Na szóval!
Még régebben, mikor egyszer szóbakerültek a jobbkezes-balkezes-jobbféltek-balféltek témák, és az ezekre jellemző tulajdonságok, akkor a Dani azt mondta nekem, hogy nem feltétlenül az a mérvadó, hogy ki melyik kézzel ír, illetve melyik kézzel csinál dolgokat (itt a válaszod Kavicska), mert az lehet nagyrészt szokás/szoktatás kérdése. Én pölö mintapéldánya vagyok a balkezességnek, eddig akárhányszor ezt vizsgálták nekem, totálisan balkezesség jött ki, és nagyon is jellemzőek rám a túlnyomórészt balkezesekre jellemző tulajdonságok, de vasalni például jobb kézzel vasalok, mert a jobbkezes anyukám nem tudott balkézzel megtanítani, hát csináltam ahogy tőle láttam. Sok balkezes gyereket viszont átszoktattak jobbkezes írásra, vagy rejtetten balkezes.
Sok féle vizsgálat van rá, de elég árnyalt lesz minden eredmény, és csak érdekességképpen az egyik prof mondta, hogy a leggyorsabb módja eldönteni, az ha valaki összekulcsolja, egymásba fonja az ujjait, és amelyik hüvelykujja van fölül, az a keze a domináns, és így értelemszerűen az ellenkező félteke. Persze másképp is össze tudja kulcsolni az ember a kezét, de úgy egy kicsit kényelmetlen, csak próbáljátok ki.
Tehát ebből egyszerűen az jönne ki, hogy aki jobb kézzel ír ugyan, de a bal van felül az rejtett balkezes, és ha megnézitek a tábliban, akkor Mr. Monee-t, aki különleges és érthetetlen kivétel (lehet hogy ő jobbkezes, csak balkezes írásra szoktatta a mamája?
), a balkezeseknek a bal van felül. Viszont ha a jobbkézzel írok csoportját nézzük, akkor 6:8 az arány. Egyébként ilyesféle arány jött ki náluk az előadáson is, a balkezesek mindegyikének a bal ujja volt fölül, a jobbkezeseké viszont fele-fele. Ez vajon mit jelent?
Aztán ma találtam az indexen ezt a csajos cikket
http://index.hu/tech/hoax/2007/10/10/jo ... s_az_agya/
És röhögtem egy nagyot, mikor azt olvastam, hogy lehet ellenkező irányban is látni, mert nekem teljesen egyértelműen jobbra forog, ls nem is tudom elképzelni sem hogy másmerre is tud. Aztán hazajött az uram, és felszólítottam, hogy igaz lelkére mondja meg, neki melyik irányba forog. Eredmény: pont úgy ahogy nekem, és el sem tudja képzelni, hogy másmerre is tud. Ő jobbkezes és balkezes vagyok, az ujjunkat viszont ugyanugy tartjuk. Hát ez érdekes.
Aztán elolvastam a kommenteket, és elképedtem, hogy mennyien mennyiféleképpen látják a forgást, és gondoltam, hogy lehetséges, hogy valami vicc van ezzel a képpel, nyilván valami optikai csalódás, és úgy kapunk tiszta képet, ha összevetjük azzal a hüvelykujjas kísérlettel, és ezért kérdeztelek meg titeket,
Íme az eredmények:
Mit lehet belőlük megtudni? Hát azt, hogy nem lehet semmitse megtudni! 21 emberből csak 3-an produkáltuk a "szabályos" eredményt (Mamint, Lara és én) és ez elég kevés
Még jó hogy nem vagyunk szabályszerűek, mi?
A poén egyébként az, hogy ha darabjaira kapjuk a képet, mármint filmkockákra, akkor az úgy van eleve "felvéve", hogy az óramutató járásával megegyező legyen, és szerintem ezért tudjátok sokan mindkét irányba látni. Tehát van a csajszisban valami, de ez sem mérvadó!
A belinkelt oldalon le vannak írva tulajdonságok a jobb és bal féltekésekre is, rátok melyik jellemzőbb leginkább?
És még egy utolsó tanulság:
Egy topic nem csak azért létezhet, hogy állandóan a betegségünkön tépelődjünk! Éppen eléggé összatartozunk, összetart minket a PCOS, meg a feneketlen babavágyás, vigazstaljuk egymást, miközben magunkat is mar a bánat, vagy éppen szétvet az öröm, éppen ezért muszáj néha lazítani, viccelődni, és másról is beszélni, különben hamar belefásulunk a témába, és elmerülünk a végtelen önsajnálatban. Szóval szórakozásra fel, Drága Lánkáim!!!