A receptek:
Lazacos:
Egy egész, megnyúzott lazac kell hozzá (illetve félbe szedve, gerinctől megfosztva, filé formájában), meg egy réteslap (inkább kettő, biztos ami biztos, nehogy ne férjen bele
)
A réteslapot a merészebbek maguk készíthetik, én maradok a bolti változatnál mert 1. időtakarékos 2. ez tuti ehető, ellentétben az enyémmel ami nem biztos...
Szóval kiterítjük a réteslapot, jól megkenjük olvasztott vajjal, ráfektetjük a lazacfilét a közepére, teszünk rá 1 ek. kandírozott gyömbért (fogalmam sincs lehet-e kapni, majd szétnézek holnap a Corában), 10 dkg mazsolát, 2 felkarikázott lime (én inkább citrommal csinálom, a lime szerintem keserű, de ízlés dolga). Megszórjuk petrezselyemmel, teszünk rá egy mogyorónyi vajat, sózzuk, borsozzuk. A másik szelet halfilét ennek a tetejére fektetjük, szintén só, bors, meg egy kis citromlevet locsolunk rá. Ezután megkenjük olvasztott vajjal és ráhajtogatjuk a réteslapokat a halra. Az így keletkezett tekercset bekenjük felvert tejes tojással és 190 fokos sütőben kb. 50-60 percig sütjük.
Én annyiban módosítom ezt az eredeti receptet, hogy kandírozott gyömbér helyett csak simán gyömbért teszek rá és a mazsola kimarad, mert a férjem nem szereti édeskésen. De szerintem nem rossz
Narancsos-mandulás pulyka:
Pulykamellből készül, annyi szelet kell amennyit akarsz
Ezeket szépen kiklopfolod, beáztatod a narancsos pácba:
Narancslevet ( a hús mennyiségétől függ, annyi kell, hogy a pác az összes szeletet ellepje) összekeversz petrezselyemzölddel, 2 gerezd átpasszírozott fokhagymával, 1 kis fej nagyon apróra vágott (én géppel aprítom és szinte pépes lesz) vöröshagymával, 2 ek olívaolajjal, 1 ek cukorral és kis naracslikőrrel vagy fehéborral, bár ezt van aki a gyerekek miatt nem szereti, akkor kihagyható. Én belerakom ha van itthon, egyrészt mert főzéskor úgyis kipárolog az alkohol, másrészt meg amenyi ebben van attól szerintem semmi bajuk nem lesz.
Ebben jó ha benne úszik egész éjjel, de ha nincs rá idő akkor legalább 1 órát.
Reggel le kell csepegtetni a húst, kis olajon gyorsan megsütni, vagy aki grillezve szereti (én
) akkor kicsit leitatni a pácot és grillrácson megsütni. (meg kell egyszer fordítani, hogy mind a két oldala megsüljön)
A páclevet egy kis lábasban felforraljuk, 2 dl főzőtejszínt beleöntünk és addig főzzük míg krémes nem lesz. Dobáluk bele feldarabolt narancsot is. (Jól meg kell hámozni, hogy a fehér héja se maradjon rajta különben keresű lesz). Én nem egészben dobom bele a gerezdeket hanem még 2-3 darabba vágom, de ízlés dolga.
Szeletelt mandulát veszek, kicsit megpirítom serpenyőben és belekeverem a szószba. Rizzsel a legjobb szerintem de a csajok miatt nálunk krumplival lesz.
Gyömölcsgolyó:
ez gyors és finom:
aszalt gyümölcsöt, diót, mandulát felaprítasz (szintén aprítóval szoktam, kézzel időigényes és nem is lehet olyan apróra). Azt hogy mit és mennyit, teljesen ízlés dolga. Én úgy szeretem ha kb. 1/3-a dió meg mandula, durvára aprítva, a többi meg aszalt meggy, aszalt barack, aszalt szilva, mazsola, de bármilyen aszalt gyümölccsel jó (arra figyelj, hogy mag nélkülit vegyél, különben széteszi az aprító kését! vagy vacakolhatsz mire a magról lekapargatod az aszott gyümölcsöt!
)
Ha meggyből van több savanykásabb lesz, én ezt szeretem, de ha barack, szilva, mazsola dominál akkor édesebb lesz. Ha még édesebben szereted akkor lehet kandírozott gyümölcsöket is kapni (ananász, papaya, mangó, stb, az is mehet bele). Az egészbe mennyiségtől függően 1-2 ek kakaót, 1 ek citromlevet és 1 ek rumot keversz (vagy gyerekeknek 1 ek narancslevet) és jól összedolgozod, majd összegyúrod golyóvá. ja, ha van türelmed a vaníliarudat kapargatni akkor azt is lehet bele tenni, én nem szoktam
A golyókat beleforgatjuk kókuszreszelékbe (vagy aki jobban szereti durvára vágott dióba, apróra darabolt csokimikulásba...) és kicsit hűtőbe (vagy ebben az időben az erkélyre) tesszük.
A lényeg, hogy gyorsaban gyúrjuk a golyókat mint ahogy a család eszi a masszát, vagy akkora adagot csináljunk, hogy ne bírják megenni, esetleg éjjel dolgozzunk mikor mindenki alszik, különben semmi nem marad belőle vacsi utánra
Jó étvágyat!
Ditke