Ma Szabi 3 órát kint volt babakocsiban, ez eddig a rekord. Igaz, hogy így előadhattam a szoptassunk közterületen mókát és tolhattuk legalább 2 órát, de szinte családként viselkedtünk a két gyerekkel a játszótéren. Ráadásul remek volt az idő. Kár, hogy ez csak hétvégén lehet, jó lenne, ha Robi is itthon lehetne a bébivel. Mondtam is neki, hogy ha ikreink lennének, akkor elválhatnánk és mindketten itthon lehetnénk a saját ikerrel.
Valahogy nem tetszett neki az ötlet, pedig szerintem nem rossz. Persze az ikerterhesség részt átvállalhatná valaki.
Csongria,
Jó a sapitok
És láthatóan neki is tetszik.
Május,
A jó tanácsokat ha nem árt, szerintem mindet érdemes megfogadni. Nem szoktak működni, de olyan érzése van az embernek, hogy tesz valamit a gyerekért. A köménymag verziót azt még nem hallottam. Pukiban az a jó, ha nincs, vagy ha van, akkor már inkább jöjjön ki. De erre talán az Infacol és társai jobbak.
Ha nyüsszög, lehet, hogy mégiscsak kéne neki egy kis alvás. Kialvatlan babák szoktak elég nyafik lenni. Végigzongoráztad már a lehetséges okokat? Szokott bukni? Akkor is sír, ha kézben van? Akkor is nagyon hamar felébred, ha kézben van? Próbáltad megemelni a matracot? Alvás pozíció váltás? Nehéz elhinni, hogy ennyi az alvásigénye, pedig én ismerek olyan gyerkőcöt, aki sokkal kevesebbet aludt bébikorában, de nehéz elrugaszkodni az itthon látottaktól.
Azzal egyetértek, hogy egy baba, ha sírós, nem feltétlenül hasfájós. Annyi oka lehet rá szegénykéknek, hogy sírjanak.
Mazsi,
Az espumisanról a Házipatika azt írja, hogy 25 csepp összesen és evés után. Azt osztod szét a szopik között?
Ha érzékeny, akkor inkább a sima tejre. Meg akkor úgy tudom, pöttyös is lenne. Nem hinném, hogy a többi tejtermék gond lenne egyébként. Persze kihagyhatod, de kialvatlanul még a kaját is megvonni szerintem kicsit sok. Ha nagyon lelkes vagy, akkor írd fel, mit eszel és milyen Lea reakciója. Ha ezzel jól elszórakoztál egy pár hétig, vagy megvan a megoldás, vagy addigra amúgy is kinövi.
Pann,
Ne aggódj, mindenki meg fogja tapasztalni még idén, milyen is az, óránként kelni a babához éjjel.
Timocska,
Nem kell rá sok ruha, nyugodtan lehet rövidujjú is. Ha viszel egy sima textil pelust, azt ráterítheted, nem melegít, de véd a széltől. Nálam általában van extra ruha, ha lehülne az idő. Meg kendő, ha nagyon ordítana a kocsiban.
Még a nyaralásról elfelejtettem írni, hogy mi nem mentünk anno Natival, mondván, hogy milyen pici. Most már bánom, amíg pici, egyszerű, csak onnan bonyolódik hogy eszik mást is és mozog.
Bendegúz,
6 hetesen meg lehet állapítani, a gyerek nemét genetikai vizsgálattal és meg lehet szakítani a terhességet. Akkor szokták, ha nemhez kötött betegség van a családban, pl hemofília a fiúknál vagy rett szindróma lányoknál. Láttam ilyent intézetben, borzalmas dolog, nem kéne azért valakit elítélned, mert nem akarja a gyerekét pár év szenvedéssel teli élettel megajándékozni, hanem inkább azt választja, hogy egy olyan terhességet hord ki inkább, ahol a gyerek nagy vszínűséggel egészséges.
Az embrió nemét meg nem is olyan egyszerű belőni. Ha a spermiumokat választják szét, az azt jelenti, hogy egy centrifugán átnyomják őket. Ahogy Czeizel Endre mondta, ki akarna ilyen kótyagos spermiumokat? Egy inszemináció meg egyébként sem "1 teljesen ártalmatlan beavatkozás".
A bárányhimlőt meg valószínű, hogy így nem kapja el. Csak a védettséghez bizonyos idő kell, hónapok, amíg az ellenanyagtermelés belelendül. Addig meg tény, hogy fogékony marad, csak épp enyhe lefolyású lesz a betegség.