Sziasztok!
Érdekes amiket írtok!
Norka, nagyon egyetértek Veled, valami változik. Én csak pár hónapja kutakodom a PCO-inzulin-stb témában. Pár kérdést már feltettem P.GY-nek is a pcos.hu-n is és meglepve tapasztaltam, hogy valahogy ő sem olyan készséges és támogató az inzulin-vizsgálatok elvégzésével kapcsolatban (nem ad egyértelmű válaszokat).
Lehet hogy le vagyok maradva pár fejezettel, de azt olvastam ki legutóbbi válaszaiból, hogy az 5 pontos terheléses vizsgálatot nem tartja célszerűnek (legfeljebb a két pontost), és mostanában olvastam pár kérdésre adott válaszát ahol a beteg önszorgalomból elvégeztette a vizsgálatot majd kérdést tett fel az eredményről és hát finoman szólva elhajtotta a kérdezőt és érdemi választ nem adott neki.
MIntha nem hinné el hogy nem foglalkoznak az emberrel rendesen még akár képzett endokrinológusok sem...beutalót szerezni hozzájuk puszta saját megfigyelések alapján feltételezett PCO gyanújával pedig képtelenség...magánintézethez pedig nem mindenkinek van módja fordulni.
Nem nagyon értem hogy valamiféle továbbképzéseken miért nem propagálják az eddigi eredményeket PCO és metformin ügyében hogy szélesedhessen a tájékozottság szakorvosi körökben, és elérhetnék végre a gyógyszergyártónál is, hogy a metet engedélyeztessék enyhe IR-re és PCO-ra is...valaki nagyon akadályozza a folyamatot...
egyébként mért félnek annyira a mettől? Annyi vélhető mellékhatása van? Én még sajnos nem jutottam el a gyógyszerig, de kíváncsi vagyok mi az ok...mit ír a használati utasítás???
Alábbi dolog elég hosszú lett akit nem érdekel kérem ugorja át...és bocsi érte
A TB-ről: nem az egybiztosítós rendszerrel van a probléma, hanem annak működtetőivel!!! Lehet egyetlen központi biztosítót is jól működtetni...a rendszert cserélgethetjük kedvünkre de a rendszert működtető emberkék maradnak, így javulást kár várni...
Persze jó a magánbiztosító, csak éppen piszok drága, mert többet fog saját magára költeni, mint az indokolt lenne, mert olyan kiadásai lesznek, ami egy központi TB esetén nincs: pl marketing, PR, puccos irodák országszerte ...hogy a profitról ne is beszéljek stb ők a profitra hajtanak nem a betegek ellátására...és a verseny pedig hamis, hiszen nem minden ügyfélért fognak hajtani, hanem a JÓ ügyfelekért, értsd aki jól keres és egészséges...vagyis sokat fizet be de nem kerül sokba. Vajon melyik piaci szemléletű biztosító fog harcolni a több krónikus betegségben szenvedő kisnyugdíjasért, akinek a havi kezelése (cinikusan fogalmazva életben tartása) többszöröse a befizetéseinek...és profit szempontjából ráadásul nem is hatékony életben tartani mert hasznot már nemigen hoz
szóval ha kicsit a dolog mélyére eredetére nézünk, annak idején sem üzleti szempontok szerint jött létre a TB, hanem a szolidarítás elve alapján, és sehol se volt benne a profitérdekeltség...cégek hozták létre a dolgozóiknak, mintegy plusz szolgáltatásként, cserébe a cég felé mutatott lojalitásért, becsületes munkáért..a biztosító nem külön cég volt, hanem egy vagyontömeg szükség esetére...
most is ez, csak a vagyontömeget valaki valahol eltüntette ...és attól hogy jön számtalan magáncég a saját vagyontömegével, ami nem a betegeké (!!!)...attól a becsületes dolgozó által eddig befizetett vagyontömeg nem kerül elő...sajnos ez van...rendszercsere ide vagy oda, ami eltünt nem kerül elő. Ugyanez igaz a nyugdíjakra is.
Gondoljunk egy szimpla biztosítóra...biztos mindenki találkozott már ilyen helyzettel...mikor bizony sok küzdelembe került mire bebizonyította, hogy pl lakásában keletkezett kár tőle függetlenül alakult ki és igenis joga van a kártérítésre...vagy életbiztosításnál bizony alaposan megvizsgálják az embert, érdemes-e biztosítani, vagy neadj'isten halálán van és az tök ráfizetés a cégnek..(vagy emlékeztek az árvízre pár éve? hirtelen kiderült hogy az nem tartozik a biztosított káresemények körébe...hát persze mert akkor egy csomó károsultnak kellett volna fizetni...és az nem éri meg)...egészségpénztárnál szerintem ugyanez lenne/lesz a hozzáállás...
persze a betegek és az őket kezelő orvosok hozzáállásán is van mit változtatni...pl ha mindenki képes lenne egészségét értékként felfogni és törekedni a megőrzésre...és még lehet kutatni az okokat...
Jaj ne haragudjatok a hosszú tb fejtegetés miatt...de ha már felmerült remélem nem baj hogy leírtam...
szerintem a biztosító változása nem fogja a helyzetet javítani...ugyanúgy nem lesz több pénz a kezelésekre...sőt...a magáncég jobban megnézi mire indokolt költeni és mire nem, na és persze hogy mennyit költhetsz majd...
üdv
Dana