Furamokás!
Egy dolog nem világos számomra. Miért kezdtél el kutakodni a PCOS után? 16 évesd korodig, mielőtt elkezdted volna a fogamzásgátlót szedni rendben volt a menstruációd?
Hány évesen jött meg először?
10 éve szeded a fogigátlót. Egyszer elhagytad három hónapra és nem jött meg ez idő alatt a menstruációd (pont így voltam én is anno) és újból elkezdted szedni a fogamzásgátlót.
Fogamzásgátló mellett nincs peteérés.
Igaz az irodalmi adatok azt mutatják, hogy a fogamzásgátló tabletták 98%ban védnek terhesség ellen, de az a 2 % ék abból adódik, hogy a nők időnként elfelejtik beszedni és estelge lesz egy kósza peteérésük. De ez ritka.
Az hogy három hónapig nem jött meg a menszid fogigátló elhagyását követően, sőt ez idő alatt be is pattanásosodtál, ráadásul szőrösödős tipúsú is vagy, ez nagyon nagyon PCOS gyanú.
Bár előfordul olyan is, hogy hosszú távú fogamzásgátlás szedés abbahagyása után ugynevezett postpil amenorrhea alakul ki (vagyis a tabletta még "mindig hat", nincs menszi és nincs peteérés), de ez 3-6 hónapon belül rendeződik.
Fogamzásgátló mellett nem kell vizsgálni, hogy van e peteérésed vagy sem. Mert nincs!
A gond az ilyen hosszú távú fogigátló szedéssel, hogy fokozza az inzulinrezisztenciát.
Én a helyedben a következő képpen csinálnám. De csak azért vagyok ennyire határozott, mert tudom, hogy min mentem keresztül, főleg lelkileg és jó lenne, ha te ezt megelőznéd! Teljes mértékben.
Én már az idén elhagynám a tablettát. És ha nem jön meg egy-két hónapig, keresnék egy jó endokrinológust (ha pesti vagy akkor Mensmentis és bármelyik doki, ha vidéken laksz, akkor a
www.pco-szindroma.hu - néznék körül, hogy ki van képben PCOS szempontból) és kivizsgáltatnám magam.
Ha biztos a diagnózis (bármilyen elváltozást is találnak), akkor azt kezeltetném és közben más módot keresnék a "védekezésre".
Szóval én időben elkezdeném rendezni a szervezetem hormonháztartását, mert sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy ha valaki elhagyja a tabelttát, sok idő eltelhet mire talál egy jó dokit, a kezelés sem áll be egy-két hónapon belül, a szervezet lassan jön helyre. Mindennek idő kell. És ha neked még ennyire "áér" a baba, akkor időben elkezdeném a magam menedzselését, hogy amig nyugodt vagyok és türelmes, mindent elintéznék és utánna járnék, hogy rendben vagyok e.
Jelzem mégegyszer, hogy ha tabletta elhagyás után nem jön meg a havi 3 hónapi sőt ez alatt olyan tünetek jelennek meg rajtad, ami azelőtt nem volt, (lásd pattanás) ez semmiképp nem normális.
Normálisan ez úgy müködik, hogy abbahagyod a fogigátlót és ugyanúgy menstruálsz tovább, van peteérésed és fogamzóképes
vagy!
Súlyod milyen a magasságodhoz képest? Túlsúly? Vagy inkább vékony vagy?
No, nem tudom, hogy érthető e amit írtam. Kérdezz nyugodtan.
Te döntesz.
De nagyon jó helyzetben vagy, azzal, hogy még nem is akarsz gyereket, de érdekel, hogy minden rendben van e veled és időben szeretnél utánnajárni a gyanús tüneteidnek.