2008.06.09 09:12
Szerző: sziszike1000
Karalábéfőzelék (8. hónaptól)
Hozzávalók 1adaghoz: 1db karalábé (kb150g), 100g burgonya, 1 evőkanál vaj, 1 tojássárgája
Előkészítési idő: kb 10 perc
Főzési idő: kb. 15 perc
Elkészítése: A karalábégumóról a leveleket letépdessük, a legzsengébb leveleket és a gumót alaposan megmossuk. A burgonyát szintén megmossuk. A karalábét és a burgonyát meghámozzuk, 1 cm-es kockákra vágjuk. A vaj felét kis lábasban megolvasztjuk, a karalábét és a burgonyát beletesszük, és elkezdjük párolni, majd öntünk hozzá 2 evőkanál vizet, lefedjük és kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Közben a zsenge karalábélevelek szárát kivágjuk, a leveleket finomra vagdaljuk. Kb. 2 evőkanálnyi levélkére van szükségünk. A főzés befejezése előtt 5 perccel a leveleket is a főzelékhez adjuk, 5 percig együtt főzzük. Ha a főzelék puha, hőtartó tányérra öntjük, és a maradék vajjal meg a tojás sárgájával elkeverjük. Végül az egészet villával durvára összetörjük.
Tejszínes burgonya karfiollal (8. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g burgonya, 150 g karfiolrózsa, 3 evőkanál tej, 1 evőkanál tejszín, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál finomra vágott petrezselyemzöldje, 1 tojássárgája
Előkészítési idő: kb. 15 perc
Főzési idő: kb. 15 perc
Elkészítése: A burgonyát folyó vízben, a karfiolt álló vízben alaposan megmossuk. A karfiolrózsákat apró darabokra tördeljük. A burgonyát meghámozzuk, 2 cm-es darabokra vágjuk. A tejet a tejszínnel lábasban felforrósítjuk, beletesszük a burgonyát és a karfiolt. Lassú tűzön kb. 15 percig pároljuk. A főzeléket hőtartó tányérba öntjük, a vajat, petrezselymet és a tojássárgáját hozzáadjuk. Az egészet villával durvára törjük és elkeverjük.
Mézes sárgarépa burgonyahabbal (8. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g sárgarépa, 40 g sovány sertéshús, 100 g lisztes főző burgonya, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál méz, 1 késhegynyi ánizs
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Elkészítése: A sárgarépa két végét levágjuk, alaposan megmossuk, vékonyan meghámozzuk, és fél cm vastag karikákra vágjuk. A húst vékony szeletekre vagdaljuk. A burgonyát megmossuk és kis lábasban kevés vízben 15 perc alatt puhára főzzük. A vaj felét egy másik edényben megolvasztjuk, a sárgarépát és a húst beletesszük, ha szükséges, 2-3 evőkanál vizet öntünk hozzá, lefedjük és lassú tűzön kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Ha megpuhult, a mézet, az ánizst és a maradék vajat hozzáadjuk, és az edényt levesszük a tűzről. A főtt krumplit meghámozzuk, és a burgonyanyomóval egyenesen a hőtartó tányérba nyomjuk. A mézes sárgarépát ráterítjük.
A hatodik hónap során elkezdhetünk a gyereknek gabonapelyhes-gyümölcsös püréket adni.
Püré kelbimbólevélkékkel (10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g burgonya, 150 g kelbimbó, 1 evőkanál vaj, 3 evőkanál tej, 1 evőkanál sovány túró, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöldje
Előkészítési idő: kb. 10 perc
Főzési idő: kb. 15 perc
Elkészítése: A burgonyát alaposan megmossuk, kis lábasban kb. 15 percig pároljuk. A kelbimbót megmossuk, a növény szárait eltávolítjuk, a külső leveleket leszedjük. Az egyes rózsákat leveleire szedjük. Kis lábasban 6 evőkanál vizet felforralunk, a levélkéket belerakjuk és közepes tűzön kb. 15 percig pároljuk. A közben megfőtt burgonyát meghámozzuk, és egy tálkában krumplinyomóval összetörjük. A vajat, a tejet a túrót és a petrezselyemzöldjét hozzáadjuk, és az egészet villával krémesre kikeverjük. Végül hozzákeverjük főzővízzel együtt a kelbimbólevélkéket.
Sárgarépás rizs csirkehússal (8. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g sárgarépa, 40 g kicsontozott csirkemell, 2 teáskanál vaj, 30 g rizs, 2 evőkanál narancslé
Előkészítési idő: kb. 10 perc
Főzési idő: kb. 25 perc
Elkészítése: A sárgarépa végeit levágjuk, megmossuk és vékonyan meghámozzuk, durva reszelőn lereszeljük. A csirkehúst kockára vágjuk, és egy teáskanál vajon megpároljuk, a sárgarépát és a rizst hozzáadjuk, 1 l vízzel felöntjük, forrástól számítva kb. 25 percig pároljuk lassú tűzön. A sárgarépás rizst hőtartó tányérra rakjuk, a maradék vajat és a narancslevet hozzákeverjük.
Ha a gyermek már nagyobb, nem kell feltétlenül minden étkezéskor külön neki főzni. A felnőttek számára főzött pörköltből némi változtatással salátafőzelék készíthető a gyereknek tésztával és hússzeletekékkel.
Rizspuding (8. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 200 ml tej, 25 g rizs, 1 kisebb banán (kb. 100 g), 2 evőkanál céklalé
Elkészítési idő:kb. 15 perc
Áztatási idő:kb. 3 óra
Elkészítése: A tej felét kis lábasban felforraljuk, a rizst beleszórjuk, és lassú tűzön kb. 5 percig főzzük. A banánt meghámozzuk, péppé törjük, összekeverjük a céklalével. A banánpépet a forró rizsbe keverjük. Szép alakú pudingformát (kb. 1 litereset) hideg vízzel kiöblítünk. A banános rizst beleöntjük, és szobahőmérsékleten dagadni hagyjuk. Kb. 3 óra múlva megszilárdul, kiboríthatjuk. A maradék tejet italként mellé adjuk.
Müzli (10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 200 ml tej, 2 teáskanál mazsola, 4 evőkanál zabpehely, 2 evőkanál összetört kétszersült, 1 teáskanál őrölt mogyoró, 1 alma
Előkészítési idő: kb. 10 perc
Áztatási idő: kb. 30 perc
Elkészítése: A tejet felmelegítjük. A mazsolát megmossuk, és kis tálkába öntjük. A zabpelyhet, a kétszersültmorzsát, és a mogyorót hozzáadjuk, és az egészet a meleg tejjel lelocsoljuk. Kb. 30 percig állni hagyjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát kivágjuk és lereszeljük. A müzlit a reszelt almával összekeverjük.
Csokoládés hajdinakása (10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 ml tej, 1 teáskanál instant kakaópor, 30 g hajdinakása dara, 1 evőkanál tejszín
Előkészítési idő: kb. 5 perc
Főzési idő: kb. 15 perc
Ha a gyermekünk hajlamos a kemény székletre, akkor a kakaót helyettesítsük egy teáskanál homoktövislével (Hippophë rhamnoides) vagy csipkebogyólekvárral. Ezeket a C-vitaminban gazdag édesítőszereket azonban csak a főzés után adjuk az ételhez.
Elkészítése: A tejet a kakaóporral és a hajdinadarával elkeverjük. Kis lábasban lassú tűzön felforraljuk, lefedve kb. 15 percig főzzük. A darát gyermektányérba öntjük, a tejszínt ráöntjük és jól elkeverjük.
Gabonapehely-mix (8. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 30 g gabonapehely (pl. zabpehely), 200 ml tej, 1 alma, 1 teáskanál őrölt mandula, 1 teáskanál földieperdzsem
Elkészítési idő: kb. 10 perc
Elkészítése: A gabonapelyhet hőtartó tányérba öntjük. A tejet felmelegítjük, 150 ml-t a pehelyre öntünk, a maradékot ivópohárba töltjük. A fél almát megmossuk, meghámozzuk, a szárat és a magházat eltávolítjuk, az almát lereszeljük.
A reszelt almát, mandulát és dzsemet a müzlihez keverjük.
Ezt a müzlit különféle gyümölcsökkel (banán, földieper, narancs), dzsemmel vagy mézzel, változatosan válogatva készíthetjük el, ki-ki gyermekének ízlése szerint.
Daraszeletek (10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 200 ml tej, 30 g teljes őrlésű búzadara, 1 teáskanál vaj, 80 g banán, 1 teáskanál narancslé
10 g fehérje, 12 g zsír, 50 g szénhidrát
Elkészítése: A sütőt 200 C-ra felmelegítjük. 1/8 l tejet kimérünk, kis edényben felforraljuk és a grízt lassan szórjuk bele, nehogy megcsomósodjon. Lassú tűzön sűrűre főzzük. Az edényt levesszük a tűzről, és a vajat belekeverjük. A darakását sütőformában a sütőbe teszszük (középre), kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük. A maradék tejet a banánnal és a narancslével alaposan összekeverjük, és mélytányérba öntjük. A darát kiborítjuk a formából, szeletekre vágjuk, és a tányérba rakjuk.
Sárgarépás, narancsos puding (8. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g sárgarépa, 1 teáskanál nádcukor granulátum, 1 levél fehér zselatin, 1 narancs, 1 késhegynyi fahéj, 1 teáskanál csíraolaj
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Kocsonyásodási idő: kb. 3 óra
Elkészítése: A sárgarépát alaposan megmossuk, két végét levágjuk, vékonyan meghámozzuk, szeletekre vágjuk. Kis edényben kb. 6 evőkanál vizet forralunk, a sárgarépát és a nádcukrot beletesszük, közepes tűzön 10-15 percig pároljuk. Közben a zselatint kb. 10 percig hideg vízben áztatjuk. A fél narancsot kipréseljük, levét a fahéjjal és az olajjal elkeverjük. A még meleg sárgarépát péppé zúzzuk, a zselatint a meleg pépben feloldjuk. A fűszerezett narancslevet belekeverjük. Egy kb. 1 l-es pudingformát hideg vízzel kiöblítünk, a sárgarépapürét beletesszük és a hűtőszekrénybe helyezzük. Kb. három óra múlva a puding a formából kiborítható. Etetés előtt szobahőmérsékletűre melegítjük.
Szőlőkompót (8. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g szőlő, 1 teáskanál reszelt mandula
Elkészítési idő: kb. 15 perc
Azoknak a gyermekeknek ajánljuk, akiknek a bőre kényes, és akik puffadásra hajlamosak.
Elkészítése: A szőlőt leszemeljük, a szemeket meleg vízben alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. A szemeket félbevágjuk, a magot kiveszszük. Kis edényben 4 evőkanál vizet a szőlővel és a reszelt mandulával felforralunk. Lassú tűzön kb. 3 percig főzzük, majd hidegre tesszük. A kompótot szobahőmérsékleten tálaljuk.
Banán-narancs krém (8. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 1 db kisméretű narancs, 1 kisebb banán, 150 g aludttej
Elkészítési idő: kb. 10 perc
Elkészítése: A narancsot egészen a gyümölcs húsáig lehámozzuk, a gerezdek közül az elválasztóhártyát kivágjuk, a gyümölcs húsát apró kockákra vágjuk. A vágás közben keletkező gyümölcslevet kis edényben felfogjuk. A banánt meghámozzuk, villával szétnyomkodjuk, a narancskockákkal és a narancslével elkeverjük. Az aludttejet krémesre kikeverjük és a gyümölccsel összekeverjük.
A narancs hámozását éles késsel végezzük. Így a gyümölcs húsát könnyedén kivághatjuk a fehér elválasztó hártyák közül.
Gyümölcsjoghurt (10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g biojoghurt (3,5% zsírtartalmú), 50 g friss, érett gyümölcs ( pl. banán, bogyós gyümölcsök, őszibarack, dinnye) vagy 1 adag fagyasztott gyümölcspép
Elkészítési idő: kb. 10 perc
Elkészítése: A joghurtot kb. 1 órával az etetés előtt kivesszük a hűtőszekrényből, különben túl hideg a babának. A mélyhűtött gyümölcspépet megolvasztjuk. Ha friss gyümölcsöt használunk, alaposan megmossuk, meghámozzuk, apróra vágjuk, a konyhai robot segítségével pépesítjük. A joghurtot simára keverjük, majd elkeverjük a gyümölcspéppel.
Tejszínes földieper (10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 100 g érett földieper, 50 g sovány túró, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab
Elkészítési idő: kb. 8 perc
Ha a család többi tagjának tejszínhabot készít, vegyen ki 4 evőkanállal belőle, és készítse el ezt a desszertet a legkisebbnek.
Elkészítése: A földiepret álló vízben alaposan megmossuk, szárát leszedjük, lecsöpögtetjük. A földiepret a túróval magas falú tálban a konyhai robot segítségével elkeverjük, illetve pürésítjük. A tejszínt hozzáadva tálkában tálaljuk.
Ügyelj ezekre:
* Csak akkor sózzunk és fűszerezzünk, ha a kisgyermek adagját már kivettük az ételből.
* A gyerek ételébe utólag tegyünk egy evőkanál vajat vagy csíraolajat.
* A baba tányérjába mindig a hígabb része kerüljön.
* Ne süssünk vagy pirítsunk erősen.
A baba ételét villával és késsel aprítsuk fel, a legjobb, ha ezt a gyermek szeme előtt csináljuk, hadd lássa, hogy tényleg azt kapja, amit a család többi tagja.
Vagdalt pulykamell cukkinivel (8. hónaptól)
Hozzávalók 3-4 személyre: 800 g burgonya, 300 g pulykamell, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál szárított bazsalikom, 800 g cukkini, 1 evőkanál olaj, 1/8 l tejszín, 1 evőkanál vaj, 1/8 l zöldséges húsleveslé, 1 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál gabonapehely
Előkészítési idő: kb. 20 perc
Főzési idő: kb. 35 perc
Elkészítése: A burgonyát megmossuk és fazékba tesszük. Kevés vízzel, lassú tűzön a forrástól számítva kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Közben a pulykahúst kb. 1 cm széles, 3 cm hosszú csíkokra vágjuk. A húst citromlével meglocsoljuk, a bazsalikommal behintjük.
A cukkinit megmossuk, meghámozzuk, két végét levágjuk. Durvára lereszeljük. Nagyméretű serpenyőben olajat melegítünk, benne a pulykahúst mindkét oldalról megpirítjuk. A tejszínt hozzáöntjük és fedő alatt, lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk. A reszelt cukkinit hozzáöntjük, újra lefedjük és ismét kb. 10 percig pároljuk.
A baba részére kb. 70 g főtt burgonyát hámozunk, villával széttörjük. A serpenyőből mintegy 150 g cukkinit hússal együtt kiveszünk, és a burgonyára tesszük. A húst apróbbra vágjuk, vajat adunk hozzá és összekeverjük.
A cukkinit a család többi tagjának húslével felöntjük, a szójaszószt és a gabonapelyhet belekeverjük és még 1-2 percig főzzük. Hámozott főtt burgonyával tálaljuk.
Burgonya pettyesmártással (10. hónaptól)
Hozzávalók 3-4 személyre: 1 kg rózsaburgonya, 500 g sovány túró, 200 ml tejszín, 80 g reszelt edami sajt, 2 evőkanál lucernahajtás (vagy helyette zsázsa), 1 csomó kaporlevél, 1 teáskanál csíraolaj, 1 késhegynyi bors, 1 teáskanál só, 40 g héjazott napraforgómag
Előkészítési idő: kb. 15 perc
Főzési idő: kb. 15-20 perc
Elkészítése: A burgonyát folyó vízben alaposan megmossuk, kevés vízben kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük. Közben a túrót a tejszínnel és a sajttal simára keverjük. A zsenge hajtásokat és a kaporlevélkéket szűrőben lemossuk, lecsöpögtetjük. A letépdesett kaporlevélkéket és a lucernahajtásokat deszkán aprítókéssel apróra vágjuk. Belekeverjük a túróba.
A baba részére 150 g túrót kiveszünk és olajjal elkeverünk.
A család többi tagja részére a túrót borssal, sóval és a napraforgómaggal ízesítjük. A megfőtt burgonyát meghámozzuk, a baba tányérjára kb. 200 g-os adagot rakunk. A többi burgonya a családé.
Pörkölt tésztával és fejessalátával
Salátafőzelék tésztával és hússzeletekkel (10. hónaptól)
Hozzávalók 3-4 személyre: 500 g marhahús (gulyáshús), 500 g vöröshagyma, 50 g vaj, 3 teáskanál só, 1 teáskanál édesnemes paprika, 2 teáskanál barnamártás, 3 evőkanál sovány tejföl, (35%-os zsírtartalmú), 2 fej saláta, 3 evőkanál joghurt, 3 evőkanál tejszín, 1 teáskanál fűszersó, 1 késhegynyi bors, 250 g teljes kiőrlésű lisztből készült metélt (tészta)
Előkészítési idő: kb. 30 perc
Főzési idő:kb. 2 óra
Elkészítése: A gulyáshúst az inaktól, a zsírtól megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A vajból 25 g-ot serpenyőben felolvasztunk, a hagymát beletesszük, és rövid ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a húst és a paprikát. Közepes lángon kb. két órán át pároljuk. Ha a leve elfőtt, kevés vízzel pótoljuk.
Ha elkészült, kb. 40 g húst egy evőkanál levet kiveszünk a babának. A maradék pörköltet ezután megsózzuk, még 5 percig főzzük, belekeverjük a barnamártást, és újra felforraljuk. Majd a tűzről levéve a tejföllel ízesítjük.
Közben a salátát megmossuk, a fonnyadt, sárgult leveleket eltávolítjuk. A zsenge sárgás belső leveleket a baba számára félrerakjuk. A többi levelet falatnyi darabokra tépkedjük.
A joghurtból, a tejszínből, a fűszersóból és a borsóból salátalevet készítünk. A salátára azonban csak közvetlenül az étkezés előtt öntjük.
A baba számára félretett salátaleveleket finom csíkokra vágjuk, 1 evőkanál vajban kb. 5 percen át puhára pároljuk. A salátafőzeléket a hússal és a lével elkeverjük, konyhai robottal pépesítjük.
Közben nagyobb fazékban 2 teáskanál sóval vizet forralunk fel, a tésztát beletesszük, és a csomagoláson lévő utasítás szerint puhára főzzük. A megfőtt tésztát tésztaszűrővel leszűrjük. 100 g-ot a babának kiveszünk, és 1 teáskanálnyi vajat teszünk rá. A salátafőzeléket 1 evőkanál tejszínnel ízesítjük, majd a tésztára öntjük.
A maradék vajat a többi tésztára tesszük, a salátát a már elkészített öntettel meglocsoljuk, a pörköltet ízlés szerint utóízesítjük.
Tésztaleves hússal (8. hónaptól)
Hozzávalók 3-4 személyre: 300 g comb, 1 l víz, 1 babérlevél, 300 g sárgarépa, 1 zellerzöldje, 300 g kelbimbó, 1 csokor petrezselyemzöldje, 300 g tészta (metélt), 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál só, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál sűrített paradicsom
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Főzési idő: kb. 1 óra
Elkészítése: A húst megmossuk és levesesfazékban feltesszük főni. A babérlevelet beleteszszük, a felforrás után lassú lángon kb. egy órán át főzzük. Közben a sárgarépát megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a végeit levágjuk, kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A zellerzöldje alsó végét levágjuk úgy, hogy szálaira bomoljon. A levélszárakat megmossuk, a levélkéket letépdessük, a szárak oldalán lévő fehér szálakat lehúzzuk. A szárakat 1 cm-es hosszúságúra vágjuk. A kelbimbókat is megmossuk, a fonynyadt oldalleveleket leszedjük. A bimbókat kereszt alakban bevagdaljuk. A petrezselyemzöldjét megmossuk, a levélkéket a szárakról letépdessük, és apróra metéljük.
30 perc főzés után a kelbimbót és a sárgarépát beletesszük a levesbe, További 10 perc múlva a zellerleveleket a felvagdalt szárakkal, valamint a tésztát is beletesszük a levesbe. A levest addig főzzük, amíg a beletett zöldség, a tészta és a hús puha nem lesz. A babérlevelet és a zellerzöldjét ezután kihalásszuk a levesből. A babának is kiszedünk kb. 200-250 g sárgarépát, zellert, tésztát és egy kevés levest. A kivett húsból 35 g-ot kimerünk, aprítókéssel finomra aprítjuk, és a baba levesébe tesszük. Egy kevés vajat teszünk hozzá, és a petrezselyemzöldjével beszórjuk.
A többi levest a sóval, szójaszósszal, paradicsommal és petrezselyemmel ízesítjük. A húst kockára vágva visszatesszük a levesbe, az ételt tálaljuk.
Zöldséges rizs májjal (8. hónaptól)
Hozzávalók 3-4 személyre: 1 vöröshagyma, 3 friss vagy szárított zsályalevél, 250 g csirkemáj, 500 g cukkini, 2 alma (jonatán), 2 evőkanál csíraolaj, 300 g hosszú szemű rizs, 1 l víz, 1 tej, 1 teáskanál vaj, 1 késhegynyi őrölt bors, 2 evőkanál szójaszósz
Előkészítési idő: kb. 30 perc
Főzési idő: kb. 30 perc
Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zsályaleveleket keresztirányban hosszú csíkokra vagdaljuk, ha szárítottat használunk, ujjaink között elmorzsoljuk. A májat megmossuk, háztartási papírtörlővel szárazra töröljük. Az érdarabkákat és a zsírt eltávolítjuk, a májat nagyobb darabokra vagdaljuk. A cukkinit és az almát megmossuk, megtöröljük és meghámozzuk. A cukkini végeit levágjuk, hosszában négyfelé hasítjuk, és 1 cm-es darabokra szeleteljük. Az almákat félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk.
Az olajat közepes méretű edényben felhevítjük, a hagymát 2 percig az olajban pirítjuk, azután a cukkinit, májat, zsályát és az almaszeleteket hozzáadjuk. Kevergetés közben kb. két további percig pirítjuk. A májat kivesszük. Az edénybe beletesszük a rizst, és felöntjük vízzel, valamint 200 ml tejjel. A rizst félrehúzott fedővel kb. 25 percig főzzük, amíg megpuhul. Röviddel a főzés befejezése előtt a májat visszatesszük. Ezután kiveszünk a babának 250 g-ot, és a maradék tejjel elkeverjük. A többi rizst a család számára a borssal és a szójaszósszal ízesítjük.
Csirkehússzelet rizibizivel (8.hónaptól)
Hozzávalók 3-4 személyre: 2 evőkanál vaj, 250 g hosszú szemű rizs, 500 g mélyhűtött zöldborsó, kb. 1 l víz, 3 db 100 g-os csirkehússzelet, 1 db 50 g-os csirkehússzelet, 1 késhegynyi őrölt bors, 1/3 teáskanál só, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1/8 l szűrt húsleves (leveskocka), 3 evőkanál tejszín, 2 teáskanál fehér mártás, 2 evőkanál frissen vágott petrezselyemzöldje, 1 evőkanál vaj
Előkészítési idő: kb. 15 perc
Főzési idő: kb. 25 perc
Elkészítése: A vajat alkalmas edényben megolvasztjuk, a rizs beletesszük, és rövid ideig pároljuk. A borsót és a vizet hozzáadjuk, felforraljuk és lassú tűzön kb. 20 percig pároljuk. Közben a csirkehúst langyos vízben megmossuk, és háztartási törlőpapírral megszárítjuk. A három nagyobbik szeletet sóval, borssal bedörzsöljük, majd az összes szeletet liszben megforgatjuk. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és a hússzeleteket lassú tűzön mindkét oldalukon átsütjük. 10 perc múlva, ha a hús már puha, a kis szeletet kivesszük, és hőtartó gyermektányérra tesszük. A lángot nagyobbra tesszük, és a maradék három nagy szeletet rövid ideig mindkét oldalán átsütjük. A húslevest és a 2 evőkanál tejszínt hozzáadjuk, újra felforraljuk, a fehér mártást beleöntjük, és újra felforraljuk.
A megfőtt rizsre rászórjuk a petrezselyemzöldjét, és a babának 200 g-ot kiveszünk belőle. A baba adagját 1 evőkanál vajjal és tejszínnel elkeverjük, a húst apróra vágjuk és összekeverjük a rizzsel.
A maradék rizst a hússal és a lével a család Részére tálaljuk. A lé olyan pikáns ízű, hogy A rizs külön ízesítést nem igényel.
Spenótbékák (10. hónaptól)
Hozzávalók 2 adaghoz: 150 g friss spenót, 100 ml sósmentes paradicsomlé, 50 g kukoricadara, 15 g edami sajt, 1 kisebb tojás, 1 teáskanál vaj, 1 teáskanál csíraolaj
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Elkészítése: A spenótlevelek szárát és a fonynyadt részeket letépjük. A spenótot megmossuk és lecsöpögtetjük. Közepes nagyságú edényben vizet forralunk. A leveleket a lobogó vízbe szórjuk és várunk, amíg a víz újra forrni kezd. 1 percig forrni hagyjuk, majd a leveleket szűrővel kiszedjük és lecsöpögtetjük. A megfőtt leveleket 6 egyenlő adagra osztjuk.
A paradicsomlevet felforraljuk, a darát beleszórjuk és lassú tűzön kb. 5 percig forraljuk. Közben a sajtot kis kockákra vágjuk, és a darakásába keverjük. Végül a tojást és a vajat is belekeverjük. Az edényt levesszük a tűzről, és 10 percig állni hagyjuk. A spenótleveleket úgy rakjuk egymásra, hogy 6 kis négyzetet alkossanak. A darát a 6 lapra egyenletesen elosztjuk.
A spenótleveleket a töltelék köré göngyöljük.
Nagy alufóliát a fényes oldalán olajjal bekenünk, a spenóttekercseket egymás mellett rátesszük, és a fóliát leforrasztjuk. Fazékba annyi vizet öntünk, hogy az alját 1 cm-rel ellepje.
A fóliacsomagot beletesszük, és közepes hőmérsékleten 10 percig melegítjük. A spenótkercseket megfelelő darabokra vágjuk, melegen vagy langyosan tálaljuk.
Töltött cukkini (10. hónaptól)
Hozzávalók egy adaghoz: 2 db kis cukkini, 1 szelet teljes kiőrlésű gabonakenyérből készített pirítós, 20 g mozzarella sajt, 20 g őrölt mandula, 2-3 evőkanál tej, 1 evőkanál kapor, 1 teáskanál vaj
Előkészítési idő: kb. 30 perc
Főzési idő: kb. 15 perc
Elkészítése: A cukkiniket alaposan megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a végeket levágjuk és 4-4 darabba vágjuk. Belsejüket kivájjuk. A pirítóst és a sajtot igen kis darabokra vágjuk, a mandulával, a tejjel és a kaporlevélkékkel puha masszává keverjük. Ha szükséges, még 1 evőkanál tejet adhatunk hozzá. A masszát a kivájt cukkinidarabokba töltjük, jól belenyomkodjuk.
A vajat kis edényben megolvasztjuk, a cukkinidarabokat beletesszük, és közepes lángon kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Ezalatt egyszer megfordítjuk, és ha a levét elfőtte, kevés vízzel felengedjük. A cukkinit melegen vagy langysan tálaljuk.
Póréhagyma-rudacskák (10. hónaptól)
Hozzávalók 2 adaghoz: 3 evőkanál tej, 30 g zabpehely, 2 vékonyabb póréhagyma, 40 g darált marhahús, egy kevés szójaszósz, 40 g sovány tehéntúró, 1 teáskanál csíraolaj
Előkészítési idő: kb. 20 perc
Főzési idő: kb. 20 perc
Elkészítése: A tejet kis edényben felforrósítjuk, a tűzhelyről levéve a zabpelyhet beleszórjuk, hagyjuk, hogy megdagadjon. A póréhagymáról a gyökérvégeket és fonnyadt leveleket levágjuk. A szárat éles késsel hosszában a közepéig bevágjuk, folyó víz alatt alaposan megmossok. 10 cm hosszú darabokra vágjuk. 3-3 ép darabot csővé formálunk, összesen 6 csövet készítünk.
A zabpelyhet a hússal, a szójaszósszal és a túróval elkeverjük és a 6 hagymacsőbe töltjük. Cérnával többszörösen körbetekerjük. Nagy alufóliát olajjal kikenünk, a csöveket ráhelyezzük, és a fóliát légmentesen lezárjuk. Fazékba kb. 1 cm magasan álló vizet töltünk, a fóliacsomagot beletesszük, és közepes lángon kb. 20 percig pároljuk. A csöveket megfelelő nagyságú falatokra vágjuk, melegen vagy langyosan tálaljuk.
: A megmaradt póréhagymaleveleket rövid darabokra vágjuk, 1 teáskanál vajban kb. 10 percig pároljuk és zöldségkörítésként tálaljuk.
A szendvics gyorsan elkészíthető, és fontos tápanyagokkal szolgál. Ha a gyerek nem szeretné a fekete kenyeret, kapható finomra őrölt gabonából készült korpás kenyér és toast-kenyér is. Ezt a rágni lusta gyermek is szívesen elfogadja, ugyanakkor ezek is tartalmazzák a teljes kiőrlésű gabona minden tápanyagát.
Banános szendvics (10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 1 szelet Graham-kenyér, 1 evőkanál sovány tejföl, 1 banán, 1 mandarin, 1 teáskanál kókuszreszelék
Elkészítési idő: kb. 10 perc
Elkészítése: A kenyérszeletet 4 részre vágjuk, minden negyedet vékonyan bekenünk tejföllel. A banánt meghámozzuk. A mandarint is meghámozzuk, cikkelyekre szedjük, a fehér szálas rostokat gondosan eltávolítjuk. A banánszeletkéket és a mandarint a kenyérre rakjuk. Az egészet vékonyan behintjük a kókuszreszelékkel.
Földiepres szendvics (10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 1 nagy szelet rozskenyér, 1 teáskanál vaj, 1 teáskanál méz, 1 kisebb és 3 nagy földieper
Elkészítési idő: kb. 10 perc
Elkészítése: A kenyérszeletet kör alakúra vágjuk, vajjal és mézzel megkenjük. A földiepret megmossuk, a zöld levélszárat eltávolítjuk. A nagyobb epreket felszeleteljük. A kis epret a kenyér közepére tesszük, az eperszeleteket köréje rakjuk.
Retekszeletek kenyéren (10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: egy szelet puha fekete kenyér, 1 teáskanál vaj, 8 db hónapos retek, 30 g sovány túró
Elkészítési idő: kb. 10 perc
Elkészítése: A kenyeret bevajazzuk és keskeny szeletekre vágjuk. A retekről a zöldjét és a gyökeret levágjuk, alaposan megmossuk. Két retket félreteszünk, a többit a konyhai robottal péppé aprítjuk. A retekpürét a túróval simára keverjük, és a kenyérre kenjük. A megmaradt 2 retket vékony szeletekre vágva a kenyérre rakjuk. Retekszeletek helyett a szendvicseket retekrózsákkal is díszíthetjük.
Avokádós és paradicsomos szendvics (10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 2 szelet toast-kenyér, 1 teljesen érett avokádó, néhány csepp citromlé, 1 paradicsom
Elkészítése: Egy vékony falú pohár segítségével a kenyérszeletekből félholdakat vágunk ki. Az avokádót kivesszük a héjából, citromot csepegtetünk rá, villával szétnyomkodjuk, és a kenyérre kenjük. A paradicsomot megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. Minden avokádós kenyérre ráteszünk egy-egy paradicsomszeletet.
.
Hozzávalók 30 adaghoz: 1 kg sovány marhahús, 1 teáskanál édesköménymag, 1,5 kg burgonya, 3 kg zsenge sárgarépat
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Elkészítése: A marhahúst megmossuk és kb. 1 l vízzel a kuktafazékba tesszük. Az édesköménymagot hozzáadjuk, a kukta fedelét lezárjuk s főzni kezdjük. A főzési idő normális fokozaton mintegy 45 perc (ha nem kuktában főzzük, 1 1 óra). Aztán levesszük a tűzhelyről és várunk, amíg a gőznyomás lecsökken.
Közben a burgonyát megmossuk, és fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy a fazék alját kb. 5 cm magasan ellepje, felforraljuk, és lassú tűzön kb. 35-40 percig főzzük.
A sárgarépát megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a végeit levágjuk, és nagyobb darabokra szétvagdossuk.
Amikor a hús megfőtt, kivesszük a levéből, a répa felét a kuktába tesszük és takaréklángon kb. 6 percig a lezárt kuktafazékban pároljuk. A gőznyomás lecsökkenése után a fazekat kinyitjuk és a répát kiszedjük. Ezután a répa másik felét teszszük a fazékba, és ugyanígy 6 percig pároljuk. (Kukta nélkül a répa párolása kb. 30-30 percig tart.)
A húst kb. 2 cm nagyságú kockákra vágjuk. A húst, a répát adagonként 1-1 evőkanál húsléVel mély tálban a konyhai robot segítségével Péppé aprítjuk.
A még forró burgonyát meghámozzuk, és több adagban krumplinyomón áttörjük. A laza burgonyapürét a hús-répa péppel elkeverjük. Kb. 190-220 g-os adagokat készítünk (a gyermek életkora és étvágya szerint), hűtőfóliába csomagoljuk őket, majd fóliahegesztővel lezárjuk. A mélyhűtő fagyasztórészébe rakjuk.
Eltartható kb. 2 hónapig
Hús a déli főzelékhez (4. hónaptól)
Hozzávalók kb. 20 adaghoz: 500 g pulykacomb (csont, inak és bőr nélkül), 1 evőkanál olaj, kb. 100 ml víz
Előkészítési idő: kb. 8 perc
Főzési idő: kb. 45 perc
Elkészítése: A húst meleg vízben megmossuk, háztartási törlőpapírral szárazra töröljük. Lábasban az olajat a vízzel felforraljuk, a húst beletesszük, lefedjük. Lassú tűzön kb. 45 percig főzzük, aztán hagyjuk kihűlni. A konyhai robottal a húst a levével együtt pépesítjük. Kb. 25 g-os (a második életévben 35 g-os) adagokba szétmérjük, jégkockatartó edénybe tesszük. A mélyhűtő gyorsfagyasztó-rekeszében megfagyasztjuk. A megfagyott kockákat dobozba tesszük, és a mélyhűtő tárolórészében elhelyezzük.
Eltartható kb. 2 hónapig
Földieper-banán püré (6. hónaptól)
Hozzávalók 20 adaghoz: 1 nagy banán , 200 g földieper, 1 narancs
Elkészítési idő: kb. 10 perc
Ez a gyümölcspüré magában utóételként, illetve joghurt vagy aludttej adalékként használható.
Elkészítése: A banánt meghámozzuk. A földiepret alaposan megmossuk, zöldjét eltávolítjuk és a banánnal együtt tálkába helyezzük. A narancs levét kipréseljük, a levet a tálkába öntjük, az egészet finom péppé eldolgozzuk. A gyümölcspépet jégkockakészítő edénybe töltjük és lefagyasztjuk.
Eltartható kb. 2 hónapig