Szia Zsuzso!
Bemasolok neked régebbi irasokat:
A szülőszobák egyágyas, apartman jellegűek.
A kórtermek ötágyasak. Egyágyas kórterem is van, fizetős, 10 000 forint / éjszaka. Előre nem kell bejelentkezni, amikor szülni érkezik valaki, akkor kell szólni, általában van elég hely.
Normál, spontán hüvelyi szülés után köldökzsinór elvágás előtt pocakra teszik a kisbabát, hagyják ott egy ideig, utána köldökzsinór elvágás és tisztogatás után két órán át a szülőszobán lehet maradni, utána kerülnek le együtt a gyermekágyra.
A gyermekágyon 24 órás roaming-in van, csak fürdetni viszik el a babát. Igény szerinti szoptatás van, de a teát (cukros vizet) és tápszert lehet kérni, az anyuka eteti a babát. Ötágyas kórterem esetén látogató nem mehet be a kórtermekbe és a folyosóra sem, üvegajtó mögül nézhetik meg a gyereket, ki kell menni a látogatókhoz.
Császármetszés esetén 6 órás tűt használnak spinális érzéstelenítéshez, nagyon rövid időre lehet megkapni a babát, utána 24 órára örzőbe kerül az anyuka. Ott csak naponta kétszer lehet megkapni a babát, rövid időre. Ha az anyuka jól van (6 óra után úgyis fel kell kelni), azért nem kell szigorúan 24 órát tölteni az örzőben. Az örzőben 10 perc a látogatás, más nőgyógyászati műtöttek is vannak."
A szuloszobak szupik, a tanfolyamon van lehetoseg a latogatasukra. A szuloagyak allithatok mindenfele pozituraba, tenyleg csak az orvosodon mulik, hogy mennyire nyitott az alternativ szulespozokra.
Van labda, kulon zuhanyzo, folyoso setalgatni, hallgathatsz zenet amit vihetsz te is, de adnak is ha kersz.
Az otagyas temahoz annyit szeretnek hozzafuzni, hogy ezek a szobak egyaltalan nem rosszak. Tagasak, van bent kulon furdoszoba is, es az, hogy nem johetnek be latogatok, a Te es a babad erdeket szolgalja, higyjetek el. Kepzeljetek el, mi volna, ha ugy kellene szoptatnod, szaritgatnod a kisebesedett melledet, vagy rohangalnod haloingben, hogy huszonot latogato tolong a masik agynal?? Ami pedig az uveg mogotti mutogatast illeti, ez foleg azert van igy kitalalva, hogy ne kapjon el mindenfele betegseget az ujszulott rogton az elso heten a latogatoktol. Szerintem azt a negy napot igazan ki lehet birni, es a nyugalmad, meg hogy napkozben is legyen lehetoseged aludni, ilyenkor fontosabb a latogatoknal.
Az egyagyas kortermeket elso babas mamaknak amugy abszolut nem javasoljak, mert egy emelettel feljebb vannak, mint a gyerekagy, es a kutya sem nez rad. Tehat barmi bajod van, le kell rohangalni babastul. Az otagyas elonye meg az, hogy a tobbgyerekes mamak klassz tanacsokat tudnak adni, segiteni az eloszor szuloknek, mert bar altalaban vannak az osztalyon ilyen oktato noverek/szulesznok(?), es nekunk az elso babammal szinte tanfolyamszeruen adtak "orakat" reggelente babaapolasbol, a msodik babamnal epp csak be-befutottak, es nagyon sok dologban en segitettem a tobbieknek akik most szultek eloszor. Meg egyaltalan klassz, hogy van kivel dumcsizni, akar lelkizni egy kicsit hasonszoruekkel..
Ami az alvast illeti, az valoban nehez, mivel a babak bent vannak. Altalaban az azonban elvarhato, hogyha egy baba este/ejjel sokat sir, a mamaja kivigye az orzobe. En azt tapasztaltam eddig mindket bentletem alatt, hogy erre (szoval masokra) odafigyeltek a mamak.
Az, hogy az egyagyasban rad sem fognak nezni, az szinte biztos. Ez azert is van, mert alig van nover az osztalyon, rengeteg a melo, nem is ernek ra emeleteket futkosni egy kismama miatt. Egyebkent a gyerekagyon nagyon aranyosak a noverek, tenyleg borzaszto emberiek. (Ellentetben sajnos a pathologiaval meg a csecsemoosztallyal..)
A kortermek nem a legmodernebbek, de nem veszesek szerintem. Es en azt dijaztam nagyon, hogy van kulon furdo, pelenkazo minden szobaban. Egyebkent minden aldott nap takaritanak, ez baj is, mert altalaban reggel hatkor
Szoval fel a fejjel, hidd el, a babadon akkor es ott ugysem fogsz tullatni! ) Es kostold majd meg a reggeli tejeskavet ha szereted a kavet, mert az viszont nagyon finom!
En most szeptember kozepen szultem. Nekunk adtak papirpelust (Pampers), minden reggel 4-5 darabot, es ha elfogyott, atmentem kerni a csecsemosoktol, mindig adtak. Textilpelus egy jar babankent, azt is cserelheted naponta, de mivel egy amugy is kell a baba feje ala, jobb ha visztek egyet a szopihoz. Ha van ketto, az sem art, mert a pelenkazon csak muanyag boritas van, es ha nem szeretned, hogy a babacskanak rossz erzes legyen, ala teritheted pelenkazasnal.
Betetet is adnak, meg is lennenk love, ha nem adnanak, mert nem tudom hol lehetne venni annyira vastagot. Altalaban a noverpultrol vagy a folyosorol lehet elvinni, de nekunk pl. minden reggel raktak a wc-be is egy csomaggal.
A babacsomagban (marka mintak) amit szules utan rogton kapsz, volt egy kis doboz sudocrem (popsikenocs), meg mindig van belole, mi azt hasznaltuk. Ezen kivul van a csomagban popsitorlo is, de az en gyerekem annyit kakilt, hogy vegul azt be kellett hozatnom mert nem volt eleg.
Vigyetek tobb haloinget, elolgombolosat, hogy konnyebb legyen szoptatni, fejogepet, mert ugyan lehet venni az osztalyon, de nekem pl. ejszaka indult be a tej, es akkor nehez barmit elintezni. Az Avent kezifejot dicseri mindenki, es en is kozejuk tartozom. Melltartobetetet sem art vinni hogy ne azzon at a tejtol a haloing.
Ami meg hasznos, a gyogyszertarban lehet kapni ugynevezett neccbugyit. 2 db van egy csomagban, nem tul szexi, de nagyon kenyelmes, elfer benne es tokeletesen rogziti a hatalmas beteteket, es persze szellos, ami a sebednek is jo. Persze eldobhato, de ki is moshato es ujrahasznalhato, ahogy akarod.
Inni vigyetek tobb uveggel, es fogadjatok el minden kajat otthonrol, mert a benti eleg gyalazatos.
Én azt tudom Nektek ajánlani, hogy merjetek segítséget kérni. Bármi van, menjetek és kérdezzetek. Végülis van vagy 50 kismama plusz a babák erre ők vannak kb 6-an, éjszaka 2-en. Értelemszerűen nem fognak ráérni mindenkihez egyenként odamenni. De ha odamész, és kérdezel, nagyon készségesek, segítőkészek.
A tejkonyhás néni, azt hiszem Zsuzsa tényleg nagyon rendes, nekem sokat segített a szoptatásban.
Az én gyerekem eleinte nem akart szopizni, nem tudott, és mivel én is rutintalan voltam, ezért nagyon küzdöttünk, szóval én szinte minden szoptatásánál mentem a csecsemősökhöz, és kértem, hogy segítsenek mellre rakni a babát. Ilyenkor vagy a tejkonyhás néni vagy egyik nővérke segített, míg bele nem tanultunk, illetve az egyik nővérkétől kaptam bimbóvédőt, amivel aztán sikerült.
Van egy Ica nővér nevű idősebb hölgy, aki egy tünemény, ő a szülés utáni napon "elkapott", kérdezte új anyuka vagyok-e, majd vitt is, hogy megmutassa a köldökcsonk ápolást meg a pelusozást. Csak úgy magától. Szóval tényleg vannak pozitív példák is.
A kórházba mindenképp vigyetek eldobható WC ülőket, TENA betétet és hálós bugyit -mosható, valamint szénsavmentes ásványvizet, finomságokat a szülés utánra. Babacuccot ne, mert azt adnak, elég, ha szépen összepakoljátok a kórházi stafírungot a Kispapának és hazajövetel előtt behozza szépen. A gyerekülést teszteljétek le - gyerek nélkül, hogy hogy működik, befér-e a kocsiba, hogy fér be, hogy kell bekötni, stb. a hajam kihullott ennél a műveletnél, az üvöltő újszülöttel a kézben, bámészkodó járókelők szeme láttára.
Ica nővérhez próbáljatok kerülni (a bejárattal szemben jobb oldalt a két kórterem az övé, asszem 128 és 127), ő az én hősöm. Imádom. Ha ő nincs, szerintem tuti tápszeresek lettünk volna, ugyanis nem volt tejem és ő segített - fizikailag meg mentálisan is.
Mellszívóból ne vegyetek fullos drágát, elég egy kézi Avent vagy MAdela. Én az utóbbi vettem meg a kórházban, kemény 5e forintért, nekem bejött. szerencsére aztán beindult a tejcsi - kb 2 hét alatt - és utána elraktam a szekrény mélyére.
Viszont arra ne számítsatok, hogy kaptok mellszívót - egyszer ki lehet próbálni, utána vagy kölcsönöztök vagy vesztek egyet, nem lehet nálatok egész nap.
A kaja elég kórházi, de meg lehet enni... A csecsemősnővérek meg azért vannak, hogy segítsenek, szóval tessék odamenni, kérdezősködni, kicsit határozottan, ha kell. Bár nekem velük is jó tapasztalataim voltak. A fürdetést nehogy megnézzétek, én speciel sírtam, amikor az újszülött Kisfiam üvöltve tekergett a zubogó csapvíz alatt, orrán száján folyt a Johnson fürdető. Itthon két hétig üvöltött a fürdés során, de mára imád pancsolni, szóval nem okozott irreverzibilis károkat a sokk.
Én tavaly augusztusban szültem a klinikán császárral!
A vajúdóban amíg előkészítettek végig velem lehetett a férjem!
Aztán átmentünk egy szülőszobára!Ha spinális érzéstelenítéssel császároznak akkor azt itt csinálják!(Engem altattak,mert egy csomó fóbiám van,és hosszas beszélgetés után így döntött az anesztes orvos!De ez így volt az előző két császáromnál is!)
Aztán engem betoltak a műtőba a férjem maradt a szülőszobán,ami egyébként olyan mint egy szállodai szoba!
Amikor a babát kivették vitték is ki hozzá és ott fürdették,öltöztették,aztán foghatta egy kicsit!
Én felkerültem az őrzőbe,ami szerintem" jó hely"!Altatás után (délelőtt szültem) másnap reggel kelhettem fel!Mellettem feküdt egy lány Őt éjfélkor műtötték spinális érzéstelenítéssel,Ő másnap reggel már ment le az osztályra! Velem a nővérek nagyon rendesek voltak.Pl segítettek,hogy többször felhozzák a babát,mert ide tényleg nem szívesen hozzák fel!Ráadásul én 2 napig voltam itt!
Amikor lekerülsz azonnal megkapod a babát,és Veled is maradhat éjjel-nappal!
A babáknak cukros víz van kitéve,ebből lehet adni amíg nem indul be a tej!Ha esetleg tápszert kell kapnia azt Te adhatod neki és nem a csecsemősök!Vihetsz be akár cumit,cumisüveget,mellszívót!Én vittem be egy műanyag edényt és hidegsterilizálót!(Chicco)
A kaja nem túl jó!Kórházi!
A nővérek rendesek!
Engem altatásban császároztak és másnap reggel kellett felkelnem!(Spinálisnál azt hiszem 6 óra,legalábbis az őrzőben feküdt mellettem egy lány Őt Éjfélkor hozták fel és másnap reggel mehetett le!)
Sajna az Őrzőbe nem szívesen viszik fel a babát! De ha erőszakos vagy felviszik!Nekem sokat segítettek a nővérek és az orvosom ebben!
Aztán amikor lekerülsz már Veled van a baba éjjel-nappal!
Ha széthúzzák a hasizmot és nem vágják az valóban kevésbé fáj!
Ebböl talan tudsz csemegézni
Elsö baba?
Potlast sztem adnak, ha nincs veled a baba. Ha üvölt éjszaka nem szorakoznak vele, kap cukros vizet vagy tapszert.
Sajnos ez van mindenhol sztem