[quote="szoriagi"] írta:szoriagi
mindenki: Én meforalt szedek, és amikor a met-ről beszéltek
akkor beleértitek a Meforalt is?
Nem tudom most mi van akkor. Hiszen a meforal
btegtájékoztatóján az áll, hogy
[quote]a írta:zok a diabeteszes betegek, akik terhesek vagy terhességet terveznek, a Meforal 850mg tablettát nem szedhetik.
Nekünk meg pont a teherbeesés miatt kell a gyogyi, diéta és mozgás.
Ági!
A metformin a hatóanyag.
Merckformin, Meforal, Adimet stb néven fut. Hatóanyag szempontjából teljesen mindegy melyiket szeded!
Így van. Mi az IRre szedjük.
Mert a metformin az inzulin rezisztenciát csökkenti. És megtöri azt az ördögi kört, ami a PCOSben van és amitől nincs spontán menszi, vagy PÉ, vagy jó minőségű PÉ.
Anno, amikor ezeket a gyógyikat forgalomba hozták, akkor ezt a cukorbetegségre törzskönyvezték.
Persze azóta már kiderült, hogy a PCOS hátterében lévő IRre is jó hatással van és nagyon sok "meddő" nő teherbeesik tőle. Sőt, már azt is tudják, hogy ez a babára nem ártalmas.
Csak épp a hivatalos gyógyszerleírásból felejtik továbbra is ki. És nem lehet tudni, hogy valaha bekerül e? Egyelőre nem. Biztosan nem!
De hogy még cifrább legyen a dolog.
Az metforminra azt írja a gyógyszertan könyv és az összes gyógyszerleírás, hogy abszolut ellenjavalt terhességben.
Míg az Avandametre (ami Roziglitazont és
metformin! tartalmaz) azt írják, hogy relatív ellenjavallata van terhességben!
Abszolut és relatív között az orvostudományban és gyógyításban igen nagy a különbség!!!
Szóval ez van!
Én azt mondom, hogy ezen nem érdemes rágódni!
Én sokáig gondolkodtam azon, hogy ha majd egyszer terhes leszek fogom e szedni???
Aztán a több mint egy éves (pontosan 18 hónapig szedtem a metet) met szedés után teszteltem a pozitivat és egyértelmű volt, hogy az tett rendbe, (mert én akkor még nem tulajdonítottam nagy jelentőséget a diétának és mozgásnak, mert 20as BMIvel úgy gondoltam, hogy em fontos! de azóta már tudom, hogy igenis fontos!
). Így már egyértelmű volt számomra, hogy a terhességem alatt is végig fogom szedni a gyógyszert, mert nekem óriási biztonságot adott és AD!
Sőt szoptatás alatt is szedni fogom!
Na bocsánat csajok, ennyit a monológról, csak már megint nem alszom, pedig most nincs is front és a baba már alszik a pocakban.
De én nem bírok aludni, pedig érzem, hogy álmos vagyok!