Új privát üzeneted érkezett!

Hahó!

Giga, nálunk az a helyzet, hogy Bogi elég koránkelő típus, rendszerint legkésőbb fél8-ra készvagyunk a reggelizéssel (nem mindig eszik ám eleget - legalábbis szerintem). Aztán kb fél10-10-kor eszik valami gyümölcsöt, vagy egy nagy Danoninot, és azzal elvan ebédig, ami a fáradtságától függően fél12-fél1 között bármikor van. Aztán kb 2-2,5 óra szunya, utána meg már altalában hazaér a férjem, mire fél5-kor uzsonna van, és akkor zabálnak kettesben egy hatalmasat. Vacsi meg a fürdés után, ami mostanában sokszor este 9 után van, valahogy nagyon nehéz esténként lefárasztani a csajszit. Legjobb esetben fél10 is elmúlik, mire ágyba kerül, de sokszor csak 10 után alszik el. Elég macerás, de ez van... :roll: :wink: Bár nálunk azért sikerült viszonylag jól beállnia a napirendnek, mert Bogi 7-8 hetes kora óta végigalussza az éjszakákat, így éjjelente nincs se evés, se ivás.
Az ízekkel meg tudom, milyen nehéz, az én lányom is elég válogatós, pl. a zöldségeket kifejezetten utálja, ráadásul a gyümölcsféléket is csak akkor eszi, amikor épp nincs idényük, hadd fizessenek az ősök jó sokat érte... :? :lol:

Hajrá! :lol:

Üdv: Andi

Kép

Kép
andibab

Giga! Jól szopó babáknál nagyon gyakori, hogy nehezen állnak át a szilárd kajára. legyél türelmes, és már az is jó, hogy a gyümiket megeszi. Próbálj a krumplihoz anyatejet keverni, így édesebb is lesz, meg "ismerősebb" ízű. Ezt megteheted mindenféle egyébbel is. Egyébként meg 9 hónapos korig semmi gond nincs ha csak anyatejet eszik a gyerek.
Ja és reggeli, meg ebéd között adjál nyugodtan gyümit, olyan 10, fél11 fele.

Szonjának ilyen idős korában csak két étkezése volt más, szopival együtt. Szerintem nincs nagy baj nálatok! :wink: :D

thenus

Sziasztok!

Csak gyorsan bekukk! Nincs semmi különös velünk, itthon gubbasztok és kicsit unatkozom. Emiatt a méhszáj mizéria miatt autókázni se nagyon merek - bár lassan azért kicsit nyugodtabb vagyok... így Veresegyház közig határát max a doki vizitek miatt lépem át és napokig itthon vagyok, dehát legfontosabb a baba és eljön majd az én időm - a 34. hét után egy kicsit lazábra eresztem a pórázt, ha változatlan lesz a helyzet; a 36. hét után meg főleg!

Ehhez a hozzátáplálás témához nemigen tudok hozzászólni, de csak olvasgatok és okulok. Na majd októberben jövök a szoptatós kérdéseimmel... :oops:

Andi nagy drukk!!! És hogy hogy nőnek ezek a gyerekek... hajaj, jó kis súlyzók lehetnek! :wink:

Jutta

KépKép
jutta

Giga + Szantre!

Nálunk nagyon bejött az "édes alma" . Ez az a fajta alma, ami picike és zöldes, már az idei termésből való. Így is árulják, hogy "édes alma" mert valóban nagyon édes. Dóri egyből lenyelte, pedig a bolti almalé egyáltalán nem tetszett neki. Próbáljátok ki!
(Giga, én a Zsófialigeti megállónál lévő Miklós-zöldségesnél vettem még a hétvégén. )

Ja, és köszönjük a köszöntéseket!

Tök jó, hogy újra lesznek kisbabók nemsokára. Hogy repül az idő..! :D

KépKép
tüccs

Sziasztok!

Látom a hozzátáplálás a téma... már én is edzem hozzá magam, hogy nemsokára mást is fog enni, nem csak anyatejet... (Lilla igazából már alig várja, rendszeresen megpróbálja elenni előlem a kaját, ha a számhoz emelek valamit akkor azonnal lefelé húzza a kezem és már nyitja is a száját... szóval az biztos, hogy a lelkesedés meg van benne... a kérdés csak az, hogy mit szól majd a kaják ízéhez...)

Ja igen. Én rögtön egész kajával fogok nála kezdeni (na jó, almánál nem, az túl veszélyes lenne az éles darabkák miatt, ott vagy lereszelem vagy hajszál vékonyra vágom majd neki... esetleg egész almát adok amibe előtte beleharaptam - de a párolt répát pl. egészben fogja megkapni stb.). El is kezdtem utánanézni a témának (baby led feeding) és egyre jobban meg vagyok róla győződve, hogy Lilla csak akkor fog pépes babakaját kapni ha elmegyünk valahová és nincs kéznél más bababiztos kaja. Mondjuk az fogja legjobban befolyásolni a dolgot, hogy milyen biokajákat tudunk majd neki ősszel-télen szerezni. (A közelben nem sok biopiac van sajna - XVI. ker.)

Próbált itt már valaki ilyet?

(megjegyzem az első etetéseket videókamerával fogjuk végigcsinálni :)))))
Vendég

Kép
Vendég

Biztos, hogy a baba emésztőrendszere fel van készülve arra, hogy rögtön darabos dolgokat emésszen meg? Laura csak kb. 1 hónapja eszik darabos ételt amit az ínyével rág meg, mivel csak két foga van elöl. Ha jól tudom a rágás csak 6 hónapos kor után kezd kialakulni a babáknál.
Vendég

naccempilla: én is 6 hónaposan fogom elkezdeni a hozzátáplálást... olyankor elvileg már készen áll a baba a darabos kajálásra...

Találtam erről egy csomó honlapot, úgy látom, külföldön már kultusza van a darabos kajáltatásnak... (állítólag később kevésbé lesz válogatós a gyerek, jobban be tudja majd lőni, hogy mennyit egyen tehát nem lesz olyan hajlamos az elhízásra stb. - és mostanában már a WHO is azt propagálja, hogy 6 hónapig csak anyatej vagy táp, utána pedig darabos/egész kaja...)

Nekem igazából csak az a fura, hoyg az amcsik brokkolit is adnak a babának első körben... pedig úgy tudtam, hoyg azt csak sokkal később szabad... de erről majd még úgyis konzultálok egy dietetikussal...

Ja, itt vannak képek első-kajás babákról :)))) (hogy mennyi szemetet össze nem etetnek ezek a kölykökkel... nekem a tészták láttán feláll a hátamon a szőr)

http://babyledweaning.blogware.com/blog/PhotosVeryfirsttastesofsolidsat6months
Vendég

Sziasztok!

Nagyon tündériek a babák! :D

Cs1!
Utólag is BOLDOG NÉVNAPOT KÍVÁNOK!!!!

Megtudja nekem valaki mondani hogy a Surányi.dr nincs-e szabin?Meg emelt mostanában a magánrendelésén?

Kép
Kép
ancsa81

Csakegy: szerintem sem jó ötlet a darabos kajálás, ezt tapasztalatból mondom, ugyanis Lolo már ugye több, mint három hónapja eszik pépeset, mostanában adok neki néha kézbe, vagy én tartom neki a rágnivalót (pl. banánt), de nem biztonságos!!!! Kb. minden 3. harapásra akkora darabot harap le, hogy nem győzöm kiszedni a szájából, ugyanis öklendezik tőle! Ugyanez a helyzet a babakeksszel is. Az alma a legjobb ilyen szempontból, mert az "reszeli" a fogával...
Szóval én tuti nem kezdenék darabossal, még 6 hónapos kor után sem!!! Szerintem legkorábban 8 hónapos kor körül lehet/érdemes, de mindenképp tudjon stabilan (!) ülni és legyen foga!

Egyébként hétvégén keresztelőn voltunk, volt ott egy baba, 8 hónapos, tejcis, most kezdenék hozzátáplálni, de nem nagyon megy, nem eszik meg semmit. Úgyhogy akkor kifejezetten örültem, hogy ilyen korán kezdtünk hozzátáplálni, mert Lolo meg aztán mindent megeszik! Most eggyel csökkentettem amúgy az étkezéseinek számát, mert így egyszerre többet eszik meg és sokkal jobb étvággyal! :)

Éjszakai szopit meg kiváltottuk gyümölcslével. Most fél 10 - 10 körül elalszik, kb. 4-ig bírja, akkor megiszik egy egész üveg (2 deci) jó tartalmas gyümölcslevet, és reggel 8-ig bírja vele.

Na megyek, ma vásárolgatunk az utazásra (gyerekülést is!!!), holnap pakolunk, holnapután pedig utazunk! :)
Vendég

Sziasztok!
Nircee: Hát nem tudom, a családi naponta 10.000 ft, ezt nem nagyon engedhetjük meg magunknak.
Úgy néz ki, a doki legalábbis azt mondta, hogy 4 napra adnak ki. Azért ragaszkodnék a 4 naphoz, mert nem szeretném, hogy azelőtt kitegyenek, mielőtt a gyerek megkapta az oltását. Van egy olyan oltás, amit két napos kora körül kell megkapnia, nem tudom, mi a neve, de állítólag akkor bontják ki a 6 db-os vagy 10 db-os csomagot, amikor már van annyi gyerek. Ha nincs, akkor minket kitesznek és másnap mehetünk vissza a gyerekkel és várhatunk esetleg órákat (miután két napja szültem), mire megkapjuk az oltást, mert nem biztos, hogy mindenki azonnal pattanni fog, mert én ott vagyok és ezt nem is várom el. Tehát nekem mindegy, mikor engednek ki, csak a gyerekkel másnap ne kelljen visszamenni, ennyi a kérésem. Nem tudom, az alapítványiban van olyan, ahová nem mehetnek be látogatók, de két anyuka van a gyerekkel és az napi 3.000 ft, lehet, hogy az lesz a megoldás. Ráadásul ha jól tudom, akkor a két anyukára van egy fürdőszoba, tehát azért az nem lehet nagyon rossz.
Pimpoka: ha olyan dolog történt a kisgyerekkel, amiből tanulhatnék, akkor kérlek, meséld el nekem, ha nem, akkor majd szülés után, jó? :)
Andibab: megfogadom a tanácsodat :). Megmondom őszintén, elképzelésem nincs, milyen egy kórházban lenni, nem tudom, milyen lesz az egész, nem tudom, mire kell felkészülni, tehát minden tanácsot jól fogadok, köszönöm szépen! :)
Verna: nagyon sajnálom a rossz tapasztalataidat, remélem, nekem nem kell ugyanazt megtapasztalnom, már csak imádkozni tudok érte, hogy ne úgy járjak, mint te. Tényleg sajnálom :(.
Egyébként meg egy kicsit izgulok, nekünk első gyerek, elképzelésem nincs semmiről, Hála Istennek a védőnőnk nagyon tapasztalt és segítőkész. Hát remélem, azért valahogy megleszünk. Csak a gyerek legyen egészséges!
Andibab: szurkolok neked! Remélem, problémamentes szülésed lesz. Volt olyan anyuka, aki nagyon dícsérte a császáros szülését, annyira rendben volt minden nála. Minden esetre, jó egészséget kívánok nektek!
piroska.103

Piroska: nem akarlak elkeseríteni, de 4 nap a normál szülés, ha esetleg császár, ami mindig benne van a pakliban, akkor inkább 6 nap... egyébként szerintem az oltást megkapja, most nagyon sok a gyerek!
Szólj a dokidnak, hogy kérsz alapítványi szobát, és ha nincs, és 6 ágyasba kerülsz, akkor naponta kérdezz rá, hogy mikor szabadul fel!!! Én ezt csináltam, és először a családi szabadult fel, abba mentem, egy napra, utána mentem át a 2 ágyasba. Egyébként ahol én voltam, ott 4 anyukára volt egy vécé és egy zuhanyzó (2 db. 2 ágyas szobának volt közös). A szomszédban azt hiszem 1 szobára volt 1 zuhanyzó.
Mondjuk én is sokallottam a 10 ezret a családira, de miután eltöltöttem ott egy napot, már nem is kell más! Tényleg mint egy szállodai szoba, apuka is bejöhet - azért az is egy jó dolog! És én csak ott tudtam pihenni igazán (kényelmes, alacsony ágy!!!!), akkor aludtam, akkor szoptattam, amikor csak akartam...
Persze, megértem, hogy sokallod, mondom, én se szántam volna rá szülés előtt, de most már azt mondom, hogy a következő gyereknél már előre gyűjtök a családi szobára, ez tuti!!!! (Bár gondolkodom a Shöpfi-n is, most, hogy magánkórház lett, de ott se jobb a szoba, sőt...)
Vendég

Sziasztok!

Ancsa! Azt hiszem Suri doki most jött vissza szabiról.

hozzátápi: Szerintem sem szerencsés rögtön a darabos, de mindenki maga dönti el. A gyomornak szerintem sokkal nehezebb feldolgozni a megrágatlan egész falatokat. (Nálunk még most is van, hogy ugyanúgy látom a pelusban a répát, ahogy lement)Tényleg akkor érdemes, ha már van elég fog, tud ülni, stb... Szonja kb. 2 hónapja eszik darabosat, úgy hogy megfogja és ő harapja. Pl. barack, paradicsom, stb... Előtte csak a keksz volt ami nagyobb volt, de az elolvadt a szájában.

thenus

Köszi a segítségeket a hozzátáplálással kacsolatban. Szerencsére nem szoktam túlaggódni az ilyen dolgokat. Attól nem félek, hogy szerencsétlen gyerek éhen halna... Szóval majd lesz, ahogy lesz. Előbb-utóbb belejövünk. :wink:
Darabosat még én sem adok Lilinek, bár az apukája tegna megróbált banánt adni neki, de nagyon nagy falatokat harapott le, így gyorsan abbahagytuk.
Kekszet mikortól lehet adni nekik? Lilinek lassan meglesz az alsó két foga. Most bújik kis a 2. :lol:

Piroska!
A 2 ágyas alapítványi szokák 3000-ért nagyon jók. Én ilyenben voltam és teljesen jól elvoltunk a másik kismamával. Sőt egy pár nap után szobatárs váltás volt nálunk, és az egyik barátnőm jött be mellém. Ugyanaznap szültünk, úgyhogy minden király volt. :lol:
Nagyon kulturált, igényes, és az egy fürdőszoba 2 emberre nagyon jó! Én most is ilyenbe szeretnék majd menni! Csak ajánlani tudom.

Kép
Kép
giga1

Pont ez a két ellenérv jutott eszembe amit Verna és Henus írt. Az egyik, hogy fulladást okoz a másik pedig, hogy sokkal nehezebb megemészteni a darabos ételt. Gondolom nem véletlen az sem, hogy a bébiételek 8 hónapos kor után válnak darabossá.
De mindezek ellenére, tényleg mindenki maga dönti el, hogy mit ad a gyermekének.Nekem mindkét lányom pürékkel kezdett és semmi probléma nem volt az átálással, amikor eljött az ideje.
Vendég

Sziasztok!

Piroska,
teljesen igaz, a 10ezer nagyon sok, de ahogy Verna, én sem tudnám elképzelni máshol. Szerintem a születés és a családdá válás annyira intim dolog, hogy nekem nem fér bele, hogy ezeket az első napokat egy idegen emberrel, és ne a férjemmel töltsem! Így ő már Marcit 2 naposan (!) pelenkázta, végignézte a fürdetést, és órákig gyönyörködhetett a fiában. Azóta is nagyon szoros a kapcsolatuk és nincs olyan dolog, amit nem csinálna meg a baba körül. Csak azért nem aludt ott, mert itt lakunk Csömörön, így nem lett volna értelme, csak jobban tudott pihenni itthon. De reggeltől estig velünk volt! Ettől függetlenül persze ha a második babánál nem lenne családi szoba, akkor kibírnám máshol is, tragédia nem lenne, de ha választhatok, akkor csakis ezt! Úgyis olyan sokmindenre elköltünk 40-60ezer forintot, és ha ezt már az elején belekalkulálja az ember, akkor talán kibírható. De ne értsen senki félre, tudom, hogy sok pénz, nekünk is az!

Hozzátápi,
a darabossal nekem is vannak fenntartásaim, de hát tényleg mindenki úgy csinálja, ahogy jónak látja, biztosan mindenki a legjobbat akarja a picinyének. Én mostanában kezdtem csak Marcinak babánt adni, azt nagyon édesen majdszolja, bár még nincs foga. Tegnap próbálkoztam almával is, és bár egész kicsi szeleteket adtam, a végén az egyiket annyira félrenyelte, hogy a nyelőcsövéből kellett kipiszkálnom!!! Én is, ő is nagyon megijedtünk, szörnyű volt látni, milyen másodperc alatt ellilult!!! Nem is tudom, hogy volt annyi lélekjelenlétem, hogy olyan mélyről kiszedjem, nem is gondolkoztam, csak ösztönösen cselekedtem. Szegénykém úgy sírt utána, hogy elhatároztam, az almával még egy ideig nem próbálkozunk. A banánnal nincs baj, mert az szédolvad a szájában. A keksszel is ugyanígy jártunk egyszer, mint az almával, így én azt még reszelem, majd később újra próbálkozunk. Egyébként mindenből kap már kóstolót, amit mi eszünk, kisebb darabokat (már nem pürésítek semmit), azokkal nincs gond, de ezek olyan kis darabok, mint amelyek a 8 hós bébiételekben is vannak- 2-3mm-esek.
Mikor el kellett idő előtt kezdenünk a hozzátápit a 4. hónapban, én is nagyon el voltam keseredve, de látva milyen nehéz a csak szopis babákkal, most már nagyon örülök, mert Marci mindent elfogad. Nemcsak minden ízt, hanem minden állagot és minden hőmérsékletet is. A gyümölcsöket pl. egyáltalán nem melegítem, hűtő-hidegen eszi, csak a főziket és a tápot kapja langyosan. És ezzel sem volt soha egyetlen gond sem.
Csakegy, én azért nem harapnék bele előtte, mielőtt odaadnám az almát a babának, a szánk ugyanis tele van rengeteg bacival, amit nem biztos, hogy a babának át kell adni, különösen, miután a foga is kijött, de egyébként sem. Inkább vágd le késsel. (csak egy tanács, persze úgy csinálod, ahogy a legjobbnak látod)

Andibab,
amit mond a védőnőd, az csak félig igaz. Tudniillik mikor én baba voltam és Anyunak 6 hét után nem lett teje, elkezdtek tápot adni, amit viszont nem voltam hajlandó megenni (akkor még nem volt ilyen választék), így 2 hónapos koromtól már főzelékeket adtak. Nem így akarták, de életben kellett valahogy tartani. Nassolásról persze szó sem volt, de én igenis nagyon keveset ettem, 1 évesen csak 7 kiló voltam (igaz, 2300g-mal születtem), és állandóan sírtam, hogy éhes vagyok, de mikor kajáról lett szó, nem ettem. Anyuék azóta is mesélik, hogy rémálom volt engem etetni, sokszor már sírtak tehetetlenségükben. Viszont pont amiatt, mert ilyen kis tömegű voltam, nem tehették meg, hogy kihagynak egy etetést. Meg akkoriban más is volt a nézet (szigorúan 3 óránként etetni stb.) Szóval tény, hogy sokszor affektálás a nem evés, de igenis van, hogy a gyerek rossz evő. Csóringereknél meg persze, megeszik mindent, mert eleve nagyon keveset kap. Igaz, csóringereknél általában betegek sem lesznek a gyerekek, pedig annyi mocsokkal találkoznak. Ha meg megbetegszenek, akkor sokszor meg is halnak, mert nincs pénz gyógyíttatni. De azért nem szívesen követném az ő példájukat.

No, jó sokat írtam, és semmi értelme nem volt, de mindegy, már nem törlöm ki. :lol:

Verna,
jó utat! Érezzétek jól Magatokat!!!

Kép
Kép
nircee

Piroska!
Én is ajánlani tudom a 2 ágyas alapítványi szobákat. Nagyon kellemesek és a zuhanyzó-wc is szép. A fizetés pedig utólag történik, kapsz 1 csekket és be kell fizetni az összeget. Mi kb. 1 hónap után fizettük be, de szerintem részletfizetés is lehetséges, csak akkor több csekket kell kérni. Így szerintem barátságosabb az anyagiak része is.

Az egyik ismerősünk a Shöphi-ben fog szülni ősszel, és a dokija a szülés díja mellé ugyanúgy kéri a saját díját is. Így 130e + 70e-ért fog szülni. Azért ez nagyon felháborító. Más tészta, hogy én biztos nem szülnék senkinél ennyiért.. :shock:

KépKép
tüccs

Nircee, nem törvényszerű, hogy a csak szopisok, rossz evők lesznek. Mi vagyunk erre az ellenpélda. Szonja mindent megeszik. Én annak örülök, hogy csak szopott. Szerintem egyébként a gyerekek sokszor és gyorsan változnak, egyáltalán nem garancia, hogy egy csecsemőkorban jól evő gyerek egész életében az lesz. Nagyon sok olyannak találkozom, akik babakorukban mindent megettek, 3-4 éves korukra pedig olyan válogatósak lesznek, hogy "öröm" nézni.Függetlenül attól, hogy szopiztak, vagy tápiztak. Az óvoda tele van ilyenekkel. :)

thenus

Henus,
persze, nem is ezt mondtam, csak azt, hogy én szerencsés voltam, hogy a korai hozzátápi jól sikerült, bár nem így terveztem. Én is szerettem volna kizárólagosan szoptatni, de nem ment, pedig mindent megtettem. És ha lesz második gyerkőc, természetsen nem fogom korán elkezdeni a hozzátápit csak azért, hogy jól egyen. :lol: Egyébként teljesen igaz, amit írtál: én mint írtam, nagyon rossz evő voltam babaként, aztán elkezdtem kamaszodni, az étvágyam is megugrott, azóta állandó súlyproblémákkal küzdök, mert imádok enni. Nagyon is! :oops: :lol:

Kép
Kép
nircee

Nircee, én ugyanez :? Kisgyereknek gebe voltam, vérszegény, meg ilyenek... MOst meg majd szét durranok, olyan szép kerekecske vagyok.... Szülés előtt állandóan fogyóztam, pedig nem kellene sokat, csak egy 5-6 kilót. Most is várom, hogy abbamaradjon a szopi, és kezdek valami fogyit. :roll: :oops:

thenus

Lányok, elég amatőr kérdésem lesz. :lol:
Ma pépesítettem almát Dórinak, de csak a sima üvegreszelővel sikerült pépet csinálni. Kipróbáltam a mixerünket, meg a szomszédét is (az másfajta.. ) de egyik sem csinált pépet. Most valamit rosszul csinálok ?? Egyelőre az almával elboldogultam, de később krumplit meg répát is az üvegreszelőn reszelni, elég érdekes lesz.. :? Ti hogy és mivel csináltátok ??

KépKép
tüccs

Tüccs: a kis mennyiséggel nem boldogul a mixer! Esetleg tegyél hozzá pici vizet. Bomixert használsz? Az jobb!

Hozzátápi ügyben ugyanazt írhattam volna, amit Nircee: 1. én is szoptattam volna szívesen akármeddig, de így utólag nem bánom, hogy 4 hósan kezdtük, mert nagyon szépen eszik Lolo.
2. Én sem adok semmit Lolonak, ami a számban volt, pontosan a bacik miatt... Mondjuk én megeszem, amit ő megcsócsál, de az más tészta. :)

Egyébként nem vettünk gyerekülést, úgy döntöttük, kihúzzuk még két hónapig, ugyanis nem ajánlották a 0-18 kilósakat (kivéve a Concord-ot, az állítólag ebben a kategóriában az egyetlen, ami jó), DE: azt a saját szemünkkel is láttuk, hogy vagy menetiránnyal szemben, hordozóként funkcionálnak ezek az ülések, ez esetben viszont nem ajánlott állítani a háttámlát, vagy pedig menetirány szerint, de akkor meg nem ajánlott dönteni. Szóval pontosan azt a funkciót nem tölti be, amiért vennénk... így marad a 9-18 kilós, majd megnézzük a horvátoknál is, állítólag ott olcsóbb is...
Vendég

Kedves Verna!
Én nem azért nem választok családit, mert nem szánnám rá a pénzt, hanem azért, mert októberben kapunk egy nagyobb összeget és én szeptember 30-ra vagyok kiírva. Addig egyszerűen nem tudunk rá pénzt szerezni. Már az egész családtól kaptunk pénzt, mert most nagyon rosszul állunk anyagilag, csak októbertől leszünk kicsit jobb helyzetben, ez van... Ha lenne rá pénzem, akkor nem gondolkodnék rajta. Egyébként mikor kell fizetni, a végén?
A 4 nap nekem sem rossz, nekem nem a 4 nappal volt gondom, hanem azzal, hogy azt is hallottam, hogy 2 nap után kitesznek a kórházból, attól voltam megijedve. Ugyanis két nap alatt nem biztos, hogy megkapja a gyerek az oltást. Arról nem beszélve, hogy négy vagy öt nap alatt sokminden kijöhet, de két nap alatt nem annyira. Mindegy, a 3.000 ft-os szobát valahogy kiszorítjuk és az is jó lesz, jobb a semminél. :)
piroska.103

Tüccs, ez most komoly??? Utólag kell befizetni???? Mert akkor nem is kérdés, hogy családi szobába mennénk, ugyanis mi októberben rendeződünk anyagilag, tehát meg tudnánk oldani, ha utólag kell fizetni. Jajj, Istenem, mondd Tüccs, hogy igaz?? :))))
piroska.103

Piroska! Úgy emlékszem írta már valaki korábban, de az alapítványi szobákat (szerintem a családit is) csak később, csekken kell befizetni - akár egy hónappal szülés után is lehet. Ha ez változtat a dolgon, és lesz lehetőséged alapítványi 2ágyasat, vagy családi szobát választani, nyugodtan számíthatsz rá, hogy nem kell azonnal fizetni! És sokkal-sokkal kellemesebbé, nyugodtabbá teheti a kórházban töltött időtöket!

Márk harmadik próbálkozásra elég jól fogadta az őszilevet. Mégsem olyan reménytelen.. :)

Réka [szantre]

Kép
Kép
szantre

Ja, látom azóta tisztázódott.. :D

Réka [szantre]

Kép
Kép
szantre

Kedves anyukák!
Köszönöm a válaszokat, nagyon sokat segítettetek! :):):)

Giga1:
Neked is köszönöm! :) Ha utólag kell fizetni, akkor inkább a másikat választanám, de ha nem lesz, akkor a 3.000 ft-os is meg fog felelni nekem, csak az a lényeg, hogy biztonságban legyen a gyerek, ez mindennél fontosabb.

Verna:
Azt hiszem, te írtad, hogy bagóztak a mosdóban, hát sajnos, amikor voltam vizsgálaton a dokimnál, akkor tapasztaltam én is ilyet. Nem értem, hogy egy anyuka, aki most szült, hogy tud cigarettát fogni a kezébe, de ez nekem mindig kínai marad. Hát a szoba, az majd kiderül, de én szívesen mennék családiba, ha azt utólag ráér kifizetni. Majd kiderül :) A lényeg, hogy egészséges legyen a pici, minden rendben legyen, aztán a többi majdcsak meglesz valahogy :):)

Ha esetleg van valami, amire fel kell készülnöm (azonkívül, hogy a szülés nagyon fáj, dehát ezt elképzelni nem lehet, mennyire, bár ez sem törvényszerű, hogy kinek mennyire, majd ott és akkor kiderül), akkor megkérlek benneteket, írjátok meg, hogy legyek felkészült, amennyire csak lehet. Jobb dolgokat előre tudni, a szülés aztán különösen egy olyan dolog, hogy minél felkészültebb vagy, annál szerencsésebben alakulhatnak a dolgok. :) Csak azért imádkozom, hogy egészségben megússzuk mindhárman ( a férjem is természetesen beletartozik :)).
piroska.103

Szantre!
Neked is köszönöm! :) Nem is tudjátok, mekkora kő esett le a szívemről! Istenem, köszönöm nektek! :):):)
piroska.103

Andibab!
Szurkolok nektek! Remélem, nem kell a műtét. Tiszta szívemből a legjobbakat kívánom nektek! :)
piroska.103

Piroska!

100%, hogy a csekket utólag kell befizetni. Én is családi szobában voltam és az utolsó nap jött egy hölgy az üres csekkel. Azt mondta, hogy írjuk rá az összeget és egy hónapon belül fizessük be. Szerintem, ha nem pont egy hónap múlva fizetitek be, akkor sem fog senki szólni.
Az is 100%, hogy bent tartanak 5 napig, mert az 5. napon veszik le a babáktól a sarokvért a vizsgálatokhoz. Én abban reménykedtem, hogy hamarabb kidobnak, de sajnos nem. Az 1 sz. szülészeti klinikán szült a sógórnőm 1 hónapja, ott 3 és fél nap múlva hazaengedték (a mázlista).
További jó pocakosodást!
Vendég

Sziasztok!

Hozzátápláláshoz még mindig kezdő vagyok! :wink:

De voltam szülésfelkészítőn és azt mondták, hogy 3-4 nap után kiengednek, sőt inkább 3... Egyrészt sokan szülnek mostanság, másrészt az eü változások miatt ez a módi.

Persze ez akkor igaz, ha minden OK, de miért ne lenne az.

Saját felelősségre pedig hamarabb is hazamehetsz, bár az nekem is furi!

No és akkor milyen szurit kell megkapnia? Csak mert akkor rákérdezek... és van még vmi más is?

Jutta

KépKép
jutta

Sziasztok!
Én még az eü-s változások előtt szültem, és mi is csak 3 napot voltunk bent. Az utolsó nap vették le a sarokvért. Az oltást (nem tudom már, hogy mi a neve) is megkapta addigra, úgyhogy nyugodtan mentünk haza. :)

Kép
Kép
giga1

Még egy egész más témával kapcsolatban lenne kérdésem.
Beküldtem a Liberóhoz a kis figurákat az első ajándékért, kicsit bonyisan ugyan, de megkaptam. A kérdésem az lenne, hogy a második adagot mikor kell beküldeni, vagy ők küldenek valamilyen levelet, vagy tájékoztatót? Mert az elsőnél az volt, hogy küldtek egy kérdőívet, és azzal együtt küldtem vissza.
Köszi!

Kép
Kép
giga1

3 napot? Nekünk miért kellet 5 napot ott dekkolnunk? Akkor azt mondták, hogy a sarokvért csak az 5. napon lehet levenni, meg valami szurit is csak akkor kaphat meg. :(
Vendég

Sziasztok!!

Kicsit eltűntünk megint, de azért remélem mindenki jól van... :lol: :lol:

Sajna nincs sok időm leülni a gép elé, mert Nati egész nap fent van ritkán elalszik 2*40percre, de akkor házi munkákat kell csinálnom...
Na mindegy!!

Egyébként nem is értem, hogy ki írta azt a babás-könyvekbe, hogy a kisbabák naponta 16 ÓRÁKAT ALSZANAK.... :shock: :shock:

Szóval: (előre is bocsi, hogy nem részletezem, de már annyian vagyunk (hála), hogy nem tudom követni)

Boldog Hófordulót / Szülinapot / Névnapot minden Babónak !![/

Elválasztással kapcsolatban:
Natinak én már 2 hete öszibarack pépet adok, amit nagyon szeret délelőtt 10-kor adok neki és kb.40gramot be is vág.
Ezt főleg azért adom neki, mert 3-4 naponta kakilt, de mióta adok neki gyümölcsöt minden nap van termés.. :lol: :lol:
( Plusz mi még teljesen tápszeresek is vagyunk)
Szóval ez anyuka függő, hogy ki, mikor, mit vezet be....

Itt egy pár kép rólunk:

Kép

Ja szombaton fülbelövés is volt: (szegény úgy sírt... :cry: :cry: )

Kép

Ja és így szoktunk ébredni:

Kép

A pocakosoknak kitartást!!!!

Kép

Üdv Mindenkinek
Linda+Nati
linda25

Sziasztok,

mi is a negyedik napon jöhettünk haza, aznap reggel kapta meg a BCG-t és utána dél körül vették a sarkából a vért. Sőt az utolsó nap volt a hallásvizsgálat is. A BCG oltás, amit a bal vállba, a bőr rétegei közé adnak be. Tuberkulózis ellen véd, és maradandó heggel gyógyul. A BCG-t 0-6 hétig bármikor megkaphatja, általában a szülészeti intézmény, de már otthon a gyermekorvos is beadhatja.

A vér, amit a cseppség sarkából vesznek, egy speciális anyagcsere betegség, a fenilketonuria vizsgálata. A vizsgálattal egybekötve még egy enzimbetegséget (galaktózémia), és a pajzsmirigy esetleges alulműködését is ellenőrzik. Az eredmény értékelhetőségéhez több napos táplálásra van szükség, ezért az ismétlések fő oka a korai hazaadás.

És még ugye attól is függ, hogy mennyire sárga a kicsi.

Egyébként az augusztusi baba magazinban van egy olyan cikk "orvosi szemlén az újszülött" amiből sok mindent meglehet a szülés előtt álló kismamáknak.

Szép napot Mindnekinek!

Kép

Kép

Kép
pimpoka

a tudni lemaradt.... :-)
szóval sok mindent melehet tudni a baba magazin cikkéből

Kép

Kép

Kép
pimpoka

verna, láttam, hogy nektek is vannak fisher price kockáitok, a kérdésem az lenne, hogy a zöld hengerforgón és a négy karikás forgón nektek van-e minta vagy volt-e a csomagolásban, mert én nem találtam, de így meg olyan csupasz.
Lelle nagyon szeret vele játszani, főleg amióta tud ülni a lábai között vannak és veszettül nyomogatja és pakolássza.
Sokkal jobban eljátszogat ülve, mint eddig. De sokkal jobban is pakolászik...
Viszont olyan édes, ahogy menetel négykézláb.

Kép

Kép

Kép
pimpoka

Sziasztok!
Köszönöm a sok tanácsot! :)
Nekem az orvos azt mondta, hogy négy napot kell bent lennünk. Csak a védőnő mondta, hogy kérdezzek rá, mert volt olyan anyuka, akinek vissza kellett menni, mert két nap után kiengedték, még nem volt meg minden vizsgálat és emiatt. Azért azt gondolhatjátok, milyen érzés lehetett... :(
Hát nem tudom, akkor majd meglátjuk, hol lesz hely, de mindenképpen alapítványiba megyünk.
Naccempilla:
lehet, hogy csak öt nap után lehetne megcsinálni a sarokvért, de ezt a szabályt felülírták. Vagy egyszerűen csak azért mondták, hogy ne reklamáljanak az anyukák. Nekem a négy nap is nagyon sok lesz, én nem szeretnék sokat bent lenni, ahogy megkap mindent a babuci, akkor engem hagyjanak hazamenni, csak az a lényeg, hogy meglegyen minden vizsgálat, ami kell. :)
Jajj, már csak másfél hónap, Istenem, annyira izgulok, most már jó lenne túl lenni rajta, de olyan közel is van, nem is tudom, mi lenne jó... :)
Szép napot mindenkinek! :)
Piroska
piroska.103

Naccempilla:
láttam, hogy van járókátok. Az mennyire működik? Mert majd én is szeretnék a babucinak, mert nekünk van két cicánk és kicsit izgulok, hogy amikor elkezd mászni, akkor ne a szőrben mászkáljon. Bár már vettünk egy nagy szőnyeget, amit csak akkor tennénk le, amikor mászik, máskor összetekernénk, de nem tudom, kicsit most elképzelhetetlennek tűnik, hogy fogjuk összeegyeztetni a cicákat a gyerekkel. Igaz, hogy kint is vannak sokat, mert van egy kis kertecskénk, de nem mindig, mert akkor meg figyelni kell rájuk, hogy ne szökjenek meg, mert nem minden szomszéd szereti a cicákat, félek, nehogy bajuk essen, ezért amikor belefáradok a figyelésükbe, akkor behívom őket. Egyébként is lesz elég figyelnivalóm a gyerek miatt is :). A járóka azért egy kicsit megoldaná a problémát, azt gondolom.
[/img]
piroska.103

Sziasztok!

Már két napja olyan jóslóim vannak, hogy kiugrik a szemem tőlük. :shock: Esténként, kb 10 percenként leszakad a derekam és nagyon "húz" a pocim, de aztán kábé 3/4-1 óra múlva elmúlik. A férjem meg csak nézett tegnap is, hogy akkor most menjen megborotválkozni vagy sem. Ugyanis anno Bogi tiszteletére is megborotválkozott - nekem kellett őrá várni, hogy végre elkészüljön és indulhassunk... :roll: Na, szépen vagyunk... :wink: Ráadásul Bogi is érezhet valamit, mert annyira anyás lett, hogy hihetetlen. Állandóan rajtam lógna!

A BCG oltást Bogi is a 4. napon kapta meg, és az 5.-en vették le a sarokvért tőle, de már én is hallottam, hogy ha rendesen kajál az újszülött, a 3. napon is leveszik, és küldik haza anyát és babát, mondván, majd a gyerekorvos beadja az oltást. Két napra tényleg csak akkor szokták hazaküldeni a teljesen problémamentes anyukákat-babákat, ha tumultus van, és már a folyosón kellene feküdni az újonnan érkezőknek.

Linda, ez a reggeli elégedett vigyorgás, hát nagyon édi!!! :D

Piroska, macskák és kisbaba egy légtérben-lakásban????? Ne haragudj, de ez szörnyen hangzik!!!! Gondoltál már a levegőben szálló macskaszőrre???? És azt se felejtsd el, hogy a macskák mindenhová bemásznak-befekszenek, és a baba nincs és nem is lesz semmilyen formában biztonságban!!! Simán ráfekszik a macska a babára, én már hallottam olyat, hogy így fulladt meg kisbaba!!! El kellene gondolkodnotok, hogy a macskák a fontosabbak, vagy a baba... Bocs, ha kioktató lenne a stílusom, de én az ilyesmin mindig nagyon ki tudok akadni... Amúgy az unokatesómnál nagyobb állatbolondot nem kell keresni, rengeteg kutyájuk-macskájuk volt-van, náluk is bent lakott a két macska mert valaki az utcájukban sorra nyírta ki a házikedvenceket, de amikor megszületett a babájuk, ő gondolkodás nélkül kilakoltatta az állatokat. Már csak azért is, mert minden áldott reggel másfél órájába telt kiporszívózni-feltakarítani a macskaszőrt, és egy baba mellett ez nem igazán kellemes - gondolj bele egy friss anyuka alváshiányába... Nagyon fontos még az a másfél óra is... Mégegyszer bocs, ha megbántottalak volna, de ebben a témában nagyon "vaskalapos" vagyok. Ja, és imádom az állatokat, igaz, én a lakásban soha nem tartanék se kutyát, se macskát, nekem a panelban "csak" egy tengerimalacom volt, aki ketrecben lakott, de még őt is elköltöztettem anyuhoz, amikor megszületett Bogi.

Mennem kell, Bogi tévét szerel! :evil:

Üdv: Andi

Kép

Kép
andibab

Piroska,
a járóka nekünk bevált. Nagyon sokat használta régebben, abban tanult meg fordulni, mászni, ülni, állni. Most, hogy már örökmozgó csak nagy ritkán tudom beletenni (főleg délelőtt), viszont napközben abba alszik, itt a nappaliban.
Vendég

Az lemaradt, hogy nekünk is van egy cicánk, de eddig még nem volt gond a szőrrel. Laura napközben a földön játszik a cica pedig egész nap a hálóban alszik, mert fél a lánytól. :D A kiságyába, járókájába még sosem ugrott bele, sőt... Nagy ívben elkerüli Laura minden cuccát. Azt hiszem ennyire utálja a lányt. :D
Vendég

Andibab:
Mi már készültünk a macskaszőr ellen. A kiságyon végig szúnyogháló lesz, ugyanis a gyerek immunrendszere fél év alatt fejlődik ki, addig igyekszünk elkerülni a kontaktust a cica és a gyerek között. A lakásunk nem panel, hanem egy lakóparkban van földszinten, itt van kert, tehát ha kimegyünk a kertbe, akkor vagy a mi cicánkkal érintkezik, vagy máséval, vagy kóbor állattal, mert itt vannak bőven. A lakásban nem sok macskaszőr van, mert van egy levegőszűrőnk, ami majdnem egész nap megy, mivel én allergiás vagyok mindenféle porra (nem macskaszőrre :)). A férjem állatokkal nőtt fel, hárman vannak testvérek, apósom orvos, ő is annak a híve, hogy nem kell burokban tartani a gyereket. Egyébként a cicák elkerülik a kisbabákat, mert hangosak, a cicák pedig nagyon érzékenyek az erős hangokra. Ha rákiabálsz, világgá szalad, márpedig a gyerek sokszor elég nagy hangerővel jelzi, hogy valami nem jó neki :). Most még mosolygok rajta, majd nem fogok :)
Naccempilla: nem utálja a cica a gyereket, csak fél tőle. A mi cicáink ahogy gyereket látnak, azonnal világgá menekülnek. Már írtam, a hangerő miatt. Majd ha nagyobb lesz a kislány és nyugodtan fog felé közeledni, szeretni fogja, egyelőre fél a hirtelen mozdulataitól, meg a hangerejétől. Ez van, a cicák már csak ilyenek :). De meglátod, ez változni fog. És ráadásul a gyerek nem fog félni az állatoktól, az azért nem egy hátrány :)
piroska.103

Sziasztok!

Na már rég voltam itt! :?
Látom a hozátápi,most a sláger!annyit tudok hozzászólni,hogy a darabos étel nem igen jó(nem jó)egy 6 hónapos babának!Főleg nem avval kezdeni! :shock: Mindenféleképpen először a pépes ételel kell próbálkozni,mert az a pici még hozzásem szokott a szilárd ételhez,nem hogy a daraboshoz!Főleg,hogy még nagyon veszélyes is!Meg is fulladhat,és egyáltalán nem az ő kis gyomrához való a darabos étel!Na mindegy,mindenki maga dönti ell,hogy mivel kezdi a hozzátápit,de én semmiféleképpen nem adnék először darabosat!Szokja meg a kicsi először a szilárdat,és majd pár hónap múlva jöhet a darabos!Zsaninak én már adom(14hón lessz)igaz még mindég csak 4 foga van,de szépen elnyámnyogja az almát,répát stb....!A virsli a kedvece!Barackot pedig ő harapja! :D

Giga!
Szerintem sem vagytok lekésve semmiről!Ha gyümit eszik akkor az már jó!Próbálj neki főt répát adni anyatejjel!az is fincsi! :wink: Előbb vagy utóbb megfogja szokni a szilásd ételt is,hiszen éhes lessz,és már nem lessz elég neki a tejcsi!Örülök,hogy jól vagytok! :P

Andibab!
már nincsen sok hátra,kitartás!!!!Macska egy babával,az tényleg nagy gáz!!!!! :shock: :shock:

Már nem tudom ki írta a reszelt almát,hogy nem bírja pépesíteni!Miért akarod pépesíteni??????A reszelt alma simán jó a babáknak!Megbírják enni rendesen! :wink:

MINDEN HÓFORDULÓS,NÉVNAPOS,SZÜLINAPOS BABÁNAK SOK BOLDOGSÁGOT KÍVÁNOK!

POCAKOSOK KITARTÁS!
Szép napot mindenkinek!
MINDEN BABÓ GYÖNYÖRŰSÉGES!NEM EMELEK KI SENKIT,MERT MÁR IRTÓ SOKAN VAGYUNK,ÉS IDŐM AZ ONE!

Kép
Kép
Kép
tiop

PIROSKA!
Nem csak a macska szőr a bibi!!!!!!!!!!!!!!!!Ha orvos is van a családban ezt miért nem mondja?????Nekünk is volt macskánk de én a közelébe sem engettem a kicsit!Most meg egyáltalán nincsen cica,de nem is fél semilyen állattól!Semelyik gyerkőc!Bocsi nem akartam okoskodni!!!!Biztos úgytünik! :roll: :? :oops: De ti tudjátok!Én egyáltalán nem nevelem burokba a gyereket,de azért egy újszülötthöz egy macska az tényleg sok! :roll: :?

Kép
Kép
Kép
tiop

Kedves Tiop!
Nem a mi babánk lesz az első újszülött, aki cica mellett nő fel. Hogy nem csak a szőr a probléma, azt is tudom, de meg fogunk küzdeni vele. :) Egyébként nem gondolom azt, hogy kioktatsz, nagyon sokan szoktak erre felháborodni, de már nem zavar. Ők úgy gondolják, én így. Nincs ezzel semmi baj, nem vagyunk egyformák. Egy biztos: anyósom kutya és cica mellett nevelt fel három egészséges gyereket. Ráadásul apósom tüdőgyógyász, ezt a levegőt fűszerezte egy kis TBC-s bacival, de Hála Istennek, nem volt belőle semmi gond. Ne aggódj, felelősséggel állok a kérdéshez, 35 évesen azért már az ember gondolkodik. De köszönöm az aggodalmad! :)
piroska.103

Sziasztok!
Én meg azon vagyok kiakadva, ha valaki kidobja vagy elpasszolja az addig imádott állatot, ja jön a gyerek! NEM KELL!
Nekem is van macskám, az első időben vigyáztam, hogy ne maradjanak együtt a szobában, pont azért, hogy rá ne feküdjön + a macska el volt tiltva mindentől, ami Loloé (kiságy, babakocsi), de most már együtt játszanak, Lolo imádja!
Szerintem igenis kell egy gyereknek az állat, én is macska mellett nőttem fel. Tanulmányok szerint az a gyerek, aki első pillanattól érintkezik kutyával, macskával, sokkal kisebb eséllyel lesz rá allergiás. Hétfőn volt itt a védőnőnk, ő is látta, hogy itt van a macska bent, és azt mondta, hogy egész nyugodtan lehet, neki is van három gyereke és macskája is, csak a féregtelenítésre figyeljünk, mert az ő egyik gyerekének volt orsósférge (nem feltétlenül a macskától, mert azt hiszem, akkor még nem is volt nekik), amit egyébként évekig táplálék-allergiának diagnosztizáltak az orvosok... na mindegy, ez más téma. :) Szóval szerintem semmi gond a macska-gyerek, kutya-gyerek viszonnyal, csak minimális odafigyelés kell!!!! Nálunk pl. pont ezért jó a habtapi, mert ugyan ráfekszik a macska, de azt simán letörlöm és kész.

Kórházi benntartózkodás: üres csekket adnak, utólag kell befizetni. És csak a teljes napot kell! Azért tényleg kalkuláljátok bele, hogy bárkinek lehet császár is, ami viszont minimum 6 napot jelent!!!! Tudom, nem szoktak ezzel előre kalkulálni, én is úgy indultam, hogy persze, simán szülök, de akkor este 4-ből 4 anyukának császár lett!
Vendég

Miközben írtam, Lolo felült! Nem láttam hogy, de négykézláb volt, aztán egyszer csak ült. :)
Vendég

Sziasztok!

Én is jó rég voltam már.

Én is minden hófordulósnak minden jót kívánok!!!

Mi is voltunk pár napot csavarogni Balatonfüreden. Zsófi eleinte elég jól bírta, aztán az egyik nap olyat hisztizett a strandon, hogy mondtam a férjemnek, hogy vigyen minket haza.
Aztán másnap haza is jöttünk. Látszott rajta, hogy megnyugodott itthon, viszont tuti, hogy a foga kínozza szegénykémet. Egyfolytában tiszta nyál, meg mindent harapdál.
Na meg olyan nyűgös szegény. Éjszaka is alig aludtunk valamit. Már olyan idegesek voltunk a férjemmel, dehát szegény Zsófi nem tehet róla. Ez olyan borzasztó érzés, hogy az ember nem tud segíteni a gyerekének.

Tüccs,
Én is azzal akartam kezdeni a hozzátápit, hogy almát pépesítek, de semmivel nem tudtam megcsinálni. Próbálkoztam aprítóval, botmixerrel, vizet is tettem hozzá, de nem sikerült. Alma reszelőnk meg nem volt itthon, így maradt az üveges bébikaja. Még most is azt adom Zsófinak, mert még csak egy fél üveggel eszik meg egyszerre. Ilyan kis mennyiséggel meg nincs kedvem szenvedni. Ha majd már többet eszik majd megpróbálom a házi pépkészítést.

Zsófi eddig egész jól megevett mindent. Néha becsempészek egy-egy újfajta kaját, de eddig minden bevált. Bár néha csodálkozva nézem, hogy már 5 hónapos kortól milyen bébikaják vannak. Hát én egy csomó mindent nem merek megvenni Zsófinak. Egyenlőre csak a hagyományos dolgokat kapja: alma, barack, banán, krumpli, sütőtök, répa különböző kombinációi.

Tüccs,
Dóri nagyon édes! Amikor megmutattam a féjemnek csak annyit mondott, hogy mennyi haja van! :D
Zsófinak most kezd nőni a hajacskája, lassan de biztosan.

Darabos kaját én se mernék még adni Zsófinak. Annyira félnék tőle, hogy megfullad.
Nekem is mindenki osztogatja a tanácsokat, főleg anyukám meg a párom nagymamája, hogy mit adjak Zsófinak, meg hogy mi már miket ettünk ilyenkor. Én viszont próbálom őket leszerelni amilyen finoman csak tudom. Én inkább a saját megérzéseimre hallgatok.

A pocakosoknak nagy-nagy drukk!!!!

De jó lesz megint szüléstörténeteket olvasni! :D

Szép napot
Márti Kép
Vendég

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?