Hat akkor szulestortenet:
Kicsit felve fogok neki, mivel hihetetlenul konnyu szulesem volt. Fel voltam ra keszulve, hogy minimum az elso gyerekes anyukakra vonatkozo 10-12 oras vajudas nalam be fog jonni. Sot, arra is fel voltam keszulve, hogy tul fogom hordani Manocskamat, es majd ugy fogom szamolni a napokat, mint Panka es Kacsa tette. De ez az egy ujnyira kinyilas minden elkepzelesemet kereszbehuzta (igy utolag batran mondhatom, hogy szerencsere).
Tehat, aprilis 15, vasarnap: Reggel 9-re volt megbeszelve a szulesznommel az idopont, hogy egyeztessuk a reszleteket. Ferjem is jott velem, es nagyon-nagyon meg voltunk elegedve a beszelgetes utan a szuleszno hozzaallasaval. Minden fontosat megbeszeltunk, es ugy bucsuztunk el, hogy remelhetoleg 2 heten belul meg nem talalkozunk.
Masnap, aprilis 16, hetfo: Egy fosulis csoporttarsamat es parjat vartuk vendegsegbe, akivel masfel eve nem talalkoztam, es nagyon szeretett volna meg pocakosan latni. 2 ora korul erkeztek, korbevezettuk a hazban, leultunk beszelgetni a konyhai pult melle. Fel 5 korul szol a telefonom, a kolleganom keres, hogy mi ujsag velem, nyiltam-e tovabb, hogy erzem magam, stb. Epp eldicsekedtem, hogy minden a lenagyobb rendben, vasarnap talalkoztam szulesznovel, ugyhogy nyugodt vagyok. Ahogy ezt kimondtam, egy pukkanast ereztem, gyorsan el is bucsuztam a kolleganomtol, es rohantam a wc-re, mert gyanus volt ez a pukkanas. Amire a wc-ig ertem, elfolyt a magzatvizem egy resze. Nem lehetett osszeteveszteni semmivel. Gyorsan hivtam a szulesznot, es mondta, hogy semmi panik, nyugodtan zuhanyozzak le, es induljunk el. A korhazi csomagot "szerencsere" hetvegen osszecsomagoltam, igy csak a papucsot kellett bedobni. Vendegek gyorsan eliszkoltak, de legalabb latta a csoporttarsam a hasamat (meg epp idoben
) Az uton azon agyaltam, hogy vajon ki fogom-e birni azt a hatalmas fajdalmat, ami ram var, es figyeltem magam, hogy mikor kezdek el gorcsolni. Nem sokkal 6 ora elott ertunk be a korhazba. Fajasok, gorcsok sehol. Mar vart a szulesznom, felvettek az adataimat, megvizsgalt az epp akkor ugyeletes doki. Ekkor mar 2,5 ujnyira nyitva voltam. Gorcsok, fajasok meg mindig sehol. Pontos ido: 6 ora.
A szulesznom minden keresemet leste, korbeugralt, es folyamatosan nezte, hogy mennyire tagulok. Fel ora sem telt el, mar 3,5 ujnyira kinyiltam. Eros fajdalom meg mindig sehol, csak enyhe gorcsolgetes. Szuleszno mondta, hogy ritka jol turom a fajdalmat, ugyanis van fajdalmam, csak en igy reagalom le. 7 - fel 8 korul erkezett meg a dokim, megvizsgalt es mondta, hogy gyorsan EDA, mert hamarosan szulunk, es a koraszules erdekeben nem kockaztatnak (en ugyanis nem kertem eredetileg erzestelenitest). Jott az aneszteziologus. Hiper-szuperfej hapsi, poenkodott, es ugy adta be a szurit, hogy semmit nem ereztem. Hamarosan el kezdtek zsibbadni a labaim. A kenyelmesebb szules erdekeben atvittek egy tagasabb szuloszobaba. Mar nagyon a vege fele jartam. Olyan gyorsan tortent minden, hogy fel sem tudtam fogni, hogy hamarosan kint lesz a kisfiam, akit tobb honapon keresztul a szivem alatt hordtam. A ferjem vegig mellettem volt, es folyton azt mondogatta, hogy hihetetlenul buszke ram, hogy ilyen hosiesen viselem a dolgokat. (Szegenykem, vajon akkor is ezt mondta volna, ha hatalmas fajdalmakkal latott volna vajudni?)
Szuleszno tovabbra is rendszeresen nezte a mehszajamat, ami lassan eltunt, es odahivta a ferjemet, hogy megnezze Szilard kis buksijat. Apa amulva bamulta, amit en nem lathattam, es tolmacsolta felem, hogy hatalmas haja van. En meg ekkor sem igazan ereztem semmit, csak enyhe feszitest. Kozben sms/ezgettem a baratnoimmel
Ezutan odahivta a dokit a szuleszno, es mondta, hogy keszuljek fel, mert szulunk. Felhuztak a labamat (felig ulohelyzetben voltam), es mondtak, hogy szoljak, ha jon a tolofajas. Persze, fajas ekkor sem jott, csak egy eddiginel erosebb feszites, szekelesi inger, amire azt mondtak, hogy ez lesz az, vegyek mely levegot, es toljak hasbol. En toltam, ahogy tudtam. A dokim pedig "letolt" hogy ha igy csinalom, akkor agyverzest fogok kapni. A masodik nekifutasra mar azt mondta a dokim, hogy ez mar hasonlit a jo tolashoz, es a harmadiknal, amikor kimondta, hogy "na pont igy kell ezt csinalni", mar bujt is kifele Szilard. (mindez 9 ora 10 perckor). Ferjem elvagta a koldokzsinort, gyorsan a hasamra tettek Szilardot, amig kitisztitottak a legutait, de aztan vittek is a koraszulott osztalyra. Hihetetlen erzes volt, bar a baba lattan elfogott az aggodalom, mert annyira de annyira picinek lattam, es abban a masodpercben csak arra tudtam gondolni (hangosan), hogy jaj, csak a ket kilot meghaladja a sulya, hogy ne kelljen hosszabb idore inkubatorba tenni. Hiaba nyugtatgatott a szuleszno, hogy boven meglesz a ket kilo, en addig nem nyugodtam, amig az ellatobol nem hallottam a doktornot kikiabalni, hogy 2700 gram. Na ekkor jott a nagy megkonnyebbules, es ekkor tisztult ki annyira a tudatom, hogy gondolni tudjak arra, hogy nekem gyerekem szuletett. (Erdekesseg, hogy a ferjem ezt a par masodperces aggodalmat annyira leolvasta az arcomrol, hogy par napja itthon meg is jegyezte, hogy amikor megszuletett a kisfiunk, valami furcsasagot latott az arcomon, mintha nem is orultem volna, es erre vart magyarazatot. Bennem csak ekkor tudatosult, hogy azokban a percekben mi jatszodott le bennem). Utana mar csak a rutin dolgok jottek, a mehlepeny egy gyors tolassal tavozott, doki gyorsan megstoppolt (nem is tudtam, hogy vagtak
). Mindenki dicsert, hogy milyen ugyes voltam, pedig en tenyleg semmirol nem tehetek. Ha fajdalmaim vannak, nem biztos, hogy ilyen hosiesen allom a sarat. Mondtam is a szulesznonek, hogy johet a kovetkezo. Nevetett, es mondta, hogy ez a mondtat nem surun hangzik el ezen az agyon.
Az EDA miatt megfigyeles alatt tartottak. Kozben bejott hozzam anyum, apum, es meg azt is lattak, amikor az unokajukat leviszik a koraszulott osztalyra. Szilardot sajnos aznap tobbet nem lathattam, mert nem kelhettem fel az EDA miatt hajnali 3-ig. Apa viszont bemehetett hozza, es lefenykepezhette. A tortenet tobbi reszet mar tudjatok, mivel a korhazbol rendszeresen tudositottalak benneteket
Es vegul egy kep a nagy pillanatrol (remelem, nem tartjatok durvanak):
Bocsi, hogy ilyen hosszura sikerult a beszamolom
, de ezt nem lehett roviditeni. Igy teljes a kep
Es amit meg nagyon fontosnak tartok megemliteni, az az, hogy van itt a topikban egy lany, Brillnek hivjak. En majdnem vegig eloben lattam ot vajudni, meg a szuloszoban is bent voltam nala ket alakalommal is, es nem keveset vajudott, reggel 6-tol ejfelig (szamoljatok ki, hogy ez hany ora). Na szamomra o viselte hosiesen a vajudast!!! Nem tudom, ir-e nektek szulestortenetet, de azt tudnotok kell, hogy nagyon ugyi volt, es en nagyon buszke vagyok ra. A masodik gyerekemnel, ha fajdalmaim lesznek, te fogsz Brill eszembe jutni!!!
Futok, mert furdetes ido van! Manofalvi alszik, mint a bunda, de szerintem hanarosan kelti a gyomra