Rejo!
Kicsit alapban hibás a gondolatmeneted!!!!!
A met nem a vércukrot csökkenti direktben, hanem ún. inzulinsensitiser (inzulinérzékenység fokozó)!
Tehát az IR-t csökkenti.
Azzal, h. csökkenti az IR-t, elősegíti a cukor bejutását a célsejtekbe. Ezáltal a hasnyálmirigynek nem szükséges egy második nagyadagú inzulinkibocsátással begyömöszölni azt oda.
Ha a hasnyálmirigy nincs rákényszerítve a pluszmunkára, kisebb az esély a béta sejtek (ezek termelik az inzulint) kimerülésére és ezáltal a 2. típusú diab kialakulására.
Tehát lényegében a met egy hasnyálmirigy védő szer!
A szedése nemhogy előbbrehozná a diab kialakulását, de inkább nyer pár évet/évtizedet a páciens számára!
Ha jól tudom, a terhesség alatt megváltozik a cukorháztartás és lecsökken az inzulintermelés, ezáltal megemelkedik a vércukorszint.
Talán Szendi doktor írta, h. a terhességi diab vmelyest normális állapot, amivel a szervezet biztosítani igyekszik a magzat cukorellátását.
Azonban ha a folyamat elszabadul, annak elég csúnya következményei lesznek (fejlődési rendellenességek, placenta elöregedés, óriásmagzat, túl sok magzatvíz stb.)!
Normálisan ez a lecsökkent inzulintermelés lehet az, ami miatt kevesebb mettel is jól érezzük magunkat terhesség alatt (egyesek hipóznak is!!!).
De éppen emiatt ugrik meg egyeseknél a vércukorszint!
És akinek kórosan megugrik a vércukra, annak szüksége van metre, h. fokozza a sejtek inzulinérzékenységét és ezáltal visszacsökkentse a cukrot.
Senki nem ijesztgetett senkit azzal, h. mindenképpen diabos lesz, ha nem szedi a metet!
De, ha jól emlékszem, akkor Lecsó kérdezett és neki már az első babájával is diabos gondjai voltak (Lecsó, szólj, ha rosszul emlékszem!).
Szerintem az ő esetében fontos lenne a metszedés!
A többiek esetében pedig gondos mérlegelés tárgyává kéne tenni a dolgot, nem mindenkivel abbahagyatni az elején v. a 12. héten (12. hetet különben sem értem igazán!
).
Meg kéne nézni, h. korábban milyen volt a terheléses vércukorgörbéje, milyen volt az inzulinja, met mellett hipózik-e?
A másik, ami alapvető lenne: Nem terhelésre küldeni a metes csajokat, hiszen az úgyis rossz eredményt fog adni, hanem rendszeresen, legalább trimeszterenként!) hemoglobin A1c-t nézetni. Ez ugyanis megmutatja az elmúlt hónapok(!) vércukorszintjét és nem egy egyszeri adat (ha tartósan emelkedett a vércukorszint, a HgA1c értéke 6% fölé emelkedik, ilyenkor tuti baj van a cukorral!!!)!
Ha viszont a HgA1c rendben van, akkor nem kéne diabbal ijesztgetni.
Ha vki hipózik a mettől terhesség alatt, akkor mindenképpen le kéne csökkenteni, esetleg abba is kéne hagyatni a metet.
Viszont a HgA1c rendszeres kontrolljával időben észre lehetne venni a diab kialakulását és emelni a meten, ha szükséges.
Szóval oda kéne figyelni mindenkire sokkal jobban, mint az átlagos nőkre!
De nem abbahagyatni és fejlődési rendellenességekre, meg méhen belüli retardációra hivatkozni (mert ilyen elváltozás fel sem merült a vizsgálatok során, nem is tudom honnan vetted, h. mettel kisebb lesz a baba!!!!
)!
Ja és még vmi:
Vki hivatkozott arra, h. az átlag nők közt is sok a terhességi diabos.
Honnan lehet tudni, h. ők átlag nők?
Nekem van egy olyan érzésem, h. a jelentős részük szintén metabolikus szindrómás, csak nincsenek diagnosztizálva!
(Szándékosan nem PCOS-t írtam, hiszen a metabolikus szindrómának csak egyik megnyilvánulása a PCOS!)
Ha azt vesszük alapul, h. a nők 5-10 %-a PCO-s, bár egy részüknél nem okoz tüneteket, akkor meg kéne nézni, h. a nők hány %-a terhességi diabos és hogy ez a két halmaz mennyire fedi egymást?
Azt hiszem, sok évre előre tudnánk kutatási témát adni a szülészeti-nőgyógyászati kutatócsoportoknak!!!!!
Megint csak este leszek legközelebb. Sziasztok!
(Ja Lafi! Meg ne sértődj! Rejót csak elkapta a harci hév, nem akart bántani!!!!!!!
Szeretünk!!!!!)