Sziasztok!
Szilvi! Még egyszer köszi a segítséget. Hétfőn megyünk a babakocsiért.
Nagyon csinos vagy, bár én is elmondhatnám ez magamról.
Ancsa! Mi tavaly jártunk úgy a nappaliban levő radiátorral, hogy mikor jobban kinyitottuk elkezdett belőle ömleni a víz. Frankó volt mondhatom, el kellett zárni, mindezt egy 3 hetes baba mellett.
Még szerencse, hogy a párom ért hozzá és megcsinálta másnap. Én nem fürdök, hanem tusolok. Egyrészt, mert el vagyok tiltva tőle, másrészt nekem tavaly is azt mondta a dokinőm, hogy harmadik trimeszterben már nem ajánlott, mert a melegvíz túlzott vérbőséget okoz, és kinyílhat a méhszáj, ill. megindulhat a szülés.
Kriszti! Nagyon jól mutattok együtt a férjeddel. A kis felső pedig annyira szuper.
És ne aggódj, nem olyan nagy az a 62-es. Manó már 3 hónaposan 61 cm volt, pedig „csak” 50-cm-rel született.
Csak egy jó tanács, bár már túl vagy a védőnő látogatásán: nem kell mindig mindenről beszámolni neki, és nem szabad leállni vele vitázni, még akkor sem, ha tudod, hogy neked van igazad, mert sosem szabadulsz meg tőle.
Nekem is az a véleményem, hogy inkább tápszert adjanak a babának, mint egy vadidegen anya bevizsgálatlan tejét, azt nem engedném.
Titti! Elképzeltem, amint a babótok fenékbe billenti apukáját. Jót rötyögtem rajta, időben elkezdi a szülők idomítását a kis kópé.
Kia! Csontfájás nálam is befigyelt. Bár fel voltam készülve rá, de akkor is borzasztó. Egész a combjaim tövében fáj valami csont. Alig tudok felállni, és mikor végre sikerül, úgy megyek, mint egy besz@rt pingvin.
Akkor a Dominik nevet töröltem a táblából.
Szilvia! A keményedés az csak egyszerűen kellemetlen, mert az ember – én legalábbis – úgy érzi, hogy szétfeszül a hasa, de nem kifejezetten fáj, görcsöl. A jósló fájás pedig tényleg olyan, mint mikor meg akar jönni. Már akinek görcsölt olyankor a hasa. Nekem sosem fájt a hasam, mielőtt megjött, úgyhogy ez nekem újdonság volt. Az én bokám is elkezdett vizesedni, pedig azt hittem már megúszom.
És, bár a többiek már leírták a véleményüket ezzel kapcsolatban, azért nekem is lenne egy megjegyzésem. A sófogyasztást nem szabad nullára redukálni, mert a sóban levő ásványi anyagokra neked is és a babónak is szüksége van. Csak nagyon minimális sóval és fűszerrel kell az ételeket készíteni. A vízfogyasztást pedig nem szabad csökkenteni, mert a folyadékra is szüksége van a szervezetnek, egy kismamáénak meg még fokozottabban, mint egyébként.
Réka! Én sem érzem jól magam ezekben a most divatos kismama nadrágokban. Nekem még tavalyról van egy kantáros, meg egy szabadidő, meg most vettünk egy másik szabadidő gatyát, azok nagyon kényelmesek. De van egy ilyen csípő fazonú, azt már nem nagyon szeretem, meg ezeknek a pocakvédője mindig lecsúszik a hasamról, és kivan az egész. Ja, és a császáros hegemet annyira nyomja az a rész, ahol a pocakfogó kezdődik, hogy 1-2 óránál többet nem is bírok ki benne.
Nyafi! Ha csíkosodsz, az már a terhesség alatt is látszik, csak lehet, hogy nem felül, hanem alul, és azt ugyebár Te nem látod.
Olyan nincs, hogy valaki a szülés után lett csíkos, mert akkor már össze fele húzódik a bőr. Én Manóval az utolsó két hónapban kezdtem el csíkosodni, nem nagyon, de látszott. Most épp tegnap vettem észre, hogy lett 3 új csíkom.
Tápszer. Én ebben nagyon otthon vagyok, Manó 5 hónapos korától tápis baba volt. Nos a helyzet a következő. Valóban csak HA tápszert érdemes adni a babának, ha nem automatikusan azt írja fel a gyerekorvos, akkor meg kell rá kérni. Egyébként lehet HA-s tápit kapni recept nélkül is, de úgy sokkal drágább. 6 hónapos kortól pedig minden gasztrós vizsgálat nélkül felírja a gyerekorvos a Pepti Junior nevű gyógytápszert. Ez kifejezetten tejallergiás gyerekeknek készült. Viszont csak 6-12 hóig lehet felíratni, 12 hónapos kor után már csak igazoltan tejallergiában szenvedő gyereknek írhatják fel. A kórházban, ha nem indul meg a tejelválasztás, akkor felírnak valamilyen tápszert, ott is lehet kérni, hogy HA legyen. Általában a Milumil HA Start-ot írják fel.
Gyerekorvos. Nos a dolog úgy néz ki, hogy lakcím szerint mindenki tartozik valamelyik gyerekorvoshoz, persze nem vagy köteles ahhoz hordani a gyereket. Érdemes érdeklődni kisgyerekesektől, hogy nekik ki a dokijuk és meg vannak-e vele elégedve. Ha nem a körzeti dokit választja valaki, akkor el kell menni szülés előtt a dokihoz, és „fel kell kérni”, hogy legyen a gyerek orvosa. Ezt érdemes időben megtenni, mert ha nagyon népszerű az orvos, vagy nagy körzete van, akkor nem biztos, hogy elvállalja a gyereket. Szülés után fel kell hívni őt is meg a védőnőt is, mikor már tudod, hogy mikor engednek haza, mert kötelesen 48 órán belül megjelenni a lakásotokon. A védőnő semmi extrát nem csinál, nekünk csak Manó fenekét nézte meg, meg a köldökcsonkot, illetve ha kell, segít a szopizásban. A doki viszont ezen felül rendesen megvizsgálja, meghallgatja a tüdejét, szívét, kutacsát, gerincét, csípőjét megnézi, stb. A kórházi zárójelentésből adni kell neki egy példányt, illetve mikor a gyereknek megérkezik a TAJ kártyája el kell menni hozzá, vagy ki kell hívni, hogy írja fel a popsikrémet, fürdetőt, stb. 1 éves korig havonta kötelező tanácsadás van, ez nem nektek kötelező, hanem az orvosnak kötelező tartani. Ezt kormányrendelet szabályozza, tehát az orvos ettől nem térhet el.
Hűha, ismét jó hosszú lettem.
Remélem nem csak hosszú, de hasznos is, amit írtam. Most viszont megyek, mert szétszakad az ölem.
Szép estét, mindenkinek.