sziasztok!
ÚÚÚtálom a babanetet! Először 2 napig be sem enged, aztán valamelyik nap írtam egy jó hosszút és elszállt
Úgyhogy bosszúból újabb 2 napig felé sem nézem.
De már hiányoztatok
Először míg el nem felejtem:
vérnyomás: addig örüljetek, míg alacsony. Nekem eleve is határeset, olyan 140 körüli, de mikor szültem 230 volt
szóval vagy agyvérzésben vagy szívelégtelenségben halok meg. Már ha nem lesz daganatom vagy nem kapok infarktust. Ha egyik sem, legfeljebb elüt az autó
De komolyan: az alacsony vérnyomással nem nagyon van mit csinálni, tulajdonképppen jó a szervezetnek, inkább csak kellemetlenség. A magas pulzus nem olyan jó, nekem is magas, 80-120 között, szóval szedegethetnék valami bogyót, ha nem lennék ennyire bogyóellenes
Ha olyan gyógyszert szedsz ami csökkenti a szívfrekvenciát az viszi magával a vérnyomást is, szóval alacsony vérnyomásnál nem szerencsés. Ilyenkor mérlegelünk, hogy mi a vészesebb: ha kavar a beteg szíve vagy ha elájul
Egyébként ez részben adottság kérdése, lehet ún. mitralis prolapsus a háttérben: az egyik szívbillentyű picit ereszt (nekem ez van), de úgysem csinálnak vele semmit, szóval nem érdemes foglalkozni vele. Nekem is csak úgy derült ki, hogy gyakorlaton mikor a szívultrahangot tanultuk, akkor kértük a dokit, hogy ugyan nézzen már meg minket is
. Lehet még hyperthyreosis egyik tünete is (pajzsmirigy túlműködés), de annak egyéb tünetei is lennének: fogyás, "pörgés", álmatlanság, meleg bőr, reszketés, szemtünetek, gyengeség, stb, persze azért nem minden egyszerre
Na mivel az orvostanhallgatóról onnan tudni hogy hanyad éves, hogy épp mi a baja, mikor belgyógyászatból tanultuk a pajzsmirigyet, rögtön rohantam a laborba: 48 kg voltam, alig alszom, nagy fordulatszámon pörögtem, és akkor már úgy láttam, hogy a szemem sem áll jól
Persze nem volt semmi bajom, de legalább jól megtanultam ezt a betegséget
Lázgörcs: attól függ mennyi idős a baba, általában 5 éves kor alatt fordul elő. Nem kell hozzá feltétlenül nagyon magas láz, ez hajlam kérdése, de tény, hogy 39 fok felett gyakoribb. Két féle van, a "jóindulatú", mikor egyszer-kétszer előfordul, aztán kinövi a gyerek, jobb minél később jelentkezik az első roham. Annál jobb minél hamarabb van vége magától. A "rosszabbik" amikor 1 éves kor alatt jelentkezik, 15 percnél tovább tart egy roham, egy napon belül is akár többször ismétlődik. Azt hiszem komplikált lázrohamnak hívják. Ilyenkor később kialakulhat epilepszia. Általában az első ilyen alkalomkor szokták kórházba vinni a gyereket megfigyelésre, bár van olyan orvos aki nem szokta beküldeni. Ha ismétlődik akkor többnyire a szülők már tudják kezelni, van otthon gyógyszerük. Diazepam hatóanyagú kúp való rá, vagy van ilyen adagolós folyadék, szintén a kúphoz hasonlóan a fenekébe kell tenni, de nem jut eszembe a gyári neve
Ilyen gyereknél, akinél már előfordult, jobban kell figyelni a lázcsillapításra, nyilván a legjobb a megelőzés. De nem akarlak megijeszteni, azért, a lázgörcsös gyerekeknek csak nagyon kis százalékánál alalkul ki epilepszia, a nagytöbbség simán kinövi. De gyerekgyógyászatból hülye vagyok, úgyhogy "kérdezze meg gyerekorvosát, gyógyszerészét "
Brigi!
Nálunk a gyurmázás már régen megy, de csak a konyhában az asztalnál. Festeni nem próbáltunk, szerintem majd nyáron, 40 fokban pucéran a teraszon
Egyébként nem merem bevállalni. A rajzolás főleg rajztáblára, de már csináltam olyat, hogy bevontam sima szürke csomagolópapírral a konyhaasztalt és arra rajzolhattak. Szoktak A4-es papírra is, ceruzával vagy zsírkrétával, a földön vagy a kisasztaluknál. Nálunk minden ilyen kosszal járó tevékenység a konyhában vagy a nappaliban zajlik, ott nincs szőnyeg, a járólapot meg legfeljebb felmosom. A falra még sosem rajzoltak, bár szinte mindegy, úgy össze van fogdosva, hogy már rég festetni kellene.
A gyümölcsök édesek
Meme!
Hajcsat: én mindig kiküldöm őket a tükörhöz, hogy nézzék meg milyen szépek, mindig megdícsérem, úgyhogy nálunk nagyon hiúk és imádják. Majd mutatok néhány képet, el fogsz hűlni, csak kicsinyíteni kell.
Kata!
Anyósodhoz részvétem, úgy látom szinte mindehol akad valaki a családban akivel nem lehet kijönni. Nekem anyósomék elég messze laknak, mondjuk 70 km, nem olyan sok, de havonta-kéthavonta egyszer találkozunk, ezt simán ki lehet bírni. Ő is folyton teledumálja a férjem fejét, bár régebben, míg nem volt gyerek sokkal inkább. Persze én is visszahallom, de a békesség érdekében nem foglalkozom vele. A szemembe persze sose mond semmit, sőt, mikor igaza lenne, akkor is szépat a szomszédai előtt, úgyhogy azt gondol felőlem amit akar.
Judyt!
A galambotás nálunk is nagy siker, a gaalmbok már nem biztos, hogy annyira örülnek neki
Milyen nagyok már a fiúk!
Brigi!
Jó az atypusos
A reklámokat én sem mindig fogom fel elsőre, bár néha sokadjára sem
Nyugi, szerintem kinőhető. Vagy kezeljük, mint az egyszeri hasmenéses bácsit: véletlenül hasfogó helyett nyugtatót kap, a kontrollon kérdezi a doki, hogy van-e még hasmenése: "Van, de kit érdekel?"
Kriszta!
Részvétem Herika családjának! A babaszobáról ismerem csak, de néha váltottunk pár e-mailt. Mi történt??? Ki lesz a fiúkkal?
Rita!
Debrecenben a magánovi 30 ezer/hó+ a normál ovikban szokásos térítési díj (kaja, egyebekre). Itt lovaglás, úszás meg tenisz van, torna nincs
Mondjuk nekem még ez is sok lenne ovira, inkább elviszem őket magamtól ilyen helyekre. Tornázni tuti fogunk, lovagolni is szeretném vinni majd őket, mert én nagyon szeretek, de a férjem nagyapját egy ló úgy májon rugta, hogy meghalt, így ő erősen ellenzi a dolgot. Majd meglátjuk... Teniszezni nem tudok, de ha lesz kedvük a csajoknak majd megtanulnak.
Baba!
A bébitaxis képet nem felejtettem el, majd lekicsinyítem és küldöm!
Most mennem kell, majd írok akinek még akartam. Remélem átmegy!!!
Ditke