Tüni!
Kitartást a következö héthez, nem irigyellek. Mi jóban vagyunk az anyósommal, de heti 2x3 óránál többet én sem tudnék vele elképzelni sehogy sem...
Boldog félévességet Gergönek
! A nagy könyv azt írja, hogy ne vezessünk be két hétnél gyakrabban új kajákat... Ha elöször kapnak szilárd kajcit, akkor nagyon megbotránkoznak a kanáltól. Hogy adtad neki a barackot? Összeturmixolva jó folyós lesz és akkor kenhetsz egy picit az ujjacskáira vagy a cumijára, hogy barátkozzon az ízével. Hagyd eleinte így játszva ismerkedni a kajával, pár hét múlva úgy nyeli majd, hogy öröm lesz nézni
! (Utólag nagyon könnyü ám így vélekedni, de volt, hogy én is ott álltam a répa fölött, majdnem bögtem. Mire két órával a szokásos elött hazajött a párom, akkor már a messiást üdvözöltem benne
.)
Sasha!
Mi matracon alszunk, de én nem merem már nagyon régen csak úgy otthagyni Lucát, gurult már le róla és ha csak pár centiröl is, de eshet szerencsétlenül. Ö szegény mindig az ágyacskájában a rácsok mögött kénytelen elaludni, de jobb is így, különben nem tudnám nyugodtan becsukni mögötte az ajtót. Felkészítettetek az új fejezetre, amikor majd feláll és ezért kell lemondjunk a jól bevált hálózsákról...
Forti,
köszi a drukkot, igen, már jobban van
! Helyes és szokatlan látvány lehet, hogy Levi a cumit "nézve" alszik el
.
Dec8
Általában egy éves korig ingyen van a jegy, de olyankor ha jól tudom csak az öledben van helye. Én most a fapados German Wings-szel repülök, ott két év a határ és 5 Euróba kerül a jegye.
Szemeske! (Az éjszaka átalvása kiságyban)
Annak, hogy olyan gyakran ébred, semmi köze az éhséghez, vagy a szomjúsághoz. Minden baba (söt mi is!) éjjelenként kb. 8 alkalommal elérkezünk a felszínes alvás birodalmába, esetleg alkalmanként fel is ébredünk. Ilyenkor leteszteljük a környezetünket, hogy nem áll-e fent veszély (pl. tüz), minden optimális-e az alváshoz, mint hömérséklet, takaró, fény stb. Sajnos az ilyen fontos dolgokat egészítik ki a babáink a megszokásokkal, mint: cumi, anya cicije, simogatás, ringatás... Könnyü belátni, hogy a szokások az idövel egyre inkább elmélyülnek, így minél elöbb teszünk valamit, annál jobb. A szakemberek azt tanácsolják, hogy tegyük le a babát, nyugtassuk meg anélkül, hogy felvennénk, duruzsoljuk a fülébe, hogy vigyázunk rá, simogassuk meg az arcát, de ne adjuk meg neki azt, amit MEGSZOKÁSBÓL vár el (cici). Ha sír, (mérd órával az idöt!) nyugtassuk meg 3 perc múlva. A megnyugtatás tartson 1-2 percig, pont mint az elöbb leírtam. (Ha a jelenlétedtöl jobban kiabál, az is normális reakció, hagyd ott hamarabb.) Ha megint sír, meg kell nyugtatni 5 perc múlva, aztán 7 perc múlva, aztán megint 7 perc múlva. Ez az elsö éjszakára igaz, aztán növelni kell az idöt, míg eléritek a 10-10 percet. A megnyugtatás a célt szolgálja, hogy tudja a baba, hogy figyeltek rá. Ne nyugtassátok felváltva, mindig az csinálja, aki letette!
A módszer lényege azon alapul, hogy megtanulja, hogy nincs értelme követelni, "jönnek ugyan, de mégsem érem el a célomat, így nem teszem ki nekik a lelkemet, nincs értelme kiabálni, megtanulok inkább magamtól elaludni"... Ha mellettetek alszik a baba, érdemes dolgozó apukának pár éjszakára a másik szobát választania. Beteg, vagy fél év alatti babával ne próbálkozzatok, az nem indokolt!
A módszer hátulütöje, hogy ha úgy gondolod, nem bírod már és inkább teljesíted a nem indokolt, "megszokás-kívánságát", azzal azt tanulja meg, hogy "csak elég kitartónak kell lennem az üvöltéssel, nem szabad elaludnom és akkor megkapom anya cicijét". Tehát a legrosszabb amit tehetsz, hogy elkezded alkalmazni a módszert, de aztán feladod. Ha jól csinálod, egy hét alatt kell legyen eredménye.
Nekünk az éjszaka átalvásával sose volt gondunk, de az elalvást (nappal, este és idegen helyen) így kellett megtanítanunk neki. (Ha sír elalvás elött, én már nem tartom be a 10 percet, pár perc után bent vagyok nála, de csak nagyon röviden.
Nagyon ritka, hogy újra be kell mennem hozzá...) Hogy milyen könnyü valamire rászoktatni a babát, azt láthatod egyébként az én példámból: Luca kb. 4 hete lázas volt, így éjjel sokszor ébredt és fel is sírt, ami egyébként nem szokása. Persze felvettem, szopizott. Amikor két nap múlva nem volt már semmi baja, még mindig jelentkezett, ha ritkábban is. Akkor azért nyugtattam meg, mert szerettem volna, hogy apa (aki korán kel) átalhassa az éjszakát. Persze a következö hétvége az visszaszoktatás jegyében kellett teljen...
Tudom, van aki nem fogadja el még ezt a kontrollált sírni hagyást sem, az hunyjon szemet az önzöségem felett, de nálunk müködik a módszer. Remélem, tudtam segíteni.
Sziasztok, a tegnapi termés végét majd késöbb olvasom el, minden jót Nektek:
böbeszédü
Csipkebogyó