Új privát üzeneted érkezett!

Séf,
alátámasztanád az állításaidat nemzetközileg elfogadott forrásokkal? Ezek teljesen légbõlkapott információk, bárki kijelenthette volna. Mi a foglalkozásod?

Virág
Virág (fiore)

Szerintem a hozzátáplálás kérdésénél (is) a nézeteltérések jelentõs része az emberi természetek különbözõségébõl adódik!
Az emberek egy része szeret táblázatok, pontos szabályok szerint élni, akkor érzi jól magát ha egyértelmûen meg van határozva számára, milyen helyzetben mit kell tennie. Például a hozzátáplálásnál, ha pontosan megadják neki, hogy melyik hónapban mit kell, szabad, és mit tilos a gyereknek adni. Vagy hogy alvásra "tanításnál" hány percenként menjen be a síró gyerekhez, és mit tegyen és mit ne tegyen vele. Szélsõséges esetben még a gyerek jelzéseit és egyéni különbségeit se veszi figyelembe, hanem szigorúan ragaszkodik valamelyik általa legjobbnak ítélt szabályrendszerhez, és kétségbeesik, ha valamilyen problémájára abban nem talál megoldást.
Az emberek egy másik része éppen ellenkezõ természetû, ki nem állhatja a szabályokat és a kötöttségeket, és a hozzátáplálásban, mint ahogy az élet minden más területén is, ösztönösen cselekszik, vagy ahogy éppen adódik. Szélsõséges esetben egyáltalán nem törõdik még a rengeteg tapasztalaton és tudományos kutatáson alapuló, a legtöbbek számára ismert és elfogadott alapelvekkel sem.
Szerencsére az emberek, szülõk nagy része valahol a két véglet között van, és bármelyik stílus szerint él és nevel is, ha szereti és a komolyabb veszélyektõl megóvja õket, én úgy gondolom nem lesz belõle semmi hátránya a gyerekeknek. De meggyõzni hiába is próbálja a szigorú szabályok híve és a szabadság és ösztönök híve egymást arról, hogy úgy a legjobb ahogy õ csinálja, ez nem fog menni...
Danka

A szoptatás gyakorlati kérdéseivel kapcsolatos elvi vitáknál is ugyanerrõl van szó szerintem, amit fönt írtam. Csak sajnos néhányan azok közül akik a szigorú szabályok hívei, éppen az igény szerinti szoptatásra alkalmaznak fanatikusan, a tolerancia legcsekélyebb hiányával merev, egyéni különségeket figyelembe nem vevõ elõírásokat...
Danka

úgy értem a tolerancia TELJES hiányával
bocsi
Danka

Sziasztok!

Pirus, nyugodtan állj a sarkadra! A legtöbb védõnõ elfogadja a mamák szavát, ha látja, hogy tisztában van a dolgokkal.
A Baba magazint nem olvasom, az a néhány szám elég volt, amit régebben elolvastam. Kérlek, idézz az írásból, hogy tudjak reagálni!

Csi, a Babapatikára tökéletesen jellemzõek az általad kigyûjtött gyöngyszemek.

A tejcukor allergia esetében megváltozik a széklet PH-ja, lehet, hogy erre gondoltak? Elsõsorban kilégzéses vizsgálattal szokták ezt megállapítani, a tejfehérje allergiát pedig vérvétellel.

Pajzsmirigy: ez úgy ahogy van, butaság!!! A tej minõsége, táplértéke ugyanolyan jó! Viszont: ha valakinek alulmûködik a pajzsmirigye, akkor elégtelen lesz a tejtermelése. A pajzsmirigybetegségre sokszor derül fény abból, hogy a szoptató anyukának minden próbálkozás ellenére sincs elegendõ teje és a szoptatási tanácsadó vizsgálatot javasol, ahol diagnosztizálják a hypothyreósist vagyis pajzsmirigy alulmûködést. Az anya gyógyszert kap, amelytõl jobban érzi magát és a teje is több lesz. Ezek a gyógyszerek általában kompatibilisek a szoptatással.

Javaslom, hogy ez az anyuka sürgõsen keressen fel egy hozzáértõ orvost (pl. dr. Sarlai Katalint) egy második orvosi vélemény (és laktációs szaktanács)kikérése céljából!

Klári, Borcsa mindent elmondott. Én annyival egészítenám ki, hogy a legújabb ajánlások szerint akár hússal is lehet kezdeni a hozzátáplálást (szerintem azért nem árt fõzelékbe tenni, tehát mégiscsak a fõzelék vagy gyümölcs az elsõ, de korán kövesse a hús). Azért, mert a magzati vasraktárak valamikor az elsõ életév második felében kiürülnek és az anyatejben lévõ aránylag kevés (de annál jobban hasznosuló) vas kiegészítésre szorul. Hogy ennek mikor jön el az ideje azt leginkább onnan tudod megállapítani, hogy a kisbabád mikor fogadja el a húst. A vörös húsokban van a legtöbb vas, a húsból sokkal jobban felszívódik, mint a növényi táplálékokból, így a hús fontos alapját képezi a táplálkozásunknak. Annyit jó még tudni, hogy a csirke combja is vörös húsnak számít, tehát ha valaki csak szárnyast fogyaszt, az sem baj.

Borcsa! Barátok közt Kép Ilyenkor kéne tollat (billentyûzetet) ragadni és írni a film készítõinek! Akárcsak az FHM magazin fõszerkesztõjének, mert épp most hallottam, hogy megjelent benne egy kép, ami egy "szoptatástól lógó mellet" ábrázolt.

Ancsa, a tej összetételén gyakorlatilag nem változtat a táplálkozás. Ahhoz már vészesen alultápláltnak kell lenni, hogy egy anya teje ne tartalmazzon bizonyos vízben oldódó vitaminokat és egyes zsírsavakat a szükséges mennyiségben. Természetesen nem egyforma minden anya teje. Pontosan olyan összetételû minden anya teje, amilyenre a kisbabájának éppen szüksége van. Változik az összetétele egyes napszakokban, változik a szoptatás elején és végefelé, változik a hozzátáplálás megkezdésével, az elválasztással. De nem kevésbé zsíros, vagy nem hiányzik belõle valamilyen vitamin, ásványi anyag. Az ásványi anyagok tekintetében például nincs jelentõsége az anya által fogyasztott plusz kiegészítõ készítményeknek, nem lesz magasabb tõlük az anyatej ásványianyag tartalma. Ezért is helytelen pl. az a gyakorlat, amikor vashiány megelõzésére az anyával akarnak vasat szedetni.

Séf írására még este reagálok, most mennem kell. Addig is várom a Virág által már kért szakmai hivatkozásokat.

Üdv,
Iboly
iboly

Ancsi!

Legjobb példák az ikrek. Pl. az enyémek. Ugyanazt a tejet kapták (váltott cicibõl. tehát nem volt az, hogy egyiké az egyik cici, és abban másmilyen a tej), mégse egyformán gyarapodtak. Volt idõ, amikor a fiam alig hizott, a lányom meg heti 15-20 dekát.

Ildi

Ildi
pildi

Helló!

Nagyon örülök Iboly írásának, épp ma adtam a fiamnak csirkemell húst. Iszonyat mennyiséget betermelt belõle, holott eddig a alig evett. Kis burgonyával, répával és karfiollal vegyítve nagyon finom voltKép
Van valamilyen hozzátáplálási topik, hogy ne itt tegyem (vagy a szopis topikban) fel a nem épp ide vágó kérdéseimet? Pl, az ok, hogy lehet kukorica pelyhet adni a gyerkõcnek, találtam is natúrt, de hogyan csináljam meg? Elõttem még a tejbe áztatott kukoricapehely lebeg, de így nem adom neki, mert még megfullad.

na puszi, megyek inkább a páromat boldogítomKép
sasha

Kép
sasha

Sascha,
a Gyermekek témán belül megtalálod.
Ágci

Kép
Ágci

Bocs Sasha

Kép
Ágci

Szia Menta!
Urens urtica-t abbahagytam, mert semmi valtozast nem tapasztaltam töle. Söt, mintha kevesebb tejet produkaltam volna... Az is lehet, hogy ez csak a szokasos homeopatias elsö reakcio, de hat nem mertem most tovabb probalkozni.
Egyébként most elég jol mennek a dolgaink, csak aggodalmaskodom a keddi mérés (az oltas alkalmabol elöször mérik) miatt. Két napja megkinalom Lulukat egy kis potlassal, két szoptatas között felolvasztott anyatejet adtam neki poharbol (naponta csak egyszer). Rosszul teszem? Hallottam, hogy sok baba nem fogadja el az ize miatt. Nalunk ilyen gond nem volt. Ugy szeretném végigcsinalni ezt a 6 honapot egyéb potlas nelkül!!!!! (Majus 28. az ahitott datum.) De mi lesz, ha a dr. néni leteremt és gyümölcsöt, fözeléket rendel?

Zsu! Köszönöm a tippet, az Alfa C-nek holnap utananézek!

Sziasztok!
Netti
Netti

Borcsa, Iboly,
köszi :-)
klári
Névtelen

Netti,
írj nekem egy e-mail címet. Ha rákattintasz a fejlécben a nevemre ott van az enyém.
Olyan NINCS, hogy az orvos gyümölcsöt, fõzeléket "rendel"!!! Ez a te babád!
Egyébként a gyümölcstõl nem fog többet gyarapodni!
Ágci

Kép
Ágci

Netti!
Ha így történik, udvariasan mosolyogsz, bólintassz, majd kivárod az általad alkalmasnak tartott pillanatot, és kezded a gyümiket (vagy fõziket, ahogy tetszik).Kép
Úgyse fog a reszelt almától hízni!
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

"Nyilvánvaló, hogy nyers tojást, illetve közvetlenül tojásfehérjét nem ehet egyévesnél fiatalabb csecsemõ, de piskótában, palacsintában, vagy egy péksütemény tetején fényesítõként teljesen ártalmatlan."

Sajnos ez nem helytálló! A tojás is pontosan úgy allergizál, mint a tej: aki érzékeny rá, annak egy "pár molekula" is elég. Kép

"A tehéntej problémás lehet, de háromnegyedéves korában elé kell tenni egy bögre tejet, ha másnapra nem hajtja meg, vagy más tünetet nem mutat, akkor attól kezdve nyugodtan kaphat azt is."

Sajna ez sem így igaz. A Gyermekgyógyászok szakmai kollégiuma is csak 1 éves kortól ajánlja a tejet, feltéve, ha ninc allergiás a családban. És, mint tujuk nem csak az 1. típusú allergiás reakció létezik, ami nagyon rövid idõn belül látszik, hanem pl. a 4-e is, ami csak hetekkel, hónapokkal, évekkel késõbb jelentkezik. A tej is okozhat ilyet. Kép

Netti! A dokinénivel valóban megcsinálhatod simán a fenntebb leírtakat! Ne aggódj! Kép
Az Urtica urenssel kapcsolatban nem tudom, mi lehetett a baj, sajnos nem értek nagy mélységekben a homeopátiához. De azt tudom, hogy egy nagyobb potenciálban (azt hiszem 15CH) pont tejelapasztásra adják!
Puszi!
Menta
menta

Netti!
Urtica urens 5 CH kell, 3 napig 3x5, 2napig 2x5, 1 napig 1x5 golyóbis. Bombabiztos.
Névtelen

Sziasztok,
nem akarom szétoffolni a topicot, de még egy kis segítség kellene, aztán eldugulok, ígérem. A fent említett 8 hónapos fiatalember laktózérzékeny, mikortól lehet savanyított tejtermékekkel próbálkozni nála? Most tünetileg kezeljük, banánnal a hasmenését és kap Sab cseppeket a felfújódásra, gázképzõdésre - így egészen jól elvan napi 6 szopival + 3 kajával.Szívesen adnék neki joghurtot vagy túrót uzsira, de így nem merek, a dokinõ meg csak a fõzelékeket hajtogatja...
köszi,
klári
Névtelen

Klári, milyen vizsgálattal álapították meg nála a laktózérzékenységet?

Iboly
iboly

Iboly,
amikor nem múlt el a "háromhónapos" hasfájása, akkor látta belgyógyász doki, õ mondta, volt vérvétel is, de mivel nem tejfehérje- hanem "csak" tejcukor-érzékenység, ezért nem mentünk tovább a macerás vizsgálatokkal (emlegettek biopsziát, meg ilyeneket, brr). Magam is laktózérzékeny vagyok, édesanyám tejfehérje-allergiás, tehát van vacak genetikai háttér is :-((.
Miért kérdezed? Szívesen válaszolok mindenre,remélem tudsz nekem segíteni.
köszi,
k.
Névtelen

Klári!

Azért kérdezõsködöm, mert gyakran elõfordul, hogy tisztán anyatejes babákra is ráfogják, hogy laktóz intoleranciájuk van, pedig ez kizárólag szoptatott babák esetében gyakorlatilag nem létezik. Úgyhogy kérdezek még, jó?

1. Csak szoptatod a babádat?
2. Kap tápszeres pótlást? Ha igen, melyik tápszert és mióta, mennyit?
3. Kapott valaha is tápszert? Ha igen, mikor, mennyit és melyik tápszert?
4. Fogyasztasz-e tejterméket? Ha igen, mit és mennyit?
5. Szokott-e zöld színû lenni a babád széklete?
6. Amikor a hasfájós idõszak volt, akkor fogyasztottál-e tejterméket?
7. Akkoriban milyen volt a kicsi széklete?
8. Mit javasolt az orvos a hasfájásra illetve a "tejcukor-érzékenységre"?
9. Mit mutatott ki a vérvétel?
10. Csináltak-e kilégzési tesztet illetve felajánlotta-e az orvos ennek a lehetõségét?

Várom a válaszokat!
Szia,
Iboly
iboly

Iboly, köszi:-), íme a válaszok:
1. 6.5 fél hónapos koráig csak szopott, még vizet sem kapott soha. Ekkor kivette a kezembõl a banánt és befalta, így kezdõdött el a hozzátáplálása. Kb. 5 hónaposan látta a doki, akkor mondta a laktózérzékenységet.
2.,3.)Soha nem kapott tápszert.
4.)Én csak savanyított tejtermékeket fogyasztok, nagyon keveset, kb. napi egy joghurtot, 10 dkg sajtot, hetente túrót. Tejet egyáltalán nem fogyasztok, tejfölt, tejszínt fõtt ételben bírom.Ez így volt/van hasfájós korában is.
5.)Szokott zöld lenni, elég gyakran.
7.)A széklete híg, sárga, anyatejes volt, csak sok, napi 4-5 alkalommal is, sok bélgázzal, puffadással, fájdalommal.
8.)Tüneti kezelést és a tejtermékek késõi bevezetését javasolta, azt mondta, ha sikerül tej nélkül tartani 3 éves koráig jó eséllyel kinövi.
9.)Vérvétel semmit nem mutatott ki, itt kezdtem bizonytalankodni.
10.)Igen, felajánlotta, de nem csinálták meg, elhalsztódott arra az esetre, ha a tüneti kezelés nem használna...

Nagyon várom, hogy mi sül ki ebbõl, köszi elõre is :-))).
klári
Névtelen

Sziasztok!
Köszönet mindenkinek, aki irt nekem aggodo napjaimon! A keddi mérés lezajlott 6450gr (5 honaposan), csak anytejjel, igy nem piszkalt minket senki a hozzataplalassal. Szoval nem duci a babam, de elgendönek iteltetett a sulya!
Az urtica urens-t ujra megrprobalom, kedves Névtelen tanacsara. (Sajat tapasztalat alapjan irtad, vagy igazi hozzaértöre akadtam?)
Netti
Netti

Szia Klári!

Azt gondolom, hogy meg kéne fogadni az orvosod javaslatát, miszerint minél késõbb adj tehéntejet, tejterméket a kicsi fiadnak. Ez azt jelenti, hogy a 3. számú tápszert, a babatejet se!!! Tehát semmit, amiben tehéntej van, de a kecsketejjel se kísérleteznék. A kicsi fiadnak nagy esélye van rá, hogy örökölte a családban elõforduló allergiát, ellenben ha jó sokára találkozik a fajidegen fehérjével (és a tejcukorral), akkor jó esélye van rá, hogy pár év múlva tolerálni fogja.

Klaszikus értelemben vett laktóz intoleranciáról az õ esetében szerintem nem beszélhetünk, mivel még soha nem találkozott tehéntejjel közvetlenül. (Ugye, ez a kórházra is igaz, hogy nem kapott tápszert?) Az anyatejes laktóz-intolerancia extrém ritka, és semmiképpen nem lett volna szép sárga, anyatejes széklete a kisbabádnak mellette. A hasfájást sok minden okozhatja, a legtöbbször nem is derül ki az oka, különösen a kólika adja föl a leckét a kutatóknak. Az most nem derült ki, hogy mennyi tejed volt, hogyan zajlottak a szoptatások, de általános tapasztalat, hogy a nagyon bõtejû mamák gyermekeit gyakrabban kínozza hasfájás, különösen ha két mellbõl szoptatnak és a kisbaba nincs elegendõ ideig egy mellen és csak az elsõ tejet issza meg, ami laktózban gazdag, puffadást, szeleket csinál, hasfájást okoz. De ez általában (hangsúlyozom: általában, nem mindig) zöld széklettel párosul, akár habos, kirobbanó is lehet a kaki.

Én a banánt, mint tüneti kezelést egyelõre kihagynám, mert sokan a banánra is allergiásak, esetleg inkább a reszelt almát vetném be. De ettõl is jobb megoldás szerintem, ha mondjuk 5 napra átmenetileg felfüggesztenéd a tejtermékek fogyasztását. Az idegen fehérje ugyanis átmegy a tejbe és nem kizárt, hogy az okozhatja a kisfiad hasfájását. A családi érzékenység ismeretében ennek nagy az esélye. Ahhoz, hogy a fajidegen fehérje kiürüljön a szervezetébõl akár 2 hétre is szükség lehet, de az a tapasztalatom, hogy a legtöbb esetben már az elsõ tejtermékmentes napok javulást mutatnak. Próba szerencse! Szerintem, érdemes megpróbálni. Ha nincs javulás 5 nap elteltével sem, akkor szépen visszateszed az étrendedbe a tejtermékeket, de ha javulás van, akkor a szoptatás idõtartamára jobb lenne teljesen felhagynod ezek fogyasztásával.

Nálad nem szokott puffadást okozni a tejtermék?

Üdv,
Iboly
iboly

Séf, látom nem tudtad szakmai hivatkozásokkal megtámogatni a véleményedet. Mi lenne, ha mondjuk pont az ellenkezõjére keresnél referenciákat? Például arra, hogy mennyi bajt tud csinálni a tehéntej.
A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány példa a kutatási eredményekbõl:

Working Group on Cow's Milk Protein and Diabetes Mellitus of the American Academy of Pediatrics. Infant feeding practices and their possible relationship to the etiology of diabetes mellitus. Pediatrics 1994;94:752-4

JD-1: Karjalainen J, Martin JM, Knip M, Ilonen J, Robinson BH, Savilahti E, et al. A bovine albumin peptide as a possible trigger of insulin-dependent diabetes mellitus. N Eng J Med 1992;327:302-7

JD-3: Virtanen SM, Räsänen L, Ylönen K, Aro A, Clayton D, Langlholz B, et al. Early introduction of dairy products associated with increased risk of IDDM in Finnish children. Diabetes 1993;42:1786-90

JD-5: Gerstein HC. Cow's milk exposure and type I diabetes mellitus. Diabetes Care 1994;17:13-9

JD-6: Kostraba JN, Cruickshanks KJ, Lawler-Heavner J, Jobim LF, Rewers MJ, Gay EC, et al. Early exposure to cow's milk and solid foods in infancy, genetic predisposition, and risk of IDDM. Diabetes 1993;42:288-95

JD-8: Gimeno SGA, De Souza JMP. IDDM and milk consumption. Diabetes Care 1997;20:1256-60

JD-9: Hammond-McKibbon D, Karges W, Gaedigk R, Dosch H-M. Immunological mechanisms that link cow milk protein and insulin dependent diabetes: a synopsis. Can J Allergy and Clin Immunol 1997;2:136-46

Cow milk Allergy and Intolerance:
CM-1: Høst A. Importance of the first meal on the development of cow's milk allergy and intolerance. Allergy Proc 1991;12:227-32

GI-9: Haffejee IE. Cow's milk-based formula, human milk and soya feeds in acute infantile diarrhea: A therapeutic trial. J Pediatr Gastroenterol Nutr 1990;10:193-8

Eczema was less common and milder in babies who were breast fed (22%) and whose Mothers were on a restricted diet (48%). In infants fed casein hydrolysate, soymilk, or cows milk, 21%, 63% and 70% respectively, developed atopic eczema. Chandra R.K., "Influence of Maternal Diet During Lactation and the Use of Formula Feed an Development of Atopic Eczema in the High Risk Infants". Br Med J. 1989

Õszintén remélem, hogy nem lesz olyan meggondolatlan egy anyuka sem, hogy írásodon felbuzdulva a 9 hónapos gyereke elé tegyen egy bögre tejet. Ezzel a kísérlettel akár meg is ölheti a gyerekét!

A tojásos példáddal ugyanannyira nem értek egyet, mint Menta.

"Nyilvánvaló, hogy a cukor direkt bevitele felesleges és káros, de mint ételek alkotóeleme (kvázi fuszer) teljesen normális."

Ezzel egyetértek, sõt ez a sóra is igaz. A lényeg a mértékletesség.

"Az embernek fél éves korára kialakul a végleges emészto rendszere, a szükséges enzimekkel együtt. A tökéletes bélflóra éppen a változatos emberi táplálékkal találkozva alakul ki. "

"Féléves korig tökéletesen elegendo az anyatej, attól kezdve viszont már jelentos mennyiségu állati fehérjére van szükség. Másrészt ekkortól tanulja meg a baba, hogy ha éhes, akkor az ember nem szopik, hanem eszik. Harmadrészt ekkor ismeri meg azokat az ízeket, amikkel egy életen át naponta legalább háromszor fog találkozni. Kár már az elso találkozásokat elrontani izetlen-sótlan vízben fott csirkemellel.
(Nem csoda, hogy az agyonkímélt baba, inkább nem kéri a babanetes recept ötleteket)"

Pontosítsunk: féléves kor elõtt nem érett az emésztõrendszer az anyatejen kívül más táplálék feldolgozására. De a féléves kor nem azt jelenti, hogy feltétlenül megérett a baba a szilárd táplálékra. Van olyan baba, akinek 6 hónapos jön el az ideje a hozzátáplálásnak, van akinek késõbb. A babák ezt nagyszerûen jelzik. Csillapíthatalan éhség, amit a gyakori szoptatással sem lehet kielégíteni, van foga, tud egyedül ülni, nem tolja ki az ételt a szájából a nyelvével. Ez nem mindenkinél jön el 6 hónapos korban. A legjobb, ha a mama 6 hónapos kortól legalább hetente egyszer megkínálja a babát egy kis gyümölccsel, fõzelékkel, aztán attól kezdve, hogy elfogadta, naponta lehet emelni az adagot. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy egyéves kor elõtt a fõ táplálék az anyatej, amelyre a baba szervezetének még sokáig szüksége van. A húsok fontos részét képezik az ember táplálkozásának, de a babának nem az állati fehérje olyan fontos (hiszen az anyatej fehérjéjére van szüksége), hanem a húsban található és jól felszívódó vas.

Az ízetlen csirkemell tényleg túlzás. Természetesen nem szerencsés, ha a mi rossz szokásunkat (miszerint agyonsózunk, -cukrozunk, -fûszerezünk mindent) átadjuk a kisbabának, de a fûszerekre az emésztéshez szükség van. És persze az ízlelõbimbóinknak is jól esnek.

"Ma a tisztán szoptatás a divat (és igen helyesen!)."

Javaslom, hogy próbáljuk meg a "divat" szót mellõzni, amikor az embercsecsemõ legõsibb és legtermészetesebb táplálási módjáról bezélünk!

"Ami pedig a húsokat illeti, felesleges a félelem, a jól megsütött/fozött hús semmilyen veszélyt nem rejt, a disznóhústól, vagy a marhától való újkeletu félelmeknek nincs semmi alapja."

Részben egyetértek. De az azért vitathatatlan szerintem, hogy a marha és a disznóhús nem a legegészségesebb táplálékaink, különös tekintettel a zsírosságukra, fõleg ha a jó magyar fõzési szokásokat nézzük. (Én mondjuk szeretem a jó magyaros ételeket, de utálom a zsíros húsokat.) A marhával különösen vigyázni kell, mert a benne lévõ fehérje ugyanolyan allergiás reakciót tud okozni rá érzékeny gyerekekben, mint a tehéntej.

"Ha a bulvárlapok étkezési tanácsait mind betartanánk nem maradna fogyasztható élelmiszer..."

Ezzel a megállapítással maradéktalanul egyetértek.

Iboly
iboly

Iboly, szia:-), köszi, kipróbálom, aztán elmesélem, ha nem zavar, hogy sikerült a kísérlet, hátha másoknak is tanulságos:-). Egyébként egy percet sem töltött a csecsmõosztályon a fiam:-), tutira nem kapott tápszert. Igaz az, hogy akkor a hússal is vigyáznom kell nála?
köszi,
klári
Névtelen

Netti, szakmai tapasztalatom. Eddig még mindenkinek bejött a dolog...
Névtelen

SziasztokKép

Itt is megosztanám veletek a gyerekorvosom és védõnõm sajátos felfogását a 6 hónapos korig tartó kizárólagos anyatejes táplálásról:

Most csak röviden leírom az alaphelyzetet, mert részletesen tegnap már megtettem a Szoptatás topicban. Szóval tegnap mérték 4 hónapos kisfiamat, aki 5 hét alatt csak 400 gr-ot gyarapodott. Az orvos konstatálta, hogy kevés a tejem, ezért be kell vezetni a fõzelékeket. Mikor mondtam, hogy ezt még korainak tarom, a következõkkel nyugtattak meg: Attól, hogy szopi után adok neki egy kis fõzeléket, attól én még szoptathatom 6 hónapos koráig kizárólagosan, hiszen ez még nem vált ki egy szopit. Inkább csak ismerkedik az új ízekkel, és mire 6 hónapos lesz, csak addigra fog ez kiváltani egy szopit. Ebbõl a következõ tanulságokat vontam le:

1. A hozzátáplálás nem jelent semmit a kizárólagos anyatejes táplálás szempontjából. (szerintük!)

2. Elég rosszul esett, hogy egy állítólagos "szopipárti" orvos ilyen helyzetben, nem a tejszaporításra hívja fel a figyelmet, hanem rögtön fõzelékezik.

Minden esetre elég érdekes értelmezése a dolgoknak!

Tüni
tüni

Köszönöm, kedves Névtelen, ma indul az Urtica az altalad megadott adagolasban. Majd beszamolok az eredményröl!
Netti
Netti

Kedves Névtelen hozzaszolonk!
Megint kérdésem tamadt Urtica U. ügyben: a 6 napos kura befejezese utan mikor lehet ujrakezdeni? Ill. kell-e? Esetleg 6 nap utan latvanyos és tartos erdeményre szamithatok? Most a 4. napnal tartok.
Netti
Netti

Sziasztok!

Jöttem egy picit dicsekedni a dokinéninkkelKép.
A kislányom elég lassan hízogat, heti 10, max. 15 dekákat, születésétõl kezdve. Eleinte féltem, mikor meg kellett mondanom a súlyát a doktornõnek, de Õ mindig nagyon elégedett volt. Most 5 és fél hónapos Anna, csütörtökön kapott szurit, és akkor volt mérés is, persze duplázás jóóóóó messze van még, gondoltam, na most már biztos jön a javaslat, hogy kezdjük el a hozzátáplálást. De nem jött, sõt, dokinéni nagyon örült, hogy még csak szopik a kicsi, mondta, hogy milyen jó dolog, ez a legjobb még Annának, stb. És a kajával kapcsolatban is annyit mondott, hogy "majd ha úgy látja, és elkezdik, akkor ezt és ezt...". Teljesen elhûltemKép. De nagyon örülök, hogy ilyen gyerekorvosunk van.
Védõnéni már 2 hónapja úgy tudja, hogy kap egy kis almalevet a gyerek. Õ már 6(!) hetesen elkezdte ajánlgatni, gondoltam, jobb a békesség. Majd a purgatóriumban levezekelemKépKépKép.
Zulu

Kép

Kép

Kép
zulu

Zulu,
KépKépKép

V.
Virág (fiore)

Zulu!
Az én kislanyom 4 nappal idösebb a te Annadnal. Kivancsi volnék a szamszerü adatokra! Mi is pont 5 és fél honaposan mértük (elöször, az oltaskor), akkor 6460 gr volt. Ugyanugy mint nalatok, csak szoptatassal és némi anyai aggodalommal. A születési sulya 3900 gr volt, igy mi is lassan araszolgatunk a duplazas felé. Bar, én ugy hallottam, csak az atlagos sulyu babakra érvényes ez a duplazosdi. Egy közel 4 kg-os ujszülöttnél ez nem feltetlenül cél.
A ti türelmes dokinénitek hol rendel? Igaz, a miénkre sincs panasz...
Szia!
Netti
Netti

Szia Netti!
Kb. hasonló a súly, Anna 6,4 volt, 3.5 volt a születési súlya. Én is azt hallottam egyébként, hogy ez a duplázósdi csak a 3-3.5 kilós bébikre áll, mert azért a 4 kilót megduplázni nehezebbKép. Ha ezt a gyarapodási ütemet folytatja a kiscsaj, akkor 7 hónapra meglesz a 7 kiló. RemélemKép.
Dokinénink a II. ker.-ben rendel, a Pasaréti úton.
Zulu

Kép

Kép

Kép
zulu

Zulu

Nekünk is a Pasán van egy ilyen dokinénink .. csak nem ugyanaz? KépKépKép Bár ott azt hiszem a védõnõ sem ajánlana 6 hetesen almalét... Mi máshova tartozunk (elvileg), úgyhogy nem tudom ... Kép Akihez tartozunk, õ mondott mindenfélét, de hozzátette, hogy a dokinak más az elképzelése errõl, beszéljem majd meg vele (mármint a hozzátáplálást) ...

Rebi

Csenge (2001.11.07.), Levente (2004.02.13.), Emese (2006.11.08.), Réka Zselyke (2009.03.11.)
rebi

Rebi,
mi is máshova tartozunk elvileg, ezért a védõnéni a XII. ker.-bõl van. Egyébként nagyon kedves, jóindulatú, csak kissé furcsa elveket vall. De hát ugye ezért van két fülünkKép. Doktornéni Dr Kufner Judit.
Zulu

Kép

Kép

Kép
zulu

Sziasztok,

a korzeti dokineni meg a vedono legujabb gyongyszeme:

hetfon voltam merteni a lanyomat. 8550 g, 2 het alatt hizott 200 grammot. Hozzateszem, 8 honapos mult, szoval szerintem ez nagyon jo eredmeny Kép Bementunk a dokinenihez gyogyszert iratni, nezi, hogy hogy van a ygerek, megdicseri, milyen kis ugyes meg aranyos. Aztan rater a sulyra.
-Hat anyuka, a 200 g 2 het alatt az eppen csak a minimum. Hanyszor eszik egy nap tapszert a baba?
Mondom neki, szopik meg es ezenkivul 2* kap fozeleket illetve gyumolcsot.
hat akkor talan este adjak neki mar vacsorat. Ja es a szopikat potoljam tapszerrel, mert ez igy nagyon keves.

Elmeseltem neki, hogy ejjel csak 1* kel, akkor is szopizik es azonnal visszaalszik (vagyis engem nem zavar), ez csak megerositette abban, hogy keves neki a napi kaja. Aztan azt is hiaba mondtam, hogy delben szopi utan meg siman benyom 2 dl fozit is es uzsonnara ugyanez gyumivel, nem tantoritotta el a tapszertol.
Igy aztan a rendelobol tapszerrecepttel a kezemben jottem ki, a lanyommal, aki kb ugy nez ki, mint egy kismalac Kép

Szerintetek minek egy naponta 6-8* szopizo babanak tapszer? AMikor raadasul tele van a huto fegyasztott anyatejjel. Kép

Lenne egy kerdesem.
Kivaltottam a tapszert, mert gondoltam beleteszem neki a fozelekbe. Ez egy szoja alapu tapszer, szoval tejet nem latott. A kicsilany meg nem hajlando megenni a fozeleket fagyott anyatejjel. De azokba a fozikbe, amibe magunknak is teszek tejet vagy tejfolt, szivesen tennek neki is valami hasonlot. (Mert a tokfozelek vizzel meg krumplival... Hat, megette ugyan, de nem nagy lelkesedessel.) Fejni sajnos mar nem tudok, meg nem is igazan akarok. Szerencsere a gyomorproblemai mar merseklodtek, igy aztan surítot mar csak este kap, vacsi elott. Azt meg megoldom fagyott anyatejjel vagy Sinlac-kal. Erdekes, igy megeszi a fagyott anyatejet. MEg csak ugy magaban is, meg tejberizsnek is. Ki erti ezt?

Bocs, a vege offtopic lett, de tenyleg erdekelne a velemenyetek errol.

Meg annyi, a vacsoraval lehet, hogy igaza volt a dokineninek, mert kiprobaltam es siman megevett akkor is 2 dl fozit. Azt most ugy csinalom, hogy 6-kor szopizik altalaban, 7 korul vacsora (1/2 7- 7 kozott valamikor) aztan furdes es utana szopi megint. Ez meg belefer a hozzataplalasba? Metr azt nem tudom elkepzelni, hogy furdes utan megszoptatom, aztan felebresztem, megetetem es visszaaltatom. Kép Viszont siman megeszi a kanalas kajat este. Valszeg igenyelte mar.
Mondjuk ettol fuggtelenul felkel ejjel...

Hat, ez nagyon hosszu lett, bocs.

macsek
macsek

Ja igen, a vedoneni gyongyszeme:

kijott,amikor oltoztettem a babocat es elkezdett mindenfele babatejet meg tejpepet ajanlgatni. Amikor mondtam, hogy a gasztroenterologian azt mondtak, egy eves koraig tejet ne (meg semmit, amiben tej vagy ilyesmi van) akkor meg mindenaron HA tejpepet akart irattatni nekunk.
Szerintetek nem no fel egy gyerek tejpep nelkul?

Erre azt mondta, hogy az nekem nagyon kenyelmes.
Hat en inkabb fozom meg turmixolom a rizst meg a kukoricadarat, minthogy a gyereknek valami baja legyen.

Ja es a vegen meg megkerdezte, hogy hohy van az asztmam. Szoval tudje, hogy elvileg veszelyezetetett csoportba tartozik a lanyka de valahogy nem koti ossze a dolgokat. Kép

Van a boltokban kortes rizspep, amit tejjel kell elkesziteni. Na, azt mar kapott, anyatejjel, de nem szivesen adom neki, mert 1% korte van benne es nagyon edes. De amikor ezt "bevalottam" a vedononek, akkor szemmel lathatoan megnyugodott. Hogy ez a gyerek se no fel tejpep nelkul!

macsek

macsek
macsek

Szaisztok,
Macsek,
hát ezért van a fent említett két füle az ember lányának!Kép A dokinéni pénzt is adott a tápszerre?
A Sinlacot nyugodtan beleteheted a gyümibe, fõzelékbe (jól megdobaja súlyát), rizsliszttel lehet sûríteni, de én addig nem csináltam olyan fõzeléket, amihez nem volt belevaló (tökfõzi tejföllel), amíg oda nem értünk. Illetve, bocs, ne jól mondom, nem tettem bele és kész. Megpároltam, fûszereztem, turmix, aztán nyomta befelé a többit pedig megcsináltam magunknak. Ugyanígy a zöldbabot is. Mikor már lehetett, akkor meg már a mienket ette.
Ágci

Kép
Ágci

Lanyok! Mi az a Sinlac?
Netti

Ágci,

Sinlaccal mindent megenne, de szerintem mindennek egyenize lesz tole. Meg szvsz nincs ra szukseg, hogy valami megdobja a sulyat; pont eleg cipelni egy-egy hisztisebb napon. Arrol nem is szolva, hogy a nyaka eleg rondan ki van palva mar egy ideje, mert nem tud levegozni a tokaja miatt. Megjartuk mar a borgyogyazsatot, a 680. kremet kapta ra es alig javulgta. Pontosabban mindig visszaesik. Szoval nem egy vezna baba.

A sinlac csak azert kell, hogy ejszaka ne jojjon vissza a kaja ha egy mod van ra. Mert meg mindig 7 db legzesleallasa volt egy ejszaka alatt es ezert kicsit felek. Amugy a Sinlacot Nutritonnal spekelem meg (ez a lenyeg benne, marmint a surito).

Netti, a sinlac egy szentjanoskenyerfamag es rizspep. A babak altalaban szeretik. Jo edes is. Tejfeherje es szoja allergiasoknak szoktak irni, meg rosszul evo babaknak.
LEhet adni gyumivel es fozelekkel meg csak ugy magaban is.

Mondjuk Elli nem kap belole tobbet, mint 50-70ml(szoval nem ez fogja megdobni a sulyat) es azt se mindennap.

Agci,
akkor azt hiszem, a tapot ezutan se fogom kibontani.
A rizsliszt az megy, jobban szereti, mint a krumplit. Bar Elli mindent megeszik, csak van amit 5 perc alatt, van amivel elnyammog 15-ot is. Kép
Szerinted este adhatok neki tejberizst vagy maradjunk inkabb a fozeleknel?

macsek
macsek

Szia,
adhatsz neki.
A tokájára: próbáld minden átpelusozásnál nedves pelussal vagy vattával letörölni a nyakát, és mentolos hintõporral (gyógyszertárban vény nélkül)bepamacsolni. Vattacsomóra rá, eltakarni arcocskát, felemelni fejecskét, jó beporolni.
Ágci

Kép
Ágci

Ágci,

sajna ezen mar tul vagyunk.Nem egybol borgyogyasszal kezdtuk, csak amikor mar rettenetes volt es fajt is neki.
De lehet, hogy megint kiprobaljuk.

macsek
macsek

Sziasztok!

macsek, az én 10 hónapos lányom is fürdés elõtt kap fõzeléket (husisat), majd fürdés után szopizik. Ezt egy hónapja csináljuk így és azóta átalussza az éjszakát, elõtte 2x-3x is kelt (aminek én _nagyon nem_ örültem, köveket ide reám;))

Amúgy nálunk a toka alatti melegkiütésket a legjobban a Sudocrem viszi le, de gondolom már nem tudok e téren újat mondaniKép

szia,
ildib
ildib

Macsek, a Bepanthen kenöcsön is tul vagytok? Nekünk ezt ajanlotta a gyerekorvos.
Netti
Netti

Szia Iboly!
A babám 6 hetes és 1 hete kiütéses lett az arca,a haja közt is van néhány.Az orvos azt mondta, hogy anyatejes kiütés.Mitõl alakul ez ki és mit hassználjak rá, hogy elmúljon?Már egy hete megvannak a kiütések.Elõre is köszi a választ.
Lisa
lisa

Ildib, Netti,

sajnoa. az en lanyom nem alussza at az ejszakat. Kép Altalaban 4 korul kel enni, de ma pl fel 1-kor kelt. Ennek az a kovetkezmenye, hogy 7 helyett 5:30 ebredt vegleg. Hat, nem orultunk...

A Sudocremmel kezdtuk -hazilag - a gyogyitgatast, aztan jott a Bephanten. Meg Becsbol is hoztunk neki ket csodaszert, de semmi nem hasznalt. Mindekozben a ygerekdokink csak annyit mondott, hogy puderezzuk. De hat puderezzuk mar szuletese ota! DE minden gyerekorvos ezt tanacsolta, akivel csak beszeltunk, szoval ez az altalanos nezet.
Aztan vegul elvittem bordokihoz, aki adott ra 2 kremet + 1 ecsetelot. Na ez nem hasznalt. Akkor kapott masik ecsetelot es masik 2 kremet. Ez mar hasznalt. De ahogy helyrejon es egy kicsivel melegebb lesz maris kezdodik elorol. Tegnap reggel teljesen szep volt a nyaka, estere viszont megint kipirososdott. PEdig napkozben tobbszor is hintoporoztam.

Bocs az offtopic miatt, nem tudtam, hova mashova valaszolhatnek.

macsek
macsek

macsek,
lehet, hogy eretnekseg lesz, amit irok, de amikor Rekamat en is elvittem borgyogyaszhoz, hasonlo okok miatt/ mar nedvedzett a fule mogott, meg a tokaja/, akkor azt mondta, hogy az izzadtsagos kiutes mar elgombasodott neki, ezert semmikepp se hintoporozzam, mert az csak gatolja a szellozest, "megkoti" pont a kenyes feluleten a nedvesseget. Es adott ra sajat receptu gyogykenocsot /nisoralosat/, amivel a kenyes teruletet kellett kenni es egy het alatt elmult szepen, nem is jott elo tobbet.
Nem nyalzik a babad esetleg sokat? Egy baratnomnek pl. az allando partedliviseles hozott megvaltast. Marmint a gyerkocenelKép

-Afonya
Névtelen

szinten bocsi az offert, ez lemaradt.
Névtelen

Macsek!

Ha Áfonya tippe jó akkor van egy krém /Canestern/ ami vény nékül kapható. Ezt annó még akkor ajánlotta a gyerekdokim amikor a Gabinak szájpenésze volt és gombás lett a feneke tõle. Ha a popsira lehetett használni egy 2-3 hónaposnak akkor az Emma nyakán is ki lehetne próbálni. Ez az egyetlen Canestern készítmény amit csecsemõk is használhatnak.

puszi
sasha

Kép
sasha

Afonya,

nalunk is ez volt, annyi kulonbseggel, hogy ha el is mulik, jon egy nagyobb meleg es ujra kezdodik. Most eppen olyan stadiumban van, ami meg sima kipalas vagy melegkiutes vagy hogy hivjak. Most meg csak a kiutesek vannak. De volt, amikor mar nedvedzett meg verzett is. Erre meg nem kennem a gombaolot. Csak tegnap este lett megint pottyos neki. Kép Bar lehet, hogy hulyeseg es mar most kellene kenni ? Vegulis tenyleg hulyeseg megvarni, amig rosszabb lesz. NA, akkor ma este ujra kenem es majd beszamolok rola.

Lehet, hogy kene nyitni egy topicot? Kép

macsek
macsek

macsek,
en amint lattam, hogy kezdodik, kentem. De arra figyelj, hogy ne szteroidos kenoccsel, mert azt tenyleg nem jo surun hasznalni.
Van egyebkent mar topic, allergias, meg atopias dermatitis, ilyesmi cimekkel.

-Afonya
afonya

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?