Sziasztok!
Még recept,ha nem baj..
Baklava
2 csomag réteslap
60dkg mandula/pisztácia/dió
1 citrom reszelt héja
30dkg mazsola
1dl olaj
Öntethez
75dkg cukor
1 citrom leve
1 rúd vanília/vaníliás cukor
A finomra darált mandulát,a reszelt citromhéjt és a mazsolát összekeverjük.
Tepsit olajjal kikenjük,és teszünk rá egy réteslapot kiterítve.Langyos olajjal megkenjük.Erre megy még két réteslap,ezt is megkenjük olajjal.Ennek tetejére megy rá egy réteg mandulás keverék.Rá réteslap.Kevés olaj.
Ezt folytajuk amíg minden el nem fogy.Forró olajba mártott késsel előre felvágjuk!!!
Ezután a sütit előmelegített sütőbe tesszük,és közepes lángon 1/2 óráig sütjük.Közben az öntethez való cukorból,citromléből,a vaníliával szirupot főzünk,majd kivesszük belőle a vaníliarudat.(vaníliáscukorral is tökéletes)
A megsült sütemény a sziruppal megöntözzük.Kis időre visszatesszük a langyos sütőbe,hogy jól magába szívhassa a szirupot,majd lehűtjük.
Két napi szellős helyen pihentessük(de nem muszály,ha nem megy..
)
A baklava sokáig eláll!!!De általában ezt nem tudjuk letesztelni.
:)
Egyébként én dióval csináltam,és úgyis nagyon finom.Mazsolát kihagyom.
Rétegezésnél a dió tetejére csorgattam mindig mézet,és a szirupot light-osabbra csináltam.A méztől még zamatosabb.
Pesten török étteremben ettem először baklavát.Ott csokis változatban is volt.
Nagyon laktató édesség.Nem is bír az ember sokat enni belőle.
Ha olyanom van,pl. karácsonykor görög estet tartunk és csupa görög kaját eszünk.
Görög csirke+görög saláta,utánna baklava.Már csak görög gyümölcsleves hiányzik.Arról nincs receptem.
Lányok nagyon jól néz ki minden amit felraktatok!
Mónika!
Hát igen!Így néz ki egy ízig-vérig töltött krumpli!!!!Nagyon étvágygerjesztő!
Kinga!
Az én férjem is levespárti!:)
Mi is leginkább szárnyast eszünk,néha mást.
Jöhetnek a finom leves receptek!Görög gyümölcsleves?:):)
Edit