Egy régi adóságom rendezése:
A fiúk sulija CSILLAGJÁRÓ csupa nagybetűvel!
2005. októberétől járnak ide, addig Érd második legjobb általános iskolájába jártak. Ezt azért írom így, hogy tudjatok különbséget tenni.
Gábor miatt volt szükség váltásra, mert első osztály óta minden tanítási napon fizikai tüneteket produkált, amelyen a pszichológus sem tudott segíteni, szervi eltérést pedig nem találtak. Mint egy stigma lebegtek felette a következő kifejezések: diszlexia, beszédészlelési és szövegértési zavar stb. Érteni nem értette, csak gondolom érezte, hogy nem olyan mint a többi. Második osztálytól magántanárhoz járt (gyógypedagógus) mindennap + hetente 2x külön angolra és állítom többet tanult, mint az aki az ötöst a kisujjából kirázta azzal a különbséggel, hogy őneki csak a hármas jutott, nekünk az volt az ötös. Második osztály második félévétől nem engedtem osztályozni, de ez sem segített rajta. A tanító nénit nagyon szerettük, mind a mai napig tartjuk vele a kapcsolatot. Ő nem tehetett róla, hogy 32 gyerekre egyedül volt.
Első tapasztalat: a bemutatkozó beszélgetésre vittem magammal a gyógypedagógust is, gondoltam magániskola lévén majd előadnak nekem valami maszlagot csakhogy fizessek. Megérkezésünkkor már az udvar nagyon tetszett + az, hogy a gyerekek kultúráltan játszottak, nem ordibáltak. Az ajtón beengedtek, sőt még köszöntek is. Ez nagy szó ám az iskolások körében. Megkérdeztem egy fiútól, hogy merre van az igazgatóbácsi, erre ő mutatta, hogy ott jön. Képzeljétek a lépcsőn jött lefelé és három gyerek csimpaszkodott rajta. Hát teljesen kész voltam. Nagyon komolyan elbeszélgettünk, lejegyzetelte a problémánkat, majd behívta a fejlesztőpedagógust és átadott neki. Időpontot egyeztettünk, hogy mikor viszem be. A gyógypedagógust is meggyőzte a problémakezelés szakmaisága + a látottak.
Miután felmérték és az igazgató egyeztetett az osztályfőnökökkel, hogy milyen problémával szeretne az osztályba új gyerek hozni. Azonnal intézték nekünk a vizsgálatokat, hogy mihamarabb a probléma végére járjunk. Gábort annyira megviselte az iskolaváltás, hogy egy teljes hétig nem beszélt velem, sőt nem is köszönt és csak elvétve nézett rám. Azóta hálás nekem. A problémáját mintha elvágták volna, még egyszer egy környezet dolgozatnál előjött, majd megszűnt. Évvégén az év tanulója lett. El sem mertem hinni, csak sírtam örömömben és végigfutott az agyamon a rengeteg szenvedés. Na ez nem varázsütésre ment, hanem hatalmas szakmai hozzáértéssel, összehangolt munkával. Ez az iskola, ahova a fiam reggel fél hétkor már felöltözve toporog, hogy mikor indulunk már és este hat órakor még nem akar hazajönni.
Árpi úgy került oda, hogy akkor még lehetőség volt arra, hogy a testvérnek a tandíj felét kellett fizetnie. Árpi akkor hatodikos volt és nem szerette a régi osztályát. Elmondása szerint nem lehette tanulni az órákon. Nem minta gyerek, sőt a tanulás sem az erőssége, mert a régi suliban kitűnő tanuló volt, itt erős négyes, de ezzel biztos megállja a helyét a középiskolában. Tudni kell azt is, hogy ebből az iskolából még idáig mindenkinek sikerült elsőre a felvételije.
Itt nem beszélnek csúnyán a gyerekek, vagy ha mégis előfordulna, azt a tanárok kezelik. Igazgató bácsi nem íz irodájában beszélget egy gyerekkel, hogy az végig stresszelje az egészet, hanem szépen különvonulnak és beszélgetnek. Nincs intő, ha bármi gond van bátran beszélhetsz a tanárral, nem fog a gyerekre pikkelni. Itt, ha rámutatnál egy gyerekre és megkérdeznéd bármelyik tanárt, hogy ki az, kapásból válaszolna. Sokat kirándulnak és rengeteg más programjuk van. Tavaly Görög hetük volt az idén reneszánsz. Így tanulnak és tuti, hogy maradandóbb is mint csak a könyvből. Mindig tudjuk, hogy mi történik velük, mert a szülőket folyamatosan értesítik. Amíg nem jártak ide, minidig az volt a válasz, a „na mi volt a suliban?” kérdésre,hogy semmi, most meg hosszasan mesélnek.
Nincs helye az ciginek, alkoholnak, drognak. A régi sulinkban a 7-8 osztályos fiúk némelyike gally részeg volt a suli bulikon és a tanárok úgy tettek mintha semmit nem látnának. Ha lehetőségünk lesz rá és marad ez a színvonal tuti, hogy az Ákos is ide fog járni.
Azt hiszem karakterszámban behoztam a lemaradásomat.
Bocsi a hosszúranyúlt leírásért!
Ha van még kérdés priviben szívesen válaszolok, hogy ne a topik oldalait terheljem.