Új privát üzeneted érkezett!

A nagyfiam csak a trappista sajtot hajlandó megenni... próbáltam már mindent, de semmi olyan sajt nem kell neki, aminek egy kicsi ize van.

o
orsko
 
 


Orsko, Flóra szintén. És tényleg katasztrófa a trappisták minősége. Szerintem nem is tejből készülnek. És a hazaiak közül mindegyikben van tartósítószer.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


"Házi tanítónk" :) meg azt mesélte a tanfolyamon, hogy van olyan nép, ahol féléves korban van egy nagy ünnep, a 'földet érési szertartás'. Sokszor eszembe jut azóta, főleg, ha felmerül a túlhordozás kérdése.

KépKép
KépKép
safrany
 
 

 
 

Muzsikával az újszülöttekért
- jótékonysági gálakoncert a Gólyahír Egyesület javára -

Időpontja: 2007. november 03. szombat - 16h

Helyszíne: Otthon Művelődési Ház – Soroksár Bp. XXIII. Ker. Szitás u. 112 (a Hősök terei Templomtól egy percre)

Műsorunkban felejthetetlen dallamok hangzanak fel
egyebek mellett Puccini - A bohémélet, Gounod - Faust, Donizetti - A szerelmi bájital
és Donizetti - Don Pasquale című operáiból!

Fellépnek a Magyar Állami Operaház művészei:

Cecília Loyd, Boross Csilla, Csák József, Szvétek László, Vághelyi Gábor, Ghillány Márta
Németh Mónika, Szentidai Szilvia, Töreky Katalin, Angyal Enikő, Czira Judit, Réder Katalin
Zongorán közreműködnek: Katona Anikó és Köteles Géza
„Szívből reméljük, e nemes cél érdekében sokan döntenek majd úgy, hogy részesei kívánnak lenni e remek szórakozást ígérő koncertnek, és adomány-tartalmú jegyeik megvásárlásával segítik a Gólyahír Egyesület munkáját!”

Jegyek 2007. október 1-től válthatók 2000 Ft-os áron az Operaház jegypénztáraiban,
vagy elővételben a Gólyahír Egyesületnél, számlára befizetve a jegy árát 2000 Ft/fő, név megjelöléssel, (a jegyek a koncert előtt a helyszínen vehetők majd át).
Érd és Vidéke Takarékszövetkezet: 64800073 - 10705005
dotti
 
 


Sziasztok!

Köszi a kápi reciket!
Nagyfiam szintén csak trappista-evő :(. Mi lehet benne, hogy a gyerekek csak ezt szeretik? :roll: Tegnap Zsombor is harapott belőle, és miután tesztelte, mást nem volt hajlandó enni ... :shock:

Orsi
osoa75
 
 


Képzeljétek, a minap nemtommér vettem fetát. Miután megvettem, tiszta hülyének gondoltam magam, mert ugye ez nem éppen trappista... de azért megpróbáltam, és ették :lol:

Viszont volt egy nagy csalódásom: próbálok mindenféle palacsintákat csinálni (egyenlőre zabosat és tepsiset csináltam), és a családom egy emberként kutyázta le őket.... brühühü :cry:

o
orsko
 
 


Ezt a Beáéknál ettük (volt velünk varrni, de "csak"babázott), s mondhatom, totál elájultunk, hogy de jó tud lenni:

Sütőtököt szeletkre vágva süsd meg, aztán vágj mellé fetát, és edd együtt. Hihetetlen jó.
márti_23
 
 


Orsko, mi volt más a palacs.ban, amiért lehurrogtak?
márti_23
 
 


ilyen kis aranyosat találtam:

http://www.desszert.eu/
indianyo
 
 


Márti, a zablisztesnek kicsit zabliszt ize volt, oké, rendben ez más. De a tepsis az teljesen rendes palacsintatészta volt, csak nem bohóckodtam a serpenyővel, hanem be a sütőbe(nagyon élvezem, hogy van sütőm :lol: ). És nem tudom, miért nem fogadták el. Igazából a pasik ilyenek, kicsilány nyitott, ő még a brokkolit is megeszi velem :)

o
orsko
 
 


Van egy hülye kérdésem.. Mi a különbség a zabliszt és a zabpehelyliszt között? Miért jobb ha előbb pelyhesítem és csak utána csinálok lisztet belőle, mint ha azonnal lisztet csinálnék??

Eszter

Kép
esztercica
 
 


Szerintem zabliszt=zabpehelyliszt. Én legalábbis nevetni szoktam rajta, miért hívják zabpehelylisztnek. Dehogy pelyhesítem nagy munkával az őrölés előtt; egyszerűen megőrölöm. Többiek! Javítsatok ki, ha nincs igazam, mert végülis ezt én csak gondolom!!!!

hordozo
 
 


Szerintem is ugyanaz.
Gondolom arról van szó, hogy keveseknek van malma otthon, hogy zabból lisztet őröljön, zablisztet sem lehet minden sarkon kapni, viszont zabpelyhet igen, és azt egy kávédarálóval lisztté lehet őrölni.
Pl. Stahl az egyik sütireceptben így csinálja, és nagyon büszke magára, hogy házilag készített zablisztet. :) Nyilván nem fogyna annyira a könyve, ha az lenne benne, hogy "őröljünk a házi malmunkkal zablisztet".
pindi
 
 


Persze, én is igy szoktam a zablisztet előállitani - még szép, ha nincs se malom, se zab, ugyi :)

Stahl Judit feltalálta már a kézbe facsart citromot és a frissen őrölt borsot is :lol:

zablisztből készült palacsintához milyen állagú tésztát képzeljek?
indianyo
 
 


[quote]
írta:
Stahl Judit feltalálta már a kézbe facsart citromot és a frissen őrölt borsot is :lol:

Hát persze! Nigella után, szabadon :wink:
márti_23
 
 


bocsi, még nem tok elég jól idézgetni, a Nigellás dolog saját magam nézőpontja
márti_23
 
 


OFF
Marti, errol valaki mar egy cikket is irt valahol, csak a balladai homalyba veszett nalam, h hol is olvastam rola:) Marmint, h Stahl kinek az "imidzset" vette fel abban a musorban, amit soha nem lattam:)
http://velvet.hu/celeb/stahl50831/?print - most csak ezt talaltam a temarol

Biobaba
biobaba
 
 


Márti,

én most csak bepofátlankodom.....
olvastam a tea receptedet, már ki is próbáltam, egyenesen lenyűgöző élmény volt kortyolgatni!
Azt viszont nem láttam, hogy írtad-e, lehet ilyen teát piciknek is inni? Rájuk milyen hatással van?
sz_kata
 
 


Sziasztok, írtam tegnap egy hosszú hozzászólást a tejtermékekről erre elszállt, :evil:
Szóval olvasom, hogy trappista sajt, tartósítószer...Mostanban felénk jár a bocibocis autó, ahogy a nagyobbikom nevezi. Olyan, mint a fagyis, de a Cserpes sajtműhely tejtermékeit árulja. Ezek mind tart.szer és adalékanyag-mentesek, és finomak is. Jó a tej, még a 2,8-as is láthatóan zsírosabb, mint a bolti, de van 3,6-os tej is. Füstölt a füstölt sajt, és nem -ízű (tudom, milyen az igazi füstölt sajt, apósom szokott házilag házi sajtot füstölni). Szeretjük a natúr joghurtot, a van. túrót, de állítólag nagyon finom a tejföl is. És szerintem az árai is korrektek. Van hőálló sajtjuk is (panír lenne?)
Tudom, hogy sokan házilag állítjátok elő a tejtermékeket, de akinek nincs kedve-ideje ilyesmire, szerintem egy próbát megér.
Pesten négy helyen árul, + mozgó árusítás a bocis autókkal (merthogy amikor megérkezik, ezt a kedves gyerekdalt dudálja :) )
http://www.cserpessajtmuhely.hu/php/index.php itt bővebben olvashattok róla.

(bár a krémsajtokban vannak számomra furcsa dolgok, de olyat még nem vettünk tőlük. Minden termékükön rajta vannak az összetevők, el kell olvasni)

Üdv,
Nuska+
nuska1
 
 


Nuska,
ez érdekes. Tudnál mondani példát az áraikra? Pl mennyi a tej, a joghurt, valamelyik sajt?

köszi
o
orsko
 
 


Én egy ideje sokszor veszek Cserpes-féle cuccokat :) mert magyar és kiváló minőség, elég kedvező áron. (Biora most nagyon nem telik, néha már a semmiből főzök). A tejnél az tetszik, hogy hőkezelt, így nem kell forralni, de nem homogénezett és nagyon finom. És jó az ára, a Fény utcain a 3,6-ost szoktuk venni, 220/l. Viszont a jó kis 25%-os tejfölük épp most csökkent 20%-ra. Nagy kár, isteni volt. Ricottájuk is van, meg belőle készült igazi vaníliás krémtúró. Adalék nélküli minden. Egy 30 deka körüli fonott sajt ugyanott 700 körül van. Jghurtot meg krémsajtot még nem próbáltuk.
Nuska, merre jár az az autó? Itt csak a szóljanyádnakhozzonpénzt jár (Familyfrost)...

KépKép
KépKép
safrany
 
 


szilvi:Elfelejtettem ma mondani, hogy egy malőr folytán megcsináltam tegnap a gombás tésztádat! Majd beszámolok, most nincs időm...

Liv: répatorta fini volt. Felvettem az állandó receptjeim sorába :) És Eszter csinált padlizsánsalit is. Hát az is eszméletlen jó volt! Kösz a recepteket!

Eszter: Múltkor elmaradt a citromlikőr recept (mint tudatos táplálék). Légyszi tedd fel, ha tudod! A Praktikában meg van egy mézes likőr recept, azt el is felejtettem mutatni! Pedig jól hangzik az is!

KépKép
livus
 
 


Livus,
csak nem ezért kellett ma kólát enned?! :shock:

Nuska, de jó lehet ez a cserpes, eddig nem ismertem. Nálunksemmilyen autó nem jár, csak a kukás. 8) :lol: :lol: :lol:
Viszont pl. a Fény u. nincs rajta a honlapjukon. Akkor lehet, hoyg nem csak 4 elárúsító helyük van pesten?!


Igen, kérek szépen én is likőr-recepteket karácsonyra!
h_szilvi
 
 


[quote="livus"]
írta:
livusLiv: répatorta fini volt. Felvettem az állandó receptjeim sorába :) És Eszter csinált padlizsánsalit is. Hát az is eszméletlen jó volt! Kösz a recepteket!


Szuper! :D

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Livi :) az nem kifejezés, hgoy fini a répatorta! Olaszországban ettem utoljára iylen jót, abban mondjuk dió is volt darabokban, de a többi ugyanez az iz, sokat gondoltunk ma rád, mig faltunk :lol:
indianyo
 
 


Sziasztok,
gyorsan írok néhány Cserpes-árat, aztán megyek, felébredtek a lányok...
Szóval a 2,8-as tej 185 vagy 195, erre nem emlékszem pontosan. A füstölt trappista ára 1760 Ft/kg. Múltkor vettem 3 l 2,8-as tejet, egy van. krémtúrót és egy 16 dekás füst. sajtot, ez 946 Ft-ba került.
A joghurt árára nem emlékszem, de nagyon finom krémes, és a sima túrójuk sem a savótól lesz 25 dekás.
Az autó a X. kerületben jár, meg talán a XVIII.-ban is,szerdán beszélgettem az eladóval, azt mondta, hogy mindenféle atrocitások érik őket, megdobálják az autót meg ilyesmi, éppen ezért azon gondolkodnak, hogy abbahagyják a mozgó árusítást...Kár :( Még az a szerencse, hogy hozzánk közel van a Cédrus is meg a kispesti piac is, de azért ez volt a legkényelmesebb, hogy szinte házhoz jött. Nem tudom, miért a tejre mérgesek az emberek, én sokszor a fagyisautót dobálnám meg, főleg, amikor alvásidőben tutul az ablakunk alatt :evil:
Üdv,
Nuska+
nuska1
 
 


OFF

Biobaba,
igen, pont erre gondoltam, én szoktam nézni Nigellát, és Judit elég jól bírja lekoppintani, sajna, ehh. Azért utálom az iylesmit, mert hiszen neki is van Saját egyénisége, mért nem azt képezi-fejleszti, hozza fölszínre, krrrrr.
márti_23
 
 


Kata,

örülök, hogy ízlik a tea :)
Piciknek én inkább nem adnám, vagy csak nagyon enyhén, és gabonatejjel (pl. zabtej) készítve.
márti_23
 
 


OFF

Marti, hat valoszinuleg ez az, amit eladhatonak gondolnak. Ez biztos, mert kulfoldon bevalt, es nem kockaztatnak:(

ON

Ez a sajtos jol hangzik. Megnezegetem a honlapjukat. A tejuk ara, annyi mint a bio piacon az unyiake.

Az a repatorta recept mikor is volt? Most felcsigaztatok:) Csak nem remlik, merre keressem. Es most nincs idom nezelodni:)

Biobaba
biobaba
 
 


Répatorta receptje ebben a postban
indianyo
 
 


Sziasztok,
Biobaba, a Cserpes-tej nem bio, viszont sokkal finomabb, mint a bolti, és most még olcsóbb is, mint az. A CBA-s tej 189, a Cserpes pedig 185. (2,8%-os) Ez biztos, ma megint volt szerencsém hozzájuk :)
Gyorsan vettem krémsajtot, tesztelni, snidlinges, finom (nektek alig merem leírni, hogy füstölt angolszalonnával ettük :lol: igaz, az is házi, E-mentes)
Krémsajt ára 330 Ft, 250 grammos. Vannak benne emulgeálószerek (Na-fosztfátok, polifoszfátok), ez az egyetlen, ami nekem ismeretlen. Mit kell róluk tudni? (Mondjuk ha nem odavaló, akkor is messze jobb ízű ez a krémsajt, mint bármelyik nagyüzemi, ami ráadásul tele van E-kel.)
Sajnos ezentúl a bocisautó csak egyszer jön egy héten, de az is remek, nem kell a piacról cipekedni.
És végre én is tudtam nektek újdonságot mondani :)
Üdv,
Nuska+
nuska1
 
 


Biobaba!

Hol vannak az únyiak a biopiacon? (Viki nem szokott kijárni szombatonként oda, ezért nem ismerem fel őket 8) ) És ott 185 a tej? A Lehelen 140.-, de ott versenyben kell maradniuk a többi tejes mellett...

klári /puma
pumama
 
 


Klari, a galgas, viragoskuti tejesek soran vannak ok is.
A Lehel teren mikor vannak nyitva? Ugy remlik, h nem minden nap.

Biobaba
biobaba
 
 


Sziasztok!

Marti (szobeli) keresere kozlom a zabpelyhes csokis keksz receptjet, amit penteken vittem a manovarrasra (es mind 1 szálig elfogyott! :-)
Egyebkent Kaldeneker Gyorgy receptje (csak hogy hitelesen jeloljem meg a forrast...)

Hozzávalók (1 pohár = 250 ml): 20 dkg margarin, 1 pohár cukor, fél pohár barna cukor, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1,5 pohár liszt, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, 2 pohár zabpehely, 2 pohár zabpehelyliszt, 1 tábla összetört csokoládé, 1 pohár mazsola, 1 csipet só, 2 teáskanál gyömbérpor
Egy tálba tegyük a margarint, majd elektromos habverővel addig keverjük, míg habos nem lesz. Utána tegyük bele a kétféle cukrot, vaníliás cukrot, majd ezzel is keverjük pár percig. Egyenként üssük bele a tojásokat, ha jól összedolgoztuk, adjuk hozzá a liszttel összekevert szódabikarbónát, sót, majd a zabpelyhet, zabpehelylisztet, gyömbért, mazsolát és a csokoládét. Keverjük jól össze.
Egy sütőlapra tegyünk sütőpapírt, majd kanállal halmozzunk dió nagyságú halmokat. Vigyázzunk, hagyjunk közöttük helyet, mert sütéskor kissé szét fognak folyni.
Előmelegített sütőben 140-150 fokon süssük 15-20 percig. Ha kihűlt, jól zárható üvegekben vagy dobozban sokáig eltárolhatjuk.
Fűszerezhetjük még fahéjjal, mézes sütemény fűszerkeverékkel, cukrozott narancshéjjal, de használhatunk készítéséhez fehér csokoládét is.

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Szilvi: nem hiszem, hogy attól volt bajom. :) A sztori lényege amúgy az, hogy túróstésztát akartam csinálni (nyami), de nem volt túró a bótba. Viszont volt gomba, gondoltam, csinálok egy kis g.paprikást. Bobónak extra nyűgös napja volt, így csigatempóban haladtak a dolgok. És mikor végre odáig jutottam, hogy beletettem a paprikát, kiderült, hogy az megkukacosodott :twisted: (mi tagadás: nem sűrűn főzök magyaros étkeket). A omba már megpucolva, a tészta épp kifőtt... És akkor eszembe jutott, hogy a Te gombás recepted mintha tésztával készült volna. És igen! 8) Szóval jól jött, köszi! Kicsit átalakítottam (póré híján lilahagyma, meg már nem emlékszem a többire. Kicsi feta is ment bele.)

Más:
A tudatos vásárlón van egy cikk, hogy mit nem vennének meg soha az olvasók. Ott írja ezt valaki:

[quote]K írta:orpás és teljes kiörlésű lisztből készült kenyeret sem eszek. Lehet, hogy vitathatatlanul kedvező élettani hatásokkal rendelkeznek (rostok), viszont nem elhanyagolható egészségügyi kockázatuk is van. Van ugyanis néhány gombafaj (főként fuzárium fajok), melyek a maghéj alatt telepednek meg még a szántóföldön, és toxinokat termelnek. A teljes kiőrlésű termékekben ezek bizony megtalálhatók, ha a gombák számára kedvezőek voltak a körülmények a növénytermesztés vagy a raktározás során. Szóval ha teljes kiőrlésű, akkor kizárólag tönköly jöhet szóba, mert ennek a maghéja alá nem képes behatolni a fuzárium.


Mi a véleményetek erről?
Ági, mint szakértő?
És ha vannak ezek a cuccok, nem pusztulnak el a sötés során?

KépKép
livus
 
 


a sütés során

KépKép
livus
 
 


Káposztasaláta joghurtos öntettel?

Előre is köszi! :)

GyeZsu
gyezsu
 
 


http://href.hu/x/3tzg
ezt csinaltam ma, nagyon jo volt:)

Biobaba
biobaba
 
 


Biobaba! Jól hangzik ez a recept, de én sajnos nem tudom, mi az a kardamon :roll: Felvilágosítanál?
m_andi
 
 


fuszernoveny, en mezeskalacs fuszerkevereket tettem bele helyette, bar ebben eppen van kardamom is:)

Biobaba
biobaba
 
 


Két kérdés:

1. ha nem teszek a kenyértésztába semminemű zsiradékot (olaj), akkor mire kell számítsak? (Tudtommal régen sosem tettek bele)

2. Lenmag (és egyéb magvak) őrlésére ti mit használtok? (Már egyszer kérdeztem, de nem vagyok meggyőződve, a diódaráló jó erre, a lenmag nagypn picike) Vagy vegyem meg a lenmagpelyhet boltban? (Csak félek a molyoktól. Nomeg a házi készítésnél nincs édesebb dolog :) )
Kinézegettem a vaterán elektromos kávédarálót- egy barátnőm azzal őrli a lenmagot, csak épp szanálom az elektromos cuccokat a konyhából. Szóval a kézi kávédaráló is jó vajon e célra?

klári /puma
pumama
 
 


Anikó, köszi :)
márti_23
 
 


Livus,

ismerek vkit, akinek ilyen gomba okozta a bélproblémáit, ő is azt mondta, óvatosan ezekkel a lisztekkel, mert nem pusztulnak el a sütéssel; ő is csak tönkölyt fogyaszt...

Én persze még nem hallgattam rá.
márti_23
 
 


Klári, az első kérdésedre válasz: esetleg könnyebben kiszáradhat. De nagy különbséget nem fog okozni. Próbáld ki ;)
Az elektromos daráló valószínűleg jó, de nem mindegy, milyen, mert van, amelyik csak a kávét viszi szépen. Én elég nehezen találtam megfelelőt, végül egy beszélgetés véletlen :) kihallgatása folytán a biopiacon hozott nekem egy árus egy vidéki boltból egyet.
Amúgy a régi típusú kézi mákdaráló is jó lehet a lenmagra, ha kell, tudok adni egyet, nekem nincsenek hozzá idegeim :oops:

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Livus! Az életnek vannak egészségügyi kockázatai. ;) Viccet félretéve amit biztosan tudok, hogy itt a toxinokról (mérgekről) ír, amit a gomba termel és annak nem árt a sütés. Én nem izgatom magam a híren, de ez teljesen megérzésen alapul tudatosság nélkül. :)
Biobaba! Ki fogom próbálni a kását.
Pumama! Nincs pelyhesítőd, ugye? Én azzal csinálom a lenmagpelyhet, sztem a bolti lenmagpelyhet is úgy csinálják. Én az élesztős kenyérbe tettem olajat, mikor rájöttem (nagy sokára), hogy úgy kevébé morzsálódós a kenyér. A kovászosba nem teszek.

hordozo
 
 


Kérek szépen tanácsot fél kiló teljes búza felhasználásra Nincs malom, kásákat nemigen kedveljük.
indianyo
 
 


Sára!

Lehet, hogy élek a daráló lehetőséggel... Ha belefáradok, max. visszakapod :oops:

Ági!
Van kézi pelyhesítőnk, de nem próbáltam még ki. Mert a malomba nem lehet olajos magvakat, gondoltam, a pelyhesítő is eltömítődik. Rizikózzak?

klári /puma
pumama
 
 


Nuska,
rájöttem, hogy én általában hétfőnként a kispesti piac mellett megyek el, nyitva van akkor? És hol is találhatóak cserpesék?

Nahát, dejó, hogy mondjátok az olajat a kenyérbe. Én simán kihagytam, pedig a receptben szerepel, de azt hittem felesleges. Kipróbálom.

o
orsko
 
 


Klári! Ne rizikózz, rakd bele! :) Arra való. Én a lenmagot háromszor is át szoktam ereszteni rajta, hogy alaposan szétnyomja. De lehet csak egyszer is. Tudod, én könnyen vagyok, áram hajtja. Malomba nem szabad olajosat és nedveset. Pelyhesítőbe nem szabad rizst, kukoricát (nem bírja), vizes gabonát (attól nem lesz baja, csak pucolni kell a hengert), mehet bele olajos. Száraz gabonát töri, nedveset szépen viszi.

hordozo
 
 


Indi! Búzacsíra?

hordozo
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?