Szia Csilla!
A Ricsi extra érzékeny volt, mindentől fájt a hasa meg pukizott. Nem lehet narancsot, narancslét, csokit, k-betűs kajákat (kukorica, karalábé, ...), puffasztóakat (káposztást, babost, ...), erőset-csípőset, aprómagvast (szőlő, eper, málna,...) és a csínnyán bánni a fűszerekkel! Ezek ha érzékeny egy baba, nagy valószínűséggel hasfájást és allergiát okozhatnak (az aprómagvas allergizál). Tejet is ajánlják mértékkel fogyasztani (nekünk a napi fél litert bírta a Ricsi, afölött kicsapta a tej). Szénsavast sem szabad!!!
A tej termelés kereslet-kínálat elven működik.
Növelni lehet: sűrűn fejsz (akár fél óránként), mindkét mellből kell fejni, kifejed teljesen az egyiket és a másikból is fejsz egy kicsit. Így az agy úgy veszi az adást hogy kevés az egy cici és növelni fogja a mennyiséget. Honnan tudod hogy elfogyott? Hát hogy nem jön
de ilyenkor ha mellre teszel egy babát, ő még tudna szívni tejet, fejővel sosem lehet csontra kiüríteni.
Igyál sokat, napi 4-5 litert. Hogy rostost-e? Egy gramm rostost nem ittam, Ricsi fosott az ilyenektől. Sima mentes vizet ittam és hatott. A lényeg, sok folyadék, abból lesz a tej. A dokink szűrt almalét ajánlott, azt is ittam. Attól nem fosott csak.
Laktoherbet meg társait egyenlőre pihentest. Érzékeny babáknál hasfájást okoz/okozhat. Ricsi fingott tőlük, baromira.
Tuti apasztó: nem pihensz, stressz!, nem eszel rendszeresen, keveset iszol, hideg víz!.
Éjszakai fejés: nekem apasztott mikor kihagytuk az éjszakát. Egyrészt ez azért van, mert megtelnek a mellek, az agy úgy veszi hogy sok ami van és kevesebbet fog termelni. Javaslom a legalább 1szeri fejést, mindkét mellből hogy ne legyen bibi.
Mennyit kéne fejned? haha, jó kérdés.
50-60 ml szerintem. De ne ilyedj meg ha kevesebb van most! Fejjél rendszeresen, alaposan, hogy nehogy kezdjen apadni. Ha szinten tudsz tartani már félsiker. Ha beindul a tényleges szopi, akkor nem szabad engedni a tápot, teát, hanem ahányszor igénylik a fiúk, akár félóránként, cicire tenni őket. Tényleg tapasztaltam, kereslet-kínálat elvén működik. Ha pl. teát kapnak cici helyett, akkor kimarad az a szopi, tehát az agy szerint arra a mennyiségre nincs szükség és nem is termeli azt meg. Nem egy nagy ördöngősség ez, csak egy a lényeg. Nem szabad rágörcsölni. Volt hogy görcsöltem mint állat, mikor elkezdett apadni, persze nem istudtam emiatt fejni és apadt tovább. 120 ml-ről 45-re csökkent pár nap alatt. Ahogy sikerült lazítanom, egyből visszajött amennyiség. Úgyhogy kitartás, sikerülni fog! És ha nem, hát majd kapnak tápot. Én is azon nőttem fel.