Zsuzsu!
Én csak a vérvételes tesztet csináltattam meg. Egy napon csinálták a 12. heti uh-val. Valóban nem mutatja ki konkrétan, ha van valamilyen kromoszóma rendellenesség, csak az arra mutató jeleket nézi és arányában mondja meg, hogy mekkora az esély a rendellenességre. A vérből 4 marker jelenlétét nézik, amik akkor szaporodnak fel, ha van rendellenesség, illetve betáplálják a baba paramétereit, csontok hosszúsága, tarkóredő, orrcsont, stb, az anya életkorát, testsúlyát és ebből számolnak egy arányszámot. Nálam 1:5200 arány jött ki, ami nagyon kicsinek mondható. Utána jött az AFP, meg a 19. heti uh, ahol megint minden rendben volt, így én végülis lemondtam az amniocentézisről. Ha bárhol eltérés lett volna, gondolkodás nélkül megcsináltatom.
Tudom, hogy bármi megtörténhet. Az amnio kimutatja a kromoszóma rendellensségeket, de a fejlődési rendellenességeket nem. Az uh kimutat nagyon sok fejlődési rendellenességet, főleg az üreges szervekét (szív, vese, gyomor, stb) csontokét, az agyban lévőket, de sok mindent az sem. Például semmi nem mutatja meg, hogy autista lesz vagy sem, hogy lát-e, hall-e, érett-e a tüdeje, van-e enzimhiánya és ha minden rendben, még akkor is ott vannak a szülés közben keletkező sérülések, oxigén hiány stb. Nem rémítgetni akarok senkit, legfőkép magamat nem, de tudjuk, hogy emberré válni és megszületni nem egy életbiztosítás. Sőt!!
Úgy érzem, hogy ésszerű határokon belül én mindent megtettem, hogy kiderítsük, hogy minden rendben van-e. Ha mégis beteg babám születne, akkor azt elfogadom, akkor ezt mérte rám a sors, ez az életutam, ez a karmám, Isten ezt a feladatot szánta nekem.( Mindenki hitének és vérmérsékletének megfelelően válasszon!
) De nem szoktam túl sokat gondolkodni ezen. Mert egészséges lesz!
Olyan huncut, akaratos és hisztis, mint, az apja és olyan okos és szép, mint az anyja.