Sziasztok!
Szilvi! NAgyon SOk BOLDOGSÁGOT Nektek, meg SOK TEJCSIT!!!
Kinga! SAjnálom, hogy megjött!
Málna! DE jó újra látni!!!! Képzed én jövő héten megyek a dokibácsinkhoz, hogy segítsen kistesó ügyben.
Judy! Azta már csak pár nap!!! De izgi!
Bettsy! NAgyon édesek a kicsi fiaid!
CSucsu! A receptek:
Thai csirke üvegtésztával
1 db csirkemell
1,5 dl szójaszósz
1 db vöröshagyma
1/2 csom. kínai vagy thai vegyes zöldségkeverék
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 kaliforniai paprika (lehet vegyesen piros, zöld, sárga színű)
A csirkemellett apró kockákra vágjuk beborsozzuk (sózni nem kell, mert a szójaszósz elég sós) és olíva olajon megkapatjuk, kb. 5 perc, majd ráöntjük a szójaszószt, belevágjuk a hagymát és a a fokhagymát. Addig pároljuk,míg a hagyma nem lesz puha, majd beleöntjük a kínai zöldségkeveréket és az apróra vágott paprikát. 5-6 perc alatt puhára pároljuk az egészet.
Közben az üvegtésztát hideg vízbe áztatjuk, majd oda tesszük főlni (ebbe a vízbe sem tettem sót). Ha felforrt a víz 3-4 percnél tovább nem kell főzni, mert nagyon hamar elfől a tészta.
Majd leszűrjük és a húsos, zöldséges cucchoz keverjük. Ha szükséges még lehet szójaszószt keverni, hozzá, hogy a tészt is bebarnuljon. Még így az egészet 5 percig pároljuk (ezért is nem szükséges a tésztát teljesen megfőzni, mert a szójaszószt még magába szívja) és kész is.
Francia hagymaleves
4-5 db nagyobb fej vöröshagyma
5 dkg vaj
1 liter húsleveslé
2 dl tejszín
2-3 ek liszt
őröltbors
A hagymát megpucolom és karikákra vágom és egy lábasban a vajon megpárolom.
Közben felforralok 1 liter vizet és amikor felforrt beledobok 2db húsleveskockát.
Ha a hagyma megpárolódott a levest ráöntjük, majd a lisztet simára keverjük kevés vízzel és beleöntjük a hagymás lébe. (ha egy kicsit csomós lesz a liszt nem kell aggódni, mert a végén úgy is turmixolni kell az egészet)
Borssal, ha szükséges sóval ízesítjük.
Addig főzzük, míg a hagyma jó puha nem lesz, majd turmixoljuk az egészet.
Közben egy lábasban meglagyosítjuk a tejszínt és erre öntjük az összeturmixolt levest.
Összerottyantjuk és kész is.
Reszelt sajttal és pirított zsemlekockával tálaljuk.
Márvány Kuglóf
Hozzávalók:
4 db tojás
40 dkg lisz
1 cs sütőpor
1 cs vaníliáscukor
20 dkg porcukor
1 dl tej
0,5 dl rumaroma
1 db Ráma
kakópor
Robotgéppel a Rámát a porcukorral jó habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat is, majd a vaníliáscukrot és kevergetés közben hozzáadjuk a liszetet is a sütőporral. A liszt hozzáadásánál a végefelé a gép már nem nagyon bírja a keverést, így a gépet felváltja a fakanál. A legvégén adjuk hozzá apránként a tejet és a rumaromát.
A felébe kakóport keverünk és a kivajazott formában villával óvatosan összekeverjük a két színű masszát.
Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. Én ekkor még hurkapálcával beleszúrok, hogy megsült-e, mert ha nem, tovább benthagyom.
Aszpikos sonkatekercs
Hozzávalók: 30 dkg gépsonka
8 db tojás
1 db camping sajt
1 ek liszt
1/2 dl tej
1 cs étkezési zselatin
Töltelék: 8 db tojást keményre főzünk, majd
besamelt készítünk: 1 kanál olaj vagy vaj,1 kanál liszt, 1/2 dl tej, bors, só és tűzön kemény masszávvá keverjük, majd kihűtjük.
A főtt tojást hosszában kettévágjuk és a tojássárgákat kikaparjuk belőle.
A tojássárgákat kevés vajjal összetörjük, hozzáadjuk a besamelt és 1 db camping sajtot, majd sóval, borssal, pici mustárral ízesítjük.
Ezt a masszát töltjük a sonkába és a félbe vágott tojásokba.
Az étkezési zselatinból elkészítjük az aszpikot, de sóval és borssal ízesítjük.
Egy szögletes tálba paradicsom, uborka és parika karikákat fektetünk, majg egy kevés aszpikot öntnk rá, majd belepakoljuk a sonkatekercseket, mehet bele két sor is, majd a szélébe tesszük a félbevágott, megtöltötött tojásokat, úgy, hogy a töltött része a sonkák felé nézzen.
A legvégén ráöntjük a maradék zselatint. Majd hűtőbe tesszük, hogy az aszpik megdermedjen. Célszerű a tálalás előtti nap elkészíteni.
Tálalás előtt a tálat lanygos vízbe rakjuk, hogy ki lehessen borítani a megdermedt aszpikos sonkát.
Ezt a tortát meg most készítettem az öcsém szülinapjára, de most látom, hogy a fotózásra leesett az öcsém karja
Bocsi, ha egy kicsit sok voltam.
Puszi