Sziasztok!
Norka!
Teljes mértékben egyetértek veled, azért is írtam tegnap azokat a sorokat!
Azzal is egyetértek, hogy édességet száműzni kell a lakásból.
Nincs kísértés!
Ha mindenképpen édességet kívántok ott vannak a diétás sütik, diétás finomságok, csak ezeknek is figyelni kell a szénhidrát tartalmát.
Nos, megpróbálom összefoglalni röviden és érthetően a dolgokat, de csak nagy általánosságokban fogok tudni beszélni.
Mert annyi mindent le kellene írni, hogy teljes legyen a sor, ami képtelenség.
Tudjuk, hogy a PCOS hátterében legtöbbször az IR (inzulin rezisztencia) áll.
Ami röviden azt jelenti, hogy étkezést követően megemelkedik a VC (vércukor) szint, ami a hasnyálmirigy részéről inzulin elválasztást vált ki.
A mi esetünkben a sejtek "vakok" és "süketek" az inzulinra nézve, így a szokásos inzulin mennyiség nem elegendő ahhoz, hogy a vérből csökkentse a cukrot, ezért a hasnyálmirigy sokkal nagyobb mennyiségü inzulint fog elválasztani. Ami sok esetben átcsap a másik végletbe, hypoglikémiát okozva.
És jön a következő zaba, mert kívánod az édességet, bármit csak azonnal ehess!!!
Kialakul az ördögi kör! Ami nem feltétlenül jár rövid időn belül elhízással, de az IR-t tovább rontja.
Nos, a kialakult IR miatt borul a petefészek normális hormon müködése és nincs menszi, nincs PÉ. Tudjuk a lényeget!
Ráadásul reggel kifejezetten rosszabb az inzulin érzékenység, ezért reggel nem szabad gyors felszívódású, nagy inzulin választ kiváltó étkeket fogyasztani (gyümölcsök, joghurtok, tej).
Miért fontos a rendszeres, 3 óránkénti evés?
7, 10, 13, 16, 19, 22 órakor.
Azért mert IR-ben különösen figyelni kell arra, hogy egyszerre kevesebb szénhidrátot vigyünk be, hogy ne éheztessük a szervezetünket (étkezést követően elválasztódik az inzulin, lenyomja a VC-t és a következő étkezésig pl. ebédtől vacsoráig, nassolni kell, hogy kibírd, mert a szemed kiesik, vagy éppen szédelegsz a hypotól).
Minden étkezés anyagcsere fokozó hatású, ezért a rendszeres, 3 óránkénti evéssel a szervezet nem fog tartalékolni (könnyebb fogyni, akinek muszáj), nincs jójózás az inzulin és VC esetében. Javul az IR, javul a hormonháztartás!
Lassú és gyors felszívódású szénhidrátok.
Illetve alacsony és magas glikémiás indexszel rendelkező szénhidrátok.
Mert ugye mindkettőre figyelni kell!!!
Gabonafélékből amit lehet enni: barna, rozskenyér, teljeskiörlésü lisztből készült kenyerek, korpás, magvas kiflik, zsömlék, barna rizs durumtészták és hasonlók.
El kell felejteni mindent ami fehérlisztből készül: kenyér, péksütik, édes müzlik, kakaóscsiga!
és társai.
Tej és termékek:
tej, joghurt, kefir gyors felszívódású, számolni kell a szénhidrátot.
Gyümölcsjoghurtok közül csak a diétásak javasoltak.
Sovány sajtoknál nem kell számolni a szénhidrátot.
Zöldségek közül: paprika, paradicsom, uborka, retek "szinte" korlátlanul fogyasztható.
Magas rosttartalmú zöldségeket is helyes fogyasztani, csak ott már számolni kell a CH mennyiséget (tehát nem korlátlanul fogyasztható) pL. zöldborsó, burgonya, bab stb.
Gyümölcsök nagy részének alacsony a GI je, de gyors felszívódású szénhidrátnak számítanak! Mindegyik!
Elvileg, van akinek gyakorlatilag a szőlő tilos!
Aszalt gyümölcsöiket el kell felejteni! (vagy majdnem!)
Tojás mehet, húsok közül a soványokat enni kell!!!
Édességek!
Nos ez ami nehéz annak aki függ tőlük.
Lehetőleg diétásokat kell enni. Meg kell nézni, hogy mennyi CH van benne. (mert attól, hogy diétás lehet benne sok szénhodrát).
Gyümölcslevek közül a 100%os okat, de figyelni kell a szénhidrátokat. a többi lightos legyen! Pl. Coca Cola light!
Ez az egész egy kis ízelítő. Nekem anno a Csakegy, Lafi féle felsorolás sohasem mondott semmit!
Pedig nagyon figyeltem.
Ezért fontos a dietetikus segítsége!
És akkor kb. mit eszem egy nap.
Reggeli: 7 óra: 25 gr CH szigorúan lassú)
barna kenyér és emellé:
felvágott/tojás/húsféle, ha van maradék,
zöldségek: uborka/paradicsom/paprika/retek
kávé (muszáj innom, mert a vérnyomásom szisztolés értéke a 90-venet is alig éri el) 2 tbl édesítővel, kevés tejjel
Tízórai: 10 óra: 20 gr CH kombinálva
gyors felszívódású CH: ha nem vagyok itthon: alma
ha itthon vagyok: joghurt/kefir
lassú felsz. CH: ha nem vagyok itthon: 3 db korpovit keksz
ha itthon vagyok jöhet barna/rozskenyér
Ebéd: 13 óra: 50-60 gr CH (nekem megengedett a kórházi kaja, ezért gyakran gyors felsz. CH viszek be, de egyébként kombinálni kell a lassut a gyorssal)
Pl. paradicsomleves, karfiol leves, krumpli leves és minden amit el tudtok képzelni (tésztaféléket kerülöm)
Másodikfogás: Hús, krumplival/rizzsel/tésztával + savanyúság (ez mindig), vagy: 2 db. szilvásgombóc, vagy: káposztástészta (durumból), szóval bármi, csak figyelni kell az 50-60 gr CHra!!!
Uzsonna: 16 óra: 20gr gyors
alma, barack, grapefruit (jelnleg ezek a kedvencek), vagy: tejtermék: joghurt, kefir (ha délelött nem ettem tejterméket akkor vagy uzsonna időben, vagy vacsorakor viszek be! )
Vacsora: 19 óra: 30-40 gr
CH kombinálva:
gyors: pl tejtermék, vagy gyümölcs a megfelelő deka
lassú: barna/ rozs kenyér
De ugyanitt eszem húst, salátával és gyümölcs a szénhidrát, vagy iszom a végén egy pohár joghurtot stb.
Utóvacsora: 22 óra: 10 gr lehetőleg lassú!!
mindig 3 db Korpovit keksz(én ezt nagyon szeretem)
Szóval kb erről szól.
A héten ettem sütit is, uzsonna gyanánt
Az elején érdemes komolyan venni, lehetőleg minimális kilengéssel, vagy semmivel. Amíg belejön az ember.
Ezért is érdemes figyelni.
És ahogy Norka is írta, annyira belejössz, hogy egy adott pillanatban már nincs szükséged a mérlegre, csak ha valami egészen új dolgot próbálsz ki.
De ha valaki sportol, ott már nagyon kell vigyázni, hogy mikor mit és mennyit eszik, attól függően, hogy melyik napszakban tornázik.
Akinek fogyni kell, ott megint más problémák vannak.
Akinek esetleg hízni kell, vagy egy icipicit gyarapodni, mert kevés szénhidrátot eszik, ott megint egyénre szabás!
Szóval a lényeg az egyénreszabás!
Mert mindenki más életvitelt folytat, mások az igényei, más ízeket szeret!
Nem beszélve arról, hogy egy dietetikus nagyon sok anyagot tud adni. (amit én leírtam az egy csöppke töredék)
Hogy figyelni az CH tartalomra, esetleg kalóriára, zsírra, GIre. Szóval meg kell tanulni, hogy mit eszel! Miben mi van!
Tudatossá kell válni!!!
A két legfontosabb időszak az életünkben a PCOS mellett a teherbeesési időszak (amit én a magam részről egy nagy harcnak és küzdelemnek éltem meg) és a terhesség, tekintettel arra, hogy a PCOS nők körében jóval magasabb a terhességi diabetes kialakulásának valószínüsége.
Aztán ha túl vagyunk ezen az időkön, akkor rájövünk, hogy átalakítottunk az életsítlusunkat, étkezési szokásainkat.
Nincs más hátra csak arra kell figyelni, hogy ne hízzunk el, ne legyünk diabetesek. Szóval vigyázzunk a hasnyálmirigyünkre!
Egy életre szól!
És a sport lányok!!! Roppant fontos az is!
(már a múltkor is írtam, nem olimpiai felkészítőre kell gondolni, hanem becsempészni a heti többszöri testmozgást)
A takarítás nem elég!!!
Sokan írtátok, hogy munkahelyen nagyon nehéz!
Mert sok a meló, határidő, nincs időd, a kollegák esetleg csúnyán néznek rád, hogy te eszel.
Mégicsak az egészségről van szó!
Meg kell mondani, hogy baj van a vércukor szinteddel és a háziorvos 3 óránkénti evésre fogott!!! Diétáznod kell!
Lesz egy két kérdés, aztán megszokják és abbahagyják.
Nekem is muszáj volt ezt tennem.
Mert már megkaptam, hogy miért eszem keveset, mi az hogy csak 160 gr CH, hogy nekem kettő helyett kell ennem, nem szabad magamtól semmit sem megvonni (ezeket nem orvoskollegák mondták). És a cukorproblémával mindenkit elhallgattatok!!!
Szóval hajrá csajok!
Tessék elmenni dietetikushoz, egyénreszabatni a diétát.
Mert lehet lesz olyan Tiltott dolog, amit esetleg lehet enni!
Aki már volt dietetikusnak és mégsem megy a diétázás, akkor küldöm a temérdek pozitiv drukkot, hogy sikerüljön!!!
Tücsök!
Én nem tudok neked tanácsot adni, hogy neked mennyi megengedett. Tekintettel arra, hogy én kismama vagyok, más elbírálás alatt állok!!!
Puszika Nektek!
Remélem Rambóka kedvet kapsz!
Én nagyon örülnék, ha sikerülne mindenkinek tudatosítani a diéta fontosságát is!!! (gyógyszer és sport mellett!!!)