Gratula Mandalának!
Ksgr, szerintem ha van egy jó orvosotok, akkor a kórházzal, bármilyen is, elboldogultok.
Ha nem orvos függő, nézzetek körbe! Az Istvánról csupa jót hallani, ehhez képest oda küldtek már kétszer is ultrahangra (egyszer kb. 3 percig tartott, másodszor meg sem csinálták, csak visszarendeltek... beteg kisgyerekkel 32 fokban potyára mentünk oda, khm), egyszer más okból jártam ott a nőgyógyászaton (na, azt ne is minősítsük), egyszer meg az előző terhességem alatt vérezve oda próbáltam betérni ambulanciára - hát, végül elmenekültem, hogy valahogy átvészelek egy éjszakát, de azt nem bírom. Röviden: mindkét helyre érdemes be is menni, körbenézni és az alapján dönteni, mert mindenkinek más-más dolog fontos, ha olvasgatsz visszafelé itt, látod, hogy már azügyben is eltérő tapasztalatok, vélemények vannak, hogy ki milyen szobába szeretne menni.
Ivett (vagy Fanni?) - a császárról általában érdeklődsz? Engem három éve császároztak a Schöpf-Méreiben. Spinális érzéstelenítésben, ami jó volt, mert rögtön láttam-hallottam a babát, nem egészen két órával később már hozták nekem. A szúrás nem fáj, mert előtte érzéstelenítik a területet, tehát nem érzed, hogy a gerinced környékén mit csinálnak. Az rossz volt, hoy 24 óráig nem kelhettem fel, de a II. klinikán olyan tűt használnak, hogy 6 óra után fel lehet kelni. Egész pontosan kell is felkelni, mert minél hamarabb talpon vagy, annál kisebb a trombózis veszély.
Előkészítés: borotválás, katéter - azért azt is lehet kíméletesen csinálni, sokat segít, ha tényleg ellazulsz, ezt gyakorolhatod addig a nőgyógyászati vizsgálatokon.
A császár maga úgy megy (normál esetben), hogy lemosnak narancssárga fertőtlenítős dologgal, ettől jó ijesztően nézel ki utóbb, majd bikinivonalnál átvágják a bőröd keresztbe, és a méhedet vagy keresztbe átvágják, vagy, ahogy nekem csinálták, hosszában vágnak, itt nem vágnak át izmot, hanem széthúzzák a rostokat. Ez utóbbi kevésbé fájdalmas, állítólag; összehasonlítási alapom nincs, de én azután, hogy felkelhettem, fürgébb és fittebb voltam, mint a gátmetszéses, hüvelyi úton szülő anyuka. Azért vigyázni kell persze az emeléssel, mozgással, de nekem ezt tudatosítani kellett magamban, mert érzésre nekem nagyon jó volt - nem tudom, hogy szerencsés alkat vagyok, vagy a doki volt nagyon ügyes.
Na, aztán kiemelik a gyereket, ez pár perc alatt megvan, utána meg varrogatnak, ez elég hosszadalmas, legalább fél óra volt. Mindebből nem látsz semmit, mert eltakarják a hasad, én nagyon igyekeztem leskelődni, de nem sokra mentem vele.
Furcsa érzés volt, hogy a műtét előtt láttam a lábam, de nem éreztem semmit; műtét közben remegtem, mint a nyárfalevél, de mindenki állati kedves volt, úgyhogy azért jó hangulat volt, miközben azon izgultam, hogy vajon hogyan tudnak így nyiszatolni, hogy remegek.
Aztán leesett, hogy ott aztán nem mozog semmi, olyan, mint a bot
Megnyugodva remegtem tovább.
Utána megmutatták a babát, vitték méricskélni, vizsgálni, ott már apja végig vele volt. Utána még hozták hozzám egy pillanatra, de utána vitték az inkubátorba kb. két órára, mert ott az a helyi szokás. A 24 órás fekvés alatt csecsemőosztály volt, de többször felhozták.
Amennyire tudom, ennél sokkal több találkozásra itt sem lehet számítani, mert elvben 24 órás örző van (de ld. feljebb...), de ha már császározás van, akkor mindenképp hendikeppel indul az ember lánya... Én nagyon remélem, hogy most nem ez lesz, a gyerek ezúttal befordult, minden nap győzködjük.
Timi, javíts ki, ha valamit rosszul írtam a császárról!
Nézd, itt:
http://www.babycenter.com/videos/view/?vid=1286554 angolul ugyan, de meg tudsz nézni egy császármetszést, itt átvágják az izmokat. Vigyázz, rövid ugyan, de tényleg látsz mindent, érzékeny gyomorral inkább hagyd ki. Viszont azt is látszik, miért kell nagyon a hasszorítós bugyi...
(Ja és ha valaki szeret készülten menni, akkor azon az oldalon van rendes szülésről is rövidfilm.)
Tényleg Timi, neked ez az oldal nyelvgyakorlásra isteni lenne, szerintem.
Ami az orvost illeti, az enyém új (lesz) a klinikán, én úgy kerültem ide, hogy jöttem utána, Dr. Bakos István, van róla topik, oda leírtam a véleményem; most augusztus végéig szabin lesz, 27-étől Auróra utcai rendelőben megtalálható.
Tücsi