.
Mi ha kell, nem körülmetélésre, hanem fitymaplasztikára fogjuk vinni. Itt nem vágják le a bőrt, hanem V bemetszéseket csinálnak és így tágul a nyílás. Mivel van visszanövési esélye, ez után ha sikertelen ált. javasolják a körülmetélést.
Ezek "tetszettek", úgyhogy mi nem is piszkáltuk 6 hóig, de utána enyhe (??) fitymaszűkületet látott a doki, ő javasolta a húzogatást...Elkezdtem itt a bneten is kutakodni, írtam több fórumba is és volt aki a húzogatást ajánlotta és volt aki meg azt hogy ne.
Úgyhogy a dokira hallgatva elkezdtük. Segített, de még nem elegett. Szerintem ha a dokitok ezt nem mondta akkor ne foglalkozzatok még vele, bár nem igazán akarok beleszólni, mert nem igazán tudom, melyik a jobb, csinálni vagy sem. Majd kiderül
Bocsi hogy sok lett,
Megyek aludni, jó éjt ha még jár erre valaki! És kellemes hétvégét!