Lafi!
A fene egye meg! Nagyon nagyon drukkolok Neked! Az összes körmöm lerágva.
Nah és akkor a recept:
Hozzávalók:
6 közepes narancs, 2 citrom, 1 kg befőzőcukor, 1 cs Dr. Oetker dzsemfix extra 2:1
Elkészítés:
A narancsot és a citromot meg kell tisztítani, a belső részében lévő fehér csutkarészt kivenni. (Én lehámoztam róla az összes fehéret). Ezt követően fel kell kockázni úgy hogy a leve is belefolyjon a tálba, lemérni, és kétszer annyi súlyú vizet ráönteni. (A 6 közepes narancsnál nálam 1,5 kg lett kb.) 24 órát állni hagyjuk.
Másnap a forrástól számított 1/2 órát kell főzni, majd újabb 24 órát állni hagyni. Ismét le kell mérni, és 1:75 arányú cukorral (tehát 1 kg szmötyihez 75 dkg cukor) 1/2 órát kell főzni, a végén hozzáönteni a dzsemfix port és néhány percig bugyogósan forralni. Még forrón üvegekbe kell tölteni, jól lezárni és 5 percig a tetejére állítva a tetőt rácuppantani és kész is!
Ez a mennyiség 4 db 3,5 dl-es üveget és egy 1 literest félig tölött meg.
Én tettem bele narancs héjat is. (Ez a megpucolástól számított két napig a hűtőben diderget, uh elvileg az is megvan amit Anyoo írt a héj dologról.
)
1 narancs héját felcsíkoztam és kisebb darabokra vágtam. Kevés vízben 10 percig felforraltam, majd a vizet kicserélve újabb 4 percig. Ez elég ahhoz hogy a kesernyés íz kimenjen, és puha legyen a héj. A lekvárhoz szerintem akkor jó hozzárakni, amikor még kell főzni egy kicsit (szóval kb. a cukros főzés 15. perce után), mert akkor a héj is becukrozódik és elvegyül a lekvárral, nem úszkál a tetején.
Olyan izmosabb fajta lekvár lett belőle. Szóval nem az a boltban kapható kis laza zselé izé, hanem van benne anyag.
Nagyon pikáns ízű szerintem, mert az elején ha megkóstolod édeskés, és mikor leér odaér az ízlelőbimbókhoz a narancs, akkor meg megvan az a nagyon finom narancs íze.
Egyéni vélemény:
1. Pucolni a narancsot csak vegyvédelmi ruhába, de legalább védőszemüvegben és gumikesztyűben ajánlott.
2. A pucolás eltart egy ideig, számoljatok vele.
3. A citrom egyszerűen gyönyörű héj nélkül.
4. Szerintem kevesebb cukor és esetleg mégegy csomi dzsemfixel diétásabb is lehet egy kicsit, bár így sem túl édes.
Ennyi asszem. És pár kép.
Főzés közben:
Üvegcsék:
Egyedül, szépen, sárgán:
Monee