Új privát üzeneted érkezett!

Molnárka!

Köszi az érdeklõdést, velem minden oké, csak mostanában tanulok, keveset jutok internet elé. HOlnapután megyek 30. heti UH-ra, remélem ott is minden rendben lesz. Ikrek félévije kitûnõ lett (elsõsök), Gergõ 4 tárgyból, Ilcsi 6 tárgyból kapott dicséretet. Ma megyek szülõire, apjuk szerint el fogok hízni ott (mármint a májam...).

Ildi

Ildi
pildi

PIldi!
Örülök, hogy reagáltál, már aggódtam az eltûnésed miatt. Jó olvasni a jó híreket. Azt hiszem ez a szürke prágai tél kikezdte az idegeimet. Vizsgaidõszak miatt mi is Mo-n voltunk, csodálatos havas napsütéseket élveztünk. Itt viszont nincs hó, csak szürkeség, esõ és szél. Ritkán tudok kimozdulni aprajafalvával.
Gyerekeim számolni tanulnak. Apjuk megkérdezi: -Petike, hány kezed van? Peti:-Kettõ. Újból az apja: -És hány fejed van? Peti: -Kettõ.

Molnárka
molnárka

Sziasztok!

Gabi megkaptad a mailt?

Vikics

KépKép
vikics

Sziasztok!
Hát én most már nem tudom mi van GYES ügyben. Nekem azt mondták a pest Megyei Táh-ban(Lõportár u.), hogy újra kell a duplát igényelni, mert hogy a rendszer nem válogatja le nekik az ikreseket automatikusan, tehát õk nem tudják hogy ki ikres. (Nekem nem kifizetõhely a mh-em) de mondták, hogy iszonyú sokan vannak, úgyhogy egyelõre nem megyek, ha március 31-ig igénylem akkor visszamenõleg jan. 1-ig megkapom. (egyébként csak 2 hónapot kaphatsz meg visszamenõleg) én azt hittem egyébként, hogy szept. -ig visszmenõleg kapjuk a duplát, de ezt lehet hogy a csp.emeléssel kevertem. Nektek mennyi egyébként a nettó GYES? Nekem 18 ezer körül van.
Az igazolásokról: a bölcsinek kellett igazolás, hogy dolgozom, a TÁH-nak szintén a munkáltatótól kellett igazolás, hogy csak 4 órában dolgozok, de azt senki sehol nem kérdezte, hogy hány órát vannak a gyerekek a bölcsiben.
Nyugdíj ügyben nekem is azt mondták, hogy nem lesz gond, aztán persze a fene tudja. Én szeretném hosszabb távon is ezt a 4 órás dolgot, így ezzel a GYes dologgal meg különösen.
Azért egy dolog picit furcsa nekem ez az ikreknek hat éves korig gyes, amellett hogy persze nagyon örülök neki és igénybe is szeretném venni. Mennyivel másabb mondjuk egy 4 és egy 5 éves gyereket nevelõ család helyzete, mint két 5 éveset? (Vagy a dupla GYED helyett kompenzálnak így minket, bár akkkor a kis korkülönbségeseket ugyanúgy kéne)Hátha nekik is kijárja majd valaki.
Sára
Sára

Szia Sára!
Elhülve olvastan soraidat a dupla gyessel kapcsolatban. Le is ellenõriztem és most már nekem is azt mondták, hogy kell. Ezek szerint a múltkor sikerült kifognom egy fontoskodó takarítónõt akinek gõze sem volt a dologhoz, de úgy gondolta.
Még jó, hogy utánanéztél és leítrad, külömben itt vártam volna a jószerencsémre.
A GYes szerintem mindenkinek 18.600 ft körül van, de szerintem a következõ már 21.800 ft lesz a dupla meg 43.600 Ft.
Az igazolással kapcsolatban örülök, hogy nem kérdezi senki, hogy mennyit vannak a gyerekek az oviban.
Az, hogy dupla gyest kapunk majd teljesen normális, mert aki szimpla gyerek mellé tesót akar az legalább 5-6 évig kapja a szimpla gyest ami nagyjából ugyanannyi lenne. De az, hogy 6 évig az már egy plussz ajándék számunkra! Bár szerintem az ikresek nagy része nem teheti meg, hogy csak 4 órában dolgozzon még 3 évig, ha csak nem ügyeskedik valamit.
Azt viszont ha meggondolom a kis korkülömbségesek között minimum 9 hónapnak kell lennie. Az egy hónapos azért javában tudja hordani a nagyobb ruhácskáit elég sokáig, 3 éves korukig biztos, hogy nem kerülnek olyan helyzetbe mint mi, hacsak nem kell egy-két szoknyácskát is venni plusszba.
De azért az nem ugyanaz.
Bár én örülnék neki, ha a többiek is ilyen segítségben részesülhetnének mint mi, mert ekkorára sosem számítottam volna.

Tényleg mikor lesz iker találkozó? Idén már mi is elmennénk végre!
Vikics
Vikics

Vikics,
csak egy rövid megjegyzés. A 8.5 hónapos fiam 76 cm, 10.40 kiló, 2 éves ikreim 91-2 cm-sek, 14 kilóval. Egy jó pár cuccot már bármelyikük hordhatja (bodyk, pizsamák). Nyárra szerintem hasonló lesz hármuk mérete. És én most egy szimpla gyedet kapok. Az egész ellátó rendszer hibás, talán mostanában kezdõdik valamilyen fajta igazgatás. De még messze vagyunk pl.ul a svéd rendszertõl, ahol a gyerek fél éves korától az anyuka visszamehet 2 nap dolgozni, ha akar, s ezalatt az apa otthon lehet a picurral gyermeknevelésin.
Molnárka
molnárka

Sziasztok!
Vikics!
Bocsi, megkaptam a mailt, ment a válasz is. Közben az összes fiam elkapta az aktuális vírust (hányás-láz-hasmenés), így egy kicsit lefoglaltak. Szerencsére két nap alatt túljutottak a nehezén, most már csak a biztonság kedvéért diétázunk.
Gyesrõl. Nekem is azt mondták a Pest megyei TÁH-nál telefonon, hogy autpmatikusan dupla Gyest kapok, mert a rendszerük nyilván tartja az ikreket. Persze ez csak februárban fog kiderülni, hiszen a Gyest ugyanúgy utólag kapjuk, mint a munkabért. Ha pedig két hónapot fizetnek visszamenõleg, akkor még van egy kis idõnk reklamálni.
Üdv
Gabi
efgabi

Sziasztok!

Én megjártam a Lõportár u-t. (126-an voltak elõttem a sorban...) Ott azt mondták, hogy jó két hónap átfutási idõvel küldik a gyest, azaz leghamarabb március közepén számíthatok rá!

ZSófi
szzsofia

Sziasztok!

Molnárka!

Jó nagyok az ikrek! Az én fiaim is két évesek és 87 cm-k 11,5 kg. A 91cm a táblázatban már 3 évest jelent! Tehát ha úgy nézzük helyt áll a teóriám, csak hát ugye nem minden gyerek tartja be a statisztikát. Igazán nem szép tõlük!Kép
Szerintem eddíg nem is volt annyi iker, hogy egyáltalán foglalkozzanak velük. Mostanra annyian lettünk, hogy itt békáson sem tudok úgy elmenni sétálni, hogy legalább kétnaponta ne akadnéköszze egy ikerpárral. És persze nem mindíg ugyanazokkal. Kép Persze attól még hibás a rendszer, de most már nem panaszkodhatunk (annyira).

Gabi!

Még várok egy-két visszajelzéstegymással szembeni kocsival kapcsolatban azért nem hívtalak!
Addíg is jobbulást az egész családnak!!!

Zsófi!

A Párom 1/2 11-kor volt ott és "csak" 50-en voltak elõtte. Úgy tûni javul az állapot. Bár a sor nem állta ki, úgyhogy megetek én is. Kép
Azért durva. Miért nem novembertõl lehetett igényelni és januárban kapjuk meg? Vagy lehetett csak én nem tudtam róla? Mennyien állhattak akkor sorban?

Vikics

KépKép
vikics

Sziasztok!
Zsófi!
Bocs, de az nem derült ki számomra, hogy kellett igényt beadnod vagy automatikusan megkapod a dupla GYESt, csak ilyen hosszú az átfutási idõ?

Gabi
efgabi

Gabi!

Én még abban az idõszakban vagyok, hogy választhatok a gyed és a gyes közt. Minthogy a gyedem 40 ezer Ftnál kevesebb, ezért én adtam be kérvényt a gyesre. Még csak 8 hónaposak a kicsik.
Zsófi
szzsofia

Zsófi!

Köszi szépen, de még mindig bizonytalan vagyok, hogy igényelni kell-e a dupla gyest vagy automatikusan megkapom (mert telefonon ezt az infot kaptam).
Egyébként milyen "gyorsan" halad az ügyintézés? Három napi hideg élelemmel és természetesen gyerköcök nélkül készüljek, ha mennem kell?

Gabi
efgabi

Vikics!

HOgy vagytok? Hogy bírjátok babakocsi nélkül?
Megvettük a 3mpixeles fényképezõt, hát nem vagyunk elájulva tõle. De azért sokkal szebbek a képek. Majd küldök a gyerekekrõl.

Éva
p.éva

Sziasztok!

Éva!

A kocsi még nincs meg, de rajta vagyok, bár most hírdettem meg az étkezõnket és egy csomóan jelentkeztek úgyhogy a figyelem egy kicsit megoszlik. Pláne, hogy 89%-ban megveszi egy család és akkor másik étkezõ után is kell nézni.
Ma meg az unokatesók névnapi zsúrja volt. A fiúk nagyon élvezték. Hát zajlik az élet!
A fényképezõ zoomos? Milyen típusú? Mi a bajod vele?

Vikics

KépKép
vikics

Vikics!

Azt hiszem 4x zoomos, Aiptek márkájú valami német gyártmány. NIncs vele semmi bajom sem, csak nem vagyunk elájulva a képektõl, amiket csinál. MOndjuk közben a férjem rájött, hogy a monitorunk nem is bír olyan felbontást, mint a képek, s valószínû ezért nem látjuk a nagy különbséget. De azért sokkal jobbak. Sok sikert a kocsikereséshez. Én éppen gazdit keresek egy kutyusnak, ugyanis tegnap este találtam egy fajtiszta spániel kutyust, kb. 4-5hónapos lehet, nagyon aranyos. Az éjszakánk elég rossz volt, egész éjjel sírt. Most odaadtuk a szomszédnak, hogy õ befogadja, de már szóltak, hogy lehet, hogy visszaadják, mert állandóan nyüszít, mondtam neki, hogy csak nem találja a helyét és majd megszokja, de lehet, hogy megint nálunk alszik. Csak találok egy ilyen édes kutyusnak gazdit. De az lenne a legjobb, ha megkerülne az igazi gazdija.

Éva
p.éva

Sziasztok!
Éva!

Próbáljátok meg elõhivatni képnek egy régit meg egy újat külömbözõ méretekben. Ha akkor sem látsz külömbséget az nem túl jó. De akkor is nyertetek plusszba zoomot ami egy gyerekes családban kincs. Nálunk is mire megkomponálom a képet addígra rég elficánkoltak a fiúk. A zoommal meg kényelmesen a távolból megcsinálhatod, hogy észre sem veszik.
Én is tervezem a lecserélését, de max. 1-2 év múlva. Most a lakást akarom ráncbaszedni.

Gabi!

Képzeld! A páromat felhívta egy ismerõse (más okból) akinek bababoltja volt nemrég és maradt belõle egy testvérkocsija amit el is hozott nekünk! Nagyon köszönöm a segítségedet, de megoldódott a problémánk. Az sem egy csúcsgép, de a fiúknak nagyon tetszik, mert tele van Mickey egérrel. Meg a párom azt mondta, hogy épp olyan mint az Õ autója így aztán alíg bírtam kikergetni õket belõle. Egyfolytába azt mondogatták nevetgélve, hogy Apa autója.
Mégegyszer köszi a segítségedet, és mindenki másnak is!!
Marcsinak is és Évának is!!

Vikics

KépKép
vikics

Vikics!

Örülök,hogy lett babakocsitok!!!
A képeket, te hol szoktad elõhivatni és mennyibe kerül,mert mi itthon szoktunk kinyomtatni.
Megyek etetni, majd írok még.
Éva
p.éva

Sziasztok!

Éva!

Itt Békéson van a duna felõli oldalon az OTP mellett egy Kodak Expressz. Az ár attól függ mennyi idõ múlva kérd. Van 1 órástól 1 hetesig. Ugyanannyi amúgy mintha normál filmrõl rendelnél utólagosan. 39ft- vannak ha jól emkékszek. De egész nagyot is tudnak csinálni. Amúgy csupa fiatal és nagyon rendesek, mert ha egy kicsit ott toporogsz simán megcsinálják az 1 órásat 10 perc alatt. Sõt ha szépen megkérd õket a piros szemet is kiszûrik Neked.

Hát a mai történetemet le kell írnom mert nem mindennapi.
A hétvégén ugye vettünk végre egy babakocsit. A fiúk imádják, mert az apjuk azt mondta, hogy pont olyan mint apa autója és azóta ki sem akarnak szállni belõle. Reggel ki is akartam próbálni. Felöltöztünk, mint akik a Himalája megmászására készülnek. Kocsi kinyit, két gyerek betesz, liftbe be. A kocsi nem fért be!!!! Ugyanaz a márka csak egy kicsit más típus és nem féééértt beee!! Teljesen kiakadtam, folyt rólam a víz. Kocsi ki, összecsuk. Közben persze mondanom sem kell, hogy a fiúk nem csendben vigyázzállásba voltak. Összeszedtem õket kocsi, gyerekek liftbe be. Nyomom a gombot semmi! Az ajtót nem lehetett becsukni. Nyugi! Mondotam és megberheltem az ajtót, hogy becsukódjon. Visszafelé ugyanez csak 6 liter tejjel a hátamon. És ez még semmi! Megírom ezt a szép kis litániát mire Levi fiam idejön és egy kecses mozdulattal rátenyerel az escape-re. A levél meg hussss! Majd ugyanezt Nándi fiam is eljátszotta mikor már másodszorra írtam meg.
Azt hiszem ez nem az én napom. Kép
Nálatok is ilyen zizi ez a nap?

Gabi!

Megbeszélem a párommal mikor tudnánk elmenni a kocsiért ha még megvan! Fent olvashatod az indokálst. Kép

Vikics

KépKép
vikics

Sziasztok!

Nagyon érdekes kis történetem van.
Egyik lányomat a múlt héten beutalta az orvosunk a kórházba, ugyanis már 2 napja hányt és semmi nem maradt meg benne. (Szerencsére másnap hazajöttünk, nem kellett infúzió.)
A gyerkõcöm nagyon jól érezte magát a körülményekhez képest, persze egy percre sem hagytuk magára. Állandóan az ikertestvérét kereste és kérdezgette, hogy õ hol van.
Egyszer meglátta magát egy nagy tükörben, fülig ért a szája a boldogságtól és felkiáltott, hogy ott van a testvére.
Kicsit lelombozódott, mikor elmagyaráztam neki, hogy az ott a tükörben õ maga, a tesó pedig otthon van. Remélem, hogy ez letisztul idõvel a kis fejükben, hogy ki kicsoda, hiszen még csak két évesek.

üdv mindenkinek
ikeranya

Sziasztok!

Vikics!
Maximálisan együttérzek veled, várlak benneteket!
Egyszer velem is hasonló történt, csak a munkahelyemen. bevittem a fiúkat, hogy meg tudjak írni valamit. Amikor már majdnem készen voltam (kb. másfél óra után), Marci kikapcsolta a gépet. Azt hittem, sírva fakadok. Az volt a szerencsém, hogy ott annyiszor volt már áramkimaradás, hogy 10 percenként automatikusan mentett a gép, így nem kellett újra kezdenem az egészet.
Gabi
efgabi

Vikics!

Hát ez tényleg nem a te napod volt. És a kocsikkal sem volt valami szerncséd.
Nekem is volt egy csomószor ilyen, hogy a fiúk kitörölték, amit már egy órája írtam. Ilyenkor mindig kikészülök. MInig itt nyomulnak és nyomkodni akarják a gépet. Köszi a tippet, majd elnézek a Kodakba.

Nagycsilla

Nagyon aranyos a történeted!! Én is voltam decemberben a fiúkkal kórházban, elõször a Zoliktá vittem be, aztán másnap jött utánunk az Ádika is. De õk még nem tudnak beszélni, egy évesek, de õk is nagyon örültek egymásnak a kórházban. És olyan rossz volt, mert nem rakhattam õket össze el voltak különítve.

Mennem kell, mert most is itt nyomulnak és üvöltenek , ha nem érhetnek a géphez.

Éva
p.éva

Zsófi!
Bocs, hogy bepofátlankodtam! Teljesen véletlen járok erre, csak nem bírtam megállni: hogy mennyit változtak a gyerkõk Karácsony óta!
Puszi Nektek
Orsi
solya

Sziasztok!

Nagycsilla!
Mekkorák a gyermekeid? Nálunk is volt egy hasonló eset, csak nem ilyen kellemetlen körülmények között.
Anyukámáknál voltunk és Levike megtalálta a polcon egy róluk készült képet. Nézegette, majd rámutatott az egyik arcra és azt mondta "Dádika" (Nándika), hosszas nézegetés után rámutatott a másik arcra is és mondta edz isz (ez is).
Hát én kishillyán kipukkadtam a nevetéstõl.

Éva!

Én most vagyok számítógép ház csere elõtt és égen-földön olyat keresek ami csukható. Találtam is egyet, de sajna lebeszéltek róla, mert túl gagyi. Kitalálhatnák már a gyermekzáras házat igazán.

Tud valaki ilyenrõl? Ha igen szólhatna, mert a srácok egy óvatlan pillanatban ma is kikapcsolták a gépet, egy másikban meg a cd-vel játszottak el.
De ahogy nézem ez elég sokaknál probléma. Kép

Vikics

KépKép
vikics

Sziasztok Csajok!

Aki még nem adta be az igénylést a dupla gyesre az most adja be, mert a hó miatt például ma 15 perc alatt elintéztem mindent!!
Amit kell vinni:
-Személyi ig
-lakcímkártya (ha van)
-a gyerekek születési anyakönyvi kivonata (eredeti)
- ha van magán nyugd. pénztárad akkor annak a belépési nyilatkozatát
-Adókártya
-szülõk és gyerekek TAJ kártyája (apáé is)
-ha munkanélküli voltál elõtte akkor a megszûntetõ határozat, ha nem akkor valami olyan papír amivel igazolod, hogy már nem dolgozol.
Ha valami kérdésetek van itt a száma a Lõportárnak : 350-2481
Illetve a fogadási idõ:
H-K: 8-15.30, Sze.: 8-17.30, Cs.:12-15.30, P.: 8-12
Ebédidõ: 12-13
Sok sikert! Nekem szerencsére pikk-pakk ment, remélem Nektek is!

Vikics

KépKép
vikics

Sziasztok!
Aki nem munkanélküli volt, annak a munkáltatótól kell kérnie egy igazolást, hogy engedélyezi a fizetés nélküli szabadságot a GYES idejére.
Gabi
efgabi

Iker vagyok. Ha tanács kell kérdezz!
Névtelen

Bõvebben:Van egy egypetéjû ikertestvérem, belülrõl érzem az ikrek közötti speciális kapcsolatot, tapasztalataim is vannak, ha gondolod megosztom veled, így talán a gyerekeidrõl is többet fogsz megtudni. Tanácsot is adok, hogy ne ess azokba a hibákba, mint a mi szüleink!
Névtelen

Nagyon fiatal vagyok még, gyerek,de szeretném, ha komolyan vennétek. Sokat tudok az ikrekrõl, tapasztalatból. Azért csatlakoztam hozzátok, hogy tudjátok milyen nagy a felelõsségetek. Ha rosszul nevelitek õket, egész életükre lelki roncsoklesznek. Minket rosszul neveltek és az lettem. 16 éves leszek, és még mindig rettenetesen ragaszkodom az ikertesómhoz, még mindig egyformában járunk. Nélküle még az utcára sem merek kimenni, teljesen tönretették a szüleim az életemet azzal, hogy "egy embernek" neveltek minket: Írjatok, Zsuzsi vagyok.
Névtelen

Sára!
Újra ellátogattam a kutyus "alomlapjára" és megcsodáltam a lánykáidat is. Adtatok már el a kutyakavalkádból?
M.

KépKép

KépKép
2in1

Szia Zsuzsi!

Nagyon sajnálom ami Veletek történt. Írhatnál valami konkrétumot is, hogy mit érzel Te utólag hibás cselekedetnek. Mert Te szüleid is biztosan nagyon szerettek(nek) Titeket és nem szándékosan neveltek "rosszul".
Meg szinte egyetlen nevelési könyv sem ír az ikergyerekekre vonatkozólag, csak a Métneki Júlia Ikrek könyvére tudunk támaszkodni és az ösztöneinkre.
Szerintem én nem csinálom rosszul Kép, de azért jó lenne tudni mitõl óvakodjunk a legjobban.

Vikics

KépKép
vikics

Szia Zsuzsi!

Engem is érdekelne, hogy hol rontották el a szüleid a neveléseteket, mert én nem szeretném elrontani a kisfiaim életét. Biztosan nem szándékosan cselekedtek így a szüleitek, talán nekik sem volt tapasztalatuk , hogy mit és hogyan csináljanak. Én tavaly augusztusban voltam -Ercsiben az ikertalálkozón és ott sok nagyobb ikerpárral beszéltem és õk meg azért panaszkodtak, hogy õket szétválasztották az iskolában és most azokat a szétválasztott éveket pótolják be úgy, hogy 20évesen is együtt laknak és egyformába járnak és nem tudnak meglenni egymás nélkül. Nehéz ezt eldönteni, hogy melyik a jó megoldás,mert szerintem ez változó. Kinek ez, kinek az jön be. De azért várom a tapasztalataidat.

Éva
p.éva

Sziasztok!

Évi, én is ott voltam Ercsiben. Hogy hol rontották el? Ezt pontosan nem tudom. Elég maradiak, kezdettõl fogva úgy neveltek, mintha egy ember lennénk két testbe zárva. Nem engedték kibontakozni a saját egyéniségünket. Mindenhová együtt kellett mennünk, ezért ma már a közértbe is cak együtt megyünk le még egy kilo kenyérért is, ami elég ciki.
Ha a tesóm focira akart járni, csak együtt mehettünk el az edzésekre, ha egyikünk beteg volt, a másikunkat egyedül nem engették el. Ma is teljes önbizalomhiányban szenvedek, az osztályban nem merek senkihez szólni, a tesóm a "szóvivõ" a külvilág felé, õ fejezi ki a gondolataimat. Atúl szoros ikerkapcsolatunk miatt nem is keresem mások társaságát. Még ma sem látom magunkat 2 embernek, mintahogy mások sem. ha egyikünk rosszat csinál, úgyanúgy megbüntetnek mindkettõnket, emiatt sok a veszekedés közöttünk. Neki már egy kicsit túl sok, elege van belõlem. én viszont borzasztóan ragaszkodom hozzá, és az egyformasághoz. Inkább lemondok a saját akaratomról, ha õ mást szeretne. Most más nem jut az eszembe, ha összeszedem, a gondolataimat még írok magamról. mindjárt nyitok egy új üzenetet, és írok pár tanácsot!
Névtelen

Az egyforma öltözérõl annyit, hogy én azt ajánlom, hogy kezdettõl fogva különbözõen öltözztessétek õket. míg ki nem alakul a saját egyéniségük. Azután úgyis úgy fognak öltözni, ahogy akarnak, ahogy megszokják, ahogy kicsi koruktól kezdve vannak. Minket egyformán öltöztettek, így szoktuk meg, így is öltözünk. A ruhászkodás fontos eleme az egyéniség kialakulásának. Ha egyformán öltöztetitek õket, nem fogják magukat 2 önálló személyiségnek látni, ami késõbb meg fogja nehezíteni a suliban az életüket, mert nem tudnak majd egymás nélkül érvényesülna, mint ahogy mi se. A külön iskoláról az a véleményem, hogy az általános még legyen együtt( nem is mindig lehet külön pl. kis település stb.)Mi mindig megvicceltük a tanárokat, és ez is egy kicsit javított a kapcsolatunkon. A gimit már nem ajánlom eggyütt, mert ,mi most vagyunk elsõsök , és elég sok a hátrányunk, az állandó együttlét miatt szoktunk veszekedni, ez a magánélet hiánya. Én félek az iskolában a tesóm nélkül, inkább lógok, de egyedül nem merek bemenni, mert ha belémkötnek, nélküle nem tudnám megvédeni magamat.
Én azt tanácsolnám hogy figyeljetek ezekre oda a srácaitoknál, elõzzétek meg ezeket. Ne éreztessétek velük túlzottan, hogy ikrek. Foglalkozzatok velük külön is sokat. Én már most rettegek attól, amikor külön kell válnom a tesómtól, a fõsuli miatt. Féltékenységet érzek, ha a barátaival megy haza az iskolából, ilyenkor úgy érzem, mintha elárult volna, és gyakran sírok emiatt, mert félek, hogy "elveszítem", és más fontosabb lesz neki, mint nekem. úgy érzem nélküle soha nem fogom megállni a helyem, néha még azt is érzem, hogy a szüleink jobban szeretik õt. Lehet, hogy késõbb a ti gyerekeitek is fognak így érezni, de ez nem a Ti hibátok lesz, én sem ezért hibáztatom a szüleimet, hanem azért, mert nem figyeltek oda a külön egyéniségünkre, és az egyformaságot eröltették, ami miatt még ma is szenvedek. Én nagyon örültem volna annak, ha nem egyforma ajándékotkaptunk volna, és külön-külön is játszottak volna velünk. Azt is tudom tanácsolni, hogy foglalkozzatok velük külön is, olvassatok neki más meséket is , hogy legyen mit elmesélniük egymásak. Vigyétek a játszóra külön is õket, hogy ne kelljen a barátokon is osztozniuk. Tudom, hogy ez elég idõigényes, de megéri. Nálunk az is probléma(volt), hogy néha ketten kapunk annyit, mint más nem iker pl: a tesóink. Abból is konfliktusaink voltak, hogy szórakozni is csak együtt engednek el, itt imét a magán élet hiánya kerül szóba. Figyeljetek ezekre oda most és késõbb is!Most nincs több idõm, majd még adok tanácsot.
Névtelen

Ismét itt vagyok. Amesékre visszatérve azt is tudom tanácsolni, hogy engedjétek meg a kicsiknek, hogy az élményeiket mindegyikük elmonja, lehet, hogy uncsi lesz, de tapasztalatból tudom, hogy elég rossz, ha valamit mesélni akarsz a szüleidnek, ami veled történt, de már nem hallgatnak meg, mert a tesód már egyszer elmondta. továbbá kérjétek ki mindkettõjük véleményét, mert nem biztos, hogy ugyanazt akarják. Én például kaptam, olyan ajándékot régen, aminek nem is örültem, de a tesóm azt akarta, így én is azt kaptam. Jó nagy csalódás volt. Arra se árt a késõbbiekben odafigyelni, hogy mindketten mást akarnak, és az akaratukban ne befolyásolják egymást. Én nem akartam abba a suliba menni, ahova a tesóm, de félek nélküle, elbizonytalanodom, így most egy iskolába járunk. Szóval arra figyeljetek, hogy a döntéseik az õ döntéseik legyenek, és ne a testvérüké, és hogy a tevékenységüket ne az ikerkapcsolatuk határozza meg, ha az egyik pl: vívni akar, a másik úszni, ne kelljen mindkettõjüknek vívni, mert ez csak egymás iránti gyülöletet vált ki. Írjatok, zsuzsi voltam.( az elõzõ kettõt is én írtam, csak elfelejtettem odaírni).
Névtelen

Szia Zsuzsi!

Hát elég elkeserítõ a leveled, de szerintem butaságot követtél el, hogy ugyanabba az iskolába jelentkeztél mint a testvéred, mert ez egy jó alkalom lett volna, hogy önállósodjál. Bár ha ez egy gimi még mindíg nem késõ átiratkozni egy másikba a saját érdekedben. Ha képes vagy tisztán látni a probléma lényegét, akkor már csak egy "nagy" lépés és a megoldásnál vagy. Egyszer mindenképp meg kell tenned, mert a testvérednek lesz barátja, családja és nyílvánvaló, hogy nem Veled képzelik el hármasban. Jobb ha magdtól nekiszánod magad, mert ha hidegzuhanyként jön majd az mégjobban kikészíthet.
Hát ez az én meglátásom a történeted alapján. Meríts erõt és változtass!
Amúgy nagyjából én is egyformán öltöztetem a fiúkat, de azon egyszerû oknál fogva, hogy nem igazán lehet találni 2 külömbözõt ami hasonló anyagú, méretû és árfekvésû. Még néha színben kapok külömbözõt, akkor persze olyat veszek.
A ruhákon kívûl azért nekem eszembe sem jutott egynek kezelni soha a kettõt. Meg aztán nem is nagyon hagyják. (most 2 évesek) Játékból meg muszály 2 egyforma, mert mindíg az kell az egyiknek mint a másiknak és ha nincs kettõ, kezdetét veszi az ordítás és az az "adoda-nemadom" játék. Kép De szerintem ez kiskorkülömbségeseknél is így van. Legalább is nálunk is így volt. Mert köztem és a húgom közt 1 1/2 év volt. Nagyrészt ugyanolyan játékokat kaptunk a fent említett indokból, sõt a ruháink is ugyanolyanok voltak +a frizuránk is.
Köszi a tanácsokat amúgy. Írjál még ha eszedbe jut valami, mert legalább is engem érdekel.

Vikics

KépKép
vikics

Szia ZSUzsi!

Én is csatlakozom Vikics véleményéhez, szerintem is most kellett volna különválnotok, vagy legalább külön osztályba kellett volna iratkoznotok, azt nem lehet kérni, hogy rakjanak át egy másik osztályba? Mert az nem annyira macerás,mint egy másik suli keresése és így ott is lenne veled a testvéred és nem is. Így legalább külön élményeitek lehetnétek, amik elmesélése változatosabbá tenné a napjaitokat. Én csak akkor öltöztetem a fiúkat egyformába, ha elmegyünk valahová, de akkor is ha lehet különbözõ színûbe, mert nekem még van egy három éves kislányom is, akirõl maradt egy csomó babaruha és azokból nincs kettõ, de ez nem is baj. Én mindenképpen két egyéniségként kezelem õket, de õk úgy is viselkednek. Zolika már jár és teljesen önálló életet él, míg Ádám állandóan a nadrágom szárán lóg.
Most mennem kell, mert ébredeznek a manók. Irj még!
p.éva

Szisztok! Ne haragudjatok, ha késik a válasz, de csak akkor tudok írni, ha egyedül vagyok
Névtelen

Szia Zsuzsi!

Amióta megtudtam, hogy ikreim lesznek, azóta erre vágytam, hogy valaki a buktatókra figyelmeztessen. Most már 1 1/2 évesek a fiúk, de van egy 4 éves bátyjuk is. Azt írtad, hogy nektek is vannak egymáson kívül is testvéreitek. Azokkal milyen a kapcsolatotok? Az is érdekelne, hogy mennyire toleráltátok azt a szüleiteknek, ha a másikkal foglalkoztak, mert éppen annak volt szüksége rá? Szerinted ez megtanítható?
Lehet, hogy úgy érzed, Te kevesebbet kaptál a szüleidtõl, mert van egy ikertestvéred. De nincs olyan érzésed, hogy van valaki, aki sokkal közelebb áll hozzád és jobban megért, mint a szüleid?
Az én ikerfiaim két petéjûek, ezért nekem egy kicsit könnyebb az a része a dolognak, hogy egy embert lássak két testben. Nem is öltöztetem õket szinte soha egyformába, mert a ruháik nagy részét bátyjuktól öröklik. De az számomra is kihívás, hogy külön foglalkozzak velük, mert hajlamos vagyok azt gondolni, hogy olyan jól eljátszanak együtt, nem kellek én oda.
Az érdekelne még, hogy mibõl gondolod, hogy a tesódat jobban kedvelik a szüleitek?

Gabi
efgabi

Zsuzsi!

Még az jutott eszembe, hogy az a sok sérelem, amit most a szüleid szemére vetsz, lehet a kamaszkori lázadás része is. Persze, biztos hogy sok mindenben igazad van, de amikor én voltam 15 éves, akkor én is mindent rossznak láttam; kritizáltam azt, ahogy engem nevelt az anyukám és csak hibát találtam. Próbálj meg jó dolgokat is keresni a múltban! Biztosan fogsz találni, és írj azokról is, hogy azokat mi is alkalmazhassuk.
Az, hogy Te félénkebb vagy, mint a tesód, szerintem nem baj, csak el kell fogadnod, hogy egyedül is meg kell próbálnod érvényesülni. Csatlakozom Vikicshez és Évához abban, hogy jó alkalom lett volna, ha másik gimibe vagy legalább másik osztályba mennél, hogy különbözõ élményeitek, külön barátaitok legyenek. Szerintem még nem késõ, hiszen most léptél a kamaszkorba, ez az idõszak az énkeresés kora, most kell megtalálnod önmagad. (Hú, de nagy szavak, de nem tudom másképp megfogalmazni!)

Gabi
efgabi

Sziasztok!
A mai séta alatt találkoztunk egy ikerpárral. Mint rendesen, toltam a babakocsit az utcán, egyszercsak hallom, hogy valaki felkiált mellettünk: jéé, ikrek..! Gyorsan az idösebb nöi hang felé fordultam és igyekeztem egy mosolyt elnyomni, amikor látom, hogy a hang tulajdonosa egy csodálkozó szemekkel nézö, erösen kisminkelt kb. 65-70 éves, kicsit rozoga néni - két példányban. Az "ikrek" egymásba karolva sétáltak az utcán, ugyanolyan rózsaszínü rúzzsal, feketén erösen kihúzott szemöldökkel, prémes sapkában, és folytathatnám... szóval teljesen egyformán, "egypetéjüen". Sajnos nem idözhettünk sokáig egymáson csodálkozva, mert véletlenül nem figyeltem az útra és rátoltam a kocsit egy idösebb úr lábára, aki nagyon csúnyán szitkozódni kezdett, ezért gyorsan odébb somfordáltam. Na, de ez a pár pillanat is elég volt arra, hogy felmérjem: ez a két néni szorosan összekapaszkodva, biztosan igy élte le - kéz a kézben - az életét.
Mi öten vagyunk testvérek, ha nem is szoros mindenkivel a kapcsolatom, nagyon hálás vagyok a szüleimnek, hogy igy intézték a dolgot... Ha ök már nem lesznek, a tesóimmal továbbra is otthon érzem majd magam a világban. És amikor elöször magamhoz tértem a 13 hetes UH után ("háát, itt látok még valamit..."), rögtön azt gondoltam, de jó, ök sem lesznek soha egyedül... Hát ez nagy kincs, nem? M.

KépKép

KépKép
2in1

Sziasztok!

Képzeljétek micsoda megdöbbentõ dolog történt velünk. Pár napja észrevettem, hogy a Levike homlokán középen van egy piros pont. Olyan mint egy szúnyogcsípés csak talán kisebb. Nem is törõdtem vele, csak nézegettem mi lehet az. Most bemagyek a szobába és a Nándusnak is lett egy ugyanolyan 1-2mm-el odébb mint a Levinek. Na ezt adjátok össze!
Van amúgy egy ikerpár ismerõsöm már 30 körül járhatnak és azok is mesélték nemrég, hogy amikor kisebbek voltak az egyik elvágta valamivel a homlokát és mindenki örült, hogy most már megvan a megkülömböztetés alapja, majd rá 1-2 hétre a másiknak valaki egy kicsivel odébb dobott egy követ és az is beszakadt.
Zsuzsi! Veletek is volt hasonló megmagyarázhatatlan??

Vikics

KépKép
vikics

Sziasztok !Tláltam pár linket , ha tudtok idegen nyelven olvassátok el!www.zwillinge.at, www.twinsmagazine.com, www.mehrlinge.com, www.doppelpack.org. Az iskolaváltás nem megy a szülõk miatt, tudom, hogy az lenne jó, de abba "belehalnék".Efgabi! Kérésedreírok néhány jó dolgot. Vikics! Lehet, hogy történt,de mivel én is pici voltam, nem emlékszem. ha eszembe jut valami, majd leírom! olyan szokott gyakran lenni, hogy egyszerremondunk akár egész mondatokat is. gyakran gondolunk ugyanarra is, és tényleg igaz, hogy szavak nélkül beszélgetünk. vAn egy saját nyelvünk is a titkainkról mások elõtt így szoktunk beszélni. A testvéreinkkel( egyfiú és egy lány idõssebbek) nem túl szoros a kapcsolatuk, mert féltékenyek ránk. Igaz, hogy több figyelmet kapunk. Majd folytatom..
Névtelen

JÓ AZ IKERSÉGhogy, olyan, mintha eggyütt laknál a legjobb barátnõddel, de arra figyelnetek kell, hogy ne menjenek egymás agyára.Õ egy olyan személy, akiben feltétlenül megbízhatsz, és bármit elmondhatsz neki, megért téged. Majd leírok egy történetet a túlzott bizalomról..
Névtelen

Zsuzsi!

Szerintem ahhoz már elég nagy vagy, hogy eldöntsd mi a jó eked, és ha ezt a szüleid nem értik meg az elég szomorú. Én a helyedben biztosan addíg harcolnék amíg sikerülne. Bár én amúgy is olyan típus vagyok, de a típusod mögé ne bújj el. Ha a másik iskola nem is menne, legalább a másik osztály kezdd el erõltetni. Neked is meg kall találnod önmagad és az ebben a helyzetben a leírtak alapján nem igazán fog menni.
Írjál még! Nagyon érdekes...
Vikics

KépKép
vikics

Mégvalami!

Zsuzsi, nem lehet, hogy a szüleid mit sem sejtenek a Te problémáidról? Ha tudnának róla biztosan mindent megtennének annak érdekében, hogy önmagad lehessél!!
Ha nem teszel a dologért semmit egyszer ki fog derülni, de akkor már nem biztos, hogy egy egyszerû osztályváltással/iskolaváltással meg tudod oldani.
Miért nem mondod el nekik? Vagy csak én érzem így, hogy nem tudják?
Vikics

KépKép
vikics

Még csak nem is sejtik...
Névtelen

7-ik év végén matektémazárót írtukn. ezen múlott az év végi ötösöm. Az összes feladatot megcsináltam helyesn, de láttam atesómnak más eredméjött ki, és az egészet kiradíroztam, majd átmásoltam róla. Mondanim se kell, hogy az enyém volt a jó, de jobban bíztam benne, mint magamban. Ez az egy 4-esem volt. Sokáig haragudtam magamra. Ezért is tartom fontosnak, hogy a "gyengébbik" ikreteket jobban bátorítsátok, hogy magában jobban bízzon, mint a tesójában. Haõt egy kicsit jobban bátorítjátok függetlenebb lehet a párjától, ettõl még nem fogja a másik úgy érezni, hogy õ kevésbé szereted.
Névtelen

Ma voltunk a sebészeten, DÓRINAK EL tört az ujja, erre az én kartonomat vették elõ. Aztán jött a szokásos ikrek vagytok, és behívtak engem is. 10 percig méregettek, összehasonlítgattak stb. Elég rossz volt, nektek is ajánlom, hogy soha ne hasonlítgassátok össze Õket, a teljesítményüket, mert ez haragot is szíthat kettõjük között, ettõl érezhetik úgy hogya pl.: okossabikat jobban szeretitek. Zsuzsi
Névtelen

Sajnos az összehasonlítgatást szerintem egyik ikerpár sem ússza meg. Az én fiaimat is mint gondolom mindenkiét mindíg méregetik, hogy vajon mi lehet a külömbség. Én is folyton azokat nézem bennük, de inkább a személyiségükben mint küllemre. Mert hát nekem ugye, nem egyformák. De szerintem ez kiskorban még nem annyira gáz. Ha nagyobbak lesznek nyílván jobban oda kell figyelni az ilyesmire.
Megint csak magammal tudok elõhozakodni, hogy folyton összehasonlítgattak a húgommal, mert hát ugyanúgy járattak minket, ugyanolyan frizurával, sõt méretileg is közel azonosak voltunk. Folyton ikreknek néztek minket. Pedíg annyira nem hasonlítottunk egymásra amennyire lehet.
És én is nagyon utáltam, pedíg a húgomat többet cikizték a némi sulyfeleslege miatt mégis rosszul esett.
Írjál még!

Vikics

KépKép
vikics

Sziasztok!
Most egy tipikus ikersztorit mesélek el. Az ofõnk mindkettõnket benevezett a III. kerületi németversenyre. A testérem lusta volt megtanulni a tételeket( calád, iskola stb.), ezért elõre megbeszéltük, hogy én versenyzek helyette is. A verseny 2 részbõl állt. Elõször egy tesztet kellett kitölteni, ezt még mindketten megcsináltuk. Aztán jött a verseny második része, a szóbeli. Sorszámot kellett húzni, én a 7-est, õ a 12-est húzta. Be kellett menni, egy terembe, ahol csak én és a zsûri voltunk. Húzni kellett egy tételt, majd beszélni róla németül. Mivel õ nem tanulta meg, én mentem be 2-szer, helyette is. Mindenki ámult a hasonlóságtól. Tök véletlenül úgy jött ki, hogy én a tesztemet jobban írtam meg, mint õ a sajátját, de az õ tételét jobban mondtam, mint a sajátomat. Így holtversenyben lettünk(lettem) elsõ. Ezt azért is írtam le, hogy késõbb figyeljetek oda, hogy olyan tanítónénit válassatok, aki képes a gyerkõcökre úgy gondolni, mint 2 önálló emberre, ugyanis a mi osztályfõnökünk ott ült a zsûriben, és és nem vette észre a cserét! 8-ik év végére sem jutott el odáig, hogy megkülönböztessen minket. Egyébként köztünk azért is szokott nézeteltérés lenni, mert ha egyikünk valami rosszat csinál, a szüleink mindkettõnket ugyaúgy megbüntetnek, és ezt az ártatlan fél nehezen viseli. Ezt Ti ne tegyétek. Amitviszont jól csináltak, az, hogy mindezek ellenére mindig megpróbáltak igazságosak lenni(pl.: versenyeztünk mindig döntetlen lett), így nem lehetett vita köztünk. Talán ezért is büntettek meg néha midkettõnket, mert azt hitték, így igazságos, de a jutalmat is mindig közösen kaptuk. Ez nehéz kérdés, hiszen az egyik gyerek nem tett érte semmit....Egyébként a bátyánk, és az apánk még mindig nem tud sokszor megkülönböztetni! Egyszer a nagyapámnál találtam egy fotót a nénikéimrõl, kb. 4-5 évesek voltak rajta, és majdnem elájultam! Mint 2 tojás, pedig köztük is 1 év van. Anyám mondta, hogy mindig egyformában járatták õket, és a hajuk is egyforma volt, mint Nektek. Szerintem az összehasonlítgatás szempontjából jobb aza ikreknek, mint Nektek volt, vagy a nagynénéméknek, mert közöttünk kevesebb az eltérés, mint a nem ikrek között, így annyira nem tudnak megbántani, pl.: a súlyfelesleg miatt, viszont néha szoktak minket cikizni a túlzott egyformaság miatt.
Névtelen

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?