Bella, Pann, -Rota
Kétféle oltás van (különböző a gyártó), mindkettőt fél éves korig be kell adatni, de jobb 16 hetes korig. Az egyik 2 oltásból áll, 4 hét különbséggel, kötelezővel együtt adható. A másik 3 oltás, 2,4,6 hós korban adandó. Rotarixet fogok venni, az a 2 oltásos. A 3 és a 4 hóssal együtt szeretném beadatni. Nem injekciós, szájon át kell beadni. 2 éves korig nagyon veszélyes, 5 ismerős gyereke kapta el, mind a Szt Lászlóban végezte. Brutális. Napokon keresztül hányás, vízszerű hasmenés. Nagyon fertőző, legtöbbször anyuka, tesó is elkapja. Az egyik esetben még a bölcsis dadusokat is kiütötte. Nagyon ritkán halálos, mert a pici folyadékpótlása nehezen megoldható. Infúzió kell, amit láttam, milyen nehéz egy ekkorkának beadni. Max egy napig bírja a vénája, nagyon nehéz megtalálni, úgyhogy agyonszurkálják. Szabinak még a múlt héten is meglátszott a helye a fején. Tulajdonképpen nagyon ritka, nagyon sokat agyaltam már rajta, végül mellette döntöttem. Ha már oltanak mumpsz ellen, ami sokkal kevésbé veszélyes, meg tbc ellen, ami alig ad védettséget és amúgy is elkap valami ilyen jellegű betegséget, akkor már jöhet ez is.
Az oltás nagyon új, a védőnő nem is biztos, hogy tud róla. Az enyémnek ismeretlen volt
. A 70es években volt az első oltóanyag, de kiderült, hogy veszélyes. Ezeket hosszú távon tesztelték több 10ezer gyereken. Mivel a bélen keresztül immunizál, így kevésbé veszélyes. A laikus ismereteim a további magyarázatot már nem tudták megérteni
Agyhártya: A középfül gyulladások és tüdőgyulladások nagy részéért felelős baci ellen olt, Nati kapott. Egy éves korig támogatja a tb. Legalábbis egy éve..
Minden oltásnak van mellékhatása, pl anafilaxiás sokk, amibe akár bele is halhat, de ez csak legyengült immunrendszer esetén okozna gondot. Ezért nem lenne szabad a rendelőt negyed órán belül elhagyni, de ezt szinte soha nem említik. A betegségeknek arányaiban több a mellékhatása és súlyosabb is. A nem oltott gyerekek is védettek, mivel nincs kitől elkapni, de minél többen döntenek úgy, hogy nem oltanak, annál kisebb ez a védettség. Az első BCG oltást még azelőtt kapja, hogy kiderülne, van-e probléma az immunredszerrel. Tulajdonképpen lutri. Orvosilag nem szabad HIV pozitív gyereknek adni. Ez az utasítás azért vicces, mert nem is nézik. Extrém esetek ezek, tudom, kb 1 a 10.000hez. Amolyan esély arra, hogy egy virágcserép a fejemre essen. Ezért szerintem nagyon fontos, hogy mindenki képben legyen a kérdéstben, mivel két rossz közül kell választani, és túl sok a pro és kontra érv.
Na, ennyit "röviden"
Tgyás: Nekem márc 15től van, de munkahelyi.
Barbi,
Fejés? Nem...
Tej, sétára: Mi vittünk tejet időnként. Tény, hogy gyorsan szaporodnak a bacik, de Nati nem fogadott el vizet sokáig. Jó fél éves is megvolt, de nem emlékszem pontosan, mennyi.
Sági,
Az alváseltolás nálunk sem működik. Szabinak van egy hosszabb mély alvása este, amikor beüt, akkor kezdődik. Vhol 9 és 11 között általában. Ez olyan 3-4 óra. Nem lehet fent tartani, mert kiborul, elaltatni sem, amíg nem készült rá.
Pann,
Alvásból nálunk is max 3 óra jön össze egy adagra. Ma pl 12kor tudtam lerakni és elaludni. A műsor 3kor kezdődött, max 2 órát aludtam részletekben 7ig, úgy, hogy rajtam feküdt, máshogy nem volt hajlandó. Akkor ébredt Nati és kezdődött a nap.
Eper: Lehet allergén, függetlenül a hámozástól. Kismama, szoptatós, baba primőrt amúgy sem nagyon kaphat, tele van nyomva vegyszerrel. Nitrit vagy mi a szösz van túl sok benne.