Új privát üzeneted érkezett!

Lisa,
ez az anyatej hormontartalmától van. magától elmúik. Ha nagyon zavar, diófalevél teával kenegetheted, ez nagyon jó rá, hamar elmulassza.
Íme:

A diólevélbõl fõzött tea igen hatásos szer emésztési zavarok, így székrekedés, étvágytalanság esetén, továbbá nagyszerû vértisztító. Eredményesen alkalmazhatjuk cukorbetegség és sárgaság ellen is. A diólevél fõzete, fürdõvízbe keverve igen hatásos minden görvénykóros és angolkóros megbetegedés, csontszú és csontritkulás, valamint gennyes körömgyulladás ellen.
Tejkiütés, fejkoszmó, és rüh esetén a zöld dió levelének fõzetével mossuk le az érintett helyeket, az eredmény hamarosan megmutatkozik. Az ilyen fõzettel történõ lemosások illetve fürdõk pattanások, gennyes kiütések, lábizzadás és fehérfolyás esetén is segítenek. Szájpenész-, a fogíny, a torok és a gége megbetegedésekor öblögessünk vele. Erõsebb diólevél-fõzettel készített fürdõ gyógyítja a fagydaganatot.
Erõs hajhullásnál is használhatjuk, alaposan dörzsöljük be vele a fejbõrt. Fejtetvesség ellen is kitûnõ szer.
Június közepén szedett zöld dióból készíthetõ dióesszencia, amely tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást. Kiváló szer sûrûvérûség ellen.

Teakészítés:
1 púpozott teáskanál apróra vágott diólevelet 1/4 liter forró vízzel leöntünk, rövid ideig állni hagyjuk.

Adalék fürdõvízhez és lemosáshoz:
teljes fürdõhöz 100 gramm, lemosáshoz egy púpozott teáskanálnyi összeaprított levelet veszünk.

Ágci

Kép
Ágci

Köszönöm a választ.
Lisa
lisa

Cory! Ahogy ígértem: szóval nem sikerült túl sokat kihozni a beszélgetésbõl. Szerettem volna megvárni, hogy hogyan reagál pár kérdésre, de sajnos pár hozzászólás után azt mondta, úgy tûnik, egyesek a szakirodalom fölött ülnek és õt vizsgáztatják. Azután már csak a hivatalos állásfoglalást ismételgette, 6 hóig kizárólagos szopi, stb. Amikor megkérdeztük, hogy miért tanácsolnak egyes védõnõk mégis mást, mint a szakmai ajánlás, azt felelte, hogy õ csak egy budapesti védõnõ, nem tud felelõsséget vállalni a kolléganõiért. Egyes kérdéseket meg egyenes válasz nélkül hagyott.

Nagyjából ennyi volt.

Szia,
Iboly

Klári! Mi újság? Van változás?

Iboly
iboly

Iboly: ez nagyon szomorú Kép

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Iboly!
Hát ez a védõnõ akkor nem igazán kommunikatív. És ha tényleg kíváncsi valaki rá, egy olyan aki nem ért hozzá, hanem "csak" anyuka akkor is válaszolatlanul hagyja a kérdést? Oldja meg az anyuka?!

Tegnap majdnem összevesztem egy anyukával. Együtt szoktunk hétköznap sétálgatni. 5 hónapos a lánya. Már nem szoptat jó ideje, mert valószinû, hogy a babája helytelenül volt mellen ezért fájt neki a szopi, meg utált is szoptatni, ezért gyorsan elapasztotta a tejét és tápszerezte a 3 hónapos (vagy 2 volt..) kislányát. Most nem ez a lényeg.
Szóval valahogy szóba került a sokáig való szoptatás, akár 2 éves korig. A lány váltig állította, hogy a cicit mihamarabb el kell venni a gyerektõl, max 1 éves korában, mert késõbb már nem lehet. Egy megszokássá válik mint a !bagózás! és majd 6-7 évesen is cicizni fog. Hiába mondta,hogy a legtöbb gyerek érzi mikor nincs szüksége már rá és hogy általába 2-3 éves korban elhagyják a cicit ami ilyenkor már biztonságot és 'anyát' jelent számukra és ez teljesen normális. Akkor jött azzal, hogy persze és majd akor a 20-30!! évesen is mellen lesz... meg a hormonháztatrásnak 1 év kell mire rendbe jön, és neki ez sokat számít. De hát ki a fenét érdekel a hormonja, ha szoptat? Akkor úgyis megnõ egy bizonyos hormon szintje, de más változás nem lesz. Ja és õ nem akar több gyereket, mert inkább 100x szülne még mint 1x kihordaná és egyébként is ez az egy is sok. Persze a kislány egy mimózalelkû kis tünemény. Átalussza az éjszakát, egyedül alszik el...
Aztán a vége az lett, hogy közöltem vele, hogy neki nem fontos a szoptatás ezért hajtogatja a hormonokat, meg mindent... nekem meg igenis fontos hogy a gyerek sokáig szopjon. Meg jöt azzal, hogy mindenhol azt olvassa a lapokban, hogy akit nem választanak el 10-12 hónapos korában az még 6 évesen is szopik... Hol ovasta? Nem tudni, pedig kérdeztem, a válasz a -lapokban- volt! Jól felmérgesedtem rá, nem vitáztam inkább, mert minden másban értelmes, de ebben nagyon elborult nõszemély. Meg lehet vele röhögni is, csak ez a szoptatás dolog nagyon kiakasztó. A lánya ekcémás, allergiás. Tegnap (a szopis balhé elõtt) feltûnt nekem, hgoy most olyan gyönyörü a kislánya, mondtam is neki, hogy kozmetikushoz vitte vagy mit csinált vele?Kép Csak elmúltak a piros foltok az arcárüól, meg az ekcéma... Nah jó, nem is idegeskedem rajta, csak az a bosszantó, hogy amikor még szoptatott és panaszkodott, hogy fáj már akkor próbáltam neki segíteni (nem igazán hagyta, hiába mondtam, hogy felmegyek (1emelet), látszik is a fentibõl), mert tuti rosszul volt mellen a baba. Na mostmár tényleg eldugulokKép
sasha

Kép
sasha

Szia Iboly,
igazából az, hogy én elhagytam a tejtermékeket nem okozott különösebb változást, sajna. Azonban mintha ettõl függetlenül történne valami, mert ugyan változatlanul 6x szopik naponta, jóval kevesebbet puffad meg görcsöl,lehet, hogy tényleg kinövi???
Apropó, nem ide tartozik, de esze ágában sincs a fiatalembernek egyetlen szopit sem elhagyni...nem mintha zavarna, de feltûnt. Ez normális vagy csak azért csinálja, mert tudja, hogy imádom szoptatni?:-)
köszi,
klári
Névtelen

Sziaszstok!

Klári: az én 20 hónaposom is milliószor szopik egy nap, pedig már 4-szer teljesen normálisan eszik, mint bármelyik vele egyidõs gyerek Kép Szóval nem hagyott el egyetlen szopit sem Kép

cory

cory
Budapest

Cory, :-))))))))
ezek szerint ezek a kölkek szeretnek szopni:-)
naháááát:-)
jó hétvégét mindenkinek,
klári
Névtelen

Sziasztok!

Most, 6 hónap után kellett megtudnom, miért csak 10 dekákat hízik a lányomKép.
Ezt találtam az imént:

"Az OEP nemrégiben egy szülész-nõgyógyászokból álló kuratóriumot bízott meg azzal a feladattal, hogy vizsgálják felül: egy édesanya hány milliliter tejet tud leadni naponta anélkül, hogy ennek saját gyermeke kárát lássa. A kuratórium arra az eredményre jutott, hogy ez maximum 600 millilitert jelenthet anyukánként."

Én mocsok, egy idõben meghaladtam eztKép. Azért érdekelne, milyen szempontok játszottak szerepet ebben a döntésben. Nem lehet több tejet termelni? (akkor hogy is lehet ikreket szoptatni?)
Vagy a fejéssel töltött idõ miatt látja kárát a saját baba? (enyém többnyire békésen szuszizott, mialatt fejtem)

üdv,
Zulu

Kép

Kép

Kép
zulu

Zulu!
a babanet nyitóoldalán van egy írás ezzel kapcsolatban: Olvasói morgolódás vagy valami hasonló címmel.
Kép
Menta
menta

Menta,
elolvastamKép. Így már egy kicsit "érthetõbb" a szakértõi(?) csoport döntése.
Zulu

Kép

Kép

Kép
zulu

Tudok olyan esetrõl, ahol a mama napi másfél liter tejet adott az ismerõs pici ikerpárnak amellett, hogy a saját csemetéjét szoptatta és az kiválóan fejlõdött.Aztán egyszercsak meglátogatta 2 kedves hölgy az OEP-tõl és megkérte, ugyan fejjen már õelõttük. Mikor saját szemükkel meggyõzõdtek az igazságról, elbúcsúztak. Majd folyósították továbbra is a napi 600 ml után a pénztKép
Névtelen

Atyaég!Kép Hol élünk? Kár, hogy ezeket nem írják bele a szüléskor kapott anyatejes magazinba.
Másik kérdés: és mi van, ha nem sikerült volna lefejni az adott mennyiséget? A két kedves hölgy nem hallott még arról, hogy a tejleadó reflex nem mindenkinél váltódik ki parancsszóra? Legalábbis belõlem tuti egy csepp se jött volna, ha két smasszer áll felettem.
És tényleg az a legdurvább az egészben, hogy azok az anyukák, akik tejet adnak le, eztán is meg fogják tenni, mert lesz bennük annyi jó érzés, hogy nem az OEP szemétségére gondolnak, hanem azokra a picinyekre, akiknek nagy szükségük van a tejre.
Én egyébként nem a tejgyûjtõn keresztül adok tejet, mert számomra betarthatatlan lenne a szállítási módszerük, két gyerek mellett. Mondjuk pénzt se kérek érte, de biztos sok anyuka van, akinek nagyobb szüksége van erre az összegre.
Zulu

Kép

Kép

Kép
zulu

Én az elsõ idõkben több mint 1litert adtam le.
Most már csak azért nem megy,mert képtelenség 2 bébi mellett ezzel foglalkozni.
A fókabébim 2hónaposan 7550gr ra hízott,4750gr-mal született.(most 2hónap és 13naposKép)
És az elsõnél is sokáig napi kb 1litert vittek.
Szóval szerintem ez egyénenként változó.
zmariann

Tudjátok, úgy elképzelem: üldögélnek a hivatalban, és azon gondolkoznak, hú, nagyon sok pénzt költ az OEP arra, hogy kifizeti az anyatejet...valamit tenni kéne. Az mégsem lehet, hogy anyukák ilyen sok pénzt vegyenek fel...
Megoldás: szakértõi csoport létrehozása - döntés!!!Hurrá.
Mint folyton hõzöngõ felmerült bennem, hogy ha nemrég még csak két "hivatalosan" végzett laktációs tanácsadó volt csak az országban, akkor -mert gondolom õket nem hívták meg-kik nevezhetõk szakértõknek??? Persze, én sem vagyok az, és csak a magánvéleményemet mondhatom el.
Igen, sokat fizet az OEP. De ha a babát tápszerezni kell, akkor az mennyivel olcsóbb/baba? Ja, hogy az valakinek hasznot hoz? Netán a tápszergyártóknak? Így ráadásul biztosítva van a rendszeres fogyasztói réteg elõre mindenféle egyéb készítmény kapcsán is. Remek!
Mindezt úgy mondom, hogy sosem tudtam tejet leadni. De átéltem azt az érzést, amikor csecsmõm a kékfény alatt feküdt, nekem még nem indult be a tejem a császár miatt, és azt mondták a kórházban, hogy ha van a központi elosztóból tej, akkor kap nõi tejet, ha nincs, akkor tápszert. Volt-szerencsére. Azoknak az anyuknak köszönhetõen, akik tojnak a hasonló rendelkezésekre.
Szerencsére csak ez az egy alkalommal érintett közvetlenül. De mi lesz azokkal a babákkal, akik nagyon picik, netán betegek? Függhet attól az õ táplálásuk, hogy mit dönt az OEP? Ezek szerint igen.
Én azt hiszem, hogy ez egy jó apropó lenne a "szoptatós cégek" és az egyéb, mint pl. az allergiások szövetsége, vagy akár a laktózérzékenyek szövetségének az összefogására, és a figyelemfelhívásra.
Nem tudom, hogy hány baba születik egy évben. De biztosan több, mint ami azt indokolná, hogy ennyire csönd legyen e téma körül. Nem gondoljátok?
Csi
csii

Csi!
Itt háztól házig történt a tejadás, tehát nem gyûjtõn keresztül. És az ikrek ugyanannyi tejet fognak ezután is kapni a tejadótól, csak éppen az OEP nem fogja kifizetni a 600 ml-n felüli részt... A továbbiakat a fantáziátokra bízom.
Névtelen

EPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Itt az eper-szezon és én nem tudom allergizal-e anyatejen keresztül? Enni vagy nem enni?
Söt, nyilvan tulzo aggodalmammal, de mar sargadinnyét sem merek enni... Egyszer mintha arrol is hallottam volna valami tilalmat, de mar nem tudom kire vonatkozoan. Gyerek, felnött, egyik sem? Ott illatozik a hütöben...
Ki tudja?*
Netti
Netti

A következõ topicban az elmúlt napokban pont errõl volt sz. Nézz be oda.
Névtelen

Szia Netti!

Ne aggódj az eper miatt! A tejen keresztül nem feltétlenül allergizál, de persze mint mindent, ezt is ki kell próbálni. Nem kell kilószám enni, de egy kicsitõl nagy valószínûséggel nem lesz semmi baba a babádnak. Ha mégis úgy látod, hogy nem tett jót neki, akkor hagyd ki az étrendedbõl. Semmi visszafordíthatatlan nem történik.

Üdv.
Iboly
iboly

sziasztok,
szeretnék a fiacskámmal egy LLL-es baba-mama csoportba ellátogatni, hogy egyszer már nem kérdezzék meg tõlem, hogy "és meddig akarod még szoptatni?":-)). Budapesti vagyok, de a Gyermek téri csoportot nem tudom a honlapon megadott számon elérni, és mintha valaki valamikor említett volna egy csopit az elsõ kerületben... tud nekem valaki segíteni? köszi,
matska
matska

Szia Matska!

Ez a budai cím:
I. ker. Családsegítõ Központ
Budapest, I. ker. Attila u. 89.
minden hónap elsõ csütörtökén 10-12-ig
vezeti: Martinovichné Debulay Bianca
Tel.: (1) 202-2157

A következõ, a nyári szünet elõtti utolsó csopi holnapután lesz.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Úristen, lányok, ma délelõtti mûsor a Klub Rádióban: "hogyan szoktassuk le az éjszakai szopásról a babát"... dr. Bánki Andreát (õ válaszolt a hallgatóknak) kéretik a feketelistára tenni! Bár nem hallottam végig a mûsort (ha igen, lehet, hogy be is telefonálok és nem lettem volna túl udvarias)
Szemelvények abból, amiket mondott (nem szó szerint termmészetesen):
3 óránkénti rendszeres szoptatás - az igény szerinti szoptatásról mintha nem hallott volna
ne vedd fel, ha sír, simogasd az ágyában, majd visszaalszik
ha rendesen eszik egész nap, akkor nem lehet szüksége az éjszakai szopira

Az, hogy a szopás nem csak táplálékot ad a babának, egyáltalán nem merült fel. Szégyenletes volt az egész!

Tegyünk már valamit, hogy ne ezeket hallják a mamák!
Ötletek?
Sziasztok,
matska

U.I.:Borcsa, köszi! Szerinted érdemes még odamenni, vagy inkább a szünet után lenne jobb csatlakozni?
Még egy kérdés: tényleg vihetem a babát is?
matska

Matska!
Igen, igen!
Gyere bátran babástul (mindenki babával megy)! Én is így kezdtem járni, csak múlt nyáron.Kép

Szomorú, hogy hemzsegnek az országban az ilyen "szakértõk"Kép

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

A rádiómûsorral kapcsolatban bennem felmerült: vajon kinek az ötlete volt az, hogy ez legyen a téma. Csak nem erre kérték fel? És vajon kinek az igénye az, hogy legyen ilyen témában rádiómûsor (Csak nem a kedves kismama hallgatóké?)
Névtelen

Bennem meg az merült fel, hogy semmi értelme nincs a 21.10-es hsz-nak.
Névtelen

21'10"-- a rádió érdeke. Valamirõl csak szólnia kell. És még csak azt sem lehet mondani, hogy rosszat akartak. És a dokinõ sem. Õ a tanultak alapján tájékoztatott. Mint sokan mások.Kép
Csi
Névtelen

Sziasztok, megint én, egy újabb feketelistára kívánkozó esettel:
A Baba magazin mellé ajándékba a HIPP õszibarackos-sárgabarackos tejpép-mintát ad 4 hónapos kortól ajánlva. Szégyen, gyalázat!!!!

A világ felvilágosultabb felében már évek óta bojkottálják a Nestlét a hozzátáplálási termékek etikátlan marketingje miatt (akit érdekel látogason fel a Baby Milk Action honlapjára), persze kis hazánkban engedélyeznek nekik mindent:-(((((.

Jó éjszakát mindenkinek,
matska
matska

természetesen látogasson, így két s-sel, csak már nagyon este van, bocsi
matska

Ehh, nem is Baba magazin, hanem Anyák lapja, de mindegy is, az összetevõk listája úgy kezdõdik, hogy teljes tej:-(((.
matska

Sziasztok!

Pontosítok: az összetevõk listája úgy kezdõdik, hogy: "rizsdara, sovány tejpor..."
Na nem mintha így nagyon más lenne Kép.
A Hipp Nestlé termék? Nem is tudtam.

Egyébként én nem tartom annyira etikátlannak ezt a fajta marketingfogást, hiszen a nõi újságokban "bevált" szokás, hogy kis krémeket, betéteket, kávékat stb. kapunk kipróbálni. Én szeretem ezt a "húzást", mert nem kell megvennem a méregdrága dolgokat, csak azért, hogy kipróbálhassam Kép.
És erre sem volt ráírva, hogy kötelezõ odaadni a babának Kép!
Üdv, Virág
virga

Csak nagyon gyorsan: ajánlom figyelmetekbe a következõ linket! Nagyon jó!
[url=http://www.origo.hu/mindentudasegyeteme/tulassay/20030616tulassay.html?pIdx=7" TARGET="_top]http://www.origo.hu/mindentudasegyeteme/tulassay/20030616tulassay.html?pIdx=7[/url]
Puszi!
Menta
menta

Virág, szia :-),
nem a Hipp NEM Nestlé termék, csak õket bojkottálják a csúnya húzásaik miatt, ezt csak példának hoztam.

Az etikátlan marketing pedig szerintem ott kezdõdik, hogy eljuttatunk valamit, ami az egészségre káros LEHET, és nem írjuk rá, hogy tessék inkább szoptatni, ilyen tejes vackokat meg egyéves kora után adni.
Több nyugat-európai országban tilos 6 hónapnál fiatalabb csecsemõknek bébiételt ajánlani, errõl szól az a bizonyos reklámetikai kódex amely az anyatej-helyettesítõk reklámozását szabályozza az EU több államában.

Itthon is figyelni kéne erre, és mint a ciginél a figyelmeztetõ szöveg, ráírni, hogy okozhat allergiát az arra hajlamosaknál... biztosan kevesebbet lehetne eladni, de talán jobb lelkiismerettel.

A mamák nagy többsége sajnos nincsen tisztában ezzel és azt gondolja, hogy ha már egy szaklapban adják, akkor biztosan jó. Na ez az etikátlan marketinghúzás, ugyanis azért a szaklapban adják, mert ezzel érik el a legjobban a célközönséget. Ez egyszerû üzlet.

Menta, szuper a link, köszi, kinyomtatom, elviszem a védõnõnknek :-)).

Puszi,
matska
matska

Itt Nemetorszagban eloszor telefonon keresnek meg a bebieteles es tapszeres cegek (ha nem erek ra es a ferjem veszi fel akar 20-szor is visszahivnak), hogy kuldhetnek e termekismertetot, -mintat. Ha visszautasitom akkor nem zaklatnak. Szerintem ez igy korrekt!

Viszont Franciaorszagban tuti rosszabb ezen a teren a helyzet, mint otthon! Tejszines lazac articsokaval 4-5 honapos kortol! Tejszines eperkrem 4 honapos kortol! Es persze a postan dolt az instant zoldseg- es gabonapure minta, kulonbozo vasarlasi es pontgyujto akciokkal egybekotve!

Amugy a mintakat en is szeretem, de mondjuk mi van, ha valaki tenyleg bedol az ajanlasnak, es 4 honapos babanak ad tejszines eperkremet, vagy csokipudingot?

Zsuzsi
zsuzsi74

Menta cikke itt kezdődik. Szerintem a többi részét is olvassátok el nagyon érdekes.

http://www.origo.hu//mindentudasegyeteme/tulassay/20030616tulassay1.html

bigacsiga
Budapest IV. kerület

Sziasztok
Matska
a Világ felvilágosultabb felében is adnak 4hónaposkortol tejpépeket melesleg nem kötelezö oda adni a tejpépet a babának mint Virga is irta.
én most jártam Külföldön érdsd Németország,Franciaország ,és ott simán adják a 4hónapos kortol a tejpépet és más hasonlot én kiváncsi lenék hogy ott is ennyit tiltakoznak a tejpépek elen az anyukák ,orvosok,védönök Stb? szerintem nem .pedig ott jobban élnek és több pénzük van az embereknek .

a Fentebb emlitet cikben nem hiszek mert akor az én fiam buta lene mert csak 3hónaposkorig szopizhatot? ez badarság az itelligencia nem etöl függ mert én ugy tudom az örökölhetö legalábis én igy tudom és látam már elhizott szoptatot babát az én fiam tápisbaba mégsem hizott el pedig azt mondják az okosok hogy a tápszertöl ellehet hizni a fiam mégse hizott el ez hogy lehet szerintem ez alkat kérdése .Bár azt elismerem hogy az alergia megelözésében nagy szerepe van az anyatejnek de az inteligenciában nincs szerepe söt szerintem az elhizásban sincs szerepe inkább a hizásban van szerepe az anyatejnek.

Csics
csics

Az Isten szerelmére, alakítsuk már meg a Szoptatásért Egyházat, hogy lehessen hinni meg nem hinni benne, jó?

Csics,
Már nagyon hiányoztál. Ha az intelligencia kialakulásáról szeretnél olvasni, javaslom, vedd meg Masaro Ibuka könyvét, aminek az a címe: 3 éves kor után már késő. Aztán, ha elolvastad, szívesen elmagyarázom, mi köze a szoptatásnak az intelligenciához. Pá.

Virág
Virág

Masaru. Nem Masaro.

Ja, elhízás. A tápszertől a zsírsejtek SZÁMA növekszik, az anyatejtől a zsírsejtek MÉRETE. Ez a tök egyszerű magyarázata annak, hogy könnyebben híznak el a tápszerezett babák. És ez nem csupán csecsemőkorra vonatkozik. Én tápszeres baba voltam, állandóan beteg, vékony, mint a nád, aztán 7-8 évesen elkezdtem hízni.

Ma nem bírok magammal, az utolsó intrika mára:
"Azt mondják, a cigitől tüdőrákot lehet kapni. Már 2 hónapja cigizek, mégsincs tüdőrákom. Nem hiszek a kutatási eredményekben. "

Virág
Virág

Csics!
Akkor a te fiad nem sok intelligenciat OROKOLT!
Névtelen

Sziasztok!

Csics: ez a cikk nem azt mondta, hogy minden tápszerrel táplált baba el fog hízni, hanem hogy nagyobb rá az esélyük ezért meg ezért. Az iq meg egy olyan dolog, hogy nem tudhatod, mennyi lett volna az iq-ja akkor, ha szopik. Lehet, hogy kimagaslóan zseni lenne.

cory

cory
Budapest

Sziasztok!
Talán ti tudtok nekem segíteni. Anyukám azzal riogat, immárom harmadik gyermekem kizárólagos szoptatását látva, hogy meglátom, majd később, felnőttkorukban fog ez visszaütni! Ő ugyanis azt tartja, hogy az anyatej megterheli a veséket, és igenis kellene egy kis vizet vagy teát adnom a kölköknek. Segítsetek! Mivel tudnám a magam igazát bizonyítani neki? Hogy elég az anyatej és nem kell más? (Ráadásul a férjem családjában sok a vesebeteg, ő maga is volt. Nem akarom, hogy a fiaim is vesebetegek legyenek! De nem hiszem, hogy az anyatejtől azok lennének...)
Anna
goanna

Csics,

ismered az a mondást, hogy: "Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna!" ?

De legalábbis nem derülne ki mindenki számára a roppant sok eszed.

Bocsi lányok az offért, elég régen érett már bennem valami ilyesmi, most leírtam.

most inkább névtelen
Névtelen

Nem olvasta valaki véletlenül a múlt heti Nök Lapjában Vekerdy Tamás rovatát?
Itt van:

Kérdés:
http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=54&cid=10347

Válasz:
http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=54&cid=10348

De egy részlet a válaszból:
"Borcsi bizonyára erősen kötődik magához, hiszen nem csak együtt vannak egész nap, és jól mulatnak, hanem még mindig szopik. (Vannak irányzatok, melyek ezt helyeslik, én azonban úgy tapasztaltam, hogy ha a gyerek fogzása után, mikor már "mindent" eszik, továbbra is megmarad a szoptatás valamilyen formája, ez túlzott kötődést hoz létre. Ami aztán a későbbi években, valószínűleg már a két és fél, hároméves kori elszakadási törekvések idejétől kezdve, a gyerekben komoly szorongást tud kiváltani.)

Mi a véleményetek róla?

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Beszti, ahány irányzat, annyi vélekedés, a gyermekpszichológia sem mentes a belső vitáktól. Ranschburg tanár úr pl. annyira szoptatáspárti, hogy még 3 évesek szoptatását is erősen helyesli - ő sem kisebb szaktekintély :-))). Vekerdy egyébként is inkább az óvódás-kisiskolás korosztály szakértőjének számít szakmai berkekben.

Iboly, van az LLL-nek gyermekpszichológiai kutatási anyaga szoptatásügyben? + mailt küldtem neked.

sziasztok,
matska
matska

Sziasztok!

A Vekerdy-cikkel kapcsolatban én fontos apróságnak tartom azt, hogy zárójelben szerepel a dolog és ott van, hogy 'én azonban úgy tapasztaltam'. Tehát nem általánosít, hanem megjegyzi, hogy Ő ezt így látta.
Szóval nekem tetszett a cikk. Ja és a másik oldalon pedig egy 'szoptatáspárti' válasz olvasható, tehát tulajdonképpen 1-1 Kép.

Üdv, Virág
virga

Nem hiszem, hogy élesen különválasztható a szoptatás és a gyerekhez való hozáállás. Valószínű, hogy aki 2-3 éves korban még mindig szoptat, az az élet egyéb területein is visszatartja a gyereket, nem engedi magáról leválni. Kicsi az esélye annak, hogy egy 2 évesen még szopó gyereket közösségbe írassanak, bébisziterre, nagyszülőre bízzanak. Így aztán persze, hogy túlzott kötődés alakul ki, és még "alibi" is lesz hozzá. Nem kell magyarázkodni, hogy miért nem mehet ide vagy oda a gyerek, hiszen a szoptatásra úgysem mondhat senki semmit. Talán épp az anyának van szüksége erre a függő viszonyra. Így egy idő után oda-vissza fog működni, és egymástól függenek majd.
rjuli

Hali!

Ez a túl szoros kapcsolat a sokáig szopó gyermekek körül visszaemlékezésre késztetett.
Volt egy barátnőm aki 3 éves koráig szopizott. Ma 26 éves van vőlegénye, külön háztartásban él, tiszteli, becsüli az anyukáját, jó a viszonyuk. Nem rohan hozzá apróságokkal, de bíznak egymásban és bármikor fordulhat hozzá. Szóval mint a normális családokban. Én csak 6 hóanpos koromig kaptam anyatejet, mert valamelyik hülye doki beutalt makk egészésgesen, mert a szakkönyvekhez képest túl kövér voltam. Nem rohanok az anyukámhoz én sem minden aprósággal, de a viszonyunk koránt sem volt soha olyan bensőséges, semmit nem tudtunk megbeszélni soha.
A másik egy most 5 éves kisfiú aki szintén 3 éves koráig szopizott. Teljesen értelmes kisgyerek, szokták a 16 éves nővérével hagyni, vagy a nagyszülőkkel. Semmi probléma vele. Amíg szopzott pesze nem volt ilyen egyszerü, de többnyire inkább ez csak az esti, illetve reggeli összebújást jelentette.
Ez miért olyan nagy baj? Semmiféle függőséget nem látok a két példámban ami a szemem előtt zajlott. Egy kétéves gyereket szerintem nem kell közösségbe íratni. Egy állatkerti látogatás a nagyival meg belefér a napba, hiszen egy 2 éves még alszik délben, tehát úgyis csak egy fél napról van szóKép Szóval a gyerek mehet...;)
Vagy Rjuli neked vannak soáig szopó Anya-Gyermek ismerősöd akiknél másképp alakult? Vagy ez csak amolyan itt és itt olvastam tapasztalat. Vagy ez a pár mondat végig a "Valószínű" mondathoz tartozik?

üdv
sasha

Kép
sasha

Sziasztok!

Szerintem sem kell a kétévest közösségbe küldeni, és ha a szopi hatására ezt 3 éves korig elkerüli az anyuka, akkor szerintem ez üdvözlendő dolog. Mondjuk szerintem a 2-3 éves gyerkek már nem állandóan szopiznak, inkább csak napi 1-2 -szer, ami már simán megoldható közösség mellett is. Akkor már mindig inkább ez, mint félévesen a bölcsi. Mondjuk én csak másfél évesig szoptattam, igy nemsaját tapasztalat. Egyébként nálam a másfél évig szopott gyerkőcök kevésbé anyafüggők, mint a 13 hónapig szopott gyerkőc.

Ildi

Ildi
pildi

Sziasztok!

Tényleg a pszichológiai része érdekelne, nem a hozzáállás, hanem az, hogy miért gondolja igy, kiknél tapasztalta. Persze ezt csak töle lehetne megkérdezni, de azért érdekelne, hogy van-e máshol ilyen tapasztalat vagy valami pont ellenkezö kutatási eredmény.
Egyébként ha már a szoptatás és emiatti közösségbe nem iratásról és a kötödésröl van szó:
aki ismeri Vekerdy Tamás véleményét (cikkeiböl, könyveiböl) az tudja, hogy ennek ellenére amit a szopiról irt ezt is irja:
"Úgy tudjuk, hogy három-négyéves koráig a gyerek számára az a jó, ha anyjával lehet, ha családban maradhat." (Vekerdy Tamás: Kérdezz! Felelek... c. könyvéböl, 44-45. oldal, a cikk cime: Bölcsödeérettség?)

Egyébként én azt nem gondolom, hogy a szoptatás akadálya annak, hogy elmenjek a gyerekem nélkül és rábizzam valaki másra. A kizárólagos, igény szerinti szopi idején igy volt, de most már azért eszik mást is, pár órára nyugodtan rá lehet bizni másra. Én pl. kondizni járok, és azalatt a 1,5-2 óra alatt a konditerem gyerekvigyázójában játszik (most lesz 1 éves).

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Az a baj, hogy leragadtatok 1 mondatrésznél, a közösségbe íratásnál. Nem ez volt a lényege a hsz-omnak. Amúgy azt el sem tudjátok képzelni, hogy v.ki nem úri passzióból íratja a gyerekét 2-3 évesen közösségbe? Én amúgy is csak azt próbáltam megfogalmazni, hogy a Vekerdy-féle gondolatmenet kicsit egyoldalú, nem valószínű, hogy csak a hosszú szoptatástól lesz v.ki anya-függő, hanem valószínűleg ezek az anyák más dolgokban is így viselkednek, így végül tényleg nehéz lesz a leválás és lehet az egészet a szoptatásra fogni. És nyilván napi 1-2 szoptatás nem akadályoz semmiben, de kifogásnak mindig jól jöhet.
Azt meg senkinek el nem hiszem, hogy egy anyával csak a hosszan tartó szoptatással lehet jó viszonyban lenni. Mindenre van példa és ellenpélda is. Az anyatej immunizáló szerepét nem vitatom, (azért makk egészséges tápos gyerekeket és felnőtteket is ismerek) de remek kapcsolatot lehet egy gyerekkel cumisüveg ellenére is kialakítani. Nem múlhat ezen.
Szeretném megelőzni a vádat, hogy "biztos nekem nem sikerült szoptatnom és ezért beszélek így", az 1. lányomat is szoptattam, ameddig csak ő igényelte, és most a 2. babával sincs semmi problémám, egyszerűen csak nem azonosulok ezzel a szoptatási fanatizmussal, ami eluralkodott.
rjuli

sziasztok,

szerintem a "túlzott kötődés" mint olyan nem függ a hosszú ideig tartó szoptatástól. Ha belegondoltok, a kóros anya-gyerek kapcsolatot már regisztrálták jóval korábban, még amikor mindenki elválasztott 1 éves korra. Tehát nem ettől függ, hanem attól, hogy az anya mennyire meri elengedni magától a gyermekét és mennyire bízhat a gyermek abban, hogy bármikor visszatérhet. Tehát valószínűleg az anyai szorongás túlzott mértéke az, ami a kóros, túlzott kötődést eredményezi. Vagy egyéb tarumák, amiknek szintén nincsen köze a szoptatáshoz.

Sőt, megkockáztatom, hogy az elválasztódást preferáló nők szabadabban hagyják a gyermeküket az élet más területén is önállóan dönteni, nem csak abban, hogy meddig szopik.

A normális pszichés fejlődés az "extra" gyengédség ellenére is a maga lábára állítja a gyerekeket, a saját ritmusukban, tehát trauma nélkül, gyengéden, természetesen, egyszóval jóval biztosabban. Igen, ez a nehezebb út, hiszen vakon kell bíznod magadban és a gyerekben, de ez a bizalom meghálálja magát a későbbiekben, hiszen olyan útravalót kap a gyerek, amit semmilyen más formában nem kaphatna meg.

A szoptatás jól jöhet olyan konfliktusokkal terhelt időszakokban, mint pl. a másféléveskori "újraközeledési krízis", amikor a szopi kitűnő konfliktusmegoldó, hiszen a gyermek kiélheti anyja fiziklis közelsége iránti igényét anélkül, hogy frissiben megszerzett önállóságát veszélyeztetné. Szintén jól jöhet, amikor a dackorszakban egymást érik a mama-baba viták, ilyenkor mindkét fél lecsillapszik a szopi alkalmával, ez segít ismét gyengédnek lenni egymáshoz. Nem beszélve pl. a kistestvért mennyivel könnyebb elfogadni, ha tandem szopizhat vele, ha akar...

Bocs, hogy hosszú voltam, sziasztok,
matska

Persze van baba, aki hamarabb választódik el, mint a fenti időszakok, de ha ez valóban az ő döntése volt, fel van készülve (nem csak biológiailag) az "önálló" életre.

Imhol egy érdekes link: http://defi.telnet.hu/pszi/esszek/index.php?essze=kotodes
matska

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?