Új privát üzeneted érkezett!

Beszti!

Hát ez az!
Igazából senkihez nem tartozik a szoptatás, mert a nõdoki azt gondolja, ez a gyerekorvos dolga, a gyerekorvos azt gondolja, a védõnõ dolga, a védõnõ meg nem gondol arra, hogy a két orvos nem mondta el, amit tudnunk kellene. Amikor nemrég felhívtam a ESzCsMin.-t, ott egy nõgyógyász rögtön azt kérdezte, hogy a kórházból való elbocsájtás elõtt a nõgyógyász nem mondta el, hogy mit kell tenni?
Nekem nincs gondom a nõdokimmal egyéb téren, de fura, hogy a záróra ráírták a laktáló emlõket, és a gyerek súlyánál sem az lett említve, hogy fél kg-t fogyott... Ráadásul az emlõm csak másnap laktált.
De varratszedésnél az enyém is megnézte, nekem szerencsére nem gyulladt be, csak hõemelkedésig jutottam.
Az viszont a dologhoz tartozik, hogy a másodiknál ellentétben az elsõnél, már tudtam, hogy mit kell kérdezni, de az elsõnél még a problémát magát sem tudtam megfogalmazni. És ha nem is a szoptatás, de a nõi mell mûködése szerintem hozzájuk tartozik.
Dr Eszter Elemér, igen õ az. Nekem volt egy érdekes eset vele:
Mikor szültem, õ volt az egyetlen, aki a szobatársam ázsiai gyerekénél vérvizsgálatot kért, mert a gyereket bárhogy nézték a fénymérõvel, az mindig sárga eredményt mutatott...
Ez nem vicc, eddig azért nem írtam le, mert nem akartam poénkodni vele. NEM RÖHÖGNI! Kép

Laura!
Sok szakember van itt, aki ha rosszat írunk, kijavít, és abból is tanulunk. Pl. fentebb én anyatej-allergiának neveztem azt, ami nem az /enzimbetegség/. Iboly vagy más rögtön helyreteszi a dolgokat. Ezt tapasztaltam a szopis topicban is anno, rossz tanács nem marad szó nélkül. Persze ez nem vonatkozik a Mókusnyúl által is említett példákra.

Sziasztok
Csi
Csi

Lányok
én is kaptam olyan HIPPeket amire az volt ráirva hogy joéjt pép tejbedara pép 6 hónaps kortol adhato a magyar nyelvü tájékoztato szerint az üvegen meg németül 4 honapos kortol adhato vn ráirva Kép de van nekem 7hónapos kortol adhato joghurtos gyümölcsom is mindkét nyelven 7honapos kor van ráirva ezt mind a nagyitol kaptam de én mondtam a hugomnak hogy én ezeket petikének nem adom oda egyelöre márcsak azért sem mert megnéztem és teljes tejböl készült a joghurt és én nem adok olyat ami teljes tejböl készült a fiamnak mert fen áll a veszélye hogy alergiás lesz töle majd fél év mulva kap teljes tejet petike vagy én megeszem a jughurtokat mert nekem nem árt .viszont én már pászor észre vetem a HIPP tejpépeknél hogy van amit a németek elöbb adhatnak mint mink .

csics és petike
csics

Sziasztok!
Velem a nögyogyasz szokott a szoptatasrol beszelni. Igaz, utoljara a 6 hetes kontrolon lattam, de akkor is szolt, hogy szoptatas utan a melleket ki kell üriteni. Csak azt felejtettem el megkerdezni, hogy miert. Egyszeruen a tejtermelés fokozasa ügyén (hisz akkor egy idö utan, amikor beallt a megfelelö mennyiség, el is lehetne hagyni, nem?), vagy valami orvosi oka is van? Mintha egyszer olvastam volna erröl valamit... Szoval, fejni vagy nem fejni...
Egyelöre fejek, bar nem tul rendszeresen, néha 1-2 nap is kimarad. Medela mellszivom van, néha jol megy a dolog, néha 3 csepp az eredmény. Létezik, hogy a Baba teljesen kiüriti a mellemet? Most 11 hetes és alkalmanként csak egy mellböl szopik. (Igy mindig csak az aktualisat fejem.)Jo ez igy szerintetek? Hogyan tovabb?
Varom a tanacsaitokat?
Egy ujonc: Netti
Netti

Szia, Netti,
nagyon jól csinálod! Eleinte jó fejni, hogy legyen tartalék tejecske, de egy idõ múlva beáll a kereslet-kínálat, nem lesz szükséged fejésre. És létezik, hogy teljesen kiüríti a Baba a cicit. Ha még szeretnél fejni, érdemes szopi közben a másik cicibõl fejni, mert így a szoptatás közben felszabaduló oxitocin megkönnyíti a másik mell ürülését is. (Ha valamit nem jól írtam, Menta, Ágci, stb, javítsatok! Kép) Ha van még kérdésed, alattunk, a Szoptatás topicba kérdezd meg, az ezért nyílt. KépKépKép Puszillak, és jó szoptatást kívánok:

Virág
Virág (fiore)

Sziasztok lányok!

Végig olvasni nincs idõm a topicot, egyszer azonban már igértem, hogy leírom az én történetemet a körzeti gyerekorvosommal. Most jutottam el a megvalósításig.Kép

Szóval, nem egy rendkívüli történet, de a topic tárgyába beleillik. Peti júliusban született, mi Zuglóban lakunk, a gyerekorvosunk Dr. Román Zoltán volt. Kijött elsõ pár alkalommal, rengeteget beszélt, borzasztó elégedett volt magával. Peti akkoriban sokat sírt, kértük, adjon valamit, mert biztos a hasa fáj. Õ közölte, hogy nem, ez a gyerek vékony és éhes, "magának anyuka nincs elég teje, ebbe bele kell törõdni, írok fel tápszert...".(Az nem zavarta, hogy Peti pár nap alatt visszaszedte a születése után vesztett súlyt.) Ja, és egy etetés ne tartson 20 percnél tovább, szigorúan három óránként kell etetni és minden evéskor meg kell mérni, mennyit evett a gyerek.

Röviden ennyi. Ha akkor nincs a Babanet, nincs Ágci és Virág, akik tanácsot adtak, akkor Peti pár hetes korától tápszert kapott volna. Ehelyett még ma is fejnem kell, mert dõl a tejci, és Peti megközelíti a 9 kg-t hét hónaposan. És makkegészséges.

Felháborítónak tartom, hogy ennyire ne támogassa a szoptatást, és ahelyett, hogy ebben adna tanácsot, rögtön írja a tápszert. Még azt is megkockáztatom, hogy kap némi juttatást a tápszergyártó cégektõl.

Az már csak hab volt a tortán, hogy olyan hangnemben beszélt velem és a férjemmel, hogy az önbizalmam messzire szállt minden egyes látogatása után. Mint egy taknyos gyerekkel, azért, mert tanácsa ellenére sem mértük folyton a gyereket, és mert megpróbáltam szoptatni.

Egyébként pár alkalom után orvost váltottunk, az említett doktorbácsiról pedig azóta is hallunk rossz híreket. Szóval tõle ne fogadjatok el tanácsot.

Dió és az anyatejimádó Peti
szabotimi

Netti!
Ha szeretnél valóban eltenni tejet a mélyhûtõbe, hogy majd fél év múlva azzal fõzhesd meg a fõzelékeket, akkor érdemes fejni.
Vagy ha esetleg elõreláthatólag majd egyszer-egyszer el kell menned valahová, ahová a picurt nem viheted és akkor majd abból eteti meg pohárból vagy kanállal a nagyi, vagy a papa, vagy ha szeretnél az anyatejgyûjtõbe tejet leadni. Egyébként teljesen felesleges fejni, mert nehezen áll be a kereslet-kínálat. Tudod ez úgy mûködik, hogy amennyit kiszív a baba, ill. a mellszívó, annyi termelõdik. De ha nem szeretnél fejni, akkor nem kell, és akkor majd beáll annyi mennyiségre, amennyi a babádnak elég.
Viszont elõfordul, hogy egyszer-egyszer nagyobbat alszik a baba és olyankor kellemetlenül feszül. Olyankor érdemes kicsit fejni, annyit, hogy ne feszüljön. Ha rendszeresen alszik hosszabbakat a babád éjszaka, akkor majd ahhoz is hozzászokik a melled. Ilyen intelligens szerv. Kép
Virág ezt egy kicsit rosszul írta: nincs olyan, hogy teljesen kiürül e mell, mert a tej nagy része szopizás-fejés közben termelõdik, így egy-egy csepp mindig van egy laktáló emlõben.
Ha rendszeresen fejtél volna, akkor azt mondanám, hogy csak fokozatosan hagyd abba, nehogy mellgyulladás legyen a vége, de így merem azt mondani, hogy ha nem akarsz félrerakni tejcit, akkor nyugodtan hagyd abba a fejést és csak feszülõ melleknél fejj egy kicsit.
Egyébként nagyon változó, hogy a babák egyszerre mennyit szopiznak. Van amikor tényleg szinte az "egészet" kiszopizzák, de van, amikor csak szomjasak és olyankor jó sok is maradhat benne.
Puszi!
Menta
menta

Netti!

Szia, ezek szerint máshol is összefutunk...
Amikor úgy érzed, hogy a baba mindent kiszopizott, és nem tudsz fejni egy csewppet sem, akkor éppen aktívan termelõdik a tejcsi és a babád már tíz perc múlva ismét tudna belõle enni. Fejni vsz. akkor sem tudnál, de holy lehetünk mi, vagy egy mellszívó olyan ügyesek, mint egy éhes baba??? KépKépKép

Snoopy
snoopy

Sziasztok!
Hát pl. prof. André Kahntól se, aki a Gyermekeink álma c. könyvben azt találja írni:
"Legalább 6 hónapos koráig kapjon anyatejet, de három hónapos korától kaphat kiegészítést, amennyiben ez szükséges, fõzelékfélét (burgonya, sárgarépa) és gyümölcspépet (alma, õszibarack, banán)."
Na jó, nem rossz bácsi, csak a hónapokat rontotta el...
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

SZiasztok!

A múlt héten szerdán(?) a "Vendég a háznél" adásban hallottam, hogy egy anyuka a négy hónapos, "tisztán anyatejes" gyerekét akarta kakilásra bírni 3-4 nap után. Mint kiderült, adott neki egy egész õszibarackot!, meg mint mellékesen kiderült, szilvát! is - a gyerekorvos, akivel meghallgattaták a telefonbejátszást, nemhogy föl nem hördült, de még helyeselte is az eljárást, valamint a hõmérõzést is javasolta 2, azaz kettõ nap nem kakilás után - bár mint mondta, a nagyon radikálisak 3-4 napig is eltûrik, hogy ne legyen széklete a csak anyatejjel táplált gyereknek! Ami ebben a nagyon szomorú, hogy ebben a mûsorban nem egyszer megszólaltattáék már SArlai Katalint is, aki feltehetõen ugyanerre a panaszra kissé Kép másként reagált volna! És a mûsorok szövege itt, a Babaneten is olvasható! KépKépKép (persze, néha jók a mûsorok - csakhogy aki tájékozatlan, honnan tudhatná, hogy most épp okosságot vagy tudást közvetít-e ugyanaz a mûsor?)

Márti
márti

bocs, persze, okosságot vagy BUTASÁGOT

Márti
márti

Sziasztok!

Elhoztam a várandós mama csomagot, ebben volt egy tavaly júli-augusztusi fitt mama újság. Ebben olvashatunk a szülést megelõzõ hetek tennivalóiról. A 34. héten teeendõnk, hogy utána nézzünk, a közelben merre találhatunk anyatejjel illetve pótlásával foglalkozó szakembert. Majd a 37. hétre már azt is tanácsolja, hogy esetleg olvasgassunk szoptatásról szóló szakirodalmat. Én azt hiszem elõbb tanácsolnám az irodalom és a szoptatás témájának megismerését, és csak utána az anyatej pótlásának fellelését.

Ildi

Ildi
pildi

Helló!

Ma hozott a postás 2 Mildi termékmintát. Az egyik 4 hónapos kortól adható sárgabarackos tejberizspép(nagyon finom voltKép) A másik meg a Midldibé 3 babatej 9 hónapos kor után. Azt majd holnap kipróbálom a kávémbaKép Mindkettõre rá van irva, hogy "Ingyenes Orvosi minta". Ja a 4 hónapos kortól adható tejberizspépek a Mildinél a következõek: banános, sárabarackos és málnás! 6 hós kor után: almás és vegyes gyümis. Hát nem tudom, de én inkább az almát kicserélném a málnával. De tényleg finom voltKép Mehetek a DM-be 3 üveg bébiételért is... már alig várom, kíváncsi vagyok mit adnak a babáknakKép

pusz
sasha

Kép
sasha

Sziasztok,

mivel Elli az elmult hetekben betegeskedett, ezert tegnap elvittem megmerni a vedonenihez. Csak ugy, kivancsisagbol.

Eleg vicces volt a helyzet, igy utolag belegondolva. Elmeseltem enki, hogy beteg volt, es hasa is ment eleg sokaig. Erre megnyugtatott, hogy a babak ilyenkor fogyni szoktak, de ez normalis, ne aggodjak.

Eloszor megmerte, pont 7000 gramm. Akkor azt mondta, hogy szep baba, pont jo, mert mar megduplazta a szuletesi sulyat es meg csak 5 honapos mulott. Es hizott 330 grammot harom het alatt. (betegen!)

Aztan megkerdezte, hogy mit eszik. Mondtam, hogy anyatejet. Itt hirtelen megvaltozott a velemenye. Azt mondta, hogy kezdjem el most mar a gyumolcsok adasat, mondjuk amlmalevel. Ket napig, aztan pure. Es kb 1 het alatt fog annyit megenni, amivel jollakik.

Mondtam neki, hogy igazabol en inkabb varnek ezzel meg ket-harom hetet, mert meg csak 22 hetes. Es nalunk aztan van allergia meg minden hasonlo finomsag.

Valasz erre:

-De az ugy van, hogy a babaknak az elso 6 honapban 600 g kell hizniuk hetenkent es Elli csak 300 hizott. Vagyis most mar nem eleg kaloriadus neki a tej, kell mas is.

Erdekes modon a 300 gramm 5 perc alatt tokeletesbol keves lett Kép

Akkor megkerdezte, hogy mibol gondolja hogy majd az almatol hizni fog. MErt tudomasom szerint egy alma az 35 kcal, 1 dl anyatej meg 60 korul van. Kép Erre enm nagyon valszolt, de mondta a tobbi javaslatat. Adhatok neki narancslevet, mandarint es babant. Banant csak akkor, ha nincs gond a kakival. Vagyis ha minden nap konnyen kakil. Kerdeztem tole, hogy az nem baj, ha mar az is kiuti, ha en iszok narancslevet?

Valasz: Nyugodtan meg lehet mar probalni.

Meg aztan legkesobb 6 honaposan mar fozeleket kell adni neki! Kezdjem krumplival, aztan johet a paradicsomos krumpli es utana mar a talalekonysagomon mulik a valtozatos etrend. (-Mellesleg a paradicsomtol piros lett a popsija, ha 1 szemnel tobbet ettem meg en.)

Ja, es mar lehetne tejpepet is adni lassan, hiszen azt negy honaptol ajanljak.

Ezekutan a dokihoz inkabb be sem mentem. Meg szerncse, hogy nem a korzeti a gyerekorvosunk.

Amugy en eddig valahogy azt hittem, hogy a vedonei szopiparti, mert mindig ugy orult, amikor mondtam neki, hogy meg szopik. Bar a teat mar az elso latogatason emlitette (marhogy adjak neki, mert a tavfutes miatt nagyon szaraz a levego), de aztan nem forszirozta tovabb. A doki is csak ajanlotta, de o se nagyon kerdezte kesobb.

Mondjuk most, hogy mindenfel gyogyit kellett beadni neki, jol jott volna, ha teazik (pl aC vitamin nem nagyon szerette, sot...), de azert megoldottuk. Mondjuk most, hogy beteg volt es nem akart mindig rendesen szopizni, csinaltam neki minden nap forralt vizet, megkinaltam vele, de nem kellett neki. Aztan raktam bele teat is, hatha... Na, ezt egyszer megitta. Szerintem veletlenul tortenhetett a dolog es mar talan ehes is volt.

Hat, szoval ennyi a tortenet.

A ferjem azt mondta, hogy az internet miatt en mar tul sokat tudok errol a temarol es egy "mezei" vedoneni nem tud meggyozni olyan konnyen. Erre en csak azt mondom, hogy meg szerencse...

Meg csak annyi lenne a kerdesem, hogy a kaloriakkal jot mondtam? Mert valami iylesmire emlekeztem, de nem voltam benne nagyon biztos...

macsek
macsek

Macsek!

Ha nem gond, hogy megadod, akkor kérem szépen a védönénid nevét, mert pont a negativ táblába illik! SajnosKép.
Azért ez horror, hogy akkor is megpróbálnak meggyözni a butaságról, ha te egyébként jól tudnád!
Az ilyen beszélgetéseket egyébként föl kellene venni, és meg kéne mutatni neki!
Egyébként akármennyire is szeretik a paradicsomot a védönénik és a bébiétel gyártók is a legelsö zöldségek közé tenni, allergizálhat, uyghogy máshol pont azt ajánlják, hogy csak egy éves kor után. De ha valami már akkor gondot okoz, hogy te etted, akkor semmiképpen ne próbálkozz vele.
Nagyon ügyi vagy!KépKép Az ilyen tanácsokra nem kell hallgatni!
Egyébként az én dokinénim is szerepel a negativ táblában (nem én rakattam bele), pedig közel nem ennyire szoptatásellenes (mert ezt már nem is tudom másnak hivni). Söt, amikor 6,5 hónaposan megemlitettem a rendelésen, hogy nem igazán akar a szopin kivül elfogani mást, akkor nem voltam letámadva, hanem csak annnyit mondtak, hogy tudja a gyerek, hogy mi jó neki!KépKépKép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Szia Beszti,

hát remélem a vedoneni nem netezik...
A neve Bárdosné. Amugy nagyon kedves, már emberileg, de eddig nem nagyon tudott újat mondani. Már pocakosan se.

Amit még kifelejtettem:

mondtam neki, hogy jó, akkor majd nemsokára megkinalom szopi után almával.
No, az nem jó, mert szopi el?tt kell.
De hát én inkább hozzátáplálnám, nem elválazstanám.
Persze, az jó, de el?bb adjam neki a kajcsit és utánna a tejcsit. Higgyem el, hogy még így is elég sokáig fog szopizni.
Mert a rendes kaja után a tejecske majd kitölti az üregeket! Kép

most jelenesem van...
macsek
macsek

Macsek
szerintem rosszul mondták vagy rosszul emlékszel mert én ugytudom hogy 200-300gr kell hizni mert ha 600gr kéne hizni akor petike alultáplált lett volna pedig 5hónapos korára megduplázta a sulyát de onét aztán nem mozdul el mostanáig .

Csics és petike
csics

Macsek!

Ezt még Menta irta korábban a szopis topicban:
"Viszont vannak adatok a csak anyatejes babákra is. Ezek a következõk:
Az elsõ 3 hónapban, ha 113-127 grammot hízik a baba hetente, akkor az teljesen normális és kielégítõ. A 4-diktõl a hatodikig már elég a 85-142 gramm is. A hatodiktól az 1 éves korig pedig (akkor már mást is eszik, de még azért szopizik, de nem kap elválasztó tápszert)a 42-85gramm/hét."

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

macsek,
hát ez nagyon szomorú... KépKépKép

Virág
Virág (fiore)

Csics,

sajnos a vedoneni meg van gyozodve rola, mert meg ki is szamolta nekem mult honapban, hogy ha havonta ennyit kell hizni, akkor mennyinek kellene lennie.

Beszti,
en nem aggodom, mert jol nez ki a lany, sot... Olyan hurkai vannak a combjan es olyan tokaja, hogy meg! Szoval nem lognak ki a bordai. Kulonben is megduplazta a szuletesi sulyat, szoval vegkepp nem ertem, mi a baj.

most megyek tejbart jatszani Kép

macsek
macsek

Macsek!

Esetleg keresd fel a védõnéniteket egy pár korrekt ismeretterjesztõ anyaggal.
Az jó, hogy Téged nem lehet eltántorítani, de hány anyuka lehet a körzetben, aki miatta nem szoptat már??? KépKépKép

Akár azt is megtenném, hogy megkeresném a védõnõknek szóló körleveleket valahol és azt vinném el neki. Hátha annak hisz, ha már Neked nem. Kép
GRRRRRRRRRRRRR!

Snoopy
snoopy

Sziasztok,
kicsit talán off, és bocsássátok meg nekem, hogy idemásolom, de ezt találtam a Magyar Védõnõk Honlapján!
Valami azért mégsem stimmel valahol, hol kellene változtani.
Macsek,
Kép Teljesen egyetértek Snoopyval.

"Augusztus elsõ hete
A WHO SZOPTATÁS VILÁGHETE
Természetesen Anyatejjel!
- A Magyar Védõnõkk Egyesülete lakossági programsorozatának ismertetése

A Magyar Védõnõk Egyesülete 2002-ben az Anyatej és szoptatás hete jubileumát ünnepli, mivel már 10. éve , 1993-tól kezdve rendezi meg az anyatej- heti program-sorozatát országszerte.

A jubileumi, Szoptatás Világnapi Központi Rendezvényre 2002. augusztus 2-án, Egerben kerül sor a MAVE és az ÁNTSZ Heves Megyei Intézete közös szervezésében. (Helyszíne az Eszterházy Károly Fõiskola Eger, Eszterházy tér 1.)
Ezen kívül a védõnõk országszerte helyi rendezvényekkel irányítják a figyelmet erre a nemzeti és nemzetközi mozgalomra.
Újra és újra tudatosítani kell a szakemberekben és a lakosságban egyaránt az anyatejrõl szóló pozitív, és tudományosan is igazolt ismereteket.

AZ ANYATEJ ÉS A SZOPTATÁS tudományosan elismert pozitív hatásai:

- A csecsemõ legideálisabb tápláléka az elsõ 6 hónapban
- Mindig (igény szerint) rendelkezésre áll, tiszta és megfelelõ hõmérsékletû
- Teljesértékû, tökéletesen emészthetõ
- Erõsíti a csecsemõ immunrendszerét, védekezõképességét a fertõzésekkel és allergiás betegségekkel szemben
- Elõsegíti a csecsemõ testi-lelki fejlõdését
- Elõsegíti az ép fogazat kialakulását és a helyes beszéd kifejlõdését
- Az ideális anya-gyermek kapcsolatot megerõsíti
- Segíti a méh visszafejlõdését a szülés után
- Megelõzi a mellrák kialakulását

Az Anyatej világnapjáról és világhetérõl szóló hagyományteremtõ elhatározás 1993-ban született, amikor is a WHO és az UNICEF 1993-at az ANYATEJ VILÁGÉVÉNEK nyilvánította.
Nagy szerepet játszott a mozgalom kiszélesedésében és sikerében a WHO/UNICEF által indított Baba-barát kórház mozgalom, a szoptatást támogató civil szervezetek, (pl. “ A szoptatásért Magyar Egyesület, Klubok) megalakulása, az apák bevonása a családi életre és szülésre való felkészítésbe, az együtt szülés elterjedése. Szorosabbá és folyamatosabbá vált az együttmûködés a szakemberek, civil szervezetek és média között is a közös cél megvalósítása érdekében. Ezáltal megerõsítést és kiterjesztést nyert a WHO és UNICEF által 1981-ben kidolgozott " Anyatejet helyettesítõ anyagok forgalmazásának nemzetközi kódexé"-nek alkalmazása is. (a mellékletet itt találja meg...)

(Ezt figyeljétek!: )
A védõnõk elkötelezettek a 6 hónapos korig történõ kizárlagos anyatejes táplálás mellett, és lehetõség szerint 1 éves korig történõ szoptatás mellett.
Hivatásukból adódóan a várandós anyákkal (szülõkkel), a gyermekágyas-szoptató anyákkal, csecsemõkkel és kisgyermekekkel foglalkoznak a legtöbbet, így már a családi életre, illetve a szülõi szerepre való felkészüléstõl segíthetik a korszerû táplálási ismeretek elsajátítását és megvalósítását a mindennapi gyakorlatban. A közös munka, erõfeszítések eredményeképpen ma már elmondhatjuk, hogy a csecsemõk kb. 2/3-a kizárólag anyatejet kap 4 hónapos koráig.

A védõnõk gondozási módszereinek tára folyamatosan bõvül, színesedik, hogy az adott helyzetnek, körülményeknek, a gondozottak igényeinek és a legújabb szakmai ismereteknek egyaránt meg tudjanak felelni. A védõnõi szolgálatok által nyújtott, szoptatást is elõsegítõ szolgáltatások: szülésre, szülõiségre felkészítõ csoportok mûködtetése, a szülés utáni idõszakban pedig a szoptató anyák csoportjának megszervezése, szakmai irányítása. Új , nemzetközi gyakorlatban már elterjedt módszer a babamasszázs, melyet erre kiképzett védõnõk tanítanak meg a szülõknek. Alkalmazása szintén a harmonikus szülõ gyermek kapcsolat, az ideális gondozás és táplálás megvalósítását segíti."

Nagyon sok érdekes dolgot találtam ám azon a honalpon, amit talán nem ártana egy-két védõnéninek megmutatni. Csak kedvesen, segítõkészen, hogy ezt találtam, kinyomtattam, ugye, milyen jó, hogy már az anyukákhoz is eljuthat ilyen információ...???!!!

Ágci

Kép
Ágci

Ágci!
Én kiakadok ettõl az egésztõl!
Hogyan lehet az, hogy valaki ilyen nagyon veri a mellét? Nekik HIVATALBÓL kéne megtenni azt, amit néhány civil cég önkéntesei tesznek! Azzal, hogy szépen megfogalmazták, hogy mi a szép, meg jó, azzal a dolog el is van intézve??? Megvan az összeköttetésük a védõnõkkel, hogyan merülhet fel egyáltalán az a kérdés, hogy nekünk kell eljuttatni a védõnõnkhöz???
""A védõnõk gondozási módszereinek tára folyamatosan bõvül"" --persze. Akkor miért nem tanítják a védõnõknek az iskolában a "szoptatás-tant"?
Én úgy érzem, hogy ezzel a szép megfogalmazással részükrõl le is van zárva a dolog!!! Brrrrrr!
Ágci, persze nem neked hõbörgök, csak ordítok bele az éjszakába! És tényleg jó lenne ezt elvinni védõnõinkhez.
Csak akkor sem értem!

Már megint a gyarapodás:
Engem is riogattak vele, mire kedvenc dokibá'm legyintett az egészre. Lányom sem kizárólagos anyatejen, sem késõbb hozzátáplálva, sem tápszerrel+hozzátáplálással nem volt hajlandó többet gyarapodni. Ez szerintem kizárólag gyerektõl függ - bár ezt már feljebb ezerszer kifejtettem. Bár a minap ünnepeltem, mert végre megduplázta a súlyát 13 hónapos korára. Most 10.40kg.

Még valami: a védõnõ ellenes kirohanásom persze nem vonatkozik a tisztelt kivételre!

Csi
Csi

Szaisztok,
épp ma kaptam egy levelet, amelyben az anyuka azt írja, hogy 4 hónapos korában a dokijuk azt ajánlotta, hogy adjon a babának szilárd ételt, akkor nem kell majd neki annyi anyatej, és akkor nem fog olyan nagy mértékben gyarapodni.Kép szerintem nagyon jó, én már csak röhögni tudok ilyenen. Én elhiszem, hgoy mindneki máshol szerezte a diplomáját, és más tankönyvbõl, de hát...
Ezt csak úgy leírtam.
ugye talán a múlt héten írtam ennek ellenkezõjét. Pedig megkockáztatom mind a kettõ pesti, tehát még nem is az ország egyik meg másik felébõl írtak.

Ágci

Kép
Ágci

Szeretitek a szösszeneteket? Ez egy másik internetes helyen találtam:

"Meddig szoptassunk?

Kizárólagosan szoptatni 4, legfeljebb 6 hónapos korig szabad. Késõbb már elégtelen a tejtáplálás. A fejlõdés szempontjából fontos, hogy a gyermek megtanuljon kanalazni. Az ínybõl lassan elõbújó fogacskáknak ellennyomásra, rágásra van szüksége. És ami még fontosabb, az eddig - szinte kizárólagos - anyához való kötõdésnek tágulnia kell.
Reggel és este persze tovább szoptathat, egészen addig, míg a gyermek az elsõ életév vége táján már egyedül tud pohárból inni. Ezzel kikerülheti a cumisüveget, és akkor már rögtön friss teljes tejet adhat a gyermekének.
Vannak anyák, akik éveken át szoptatnak. Ez biztosan nem káros, ha az anyatej nem tartalmaz ártalmas anyagokat. De a gyereknek késõbb még inkább nehezére esik az elválasztás. Az éveken át tartó szoptatás az anya fizikumát is erõsen megviseli. Ennek ellenére, ha úgy gondolja, hogy Önnek és gyermekének is jót tesz, ne sajnálja az idõt a további szoptatásra.
Az elsõ éven túl nyúló szoptatás azonban nem jár semmilyen testi vagy lelki elõnyökkel."

Na, hogy tetszik???

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Beszti!
Nagyon jó, amit találtál! Így "korán reggel", jó ébresztõ volt, mert a röhögéstõl teljesen felébredtem. ennyi baromságot hol lehet megtalálni?

Az én védõnõm Csala Anikó (XIV.) volt, most már õ is gyereket nevel! Jajj istenem! Neki az volt a mániája, hogy szegény baba nem szopik eleget és micsoda dolog, hogy nem ébred fel éjszaka enni. Így biztosan éhen fog halni, ezért minden este fel kellett keltenem szegénykét, pedig esze ágában sem volt enni és éhen halni sem. De neki voltak még okos ötletei, valahogy egyik sem jött be, pedig eleinte próbáltam követni a tanácsait, mint tapasztalatlan, friss anyuka. Hamar rájöttem, hogy a könyveket én is el tudom olvasni már!
Banett
Banett

Banett!

Nem fogod kitalálni, hogy mit irtam a keresöbe!KépKépKép
Azt, hogy: miért szoptassunkKépKépKép (csak a szavakat, nem a kifejezést), erre adta ezt ki. Persze beleolvasgattam, és van benne jó is, csak azt nem értem, hogy miért kell hülyeségekkel keverni...

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Sziasztok!
Éjaszaka egerésztem a net-en egy eü. szakdolgozat anyagához és ezt találtam a www.vitalitas.hu Egészségügyi portálon

"Meddig szoptassunk?
Kizárólagosan szoptatni 4, legfeljebb 6 hónapos korig szabad. Késõbb már elégtelen a tejtáplálás. A fejlõdés szempontjából fontos, hogy a gyermek megtanuljon kanalazni. Az ínybõl lassan elõbújó fogacskáknak ellennyomásra, rágásra van szüksége. És ami még fontosabb, az eddig - szinte kizárólagos - anyához való kötõdésnek tágulnia kell.
Reggel és este persze tovább szoptathat, egészen addig, míg a gyermek az elsõ életév vége táján már egyedül tud pohárból inni. Ezzel kikerülheti a cumisüveget, és akkor már rögtön friss teljes tejet adhat a gyermekének.
Vannak anyák, akik éveken át szoptatnak. Ez biztosan nem káros, ha az anyatej nem tartalmaz ártalmas anyagokat. De a gyereknek késõbb még inkább nehezére esik az elválasztás. Az éveken át tartó szoptatás az anya fizikumát is erõsen megviseli. Ennek ellenére, ha úgy gondolja, hogy Önnek és gyermekének is jót tesz, ne sajnálja az idõt a további szoptatásra.
Az elsõ éven túl nyúló szoptatás azonban nem jár semmilyen testi vagy lelki elõnyökkel."

Forrás: www.vitalitas.hu Egészségügyi portál
phaedraa

Phaedra!

KépKépKépKép Ez ugyan az, amit én is irtam, ugyanott jártam...
Nem is olyan nehéz megtalálniKépKépKép, sajnos....

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Csajok!
Nem kéne odaküldeni az Ibolyt?
Csi
Csi

Sziasztok!

Bocs Beszti! Kép Ne haragudj, nem nagyon olvastam el az elõzõ hozzászólásokat, mert az utóbbi napokban egy szakdolihoz keresek anyagokat és azzal vagyok elfoglalva, ezt megtaláltam és gyorsan bemásoltam. Gondolom, hogy akkor olvastad a recept ajánlásokat is Kép Az a rémes, hogy az eü-sek sokszor errõl a portálról merítenek Kép Kép Kép
Remélem nem haragszol.
szia, Phaedra

Csí!
off rövid mail-t küldtem, de a levelezõm még mindig nem mûködik. Éjszaka javítom és írok Kép
phaedraa

Szia, Banett!

Gyere a másikba is!!! Kép

Virág
Virág (fiore)

Nézzétek mit találtam: Kép

A szoptatással és a csecsemõtáplálással kapcsolatos elõzetes ismeretek szerepe a csecsemõ táplálási módjának megválasztásában

Orvosi Hetilap - 2001-12-23
Vol 142. Issue 51.2845-2849

A szerzõk 91, a terhesség 2-3. trimeszterében járó primipara szoptatásra vonatkozó ismereteit és hiedelmeit vizsgálták kérdõíves eljárással. A kérdõív 60 helyes és téves állítást tartalmazott, melyekkel való egyetértés mértékét 5 fokú Likert-skálán jelölték be a vizsgált személyek. A szoptatást a 6. hónap elõtt abbahagyó és a továbbszoptató nõk között szignifikáns különbség mutatható ki az alábbi tételek megítélésében: 1. A túl hosszú ideig szoptatott baba késõbb nehezen szakad el anyjától, kevésbé lesz önálló. 2. Az üvegbõl való táplálás során ugyanolyan kapcsolat alakítható ki a gyermekkel, mint a szoptatás alatt. 3. Meg kell akadályozni, hogy a baba szoptatás során elszenderedjen, apró csípésekkel kell továbbra is aktívvá tenni. 4. Ha a szoptatás során a csecsemõ elalszik, rossz szopóvá válik. 5. Az éjszakai sírásról könnyen leszoktatható a baba, ha nem szokja meg, hogy ilyenkor mindig felveszik. 6. A szoptatás során kialakuló intim kapcsolatból az apa ki van zárva. Ezen téves hiedelmek korrigálása a szoptatás hosszát növelheti

Kocsis, E.

2002-07-08 21:35:24

Szerintem eléggé durva tévhitek ezek.
Menta
menta

Sziasztok!

Macsek történetéhez: (tudom, hogy néhányan tudjátok, de) Dr. Gömöri Ágnes itt a Babanet Rendelõben pontosan ilyesmiket ír, hogy "5 hónaposan tessék gyümölcsöt adni, mert 6 hónaposan már fõzeléket adunk". Mi több, tény, hogy a Kismamá-n és néhány internetes fórumon kívül mindenütt azokat a "tévhiteket" lehet olvasni, amiket itt kritizálunk, és többnyire a gyerrekorvosok is ezt képviselik.

Én nem is tudom mi, tán az ösztönöm, súgta, hogy épp a Kismamának higgyek a (terhesség alatt többnyire már megvásárolt, orvosok által írt) "tudományos" könyvek, illetve a védõnõ és a doktornõ ellenében. A férjemnek viszont nem súgott ilyesmit az ösztöne, és többször jól össze is vesztünk Kép, hogy ugyan MIÉRT ennek az oldalnak hiszek, mi szól mellette? Van-e valami TUDOMÁNYOS alapja a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatásnak, meg a bevezetés "kismamás" sorrendjének? Én persze rámondtam, hogy igen, de jó volna, ha mondanátok ilyen oldalt, hogy "igazolni" is tudjam az igazamat...

És vmi, amit én sem teljesen úgy gondolok, mint a fentebb szólók: persze, a "jobb" helyeken mindenütt azt olvasni, hogy nem probléma, ha az anyatejes baba 3-4 napig nem kakil. Nos bizonyára így van alapjáraton, az én anyatejes babám viszont hasfájós is volt, és amikor "jaj csináljunk már vmit" jeligével egyszer "meghõmérõztük", és kakilt egy szép nagyot, úgy megkönnyebbült, hogy öröm volt nézni. Bizony, némely esetben igenis jó, ha többször kakil a baba. Erre nekem is a gyümölcsöt (levet) mondta a dokinéni, adtam is volna, ha a gyerek megitta volna...
Nem itta meg, maradt a hõmérõzés.

Szerintem a negatív lista mellett igen hasznos lehetne, ha összegyûjtenénk a rossz tanácsokat, illetve a mi "lokoskodásunkra" adott válaszokat is, illetve azt, hogy mit lehet ezekre mondani, hogy lehet védekezni. Engem mindig akkor billentenek ki a meggyõzõdésembõl, amikor egy olyan érvet mondanak egy-egy szokványos (rossz) tanács mellett, amit még nem hallottam, és elsõre jól hangzik.

Pl. ha Macsek történetében az én anyósom adja a tanácsot, azt mondta volna, hogy az alma azért kell, hogy savat csináljon és a baba éhesebb legyen és többet egyen (nem azért, mert hízlal). Na ilyenkor leszek én zavarban. Kép

Na, ide a végére még egy helyes kis történet: pár napja volt itt dokinéni rutinvizsgálaton, van neki újdonsült unoka. "De sajnos tápszerezni kell, mert anyukájának vizes a teje. Vízzel meg ugye nem fog gyarapodni az a gyerek!" Ez a körzeti GYEREKORVOS!!!!!

Laura
Laura

Laura,
erre én nem is tudom mit mondjak, szabályosan végig futott rajtam a hideg. Aztamacskafarka... El kellne a dokinéninek egy kis továbbképzés.

csak két ok:
"Az anyatej tökéletes táplálék a csecsemõ számára és általában az elsõ életév feléig nincs okunk arra, hogy bármi mást adjunk gyermekünknek. Különleges esetekben az orvos tanácsolhatja más ételek korábban történõ bevezetését. Ezektõl a ritka esetektõl eltekintve legalább két nyomós okunk van arra, hogy kivárjuk ezt az idõt: hogy fenntartsuk a tejelválasztást és csökkentsük az allergiás megbetegedések lehetõségét. Minél fiatalabb ugyanis a csecsemõ, annál valószínûbb, hogy bármilyen más, az anyatejtõl eltérõ étel allergiát okoz. " www.lll.hu

A többiek biztos még írnak 1-2 dolgot.

Láttátok a Kismama belsõ oldalán a tápszert már úgy reklámozzák, hamarosan a nagyobb élelmiszer üzletekben és drogériákban.Kép
Ágci

Kép
Ágci

Ágci!
Off Elküldenéd nekem a babók cicre visszaszoktatásáról szóló anyagodat? Sajna van a családben babó, akinek szüksége lenne rá.Kép (Cím a profilomban)

Laura!
Pl. azért kár hamarabb, mert nem tudják még feldolgozni. A nagyik biztos elmesélik (esetleg -ték), hogy a pelus eleinte pont úgy nézett ki, mintha közvetlenül belekanalazták volna a fõzit.
Lucának ráadásul az alma, éppen mert savat csinál, a popsiját is kiverte, kb. 7 hónapos koráig.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Ágci
én is látam azt a hirdetést és enyhén szolva ledöbentet Kép elnem tudom képzelni hogy mikeresni valoja lene a tápszernek a nagyobb élelmiszer üzletekbe Kép

csics
csics

Csics!

Korábban lehetett kapni tápszert a nagyobb helyeken!!! Mikor Beni 1 éves múlt, én adtam neki tej helyett 3-as tápszert (13 hónapig szopott, utána, mert nem akartam 2 éves kora elött teljes tejet adni), és akkor még lehetett kapni, utána szüntették meg, és csak a gyógyszertárban lehetett kapni.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Borcsa,
holnap megy, mert a másik gépen van,. és azt apárom bitorolja.
Ágci

Kép
Ágci

Köszi!

Borcsa
KépKépKép
borsts

Ágci! és többiek!

Félreértettél! Nem az a kérdés, hogy hol lehet a 6 hónapig tartó igény szerint stb. szoptatásról olvasni, hanem hogy mi gyõzheti meg a kívülállókat arról, hogy ez a duma hitelesebb, mint a másik.

A hitelesség kritériumai, kísérletek, kutatások felfedezések nívós tudományos folyóiratokban, fórumokon. Az pl. hogy (az lll. oldaláról idézek) "Az utóbbi években a szakemberek rádöbbentek arra, milyen messzemenõ káros következményei vannak a mesterséges táplálás elõtérbe kerülésének, és ezért világszerte ismét a csecsemõk szoptatását szorgalmazzák.", még egyáltalán nem hiteles.
Akárki mondhatná, hogy "az utóbbi idõben a kutatások azt bizonyították, hogy az ellentétes asztrológiai jegyû párok
gyermekei intelligensebbek lesznek."

Értitek?

Próbálj meg a férjem fejével gondolkodni. Az lll oldalát õ maga töltötte le nekem. Mégis, õ csak annyit lát ebbõl, hogy a tisztelt doktornéni meg az imádott anyukája, de még a kevésbé imádott anyósa is mást mond, mint amit én teszek, s amit csak anyák egy lelkes ("mániákus"?) csoportja támogat....
Laura

Laura!
[url=http://www.promom.org/101/" TARGET="_top]http://www.promom.org/101/[/url]
Ez egy angol nyelvû oldal, ahol az érvek mellett ott a forrás - pl. Amerikai Dietetikai Társaság, meg hasonlók.
Nem tudom, hol lelhetõ fel a Magyar Gyermekgyógyász Szakkolégium ajánlása, ami szintén kizárólagos szoptatást javasol az elsõ fél évben, õk azért nem egy csapat szédült mama.

[url=http://www.waba.org.br/folder98.htm" TARGET="_top]http://www.waba.org.br/folder98.htm[/url]

Ez egy jól összeszedett, szintén angol nyelvû írás, hétmérföldes irodalomjegyzékkel.
Bár nem bíztatlak sok jóval: két tucat nemzetközileg elismert szakértõ ritkán ér fel az anyai tanácsokkal.
,
Még próbálok neked okosakat találni!
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Laura!

És mit mondana egy nagymama, dédnagymama????
A dokinéni, az anyuka és anyós ugyanaz a korosztály. Ök azt tanulták, és az is teljesen más volt, mint az elözö korosztályé.
Csak, hogy megértsd:
az én anyukám azt szokta mindig emlegetni, hogy ö erre nem tud mit mondani, mert ö egész máshogy csinálta.
Söt, akkoriban nem volt szokás szoptatni. Erre mindig azt hozza fel, hogy pár hónapos lehettem, amikor egy akkor "frissen" végzett fiatal védönö látogatta meg. És kérdezte: "Mit eszik ez a gyerek? Tápszert? Feles tejet?" (! Erröl mi már azt sem tudjuk, micsoda...)) Anyukám: "Nem, egyiket sem". Védönö: "De hát akkor mit eszik ez a gyerek?". El sem birta képzelni, hogy van, aki esetleg még szoptat! Hogyan tudnának ök most jó tanácsot adni, ha egyébként nem képezték magukat, és nem alakitották át az egész gondolkodámódjukat? (lehet ilyenKép)

Akkoriban ez volt a helyes, a korszerü. Ne felejtsd el, hogy az, hogy ma a apás szülés, rooming-in van, nem volt könnyü dolog bevezetni, pedig a 90-100 évvel ezelötti kórházi képeken az látszik, hogy a babákat úgy helyezték el, mint ma a romming-inben. Aztán jött a szeparálás, csecsemöosztályok, 3 óránkénti szopi. Jónak tartod? És a férjed? Ezt pont az anyukáink korosztálya élhette meg!

(Valamikor 3 éve véletlenül kezembe került Pikler Emmi: Anyák könyve c. munkája. Pikler Emmi egyébként egy nagyon elismert ember volt, kinek a munkája tényleg jelentös, haladó szellemü volt. És mégis... Még a legkevésbé szoptatáspárti emberek is "megbotránkoznának" azon, amit a csecsemötáplálással kapcsolatban ir, mégha vannak benne jó tanácsok is.)

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Laura!
A fiam születése után én is kaptam a különféle "jobbnál-jobb" tanácsokat. Pl. 3-4 hónaposan már kevés neki a tej. Ha több mint 4 kg már nem kell neki az éjszakai etetés. Ha egy éves koron túl szoptatom biztosan ferde hajlamai lesznek. Ha nem kezdem el korán kanállal etetni soha nem tanul meg enni. + egyéb okosságok.
Én akkor tudtam leszerelni az anyukámat, nagynénémet, szomszéd nénit stb-t, amikor kikérdeztem a két nagymamámat arról, õk mit csináltak.(Mindketten közel vannak a 80-hoz, 3 ill. 4 gyereket neveltek fel)
A következõk derültek ki:
A gyerekeket 2-3,5 évig szoptatták. A szopós gyerek éjjel-nappal mindig velük volt. (Csak fõkaptam, szopott, aztán csinátam a dógomat, mindennek meg köllött lenni mire nagyapád hazajött.) Azt, hogy mikor kezdtek mást is adni, nem tudták hónapra pontosan meghatározni, az egyik nagymamám azt mondta, hogy akkor amikor már legalább 4 foga volt a gyerekeknek, a másik azt, hogy már tudtak mászni.
Ezek után sokkal könnyebb volt leszerelni a családot. Az elején nem gondoltam, hogy az én "modern" szemléletemet pont a legöregebbek támogatják majd. Kép
Üdv.
Vacskamati
Vacskamati

Sziasztok Lányok!

Azt hiszem, hasonló kalamajkába keveredtem a minap, mint Laura. Barátnõm, két gyermek anyukája, aki nõgyógyászaton volt szakasszisztens, összezördült a testvérével, aki a védõnõ tanácsaira LLL-módon képzelte el a születendõ gyermeke szoptatását. Mire a barátnõm felhívta az összes szülészismerõsét, van belõle bõven, és azok bizony õt igazolták, miszerint jó, ha kap a gyerek vizet szopi mellett, meg ilyenek. Én is szerettem volna meggyõzni õt, de hiába emlegettem az LLL-t, vagy a WHO ajánlást, mivel azt sem tudta mik ezek, nem sikerült meggyõznöm. Ez az õ szakmája, dolgozott is benne eleget, miért tekintene valamit hiteesnek, ami az õ "praxisában" mégcsak elõ sem fordult??? Nem ilyesmire gondoltál, Laura?
Én azt gondoltam, hogy kéne egy olyan táblát készíteni, ami a leggyakoribb tévhiteket, és azok cáfolatát tartalmazza, az talán segít. Iboly erre azt mondta, hogy õ úgy emlékszik, hogy írt valamikor az LLL egyik lapjában ilyeneket, de nem néztem még meg.
Csi
Csi

Csi!

Én is gondolkodtam rajta, és tényleg kezdjük el összeirni.Kép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Laura!

Biziony Vacskamati nagyon jól irja!Kép Az én nagymamám is legalább 2 évig szoptatta anyámatKép A másik 2 fia már kevesebb ideig szopott, de csak azért, mert már a gyerekeknek nem kellett! Tápszert még hírbõl sem ismerteKép Igény szerint, amikor a gyerekek kérték akkor kaptak enni. A "más" étel bevezetésére még nem kérdeztem rá, de az biztos, ha a nagyanyám ma szülne tuti nem szoptatnaKép Mert az õ elbeszélései alapján neki nyüg volt, hogy addig szopott az anyám. Sajnos ma is vannak ilyen nõk akiknek nyûg szoptatni, de nekik könnyü dolguk van, hiszen ha azt mondja a dokinak nincs teje, már kapja is a receptet, míg nagyanyáinknak nem volt más választása, hiszen nem is tudtak rólaKép

puszi
sasha

Kép
sasha

Borcsa! Még nem olvastam, de látatlanban is köszi! Pont erre gondoltam, látom megérted!
Csi! Olvasod a gondolataimat! Kép Kép Ötletek SZUPER!
Sógornõm most kezdett el nõgyágyaszaton asszisztenskedni. Hát, azt mondja, a nõgyógyászok szerint (akikkel érintkezik) "a szopás csak 1 éves korig van a baba kedvéért, azután a mama kedvét szolgálja" (értsd, perverz dolog)Kép

Beszti! Tök jó, hogy a te mamád egyszerûen azt mondja, hogy "akkor mást mondtak".Kép Az enyém azt mondja, hogy úgy volt JÓ (helyes, okos), és a mostani egy hülye DIVAT.Kép És hogy milyen jó volt a szeparálás, mert nem volt fertõzés, az anyuka kipihenhette magát, az apás szülésnél szerinte a férfiak kiábrándulnak a nõkbõl, stb. (Apám szerint is Kép)
Nehogy azt hidd, hogy õk feltétlenül jónak tartják, ami nekünk magátólértetõdõen jó!!

Nagymamám, aki parasztassony volt, csak 1 hónapig szoptatott; anyósom anyja szintén, és utóbbi azt mondja, hogy "a háború miatt, mert mindenki vérszegény volt". A feles tejet épp nagyanyám javasolta anyámnak...

Laura
Laura

Sziasztok,
Laura,
ÉÉÉrtem.Kép
Febr. 26-i hozzászólásomhoz lapozz vissza, ott találsz egy pár sort, amit a Magyar Véõnõk Egyesületének honlapjáról idéztem.
No komment.

A másik, ami magyar:
http://www.c3.hu/~hab/
itt lehet böngészni.

Nézzétek mit találtam:
forrás:
http://www.nexus.hu/lidi/csecs/szopi.html

Nagyanyáink hiedelmei a szoptatásról
Az elsõ négy nap az anyatej mérgezõ.
Csak meghatározott idõben és ideig lehet szoptatni, mert ki kell alakítani a csecsemõ napi ritmusát.
A csecsemõ vágyainak kielégítése megengedhetetlen gyöngeség.
Mindenképpen kell fejni, mert különben elapad a tej.
Teáztatni kell születésétõl fogva, nehogy kiszáradjon.
Csak addig szabad szoptatni a csecsemõt, amíg valóban eszik, különben tönkremegy a mellbimbó.
Rosszak lesznek a fogai ha szopik.
Három hónapos kortól gyümölcsleveket kell adni.
Amikor már mindkét mellbõl kell szoptatni, és mellünk puha, már nem termelõdik elég anyatej.
A menstruáció visszatértével az anyatej keserûvé válik, a csecsemõ elutasítja a szoptatást.

Az igazság
Az elsõ napokban termelõdõ elõtej (colostrum, kolosztrum) az újszülött legmegfelelõbb tápláléka. Magas szénhidrát- és zsírtartalma fedezi energiaszükségletét, mégsem terheli meg még kialakulatlan emésztõrendszerét.
A csecsemõ kialakítja saját ritmusát, szükségtelen rákényszeríteni a miénket.
A csecsemõ vágyai a természetes ösztönök által támasztott igények. Kielégítésük nem gyengeség.
Fejéssel csak a szükségletnél nagyobb igényt jelzünk a szervezetnek, több tejtermelést idézünk elõ, ami újabb fejést tesz szükségessé – ördögi kört alakítunk ki.
A csecsemõknek még trópusi éghajlaton is elég az anyatej folyadéktartalma, nincs szükség semmilyen formában pótlásra.
A baba nemcsak éhségét csillapítja szopás közben, hanem élvezi édesanyja testmelegét, egész lényét. Egy kicsi csecsemõnek és egy ifjú anyának nincs más jobb dolog a világon.
Az anyatej cukortartalma nem támadja jobban a fogakat, mint más élelmiszer, de jótékony hatásai minden másnál kedvezõbbek.
Hat hónapos koráig, ha lehet csak szoptassuk.
Amikor a tejtermelés egyensúlyba kerül a gyermek igényével, elmúlik a mellek duzzadtsága, ideális esetben vissza is nyerik eredeti alakjukat.
Az anyatej íze a csecsemõ fejlõdésével, növekedésével folyamatosan változik. Elõfordulhat, hogy a csecsemõ egy idõ után visszautasítja, de ez csak helytelen mellétáplálás esetén fordulhat elõ (pl. ha kakaót kap vacsorára).

majd még jövök..)
Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok,

óóó, elfelejtettem átírni, bocs a dupla ékezetes betûkért.

No,
Laura, ezek ugyancsak külföldi nyelvezetûek, de talán a mennyiség meggyõzi a kétkedõket:

Kép

Ágci

Kép
Ágci

Bocs, közben úgy gondolta a gépünk, hogy pihen egyet, kikapcsolt magától. De úgy látom elküdte a hülyeségét.Kép
No még1x:

Kép
Ágci

Kép
Ágci

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?