Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Hajni, fogigátlót (diane-t) is és metet is! A fogigátló az IR-t rontja!

Terhességi diabhoz. Én is az voltam, 26. héten a 120'-es cukrom 8,5 volt. Diétáztam - mivel akkor még nem tudtam a PCOS-ről és a metről - ami eléggé megviselt lelkileg, Csakegyhez hasonlóan én is süteményeket kértem Anyósomtól a kórházba. És így nagy kínlódva lent tudtam tartani a cukromat, az 1 órás 5,2 körülre állt be.

Rejo, láttad a páromat is, engem is, nem vagyunk kis darabok, nem szedtem a metet, Dorka mégis 2880g és 50 centi volt csak. Diéta nélkül, HA a cukrom úgy is rendben lett volna, biztos hogy jobban hízott volna, de diéta nélkül nem lett volna rendben a cukrom. Akkor lehetett volna 4 kiló is, születése után esetleg hipozhatott volna is... De ez már túl sok HA... Nekem a gyerekem egészsége volt a legfontosabb, ezért vállalatam a szigorú diétát is.

Azt nem tudom, hogy ha sikerül összehoznunk a tesót, meddig fogom szedni a metet, rengeteget beszélünk erről Párommal. De egyetértek Lafival, mindenki maga döntse el, hogy neki mi a jó, ő mit érez helyesnek. Ha ő úgy érzi, hogy így tesz jót magának és a babának, szedje.

Monácska, szőrösödés nálam a terhesség alatt épphogy látványosan csökkent - én vagyok az a bizonyos kivétel?! :shock:

megyünk holnap nyaralni!!! :lol: :lol:

Kép

Kép
anyoooka

Anyooka, jó utat, kellemes nyaralást! Merre utaztok?

Monácska, szerintem nagyon jó, hogy feltetted a kérdést, mert azok számára is sok segítséget nyújtanak a válaszok, akik még nem várnak babát (de már nagyon sokat gondolnak rá :D ). Én nagyon sok + infót kaptam a mai fórumos hozzászólásokból! Köszönöm mindenkinek!
lyutka

[quote="vicky79"]L írta:vicky79ányok!

Segítséget szeretnék kérni.

Kedden volt egy olyan erős vesegörcsöm, hogy ügyeletet kellett hívni. Lehet, hogy a metnek van köze ehhez? Egy pici vesekövem van, de az régebben is volt (csak utána eltünt :? ) és nem okozott panaszt. Elég régen nem nézettem vesefunkciót. Lehet, hogy itt az ideje? Volt már valamelyikőtöknek ilyen jellegű baja? A másik kérdésem, hogy vasárnap volt akció. Ha babás lennék, akkor mit csinál a keddi röntgen? Ugyan nem hiszem, hogy lett volna pé-m (mitől is lett volna :? ), de ha mégis? Csak azért kérdem, mert nekem nagyon ritkán megy a hőm 36,5-re (nekem eddig ez volt a csúcshőm) és ma ennyit mértem. Az elmúlt napokban nem mértem.

Valakinek valami vélemény?
vicky79
Budapest III. kerület

Sziasztok!

Most olvastam at a "terhesseg alatti metformin" vitat...erdekes okfejtesek jottek elo...(Rejoka, le a kalappal a kritikai erzekedhez! :lol: )
Az en dokim 12. het vegere fokozatosan leallitotta a metet...Azota ketszer volt terheleses meresem, es eddig semmi gond...Viszont, ami erdekes, hogy most a 19. heten vagyok, es meg egyetlen kilo plusszom sincs...(meg mindig a megszokott ruhakba vagyok kenytelen jarni :cry: ) Ez kicsit aggaszto, ezert kb. kethetenkent uh, de szerencsere a baba jol fejlodik. Semmi extra diéta...csak a megszokott kosztot eszem...DE az en esetem korantsem relevans...sem eros IR, sem tulsuly nincs...Lafi eseteben mar mas lett volna a dontesi alap. En is ugy talalom, hogy ez a dolog rendkivul egyenfuggo!!!
Ramboka, en a tanulmannyokkal kapcsolatban skeptikus vagyok :roll: ...En nem tudom, hogy Ti hogy vagytok vele, de a mindenfele amerikaban, azsiaban keszult tanulmanyokban nem bizom!!! Ha azt nezem, hogy milyen oriasi kulonbseg van csak Mo-i es az itteni Fro-i taplalkozasi szokasok es eletvitel kozott...hat, mit mondjak, eg es fold!!! En csak egy olyan tanulmanybol tudnek kovetkezteteseket levonni, ami Mo-on, atlag magyar pcos nok koreben (es nem pl. cipruson) keszult...sajna, ha jol tudom ilyen nincs. :cry:

Lara, super helyes kismami pocod van, nagyon jok a kepek...azon csodalkoztam, hogy mar az 5. het utan is siman latszott...hat nem semmi! :lol: Gratulalaok az uh-hoz!

Zsizsik, neked pedig a -10kg hoz!!! :lol: A kisvizslatok jol fejlodik? Szobatiszta mar?

Alice
alice27

ha én nem lennék túlsúlyos,is szedném............

vagy most akkor hagyjam abba, hátha "visszafogadtok"?
Vendég

és még valami és ezennel ez volt az uccsó hszem ehhez. nem vagyok cukorbeteg, csak előre gondolkozom és a gyerekem érdekeit nézem. ha az a diéta és a met, hát legyen az.........
a 4-es cukrot és a nulla hízást nem kötném össze cukorbetegséggel.
Vendég

Sziasztok!

Nehéz döntés ez a 12. héten, mettel tovább vagy anélkül. Szerintem is ez teljesen egyénfüggő, ki hogy érzi. Mindenkinek megvan a saját tapasztalata, mindenki máshogy csinálta. Még nincs elég kutatás, meg tanulmány erről, ezért dokik sem tudnak kézenfekvő tanácsot adni.
Lecsó szerintem ha jövő héten elmész terhelésre, akkor könnyebb lesz döntened. De hallottad mit mondott Breyer doktornő. PCOS kulcsa az életmódváltás. Ez nagy szó, meg idő, meg pénz stb. De ez van. Lafinak bejött a diéta, mert szépen helyreállt a vc, és le a kalappal előtte, h ezt ilyen szépen végigcsinálja. Met mellett is szükségünk van diétára, met nélkül pláne.

Mamint, tudod beszéltünk arról, h csúnyább lett az arcod. Nem azóta mióta dolgozol, és sok a stressz? Hétvégére nem szokott jobb lenni?
Mert nekem stresszes időszakban nagyon előjön, aztán hétvégére mindig visszahúzódik.

Kép
apple

Lafi!
Ne őrülj meg, remélem viccoltál....... Én is végig szedni fogom, pedig hol vannak az értékeim a tieidtől, de meg sem fordult a fejemben, hogy bárkit elítéljek, vagy másként gondoljak rá, mert nem így döntött!!!

Nyugi!!! Ez a vita sajnos nem jó felé tart, inkább hagyjuk is. Mindnekinek más a véleménye, és sajnos nincs standard! De csak abba gondoljatok bele, hogy nincs két egyforma pcos nő sem, azonos tünetekkel, értékekkel, stb......

Nos!
Mindentől függetlenül gondolat ébresztőnek nagyon remek volt ez a pár oldal üzenetváltás!! Rejóka! Köszönjük az "ellenvéleményeket", volt min gondolkodni, hidd el, sokszor elakadtam egy-egy mondatodnál! Talán, ha többet fogytam volna, mire terhes lettem, talán másként gondolnám.......

Most megyek haza!!

Vicky!!!! Nincs ötletem, ne haragudj, de nem tudom a választ!
Vendég

Lafim, ugye nem gondoltad komolyan! Te közénk tartozol!!!!!

És Te érzed, Te tudod hogy Neked mi a legjobb!!! És igazad van, a baba érdekét tartsd szem előtt, most ő a legfontosabb! És így most nagyon jók a cukor értékeid és ez a lényeg!!!

Vicky, sajnos én sem tudok segíteni! :( Hőd sem sokat mond így, hogy az elmúlt napokban nem mérted...

Kép

Kép
anyoooka

ez kimaradt...

Lyutka, köszönöm! Almádiba megyünk! és remélem hogy tovább bírjuk mint tavaly, akkor Dorka 3 nap után beteg lett és haza kellett jönni.

Kép

Kép
anyoooka

na... ma megmértem a kaja utáni cukrom (nem tudom mennyi idővel később...) a referencia a tökéletes cukrú férjem volt (neki 5.8 lett)... nekem 6.7

kaja: krumplipaprikás - elég nagy adag (tilos kategóriás) + zabpehlyből készült puding (mézzel)... szénhidrátbomba.

bevallom ez engem megnyugtatott... lehet, hogy magasabb a cukrom mint a férjemé, de azért nem olyan iszonyú nagy a különbség és szerintem még a normál tartományon belül van...

asszem kezdek megnyugodni, hogy mégsem maradt meg a diab a terhesség után (ettől féltem)
Vendég

ívb xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx íx2assss í2ÍYÉbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbvj opppppppppppppppppppppppppppppppppppppp99999999999999999999999 c

ezt Lilla üzente :)
Vendég

lafi nem tetszik ez nekem!

Miért veszed személyeskedésnek ezt az egészet? Miért érted félre állandóan amit mondok? Bántottalak?

Csakegy bocsi, úgy emlékeztem első mérésnél volt 7,2 a cukrod.
de a gondolatmenetedet követve, az jó, ha met miatt nem megy magasabbra a cukrods, és azért nem hízik a baba?

nekem is az a gondom, ami nektek, meg kéne hagyni annak a nyugalmát is, aki NEM szeretné szedni a metet terhesség alatt, és nem kiközösíteni, és úgy nézni rá, fúúú de felelőtlen vagy, milyen anya vagy hogy nem szeded a metet, és riogatni, hogy tuti hogy diabos leszel...

Anyóka azt nem vonom kétségbe, akinek gond vana cukrával diétázzon!! Miről beszéltek??

de nem kéne a ló túlsó oldalára átesni. az elvakultság nagyon nem jó dolog. és nem jó ész nélkül csinálni dolgokat. egy 40 kilós kismama ne diétázzon, akinek nincs gond a cukrával!!!

alice tanulmányokkal kapcsolatban elmondtad legfontosabb aggályom. egyetértek!

Kép

Kép
rejo

Sziasztok!

Hűűű a mindenit! :)
Nekem ugyan nagyon nem aktuális még, de perpillanat úgy vagyok vele, hogy szedném, de kevesebbet. Mondjuk úgy 2X500mg-t.
Úgy gondolom, hogy az se jó, haleteszi a tablettákat az ember lánya, akkor is ha csak fokozatosan. Legalábbis nálam biztos az lesz a szitu, hogy már szedem 1-2-3-stb éve, és azalatt annyira hozzászokik a szervezetem, hogy az lenne sokk, ha abbahagynám pl. a 12. hétig. OK, én is speciális eset vagyok, és nincs tudományos bizonyítékom, csak megérzésem. ;)

Anyoo, jó utat!

Apple. Igen, azóta rosszabb, mióta zűr van a mhelyen. Hétvégén? Nem tudom. Szerintem nem. Legalábbis nem látványosan, mert nem vettem észre. Bár elég "hazavivős" típus vagyok. Nem hagyom a mhelyen az ottani gondokat. A másik tippem, hogy nem jól ragálok a tűző napra. Begyulladok. A nagyon nagy meleg előtt már szinte csak miteszerjeim voltak, azán jött a 42 fok, és egyiknapról a másikra újra lettek aknék. Amúgy talán kezd kicsit javulni.

szőrik: met óta lassabb, ritkább. :) Bár szerencsére előtte se volt annyira dúrva.

Kép
mamint

Sziasztok csajok!

Lehet,hogy segít a diéta.De ha már előjön akkor előfordulhat,hogy megmarad a diabetesz+akár a bab is lehet cukorbeteg.
Levi nekem 3820 gr-al született 39. héten a 152 cm-hez.Nem is fért ki ott ahol bement!Utánna 2 hónapon keresztül 2 óránként evett éjjel nappal,ami szintén összefügg azzal,hogy a terhesség alatt magas volt terhelésre!
Egy hónappal a szülés után izgatottan vártuk az eredményt,hogy vajon ,milyen a vc.
És óva intettek attól,hogy Levi elhízzon.Ez már veleszülettet dolog nála is!

Kedden megyek a háziorvoshoz!Belgyógyász,kikérdezem véleményét!Szerdához legkésőbb egy hétre meglesz a vc. eredmény is!Majd döntök valahogy!
Bocsi ha zűrzavart kevertem!Nem volt szándékomban,csak a véleményetekre voltam kíváncsi!

Mindenkinek jó éjt,Szép álmokat!
Puszi

Kép

Kép
lecso

Rejó:

[quote]C írta:sakegy bocsi, úgy emlékeztem első mérésnél volt 7,2 a cukrod.
de a gondolatmenetedet követve, az jó, ha met miatt nem megy magasabbra a cukrods, és azért nem hízik a baba?

Neeem... pont arról van szó, hogy ha a met miatt nem lesz rossz az ember cukra akkor szabadon ehet és nem kell attól félni, hogy a DIÉTA miatt kisebb lesz a baba (nálam ettől félt a nőgyógyász... ő marha kevésnek találta a 150 CH-t... a terhességi diabnál meg ha 150-160 CH fölé mennek akkro amellé már inzulint is adnak)

lecso: nem értem ezt a 2 óránkénti evést és a cukrot a babánál. Nekem terhesség alatt a diétával teljesen jó volt a cukrom (nézték az átlagos cukrot és az MINDIG 6 alatt volt), Lilla cukra tökéletes volt amikor megszületett... és folyamatosan evett miután megszületett... és nőtt mint a bolondgomba. Szerintem a kettő nem függ össze (a gyerekorvos szerint sem). A gond ott van ha az anya terhességi diabéteszét nem kezelik ezért a babát folyamatosan magas cukorszint veszi körül... (de ezt legkésőbb a megszületésekor jelzi a hipózás + a Hga1c is mutatja...) Ja... és az is KOMOLY gondot okozhat, ha valaki úgy kezd bele a terhességbe, hogy rossz a cukra... úgyhogy én az összes PCO-snak javasolnám a hga1c lekérését még a projekt elkezdése előtt... ha 6 fölött van akkor diabetológia és diéta... (az a lényeg, hoyg az első 12 hétben ne legyen gond az ember cukrával... mert az ezerszer többet árt a babának mint a terhesség közben kialakult diab amit szerintem itthon enyhén szólva túlparáznak az orvosok)

Ja... és Rejónak igaza van. ha valakinek nincs gond a cukrával és elkezd ész nélkül diétázni azzal többet árt mint használ... teljesen össze tudja kavarni a cukorháztartását vagy mit
Vendég

Rejó: a kötelező 24. hetin asszem tényleg 7. valamennyi volt a cukrom - pont a határérték alatt ... csak a 28. héten ezt megismételte a dokim és akkor már rossz volt... úgyhogy igazából ha nincs a 28. heti terheléses cukor akkor hivatalosan nem lettem volna terhességi dianéteszes... (gondolom a nők nagy része is ezért nem az...) Ja. Szegény dokimat jól le is szúrták az ismételt vizsgálat miatt, mert az első alapján nem voltam diabos így nem kellett volna újra megnéznie.
Vendég

Sziasztok!

Húúú.... izé..... hmmmm..... ezzel tudom érzékeltetni, h mennyire nem tudok mit mondani.... Azt hiszem, a nagy költő után szabadon: "Met vagy nem Met, ez itt a kérdés!" Érvek és ellenérvek elgondolkodtatnak és bár, én még nem várok babát, de már elgondolkozom, h vajon mi is lenne a jó.
Én úgy gondolom, h mivel ennyire nincs tudományosan alátámasztva a pro és kontra, ezért tényleg mindenkinek magának kell eldöntenie, h szedi-e és egyáltalán meddig babával a pociban.

Alice!
Anno mikor kiderült, h nem szedhetek fogigátlót, akkor egy ideig én is a Pharmatex kúpot használtam. Én tök jól elvoltam vele, bár egy nődoki szerint nagyon nagy a hibaszázaléka (persze, nem lettem terhes, gondolom a PCOS miatt). Viszont tudom, h drága is volt. 12db volt egy dobozban és ott volt mintha fogigátlót vennék (csak az egy hónapra elég).

A szőr témához annyit, h én is nagoyn remélem, h legalább egy kicsit múlik, mert már lassan olyan vagyok mint egy mammut! nagy és szőrös :lol: :lol:

babszika

Sziasztok lányok!

Augusztus 21-én, kedden, 19.00-tól megürült egy hely Tűű dr.-nál, ha v-kit érdekel, szóljon, mert du. szólnom kell a MMS-ben, ha nincs rá jelentkező! (Egy ismerősömet vittem volna, most mondta le :twisted: ).
A legjobb lenne, ha telefonon jelezne az, akit érdekel (számom a Lafi féle táblázatban).
lyutka

Vicky!
Én nem tudok neked segíteni.
Ha jól emléxem, a tájékoztatóban benne van a vesével kapcsolatos mellékhatások sora.... de nem bizti.
Sztem a házidokid meg tudja mondani, h vajon köze lehet-e. De a máj és vesefunkciókat egyébként is ellenőriztetni kell met mellett, nem? Sztem nem ártana!

babszika

sziasztok!

Szép jó reegelt!

Kép

Kép
lecso

Én is beleugatnék a metszedés témába. Az én endós dokim annó azt mondta, hogyha teherbe esek akkor azonnal abba kell hagyni a gyógyszert! Hááát...szerintem nem fogom. Mivel nekem hasonlóak a paramétereim, mint Lafinak (maradt rajtam egy kis csecsemőháj :D , és magas volt a terh. inzulinom) ezért várom, hogy nála mi válik be. Diétázni én most se tudok, pedig még nem is vagyok kívánós. Szerintem 12. hétig biztos szedni fogom, utána majd meglátjuk. Bárcsak ott tartanék már.
vicky79
Budapest III. kerület

babszika: Köszi, a vesére vonatkozóan tényleg van benne valami, csak nem hallottam még mástól, hogy volt-e ilyen baja a mettől. Egyébként menni akarok vérvételre, csak a házidokim szabin van a hónapban.

lecso: Neked is jó reggelt. Hogy vagytok ma?
vicky79
Budapest III. kerület

[quote="vicky79"]babszika: Köszi, a vesére vonatkozóan tényleg van benne valami, csak nem hallottam még mástól, hogy volt-e ilyen baja a mettől.

Vicky!
erre én sem tudok választ.... mert én még friss husi vagyok a mettel kapcsolatban.

babszika

Rejo!

Kicsit alapban hibás a gondolatmeneted!!!!!
A met nem a vércukrot csökkenti direktben, hanem ún. inzulinsensitiser (inzulinérzékenység fokozó)!
Tehát az IR-t csökkenti.
Azzal, h. csökkenti az IR-t, elősegíti a cukor bejutását a célsejtekbe. Ezáltal a hasnyálmirigynek nem szükséges egy második nagyadagú inzulinkibocsátással begyömöszölni azt oda.
Ha a hasnyálmirigy nincs rákényszerítve a pluszmunkára, kisebb az esély a béta sejtek (ezek termelik az inzulint) kimerülésére és ezáltal a 2. típusú diab kialakulására.
Tehát lényegében a met egy hasnyálmirigy védő szer!
A szedése nemhogy előbbrehozná a diab kialakulását, de inkább nyer pár évet/évtizedet a páciens számára!

Ha jól tudom, a terhesség alatt megváltozik a cukorháztartás és lecsökken az inzulintermelés, ezáltal megemelkedik a vércukorszint.
Talán Szendi doktor írta, h. a terhességi diab vmelyest normális állapot, amivel a szervezet biztosítani igyekszik a magzat cukorellátását.
Azonban ha a folyamat elszabadul, annak elég csúnya következményei lesznek (fejlődési rendellenességek, placenta elöregedés, óriásmagzat, túl sok magzatvíz stb.)!
Normálisan ez a lecsökkent inzulintermelés lehet az, ami miatt kevesebb mettel is jól érezzük magunkat terhesség alatt (egyesek hipóznak is!!!).
De éppen emiatt ugrik meg egyeseknél a vércukorszint!
És akinek kórosan megugrik a vércukra, annak szüksége van metre, h. fokozza a sejtek inzulinérzékenységét és ezáltal visszacsökkentse a cukrot.
Senki nem ijesztgetett senkit azzal, h. mindenképpen diabos lesz, ha nem szedi a metet!
De, ha jól emlékszem, akkor Lecsó kérdezett és neki már az első babájával is diabos gondjai voltak (Lecsó, szólj, ha rosszul emlékszem!).
Szerintem az ő esetében fontos lenne a metszedés!

A többiek esetében pedig gondos mérlegelés tárgyává kéne tenni a dolgot, nem mindenkivel abbahagyatni az elején v. a 12. héten (12. hetet különben sem értem igazán! :evil: ).
Meg kéne nézni, h. korábban milyen volt a terheléses vércukorgörbéje, milyen volt az inzulinja, met mellett hipózik-e?
A másik, ami alapvető lenne: Nem terhelésre küldeni a metes csajokat, hiszen az úgyis rossz eredményt fog adni, hanem rendszeresen, legalább trimeszterenként!) hemoglobin A1c-t nézetni. Ez ugyanis megmutatja az elmúlt hónapok(!) vércukorszintjét és nem egy egyszeri adat (ha tartósan emelkedett a vércukorszint, a HgA1c értéke 6% fölé emelkedik, ilyenkor tuti baj van a cukorral!!!)!
Ha viszont a HgA1c rendben van, akkor nem kéne diabbal ijesztgetni.
Ha vki hipózik a mettől terhesség alatt, akkor mindenképpen le kéne csökkenteni, esetleg abba is kéne hagyatni a metet.
Viszont a HgA1c rendszeres kontrolljával időben észre lehetne venni a diab kialakulását és emelni a meten, ha szükséges.
Szóval oda kéne figyelni mindenkire sokkal jobban, mint az átlagos nőkre!
De nem abbahagyatni és fejlődési rendellenességekre, meg méhen belüli retardációra hivatkozni (mert ilyen elváltozás fel sem merült a vizsgálatok során, nem is tudom honnan vetted, h. mettel kisebb lesz a baba!!!! :shock: )!

Ja és még vmi:
Vki hivatkozott arra, h. az átlag nők közt is sok a terhességi diabos.
Honnan lehet tudni, h. ők átlag nők?
Nekem van egy olyan érzésem, h. a jelentős részük szintén metabolikus szindrómás, csak nincsenek diagnosztizálva!
(Szándékosan nem PCOS-t írtam, hiszen a metabolikus szindrómának csak egyik megnyilvánulása a PCOS!)
Ha azt vesszük alapul, h. a nők 5-10 %-a PCO-s, bár egy részüknél nem okoz tüneteket, akkor meg kéne nézni, h. a nők hány %-a terhességi diabos és hogy ez a két halmaz mennyire fedi egymást?
Azt hiszem, sok évre előre tudnánk kutatási témát adni a szülészeti-nőgyógyászati kutatócsoportoknak!!!!! :twisted:

Megint csak este leszek legközelebb. Sziasztok!

(Ja Lafi! Meg ne sértődj! Rejót csak elkapta a harci hév, nem akart bántani!!!!!!! :wink: Szeretünk!!!!!)

Lilypie Kids Birthday tickers

rambóka

Ja, Vicky!

Nyugi!
A met okozhat veseelégtelenséget komoly(!) vesebetegeknél, de a vesefunkció beszűkülése nem fáj!
Valszeg inkább a veseköved újult ki!
Ha mégy körzetihez kérj vesefunkció vizsgálatra labort! Meg májfunkcióra is!

rambóka

Elkelt a keddi időpont Tűű dr-hoz. :D
lyutka

Kép

nincs kedve valakinek a táblát csinálni???megyek nyaralni.....
Vendég

rambóka nem vagyok orvos. csak látom ami köztünk történik.

akinek nézték terhesen az inzulinját, annak pont hogy sokkal magasabb lett terhesen az inzulnija. de kevesünknek nézték. kiváncsi lennék van -e köztünk olyan, aki terhesen alacsonyabb inzulniértékeket tapasztalt. magasabbról sok emberre emlékszem, de szándékosan nem írom a nevüket!

a met papírjára az van írva, ez egy vércukorcsökkentő gyógyszer. feketén-fehéren. hogy milyen hatásmechanizmussal dolgozik az más tészta, de a végeredmény ez lesz.

én is így gobndolom egyénenként mérlegelni terhesség alatt. akinek 8-9-es cukra szedje a metet, és lám 5-6os cukra lesz. de a 6-7 -es cukru egyénekkel könyörgöm ne szedessük, hogy terhesség alatt 3 vagy még alacsonyabb legyen!!!

sztem vagy a pozitív teszttel kell rögtön abbahagyni a metet, hogy a a terhesség alatti más cukor-és inzulinműködés magától kifejlődhessen külső beavatkozás nélkül, vagy szedje végig az illető, folyamatos kontroll mellett. a 12.hetet én sem értem, valszega vetélések miatt?

Hmm. azért az elgondolkodtató, hogy a franciáknál is abbahagyatják, pedig ott evidens, hogy PCO-snak metet adnak.

csakegy én is gondolkodtam ezen, egyáltalán tudják, egészséges terhességben hogy változik egy egészséges nő vércukorszintje? lehet normális, hogy a harmadik trimeszterben magasabb lesz a vc? Ha igaz amit mondasz, hogy egy csomó nőnek magasabb lesz, csak nem nézik már meg a végén, mert 24.héten még jó volt, akkor miről beszélünk? mert a nők többsége így szül normális súlyú, egészséges gyerekeket. biztos hogy jó, hogy mindenáron, mindenkinél beavatkozunk? nme lehet hogy a természet jobban tudja a fizikát, meg a biológiát mint egy orvos?

én azt hiszem, ha egyszer valamibe belebabrálunk, akkor már megette a fene egészet. onnan már nem lehetünk biztosak semmiben.

lafival megbeszéltük a dolgot priviben.

Rambóka!
Breyer doktornő mondta, hogy a tapasztalataik szerint mettel minden 3.4. terhességben elmarad a baba fejlődése a normálistól, Lecso írta ezt. innen vettem.

Kép

Kép
rejo

Lafi!

Köszönöm szépen, hogy betettél a táblába!! :D

Jó nyaralást!!
lona1

még egy dolog adalékként Alice tanulmányokkal kapcsolatos aggályaihoz.

a neten elérhető dolgokban nem lehet bízni. gondolj csak mekk elek tanulmányaira.

azért Rami mert találsz a neten pár cikket, ami azt írja vizsgáltak 100 nőt valahol a világban, nem biztos hogy mérvadó.

akár mi is összedibhatunk egy hétvégén egy cikket, írunk egy táblázatot, feldobjuk a netre, aztán csókolom, van egy publikációnk.

Kép

Kép
rejo

Sziasztok!
Rejoka, Fro-ban nem mindig allitjak le a metet...van olyan ismerosom (francia forumra is jartam regebben), akinek nem tettek, es vegig szedte...Az en esetemben pedig az orvosom ugy dontott, hogy nem...de hangsulyozom, a dontes egyeni. Nekem a met abbahagyasa utan, kulonosebb dieta nelkul (uaon a terhessegi heten) pontosan ugyanolyan ertekeim lettek (ehgyomori : 4, masfeloras : 4,1 ha jol emlekszem), mint Lafinak met-tel es kemeny dietaval....ezert gondolom, hogy a dokim nem veletlenul allitotta le a met-et...Megjegyzem, azota is "szigoru ellenorzes" alatt allok, szoval figyelnek ram...

Regebben tobb kulfoldi forumot is olvastam, es nekem az jott le :
1. Csekely v. nem letezo ir --> teszt utan azonnalli leallas
2. Letezo enyhe-kozepes ir, elozo veteles --> leallas fokozatosan a 12. heten
3. Eros ir, jelentos tulsuly, komplikaciok (lombik, hormonozas...) --> vegig szedetik

Hangsulyozom, hogy ez csak egy regebbi megfigyelesemre alapozom, szoval semmilyen tudomanyos alapja nincsen!

Midenkinek jo napot!

Alice
alice27

Alice, nekem a másfél órás 3.6, az egy órás 4.0, vagy 4.1.
Azért szedem a metet, mert akarom és nem azért mert a doki engedi vagy nem engedi. én akarom mert úgy vélem, hogy megelőzhetem a bajt vele.nekem is le kellett volna állnom, nem tettem.egyéni döntés volt, ha nem engedték volna, sem izgatott volna...........
Vendég

egy tény, ma nem szedtem be a metet, és 5.2 lett az 1 órás és 4.2 a másfél órás..........ennyit befolyásol a met.....
Vendég

Rejo!

Kérlek ne keverd a szezont a fazonnal!

A Mekkelek féle cikk és a tudományos folyóiratokban közölt tudományos kutatási eredmények közt azért van némi különbség!
Hidd el, nem kiskegyed meg házipatika színvonalú cikkeket fordítottam le! :twisted:

rambóka

Ezt a pozitív teszt utáni leállítást ugye te sem gondoltad komolyan????? Ha egyszer bizonyítottan csökkenti az első trimeszteri vetélések arányát, akkor lehetőleg ne állítsa le senki a pozitív teszt birtokában! Szerinted azon kéne kísérletezni, h. elvetél-e az illető???? :shock: Más topikokon van, aki már két babát elvesztett, szerinted ő mit választana? :evil:
A terhességi diab kialakulásának csökkenését tapasztaló kutatási tapasztalatok is tudományos vizsgálat eredményei. Nem hiszem, h. a te tiszted lenne kétségbevonni! Miért nem lehetne a neten található dolgokban bízni? :?: Csak a forrás megbízhatóságát kell ellenőrizni!!!! Csúnya lenne, ha pl. a The Lancet szavahihetőségét kétségbevonnánk!
Azzal egyetértek, h. egyénileg kell mérlegelni és az adagot személyreszabottan beállítani, de az, h. hagyassuk abba, majd várjuk meg, h. kialakul-e a diab, eléggé nagy marhaság lenne!!!! :evil:
Tudom, h. te nagyon met ellenes vagy, ha nem akarod ne szedd, de kérlek gondolj bele, h. azokat, akik csak most járnak erre, mennyire elbizonytalanítják a te alaptalan félelmeden alapuló fejtegetéseid!!!!!

rambóka

Rami elhiszem! :lol:

Akkor jó! :lol:

érdekes amit írsz Alice!

meg amit Lafi írsz acukrodról mettel vagy nélküle!

Kép

Kép
rejo

[quote="rejo"]
írta:
rejoHmm. azért az elgondolkodtató, hogy a franciáknál is abbahagyatják, pedig ott evidens, hogy PCO-snak metet adnak.

Nekem konkrétan azt mondta a dokim legutóbb, hogy ha teherbe esek, magától értetődően szedjem tovább a metet végig.
2x850mg-ban, nem is engedte most, hogy emeljek, mert ez a mennyiség is nagyon jól dolgozik, van újra ciklusom, meg PÉ-m, és ha teherbe esek akkor is ez lenne az adagom.
krumplis pogácsa

hmm. rami nem olvastál figyelmesen!

nem hiszem hogy sok babás jár erre, akit elbizonytalanít, hogy szedje-e tovább a metet vagy sem, az én írásom! :lol:

most nem rólam van szó! nem félek a mettől! csak szeretem átgondolni a dolgokat!

Szerintem anőgyógyászok és tűű doki is és breyer doktornő is és még sok mindenki olvassa a külföldi folyóíratokat! és máshogy gondolják mint te!

Igenis legyen más vélemény is, ha valaki dönteni akar, az nem szabad döntés, hogy egyféle véleményt felteszünk neki, és tessék döntsé! ha erre jársz, minket olvasol, szedd a metet terhesség alatt is, mert csak így lehet a jó!

Tessék odatenni mellé egy olyan cikket is, tudományos folyóíratból, ami azt mondja nem javasolja a szedést terhesség alatt! Aztán majd szabadon dönt az illető!! nem véletlen, hogy nem bevett dolog a terhesség alatti met szedés Rami!!

Hányan is lettek cukorbetegek itt a topikon akik nem szedték végig? azért sokan maradtak akik nem, igaz? sokkal többen, mint ahányan cukrosok lettek. ők feleslegesen szedték volna.

és remélem abban egyetértünk, hogy kismamával feleslegesen gyóygszert szedetni...olyant ami nincs ilyen helyzetben megnyugtatóan bevizsgálva...hmm.

Kép

Kép
rejo

pogi de te alkatilag igényelnéd is a metet terhesség alatt is!!

lehet hogy egy 40 kilós jó cukru kismamánál mást mondott volna a dokid!

nem azt mondom SENKI ne szedje, de nézzük meg szükség van-e rá, és csak nagyon indokolt esetben!

de ne automatikusan mondjuk mindenkinek hogy szedni kell és kész!

Kép

Kép
rejo

nekem nagyon logikusnak tűnik amit Alice írt!

Kép

Kép
rejo

Tudom Rejo, csak azért írtam, hogy alátámasszam Alice pontjait. Én a harmadikba tartozom, és úgy is lett.
Ebben az egész kérdésben szerintem is az egyéni elbírálás a kulcsszó, de meggyőződésem, hogy több kismamának kellene szednie, még ha kisebb mennyiségben is, mint amennyinek Mo-n szedetik terhesség alatt, csak éppen azért nem merik, mert ugye egy kismamán mégsem lehet kísérletezni.

Az egyéni elbírálást otthon nagyban befolyásolja a félelem, ami nekem egy kicsit furcsa, mert alapjában véve itt az orvosok sokkal óvatosabb duhajok, mint Magyarországon, ugyanis itt sokkal jobban félnek a perektől. Ezt minden orvosi szakterületen látom, és mégis több kismama szedi terhesen, pedig itt is ugyanúgy rajta van a papíron, hogy terhesség alatt nem ajánlott.

Egykérdés: szerintetek mi az ideális illetve normális születési súly? Azért kérdezem így felmérés szerűen, mert újra átolvastam az egész vitát, és úgy láttam volt egy kis zavar ebben a dologban, mintha elbeszéltetek volna egymás mellett.
krumplis pogácsa

Pogi, passz, nem tom, mi az ideális, hogy ősznte legyek a vita ezen részében kissé elvesztettem a fonalat :oops: ....asszem te is :lol: pedig jó lenne tudni, csajok, tényleg, mi az ideális???És most akkor mi növeli és mi nem???

Szerintem az lenne a helyes, ha a vitának lassan-lassan vége lenne én mint mediátor mondanám....
Sztem alapvetően mindenki a maga álláspontját képviseli, értem én Rejót, Rambókát és persze magamat is (hú de nagyképű voltam).
Szerintem a topik célja, hogy segítsük egymást. Ki így dönt, ki úgy. Ha valaki metet akar terhesség alatt, akkor ne kérdőjelezzük meg, ha valaki nem, azt sem, ha valaki lapart akar, akarja, el lehet mondani a véleményünket, de ilyen súlyos vitába nem kéne bocsátkozni.
Mégegyszer a topik célja, hogy segítsük egymást, támogassuk abban, amit helyesnek tart!

Szóval kérem a támogatásotokat abban, hogy én, aki túlsúlyos, ir-es rendesen, de nem cukros, nem diabos, csak egyszerűen előre megnézette a cukrát, hogy később ne legyen baj, kismami szedem a metet 3*850 adagban , diétázom, hogy ne legyek még kövérebb, hogy ne legyek cukros és hogy minden rendben legyen.

És még valami. Volt laparom. Tudom, sokan elítéltek emiatt, de öntsünk tiszta vizet a pohárba!Én úgy véltem, hogy ez kell a met mellé az én lelki békémnek. Nem mertem leírni, mert féltem, hogy elítéltek, most a támogatásotokat kérem, így utólag!A laparral egyidőben kezdtem a metet, rá három hónapra teherbe estem, lefogytam, nem híztam vissza, amit eddig még sohasem értem el!!!!

Nos, asszem ma elég őszinte voltam, de tudjátok mit, nem baj!Nem tudom, ki mit titkolt, ha titkolt, de én titkoltam, és ez baj volt. A topik, a ti vagyis a mi feladatunk egymás segítése, támogatása azzal, hogy leírjuk a véleményünket, de nem ítéljük el, ha esetleg máshogy dönt.

Én máshogy döntöttem több kérdésben mint néhányotok, de én így látom, láttam jónak, és nem bántam meg, ma is megtenném.

Bocs az őszinteségi rohamért...............

Nem fogok haragudni,ha elítéltek............max szarul esik..........
Vendég

Draga Lafi, szerintem Pogikaval egyertelmuen a harmadik kategarioba sorolhatoak vagytok....egyszoval en az egvilagon semmi kivetnivalot nem latok ebben az esetben a met vegig szedeseben...(az en dokim is, mint a Pogikajé, ezt javasolna!)
alice27

Alice! Mi a Lait Ribot magyarul?

Azoknak akik egy kicsit hypoznak met mellett: azt vettem észre már pár hete, hogy ha este lefekvés előtt még megeszek egy natúr joghurtot, vagy megiszom egy pohár ilyen lait ribot-t, ami asszem aludtej lehet, akkor egyáltalán nem hypozom reggelenként. Próbáljátok ki, hátha segít. Én mondjuk ritkán hypoztam, és csakis reggelenként egy héten 2-3 max, de mostmár egy ideje nem. csak úgy gondoltam leírom, hátha másnak is bejön.
krumplis pogácsa

lafead: Azt hiszem én így vagyok a clostyval. Szedem a metet és szeptemberben kezdem a clostyt, bár egy kicsit elbizonytalanított, hogy lehet, hogy nem lesz sikere, de legalább megpróbáltam. Majd nagyon vigyázok. Egyébként ha semmi nem lesz a closty után azt hiszem én is megpiszkáltatom magam laparral. (remélem nem kerül rá sor, mert nagyon félek az altatástól)

Azt hiszem rá kell jönnöm, hogy a szervezetem nem bírja a 3*850-t. Ez a vesegörcs most nagyon megijesztett, meg az is, hogy július 1-je óta még mindig megy a hasam minden étkezés után. Nagyon! Szerintetek mit csináljak? Próbáljam meg szétosztani reggelre meg estére? Eddig még egy emelésnél sem volt bajom.
vicky79
Budapest III. kerület

Lányok, ha megengeditek én is belekotyogok egy kicsit a témába.

Aranyos vagy rejo, abszolut lejön, hogy a hátad közepére sem kivánod a meforal szedését, és hogy nagyon megbizol a mensmentises csapatban. Kicsit paradoxon is lehet, mert ők irták fel neked a meforalt. De ha rosszul tudom, akkor bocs....

Viszont le kell szögezni pár tényt, és ezt olyan mondja, akinek egyáltalán nem használt a meforal, és már cukrosnak számit. 13,7-es terheléses inzulinnal.

Mégpedig: Egyik orvosban sem szabad vakon bizni, és egyik véleményét sem szabad kész ténynek tekinteni. Hangsúlyozni kell, hogy az "endokrinológus nem diabetológus, és forditva, a diabetológus nem nőgyógyász, és a nőgyógyász egyik sem!!" Ezek Petrányi doki gondolatai, nem pontos idézet, de azért idézőjelbe tettem, mert nem akarok ellopni senkitől semmit, és ékeskedni sem más gondolataival...viszont! Nekem ez sajnos a gyakorlatban bejött! És ha már az idelátogatók,és az itt olvasó lányok nevében gondolkozunk, és járunk el, akkor azt is hozzá kell tenni, hogy bizony egy adott kérdéskört bizalmatlanul körbe kell járni, és több ember véleményét meg kell hallgatni, szürni az információt, és utána eldönteni, hogy mi a legjobb nekem, az elmúlt események tükrében, és az adott helyzet ismeretéében, alapos ismeretében.
Ugyanis mindegyikőnk más.
1. Hiba a metet csodagyógyszerkéént feltüntetni
2. Hiba a metet hatástalannak tekinteni
3. Hiba a metet leállitani terhességekor.
4. Hiba a metet terhesség alatt szedetni.

És tudjátok mit? Mindegyik állitás igaz is, és nem is!
Mert mindenki más...
Nézzétek meg az én esetemet. Avandamet szedéése...ki lett kiáltva csodaszernek...ehhez képest, én rosszabbul lettem tőle, mint voltam előtte .
És a met sem tette rendbe a ciklusomat, és az is lehet, hogy még akár laparig is eljutok, ki tudja?
De mindennap döntéshelyzetbe vagyok hozva. Én döntöttem, hogy szedem a Avandametet, tudtam, hogy rosszul vagyok tőle, mégis ráhúztam plusz egy hónapot, mert nem volt más kiutam. Most akkor rosszul döntöttem? Nem, mert nem volt más lehetőségem.
Ha terhes lennék szedném a metet...rosszul döntöttem, nem, mert elvetéltem rengeteg magzatvizzel, de ez én vagyok egyes egyedül. Én clostyztam, 3gyerköc lett belőle egyszerre, más csaj clostyzik akár fél éven át, és meg csak peteérés sincs belőle. pcos? Az... én pcos vagyok? Az...És még ki tudja mi?
Szerintem azt kell hangsúlyozni, hogy mindenki ismerje meg a saját problémáját, és ne kövesse birkán azt az orvost, és ne istenitse, mert az is
ember, méghozzá nagyon is gyarló. És bizony Tüü doki, meg a doktornő, meg még a Petrányi doki is csak egy ember a sok közül. Nagy tudású, de ember!!!
Én most ellene megyek a Tüü dokinak, és ha hibázom bevállalom, mert az én döntésem. Az én testem az én döntésem!

Különben nagyon paprikás mostanában a légkör, és nagyon szeretlek benneteket, és tök kivagyok....ti is?
Jelentkezzen, aki ki van bukva....Csak le ne szidjatok, mert végleg elmenekülök, érzékeny fázisomat élem.
pussz mindenkinek
szisza30

Ajaj! :)

Én az egyéni megoldások híve vagyok. Midenki egyéni eset, egyéni problémákkal, egyéni úttal.

Az inzulinom alapján nekem kb 2-2,5X-ének kellene lennem (kilóban), mint vagyok!
Számos esetben nem értem a pcos tünetegyütteseit. Nem sikerült még felfedezni benne logikát. Miért van, hogy pl. valakinek napra pontosan megjön, de nincs pé, másnak meg össze-vissza, de van pé. Vagy mitől függ, hogy valakinek hullik a haja, valakinek nem. Vagy valakinek 21 napra jön meg, másnak meg 121-re. Miért van, hogy 21 éves korom előtt lényegében kis túlzással baba arcom volt, most meg 10 évet "fiatalodtam". Miért van, hogy majdnem rendeződött hormonokkal, még mindig csak az egyik pf-em működik???

A PCOS kutatása gyerekcipőben jár még. A met szedésére vonatkozóan is biztosan okosabbak leszünk pár év múlva. Tuti biztosat nem tudhatunk, csak a megérzéseinkre, és meggyőződéseinkre hagyatkozhatunk. Szóval kár ezt a támát enyire szétszedni. ;)

Kép
mamint

Sziasztok!

Hááát... tényleg eléggé elszaladt a ló kicsit itt. Nem mondom hogy meddő vita van és hogy nem érdemes elgondolkozni azon amit pro és kontra állítotok, de én, mint ilyen szinten kívülálló csak pislogok és kapkodom a fejem.

Még jó hogy a vita elején kijelentettem hogy én azoknak a táborába tartozom akik végig szeretnék szedni a metet.
Már nem így gondolom és ezt köszönöm minden hozzászólónak!

Azt hiszem igazsága Alicenek és Sziszának van, meg mindenkinek aki inkább azon az oldalon van hogy a met szedése teljesen egyén függő minden egyes terhességnél. Én a saját gondolkodásom szerint az Alice által említett 2. kategóriába tartozom, nincs diabétesz, viszont van kicsit magas inzulin. Szóval nekem lehet hogy az lesz a jó, hogy ha sikerül teherbe esni hogy a 12. hét után valóban el kell-lehet hagyni és nem lesz gond. Persze normális, egyik irányba sem túlzó étrenddel.
Kíváncsi vagyok hogy annak idején ehhez mit szól majd az orvosom.

Szisza!

Én is kicsit gyogyi vagyok, bár ilyenkor amikor tudom magamról hogy zizi van, megpróbálom tűrtőztetni magam. Már többnyire sikerül. Ilyenkor tudom hogy a hiba az én készülékemben van és inkább békén hagyok másokat. :)

Tudjátok én min hezitálok?! Hogy menjek-e vissza a "régi" nőgyogyimhoz vagy sem. Kéne csinálni hormon labort, meg UH-t megint, meg jó lenne ha valaki okos tudna arról hogy mi van velem és nem csak partizánkodnék össze-vissza. Nagyon csábító lenne a Rambóka által ajánlott Vizer doki, de sajna nekem najon drága a tarifája. :(
Kicsit félek hogy le leszek szúrva hogy magánakcióba kezdtem a met szedését illetően... No persze erre mindjárt megvan a frappáns válaszom is, de bizonytalan vagyok, vagy mégsem?! :lol: Na mindegy, jövő szerdáig még megszülöm a döntést! :wink:

Vicky!

Nekem annak idején direkt azért néztek máj és vese funkciót hogy nehogy baj legyen ha elkezdem szedni a metet. Szóval biztosan van valami köze hozzá, de sajna ennél többet én nem tok.
A hasmenés ügyben azt kérdezném hogy azt eszed amit "szabad" enni vagy ahogy sikerül? Nem sikerült kikísérletezni hogy mitől van a gond? Nekem is néha nagyon durva "kirohanásaim" vannak és pont akkor amikor azt hiszem hogy nekem már mindent lehet enni, még azt is amit nem.

Lafi!

Szerintem senki nem vethet semmit a szemedre. Ez a Te meccsed, csak azzal lehetsz (és lettél is) sikeres amiben hiszel. Ha ez a lapar, akkor az.
Ha Te így gondoltad, akkor meg kellett próbálni. Van egy barátnőm, sok sok év várakozása után lett várandós. Neki endometrózisa (így kell ezt leírni?!) van. Volt neki lapar, megszüntették a ciklusát, tulajdonképpen csináltak neki egy klimaxot gyógyszeresen és nem sikerült. Meg kellett próbálni, de mégsem ettől lett a baba. De most már nem is az a lényeg hogy mitől, hanem az hogy lett. Mint Nálad. ;)

Na nézem hogy közben írtatok-e.
A fejembe szállt az 1 pohár sör amit az előbb ittam. 8)

Monee

Monee

Lilypie First Birthday tickers
monee85
Chorley, Egyesult Kiralysag

Sziasza drága úgy örülök, hogy írsz!

kicsit rosszul jött le neked amit írtam. a meforalt nem kívánom a hátam közepére, most éppen nem vagyok tőle rosszul, és nem bízom meg vakon a mensmentis csapatában, sőőőőt....ha van valaki aki kételkedik, akkor az én vagyok. :wink: :lol: csak éppen most b. dokinő szájából volt valami, amit lecso közvetített, és felkaptam rá a fejem, mert ő mégiscsak orvos, és sokkal több metes terhességet lát, mint bármelyikünk.

de a lényeg, ebben az egész vitában, és az egész lázadásomban, amikor mindennel mindig direkt szembe megyek az az, hogy elszomorít ami egy ideje kialakult a topikon. hogy emberek titokban tartják a laparjukat (és elég sokan vannak, pedig még hány esetről nem tudok én), pedig kismamák lesznek tőle, titokban hormonoznak, és kismamák lesznek tőle, és nem hiszem, hogy jól van ez így.

nagyon egyoldalú, egysíkú és szélsőséges lett a nézőpontunk, álláspontunk.A topik nézőpontja.amibe nem fér bele más, mert leugatjuk akkor a fejét.

lassan nem kell több kérdést feltennie az új topiktagoknak, mert össze lehet foglalni egy rövid hsz-ben a válaszokat, és mindenkinek ezt lökjük. (aki mást gondolna az vagy nem ír, vagy nem ír már egyáltalán, vagy nem meri leírni, vagy leugatják)

én szeretnék együtt izgulni azokkal, akik a lapar mellett döntenek, ha már hosszú vajúdás után meghozták ezt a nem könnyű döntést. és segíteni nekik. már lassan szarul érzem magam, hogy nem diétázom, és eszek szőlőt és tejet merek inni.

dicséretet kaptam, hogy nem dianéban gondolkodom. pedig lehet nekem nem lesz elég a met, nem tudom.

de istenigazából kinek írjam ezeket???

Norka szinte mindig egyetért velem, ha "lázadok", csak akkor nem, ha már provokálóan messze megyek. de ő is gondolkodik, és nem elvakult. rambóka egy édes ember, imádom, tök jókat lehet vele beszélgetni (élőben :wink: :lol: ), okos, szeret ő is vitatkozni, és mindenkinek segít, erején felül is.

akkor hogyan jutottunk el idáig, hogy egycsomóan nem merik leírni a műtétjüket, vagy hogy attól estek teherbe?? (és félre ne értsetek, nem a lapar mellett vagyok, de nem vagyunk egyformák. mi van ha valakinek az használ?? csak azokat nem hallgatjuk meg.)

nagyon örülök, hogy lafi kiállt és ezt elmondta magáról. jó lenne, ha még többen elmondanák, ha egyáltalán olvasnak még minket, hogy mi történt velük. és ha ezentúl nem ugatnánk le senkit, mert másképp látja a dolgokat, esetleg teljesen másként. mert nem csak egy jó megoldás létezik.

én pl. ha ilyen kicsi adagban szedem majd a metet sokáig, pozitív teszttel a kezemben a rögtön abbahagyom majd, mivel met nélkül is két terhességet kihordtam, nem vetéltem el, cukrom soha nem volt jobb mint terhesség alatt, úgy gondolom nálam belefér és szeretném ha nem bántanátok ezért. ez is egy vélemény.

Petrányiról csak annyit, hogy nagyon tisztelem, de könnyű a távolból tanácsokat adni imélen, de nem ő vizsgál meg minket, és legfőképpen nem ő viseli értünk a felelősséget. de remélem nem értetek félre, nem vonom kétségbe a hozzáértését.

asszem most elhúzok hímezni, bár szívem szerint itt ülnék egész este, és beszélgetnék veletek erről. (lehet így is ez lesz).

Kép

Kép
rejo

Vissza: Fogamzás

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?