Sziasztok!
Benedek István múlt századi elmeorvos könyvét, az Aranyketrecet pár nap alatt elolvastam most. (Úgy látszik mégiscsak az eü kérdések és témák ejtenek rabul s ez már nemigen fog változni.)
Ajánlom a figyelmetekbe a következő sorokat:
" Ha az ember együtt él az elmebetegekkel, kénytelen arra a belátásra jutni, hogy nem egészen olyanok, mint ahogyan a tankönyvek leírják őket."
"Kraepelin elmondott a skizofréniáról mindent, ami elmondható, Bleuer pedig rendszerbe foglalta. Még azt is igen bölcsen megmondotta, hogy a skizofrénia az a szemétkosár, amibe az orvosok beledobálják mindazt, amiről nem tudják, micsoda. Nagyon igaz. Itt a Pusztán is jócskán akad olyan beteg, aki évtizedek óta hordja magán a skizofrénia pecsétjét, csak azért, mert betegsége nem illik bele semmilyen kórformába, a skizofrénia kórképébe viszont - úgy gondolják - minden belefér..... Lassan odajutunk, hogy kétféle elmebajt ismerünk: típusos és atípusos skizofréniát."
Az elmúlt egy évben kb. arra döbbentem rá, hogy ez teljesen ugyanígy működik az anovuláció (=elmebaj) és a PCOS (=skizofrénia) viszonylatában. Ráadásul a kép még zavarosabb, mert nemcsak az anovulációsok (peteérés nélküliek) lehetnek PCO-sok.
Kizárni mindenféle okot (pajzsmirigy, mellékvese, hipofizis stb.) és kikiáltani a PCOS-t diagnózisként, majd ahogy Petrányi mondja, ez egyenlő az IR-rel és arra BIZTOSAN metet kell adni: számomra ez egy gyanúsan egyszerű sablonnak tűnik.
Csak sajnos az a baj, hogy a fórumok üzenete valóban ez lett. Semmi más, csak metformin. Én pedig bajban vagyok, mert nem tudom, hogyan árnyalhatnám úgy a képet, hogy ne zavarjak össze senkit. Így hát - megmondom most őszintén - az árnyalást újabban privát üzenetekben teszem. Most éppen Mona a megmondhatója...
Sőt, az NLC-n egy átjárhatósági előtt álló lánynak (lapar), akinek egyébként jó orvos csinálja a műtétet, felvetődött a kérdés, engedje-e a drillinget. Megmondom őszintén, mivel az orvosnak országos a híre, s már úgyis mélyaltatáson esik át, javasoltam, hogy nyugodtan engedje.
Karóba fogtok-e ezért húzni?
Nem vagyok hajlandó senkinek sem azt javasolni, hogy terhesen végig metezzen, mert milyen erkölcsi alapon? Hiszen nem tudok példával elöl járni ebben, s van olyan érzésem hogy nem is fogok... mindenki döntse el maga.
Nem tetszik nekem sem, ami mostanában folyik. De közben meg az üzenetet sokan így sem fogják, így megvan a saram abban, hogy én is hagytam véleményformálóként, hogy idáig fajuljon a dolog. De ennél jobban lehet-e már összezavarni az embereket, mint ahogy kellően össze vannak zavarodva?
Az istenért, nem szabad túlzásokba esni. Mi értelme annak, ha valaki 1 évig csak metforminozik, 3000 mg-es adagban és így várja a hatást, a nem érkező babaáldást? S főleg: ki ajánlja ezt? Még Petrányi dr sem. Ő azt mondja: ha fél évi metformin alatt nem sikerül teherbe esni akkor tessék stimulálni. Mire várunk? Addigra a rendeződnivaló nagyja lezajlik, ha a beteg tisztességesen áll hozzá a dolgokhoz (nem blicceli el a szedést stb.)
A legnagyobb veszély nem itt van. Hanem ott van, hogy valaki 1. nem vizsgáltatja ki magát/ az orvos nem vizsgálja ki 2. metformin HELYETT direkt kezelésbe kezd, akár műtétről, akár hormonokról van szó, teherbe esik és elvetél! A szövődményekről pedig ne beszéljünk.
Sajnos, azt még valahogyan senki sem méltányolta eddig a fórumokon, hogy a metforminos kismamák között KIMAGASLÓAN alacsony volt a vetélési ráta és rendben kihordott terhességek vannak.
Nem magát a lapart ellenzem. Hanem a kivizsgálatlanságot, szűk látókörűséget, a hentes munkát. Csak emlékezzünk vissza, valamelyik pajzsmirigyesünket drillingezni akarták. Dimetnek azonnal neki akart esni a reszkető kezű öregúr. Vagy mondjam a magam példáját? Semmit nem ért a dolog, de egy méhenkívüli terhességem bánta és egy petevezetőm? Mert egy olyan semmit nem érő orvos végezte a műtétet...
Ha valaki a lapar mellett dönt, ám tegye, de ezt úgy, hogy legalább egy hormonsort, UH-t megcsináltak neki előtte és egy szakmailag megbízható helyen végezzék el rajta a beavatkozást! Úgy, hogy legyen azzal tisztában: teherbe eshet utána, de azt a terhességet is védeni kell!
Mo-n még mindig nagyon kontrollálatlanul működik a meddőségi ipar. Nincsenek protokollok, mindenki a saját zsebére dolgozik. Vajon véletlen-e, hogy a Lombikbaba-vezér Szeibert Anikónak a legfőbb célkitűzése immár nem az, hogy magát a lombik eljárást "védje", hanem hogy kierőltesse, ha kell, központi ösztönzők révén az egységes kivizsgálási protokollt - hogy kevesebb lombikra legyen szükség, vagy az a kevesebb is sikeresebb legyen? Nincsenek Mo-n reproduktív endokrinológiai centrumok, holott ezekkel kéne együttműködnie a meddőségieknek. A betegek sem fogják soha megtudni, hogy mik a lehetőségeik, mikre kell figyelniük - sajnos az orvosok helyett, orvosok között járkálva, egymással ellenőrizve őket -, csak ha informáljuk őket.
Sajnálom nagyon, ha a PCO-s fórumok erőszakos üzenete ez lett, amiről ti itt írtatok, annál is inkább, mert a lelkem mélyén bizony érzem a valóságot jómagam is.
Ráadásul elég furcsa helyzetben vagyok a honlap és annak tanácsadója révén. Kötelez valami, valaki. Természetesen nem elvárás, hogy mindenben egyetértsek vele, de pl. azért, hogy a honlapon fent van egy Oviklubos cikk (benne stimuról, inszemről stb.), már azért is kaptam megjegyzést. Úgyhogy igen, az új honlapot teljesen másra szeretném ráállítani, és a meddőség mint olyan csak egy kis szeletke lesz. Az egy külön világ, számos eszközzel, buktatóval. pl. én jómagam még nem vagyok meggyőződve arról, hogy nincsen pl. Szendi Gábornak is igaza! Tudniillik hogy létezik pszichés alapú anovuláció is! Tudjátok, hogy jártam hozzá, és azóta is melegen ajánlom a meddőségi pszichoterápiát még ha Petrányi dr. esetleg hülyének is néz emiatt.
Azt se felejtsétek el, hogy nagyon sokan vannak fórumozók, akik PCO-sok és nem is szeretnének babát. Érdekes hogy ott meg szinte a metformin látszik csak egyedüli megoldásnak, egypár antiandrogén fogamzásgátló mellett. Viszont tanácsokra nekik is szükségük van.
A megoldáson (informálás) egyébként már dolgozunk Rambókával.
Azt hiszem az egy frappáns megoldás lesz. (Rami, ez egyelőre kettőnk titka.)
Ölelek mindenkit