Sziasztok!
Bekukkantok amíg a két csaj alszik...
Mazsi:
Próbáld meg első körben hogy te nem eszel semmi tejterméket egy hétig, hogy javul-e a helyzet. Egy hétig bármit ki lehet bírni
A tej a leggyakoribb bűnbak az étel okozta pocifájásoknál, és igen, ilyen fiatalon. Ugye ő nem kap tápszert? Merthogy a legtöbb tápszer tehéntej alapú, hiába HA, az csak azt jelenti, hogy "előemésztették" de ugyanúgy fajidegen fehérjét tartalmaz. Csak kisebb "darabokban".
Május, Timocska:
Lehet, nem minden babánál válik be, de én a lányokra hagyatkozom/tam a szopi gyakoriságával kapcsolatban. És tök más rendszert alakítottak ki. Szilvi sacc per kábé háromóránként eszik, és elutasítja a mellem ha nem éhes. Zsuzsa ennél sokkal többször evett és sokkal többet lógott cicin "csak úgy" mert jól esett neki.
Ezzel együtt azt mondom, nincs igazán rendszer az étkezésükben, sőt, most már Zsuzsánál is feladtam azt hogy katonás rendszerben beültetem az etetőszékébe mikor kajaidő van (szerintem) hanem megvárom míg ő szól hogy éhes. Tudom, tudom, így nincs "rendszer" az életünkben, de nekem sokkal természetesebb és logikusabb hogy a kicsinek is és a nagynak is akkor adok enni, mikor kérnek, nem meghatározott időben. Én sem meghatározott időben eszem hanem mikor éhes vagyok.
Az ok nélküli sírás nálunk is volt, főleg Szilvivel aki nem akart komfortszopizni, tehát nem lehetett ily nemes egyszerűséggel elhallgattatni őt. Május, sztem figyelj a babádra, az ő jelzéseiből indulj ki, ne abból hogy ki milyen okosságot mond neked... ha rendszerezni akarod az etetéseid, meg fogod látni, kapható-e rá. Szilvi is relatíve sokat sírt, mégse gondoltam hogy hasfájós, mert sose tűnt nekem úgy, hogy összefüggés lenne a kakilás/pukizás és a sírásai között. Néha annyira sírt, hogy bekakilt, de szerintem az erőlködéstől, nem fordítva. Szóval hallgass a megérzéseidre, is ismerd ki a saját gyereked, mert minden baba más. És ha rá figyelsz, már nem biztos hogy minden sírására enni adsz neki, én már látom Szilvin, mikor bőg azért mert épp álmos, és akkor inkább altatom.
Ettől függetlenül viszont ha cicin aludna el Szilvi, akkor bizony megkapná a mellemet, mert a babák nemcsak evésre használják a mellet, hanem altatásra, megnyugvásra, fájdalomcsillapításra, stb. Tehát sztem teljesen adekvát válasz a baba sírására felajánlani neki a szopit.
Timocska:
Én ebben a melegben van hogy csak rövidujjú vagy ujjatlan body-t adok Szilvire, és zoknit. Ma pl ujjatlan bodyban levegőzött anyukám kertjében olyan meleg volt. Alváshoz egy vékony párnahuzattal takartam be. (Nyári takarót hol lehet kapni???)
Alvástéma:
Kami kérdésére válaszolva, nem törvényszerű, de nagyon valószínű, hogy a gyerek alvási "szokásai" állandóan változik. Azért raktam idézőjelbe, mert nálunk olyan gyakran történik ez, hogy szokásnak talán nem is lehet nevezni. Hol jobb, hol rosszabb. Persze akik jó alvók, ott a "rossz" éjszaka jelentheti azt is, hogy egyszer kéthavonta felébred éjjel. A rossz alvóknál meg az éjjelente egy ébredés pirosnapos ünnepnek számít.
Zsuzsa is csinált már mindenféle variációt, most a legújabb éppen az, hogy fél nyolckor megy aludni (idáig jó), éjjel 3 és 4 között felébred, és sír ha ki akarunk menni a szobájából! Ez vadi új, ilyet nem csinált sosem (mármint a sírást, mert az ébredést azt igen), még akkor is amikor gyakrabban ébredt, azonnal visszaaludt egy kis szopi vagy innivaló után. Egyébiránt neki általában 6 és 7 között kezdődik a nap. Szóval még 20 hónaposan is tud újat produkálni egy gyerek az alvással kapcsolatban. Azt már nem is nagyon számolom, Szilvi hányszor ébred, annyira nem mérvadó, de ő egész jól alszik, igaz itt is a legkisebb ellenállás irányába mozdultam. Ha sokszor ébred, akkor bizony az ágyban landol köztünk hogy ne kelljen felkelni szoptatni. Viszont ő elalszik egyedül a bölcsőjében, és (bár homályosak az emlékeim) azt hiszem csak 1-2x ébred éjszaka. Általában. De neki is vannak rosszabb éjszakái.
Járóka:
Nekünk most van, Zsuzsával nem volt. Azért szereztem be, mert muszáj volt valami helyet csinálni a játszószobában ahova Szilvit le tudom rakni mikor ébren van, és mi Zsuzsával ott vagyunk. Szilvi aranybaba, bárhol elnézelődik ahova lerakom (ha olyanja van, ha meg nem, akkor lilulva üvölt bárhol van). Úgyhogy most ki is használjuk a járókát, és Zsuzsa, aki eddig úgy visított mint a pengős malac mikor járókába merészeltem rakni, most maga kéredzkedik bele, és elszöszöl Szilvi mellett...
Íme egy kép:
Ez ugyan anyukámnál van, nálunk más járóka van, de ugyanezt csinálja. Olyan aranyos! Egyébként ahogy Lorca írta, én is le szoktam rakni Szilvit a földre egy játszószőnyegre, és őrködöm, hogy Zsuzsa nehogy rálépjen véletlenül. Mert mondanom se kell, a játszószőnyeg is azóta borzasztó érdekes, mióta kistesó van... eddig ott porosodott a sarokban.
Nyaralás/utazás:
Óóó, Szilvi már volt a Balatonon kétszer-háromszor. Anyukámnak van ott nyaralója, és lementünk. Nem egyszerű mert többszintes a ház, és a kert is egy életveszély kisgyerek számára. Magyarul nem Szilvi miatt nehéz, hanem mert Zsuzsa után rohangálni kell/ene, viszont Szilvivel ezt elég nehéz megoldani, egyszerűbb ZSuzsát egy kis területre behatárolni, mint itthon... bár ez a lakás sem gyerekbiztos igazából. No mindegy, a lényeg, hogy pl most hétvégén is két gyerekkel voltam lent egyedül (mármint David nélkül, anyukám volt ott) és egyedül jöttünk vissza Budapestre. Egyszer kellett megállni szoptatni, pelenkát cserélni a lányokon, és hát kicsit necces volt, de végül megoldottuk. Úgyhogy szerintem nyugodtan vágjon bele mindenki, a babának tökmindegy hogy hol van, illetve ha ragaszkodós típus és szereti a megszokott helyeit, érdemes már itthon elkezdeni beleszoktatni egy utazóágyba vagy mózesbe amit lehet vinni nyaralni. Szilvi a Balatonon (is) egy ágyban aludt velem, de vittem neki a mózesét, is, azt is szereti.
Liget!
Nagyon jók a képek! Kár hogy nem láttam előbb, mi mentünk volna! De majd legközelebb. Ha nem zavarunk.
Mazsi, Lora:
Az, hogy szopi után még tudsz fejni 10-20 ml-t, nem azt jelenti, hogy nehezebben ürül, vagy nem tudja kiszívni a baba, hanem azt hogy sosem ürül ki teljesen a mell! És mire leszeded a gyereket a melledről, előveszed a fejőgépet, nekiülsz fejni, addigra már annyi tej termelődött.
Mazsi!
Nagyon csinos! Emlékszem mi is kaptunk ilyen szetteket, és minden egyes darabja más-más korban lett megfelelő méretű.
Timocska:
Átérzem a helyzetet! Velem is megtörtént Zsuzsa születése után, hogy át akarták adni a helyet.
Igen kellemetlen.
Elég tej, nem elég tej:
Remélem nem haragítok meg senkit, mert tudom itt sokan időre etetitek a babákat, de sokan panaszkodtok is, hogy nincs elég tej. És mikor valaki erről panaszkodik, hogy nincs elég tej, én mindig csak nézek ki a fejemből, mert olyan mintha más nyelvet beszélnénk vagy legalábbis elbeszélnénk egymás feje mellett. Mert én el sem tudom képzelni, miért probléma, hogy a baba csak X mennyiséget evett valamelyik etetés alkalmával, mivel ha keveset is evett, akkor legközelebb majd hamarabb lesz éhes, és akkor bepótolja. Ez a baj az időre etetéssel: nincs módja a gyereknek beállítani a kereslet-kinálatot, illetve, csakis a negatív irányba tudja szabályozni azáltal, hogy kevesebbet eszik. Mivel növelni a mennyiséget úgy tudja, hogy többSZÖR eszik, mivel többET nem tud mint amennyi az ember melleiben elfér egy adott pillanatban, kivéve ha váltakozva adja neki az ember a melleit egymás után többször (mivel a tej állandóan termelődik). De mivel az egy mellből etetés valami oknál fogva egy sarkallatos pont sokatoknál, és mivel a gyerek is türelmét veszti azzal hogy csak csurran-cseppen a tej a végére, ezért a leghatékonyabb módja a tejmennyiség növelésének az, ha az ember GYAKRABBAN etet.
A tejserkentő tea meg csodaszerek nekem mindig olyannak tűntek mint a fogyasztó csodaszerek... szinte hatástalanok ha az ember nem csinálja a lényeget is mellé, ami pedig a kevesebb evés és több mozgás. Na ilyen a szopis csodaszer, kábé ennyit is ér ha nincs meg mellé a lényeg: a gyakori szoptatás. (Illetve ha valakinek van rá kapacitása, a gyakori fejés.)
Tudom hogy mindenkinek jó oka van arra, ha az időrendet választotta, de ez megint a valamit valamiért elve. A tejtermelés akkor működik jól, ha a baba igény szerint szophat és szabályozhatja a mennyiséget azzal hogy MENNYIT és HÁNYSZOR eszik. Én értem, hogy a CSALÁD meg az ANYUKA meg esetleg a BABA nem akkor működik a legjobban, ha a pici igény szerint eszik, pláne a mai világban (és nem egy afrikai faluban ahol a nők egész nap magukon viselik a gyereket akinek csak a fejét kell elfordítania hogy szopizhasson és mindig testközelben van... nincs is kólika), de a tejtermelést ez mind nem érdekli. Mivel ez egy mechanikus dolog. Annyi termelődik amennyi ürül. Kész. Ha gyakrabban ürül, akkor gyakrabban termelődik annyi, így lehet szaporítani a tejet.
Na remélem most nem utáltok ki, hogy ezt leírtam...