Verna:
én megértem, hogy imádsz enni. Én is imádok. És hála anyukámnak, a legfinomabb kajákhoz szoktam, tehát nem maradt más választásom, mint az egészséges dolgokból megtanulni jót főzni. Ha lehet, én főzök meg mindent, ahogy írtam, a lekvárt is mi csináltuk, nem tettünk bele cukrot, de elmondom neked, hogy a szomszédasszonyok mind azt mondják, hogy az megszólal. Tettem el zakuszkát, nem tudom, ismeritek-e, olyasmi, mint a lecsó, de van benne padlizsán, télre el lehet tenni és kenyérre lehet kenni egész télen egy vitaminbomba és nagyon finom. A tésztákat én is szeretem, szoktam főzni paradicsomos tésztát vagy cukkinivel vagy egy csomó zöldséggel lehet, olivabogyóval, olivaolajjal, kakukkfűvel, bazsalikommal, ez is nagyon finom. Pl. múltkor voltunk mexikói étterembe, nagyon ízlett a fajitas, megcsináltam, mert nagyon finom, csak drága lenne minden nap mexikóiba menni. Én mondjuk nagyon szeretem a főzelékeket, azokat magyarosan szoktam olajon hagymát pirítok, rá a paprikát, aztán a zöldséget és habarom tejföllel. Persze a tökfőzeléket nem így, de a zöldbabot, borsót így szoktam, aztán mindegyiket másképp. A spenótot imádom, azt nem mindenki szereti, azt én csak egy kis olajjal, fokhagymával és tejjel szoktam, mert szeretem, ha híg, imádom mártogatni. Imádom a paprikás krumplit, de kolbászt csak egy keveset teszek bele, azt a férjem szokta megenni, de ő se eszik sok húst. Szeretem a bablevest, abba szoktam tenni vagy kolbászt vagy füstölt tarját, de azt is az ízéért. Van, amikor egy pici darabot megeszek a húsból, de általában nem. Ha valaki szereti a kínait, én nagyon szeretem a sült zöldséggel készített tésztát szójaszósszal. Megpirítom olivaolajon a zöldséget, teszek bele egy kis fokhagymakrémet, meg sót, ha kell, a végén szójaszószt, majd összekevetem a tűzön a tésztát a zöldséggel és teszek bele még egy kis szójaszószt és nagyon szokták szeretni a vendégek. Imádom a szilvásgombócot, szoktam is csinálni, de csak kettőt eszek meg egyszerre. És még millió kaját szoktam, mert én imádom a finom ízeket, de igyekszem úgy megoldani, hogy ne egyek sokat egyszerre, hanem keveset többször, olajat, ahol csak lehet, extraszűz olivaolajat használok, az telítetlen zsírsavat tartalmaz. Lisztet, ha lehet, akkor durumlisztet használok, vagy a tészta is durumtészta. Ezek mind elég fontos dolgok, de nem jelenti azt, hogy rossz ízűen kell főzni ahhoz, hogy ilyeneket egyél. Én megértem, hogy inkább tornázol, azzal semmi baj, csak akkor meg is kell enni mindig azt az adagot, amire a szervezetnek szüksége van, meg el is kell menni mindig tornázni, nem szabad kihagyni. Én tudom, hogy az mit jelent, mert a férjemmel kung-fu edzőtáborban ismerkedtem meg, én edzettem nagyon sokat, nem véletlen voltam 48 kg., amikor összejöttünk. Egyébként a mozgás az egyik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelni. De most mondd meg, hogy mondhatnám én ezt, amikor nem lenne tőlem hiteles, hiszen most nincs pénzünk edzeni, ezért max. a kertészkedés marad, meg a görkori lenne, de azt ekkora hassal nem merek
. Én ha tehetném, edzenék és mellette odafigyelnék arra, amit eszek. Ha lesz pénzünk, fogok is edzeni, de most nincs sajnos. Nem mondom, hogy a kertészkedéssel nem mozgok eleget, mert azért az sem kevés, de mégsem ér fel egy kung-fu edzéssel, amit egyébként imádtam és ami nincs a XVI ker-ben, de van thai chi és az jó lesz, majd ha egyszer lesz rá pénzünk
:). Amellett meg ha belegondolsz, a kínaiaknál nem nagyon van rákos beteg, mert sok zöldteát isznak, ami öli a rákos sejteket, az olaszoknál meg nem nagyon vannak érbetegek, mert az olivabogyó nagyon jót tesz az érrendszernek. Ezért mondom, hogy megenni az egészséges dolgokat, nem csak kiló kérdése, hanem fontos az egészséget addig megtartani, amíg még van.
Tiop:
aki eszik húst, annak ezek a saláta hússal fantasztikus megoldás. A barátnőm nagyon válogatós, de amikor én sütöttem neki fokhagymás, bazsalikomos, mustáros csirkemellet és csináltam mellé neki paradicsomsalátát olivabogyóval, olivaolajjal, póréhagymával és mozarellával, akkor ezerrel bevágta
. Sőőt, még az apukám is szerette, ő pedig nagy szó, mert neki csak a zsíros pörköltek, meg az ilyenek jönnek be. Jó, igaz, szereti a rántott gombát is, de általában húst hússal, Képesek reggelire sült gombát enni, szóval nesze neked egészség! De mondjuk nagyon sok gyümölcsöt megesznek, meg zöldséget, tehát el lehet nekik nézni
. Én nem halok meg a húsért, de azt még én is meg tudtam enni
, vagyis ettem belőle egy keveset.
Barna kenyér: régen mi sütöttük a barna kenyeret, tettünk bele sima lisztet, graham lisztet, rozslisztet, lenmagot, szezámmagot, tökmagot és egy kis gyömbért, hát azt én nagyon szerettem, csak elromlott a kenyérsütőnk, így most nem sütünk, csak majd ha megkapjuk az anyuékét. Ők lusták sütni
, inkább megveszik, de ők megtehetik, hogy megveszik azt a drága magos kenyeret, ami náluk van és nagyon finom.
Hála Istennek, hogy megtehetik, legalább nekik legyen jó, azért egy életet ledolgoztak
.
Na, szóval kaja ennyi, lehetne még írni eleget, de minek?
Jutta:
a szoptatás alatt a gyerek kiszív belőled mindent, ha nem eszel rendesen, akkor majd ő fog felemészteni, ugyanúgy, mint a babavárás alatt. És ráadásul lehet, hogy nem kap meg mindent, amire szüksége van, mert a tejedben nem lesz benne. Az első félévben az immunrendszere nem fejlett, a te tejed fogja a védekezését nyújtani. Ha te nem eszel, ő nem lesz védett. De ha szopizik, akkor te nem fogsz hízni, csak ha édességeket eszel, vagy ha nagyon sokat eszel. Enni kell, csak sokszor kevesebbet, de éhes soha ne legyél, ha lehet, az nem jó. A gyereknek egyedül te vagy, akitől kaphat ennivalót, nem mindegy, hogy neked megvan-e mindened!
Verna:
a szoptatás alatt tiltott a tej??? Ezt még nem hallottam, de az nagy baj lehet, mert én sokféle tejterméket eszem, bár laktózmenteset, mert laktózérzékeny vagyok, de akkor is!!! Ez most komoly???
Piroska