Új privát üzeneted érkezett!

Azoknak akik szeretik a mindent bele egyszerre kajákat. Ez volt a másik étel, amit a falunapon főztünk, de nem kaptunk érte díjat. Szerintem túl sok pezsgőt tettünk bele :lol: :lol: :lol:

Zöldséges csirkemell pezsgő mártásban


[url]Hozzávalók 4 személyre:[/url]• 40 dkg csirkemell
• 10 dkg sárgarépa
• 2 db zöldpaprika
• 10 dkg cukkini
• 10 dkg gomba
• 10 dkg vöröshagyma
• 1 dl tejszín
• 2 dl pezsgő
• 5 dkg margarin
• őrölt fehérbors
• só

[url]
Elkészítés:[/url]
A felhevített margarinon megfuttatjuk a vékony csíkokra vágott csirkemellet, sárgarépát, zöldpaprikát, gombát, cukkinit, hagymát. Sóval, borssal meghintjük. Felöntjük pezsgővel és búzakeményítővel elkevert tejszínnel, majd készre forraljuk.
Tálaláskor meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel. A zöldséges csirkemell raguhoz főtt tésztát vagy sáfrányos mazsolás rizst adhatunk körítésként.

Kép

Kép
oné
 
 


Zöldséges csirkemell pezsgő mártásban


Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg csirkemell
• 10 dkg sárgarépa
• 2 db zöldpaprika
• 10 dkg cukkini
• 10 dkg gomba
• 10 dkg vöröshagyma
• 1 dl tejszín
• 2 dl pezsgő
• 5 dkg margarin
• őrölt fehérbors
• só


Elkészítés:
A felhevített margarinon megfuttatjuk a vékony csíkokra vágott csirkemellet, sárgarépát, zöldpaprikát, gombát, cukkinit, hagymát. Sóval, borssal meghintjük. Felöntjük pezsgővel és búzakeményítővel elkevert tejszínnel, majd készre forraljuk.
Tálaláskor meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel. A zöldséges csirkemell raguhoz főtt tésztát vagy sáfrányos mazsolás rizst adhatunk körítésként.

Kép

Kép
oné
 
 


Madártej (netröl)

Hozzávalók (4 személyre):
2liter tej
6 tojás
15 dkg cukor
liszt
vanília


A tojásfehérjékből - 5 dkg cukorral - verj kemény habot. A tej felét forrald fel, majd a habból (egy evőkanállal) szaggass bele nagy galuskákat. Lassú tűzön főzd, s ha félig már "megszilárdult", óvatosan fordítsd át. Amikor kész, szedd ki, és tedd félre. Ezután öntsd hozzá a tejhez a másik felét is, tegyél bele egy (2-3 darabra tört) rúd vaníliát, egy csipetnyi sót, majd forrald fel. A tojások sárgáját dolgozd el a maradék cukorral és egy teáskanálnyi liszttel. Néhány kanálnyi tej hozzáadásával hígítsd fel ezt a keveréket, majd lassan csurgasd a tejbe. Kevergetve főzd, míg kissé be nem sűrűsödik. Akkor húzd félre (szedd ki belőle a vaníliát), hagyd kihűlni, majd tedd a tetejére a galuskákat, s a tálalásig jól hűtsd be
Kép

Hamis Tiramisu (alchri)

2cs.babapiskota
500gr mascarpone
8dl tej
1-2dl kávé
2cs.vaniliás pudingpor
1dl amarettolikör (elhagyhato ha gyerek is eszik belöle)
cukor
kakaopor

Megfözöd a pudingot és mikor már kihült egy kicsit belekevered a mascarponét!a babapiskotát beáztatod a kávé és amaretto keverékébe de ugy hogy csak épp hogy megmutatod neki nem rakod bele teljesen!majd rétegezed piskota krém piskota krém!legfelül mindig krém!hütöbe teszed egy éjszakára!tálalás elött meghinted kakaoporral!
Kép

Cukkinis falatkák!

Cukkinit felkarikázos sóba egy kicsit állni hagyod!majd raksz rá egy kis darab sajtot szalámi sajt és megsütöd!szerintem egyszerü,gyors és finom!
Kép
Kép

Mindent bele saláta
Egy fej saláta
izlés szerint (i.sz.) paradicsom
i.sz paprika
i.sz. kukorica
i.sz.feta
i.sz.mozarella
összekvered ezeket aztán megszorod egy kis bazsalikom pestoval
(balzsalikom,fokhagyma,olivaolaj,so,bors,fenyömag)
Kép

Mamám göngyölthusija!
Darálthus
Karaj
Füszerek

Csinálsz a darálthusbol fasirthust és a kikloffolt karajba tekered jo szorosan majd bepanirozod és bö olajba kisütöd!bármilyen köret jo hozzá és nagyon finom!
Kép
Kép

Jó étvágyat!

Virág
Kép
Kép
virág22
 
 

 
 

Sziasztok!most csak gyors feldobálom a képeket aztán apránként beirogatom a recepteket is!A tortákat már láttátok ugyhogy most azt kihagyom!

Orosz hússaláta (imáádooom)
Kép

Virsli sali
Kép

Sütésre váro leveles batyuk
Kép

Bacon-ös sajtos batyu (ugyanilyen volt pizzás és simán fetás is)
Kép

Pizzás csiga
Kép

3 színű szeletelös puding
Kép

Fasirt kanapé
Kép

Csokis muffin fehér csokival és virágkonfettivel
Kép

Minden egy helyen
Kép

Virág
Kép
Kép
virág22
 
 


Gyümölcskenyér (Titinek ízlett)

Hozzávalók (2 őzgerinc formába elég):
- 20 dkg cukor
- 5 tojás
- 20 dkg liszt
- 1/2 cs sütőpor
- 3 evőkanál víz
- 10 dkg dió
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg tropi mix (az aszalt gyümiknél lehet kapni)
- 1 tábla csoki

A cukrot a tojássárgával nagyon sokáig keverjük, utána beletesszük a lisztet, sütőport a vizet és az apróra vágott mindenféle jót. A legvégén pedig beleforgatjuk a felvert tojásfehérjéket.
verzsike
 
 


Jön a karácsony, mézeskalács nélkül milyen lenne.:)

A kedvenc receptem!

Omlós mézeskalács
Hozzávalók a tésztához:
• 55 dkg liszt
• 30 dkg margarin
• 2 db tojássárgája
• 10 dkg porcukor
• 10 dkg méz
• 1 kiskanál szódabikarbóna
• 4 dkg kakaó
• 1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék

• A díszítő mázhoz:
• 1 db tojásfehérje
• 15 dkg porcukor
• kevés citromlé
Elkészítés: A lisztet a kakaóporral elkeverjük, majd belemorzsoljuk a margarint. A többi hozzávalóval együtt, határozottan összegyúrjuk. A kész tésztát 3 órán át pihentetjük, majd kissé átgyúrjuk. Kinyújtjuk 3 mm vastagra, és tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 180-200 fokon sütjük, úgy 5-6 percig. Kihűlés után díszíthetjük, de azonnal fogyasztható is.

A díszítéshez a tojás fehérjét kemény habbá verjük, a porcukrot kanalanként hozzákeverjük. Elektromos habverővel keverjük addig, amíg a porcukor szemcséit már nem érezzük, ez úgy 15-20 perc. Keverés közben egy kevés citromlevet csepegtetünk bele, ettől fényesebb lesz a máz.

Sziszike.

Kép
sziszike1000
 
 


Recept a fogyáshoz!!!

Több kedves ismerősöm meglepően sokat fogyott le és remekül érzi magát egy új étrend segítségével, ami alapelveiben testkontrollközeli. Szerintem a fogyni akaróknak tetszeni fog -négynapos fogyókúrás diéta”, ami a felesleges kilók leadása mellett várhatóan tartósan meg is változtatja a szervezet anyagcseréjét, s emiatt a leadott kilók utóbb nem jönnek vissza. A fogyókúra 90 napig tart, ez idő alatt 18-25 kg-ot lehet fogyni. Ha kevesebb kilót kell leadni, akkor a diétát előbb is abba lehet hagyni, de az anyagcsere-változás nem jön létre. A napok sorrendjét …. mindenképpen be kell tartani! A diéta a fehérjenappal kezdődik, utána keményítőnap, szénhidrátnap és gyümölcsnap, majd ismét a fehérjenap következik, és ez így megy, sorban, 90 napig. Az egész fogyókúra idején, havonta egyszer, víznapot kell tartani, amely mindig a gyümölcsnap után következik, s utána fehérjenap jön. Cukormentes kávé és tea korlátlan mennyiségben fogyasztható.

1. nap a fehérjenap.

Reggeli (mind a 90 nap alatt ugyanaz): gyümölcs (pl. 2 alma, 2 körte, 2 barack, egy marék apró gyümölcs).
Ebéd: főtt, ill. sült hús (3 szelet=200 gramm), 1 szelet kenyér, saláta korlátlan mennyiségben, olaj nélkül. Ebéd után 2 dl, tészta nélküli levest kell meginni. Hús helyett lehet 3 tojást is választani, amit megfőzve vagy megsütve kell fogyasztani. Tejet, sajtot csak ezen a napon lehet enni. A levest kötelezően meg kell inni!
Vacsora: ugyanaz, mint az ebéd, csak leves nélkül. Arra kell ügyelni, hogy ha ebédre húst eszünk, akkor vacsorára is azt együnk, ha ebédre tojást választunk, akkor vacsorára is tojást együnk!

2. nap a keményítőnap.

Ebéd: a zöldség bármely fajtája (bab, borsó, zöldbab, lencse, vörösrépa, krumpli stb.), kötelezően kifőzve, ételízesítő hozzáadásával (só, vegeta, bors, ketchup, főtt paradicsom stb.). Egy szelet kenyér és saláta, ízlés szerint. Az egész ebéd egy mélytányér mennyiségű legyen.
Vacsora: ugyanaz, mint az ebéd, csak kisebb mennyiségben (egy mélytányér fele).

3. nap a szénhidrátnap.

Ebéd: főtt tészta, fűszerezve. Pizza csak ketchuppal, spagetti spagettiszósszal, vagy bármilyen sós sütemény (egy adag pizzának megfelelően).
Vacsora: két, kisebb szelet torta, vagy 2-3 szelet kalács, vagy 3 adag fagyi, és kötelezően 1 szelet főzöcsoki.

4. nap a gyümölcsnap.

Ebéd: kívánság szerinti gyümölcsök tetszőleges keveréke, és korlátlan mennyiségben. Vigyázni kell, hogy ne legyenek túlsúlyban a savat termelő gyümölcsök!
Vacsora: ugyanaz, mint az ebéd.

A diéta befejezése után a régi, megszokott módon lehet enni, ám további 90 napig a reggeli csak gyümölcs legyen! Ha ebben a 90 napban még 3 kg-ot leadunk, az azt jelenti, hogy a szervezet anyagcseréje megváltozott. Ha nincs súlyleadás, a diétát meg kell ismételni. Ha további kilókat akarunk leadni, akkor 3 hónap szünet után kell folytatni a diétát. Ha a diéta idején néha szörpöt iszunk, az szénsavas legyen, mert az kevesebb cukrot tartalmaz. Az étrendet pontosan kell betartani, mert minden élelmiszernek megvan a maga szerepe. Például a reggelire elfogyasztott gyümölcsből a szervezet az összetett cukrot használja fel, ami az idegrendszert táplálja; a csokoládé pedig meggátolja a diétázásnál amúgy gyakran fellépő allergiát. 45 nap után ajánlatos ellenőriztetni a vérnyomást és a vérképet. Noha a diétát eddig kipróbálóknál nem jelentkezett egészségügyi probléma, és simán leadtak 15-20 kg-ot, jobb az óvatosság.
A módszer kifejlesztői azt tapasztalták, hogy a magas vérnyomás miatt rendszeresen gyógyszert szedők néhány hét diéta után elhagyhatták a gyógyszerüket.

Fontos: egyszer se térjünk el a leírtaktól; a fogyókúra idején ajánlatos fizikailag aktívnak lenni; a fogyás mértéke függ az induló testsúlytól (kövérek többet, soványak kevesebbet fogynak); a leadott kilók várhatóan nem térnek vissza, és a fogyókúra alatt és után a fogyás ténye miatt nagyon jól érezzük magunkat.

Ha valaki csak néhány kilót szeretne leadni és/vagy idegenkedik az ismertetett étrendtől, akkor tudjon róla, hogy a közelmúltban fölfedezték, hogy az éhségérzet viszonylag szorosan összefügg azzal, hogy az elfogyasztott étel milyen mértékben emeli meg a vércukorszintünket. Ennek jelzésére megalkották a glikémiás index (GI) fogalmát. Az index az ételeket a glükózhoz (szőlőcukorhoz) viszonyítva rangsorolja, ami 100 pontot ér. Az 50 alatti érték alacsony, az 50 és 70 közötti közepes, a 70 fölötti magas. Ha csökkentjük az étkezések átlagos GI-értékét, akkor hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat.

Ennek fényében kerülendő a "fehér étel" pl.:

a fehér kenyér (73),
a zsemle (72),
a fánk (76),
az édesített gabonapehely (85),
a kukoricacsipsz (72),
a sósperec (81 ),
illetve gyakorlatilag bármi, ami finomlisztből készült.

Kerülendők a magas cukortartalmú termékek pl:

a kóla ( 65.)

Problémásak még:

a gyorsrizs (72),
a hasábburgonya (75)
a héjában sült krumpli (85). Jobb az
újburgonya (57).

A "fehér szabály" alóli kivételek

a tejtermékek (GI-jük 40 vagy kevesebb) és a legtöbb
főtt tésztaféle (40-50).

Érdemes minél több rostot fogyasztani. Például :

teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret (53),
hosszú szemű vagy barna rizst (55),
zöldségféléket (többségük GI-értéke alacsony),
gyümölcsöt.

A cukor értelemszerűen kerülendő, de azért érdemes tudni, hogy a tejcsokoládé GI-értéke csak 34.

Mindazonáltal, mivel az elfogyasztott ételek átlagos GI-értéke számít, egy-két szem héjában sült burgonya nem árt, ha salátával és egy szelet hússal esszük.

Sok sikert!

Puszi: Sziszike.

Kép
sziszike1000
 
 


Az ezersziget öntet egyik fajtája:
Előző nap készítsünk egy adag majonézt. (Ha készen vásároljuk 20 dekagrammra van szükség.) Másnap vágjunk nagyon apróra 1 közepes fej vöröshagymát, 10 dg kovászos uborkát, 1 közepes méretű vastag húsú zöldpaprikát, egy kis csokor petrezselymet, és keverjük a hűtőből kivett majonézbe. Végül dolgozzunk bele 2 dl tejfölt, 8 dg (5 evőkanál) ketchupot és negyed mokkáskanál sót. (Homogénebb lesz az öntet, ha a majonézt, a tejfölt, a ketchupot és a sót előzőleg habosra verjük.) Felhasználás előtt néhány óráig hűtőben érleljük.

Kép
sziszike1000
 
 


Igazi? Cézár sali

Engedjétek meg, hogy megosszam veletek én is egy Caesar sali receptjét. Véleményem szerint az igazi Caesar öntet ízét a szardella paszta és a "wörcseszter" szósz adja meg, és elképzelhetetlen grillezett csirke mell nélkül, valamint csak és kizárólag jég salátát tartalmazhat, ugyanis ez nem esik össze az öntettől.
Elkészítés:
kb.1dl majonéz
1-2 gerezd fokhagyma
4-5 ek. olivaolaj
1 ek. "wörcseszter" szósz
1-2 cm szardella paszta (ugyanis ezt nyomós tubusban lehet kapni)
1 ek. citromlé (facsart citrom esetén kevesebb)
Fenti kellékek összeturmixolása, ízlés szerint kevés parmezán is szórható az öntetbe a turmixolás előtt.

kb.3 szelet toast kenyér felkockázása, bele egy tepsibe, meglocsolni kevés fokhagymás oliva olajjal és megpirítani.

kb.30dkg csirkemell filét ízlés szerinti fűszerezéssel megpitítunk

1 fej jégsalit fa v. műanyag tálba darabolunk (lehetőleg kézzel, illetve ne használjunk fém tálat, mert az leköti a saláta értékes nyomelemeit), majd ráborítjuk a kihűlt kenyérkockát, húst, öntetet, és megszórjuk parmezánnal, jól összekeverjük. És máris fogyasztható.

Érdemes megkóstolni, nagyon finom, és ami a lényege, hogy Caesar saláta.

Kép
sziszike1000
 
 


Hamis!!!!!Cézár saláta vagy egyszerűbben!

Hozzávalók 4 személyre:
# 50 dkg csirkemell filé,
# fél fej JÉGsaláta,
# 50 dkg uborka,
# 50 dkg paradicsom,
# 1 dl tejszín,
# 2 dl ezersziget salátaöntet
# 2 dl tejföl,
# kevés olívaolaj
# 10 dkg trappista sajt
# só, szárnyas fűszerkeverék

Elkészítés: A csirkemellfilét csíkokra vágjuk, sóval, grillfűszerrel meghintjük, és 2 dkg olívaolajon átsütjük, majd egy kis víz hozzáadásával megpároljuk. Vagy grillezük(én ezt szoktam!
Közben a tányérok aljára teszünk 2-3 salátalevelet, a cikkekkre vágott paradicsomot, a csíkokra szelt uborkát.
Elosztjuk rajta a csirkehúst, és leöntjük a tejszínből, ezersziget salátaöntetből és tejfölből álló öntettel, melybe belekeverjük egy kevés olívaolajat és ízlés szerint egy kis sót. Tetejét reszelt sajttal megszórva azonnal fogyasztható.(parmezánnal még finibb)

Megjegyzés:
No ezt kóstoljátok meg!

Ezerszigetöntet receptet raktam fel és az Igazi cézársalirecepthez is a csirkét grillezem mióta van-grillem;)

Jó étvágyat!!!!

Kép
sziszike1000
 
 


Sziasztok,

Remélem nem bánjátok h irok,láttam recepteket kerestek,kb egy hét volt mire rátaláltam a következőre, ezeket csinálom karácsonyra(+tyúkhús leves+töltöttkáposzta+bejgli+sütik :lol: :oops: !

Baconba göngyölt csirkemáj

Hozzávalók:

4 személyre, 16 szelet bacon szalonna, 16 db csirkemáj , liszt, majoranna, őröltbors, 80 ml. olaj,

Elkészítés:

A csirkemájról leszedem a szivet. A lisztet összekeverem a majorannával és frissen őrölt borssal, majd beleforgatom a májat. Ezután felgöngyölöm a bacon szalonnába, és egy kisebb tűzállóedény aljára helyezem, szorosan egymás mellé. Ráöntöm az olajat, lefedem és 25 percig sütöm, kb.175 C-on, majd fedél nélkül még 15 percig sütöm. Köretnek velesült burgonyát és idénysalátát ajánlok



Pulykamell gazdagon körítve

Hozzávalók:

80 dkg pulykamell
20-25 dkg füstölt szalonna só, pirospaprika
a sütéshez: kb. 1 dl olaj
a franciasalátához: 1 csomag (35 dkg) fagyasztottzöldségkeverék (sárgarépa, zöldborsó)
2 főtt burgonya só
12 dkg csemegeuborka 2 alma
15 dkg majonéz porcukor citromlé a körethez:
80 dkg friss vegyes gyümölcs vagy befőtt (őszibarack, meggy vagy ananász)
a díszítéshez: 1 kis fej saláta 1 alma

Elkészítés:

A pulykamellet meg mossuk, leszárogatjuk.
A füstölt szalonnából körülbelül fél centi vastag csinos kis csíkokat vágunk, majd spékelőtűvel a húsba tűzdeljük. Fontos, hogy a rostokkal párhuzamosan haladjunk, így amikor a kész sültet fölszeleteljük, a szalonna szép mozaikként díszíti a szeleteket. Ha nincs spékelőtűnk, keskeny pengéjű késsel felszúrjuk a húst, és ezen a résen bújtatjuk át a szalonnacsíkokat.
A húst megsózzuk, egy kevés pirospaprikával bedörzsöljük, tepsibe rakjuk. Az olajjal leöntjük, és sütőben, közepes lánggal ( 180 °C, légkeveréses sütőben, 165 °C) kb. 50 perc alatt, vigyázva, nehogy kiszáradjon, megsütjük.
Amíg a pecsenye készül, hozzálátunk a
franciasalátához. A zöldségkeveréket enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrve hűlni hagyjuk. A főtt burgonyát, az uborkát és az almát egycentis kockákra vágjuk (ha vastag a héjuk, meg is hámozhatjuk). A majonézt sóval, porcukorral, esetleg egy kevés fehér borssal és citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük, és az előkészített hozzávalókat beleforgatjuk.
A lecsöpögtetett és ki hűlt pulykamellet a hús rostjaira merőlegesen, vékonyan felszeleteljük.
A friss gyümölcsöket megmossuk és földaraboljuk, a befőttek levét leöntjük. A franciasalátát egyenletesen tálra halmozzuk, majd a hússzeleteket szép sorban rárakjuk úgy, hogy félig takarják egymást. Fejessaláta-levelekkel és almaszeletekkel díszítjük, majd a gyümölcsöket tetszetősen körérakjuk.
JÓ TANÁCSOK
- A tálat lehetőleg az utolsó pillanatban állítsuk össze, különben a hús kiszárad, a gyümölcsök pedig levet eresztenek.
- Hasonló okból lehetőleg csak akkor szeleteljünk még pecsenyét, ha a tálon fogyóban van.
- A szalonna mellett félbevágott fokhagymagerezdekkel is megtűzdelhetjük a pulykamellet, amitől igazán különleges lesz az íze.

szióka
Vendég
 


Külön Titinek! :)

Nincs neve ,legalábbis nem tudok róla,attól függ hány személyre készited?!
8 szelet húst(bármilyen lehet) só,bors :arrow: serpenyőben készre sütsz :arrow: félrerakod!
kb 2,5dl -3 rizst majd nem készre főzzől,izesited,,(sütés közbe még puhul)
1nagyfej hagyma :arrow: 4db gomba(lehet konzerv is) :arrow: dinsztelsz,összekevered a rizzsel tejfőllel lazitod.

húst a tepsi aljába rakni,rá a rizst,tetejére sajt,aranybarnára sütöd és tálalod!

Mi nagyon szeretjük.Persze ha szeretitek a hozzávalókat.Rizsben a gombátr lehet helyetesíteni,múltkor,borsóval csináltam,de akár milyen zöldséggel finom lenne. :wink: :)

Jó étvágyat!
Vendég
 


Erzsikének!!!!

Banán torta!

Hozzávalók:

1 csomag grahamlisztből készült keksz

30 g cukormentes istant vaníliapuding por

2 csésze 0 % - os tej

20 dkg light krémsajt

25 dkg ananászkonzerv, lé nélkül, villával összetörve

4 közepes banán, szeletelve

2 dl tejszínhab

3 teáskanál tört pekándió



16 személyre - 1 adag: 1 szelet - Elkészítési idő: 15 perc


Elkészítési mód:

1. Egy 22X32 cm - es tepsi alját kekszel kirakjuk.

2. Egy közepes nagyságú tálban elkészítjük a vanília pudingot 2 csésze

0 % - os tejjel a felhasználási javaslat alapján. A pudinghoz hozzáadjuk a krémsajtot és összeturmixoljuk. Ezekután a pudingréteget rákenük a kekszrétegre.

3. Az összetört ananászt szétterítjük a pudingrétegen, rátsszük a banánt, végül ráfújjuk a tejszínhabot. Tetejét megszórjuk pekándióval.

Én vagy eperrel díszítem még vagy diétás csokival leöntöm-isteni!

Kép
sziszike1000
 
 


Süti-torta:)

Hozzávalók:

3 egész tojás
poralapú édesítő (Glukogon)
1 ek. cukormentes kakaópor
1/4 tasak sütőpor
3 ek. szójatejpor (bioboltokban kapható)

Elkészítése:

A 3 tojást és az édesítőt jó habosra kikeverem (4-5perc).
Külön tálba összekeverem a szójatejport, a kakaóport és a sütőport. Összevegyítem a kettőt és kizsírozott tortaformába öntöm. 150 fokon 15-20 percig sütöm. Mikor megsült (kb. 1 centisre emelkedik meg) lenoszogatom a formáról, kettévágom, az egyik felét megkenem diabetikus lekvárral, vagy cukormentes kakaóból és tejszínből gyártott csokikrémmel, majd összeborítom a két "holdacskát".

Képet, ha kérsz tudok feltenni!

Kép
sziszike1000
 
 


Ezeket karácsonykor csináltuk meg neki!!!!

Almás pite

Hozzávalók:
400 g liszt, 150 g Delma margarin, 2 db tojás, 1 csomag sütőpor, só, 1000 g alma, 1 citrom leve, 1 ek. folyékony mesterséges édesítőszer, őrölt fahéj.

Elkészítés:
Tálban a lisztet a margarindarabkákkal, a tojásokkal és a sütőporral jól összegyúrjuk, és kb. 1 órán át hűtőszekrényben állni hagyjuk. Közben az almát meghámozzuk, megmossuk és durvára lereszeljük. (Uborkagyalun szeletekre is gyalulhatjuk.) A citromlevet elkeverjük a folyékony édesítőszerrel, ráöntjük a reszelt almára, és összekeverjük. A tésztát kettéosztjuk, és két közepes tepsi nagyságú tésztalapot nyújtunk. Az egyiket a tepsi aljára tesszük, rárakjuk az almát, megszórjuk a fahéjjal, és ráborítjuk a másik kinyújtott tésztalapot. A tésztát széleinél lenyomkodjuk, és a tetejét villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Kb. 24 db egyforma kockát szelhetünk a süteményből. Készíthetjük 1000 g meggyből is.

Egy-egy almás pite: 511 kJ (122 kcal), 15 g szénhidrát.
Egy-egy meggyes pite: 544 kJ (130 kcal), 16 g szénhidrát.



Túrós pogácsa

Hozzávalók:
250 g félzsíros tehéntúró, 250 g liszt, 250 g Rama margarin, só.

Elkészítés:
Az alapanyagokat jól összedolgozzuk. Kb. egy órán át pihentetjük (előző nap is elkészíthetjük, hűtőszekrényben állni hagyhatjuk). Egyforma nagyságúakra szaggatjuk, majd előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Az összmennyiség értékeit elosztva a pogácsák számával tudhatjuk meg egy pogácsa energia- és szánhidrát-értékét.

Összesen: 13 020 kJ (3100 kcal), 185 g szénhidrát.

Kép
sziszike1000
 
 


Glukonont használ anyu, megkérdeztem.:)

Citromtorta

Hozzávalók:

5 db tojás,

10 dkg liszt,

10 dkg Glukonon,

fél csomag sütőpor.


Töltelék:

40 dkg vaj,
20 dkg Glukonon,
1 citrom leve és reszelt héja.
Díszítés:

2 db citrom,
1 csomag tortazselé,
diabetikus csokoládéreszelék.

A lisztben elkeverjük a sütőport. A tojásfehérjét a Glukonon felével kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a Glukonon másik felével habosra kevert tojássárgáját. Fakanállal óvatosan belekeverjük a sütőporos lisztet, és tortakarikában kisütjük. A krémhez a Glukonont 4 centiliter vízben cukorszirup-sűrűségűre főzzük, majd kihűtjük.

A vajat habosra keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a szirupot, majd belekeverjük a citrom levét és reszelt héját. A kihűlt tortalapot három egyenlő részre vágjuk, megkenjük citromkrémmel úgy, hogy a torta oldalára és tetejére is maradjon.

A karikákra vágott citromszeleteket a torta tetejére, a csokireszeléket az oldalára tesszük díszként.

Kép
sziszike1000
 
 


http://www.canderel.hu/recipes.php

Eztis nézdd meg, ezekből a sütikből-tortákból csak az epreset csináltuk meg. Fini volt. Canderel viszont nagyon drága, így helyettesítettük.

Kép
sziszike1000
 
 


Sütemények, édességek
Hozzávalók: Tészta:
6 db tojásfehárje
6 ek cukor
1 ek étolaj
2 ek liszt
2 ek zsemlemorzsa
1/2 csomag sütőpor
15 dkg vágott dió
1/2 üveg mogyorókrém
háztartásikeksz

Krém:
1/2 liter tej
6 db tojássárgája
25 dkg cukor
1 csomag vaníiliás pudingpor
3 ek liszt
10 dkg csokoládé
25 dkg margarin
2 dl tejszín
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekeverjük, tepsibe tesszük és megszórjuk a vágott dióval, majd megsütjük.
A meleg tésztát megkenjük mogyorókrémmel. A tejből, tojássárgájából, cukorból, vaníliás pudingporból és a lisztből krémet főzünk, elfelezzük.
Az egyik felébe belekeverjük a megolvasztott csokoládét. Kihűtjük. A margarint két részre osztjuk és belekeverjük a sárga és a csokis krémbe.
A tésztát megkenjük mogyorókrémmel, majd rákenjük a sárga krémet, ezt beborítjuk tejbe mártogatott háztartási keksszel, erre jön a csokis krém,
a tetejére a 2 dl tejszínből vert kemény habot tesszük.

Ez nem fogyókúrás, de nagyon finom!!!!!

Kép
sziszike1000
 
 


Sziasztok, ha benéztek ide, írjatok receptet az én topicomba is :P !
Erről-arról csak regisztráltaknak: Egyszerű receptek
Köszi!

KépKép
benó
 
 


Szalonnás lepény (langallo, pompos....)


Tészta:

50 dkg liszt
4 dkg élesztő
2 kisknaál só
(1 kiskanál bors, aki szereti)
kis cukor
langyosos víz, amennyit felvesz

Az élesztőt kevés langyos vízben megfuttatom, amibe pici cukrot is teszek. Ha kész, hozzáadom a liszthez. Annyi langyos vizet adok még hozzá, hogy egy jól gyúrható, egynemű tésztát kapjak. Hamar összeáll, pár perc. Kicsit meggyúrom és 45 percig kelesztem.

Sűtőpaírt rakok a nagy tepsibe. Ebbe beleborítom a tészát és kézzel kinyújtom.


Rátét:

1 nagy tejföl
2-3 nagyobb hagyma
húsos szalonna kockára vágva

A tejfölt én fokhagymával, pici sóval ízesítettem. De lehet bele mást is tenni (borsot, snidlinget, bazsalikomot, petrezselymet).
Ezzel megkenem a tésztát, ráhalmaozom a karikára vágott hagymát, majd ráteszem a szalonnakockákat.

Mehet a sütőbe. Ha megpirult, kész is van.



Kép

Koda

Kép

Kép
koda
 
 


7napos leves diéta receptje:

A leves

Hozzávalók:

* 6 db vöröshagyma
* 5 db paradicsom
* 1,5 kg apróra vágott káposzta
* 2 db zöldpaprika
* 3 db zellergyökér
* 1 db zöldségeleves kocka
* 1 db sárgarépa
* petrezselyem
* bazsalikom

Vágd kisebb kockákra az alapanyagokat, tedd fazékba és önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Hirtelen forrald fel, majd hagyd közepes lángon főni 30 percig. Annyit ehetsz belőle egy nap, amennyi jól esik, a leves szinte alig tartalmaz kalóriát. Minél többet eszel belőle, annál több zsírt éget el.

Sziszike.

Kép
sziszike1000
 
 


Dióhabos szelet
- 22 dkg liszt,
- 14 dkg vaj,
- 7 dkg cukor,
- 2 tojássárgája,
- 2 evőkanál rum,
- csipetnyi só.
- A tetejére:1 kis üveg savanykás ízű lekvár (málna, ribizli),
- 20 dkg cukor,
- 14 dkg darált dió,
- 5 tojásfehérje

A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, majd a vajjal. Beleszitáljuk a lisztet és a sót, majd kikeverjük a rummal. A tésztát folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőszekrénybe tesszük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és kis tepsibe helyezzük. Közepes hőfokon aranysárgára sütjük. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Belekeverjük a cukrot és a diót. A megsült tésztát megkenjük a lekvárral. Rásimítjuk a dióhabot és visszatoljuk a sütőbe. Alacsony hőfokon inkább szárítjuk, mint sütjük. Kihűlve szeleteljük.
-----------------------------------------------------------------------------------
sziszike1000
 
 


Lekváros crostata

Hozzávalók:
- 15 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 1 tojás + 1 tojássárgája
- 10 dkg vaj
- csipet só
- citrom héja
- 1 kávéskanál porélesztő
- A tetejére:
- lekvár
- mandula vagy dió

Elkészítés: Gyúrd össze a hozzávalókat, amíg tésztalabdává áll össze, majd nyújtsd ki közepes vastagságúra (én sütőpapíron nyújtom, így nem szakad el felszedéskor a tészta). Tedd bele egy tortasütő formába a tésztát, és kend meg lekvarral, majd a tetejére a megmaradt tésztából vágj csíkokat, és rácsozd be. Ízlés szerint dióval és mandulával díszítheted. 35 percig süsd közepes lángon.

Kép
sziszike1000
 
 


Kedvenc sütim:

Hozzávalók:
- 10 púozott evőkanál liszt,
- 10 csapott evőkanál cukor,
- 3 egész tojás,
- 10 dkb margarin,
- 2 teáskanál szódabikarbóna,
- 1 teáskanál őrölt fahéj,
- 2-3 evőkanál bármilyen lekvár (de ne legyen híg),
- 10 evőkanál tej,
- kb. 5 dkg mazsola (el ismaradhat, ha éppen nincs otthon, de vele finomabb),
- 1 marék durvára vágott dió (ez viszont fontos, mert nélküle nem jó!)


Elkészítés: Mindent egy keverőtálba teszünk, de a diónak csak a felét. Géppel kikeverjük, és alaposan kivajazott (lisztezni nem kell)
tepsibe öntjük, és a tejejére szórjuk a dió másik felét. Forró (kb. 180 fokos) sütőben 30-35 percig sütjük. Sütés után felszeleteljük és felfaljuk!



Kép
sziszike1000
 
 


Karalábéfőzelék (8. hónaptól)

Hozzávalók 1adaghoz: 1db karalábé (kb150g), 100g burgonya, 1 evőkanál vaj, 1 tojássárgája
Előkészítési idő: kb 10 perc
Főzési idő: kb. 15 perc

Elkészítése: A karalábégumóról a leveleket letépdessük, a legzsengébb leveleket és a gumót alaposan megmossuk. A burgonyát szintén megmossuk. A karalábét és a burgonyát meghámozzuk, 1 cm-es kockákra vágjuk. A vaj felét kis lábasban megolvasztjuk, a karalábét és a burgonyát beletesszük, és elkezdjük párolni, majd öntünk hozzá 2 evőkanál vizet, lefedjük és kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Közben a zsenge karalábélevelek szárát kivágjuk, a leveleket finomra vagdaljuk. Kb. 2 evőkanálnyi levélkére van szükségünk. A főzés befejezése előtt 5 perccel a leveleket is a főzelékhez adjuk, 5 percig együtt főzzük. Ha a főzelék puha, hőtartó tányérra öntjük, és a maradék vajjal meg a tojás sárgájával elkeverjük. Végül az egészet villával durvára összetörjük.

Tejszínes burgonya karfiollal (8. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g burgonya, 150 g karfiolrózsa, 3 evőkanál tej, 1 evőkanál tejszín, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál finomra vágott petrezselyemzöldje, 1 tojássárgája
Előkészítési idő: kb. 15 perc
Főzési idő: kb. 15 perc

Elkészítése: A burgonyát folyó vízben, a karfiolt álló vízben alaposan megmossuk. A karfiolrózsákat apró darabokra tördeljük. A burgonyát meghámozzuk, 2 cm-es darabokra vágjuk. A tejet a tejszínnel lábasban felforrósítjuk, beletesszük a burgonyát és a karfiolt. Lassú tűzön kb. 15 percig pároljuk. A főzeléket hőtartó tányérba öntjük, a vajat, petrezselymet és a tojássárgáját hozzáadjuk. Az egészet villával durvára törjük és elkeverjük.

Mézes sárgarépa burgonyahabbal (8. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g sárgarépa, 40 g sovány sertéshús, 100 g lisztes főző burgonya, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál méz, 1 késhegynyi ánizs
Elkészítési idő: kb. 30 perc

Elkészítése: A sárgarépa két végét levágjuk, alaposan megmossuk, vékonyan meghámozzuk, és fél cm vastag karikákra vágjuk. A húst vékony szeletekre vagdaljuk. A burgonyát megmossuk és kis lábasban kevés vízben 15 perc alatt puhára főzzük. A vaj felét egy másik edényben megolvasztjuk, a sárgarépát és a húst beletesszük, ha szükséges, 2-3 evőkanál vizet öntünk hozzá, lefedjük és lassú tűzön kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Ha megpuhult, a mézet, az ánizst és a maradék vajat hozzáadjuk, és az edényt levesszük a tűzről. A főtt krumplit meghámozzuk, és a burgonyanyomóval egyenesen a hőtartó tányérba nyomjuk. A mézes sárgarépát ráterítjük.
A hatodik hónap során elkezdhetünk a gyereknek gabonapelyhes-gyümölcsös püréket adni.

Püré kelbimbólevélkékkel (10. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g burgonya, 150 g kelbimbó, 1 evőkanál vaj, 3 evőkanál tej, 1 evőkanál sovány túró, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöldje
Előkészítési idő: kb. 10 perc
Főzési idő: kb. 15 perc

Elkészítése: A burgonyát alaposan megmossuk, kis lábasban kb. 15 percig pároljuk. A kelbimbót megmossuk, a növény szárait eltávolítjuk, a külső leveleket leszedjük. Az egyes rózsákat leveleire szedjük. Kis lábasban 6 evőkanál vizet felforralunk, a levélkéket belerakjuk és közepes tűzön kb. 15 percig pároljuk. A közben megfőtt burgonyát meghámozzuk, és egy tálkában krumplinyomóval összetörjük. A vajat, a tejet a túrót és a petrezselyemzöldjét hozzáadjuk, és az egészet villával krémesre kikeverjük. Végül hozzákeverjük főzővízzel együtt a kelbimbólevélkéket.

Sárgarépás rizs csirkehússal (8. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g sárgarépa, 40 g kicsontozott csirkemell, 2 teáskanál vaj, 30 g rizs, 2 evőkanál narancslé
Előkészítési idő: kb. 10 perc
Főzési idő: kb. 25 perc

Elkészítése: A sárgarépa végeit levágjuk, megmossuk és vékonyan meghámozzuk, durva reszelőn lereszeljük. A csirkehúst kockára vágjuk, és egy teáskanál vajon megpároljuk, a sárgarépát és a rizst hozzáadjuk, 1 l vízzel felöntjük, forrástól számítva kb. 25 percig pároljuk lassú tűzön. A sárgarépás rizst hőtartó tányérra rakjuk, a maradék vajat és a narancslevet hozzákeverjük.
Ha a gyermek már nagyobb, nem kell feltétlenül minden étkezéskor külön neki főzni. A felnőttek számára főzött pörköltből némi változtatással salátafőzelék készíthető a gyereknek tésztával és hússzeletekékkel.

Rizspuding (8. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 200 ml tej, 25 g rizs, 1 kisebb banán (kb. 100 g), 2 evőkanál céklalé
Elkészítési idő:kb. 15 perc
Áztatási idő:kb. 3 óra

Elkészítése: A tej felét kis lábasban felforraljuk, a rizst beleszórjuk, és lassú tűzön kb. 5 percig főzzük. A banánt meghámozzuk, péppé törjük, összekeverjük a céklalével. A banánpépet a forró rizsbe keverjük. Szép alakú pudingformát (kb. 1 litereset) hideg vízzel kiöblítünk. A banános rizst beleöntjük, és szobahőmérsékleten dagadni hagyjuk. Kb. 3 óra múlva megszilárdul, kiboríthatjuk. A maradék tejet italként mellé adjuk.

Müzli (10. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 200 ml tej, 2 teáskanál mazsola, 4 evőkanál zabpehely, 2 evőkanál összetört kétszersült, 1 teáskanál őrölt mogyoró, 1 alma
Előkészítési idő: kb. 10 perc
Áztatási idő: kb. 30 perc

Elkészítése: A tejet felmelegítjük. A mazsolát megmossuk, és kis tálkába öntjük. A zabpelyhet, a kétszersültmorzsát, és a mogyorót hozzáadjuk, és az egészet a meleg tejjel lelocsoljuk. Kb. 30 percig állni hagyjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát kivágjuk és lereszeljük. A müzlit a reszelt almával összekeverjük.

Csokoládés hajdinakása (10. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 150 ml tej, 1 teáskanál instant kakaópor, 30 g hajdinakása dara, 1 evőkanál tejszín
Előkészítési idő: kb. 5 perc
Főzési idő: kb. 15 perc

Ha a gyermekünk hajlamos a kemény székletre, akkor a kakaót helyettesítsük egy teáskanál homoktövislével (Hippophë rhamnoides) vagy csipkebogyólekvárral. Ezeket a C-vitaminban gazdag édesítőszereket azonban csak a főzés után adjuk az ételhez.
Elkészítése: A tejet a kakaóporral és a hajdinadarával elkeverjük. Kis lábasban lassú tűzön felforraljuk, lefedve kb. 15 percig főzzük. A darát gyermektányérba öntjük, a tejszínt ráöntjük és jól elkeverjük.

Gabonapehely-mix (8. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 30 g gabonapehely (pl. zabpehely), 200 ml tej, 1 alma, 1 teáskanál őrölt mandula, 1 teáskanál földieperdzsem
Elkészítési idő: kb. 10 perc

Elkészítése: A gabonapelyhet hőtartó tányérba öntjük. A tejet felmelegítjük, 150 ml-t a pehelyre öntünk, a maradékot ivópohárba töltjük. A fél almát megmossuk, meghámozzuk, a szárat és a magházat eltávolítjuk, az almát lereszeljük.
A reszelt almát, mandulát és dzsemet a müzlihez keverjük.
Ezt a müzlit különféle gyümölcsökkel (banán, földieper, narancs), dzsemmel vagy mézzel, változatosan válogatva készíthetjük el, ki-ki gyermekének ízlése szerint.

Daraszeletek (10. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 200 ml tej, 30 g teljes őrlésű búzadara, 1 teáskanál vaj, 80 g banán, 1 teáskanál narancslé
10 g fehérje, 12 g zsír, 50 g szénhidrát

Elkészítése: A sütőt 200 C-ra felmelegítjük. 1/8 l tejet kimérünk, kis edényben felforraljuk és a grízt lassan szórjuk bele, nehogy megcsomósodjon. Lassú tűzön sűrűre főzzük. Az edényt levesszük a tűzről, és a vajat belekeverjük. A darakását sütőformában a sütőbe teszszük (középre), kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük. A maradék tejet a banánnal és a narancslével alaposan összekeverjük, és mélytányérba öntjük. A darát kiborítjuk a formából, szeletekre vágjuk, és a tányérba rakjuk.

Sárgarépás, narancsos puding (8. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g sárgarépa, 1 teáskanál nádcukor granulátum, 1 levél fehér zselatin, 1 narancs, 1 késhegynyi fahéj, 1 teáskanál csíraolaj
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Kocsonyásodási idő: kb. 3 óra

Elkészítése: A sárgarépát alaposan megmossuk, két végét levágjuk, vékonyan meghámozzuk, szeletekre vágjuk. Kis edényben kb. 6 evőkanál vizet forralunk, a sárgarépát és a nádcukrot beletesszük, közepes tűzön 10-15 percig pároljuk. Közben a zselatint kb. 10 percig hideg vízben áztatjuk. A fél narancsot kipréseljük, levét a fahéjjal és az olajjal elkeverjük. A még meleg sárgarépát péppé zúzzuk, a zselatint a meleg pépben feloldjuk. A fűszerezett narancslevet belekeverjük. Egy kb. 1 l-es pudingformát hideg vízzel kiöblítünk, a sárgarépapürét beletesszük és a hűtőszekrénybe helyezzük. Kb. három óra múlva a puding a formából kiborítható. Etetés előtt szobahőmérsékletűre melegítjük.

Szőlőkompót (8. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g szőlő, 1 teáskanál reszelt mandula
Elkészítési idő: kb. 15 perc

Azoknak a gyermekeknek ajánljuk, akiknek a bőre kényes, és akik puffadásra hajlamosak.
Elkészítése: A szőlőt leszemeljük, a szemeket meleg vízben alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. A szemeket félbevágjuk, a magot kiveszszük. Kis edényben 4 evőkanál vizet a szőlővel és a reszelt mandulával felforralunk. Lassú tűzön kb. 3 percig főzzük, majd hidegre tesszük. A kompótot szobahőmérsékleten tálaljuk.

Banán-narancs krém (8. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 1 db kisméretű narancs, 1 kisebb banán, 150 g aludttej
Elkészítési idő: kb. 10 perc

Elkészítése: A narancsot egészen a gyümölcs húsáig lehámozzuk, a gerezdek közül az elválasztóhártyát kivágjuk, a gyümölcs húsát apró kockákra vágjuk. A vágás közben keletkező gyümölcslevet kis edényben felfogjuk. A banánt meghámozzuk, villával szétnyomkodjuk, a narancskockákkal és a narancslével elkeverjük. Az aludttejet krémesre kikeverjük és a gyümölccsel összekeverjük.
A narancs hámozását éles késsel végezzük. Így a gyümölcs húsát könnyedén kivághatjuk a fehér elválasztó hártyák közül.

Gyümölcsjoghurt (10. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g biojoghurt (3,5% zsírtartalmú), 50 g friss, érett gyümölcs ( pl. banán, bogyós gyümölcsök, őszibarack, dinnye) vagy 1 adag fagyasztott gyümölcspép
Elkészítési idő: kb. 10 perc

Elkészítése: A joghurtot kb. 1 órával az etetés előtt kivesszük a hűtőszekrényből, különben túl hideg a babának. A mélyhűtött gyümölcspépet megolvasztjuk. Ha friss gyümölcsöt használunk, alaposan megmossuk, meghámozzuk, apróra vágjuk, a konyhai robot segítségével pépesítjük. A joghurtot simára keverjük, majd elkeverjük a gyümölcspéppel.

Tejszínes földieper (10. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 100 g érett földieper, 50 g sovány túró, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab
Elkészítési idő: kb. 8 perc

Ha a család többi tagjának tejszínhabot készít, vegyen ki 4 evőkanállal belőle, és készítse el ezt a desszertet a legkisebbnek.
Elkészítése: A földiepret álló vízben alaposan megmossuk, szárát leszedjük, lecsöpögtetjük. A földiepret a túróval magas falú tálban a konyhai robot segítségével elkeverjük, illetve pürésítjük. A tejszínt hozzáadva tálkában tálaljuk.

Ügyelj ezekre:

* Csak akkor sózzunk és fűszerezzünk, ha a kisgyermek adagját már kivettük az ételből.
* A gyerek ételébe utólag tegyünk egy evőkanál vajat vagy csíraolajat.
* A baba tányérjába mindig a hígabb része kerüljön.
* Ne süssünk vagy pirítsunk erősen.

A baba ételét villával és késsel aprítsuk fel, a legjobb, ha ezt a gyermek szeme előtt csináljuk, hadd lássa, hogy tényleg azt kapja, amit a család többi tagja.

Vagdalt pulykamell cukkinivel (8. hónaptól)

Hozzávalók 3-4 személyre: 800 g burgonya, 300 g pulykamell, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál szárított bazsalikom, 800 g cukkini, 1 evőkanál olaj, 1/8 l tejszín, 1 evőkanál vaj, 1/8 l zöldséges húsleveslé, 1 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál gabonapehely
Előkészítési idő: kb. 20 perc
Főzési idő: kb. 35 perc

Elkészítése: A burgonyát megmossuk és fazékba tesszük. Kevés vízzel, lassú tűzön a forrástól számítva kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Közben a pulykahúst kb. 1 cm széles, 3 cm hosszú csíkokra vágjuk. A húst citromlével meglocsoljuk, a bazsalikommal behintjük.
A cukkinit megmossuk, meghámozzuk, két végét levágjuk. Durvára lereszeljük. Nagyméretű serpenyőben olajat melegítünk, benne a pulykahúst mindkét oldalról megpirítjuk. A tejszínt hozzáöntjük és fedő alatt, lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk. A reszelt cukkinit hozzáöntjük, újra lefedjük és ismét kb. 10 percig pároljuk.
A baba részére kb. 70 g főtt burgonyát hámozunk, villával széttörjük. A serpenyőből mintegy 150 g cukkinit hússal együtt kiveszünk, és a burgonyára tesszük. A húst apróbbra vágjuk, vajat adunk hozzá és összekeverjük.
A cukkinit a család többi tagjának húslével felöntjük, a szójaszószt és a gabonapelyhet belekeverjük és még 1-2 percig főzzük. Hámozott főtt burgonyával tálaljuk.

Burgonya pettyesmártással (10. hónaptól)

Hozzávalók 3-4 személyre: 1 kg rózsaburgonya, 500 g sovány túró, 200 ml tejszín, 80 g reszelt edami sajt, 2 evőkanál lucernahajtás (vagy helyette zsázsa), 1 csomó kaporlevél, 1 teáskanál csíraolaj, 1 késhegynyi bors, 1 teáskanál só, 40 g héjazott napraforgómag
Előkészítési idő: kb. 15 perc
Főzési idő: kb. 15-20 perc

Elkészítése: A burgonyát folyó vízben alaposan megmossuk, kevés vízben kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük. Közben a túrót a tejszínnel és a sajttal simára keverjük. A zsenge hajtásokat és a kaporlevélkéket szűrőben lemossuk, lecsöpögtetjük. A letépdesett kaporlevélkéket és a lucernahajtásokat deszkán aprítókéssel apróra vágjuk. Belekeverjük a túróba.
A baba részére 150 g túrót kiveszünk és olajjal elkeverünk.
A család többi tagja részére a túrót borssal, sóval és a napraforgómaggal ízesítjük. A megfőtt burgonyát meghámozzuk, a baba tányérjára kb. 200 g-os adagot rakunk. A többi burgonya a családé.

Pörkölt tésztával és fejessalátával
Salátafőzelék tésztával és hússzeletekkel (10. hónaptól)
Hozzávalók 3-4 személyre: 500 g marhahús (gulyáshús), 500 g vöröshagyma, 50 g vaj, 3 teáskanál só, 1 teáskanál édesnemes paprika, 2 teáskanál barnamártás, 3 evőkanál sovány tejföl, (35%-os zsírtartalmú), 2 fej saláta, 3 evőkanál joghurt, 3 evőkanál tejszín, 1 teáskanál fűszersó, 1 késhegynyi bors, 250 g teljes kiőrlésű lisztből készült metélt (tészta)
Előkészítési idő: kb. 30 perc
Főzési idő:kb. 2 óra

Elkészítése: A gulyáshúst az inaktól, a zsírtól megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A vajból 25 g-ot serpenyőben felolvasztunk, a hagymát beletesszük, és rövid ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a húst és a paprikát. Közepes lángon kb. két órán át pároljuk. Ha a leve elfőtt, kevés vízzel pótoljuk.
Ha elkészült, kb. 40 g húst egy evőkanál levet kiveszünk a babának. A maradék pörköltet ezután megsózzuk, még 5 percig főzzük, belekeverjük a barnamártást, és újra felforraljuk. Majd a tűzről levéve a tejföllel ízesítjük.
Közben a salátát megmossuk, a fonnyadt, sárgult leveleket eltávolítjuk. A zsenge sárgás belső leveleket a baba számára félrerakjuk. A többi levelet falatnyi darabokra tépkedjük.
A joghurtból, a tejszínből, a fűszersóból és a borsóból salátalevet készítünk. A salátára azonban csak közvetlenül az étkezés előtt öntjük.
A baba számára félretett salátaleveleket finom csíkokra vágjuk, 1 evőkanál vajban kb. 5 percen át puhára pároljuk. A salátafőzeléket a hússal és a lével elkeverjük, konyhai robottal pépesítjük.
Közben nagyobb fazékban 2 teáskanál sóval vizet forralunk fel, a tésztát beletesszük, és a csomagoláson lévő utasítás szerint puhára főzzük. A megfőtt tésztát tésztaszűrővel leszűrjük. 100 g-ot a babának kiveszünk, és 1 teáskanálnyi vajat teszünk rá. A salátafőzeléket 1 evőkanál tejszínnel ízesítjük, majd a tésztára öntjük.
A maradék vajat a többi tésztára tesszük, a salátát a már elkészített öntettel meglocsoljuk, a pörköltet ízlés szerint utóízesítjük.

Tésztaleves hússal (8. hónaptól)

Hozzávalók 3-4 személyre: 300 g comb, 1 l víz, 1 babérlevél, 300 g sárgarépa, 1 zellerzöldje, 300 g kelbimbó, 1 csokor petrezselyemzöldje, 300 g tészta (metélt), 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál só, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál sűrített paradicsom
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Főzési idő: kb. 1 óra

Elkészítése: A húst megmossuk és levesesfazékban feltesszük főni. A babérlevelet beleteszszük, a felforrás után lassú lángon kb. egy órán át főzzük. Közben a sárgarépát megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a végeit levágjuk, kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A zellerzöldje alsó végét levágjuk úgy, hogy szálaira bomoljon. A levélszárakat megmossuk, a levélkéket letépdessük, a szárak oldalán lévő fehér szálakat lehúzzuk. A szárakat 1 cm-es hosszúságúra vágjuk. A kelbimbókat is megmossuk, a fonynyadt oldalleveleket leszedjük. A bimbókat kereszt alakban bevagdaljuk. A petrezselyemzöldjét megmossuk, a levélkéket a szárakról letépdessük, és apróra metéljük.
30 perc főzés után a kelbimbót és a sárgarépát beletesszük a levesbe, További 10 perc múlva a zellerleveleket a felvagdalt szárakkal, valamint a tésztát is beletesszük a levesbe. A levest addig főzzük, amíg a beletett zöldség, a tészta és a hús puha nem lesz. A babérlevelet és a zellerzöldjét ezután kihalásszuk a levesből. A babának is kiszedünk kb. 200-250 g sárgarépát, zellert, tésztát és egy kevés levest. A kivett húsból 35 g-ot kimerünk, aprítókéssel finomra aprítjuk, és a baba levesébe tesszük. Egy kevés vajat teszünk hozzá, és a petrezselyemzöldjével beszórjuk.
A többi levest a sóval, szójaszósszal, paradicsommal és petrezselyemmel ízesítjük. A húst kockára vágva visszatesszük a levesbe, az ételt tálaljuk.

Zöldséges rizs májjal (8. hónaptól)

Hozzávalók 3-4 személyre: 1 vöröshagyma, 3 friss vagy szárított zsályalevél, 250 g csirkemáj, 500 g cukkini, 2 alma (jonatán), 2 evőkanál csíraolaj, 300 g hosszú szemű rizs, 1 l víz, 1 tej, 1 teáskanál vaj, 1 késhegynyi őrölt bors, 2 evőkanál szójaszósz
Előkészítési idő: kb. 30 perc
Főzési idő: kb. 30 perc

Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zsályaleveleket keresztirányban hosszú csíkokra vagdaljuk, ha szárítottat használunk, ujjaink között elmorzsoljuk. A májat megmossuk, háztartási papírtörlővel szárazra töröljük. Az érdarabkákat és a zsírt eltávolítjuk, a májat nagyobb darabokra vagdaljuk. A cukkinit és az almát megmossuk, megtöröljük és meghámozzuk. A cukkini végeit levágjuk, hosszában négyfelé hasítjuk, és 1 cm-es darabokra szeleteljük. Az almákat félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk.
Az olajat közepes méretű edényben felhevítjük, a hagymát 2 percig az olajban pirítjuk, azután a cukkinit, májat, zsályát és az almaszeleteket hozzáadjuk. Kevergetés közben kb. két további percig pirítjuk. A májat kivesszük. Az edénybe beletesszük a rizst, és felöntjük vízzel, valamint 200 ml tejjel. A rizst félrehúzott fedővel kb. 25 percig főzzük, amíg megpuhul. Röviddel a főzés befejezése előtt a májat visszatesszük. Ezután kiveszünk a babának 250 g-ot, és a maradék tejjel elkeverjük. A többi rizst a család számára a borssal és a szójaszósszal ízesítjük.

Csirkehússzelet rizibizivel (8.hónaptól)

Hozzávalók 3-4 személyre: 2 evőkanál vaj, 250 g hosszú szemű rizs, 500 g mélyhűtött zöldborsó, kb. 1 l víz, 3 db 100 g-os csirkehússzelet, 1 db 50 g-os csirkehússzelet, 1 késhegynyi őrölt bors, 1/3 teáskanál só, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1/8 l szűrt húsleves (leveskocka), 3 evőkanál tejszín, 2 teáskanál fehér mártás, 2 evőkanál frissen vágott petrezselyemzöldje, 1 evőkanál vaj
Előkészítési idő: kb. 15 perc
Főzési idő: kb. 25 perc

Elkészítése: A vajat alkalmas edényben megolvasztjuk, a rizs beletesszük, és rövid ideig pároljuk. A borsót és a vizet hozzáadjuk, felforraljuk és lassú tűzön kb. 20 percig pároljuk. Közben a csirkehúst langyos vízben megmossuk, és háztartási törlőpapírral megszárítjuk. A három nagyobbik szeletet sóval, borssal bedörzsöljük, majd az összes szeletet liszben megforgatjuk. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és a hússzeleteket lassú tűzön mindkét oldalukon átsütjük. 10 perc múlva, ha a hús már puha, a kis szeletet kivesszük, és hőtartó gyermektányérra tesszük. A lángot nagyobbra tesszük, és a maradék három nagy szeletet rövid ideig mindkét oldalán átsütjük. A húslevest és a 2 evőkanál tejszínt hozzáadjuk, újra felforraljuk, a fehér mártást beleöntjük, és újra felforraljuk.
A megfőtt rizsre rászórjuk a petrezselyemzöldjét, és a babának 200 g-ot kiveszünk belőle. A baba adagját 1 evőkanál vajjal és tejszínnel elkeverjük, a húst apróra vágjuk és összekeverjük a rizzsel.
A maradék rizst a hússal és a lével a család Részére tálaljuk. A lé olyan pikáns ízű, hogy A rizs külön ízesítést nem igényel.



Spenótbékák (10. hónaptól)

Hozzávalók 2 adaghoz: 150 g friss spenót, 100 ml sósmentes paradicsomlé, 50 g kukoricadara, 15 g edami sajt, 1 kisebb tojás, 1 teáskanál vaj, 1 teáskanál csíraolaj
Elkészítési idő: kb. 40 perc

Elkészítése: A spenótlevelek szárát és a fonynyadt részeket letépjük. A spenótot megmossuk és lecsöpögtetjük. Közepes nagyságú edényben vizet forralunk. A leveleket a lobogó vízbe szórjuk és várunk, amíg a víz újra forrni kezd. 1 percig forrni hagyjuk, majd a leveleket szűrővel kiszedjük és lecsöpögtetjük. A megfőtt leveleket 6 egyenlő adagra osztjuk.
A paradicsomlevet felforraljuk, a darát beleszórjuk és lassú tűzön kb. 5 percig forraljuk. Közben a sajtot kis kockákra vágjuk, és a darakásába keverjük. Végül a tojást és a vajat is belekeverjük. Az edényt levesszük a tűzről, és 10 percig állni hagyjuk. A spenótleveleket úgy rakjuk egymásra, hogy 6 kis négyzetet alkossanak. A darát a 6 lapra egyenletesen elosztjuk.
A spenótleveleket a töltelék köré göngyöljük.
Nagy alufóliát a fényes oldalán olajjal bekenünk, a spenóttekercseket egymás mellett rátesszük, és a fóliát leforrasztjuk. Fazékba annyi vizet öntünk, hogy az alját 1 cm-rel ellepje.
A fóliacsomagot beletesszük, és közepes hőmérsékleten 10 percig melegítjük. A spenótkercseket megfelelő darabokra vágjuk, melegen vagy langyosan tálaljuk.

Töltött cukkini (10. hónaptól)

Hozzávalók egy adaghoz: 2 db kis cukkini, 1 szelet teljes kiőrlésű gabonakenyérből készített pirítós, 20 g mozzarella sajt, 20 g őrölt mandula, 2-3 evőkanál tej, 1 evőkanál kapor, 1 teáskanál vaj
Előkészítési idő: kb. 30 perc
Főzési idő: kb. 15 perc

Elkészítése: A cukkiniket alaposan megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a végeket levágjuk és 4-4 darabba vágjuk. Belsejüket kivájjuk. A pirítóst és a sajtot igen kis darabokra vágjuk, a mandulával, a tejjel és a kaporlevélkékkel puha masszává keverjük. Ha szükséges, még 1 evőkanál tejet adhatunk hozzá. A masszát a kivájt cukkinidarabokba töltjük, jól belenyomkodjuk.
A vajat kis edényben megolvasztjuk, a cukkinidarabokat beletesszük, és közepes lángon kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Ezalatt egyszer megfordítjuk, és ha a levét elfőtte, kevés vízzel felengedjük. A cukkinit melegen vagy langysan tálaljuk.

Póréhagyma-rudacskák (10. hónaptól)

Hozzávalók 2 adaghoz: 3 evőkanál tej, 30 g zabpehely, 2 vékonyabb póréhagyma, 40 g darált marhahús, egy kevés szójaszósz, 40 g sovány tehéntúró, 1 teáskanál csíraolaj
Előkészítési idő: kb. 20 perc
Főzési idő: kb. 20 perc

Elkészítése: A tejet kis edényben felforrósítjuk, a tűzhelyről levéve a zabpelyhet beleszórjuk, hagyjuk, hogy megdagadjon. A póréhagymáról a gyökérvégeket és fonnyadt leveleket levágjuk. A szárat éles késsel hosszában a közepéig bevágjuk, folyó víz alatt alaposan megmossok. 10 cm hosszú darabokra vágjuk. 3-3 ép darabot csővé formálunk, összesen 6 csövet készítünk.
A zabpelyhet a hússal, a szójaszósszal és a túróval elkeverjük és a 6 hagymacsőbe töltjük. Cérnával többszörösen körbetekerjük. Nagy alufóliát olajjal kikenünk, a csöveket ráhelyezzük, és a fóliát légmentesen lezárjuk. Fazékba kb. 1 cm magasan álló vizet töltünk, a fóliacsomagot beletesszük, és közepes lángon kb. 20 percig pároljuk. A csöveket megfelelő nagyságú falatokra vágjuk, melegen vagy langyosan tálaljuk.
: A megmaradt póréhagymaleveleket rövid darabokra vágjuk, 1 teáskanál vajban kb. 10 percig pároljuk és zöldségkörítésként tálaljuk.
A szendvics gyorsan elkészíthető, és fontos tápanyagokkal szolgál. Ha a gyerek nem szeretné a fekete kenyeret, kapható finomra őrölt gabonából készült korpás kenyér és toast-kenyér is. Ezt a rágni lusta gyermek is szívesen elfogadja, ugyanakkor ezek is tartalmazzák a teljes kiőrlésű gabona minden tápanyagát.

Banános szendvics (10. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 1 szelet Graham-kenyér, 1 evőkanál sovány tejföl, 1 banán, 1 mandarin, 1 teáskanál kókuszreszelék
Elkészítési idő: kb. 10 perc

Elkészítése: A kenyérszeletet 4 részre vágjuk, minden negyedet vékonyan bekenünk tejföllel. A banánt meghámozzuk. A mandarint is meghámozzuk, cikkelyekre szedjük, a fehér szálas rostokat gondosan eltávolítjuk. A banánszeletkéket és a mandarint a kenyérre rakjuk. Az egészet vékonyan behintjük a kókuszreszelékkel.

Földiepres szendvics (10. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 1 nagy szelet rozskenyér, 1 teáskanál vaj, 1 teáskanál méz, 1 kisebb és 3 nagy földieper
Elkészítési idő: kb. 10 perc

Elkészítése: A kenyérszeletet kör alakúra vágjuk, vajjal és mézzel megkenjük. A földiepret megmossuk, a zöld levélszárat eltávolítjuk. A nagyobb epreket felszeleteljük. A kis epret a kenyér közepére tesszük, az eperszeleteket köréje rakjuk.

Retekszeletek kenyéren (10. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: egy szelet puha fekete kenyér, 1 teáskanál vaj, 8 db hónapos retek, 30 g sovány túró
Elkészítési idő: kb. 10 perc

Elkészítése: A kenyeret bevajazzuk és keskeny szeletekre vágjuk. A retekről a zöldjét és a gyökeret levágjuk, alaposan megmossuk. Két retket félreteszünk, a többit a konyhai robottal péppé aprítjuk. A retekpürét a túróval simára keverjük, és a kenyérre kenjük. A megmaradt 2 retket vékony szeletekre vágva a kenyérre rakjuk. Retekszeletek helyett a szendvicseket retekrózsákkal is díszíthetjük.

Avokádós és paradicsomos szendvics (10. hónaptól)

Hozzávalók 1 adaghoz: 2 szelet toast-kenyér, 1 teljesen érett avokádó, néhány csepp citromlé, 1 paradicsom

Elkészítése: Egy vékony falú pohár segítségével a kenyérszeletekből félholdakat vágunk ki. Az avokádót kivesszük a héjából, citromot csepegtetünk rá, villával szétnyomkodjuk, és a kenyérre kenjük. A paradicsomot megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. Minden avokádós kenyérre ráteszünk egy-egy paradicsomszeletet.

.

Hozzávalók 30 adaghoz: 1 kg sovány marhahús, 1 teáskanál édesköménymag, 1,5 kg burgonya, 3 kg zsenge sárgarépat
Elkészítési idő: kb. 2 óra

Elkészítése: A marhahúst megmossuk és kb. 1 l vízzel a kuktafazékba tesszük. Az édesköménymagot hozzáadjuk, a kukta fedelét lezárjuk s főzni kezdjük. A főzési idő normális fokozaton mintegy 45 perc (ha nem kuktában főzzük, 1 1 óra). Aztán levesszük a tűzhelyről és várunk, amíg a gőznyomás lecsökken.
Közben a burgonyát megmossuk, és fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy a fazék alját kb. 5 cm magasan ellepje, felforraljuk, és lassú tűzön kb. 35-40 percig főzzük.
A sárgarépát megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a végeit levágjuk, és nagyobb darabokra szétvagdossuk.
Amikor a hús megfőtt, kivesszük a levéből, a répa felét a kuktába tesszük és takaréklángon kb. 6 percig a lezárt kuktafazékban pároljuk. A gőznyomás lecsökkenése után a fazekat kinyitjuk és a répát kiszedjük. Ezután a répa másik felét teszszük a fazékba, és ugyanígy 6 percig pároljuk. (Kukta nélkül a répa párolása kb. 30-30 percig tart.)
A húst kb. 2 cm nagyságú kockákra vágjuk. A húst, a répát adagonként 1-1 evőkanál húsléVel mély tálban a konyhai robot segítségével Péppé aprítjuk.
A még forró burgonyát meghámozzuk, és több adagban krumplinyomón áttörjük. A laza burgonyapürét a hús-répa péppel elkeverjük. Kb. 190-220 g-os adagokat készítünk (a gyermek életkora és étvágya szerint), hűtőfóliába csomagoljuk őket, majd fóliahegesztővel lezárjuk. A mélyhűtő fagyasztórészébe rakjuk.
Eltartható kb. 2 hónapig

Hús a déli főzelékhez (4. hónaptól)

Hozzávalók kb. 20 adaghoz: 500 g pulykacomb (csont, inak és bőr nélkül), 1 evőkanál olaj, kb. 100 ml víz
Előkészítési idő: kb. 8 perc
Főzési idő: kb. 45 perc

Elkészítése: A húst meleg vízben megmossuk, háztartási törlőpapírral szárazra töröljük. Lábasban az olajat a vízzel felforraljuk, a húst beletesszük, lefedjük. Lassú tűzön kb. 45 percig főzzük, aztán hagyjuk kihűlni. A konyhai robottal a húst a levével együtt pépesítjük. Kb. 25 g-os (a második életévben 35 g-os) adagokba szétmérjük, jégkockatartó edénybe tesszük. A mélyhűtő gyorsfagyasztó-rekeszében megfagyasztjuk. A megfagyott kockákat dobozba tesszük, és a mélyhűtő tárolórészében elhelyezzük.
Eltartható kb. 2 hónapig

Földieper-banán püré (6. hónaptól)

Hozzávalók 20 adaghoz: 1 nagy banán , 200 g földieper, 1 narancs
Elkészítési idő: kb. 10 perc

Ez a gyümölcspüré magában utóételként, illetve joghurt vagy aludttej adalékként használható.
Elkészítése: A banánt meghámozzuk. A földiepret alaposan megmossuk, zöldjét eltávolítjuk és a banánnal együtt tálkába helyezzük. A narancs levét kipréseljük, a levet a tálkába öntjük, az egészet finom péppé eldolgozzuk. A gyümölcspépet jégkockakészítő edénybe töltjük és lefagyasztjuk.
Eltartható kb. 2 hónapig

Kép
sziszike1000
 
 


Eszternek a lisztérzékeny sütirecept:

Bounty

Hozzávalók:
12,5 dkg LIGA margarin
25 dkg kristálycukor
1,5 dl tej
1 evőkanál zselatin
20 dkg kókuszreszelék
9 dkg tejpor
BOCI étcsoki

Elkészítés: A margarint, a kristálycukrot és a tejet a zselatinnal összeforraljuk, majd langyosra hűtjük. Ekkor belekeverünk 10 dkg kókuszreszeléket, 9 dkg tejport, majd újabb 10 dkg kókuszt (ebben a sorrendben, hogy ne legyen csomós), folpackkal bélelt őzgerincformába tesszük, hűtőben hűtjük, majd csokimázzal bevonjuk

Mesi

Kép
tücsök13
 
 


Ma fogom megcsinálni, nagyon jól sikerült múltkor, ma vettem reggel szilvát, remélem a mai lepény is fini lesz.:)

Habos szilvalepény


Hozzávalók kb. 20 szelethez:
-1 csomag élesztő
- 1 dl langyos tej
-30 dkg liszt
- 5 dkg margarin
- 5 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tojás
-A töltelékhez:
- 1,5 kg szilva
- 20 dkg darált dió
- 5 dkg cukor + a szóráshoz
- 1 tojás
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 4 dl tejszín
- A tetejére:
- 8 tojásfehérje
- 20 dkg cukor


Előkészítés: Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, kevés cukrot adunk hozzá, és meleg helyen kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a margarint, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, csipet sót, és sima tésztává dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 30 perc alatt a duplájára kelesztjük. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, lecsepegtetjük.

Elkészítés: A tepsit kikenjük margarinnal. A tésztát lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk, majd kinyújtjuk, és a tepsibe tesszük. A tetejét megszórjuk a dióval, kevés cukorral, rárakjuk a szilvát, és kb. 10 percig kelni hagyjuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tojással, a cukorral, a fahéjjal simára keverjük a tejszínt, ráöntjük a szilvára. Betesszük a sütőbe, és kb. 45 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, és 15 percig hűlni hagyjuk. A sütőt közben 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) felmelegítjük. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval és a cukorral. A habot a kissé kihűlt süteményre kenjük, majd visszatesszük a sütőbe, és a sütő legfelső részén aranyszínűre megkapatjuk, kb. 10 perc alatt. A tepsiben hűtjük ki, csak utána szeleteljük.

Kép
sziszike1000
 
 


Tüttyölt Ratyli

Kategória: Reform ételek
Hozzávalók:
Másfél kiló nyersratyli
egy jókora pese
2 csobolyó gönyézde (ha lehet pörögősi)
3 csipet cihánta
4 ölej csikmány
kb.5 zamecsli
1 suttyonyos petrecel
1 véka vatyek Elkészítés:A nyersratylit fertályórát posvásztjuk a gönyézdével, míg csurmot nem ereszt, közben a vatyekot megdicsikicseljük. Szépen höllyén megpicskázzuk, a nyesedékből pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshadtba. Közben a pocadékot meg peccsentjük, a ratylit pedig hagyjuk slottyanni. Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyálós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak röttyengetjük, mert hamar odakaphat. Végül a suttyonyos petrecelt belebibározzuk a 4 ölej csikmányba majd jól összegyöröszjézzük. Várunk amíg a széle be nem tockosodik és rádurungoljuk a cihátát. Tanácsok:Döntsétek el hogy megcsináljátok-e, mindenképpen olvassátok el.
Ja, kannásbor illik hozzá. Elkészítési idő:45 perc

Jardina
jardina
 
 


Ez nagyon jó!!!!!! :-) :-) :-)
zselyke1
 
 

Hozzászólás a topikhoz

Emotikonok
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?